Veganistisch dieet: plan, schema, recepten, 7 tips & afvallen!

Peter Persoonlijke experimenten 9 Comments

Ik ga een maand veganistisch eten. Waarom? Wat zijn lekkere veganistische recepten? Ga ik er door afvallen? Waarom wat mij betreft elke BBQ hipster man die denkt dat die niet zonder vlees kan, het een keer moet proberen.

Na dit artikel

Als je dit artikel hebt gelezen, weet je wat argumenten zijn om veganistisch te eten. Waarom ik denk dat het goed is om minder dierlijke producten te eten, maar niet altijd veganistisch te eten (!?). Ik heb het een maand gedaan: wat was mijn plan, mijn schema, wat zijn lekkere recepten, ga je erdoor afvallen, wat is het effect, mijn ervaringen en welke tips heb ik voor je.


Veganistisch dieet plan

Ik heb een plan. Een maand lang ga ik het veganistisch dieet volgen. Geen vlees. Geen vis. Geen boter, kaas en eieren. Compleet veganist. Of zoals je het wil noemen: ‘whole-foods-plant-based’ of ‘plantaardig’. In ieder geval een stapje strikter dan vegetarisch. Als vegetariër eet je geen vlees, vis of gevogelte. Als veganist eet je daarnaast ook nog eens geen dierlijke producten, zoals de melk van een dier (of afgeleide producten), de eieren van een dier of andere dierlijke dingen.

Zoals honing. Ehm tja, wat is honing eigenlijk van de bij? Antwoord: bijen zetten de nectar van een bloem om in honing. Echt strikte veganisten dragen of gebruiken echt niets dierlijks, zoals leren schoenen of een wollen trui. Zo ver ga ik niet. Mijn leren schoenen ga ik niet weg doen voor een maand. Wel ga ik alleen nog maar plantaardige voeding eten en drinken. 

Dat is best een ding voor mij. Dat begon al toen ik vroeger klein was. 

Leven zonder vlees en vis 

Mijn ouders hadden vroeger een vouwwagen. Misschien is het typisch voor die tijd, zo in de jaren ’90 van de vorige eeuw. Tegenwoordig zie ik ze nog heel af en toe rijden. Een vouwwagen lijkt op een caravan, alleen dan minder hoog en het is veel meer werk om op te zetten.  

Mijn broertje en ik vonden het niks. Dan had je uren achterin de auto gezeten (nee, we hadden nog geen tablets of schermen om televisie te kijken) en dan kwam je eindelijk op een camping in het midden van Frankrijk of Duitsland aan. We wilden dan gewoon spelen en rondjes over de camping fietsen. Maar nee. We moesten onze ouders eerst helpen met het opzetten van de vouwwagen.

Als je nog geen idee hebt waar ik het over heb, een vouwwagen is een soort kruising tussen een caravan en een tent. Met een hele constructie van stangen maakten we een tent bovenop het onderstel. Die tent vouw je uit. Vandaar de naam.

“Koude gebraden kippenpoten voor onderweg.”Het hoogtepunt van mijn vakantie als kind

Goed, ik dwaal af. De hoogtepunten van die reis naar de camping waren de pauzes. Mijn moeder had vaak de avond van te voren twintig kippenpoten in de oven gebraden. Kippenpoten zijn net als pizza’s. Koud zijn ze de volgende dag vaak nog lekkerder. Ok, dat van die pizza vinden sommige mensen wel raar. 

Mijn moeder nam soms ook wel groente en fruit mee, zoals wortels, appels en bananen. Maar dat vonden wij saai. Als we de kippenpoten konden kluiven ergens in Noord-Frankrijk, dan was de vakantie begonnen. 

vlees eten

Dit moet ik even een maand missen. Waarom eigenlijk?

Barbecue hipsters

Vroeger hield ik van barbecueën. Zeker in mijn studententijd. Ik woonde in een studentenhuis in de Schilderswijk in Groningen. Het was kleine straat met oude herenhuizen. Op de 2e verdieping hadden we een heerlijk dakterras. We moesten daarvoor nog wel door een kamer van een huisgenoot, maar hij vond dat niet zo erg. 

Bij de supermarkt haalden mijn vrienden en ik dan een krat bier, de goedkoopste hamburgers uit de diepvries, dozen met frikandellen en kiloknaller kippenpoten. Plus een paar stokbroden, een paar bakken huzarensalade, mayonaise en ketchup. Vervolgens konden we een hele avond staan barbecueën.

De avond was meestal onderverdeeld in drie delen:

Deel 1: de barbecue aandoen en stokbrood met salade eten
Deel 2: veel vlees eten
Deel 3: melkpoeder op het vuur gooien en de rest van het bier opdrinken
Oh, en deel 4 (ahum): de barbecue uitplassen…

Zeker, mijn vrienden en ik waren barbecue hipsters. Maar ook daarbuiten hielden we van vlees. Van spekjes door de pasta en smac (uit blik) door de macaroni tot kipsaté met rijst. 

WTF, waarom doe ik dit?

