Vriendenweekend. 9 tips, ideeën, steden & activiteiten

Peter Artikel 2 Comments

Vriendenweekend tips, ideeën en activiteiten. Wat moet je doen op vriendenweekend? Waarom is het zo leuk om met je vrienden een weekend weg te gaan? Hier een aantal tips tips voor leuke steden, als je een mannen- of vriendenweekend wil organiseren.

Vriendenweekend tips

Waarom zou je samen met je vrienden een weekend weg willen gaan? Nou, ik heb gemerkt dat naarmate ik ouder word (en mijn vrienden dus ook) onze levens voller en drukker worden. Een relatie, carrière, reizen, plannen, etc.

Vroeger kwam je elkaar elke dag tegen. Of had je een vaste avond in de week. Maar nu? Nu ik begin dertig ben? Wij zijn allemaal zo druk. Wanneer hebben we nog tijd om bij te praten? Echt te praten?

Inderdaad, tijdens een vriendenweekend. Met twee vrienden doe ik dat nu één keer per jaar. Dan hebben we een weekend samen – zonder vriendin, vrouw, kind of huisdier.

“Wat doen jullie dan tijdens zo’n weekend?”Mijn vriendin

“Wat doen jullie dan tijdens zo’n weekend?” vraagt mijn vriendin wel eens. “Tja”, antwoord ik dan. Het is vaak een heleboel geouwehoer, maar tussendoor is er ook ruimte voor serieuze gesprekken, bezinning en verdieping. Mijn jaarlijkse vriendenweekend: die wil ik niet meer missen.

Mannenweekend activiteiten

Wat zijn activiteiten om te doen op vriendenweekend? In de weekenden dat ik met vrienden ben weggeweest, maakt het eigenlijk niet zo heel veel uit. Het gaat met name om het samen eten en drinken. 

Naast het eten en bijpraten dan. Wat kun je doen?

#1 Sport. Niet alleen een stuk lopen (door de stad of de natuur), maar ook kanoën, racefietsen, op de mountainbike of skiën. Of het doen van een ‘mudrun’ of ‘obstacle run’.

#2 Bier. Samen drinken in een café of gewoon drinken kopen bij de supermarkt en dat in het appartement opdrinken. Een andere optie is om een bierbrouwerij te bezoeken. We zijn onder meer bij La Chouffe en Guinness geweest.

#3 Cultuur. Bezoek een kerk, kathedraal, een museum of festival. Wat ik zelf ook leuk vind, is om de lokale markt te bezoeken of het treinstation. De gewone dingen in een stad of plaats.

tip vriendenweekend

Mooie activiteit voor een vriendenweekend: een ‘obstacle run’. Hier helpt Rutger mij de halfpipe op. Één van de laatste obstakels in de Lake Run Winterberg 2017

Vriendenweekend stad 8x

Waar ben ik de afgelopen jaren geweest?

 1. Ardennen, België
 2. Winterberg, Duitsland
 3. München (Oktoberfest), Duitsland
 4. Edinburgh, Schotland
 5. Napels, Italië
 6. Riga, Letland
 7. Dublin, Ierland
 8. Helsinki, Finland
 9. Houthakken

Hieronder een kort overzicht van hoe je er komt, wat je er kan doen en wat er leuk aan is.


1. Ardennen

Ardennen. Heeft dat nog een introductie nodig? We sliepen in La Roche en Ardennes. In ongeveer 2 uur met de auto vanaf Utrecht ben je er. Het is een schattig dorpje met een klein plein. Op het plein staat een oude tank. In de buurt kun je heerlijk wandelen en kanoën. Het dorp ligt echt in de hart van de Ardennen. Wil je meer sportiviteit? La Roche ligt op de route van Luik-Bastenaken-Luik. Haal je wielerhart maar op! 

Wat wij vaak doen op een vriendenweekend, is dat we ‘s middags een activiteit hebben gehad zoals mountainbiken, kanoën of wielrennen. Voordat we dan weer ‘s avonds dingen gaan doen zoals eten en ergens wat drinken, gaan we vaak nog even terug naar het appartement of hotel. Zo ook in La Roche. In het dorp is een supermarkt (een Spar). Daar kochten we dan wat bier en chips. Op de hotelkamer konden we douchen, konden we kletsen en alvast wat drinken. 

