zwift strava kosten

Zwift: Werking, Kosten, Strava, Ervaringen & 5 Voordelen

Peter Artikel 37 Comments

Zwift. Hoe werkt Zwift? Wat zijn de kosten? Hoe koppelen aan Strava? Mijn ervaringen, inclusief voordelen (5x) en nadelen (3x). Wat voor indoortrainer kun je aansluiten op Zwift? Welke professionele wielrenners trainen met Zwift?

Een review van Zwift en een fietstrainer van Wahoo. Virtueel fietsen doe je zo!

Zwift ervaringen

Mijn ervaringen met Zwift. Ik hoorde het steeds meer om me heen. Niet alleen van vrienden, maar ook in mijn feed op Strava. Daar zag ik dat profwielrenners een training hadden gedaan in Watopia. Ik had er nog nooit van gehoord, maar wat mij vooral opviel waren de foto’s die er bij stonden. In Strava heb je namelijk de mogelijkheid om een afbeelding toe te voegen aan je training.

Alleen bij Watopia, en soms bij Richmond, stond een afbeelding die meer leek op een screenshot uit een computerspel dan echt een foto.

In essentie is dat het ook. Je fietst eigenlijk in een computerspel. Het voordeel (en ook het nadeel) is dat je de fiets niet meer uit de schuur hoeft te halen. Je gaat op je indoor trainer zitten. Die indoor trainer is verbonden met je laptop. Vervolgens start je een wedstrijd en kun je virtueel tegen anderen fietsen.

Altijd trainen met Zwift. Met sneeuw en ijzel.

Geen excuus meer als je weinig tijd hebt voor een fietstraining. Of dat het buiten te nat of te glad is. Je kan altijd blijven doortrainen.

Ervaringen Zwift

Schermafbeelding van virtuele training

Professionele wielrenners Zwift

Steeds meer wielrenners in mijn omgeving trainen met Zwift. Daarnaast zijn er professionele wielrenners die met Zwift trainen, zoals Robert Gesink en Laurens ten Dam. De laatste is samen met Jens Voigt ook een ambassadeur van Zwift.

Een mooie anecdote is hoe Matthew Hayman in 2016 heeft getraind met Zwift. Tijdens Omloop het Nieuwsblad brak hij zijn spaakbeen. Daarom kon hij niet op de weg trainen, maar legde hij virtueel meer dan 1.000 kilometer af. Zes weken na zijn val won hij de koers Parijs-Roubaix.


Kosten Zwift

Zwift is een bedrijf uit de Verenigde Staten. Zwift is een software programma – althans, nu nog wel. Dat houdt in dat je de software moet downloaden voor je Windows computer of voor je MacBook. Dat ging bij mij prima.

Daarnaast moet je een account aanmaken bij Zwift. Je hebt een proefperiode waarin je Zwift voor 14 dagen kan proberen; daarna kost Zwift 10 euro 15 euro per maand. Je kan betalen via PayPal of via creditcard.

N.B. In november 2017 kondigde Zwift een prijsverhoging aan. Huidige gebruikers kunnen nog een jaar lang de oude prijs betalen van 10 euro per maand, maar voor nieuwe gebruikers geldt het tarief van 15 euro per maand.

Of ik dat het geld waard vind? Ja, eigenlijk wel. Zeker in de winter. Het is leuker dan ik dacht, maar daarover later meer.

Eerst nog even verder over de techniek.


Hoe werkt Zwift?

Je moet zorgen dat je echt kan fietsen op een indoor trainer. Dat kan op twee manieren.

 1. Smart trainer
 2. Classic trainer (met snelheidsmeter en wattage meter)

#1 De eerste manier is dat je een zogenaamde smart trainer hebt. Dat zijn indoor trainers die je moet aansluiten op de elektriciteit. De smart trainer kan namelijk met de software communiceren. De software geeft aan wanneer de weerstand omhoog moet en wanneer de weerstand weer omlaag gaat.

Ja, als je dat voor de eerste keer meemaakt, dan is dat best wonderlijk. Er komt een heuvel aan met een stijgingspercentage van 11% en je voelt de weerstand onder je pedalen toenemen.