Wat is er dan gebeurd? Ten eerste vind ik het altijd leuk om mijn voedingspatroon een beetje in de war te schoppen. Vorig jaar heb ik ook al een keer een maand lang vegetarisch, veganistisch en rauw veganistisch gegeten [link onderin], dus helemaal nieuw is het niet. 

Het is eigenlijk een optelsom van een aantal dingen. Een paar weken geleden werkte ik met Seph samen in het centrum van Amsterdam. We gingen ergens lunchen en hij vertelde dat hij veganist was. De belangrijkste reden dat hij daarbij noemde was duurzaamheid. Voor een kilo vlees is een paar kilo voer en zijn honderden liters water nodig. Neem biefstuk. Voor een kilo biefstuk is 25 kilo voer nodig. 

“Als iedereen in Europa geen vlees en eieren meer eet, dan halen we voor 2020 al de milieudoelstellingen.”Evert Nieuwenhuis

Volgens journalist Evert Nieuwenhuis kost het produceren van voedsel veel grondstoffen en is het goed voor meer dan een kwart van alle door mensen veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen [link onderin]. Heel concreet: als alle Europeanen geen vleesproducten en eieren zouden eten, behaalt de Europese Unie al voor 2020 de helft van haar milieudoelstellingen. Eet jij elke dag vegetarisch (dus nog niet eens veganistisch), dan ben je verantwoordelijk voor 20% minder CO2 uitstoot. 

Gaat de toename van CO2 door, dan is dat desastreus voor onze planeet. Op de Singularity University the Netherlands Summit in het najaar van 2016 sprak André Kuipers. De oproep die hij vaker deelt: “De opdracht aan de mensheid is even eenvoudig als complex: samen goed voor onze planeet zorgen. We kunnen nergens anders heen.”

Wat je ook denkt van Trump en steenkolenfabrieken in China, het start met de dingen die je zelf kan doen. Om te beginnen met minder vlees eten dus. 

Andere argumenten dan

Veganisten en vegetariërs hebben vaak ook nog een heleboel andere argumenten, zoals dierenleed en je gezondheid. Dierenleed vind ik erg om te zien. Over 50 tot 100 jaar kijken volgende generaties waarschijnlijk met verbazing en afzien terug op hoe wij met dieren omgaan in de veeteelt en slachthuizen. 

“Vegetariërs onderpresteren, zijn minder mentaal belastbaar en krijgen sneller blessures.”Ton Leenders (krachttrainer van o.a. Sven Kramer)

Of het echt veel gezonder is, daar heb ik mijn twijfels bij. In mijn podcast aflevering zei Ton Leenders, de krachttrainer van onder meer Sven Kramer, dat hij geen veganisten wil begeleiden omdat die veel sneller blessures krijgen, minder mentale belastbaarheid hebben en onderpresteren.  Volgens hem is er niets mis met dierlijke vetten, een conclusie die ik ook voor mezelf trok nadat ik een maand lang het Weston Price dieet had gedaan.

Ik draai het daarom liever om: ik eet in principe plantaardig, maar eet af en toe eieren, vlees of vis. Alleen niet deze maand. Dan eet ik helemaal geen eieren, vlees of vis. 

vegan dieet plan

De basis van het veganistisch dieet. Veel groenten en fruit.

Veganistisch dieet schema

Wat is mijn schema voor deze maand? In de afgelopen jaren heb ik wel vaker met diëten geëxperimenteerd, dus ik weet redelijk goed wat ik kan verwachten. De belangrijkste succesfactor om een veganistisch dieet schema vol te houden is de voorbereiding.

Alle dierlijke producten moet ik voor het einde van de maand opmaken. Daarbij moet ik zorgen voor een goede voorraad van veganistisch eten. Veel groenten, fruit, noten, brood, kokosolie en pindakaas.

De notenpasta’s zijn essentieel. Als ik het even wat moeilijker heb, dan zijn de verleidingen het grootst. Om dat te weerstaan, moet er genoeg pindakaas, chocolade (geen melk, dat mag niet) en crackers op voorraad zijn. 

Veganistisch dieet, sport en afvallen

Deze maand heb ik nog wel een uitdaging. Samen met naamgenoot Peter probeer ik me te kwalificeren voor de Beach Throwdown. Dat is een CrossFit toernooi op het strand van Scheveningen. Op één dag moeten we met ons tweeën drie workouts doen. Die moeten we dan zo snel mogelijk, met zoveel mogelijk herhalingen of zo zwaar mogelijk doen. Mensen die CrossFit doen, weten wat ik hiermee bedoel. 

De laatste maand van de trainingen en de dag van de kwalificaties vallen in de maand dat ik veganistisch eet. Om blessures te voorkomen en snel te herstellen, zorg ik dat ik genoeg plantaardige eiwitten door mijn smoothies ga mengen. Normaal krijg ik de eiwitten binnen via eieren, vlees en kwark. Collageen, dat helpt voor mijn pezen, gewrichten en botten, kreeg ik binnen door het drinken van getrokken bouillon en oersoep. Maar dat is nu allemaal no-go voeding.