Met vrienden in de Ardennen

Wat kun je verder doen als je in de Ardennen bent? Wij bezochten de brouwerij van La Chouffe (Achouffe 32, 6666 Houffalize). Het is misschien een beetje toeristisch, maar ach. Is dat zo erg? De rondleiding is best wel leuk en interessant, zeker als je La Chouffe lekker bier vindt (en dat vind ik). De rondleiding eindigt met een kleine bierproeverij. Het zijn vier kleine glaasjes, dus dat valt op zich mee. Maar houd er rekening mee als je nog moet autorijden. 

Qua eten en drinken dan? We hebben heerlijk gegeten bij Maison Bouillon et Fils (Place du Marche 9). In mijn herinnering was het vooral veel en vetrijk eten. Denk aan speenvarken met veel friet en een beetje groente. Vlak daarnaast zit Le Quai Son (Rue des Bateliers 7). Dat ligt net als Maison Bouillon et Fils aan de rivier. Wij zaten er in een waterig lentezonnetje heerlijk te genieten met een kop koffie. Aanrader!

La Roche met uitzicht op het oude kasteel


2. Winterberg

In de zomer gingen we naar Winterberg. Winterberg is vooral bekend omdat je er relatief snel met de auto bent vanuit Nederland én dat je er in de winter meestal kan skiën. Voor een ervaren skiër zijn de afdalingen niet heel uitdagend. Maar daarom kun je daar dan ook gaan langlaufen of gaan proberen of een snowboard wat voor je is.

We waren er in de zomer al was het toen koud, regenachtig en fris. Later ben ik nog een keer in Winterberg in de lente geweest en toen was het weer wel lekker. Je kan rond Winterberg – net als in de Ardennen – heerlijk wandelen. Wij hebben een tocht van ruim 4 uur gelopen. Halverwege hebben we pauze gehouden op de Kahler Asten. Deze berg ligt op 5 kilometer afstand van Winterberg en is met haar 842 meter behoorlijk hoog. Je hebt een mooi uitzicht over de omgeving. De tocht begon en eindigde in Westfeld.

Tips in Winterberg

Wat kun je doen in Winterberg zelf? Naast wandelen hebben we mountainbikes gehuurd. We hadden een tocht van ongeveer 2,5 uur gedaan via Nesselbach en Nordenau. Het was prima te doen, niet te zwaar maar wel met twee intensieve klimmetjes erin.

Qua eten? Ik kan de schnitzel restaurants van harte aanbevelen. We hebben in een restaurant gegeten met de naam ‘Haus von der 1.000 schnitzels’. Heerlijk toch? Daar zou ik niet zo snel gaan eten met mijn vriendin. Qua kroegen heb je in Winterberg niet vreselijk veel keus. Er is een Ierse Pub (Blackwater) en een discotheek (Tenne). We hebben wat gedronken bij Blackwater en dat is precies wat je van een Ierse Pub kan verwachten. Veel televisies met sport, een simpele menukaart en veel keuze aan bieren. 

Toevallig waren wij in Winterberg toen daar een ‘obstacle run’ werd georganiseerd. Nou ja, niet helemaal toevallig dan.


3. München Oktoberfest

München kun je prima met de auto doen. Als je dat niets vindt, kun je ook vliegen of met de trein. Zelf ben ik met groep roeivrienden uit de studententijd naar het Oktoberfest geweest.

Het was me een belevenis, al heb ik alles wat lastig kunnen verteren. De vele alcohol en ontzettend slecht slapen, dat hakte wel in op mijn immuunsysteem. Het is heel lastig om een plek te krijgen in de hoofdtenten van het Oktoberfest. We hadden onze reis via een organisatie geboekt. Daar zat vervoer, slaapplekken en twee keer een tafel in een hoofdtent van het Oktoberfest bij in. Je kan dat boeken via Oktoberfestreizen.nl (geen affiliate).

München tips

Ik vond het een zwaar weekend. We hadden ‘s nachts in een boemeltrein naar München gereden. Om 11.00 (‘s ochtends) werden we in een van de tenten verwacht. Wat denk je? Gelijk een halve liter bier voor je neus. 

Ik ging echt kapot, maar wel gaaf om een keer meegemaakt te hebben. De tenten zijn echt gigantisch groot. Het is fantastisch om te zien hoe heel München uit loopt. Ook bejaarde stellen trekken hun fijnste Oktoberfest kleding aan om ‘s ochtends om 10.00 uur al grote pullen bier te gaan drinken. 