Verderop in dit artikel lees je een review van de Wahoo KICKR en andere opties voor een ‘smart trainer’. Als je serieus bent over virtueel racefietsen, dan is een ‘smart trainer’ wel echt een pré. 

#2 De tweede optie is dat je een classic trainer gebruikt. Op deze apparaten stel je zelf (handmatig) de weerstand in. Om dit te gebruiken met Zwift, moet je nog wel een snelheidsmeter hebben die met ANT+ kan communiceren (in combinatie met software van Zwift). Een andere optie is dat je een wattage meter gebruikt. Deze heeft dan ook weer ANT+ technologie nodig om met de software van Zwift te kunnen communiceren.

Tot slot kan je ook je hartslagmeter koppelen aan de software van Zwift. Zo weet je altijd met welke intensiteit je traint. Dit geldt zowel voor de ‘smart trainer’ of ‘classic trainer’.

Zwift training

Het wordt ook af en toe nacht in Zwift. Regen, sneeuw of overstekende honden heb ik nog niet meegemaakt.


Voordelen Zwift (5x)

Is het nu nodig om elke maand geld aan Zwift te betalen en daarnaast nog geld te investeren in een trainingsapparaat? Ja. Wel als deze voordelen voor jou belangrijk zijn:

 1. Effectiever
 2. Minder tijd
 3. Statistieken
 4. Sociaal
 5. Fietsen met professionals

#1 Ik was een beetje sceptisch, maar het is een stuk leuker dan ik dacht. In het begin moest ik even wennen, maar het maakt mijn fietstrainingen sneller en effectiever. Zeker op de dagen dat het vroeg donker is ‘s avonds, als het nat is, als het te glad is buiten of als ik even 30 minuten de tijd heb voor een training.

#2 Normaal moet ik namelijk me omkleden, mijn banden controleren en ben ik nog 10 minuten bezig voordat ik de stad uit ben. Vervolgens duurt het nog een kwartier voordat ik bij de eerste heuvel ben. Een heuvel waar ik binnen een ruime minuut ook alweer boven ben.

Kortom, een kortere heuveltraining doe ik nu liever thuis. Zeker als ik weinig tijd heb.

#3 Een ander voordeel is dat alles wordt geregistreerd. Omdat de software je wattage, kracht en hartslag weet, krijg je elke keer goed in beeld wat al je sportieve statistieken zijn, zoals: hoe snel je ten opzichte van anderen bent op een deel van het parkoers. Of: hoe jij op hetzelfde stuk hebt gereden ten opzichte van je vorige trainingen.

#4 Het grote voordeel van buiten fietsen is natuurlijk wel het sociale element. Je kan even bijpraten met vrienden of (fiets)kennissen. In Zwift hebben ze daar ook rekening mee gehouden, maar het is natuurlijk niet zoals in het echt. Je hebt een chatfunctie en je kan als vrienden afspreken dat je dezelfde wedstrijd gaat fietsen. Of hetzelfde parcours op een bepaalde tijd.

#5 Je kan dus ook ineens virtueel samen fietsen met professionele wielrenners. Hoe lang zal het duren voordat Zwift gaat samenwerken met virtual reality fabrikanten? Misschien ziet dat er wel een beetje vreemd uit, maar het lijkt me best grappig.

Doordenkend kun je dan op een gegeven moment echt gaan meefietsen met professionele wielrenners in een koers. Op een indoor trainer en met een virtual reality bril op je hoofd.


Nadelen Zwift (3x)

Er zijn ook nog wel wat nadelen: energieverbruik (1), grafische vormgeving (2) en interactie met anderen (3)

#1 De software van Zwift kost mijn laptop een heleboel stroom. Op zich geen probleem, maar wel iets om rekening mee te houden. Zeker als je langere trainingen wil doen.

#2 De grafische vormgeving is nog een beetje hoekig en ouderwets. Als je kijkt hoe realistisch computerspellen tegenwoordig al zijn, dan heeft Zwift daar nog wel een boel te winnen.

#3 Ten derde kun je de interactie met andere atleten in het spel wel merken, maar kan dat nog wel beter.