Oh ja, waarschijnlijk ga ik wel afvallen door het veganistisch eten. Maar dat is niet zo gek. Elke keer als je een bewuste wijziging doet in je voedingspatroon, dan reset je oude patronen en word je meer bewust van wat je eet. Daarbij is de energiedichtheid in kilocalorieën in plantaardige voeding meestal lager dan in dierlijke voeding. Kortom, om niet te veel gewicht te verliezen moet ik wel veel genoeg blijven eten.

UPDATE (na afloop): door het volgen van het veganistisch dieet ben ik een maand tijd ongeveer 1,5 kilo verloren.  

Veganistisch dieet recepten 

Hoe ga ik het volhouden? Gelukkig doet Susan deze maand met mij mee. Doordat we samen veganistisch gaan eten, verwacht ik dat we het makkelijker volhouden. Ook heb ik eerder al veganistische recepten getest [link onderin]. We gaan veel Indiase curry, groentesoep (met groentebouillon), smoothies, meer bonen (zoals falafel en gerechten met rijst en granen eten.

De laatste tijd ontbijt ik meestal met alleen koffie, dus dat hoef ik niet te veranderen. Ik denk dat ik voor een zware training wel ga ontbijten, bijvoorbeeld met havermout met amandelmelk of rijstemelk. Het vereist misschien wat aanpassingsvermogen en meer creativiteit, maar zo moeilijk is het niet. Zeker niet als je thuis bent.

Lastiger vind ik het om uit eten te gaan met vrienden of familie. Dan voel ik me soms lastig, omdat ik zo nodig dit dieet wil volgen. Gelukkig zijn ze wel wat van mij gewend, dus dat zal nu ook wel goed komen. 

Af en toe kopen we een hamburger bij Diekerhof, een slager in Amersfoort. Volgens mij de lekkerste hamburgers die er zijn. Verder kopen we sinds 3 maanden vlees van De Woeste Grond, zoals worst en stoofvlees. Dat is duurzaam, diervriendelijk en grasgevoerd vlees. Ze zitten in Musselkanaal (provincie Groningen), dus dat vind ik als geboren en getogen Groninger stiekem ook wel leuk.

Verwachtingen vooraf

Wat zijn mijn verwachtingen voor dit experiment? Er zijn een paar dingen die ik wil onderzoeken en ervaren door veganistisch te eten. 

 1. Hoe gemakkelijk is het?
 2. Hoe presteer ik?
 3. Hoe gezond is het? 
 4. Hoe reageren anderen?

#1. Is het makkelijk vol te houden? Wat zijn mijn zwakke momenten? Wat kan ik daar tegen doen? Wat zijn mijn favoriete vegan recepten? Als je uit eten gaat of onderweg bent, wat is dan slim om te kopen?

#2. In de komende maand wordt er best wel veel van me gevraagd, vooral fysiek. Ik moet namelijk trainen naar een kwalificatie waar zowel uithoudingsvermogen, snelheid, explosiviteit als kracht worden gevraagd. Maar ook cognitief wil ik niet minder presteren. Of is het andersom? Ga ik door volledig plantaardig te eten juist slimmer en sterker worden?

#3. Is het nu gezonder of niet? Behalve dat ik goed naar mijn lichaam luister (zie punt #2), ga ik ook een paar metingen doen. Zo laat ik mijn bloed en mijn darmflora testen aan het einde van de maand [link onderin].

#4. Wat doet het veganistisch eten met mijn omgeving? Zijn er meer mensen mee bezig? Vinden ze mij lastig? Welke argumenten hebben zij om juist wel of niet te kiezen voor een veganistisch dieet?

Is er nog iets dat jij zou willen weten of laten onderzoeken door mij? Laat een reactie achter!

Tips 7x

Dit heb ik geleerd door het experiment.

 1. Blijf genoeg eten
 2. Er zijn veel lekkere vegan recepten
 3. Je gaat meer koolhydraten eten
 4. Hoe kom je aan je eiwitten?
 5. Hoe lastig is het om uit eten te gaan?
 6. Blijf ik veganistisch eten?
 7. Wat betekent het voor mijn gezondheid?

#1 Blijf genoeg eten. In de eerste week at ik wat ik daarvoor at, alleen dan zonder de dierlijke producten. Nu eet ik meestal best wel veel groente, fruit, bonen en noten, maar… Ik ben een man van ruim 1,90 meter. Dan krijg je gewoon te weinig energie binnen.

ontbijt vegan dieet

Aantal ontbijtrecepten. Vanaf linksboven: smoothiebowl met granola, pindakaas en blauwe bessen / fruit mix / ‘overnight’ havermoutpap met bramen, frambozen, blauwe bessen en kaneelpoeder / warme havermoutpap met banaan, kokossnippers en pindakaas

#2 Lekkere recepten. Als je veganistisch gaat eten, dan zijn er zoveel lekkere recepten te maken [link onderin]. Ik begon bijna alle dagen met een smoothie met veel groenten, fruit en kokos/rijstemelk. Vaak vulde ik dit aan met plantaardige eiwitten (zie tip #4). Voor deze maand was het fijn dat Susan ook mee deed. Zo aten we regelmatig recepten uit de Indiaanse keuken of falafel (dat is gemaakt van kikkererwten). 