De meest bijzondere belevenissen van dat weekend was ook juist dat. De sfeer in de tenten is bijzonder, maar ook vooral hoe de Duitsers zelf er in op gaan. Een andere tip is om ook één van de kleinere tenten aan de randen van het feestterrein op te zoeken.

Als wij terugdenken aan dat weekend, dan hebben we het ook vaak over de avond in de tent van Erdinger. Of de volgende middag, toen we ‘weizen’ dronken in een park. Wat eten betreft heb ik geen andere tips. We aten op het feestterrein. Daar heb je genoeg (vette) opties zoals gebraden kip, friet en kebab. 

weekend Munchen

Oktoberfest in München


4. Edinburgh Schotland

In mijn leven ben ik nu twee keer in Edinburgh geweest. De eerste keer was ik van plan om met mijn beste vriend Patrick een grote trektocht te doen, de West Highland Way. Dat is een tocht van 7 dagen. De start is iets boven Glasgow en je loopt dan door de prachtige highlands van Schotland tot Fort William. We kozen ervoor om alles zelf te dragen: eten, drinken, kleren en de tent. 

Toen wij er waren, in augustus, was het koud en miezerde het de hele dag. Typisch Schots weer. Na 3 dagen was Patrick zo ziek dat we de tocht moesten staken. Na drie dagen lopen in de natuur met een zware rugtas waren we blij met een mooie hotelkamer met een warme douche. Dat was in Glasgow, maar na 2 dagen hadden we die stad wel gezien. Glasgow is industrieel en saai. Edinburgh is veel levendiger en klassieker, met het kasteel op de berg in het midden van de stad. 

Tijd om Edinburgh te bezoeken

Een aantal jaren later was ik in de dagen tussen Kerst en Oud & Nieuw in Edinburgh. Dan is de stad op zijn best. Het is vroeg donker, maar de oude gebouwen in de stad en de kleine steegjes ademen dan veel warmte en sfeer uit. De kroegjes lijken dan nog aantrekkelijker om naar binnen te gaan. 

Een ander mooi moment om te gaan is augustus, toen ik er met Patrick was. In die maand is het Fringe Festival. Een kleinkunst festival met cabaret, muziek en toneel waar Steven Fry ook nog ooit aan heeft meegedaan. Heb je vrienden die dat leuk vinden? Dan is augustus een goed moment om naar Edinburgh te gaan. 

Tips citytrip Edinburgh (6x)

Wat zijn tips voor als je een weekend met vrienden in Edinburgh bent?

 1. Royal Mile
 2. Bier drinken
 3. Koffie drinken 
 4. Schots eten
 5. Actief: Arthur’s Seat beklimmen
 6. Ondergronds leven 

#1 Loop over de Royal Mile van Edinburgh Castle naar Holyrood Palace. Het is heel cliché, maar dat moet je echt gedaan hebben.

#2 Drink een ‘pint’ bij één van de kroegen op de Grassmarket. Bonustip: ga naar café The Jolly Judge (7 James Court). Het zit een beetje verdekt en er is weinig ruimte. Wellicht daardoor heeft het een intieme sfeer en is het al snel gezellig.

#3 Bestel een dubbele espresso in een hip koffiezaakje in de buurt van de Universiteit. Brew Lab Coffee (6-8 S College St.) is precies wat jij je kan voorstellen bij hip in Edinburgh. Zowel qua koffie als muziek en interieur. 

#4 Eet ‘fish and chips’ en als je durft: Haggis. Dat is een maag van een schaap gevuld met allerlei andere orgaanvlees, ui en kruiden. Ik heb het een keer gegeten en tja, het was behoorlijk machtig.

#5 Beklim Arthur’s Seat of maak een wandeling door Holyrood Park. Ik heb een stuk hardgelopen door Holyrood Park met een vriend. Hardlopen is sowieso een leuke manier om een stad te ontdekken. Vooral door een park, want dan hoef je ook niet elke keer te stoppen voor auto’s of te slalommen langs voetgangers. 

#6 Edinburgh is een wonderlijke stad. Een voorbeeld is dat er nog een ondergrondse stad is om te ontdekken. Ga daarvoor naar ‘Real Mary King’s Close’ waar je een ondergrondse tour kan volgen. 