Voorbeeld: als je achter iemand fietst, dan hoef je minder hard te trappen – net als in het echt. Maar echt met een groepje kop over kop aan elkaar overgeven om een gat naar de kopgroep dicht te rijden, dat werkt nog niet zo makkelijk als in het echt.

“Een gat dichtrijden in Zwift is zwaarder dan in het echt.”Leon van Bon

Leon van Bon zegt hierover dat Zwift hierin voor een belangrijk punt afwijkt van wielrennen op de weg: “De eerste twee keer was ik de groep al na 300 meter kwijt; ze vertrekken als gekken. Ik heb het idee dat een gat dichtrijden in Zwift zwaarder is dan in het echt.”


Kinomapper

Naast Zwift gebruik ik ook graag andere diensten zoals Kinomapper. Met Kinomapper fiets je ook virtueel, maar dan in principe alleen. Je krijgt op het scherm van je tablet of smartphone wel de beelden te zien van die rit. Die beelden volgen het tempo waarmee jij fietst.

Met je ‘smart trainer’ ben je dus niet alleen gebonden aan Zwift. Met Kinomapper heb ik een aantal bergen in Frankrijk virtueel beklommen. In Kinomapper heb je een aantal gratis kaarten. Voor de mooie ritten moet je een abonnement afsluiten.

Kinomapper

Screenshots uit Kinomapper. Ik fiets virtueel mee met Jeremy Roy, hij fietst bij FDJ.


Fietstrainer Zwift

Om met Zwift te fietsen heb ik de smart trainer van Wahoo gebruikt, de KICKR. Als disclaimer, ik heb de KICKR van Wahoo gekregen.

Mijn eerste ervaring met de Wahoo KICKR was: “Wow, wat een ontzettend groot en zwaar apparaat.” De doos met apparatuur weegt iets minder dan 22 kilo.

Dat is ook niet zonder reden. Je haalt je achterwiel namelijk uit je racefiets, om je tandwielen in de KICKR te leggen. Vervolgens stel je de juiste hoogte in en verplaatst je de zijsteuntjes voor stabiliteit. Wahoo levert ook een mat mee. Deze heeft verder geen functie, maar het vermindert het geluid behoorlijk veel. Met name voor je buren is dat wel fijn.

Al moet ik zeggen dat ik op fietsapparaten heb gezeten die een stuk meer lawaai maken.

Wahoo KICKR

De Wahoo KICKR

Je sluit de KICKR met een kabel aan op het lichtnet. Daarnaast krijg je een USB dongel mee, die je in je laptop of computer kan stoppen. Daarmee kan software zoals Zwift communiceren met de KICKR.

Mijn conclusie? De KICKR is een fijne fietstrainer en het is verslavend, zeker in combinatie met apps en programma’s als Kinomapper en Zwift.

Het is een degelijk apparaat, maar de prijs (paar honderd euro) zeker wel waard. Het ding is wel wat zwaar, maar dat heeft wel voordelen. Maar, aan de andere kant, zou ik de KICKR niet zo snel meenemen op vakantie of een weekendje weg om door te kunnen trainen.

Indoor fietstrainer kopen

De KICKR wordt niet meer geleverd. De Wahoo KICKR Snap is de nieuwe versie, editie 2017. Zo’n elektrische indoortrainer kost wel een paar honderd euro. Maar als jij het ervoor over hebt, dan is het zeker een goede investering.

Hij biedt dezelfde mogelijkheden als de versie die ik heb getest, maar kan nog sneller in weerstand wisselen. Zo voelt een beklimming in Zwift steeds meer als een ‘echte’ beklimming.

In deze categorie heb je ook alternatieven. Onderin staat de link naar smart trainers. Laat een reactie achter met je favoriete smart trainer!

Voordeel Smart Trainers

Het voordeel van de Wahoo KICKR Snap of de Tacx Neo Smart is dat de weerstand automatisch verandert en dat je daarmee een realistischer gevoel van wielrennen hebt. Dat zijn de zogenaamde ‘smart trainers’ die je ook moet aansluiten op het stopcontact.