#3 Meer koolhydraten. Ik merkte dat ik ten opzichte van mijn gewone eetpatroon veel meer koolhydraten ging eten, vooral in de vorm van brood. Hierbij koos ik wel voor zuurdesembrood van de bakker. Het viel me op dat in veel broden die je bij de supermarkt koopt er toch melk in de lijst met ingrediënten staat.

veganistisch dieet tips

Ik was dagvoorzitter op het Paleo Event tijdens de maand dat ik vegan at. Hier bedank ik spreker Evert Berkelaar. Een aantal sprekers heb ik specifiek gevraagd naar hun mening over het veganistisch dieet. Zo zei Nienke Tode-Gottenbos dat teveel vlees niet goed is, maar dat je wel dierlijke producten nodig hebt.  

#4 Eiwitten. Aan het einde van de maand moest ik samen met een teamgenoot een kwalificatiewedstrijd doen voor een CrossFit toernooi. Helaas hebben we het niet gered, maar dat lag (volgens mij) niet aan het veganistisch dieet. Met name om de conditionele onderdelen kon ik goed presteren. Ik vind het lastiger te beoordelen of ik op kracht en vermogen heb ingeleverd. 

Daarvoor vulde ik mijn voeding aan met genoeg plantaardige eiwitten, in de vorm van poeders en bonen. Hetzelfde geldt voor mijn cognitie (focus en concentratie). In de 2e week kon ik me wat minder goed concentreren, maar ik vind het niet goed te bepalen of dat aan het eten lag. 

#5 Uit eten. Het volhouden van een veganistisch dieet is in principe niet moeilijk. Er zijn genoeg lekkere recepten die je kan maken (zie tip #2). Het meest lastige vind ik om uit eten te gaan. Al heb ik in bijna alle restaurants waar we gingen eten, wel veganistisch kunnen eten. Het hoogtepunt was dat ik met een vriend ging eten bij Meneer Smakers, een burgerrestaurant in Utrecht. 

Daar koos ik voor De Tante Lieke. Dat is een veganistische burger gemaakt van witte lupinebonen, kerriekruiden en verse winterpeen. Als topping gegrilde paprika, mangochutney en cashewnoten. Of ga naar de Vegan Junk Food Bar in Amsterdam, foto hieronder.

veganistisch dieet tips

Met een vriend at ik een burger met friet bij de Vegan Junk Food Bar in Amsterdam. Aanrader! Die vriend van mij is fel anti-veganistisch, maar hij vond het ook erg lekker.

#6 Vervolg. Na afloop van dit persoonlijke experiment dan? Pas een week na afloop had ik mijn eerste stuk vlees weer gegeten. Ik merk dat ik er minder behoefte aan heb. Dat gold niet voor boter, kaas en eieren. Ik had het gevoel dat mijn lichaam daar wel behoefte aan had. Mijn huidige eetpatroon, na het experiment, zou ik kunnen samenvatten als ‘part-time vegetarisch’. Momenteel eet ik ongeveer 1 a 2 keer per week een stuk vlees. 

Het voordeel als je minder vlees eet, is dat je ook wat selectiever kan zijn in wat je eet. Ik probeer nu samen met Susan betere kwaliteit vlees te kopen, vaak bij de biologische slager. 

#7 Gezondheid. Mijn stelling was dat veganistisch eten niet gezonder is dan af en toe wel dierlijke producten eten. Natuurlijk, een maand is kort. Maar ik ben benieuwd naar de resultaten van mijn testen. Hier moet je nog even op wachten. De resultaten van de bloedtest en darmflora testen, heb ik nog niet binnen.

Wel ben ik ruim 1,5 kilo afgevallen, maar volgens Chi Chiu (aflevering 7 van mijn podcast) heeft elk dieet effect, omdat je dan weer bewust wordt van wat je eet. Daarnaast at ik ook gewoon minder, zie tip #1. 

Kritiek op veganistisch dieet

Ton Leenders, krachttrainer en voedingscoach van onder meer Sven Kramer en andere topsporters, is niet overtuigd van het veganistische dieet. In dit interview legt hij uit waarom.

Vegan ontbijt recepten. Wat zijn mijn favoriete veganistische ontbijt recepten? Zoals je hebt gelezen volgde ik een maand een vegetarisch dieet met een week veganistisch, als een persoonlijk experiment. In die week probeerde ik een aantal recepten uit om mee te ontbijten. Dit zijn mijn favorieten!

Eet je een rauw veganistisch (ook wel ‘raw vegan’) dieet? Of wil je dat een keer proberen?  Daarvoor heb ik ook een aantal recepten. 

Dit zijn de veganistische recepten:

 1. Indiase warme rijstepap
 2. Havermoutpap met kokosmelk
 3. Vegan bulletproof coffee
 4. Avocado mousse (raw vegan)
 5. Groene koffiebonen smoothie (raw vegan)
 6. Chia ontbijt (raw vegan)
 7. Dadeltaart
 8. Vegan eiwitkoekjes

Hieronder staan de recepten uitgewerkt. Eet smakelijk!