Edinburgh, Schotland. Vlakbij het National Museum en het treinstation.


5. Napels weekend

Napels is een chaotische, vieze, hectische, dramatische en intrigerende stad.  Er is geen auto te zien die geen deuk of kras heeft. De stad heeft wel oude gebouwen en monumenten, maar daar is iets geks mee. Het is alsof ze geen rekening hebben gehouden met hoe een kerk of dom het beste tot uitdrukking komt – namelijk met een mooi plein ervoor. Het is net alsof kerken, oude vestingwerken en monumenten tussen woningen en winkels zijn gepropt.

Van de corruptie of maffia hebben we zelf niets gemerkt. Wel dat ze losjes omgaan met wit en zwart geld. Toen we bij een zaakje wat chips en bier hadden gekocht, moesten we daar 7 euro voor betalen. Later zagen we dat op de bon maar 2 euro was aangeslagen. 

Verder moet je echt goed uitkijken voordat je een straat wil oversteken. Het verkeer in Napels is chaotisch. Iedereen toetert en schreeuwt dramatisch, maar echt agressief was het nooit. Dat was ook de sfeer in de straten. Denk aan nauwe gangen en straatjes met veel afval, maar ook balkons met was die uitgehangen wordt. En als je op de 5e verdieping woont en je bestelt eten, dan hang je een touw met een emmer van je balkon naar beneden. Geweldig om te zien en de sfeer in de stad te voelen. 

Vlog van tips om te doen in Napels, Italië

Pompeï bezoeken

Ben je in Napels, dan moet je sowieso Pompeï bezoeken. Met de trein ben je binnen 30 minuten bij Pompeï. Een ticket voor een enkele reis was iets minder dan 3 euro. Pompeï werd door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius bedolven in 79 na Christus. Het is daardoor een van de best bewaarde Romeinse steden geworden.

Wij hadden via internet al toegangskaartjes gekocht. Dat scheelde aardig lang wachten, we konden direct doorlopen. Net als in een museum sta in het begin nogal lang te kijken, maar toen we een plattegrond bekeken kwamen we er achter dat het gigantisch groot is. Niet zo gek, want er woonden destijds meer dan 20.000 mensen. 

Het meest fascinerende zijn de afdrukken van mensen die zijn omgekomen door de ramp. Of bezoek het Amfitheater of het stadion. Als je binnenkomt ligt dat rechts achter in de stad. 

tip Pompeï

Pompeï. Wat mij betreft een must als je Napels bezoekt.

Vesuvius beklimmen

Je kan een bezoek aan Pompeï combineren met de beklimming van de Vesuvius. Op de trein terug stap je uit bij station Escalano; daar kun je voor 20 euro een ticket kopen. Vervolgens brengt een bus je naar de voet van de beklimming en heb je toegang tot de Vesuvius. De busreis duurt ongeveer 30 minuten. Daarna ben je in 20 tot 30 minuten lopen bij de krater.

Het is een bijzondere vulkaan, aangezien het de enige actieve vulkaan is op het Europese vasteland. Daarnaast wordt het actief in de gaten gehouden, omdat meer dan 4 miljoen mensen in de directe omgeving leven. Je kan daarom niet in de krater. Omdat je op zo’n 1.200 meter zit, heb je ook een geweldig uitzicht op de stad Napels en kun je in de andere richting ook Pompeï zien liggen. 

tip Vesuvius

Boven op de Vesuvius. Daar heb je ook een fantastisch uitzicht over Napels.

Tips voor weekend Napels (4x)

Wat moet je dan doen in Napels zelf?

 1. Pizza eten
 2. Espresso drinken
 3. Naar de zee
 4. Nachtleven

#1 De pizza is in de stad Napels ontdekt. Werkelijk waar, ik heb nog nooit een lekkerdere pizza gehad. Het zijn wel andere types pizza dan ik gewend was. De pizza’s zijn sappig, zompig en simpel; vaak bevatten ze maar een paar ingrediënten. Maar ze zijn echt heerlijk. 

Bij een aantal pizzeria’s moet je standaard een half uur tot een uur wachten. Wij waren te ongeduldig en hebben dat niet gedaan, maar de beste pizza schijn je te kunnen eten bij Da Michele (Via Cesare Sersale 1) of Gino Sorbillo (Via dei Tribunali 32).