Een ander voordeel is dat het steviger voelt om de tandwielen van mijn achterwiel in de trainer te zetten, vergeleken met dat het hele achterwiel op een roller staat. Dat maakt dat ik wat eerder uit het zadel kan komen bij een beklimming. Maar, zoals ik al schreef: het hangt ook af van je sportieve doelen en financiële mogelijkheden.


Zwift & Strava

Zwift kun je heel makkelijk koppelen aan Strava. Als je inlogt op Zwift, dan kun je rechtsboven op Settings klikken. Vervolgens krijg je een aantal menu-items waar je uit kan kiezen. De onderste is Connections. Kies daar voor Strava.

Je kan daar instellen dat al je ritten in Zwift ook doorgezet kunnen worden naar Strava. Zoals hieronder bijvoorbeeld mijn virtuele rit in Richmond.

Zwift strava

Mijn virtuele rit in Richmond.


Nederlands Kampioenschap Zwift

Zwift wordt steeds populairder, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Zwift organiseert zelf regelmatig evenementen. Dat zijn momenten waarop virtueel een wedstrijd of tocht wordt gereden. Natuurlijk kun je voor de rest altijd zelf fietsen en er zijn ook altijd andere mensen die dan aan het trainen zijn.

Begin 2017 organiseerde de Nederlandse wielerbond KNWU een Nederlands Kampioenschap Zwift. Het virtueel trainen maakt al langer onderdeel uit van de opleidingen van de KNWU. Zo stond in een artikel in de Volkskrant dat pupillen in de talentenopleiding één keer per week op Zwift trainen [link onderin].

Het Nederlands Kampioenschap Zwift 2017 werd overigens gewonnen door Jernst Tempelaar. Volgens de beschrijvingen klopte hij twee medevluchters in de sprint. Er werd zelfs commentaar gegeven bij het NK door Steven Dalebout en Bobby Traksel.


Mijn gevoel bij virtueel fietsen

Conclusie? Ik ben enthousiast over virtueel fietsen en trainen met Zwift, in combinatie met de Wahoo KICKR. Toch wringt er iets. Het grote voordeel vind ik bijvoorbeeld dat ik sneller en effectiever een training thuis kan doen met deze apparaten dan als ik naar buiten ga. Dat is prima, zolang ik me dat maar besef. Zolang ik de buitentrainingen met vrienden blijf doen.

Want dat kan Zwift en allerlei andere software nog niet vervangen:

De wind in je kop.

Het echt kop over kop fietsen op een dijk met de wind, die de ene keer van links komt en dan van voren en dan weer schuin.

De schaduw van de wolken die je vanuit je ooghoek over de weilanden ziet schuiven.

Een brommer die langsrijdt en waar je probeert in het wiel van te komen.

Niet kijken naar wattage, hartslag en snelheid, maar gewoon zo hard mogelijk een heuvel op fietsen.

De espresso die van je te voren met je fietsmaatjes drinkt.

Zolang ik dat ook blijf doen, dan is er niets aan de hand. Sterker nog, dan kan ik alleen maar harder als ik echt ga fietsen.

Maar dan wel buiten.


Meer weten?

Eerder schreef ik deze gerelateerde artikelen:

In de podcast met oud profwielrenner Maarten Tjallingii had ik het over Zwift. Je kan ook aflevering 55 luisteren op je iPhone (iOS) of Spotify.

Dit zijn mijn favoriete trainingsmaterialen en gadgets:

Dit zijn externe links:

Train jij virtueel? Heb jij een ‘smart trainer’ of train je op een andere manier met Zwift? Heb je nog vragen over mijn ervaringen hiermee? Laat een reactie achter!

Comments 37

 1. Hallo.
  Leuke uitleg hierover maar ik rij los op de rollers met de galaxia van tacx.
  Dit is dus zonder weerstand maar ik kan in principe toch Zwift wel aanschaffen.
  Het starterspakket en ik heb een Garmin 810 deze kan de gegevens via strava door geven.
  Zijn er programma,s voor rollerbank of meer klimtrainingen.
  Ik wil dit via mijn laptop doen met eventueel doorverbinden aan een tv.
  Kan dit allemaal?
  Welke tacx trainer is er dan wel geschikt voor met weerstand te trainen die niet al te duur is.
  Hopende op een reactie van je.
  mvg Jos.