1 Indiase warme rijstepap

Ik houd van warme rijstepap en van Indiaas eten. Geen wonder dat de Indiaanse warme rijstepap mijn favoriete vegan ontbijtrecept is. Het hele recept staat onder aan het artikel. Dit recept heb ik afgeleid uit het boek van Rens Kroes, ‘Van Friesland naar New York’. De combinatie van rijst met appel en kanaal is zalig. Echt ‘comfort food’ om de dag te beginnen. 

Hier staat het eerste recept van Indiaanse warme rijstepap uitgewerkt. Laat me weten als jij het hebt gemaakt en wat je er van vindt!

Ingrediënten

 • 1 appel
 • 500 milliliter kokosmelk
 • 5 ontpitte dadels
 • theelepel kaneelpoeder
 • mespunt vanillepoeder
 • mespunt kardemonpoeder
 • snufje zeezout
 • 250 gram basmati rijst

Bereidingswijze

 1. Snij de appel in stukjes
 2. Kook ondertussen de rijst
 3. Schenk de rijst af
 4. Doe de helft van de kokosmelk, de appel, dadels en specerijen in de blender. Niet de rijst.
 5. Doe de blender aan zodat je een gladde moes krijgt
 6. Doe de kokosmelk bij de rijst en warm het geheel op
 7. Doe 2 minuten later ook de moes erbij
 8. Laat het geheel warm worden

Opmerkingen

 • Vooral lekker in de winter. Drink er dan een kop kaneelthee bij.
 • Origineel recept: Rens Kroes

2 Havermout pap met kokosmelk

Vroeger at ik best vaak havermout. Geen wonder. Het is lekker warm, simpel te maken en snel klaar. Ik koop een pak havermout in de supermarkt. Je doet de havermout in een pannetje, prakt een banaan en voeg een beetje kokosmelk en genoeg water toe zodat er een pap ontstaat.

Meng de ingrediënten en zet de pan op het vuur. Als het warm genoeg is (je kan even proeven), is het klaar! Ik strooi er nog wat bevroren fruit op voor een extra twist. Lekker!

havermout vegan recept

3 Vegan bulletproof coffee

Ik ben een groot fan van bulletproof coffee; koffie met grasboter en MCT olie. Hier lees je het recept inclusief een video. Maar ‘vegan bulletproof coffee’? Is dat mogelijk?

Ja! De MCT olie is een extract van kokosolie, dus dat mag sowieso. Om dit ontbijt veganistisch te maken, vervang je de grasboter door kokosolie. Qua smaak is het iets minder romig, maar het verschil is minder groot dan ik dacht. Ook heb ik iets eerder trek dan normaal. Maar in het algemeen is de vegan bulletproof coffee prima te drinken om je dag te beginnen.

veganistische bulletproof coffee

4 Avocado bananenmousse

Wanneer is iets nu ‘rauw veganistisch’? Het komt erop neer dat je voedsel niet verhit boven de 42 graden. Aanhangers van het dieet geloven dat de enzymen structuur door verhitting wordt vernietigd. Als rauw veganist moet je dus creatief zijn!

raw vegan ontbijt

Mijn favoriete ontbijtrecept ‘raw vegan style’ is de avocado bananenmouse. Het voordeel van dit ontbijt is dat het door de avocado heel vullend is. Je kan de ochtend er wel mee door komen. De combinatie met de zoetigheid van de banaan is top. Plus je kan er heel veel mee variëren, door er noten over te strooien of cacao poeder mee te mengen.

Ingrediënten

 • Banaan
 • Avocado
 • Kokosrasp
 • Walnoten
 • Cacao poeder

Bereidingswijze

 1. Verwijder de schil van de banaan
 2. Snij de banaan in stukjes en doe de stukjes in de blender
 3. Snij de avocado open en doe de avocado ook in de blender
 4. Voeg eventueel een eetlepel cacao poeder toe
 5. Doe de blender aan
 6. Schenk de mouse in een kom
 7. Strooi wat kokosrasp en walnoten op je mouse

Opmerkingen

 • Een lekkere variatie is als je de banaan in de vriezer legt. Voor de rest zijn de stappen hetzelfde. Dan krijg je een koude en frisse variant.

5 Smoothie met groene koffiebonen 

Aah! Wat was nou voor mij het taaiste van een week rauw veganistisch eten? Ik miste de warme koffie en thee toch wel een beetje. In mijn veganistische week kon ik nog koffie drinken, zoals ‘veganistische bulletproof coffee’.

Smoothie groene koffiebonen

Om cafeïne binnen te krijgen kun je natuurlijk gaan kauwen op een koffieboon – maar dat is niet heel relaxed. Gelukkig heb je groene bonen koffie extract. Doe een mespuntje door je smoothie van bijvoorbeeld spinazie, avocado, banaan, kokosmelk en water. 

Serieus. Doe een mespuntje.

Als je een theelepel doet, of nog erger: een eetlepel, dan loop je de hele dag te stuiteren. Het is sterk spul. I like it!


Chia ontbijt #6

Het derde ontbijt dat ik regelmatig at waren chia zaden. Chia zaden zijn rijk aan vezels en absorberen veel water. Je kan chia zaden dus even laten weken in water (minimaal 5 minuten). Vervolgens voeg je er dingen aan toe zoals stukjes banaan, cacao-, kaneel- of kokospoeder.