Oh ja, let op. Er zijn ook andere pizzeria’s die de naam van deze beroemde collega’s aanhouden. Daar was ik zelf ook ingetrapt. De pizza was daar overigens nog steeds erg lekker. Maar niet hemels, daarvoor schijn je echt naar de echte experts te moeten. 

Een alternatief is een ‘pizza fritta’. Dat is een pizza die nog wordt gefrituurd.  Ja, we hebben die geproefd. Het smaakt naar een oliebol met tomatensaus en kaas. Ben je zat van pizza’s eten? Ga dan aan de antipasti en de pasta. Bijvoorbeeld bij Trattoria Avellinese (Via Silvio Spaventa 33). De televisie staat aan, je eet in fel tl-licht en de eigenaren zijn wat mopperig, maar het eten is voortreffelijk. 

#2 Staand aan de bar een cappuccino drinken (maar niet na 11.00 ‘s ochtends) of een espresso. Ik heb de lekkerste cappuccino ooit gehad bij Bar Mexico (Piazza Giuseppe Garibaldi 72, vlakbij het treinstation). Napolitanen zijn trots op koffie, in Bar Mexico stond een espressomachine waar ze 10 koppen tegelijkertijd kunnen maken.

Bestel je espresso op het terras? Dan lopen de obers met hun dienblad met een omgekeerde kom over je kopje, zodat je espresso niet koud wordt. 

#3 Loop langs de zee. We zijn langs ‘Castel Nuovo’ naar ‘Castell dell’Ovo’ gelopen. Langs de boulevard kun je eten en drinken bestellen. Daarna kun je op de plastic stoeltjes zitten om naar de zee en de Vesuvius in de verte te kijken. Verderop heb je ook een boulevard met luxere en duurdere cafe’s, restaurants en hotels. Daar kun je cocktails bestellen en kijken naar hardlopers, skateboarders en toeristen die over de boulevard flaneren. 

Als je wil, kun je ook met de boot naar Capri of nog verder, zoals Palermo. Vooral Capri schijnt wel een heerlijk idyllisch en mooi eiland te zijn. Wij zijn er niet geweest, misschien een volgende keer. 

#4 Het belangrijkste om in Napels te doen is vooral om ‘s avonds door de stad te slenteren. Dan komt de stad echt tot leven. ‘s Avonds zijn er genoeg restaurants en terrasjes waar je wat je kan drinken. We kwamen nog langs ‘La Cantina Del Sole’ (Via Giovanni Palladino, 3). Een hippe zaak met een mooi terras in een klein pleintjes tussen nauwe straatjes en heerlijk ontspannende loungemuziek. 

tip Napels

De rij bij Pizzeria Da Michele


6. Riga

Riga (Letland) is nog niet zo bekend. Wat een voordeel is van Riga, is dat vliegtickets (een kleine 2 uur vliegen vanaf Amsterdam) heel goedkoop zijn. Het leven zelf in Riga is ook niet duur, qua hotelovernachting, eten en drinken waren we misschien 200 euro per persoon kwijt voor een weekend. De stad ligt aan een grote rivier die uitmondt in de Baltische Zee. Rondom die rivier is weinig te doen, daarvoor moet je vooral in het historische centrum zijn. Dat centrum is leuk, het lijkt wel wat op Brugge qua gebouwen en met de straatjes met kasseienstroken. 

Tips voor in Riga

Wat kun je doen in Riga? Wij zijn bijvoorbeeld naar een ijshockey wedstrijd geweest. Ijshockey is een belangrijke sport in Letland. In de hoogste divisie in de Verenigde Staten en Canada spelen ook enkele Letten mee. We waren bij een wedstrijd tegen Oekraïne. Wat wij vooral leuk vonden waren de vechtpartijen die regelmatig op het ijs ontstonden. 

Andere tips zijn de markthallen, het station (dat voelt echt Oostblok) en de kathedraal met de gouden koepels. Wat moet je doen met het eten of drinken? Wij hebben wat gedronken bij Funny Foxe (Grecinieku iela 1) en Aussie Pub (43 Valnu Iela). Dat zijn echte pubs met een Westerse sfeer.