 2. Post
  Author

  Dag Jos,

  Een rollerbank weet ik niet zeker. Want met een ‘dumb’ trainer kun je met Zwift trainen, maar dan moet je handmatig je weerstand verhogen of verlagen. Dat krijg je door via een powermeter. Ik heb zelf nog niet getraind met een rollerbank, heb je opties op daar meer of minder weerstand in aan te brengen?

  Peter

  1. Hallo.
   Sorry voor de later reactie.
   Ik heb een tacx vortex smart aangeschaft en zelfs meegedaan met eerste Nk Zwift.
   Ik ben gisteren weer begonnen met Zwift om even de boel te testen.
   Mijn Tacx ging in vlammen op {kortsluiting in apparaat zelf] maar voor deze gelijk een nieuwe terug gekregen.
   ik heb mij weer aangemeld bij Zwift en hoop vele kilometers te kunnen maken thuis in de garage bij minder weer.
   mvg Jos.

 3. Hallo kan ik met gewone elite fietsrollen rijden op zwift?of ik heb ook de Tacx fortius kan ik daar op rijden met zwift?
  Mvg

  1. Post
   Author

   Hoi Len,
   Dat kan, alleen heb je wel een vermogensmeter nodig met bluetooth. Vervolgens kun je handmatig de weerstand veranderen.
   Succes, Peter

 4. met Tim,kan iemand mij de betaal methoden uitleggen???

  normaal in euros via de rabobank met ideal dat gebeuren met creditcard heb ik niet of kan het anders?

  Perfect fietsprogramma verder ja!

 5. ja en paypal werkt ook niet
  We kunnen op dit moment geen vooraf goedgekeurde betalingen instellen. Probeer het later opnieuw,
  krijg ik te lezen,,,
  snap er niks van

 6. Hoi zwift bij mij gaat maar maximaal tot 400 watt.

  Dat deed hij in het begin niet toen ik noch trainingen deed,

  toen heb ik eens eenmaal een groepsrit gedaan en nu komt hij niet meer verder dan 400 watt.

  Wat kan dat zijn?

  afz tim

 7. Ik vroeg mij af of je later je ritje ook nog op straks kan zetten ben nu heel dag bezig maar lukt me echt niet wat doe ik toch fout….

  1. Post
   Author

   Hi Joke,
   Ik weet niet of je met terugwerkende kracht je ritten op Strava kan importeren.
   Gaat het om het installeren van Zwift of het koppelen van Zwift aan Strava?
   Peter

 8. hoi peter
  nou ik had alles goed geconnect maar mijn ritjes komen dus niet op strava, gedaan zoals je hier boven uitleg en ik zie inderdaad wanneerr ik me rit stop save&exit save stava dan klik ik ook op ja dan kom ik op mijn begin scherm van de laptop en dan zie ik inderdaad in me zwift account mobilie versie ritje maar bij dat ritje zie je alleen hoogte km en minuten en dan … dan niks niks komt er op strava dus weet ik nog niks eigenlijk of me hartslag goed gebleven is hoe snel hard of zoiets ik fiets….
  mijn man heeft hier geen last van doet precies zelfde alleen bij hem komt wel op strava we komen er ook niet uit wat er bij mij fout gaat…. hopelijk kan jij me helpen want zo is toch beetje fietsen zonder resultaat en dat is echt zonde
  alvast bedankt

  1. Post
   Author

   Hi Joke,
   Deze foutmelding heb ik nog niet eerder gehoord of gelezen. Thuis ben ik de enige die Zwift gebruikt of heeft gebruikt (mijn vriendin niet). Wellicht maak dat nog uit, omdat jullie met meerdere gebruikersprofielen op Zwift en Strava werken. Het beste kun je contact opnemen met Zwift. Ik verwacht dat daar het issue ligt en niet zozeer bij Strava.
   Succes!
   Peter

 9. Hoi ik heb de elite direto deze staat noch niet in de lijst met trainers

  moet je power source? (wat is dit?)
  en controllable trainer allebei selecteren?
  Er staan elk 3 bij het lijsje.