In de foto hieronder heb ik naast cacao ook nog goij bessen toegevoegd. Een echt superfood ontbijt. 

chia ontbij

Dadeltaart #7

Wil je een heerlijk taartje maken dat zowel paleo, veganistisch en zelfs rauw veganistisch is? Onlangs maakte ik deze dadeltaart met kokos en noten. Heerlijk en je kan het recept ook gebruiken om verantwoorde sportrepen te maken.

vegan taart

Wat is het mooie van dit recept? Ten eerste is het een heel veelzijdig taartje. Het is een uitkomst als je qua dieetwensen een hele diverse vriendenkring hebt. Geef je een feestje en komen er mensen die het paleo dieet volgen, mensen die veganistisch zijn, vegetarisch of zelfs rauw veganistisch zijn? Geen probleem, dit taartje past bij zeker bij hun lifestyle. Ten tweede heb je voor dit recept maar 3 ingrediënten nodig: dadels, noten en kokosrasp. Oh ja, je hebt wel een koelkast nodig en denk ook om een vorm om je mix in te doen. 

recept paleo sportreep

De mix voordat ik het in de koelkast doe

Vegan sportreep

Oorspronkelijk vond ik dit recept toen ik op zoek ging naar paleo repen voor tijdens of na het sporten. Je hoeft het dus niet per se als taart op te eten, maar je kan de mix ook in een vierkante vorm doen. Hierna snijd je er repen uit. Iets meer werk dan als je een reep koopt in de supermarkt, maar wel heel verantwoord. En, het is best leuk om te maken. 

Ingrediënten

 • 7 dadels
 • 50 gram noten. Ik gebruikte een mix van amandelen, pecan noten en walnoten
 • 3 eetlepels geraspte kokos

Bereidingswijze

 1. Snijd de dadels in hele kleine stukjes.
 2. Hak de nootjes in kleine stukjes.
 3. Rooster de kokosrasp in een pan. Gebruik geen boter. Let op dat ze een beetje bruin worden, maar niet aanbranden. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
 4. Mix de dadels, noten en kokosrasp
 5. Doe plastic folie in een vorm en verdeel de mix hierin. Zorg dat de dikte ongeveer 2 cm is.
 6. Doe het geheel in de koelkast. Laat het minimaal 30 minuten daar staan.

Opmerkingen

 • Je kan het taartje ook in kleinere stukjes snijden zodat je sportrepen krijgt.

Eiwitkoekjes vegan #7

Heb je zin in koekjes? Alleen volg een dag/week/je hele leven een veganistisch dieet? Dan moet je dit recept eens proberen. De koekjes zitten boordevol eiwitten. Ideaal dus als je aan CrossFit of krachttraining doet. 

Het is best lastig om genoeg eiwitten binnen te krijgen als veganist. Tenminste, dat heb ik ervaren toen ik een experiment deed. Een deel van de maand at ik geen vlees en vis (vegetarisch). Een deel van de maand at ik daarnaast ook geen eieren, kwark en honing meer (veganistisch). Normaal doe ik dit niet. Het leuke van dergelijke experimenten is dat je nieuwe recepten moet zoeken. Waaronder dus deze, de veganistische eiwitkoekjes.

plantaardige eiwitten

Veganist en CrossFit?

Dit recept staat in het boek ‘The Four Hour Body’ van Tim Ferriss. Hij heeft het recept weer gekregen van Mike Mahler, een veganistische krachttrainer. Je kan dus veganist én supersterk zijn. Mike kan namelijk een kettlebell snatch met één arm doen met 48 kilo. Zeventien keer achter elkaar. 

Wow.

Daarom dacht ik: dit recept moet ik ook gaan maken. 

Maar nee, na het eten van die koekjes kon ik nog kettlebel snatch 17 keer met 48 kilo. Gelukkig waren de koekjes wel superlekker!

plantaardige eiwitpoeder

Op de bakplaat. Nu nog niet zo smaakvol, later wel!

Recept ‘Vegan’ eiwit koekjes

Hieronder staat het recept van de veganistische eiwitkoekjes. Het belangrijkste onderdeel is de plantaardige eiwitpoeder. Je kan dat kopen van ondermeer Sunwarrior.

Ingrediënten

 • 4 scoops veganistische eiwitpoeder (bijvoorbeeld Sun Warrior)
 • 2 eetlepels amandelboter
 • 1 eetlepel cashewboter
 • 3 eetlepels gemalen lijnzaad
 • 1 eetlepel Macc poeder
 • 25 gram walnoten
 • 40 gram Goji bessen
 • 1 eetlepel agave siroop
 • 300 milliliter water
 • 1 eetlepel kruiden, zoals kaneel of specerijenmix voor koek en speculaas

Bereidingswijze

 1. Mix alles door elkaar in een grote kom
 2. Zet de oven op 200 graden
 3. Leg 8 tot 10 hoopjes van de mix op een bakplaat
 4. Leg de bakplaat in de oven en bak de koekjes in ongeveer 15 minuten bruin

Opmerkingen

 • Zelf had ik geen cashewboter meer in huis, dus ik had 3 eetlepels amandelboter gebruikt.