Als je goedkoop wat wilt eten, dan kun je bij Lido terecht. Die vindt je eigenlijk overal wel door de stad (zoals op Elizabetes iela 65). Het concept lijkt op La Place (je pakt zelf je eten en rekent daarna af), alleen dan met een Letse sfeer en Letse prijzen. Zoals Tim het zegt: “Dit is ideaal. Je kunt veel eten en het is heel goedkoop”.

Riga vriendenweekend

De kasseien van Riga


7. Dublin

Dublin kom je ook met het vliegtuig. Dublin vond ik leuker dan ik van te voren dacht. Je moet wel een beetje geluk hebben met het weer. Wij waren er eind maart. Tot onze grote vreugde konden we op een middag al op een terras zitten. Uit de wind, in de zon en met een warme trui aan was het heerlijk.

De sfeer in de stad is heerlijk. Het is een beetje grauw en ruw, maar de mensen zijn heel warm en hartelijk. De sfeer komt pas echt goed ‘s avonds tot zijn recht. ‘s Avonds gingen we de stad in, waarbij buiten en in bijna elke pub live muziek wordt gemaakt. Als je van muziek en sfeer houdt, dan is Dublin zeker een aanrader. 

Tips voor Dublin

Wat kun je allemaal doen als je in Dublin bent? We bezochten de brouwerij van Guinness. Een beetje toeristisch, maar wel heel leuk. Bovenin heb je een bar waarbij je een schitterend uitzicht over de stad hebt. We hebben ook een middag door de stad gelopen. In alle drukte is het leuk om naar Trinity College te gaan. Dat universiteitscomplex lijkt dan een heerlijke oase van rust in een drukke stad. 

Als je wat wil eten, dan kun je bijna in elke pub in de stad wel terecht. Wij hebben daar (in onze ogen) legendarische lunch gehad bij een ‘all you can eat’ Chinees. Dit is net als het schnitzelrestaurant in Winterberg geen plek waar ik Susan mee naar toe zou kunnen nemen. Maar met vrienden die, net als ik, allemaal een kleine kater hebben? Dan is het heerlijk om jezelf te buiten te gaan aan een Chinees buffet. 

Dublin vriendenweekend

Guinness brouwerij in Dublin


8. Helsinki 

Helsinki denk je niet direct aan als het gaat om een vriendenweekend. Alcohol is ook een stuk duurder, dan bijvoorbeeld vergeleken met Riga waar ik ook ben geweest.  Hoe is Helsinki? Ik sprak met Leena. “Je ziet in Helsinki heel duidelijk de invloeden uit Rusland en Zweden. Allebei de landen hebben ooit over ons land geregeerd”.

“In Helsinki zie je duidelijk de invloeden uit Rusland en Zweden.”Leena

Hoe kom je er en hoe is het openbaar vervoer? De metro in de stad werkt behoorlijk goed. Tot een uur of twaalf rijdt de metro om de 10 a 15 minuten. Ik sliep zelf op ongeveer 20 minuten van de stad, in de wijk Kontala. Met de metro was dat prima te doen. Voor een enkele rit (onafhankelijk hoever je gaat) betaal je 2,50 euro. Een dagpas is 8 euro.

trein Helsinki

Vanaf het vliegveld ben je binnen een klein uur in de binnenstad.

Vanaf het vliegveld kun je de trein nemen naar het centrum van de stad. Om daar te komen kun je naar het treinstation lopen (500 meter) of de gratis shuttlebus nemen (2 minuten). Vanaf dat treinstation ben je voor 2,50 euro binnen een half uur op het Centraal Station van Helsinki.

Zelf kwam ik ‘s nachts rond 0.15 pas aan op het vliegveld. Je kan dan met de Airport Taxi met een gedeelde taxi voor iets van 30 euro in de stad komen.

citytrip Helsinki

In het centrum van Helsinki zou ik sowieso even richting het water lopen. In de haven kun je de grote veerboten zien die uit Zweden komen of daar naar toe vertrekken. Je kan ook een trip maken naar een eilandje vlakbij de stad, maar dat heb ik zelf niet gedaan.

Koffietips in Helsinki

De Finnen schijnen na de Nederlanders gemiddeld de meeste koffie per persoon te drinken. Omdat ik nog wat moest werken, had ik de tijd om een paar fijne koffiezaakjes in Helsinki te vinden.