  1. Post
   Author

   Hi Tim
   Ik zie dat de Elite Direto wel met Zwift kan werken, in ieder geval Smart B+ Power Meter Interactief.
   De power source is dat je de trainer vaak nog wel op een stopcontact moet aansluitend.
   Is dat een antwoord op je vraag?
   Peter

 10. Ik wilde vragen of iemand weet waarom mijn man 10 euro en ik 14,99 moet betalen voor een Zwift abonnement? Zelfde huishouden! Ik kan het antwoord nergen vinden, alvast bedankt!

  1. Post
   Author

   Hi Monique,
   Zwift heeft in november 2017 aangekondigd de prijsstelling te veranderen. Dit geldt per direct voor ‘nieuwe’ gebruikers, terwijl oude gebruikers nog een tijdje de oude prijs mogen betalen.
   Peter

 11. Hoi Peter,

  Weet jij of ik het Zwift abonnement per maand op kan zeggen? Vanaf april wordt het toch weer buiten rijden…

  Gr Peter

  1. Post
   Author
   1. Hallo,

    Hoe kan ik mijn zwift abonnement opzeggen?

    Ik betaal per creditcard

    Als ik niet opzeg wordt het steeds verlengd.
    Nu nog geen probleem.

  2. Inderdaad dit is ten allertijde mogelijk.
   Ik doe enkel zwift van november tot maart.
   Dus enkel 5 maand betalen en dan stopzetten tot the next year ” RIDE ON “

  1. Post
   Author

   Dag Lambert,
   Dat kan wel met een vermogensmeter of snelheidsmeter nodig die via bluetooth met je computer en daarmee met Zwift kan communiceren.
   Peter

 12. Beste,

  Na de wintermaanden met zwift te hebben getraind. Wilde ik mijn abonnement nu tijdelijk stop zetten. In combinatie met ios hoorde ik dat dit niet kan. Als ik het beeindig kan ik niet in november weer lid worden. Heeft iemand hier ervaringen mee?

  1. Post
   Author
 13. Aan welke voorwaarden moet de grafische kaart van je laptop minimaal voldoen om met zwift te kunnen werken?

  1. Post
   Author
 14. Hi, ik heb een vraag m.b.t. het gebruik van Zwift: “Heb je tijdens het fietsen met Zwift continu een internetverbinding nodig? Of download je Zwift op je laptop en heb je daarna geen internetverbinding meer nodig tijdens het Zwiften”..

  Dank voor de reactie!

  Ben

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Hoi Wim,

   Heb je al geprobeerd om via je emailadres je wachtwoord op te vragen en in te loggen?
   Ik vermoed niet dat je account in de tussentijd is verwijderd.

   Succes!

   Peter

 15. Hallo, ik zou me graag een Tacx Flux S Smart T2900S trainer van tacx willen aanschaffen. Ik stel me dan de vraag hoe je sensoren zoals cadans , hartslag kan koppelen gezien je geen achterwiel meer hebt.
  Momenteel heb ik sensoren van Garmin.
  Hoe koppel je zwift via een iPad aan je trainer?
  Alvast bedankt
  Mvg Jp

  1. Post
   Author

   Hi Jean Pierre,

   Hartslag koppelen gaat in principe via je bluetooth hartslagband.
   Bluetooth kun je ook gebruiken om Zwift op je je iPad te koppelen aan de trainer. Hiervoor moet je wel een iPad hebben met bluetooth (ik heb bijvoorbeeld nog een versie 2, die heeft geen iPad).
   Voor je andere opmerkingen zou ik als ik jou was nog even vragen bij de verkopende partij.

   Succes, Peter

 16. Ik wil na het winter seizoen mij abonnement opzeggen maar kan niet vinden hoe je dat moet doen. Wie kan mij vertellen hoe dit moet.

 17. Heeft zwift alleen top-pro klimroutes, of ook leuke beginnertjes bijv in zuid-limburg? Is er zonder abo en gratis proef toch al een overzicht te bekijken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.