Leeslijst

Eerder schreef ik deze artikelen over dit onderwerp

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

 • Artikel: Dit betekent vlees eten voor onze planeet

Hoe denk jij hier over? Laat een reactie achter!

Comments 9

 1. Ik vind het argument dat veganisme automatisch beter voor de planeet is altijd veel te makkelijk gemaakt. Als je ziet hoeveel bos er wereldwijd wordt gekapt om op een vreselijk onduurzame manier landbouw te bedrijven.. Daar is het hele ecosysteem onder de streep echt niet beter mee af. Het onderliggende probleem is dat we simpelweg met teveel mensen zijn, dat lossen we niet op door met z’n allen alleen nog maar planten te eten. Of misschien wel, aangezien onomstotelijk vaststaat dat onze evolutionaire voorouders al meer dan 3 miljoen jaar dierproducten eten. Dan durf ik op basis van alleen maar dat evolutionaire feitje wel te voorspellen wat er gebeurt als we een experiment gaan houden om daar in één generatie opeens mee te stoppen. Als we naast doorgaan met ons idee om chemie met voeding te combineren en dan ook nog eens met z’n allen tegen onze biologie ingaan door geen dierproducten meer te eten stijgt de onvruchtbaarheid wellicht zo hard door dat we het onderliggende probleem wél aanpakken..

  1. Voor plantaardig voedsel heb je inderdaad landbouwgrond nodig, maar voor dierlijk voedsel heb je die grond eerst nodig om veevoer te produceren, waarna nog een hele keten van milieuvervuiling en ellende volgt.
   ‘De’ biologie bestaat niet. Verschillende volkeren hebben het in verschillende omstandigheden gered, varierend van compleet dierlijk tot 100% plantaardig. De mens heeft zich zo hard vermenigvuldigd juist door het grote aanpassingsvermogen van het lichaam. Daarom kun je gerust experimenteren met dieetvarianten, zo lang je weet wat je doet.

 2. Post
  Author
 3. Wat goed van je! Ik volg zelf sinds drie jaar een ” Paleo-AIP” leefwijze (“AI, dus naast geen granen, zuivel en bonen, ook geen eieren, noten, zaden) vanwege een chronische ziekte. Ik heb ook wel eens vegan geprobeerd (& glutenvrij &low fat), Dat ging ook goed, maar ik vond het sociaal veel lastiger. Nu een combi: als ik alleen eet geen dierlijke producten en als ik samen eet “doe ik niet zo moeilijk” (en eet dan AIP). Dat vinden de meeste familie en vrienden al lastig genoeg,
  Wat voor jou heel belangrijk is is deze maand is vooral voldoende kokos, bladgroenten en zeewier eten en evt wat “superfoods” zoals moringa en chlorella. Dan ga je vast niet minder presteren.
  Succes!

 4. Ik ben super sceptisch, maar mede door het kijken van “What the Health” van Kip Andersen ga ik toch de uitdaging aan. Het lezen van jouw artikel heeft bijgedragen om mij over de streep te trekken. Geen idee of ik het vol ga houden, geen idee of ik het verschil ga voelen, maar wie niet waagt wie niet wint. Is dit het ultieme antwoord? Het ei van Columbus? Het wondermiddel dat de wereld zal redden? Geen idee.
  De voornaamste reden voor mij is overgewicht door overconsumptie en de druk op aarde/het klimaat door de vleesindustrie. Dierenleed is totaal geen factor voor mij (ben ik nu een eikel?) Voor wilde dieren wil ik nog wel moeite doen, maar vee is een ‘uitvinding’ van de mens en de natuur zal er niet om malen als vleeskoeien ‘uitsterven’. Als je het al zo kan noemen.
  Link naar de documentaire: https://vimeo.com/ondemand/whatthehealth
  Of kijk hem via Netflix https://www.netflix.com/title/80174177

  Als het iemand interesseert zal ik aan het einde van komende maand een korte recap doen

 5. Ik was op zoek naar een leuk veganistisch dieet plan voor komende maand en kwam op je website uit. Ik ben zelf sinds vorig jaar veganist geworden, in jouw woorden een echte strenge. Ik was al vegetariër en droeg geen leer en bont. Nu skip ik alle dierlijke producten voor de dieren. Je kunt echter niet zomaar even een maand veganistisch gaan leven. Gezien er in groente en fruit tegenwoordig bijna geen b12 meer te vinden is moet je dat extra nemen in de vorm van pillen, ook vitamine d slik ik extra. Maar leuk om eens dit in een ander daglicht te zien. Ik ken eigenlijk alleen maar mensen die dit doen vanuit een overtuiging zoals ik.

  Oh en ferdy, wat jij omschrijft in je verhaal is speciesisme. Jij maakt kort door de bocht gezegd onderscheid tussen diersoorten. Een hond in meer waard dan een varken in jouw ogen, terwijl in China honden gelijk staan als varkens dus slachten ze die ook gewoon. Koeien, schapen, paarden, varkens, en geiten waren vroeger ook wilde dieren. Maar wij hebben ze tam gemaakt (zijn er mee gaan fokken) en zijn ze gaan gebruiken voor ons eigen plezier. Dus niet zozeer een uitvinding. Wij denken boven hen te staan terwijl veganisten die het uit het oogpunt voor de dieren doen vinden dat we naast hun horen te staan. Dat onderscheid maken wij niet.