Johan & Nystrom (Kanavaranta 7 C) ligt vlakbij de haven. Heerlijke koffie. Qua sfeer moet je denken aan ouderwets gemetselde muren, gordijnen met warme kleuren, obers met baarden en tattoo’s, oude tapijten op een houten vloer en schoolstoeltjes. De dubbele espresso was top!

Mbar (Mannerheimintie 22-24) ligt vlakbij het museum voor moderne kunst, de Kiasma. Mbar is wat alternatiever, zowel in de sfeer als ik de muziekkeuze. Het is niet alleen een plek om koffie te drinken. Als je in de avond komt dan draait er een DJ en kun je er ook wijn en bier bestellen.

Twee koffiezaakjes met ongeveer dezelfde naam. Hoe dat kan, weet ik eigenlijk niet. Frattelo Terrofazione (Yliopistonkatu 6) zit aan het begin van een winkelcentrum. Tegenover de Mac Store zie je ook heel veel hipsters achter hun eigen Macbook aan de Sypher koffie zitten.

Die koffie heb ik geprobeerd. De jonge serveerster adviseerde mij de koffie van de Rwanda Nymasheke te bestellen. Ze had gelijk: een heerlijke koffie, een beetje zoetig met een smaakje van bosbessen.

De andere is La Torrefiazone (Aleksanterinkatu 50). Deze koffiezaak ligt vlakbij Stockmans. Om er te komen moet je met een trap omhoog, maar de ingang is heel duidelijk te vinden. Het was ontzettend druk toen ik er was, maar de bediening let erg goed op.

Zonder iets te zeggen kwam een ober naar me toe om te zeggen dat hij een tafeltje voor me had gereserveerd. De koffie is hier, net als bij hun naamgenoot, voortreffelijk.

johan en nystrom

Johan & Nystrom

Museum moderne kunst

Vlakbij de Mbar vindt je Kiasma (Mannerheimplatsen 2). Dat is het museum voor moderne kunst. Toen ik er was, was er een leuke tentoonstelling van Jani Leinonen. Dit was een maatschappij-kritische tentoonstelling over de macht en invloed van grote bedrijven. Over de verderfelijkheid van de commercie. Als dit iets waar jij en je vrienden voor open staan, dan zou ik dit zeker doen. 

Ik weet natuurlijk niet welke tentoonstelling er is, als jij er bent. Maar dan nog, het museum zelf is ook kunstzinnig op zichzelf. Let vooral op de lange trappen die door het midden van het gebouw omhoog lopen. Ben je klaar met kunst kijken? Naast het museum oefenen skaters hun skills op de betonnen bankjes naast de vijver.

Hotel tip Helsinki

Vlakbij Johan & Nystrom (koffietip #1) ligt het hotel Katajanokka (Merikasarminkatu 1a). Vanaf het station Helsinki is het ongeveer een half uur lopen. Toen ik er was halverwege november 2016, was het al koud, miezerde het koude regen en lagen er hopen sneeuw langs de weg. Toch was het heerlijk om na een vlucht van 2 uur een stuk te lopen. Als je wat later bent (of geen zin hebt om te lopen): je kan met een tram in 10 minuten in het centrum van de stad zijn. 

hotel Helsinki

Hotel Katajanokka

Hotel Katajanokka is een voormalige gevangenis. Ze hebben de cellen omgebouwd naar luxe kamers, met een heerlijke boxspring, een strak en stijlvol interieur en een stortdouche. Voor de ramen hangt nog hekwerk en om het hotel staat een hoge muur.

Het ontbijt is uitgebreid en heerlijk. Van Finse specialiteiten tot broodjes, eieren, worstjes en spek. Waar ik ook altijd op let: de koffie was top. De sfeer in het hotel is ook prettig. Toen ik er 2 nachten sliep, was het rustig en was de receptie enorm behulpzaam.

hotel boeken helsinki

Het bed en de badkamer

Ze hebben ook een restaurant (dat was volgeboekt toen ik er sliep) en een fitnessruimte (ik koos ervoor om buiten een stuk te gaan hardlopen). Kortom, wil je net wat meer luxe als je in Helsinki wil slapen? Dan is Hotel Katajanokka is een goede optie.

9. Houthakken

Houthakken met vrienden. Wat heb je nodig als je met je vrienden wil gaan houthakken? Afgelopen maand heb ik een dag in een bos bomen omgezaagd, hout gehakt en hout gekloofd. Waarom is het zo leuk en ontspannen?