 6. Leuk artikel! Fijn dat je een maandje plantaardig hebt gegeten en goed dat je jouw eetpatroon blijvend veranderd hebt. Maar dat interview met Ton Leenders vind ik echt slecht. Ik sta altijd open voor een goed gesprek, maar wat verkondigd hij een hoop onzin zeg.
  Ik sta zelf als veganist ook niet achter de docu what the health, vanwege de ongefundeerde uitspraken (die inderdaad niet allemaal daadwerkelijk wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden). Maar:
  – Hij zegt dat de nieuwe markt (industrie) van plantaardige producten de grootste reden is dat veganisme gepromoot wordt. Echter, in de meeste documentaires over plantaardig eten wordt ‘whole foods plant based’ geadviseerd, dus juist goedkope basisproducten zoals groente, fruit, noten, granen & peulvruchten en juist geen bewerkt voedsel zoals vlees- en kaas vervangers.
  – Hij zegt dat er dus veel aandacht wordt geschonken aan het plantaardige of vegetarische dieet en niet aan het ‘gewone’ dieet (in documentaires). Ten eerste wordt er nog veel vleesreclame gemaakt (hier is onderzoek gedaan, door bijvoorbeeld stichting ‘Even geen Vlees’). Ook is het logisch dat hier minder aandacht aan besteed wordt in documentaires, omdat het nu het ‘standaard’ dieet is. Er gaan al veel subsidies naar boeren, de boodschappen met ‘melk, de witte motor’ of ‘melk is goed voor elk’ hebben we allang gehad etc.
  – hij heeft kritiek op mensen die zogenaamd wetenschappelijk onderzoek hebben gelezen. Natuurlijk heb je van die mensen, zowel hogeropgeleiden als lageropgeleiden en zowel omnivoren als veganisten, maar hoe kan hij nou zeggen dat hogeropgeleiden helemaal geen tijd hebben om wetenschappelijk onderzoek te lezen met een baan + gezin? Hij is wel heel goed in generaliseren. In reactie op de docu ‘what the health’ heeft Martine van de sites/blogs ‘Gewoon vegan’ en ‘Vegetus’ bijvoorbeeld een complete, eerlijke uiteenzetting geschreven. Zij is gepromoveerd en baseert haar mening voornamelijk op meta-analyses. Het lijkt eerder of hij zelf aan ‘cherry picking’ doet, en last heeft van confirmation bias: hij noemt alleen feiten of onderzoeken die zijn standpunt ondersteunen.
  – Hij zegt dat we nooit zoveel kunnen suppleren, maar hij vergeet daarbij te vermelden dat de dieren in de bio-industrie ook B12 gesuppleerd krijgen (via voeding), omdat het niet meer in de grond zit zoals vroeger.
  – Hij heeft het alleen over gezondheid en milieu, maar hij lijkt te vergeten dat veel veganisten geen dierlijke producten gebruiken om (dieren)leed zoveel mogelijk te beperken. Dat het dan misschien ook voordelen heeft voor de gezondheid en het mileu, is een (positieve) bijkomstigheid.
  – hij zegt dat vegetariërs sneller depressief worden/mentaal overbelast zijn of iets dergelijks. Hij lijkt het gelijk te linken aan het voedingspatroon en ‘tekorten’, maar het lijkt mij logischer dat dit komt omdat je je als vegan veel meer bewust wordt van hoe raar de maatschappij eigenlijk in elkaar zit. Beetje zoals in de Matrix: je slikt een pil en leert de bittere waarheid kennen. Je verdiept je in de materie en voelt het verdriet van dieren (en van het feit dat andere mensen het niet zien of niet willen zien). Ik ben benieuwd of er onderzoek is gedaan naar de oorzaak van deze link tussen vegetarisme/veganisme en depressie. En ja, dan echt wetenschappelijk onderzoek (al zal Tom Leenders beweren dat ik enkel de abstract lees, of dat niet eens).
  – hij zegt zelf geen ‘voedingsreligie’ aan te hangen, maar hij lijkt nog overtuigder van zijn eigen uitspraken dan de meeste veganisten die ik ken.
  – de fitste man van Nederland, Nederlands kampioen crossfit, Jeremy Reijnders is veganist. Oh wat ziet hij er zwak en depressief uit. Totaal geen doorzettingsvermogen.

  Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar mijn punt is duidelijk, denk ik 🙂

  1. Simone: Hier heb je tenminste wat aan, jeetje zat me inderdaad dood te ergeren aan meneer in het interview. Wat een misplaatste informatie allemaal. De punten die je noemt kloppen stuk voor stuk, misschien ook bij youtube eronder zetten, maar daar heeft ie ook al enkel 11 dislikes gelukkig.

   Erg vervelend dat mensen die vega(n) overwegen door zon flutinterview misschien er wel vanaf zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.