Waarom houthakken met vrienden?

Vrienden en houthakken. Het is een heerlijke combinatie. 

Waarom?

Het heeft iets heel mannelijks en iets uit de oertijd. Je bent buiten en hard aan het werk. Met elkaar. 

Met het omhalen van bomen, het in stukken zagen van de boom, die stukken verplaatsen om ze te kunnen kloven, het kloven, het zorgen dat die houtstukken weer naar een andere plek komen waar ze komen te drogen. 

Tussendoor drink je een kop koffie. Praat je met elkaar bij over waar iedereen mee bezig is en wat iedereen van plan is. Je hebt ontzettend veel honger. Tijdens de lunch eet je daarom twee of drie keer zoveel als normaal. Net als bij het avondeten. Het is net of je dan een onstilbare honger hebt. 

Dat heb ik sowieso als ik in een groep eet. Laat staan als je dan al een paar uur buiten bent geweest en actief aan de slag bent geweest. Voor het avondeten een goed glas wijn. Lekker rozig zit je dan met zijn allen voor de open haard. 

Als je even niets te zeggen hebt, dan luister je naar de gesprekken en staar je in het haardvuur. Je hebt een groot gevoel van voldoening. 

houthakken vrijgezellenfeest

De kloofbijl staat klaar in het houtblok. Daaronder leg je het kloofblok. 

Begin van vorige maand was ik met een groep vrienden uit de studietijd aan de slag gegaan in een bos net buiten Soest. De ouders van een van één van mijn vrienden hebben een groot perceel met weilanden en bos rondom het huis. Vorig jaar is een traditie ontstaan. We werden uitgenodigd om een dag te komen houthakken in ruil voor een goede kop sterke koffie, een hele goede lunch en een heerlijk diner met een goed glas wijn.

Houthakken is stress verlagend

Zelf was ik afgelopen jaar iets later. Dan is het contrast nog groter. Tussen binnen achter de computer werken en buiten bijna alleen maar fysiek bezig zijn. Ik kan me voorstellen dat het houthakken voor sommige mensen heel ontspannen en stress verlagend werkt. 

vrienden houthakken

Houtstukken klaarleggen zodat ze kunnen drogen

Hoe gemakkelijk je een boom om kan halen, hoe makkelijk je hier stukken uit kan zagen en hoe makkelijk je ze kan kloven dat verschilt per boomsoort. Het scheelt nogal als je een berk moet kloven of een oude eik met veel knoesten erin. 

Vergis je niet, er zit nogal een kunst aan het houthakken.

 • Welke bomen moeten eigenlijk omgehakt worden?
 • Hoe zorg je dat de boom goed landt, zodat je niet andere bomen of tuinhuisjes verwoest in de val?
 • Hoe groot moeten de houtblokken worden als je ze gaat kloven? Dat is weer afhankelijk van het type haard en de inhoud van die haard waarvoor je hout wil gebruiken.
 • Hoe zorg je dat je de hakbijl met techniek (en niet met brute kracht) gebruikt? 
 • Hoe lang moeten de houtblokken drogen? (vaak meer dan een jaar)
 • Hoe stapel je de houtblokken zo op dat de constructie niet in elkaar dondert?

Je snapt het, voor sommige mensen kan het houthakken echt uitgroeien tot een wetenschap. Het is niet alleen maar dom met een bijl gaan lopen hakken. Dat maakt het nog leuker. Nadenken over wat je doet en met elkaar daar over praten. 

Misschien is het iets mannelijks. Maar het is fijn om gesprekken over carrière, relaties, toekomstplannen en moeilijkheden af te wisselen met gesprekken over hoe je een bijl kan aanscherpen. Of hoe lastig een bepaalde boomtype is om te kloven. 

Als je het echt heel gaaf vindt, de Noor Lars Mytting schreef een heel boek over houthakken: De man en het hout

vrienden houthakken

Poseren met de boom die is neergehaald.


Meer weten?

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

 • Hotel of appartement boeken met Booking.com (gesponsorde link)
 • Slapen via Airbnb (30 euro korting op eerste boeking)
 • Hotel Katajanokka Helsinki

Heb jij nog andere tips die je wil delen? Wat betreft dingen om te doen of steden/plaatsen om met je vrienden te bezoeken. Laat het me weten in de comments!

Comments 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.