supplementen tips

Supplementen kopen Nederland: reviews, top 8 & 3 tips!

Peter Artikel Leave a Comment

Wat zijn de beste supplementen voor spiermassa, gezondheid & ontspanning? Wat zijn supplementen eigenlijk? Waar moet je op letten als je supplementen gaat kopen in Nederland? 

Na dit artikel

In dit artikel lees je over wat ik heb geleerd over supplementen (van experts) en waar je op moet letten als je supplementen wilt gaan kopen. Vervolgens weet je wat de 8 beste supplementen zijn voor spiermassa, intelligentie, gezondheid en voor ontspanning en welke supplementen ik (wanneer en waarom) gebruik.

Wat zijn supplementen?

Ik liep te trekken en te sleuren. Ton Leenders is de krachttrainer, voedings- en supplementen expert van Olympische Topsporters. Zijn palmares is indrukwekkend. Van schaatsers Sven Kramer en Kjeld Nuis tot topturnsters Sanne en Lieke Wevers en baanwielrenster Laurine van Riessen. Hij schonk me nog een kop thee in. 

Ik was benieuwd naar de specificaties. Hoe traint Sven Kramer? Verschilt dit gedurende het jaar? Wat eet hij precies? Wat schrijft Ton hem voor? Houdt hij zich daaraan? Maar vooral: welke supplementen slikt hij?

Supplementen zijn zoals het woord impliceert: gerichte aanvullingen op je voeding, in de vorm van vitaminen, mineralen en/of aminozuren. 

Ton liet niets los. Daarom liep ik zo trekken en te sleuren. Althans, hij was niet zo gedetailleerd. “Beschermt hij zijn eigen positie?” dacht ik nog. Hoe verder we in het gesprek waren, hoe meer ik ervan overtuigd raakte dat hij het niet zo bedoelde.

Hij vertelde mij: “Welke supplementen iemand nodig heeft, is heel erg afhankelijk van de persoon. Ik kan daar geen algemene uitspraken over doen”.

Met Ton Leenders (links) en Anthony di Clementi (rechts)

Wat zijn de beste supplementen?

Eind 2016 was ik in Helsinki (Finland) bij de Biohacker Summit. Daar sprak ik met Anthony DiClementi. Zijn lezing ging over de beste supplementen. Na afloop vroeg ik hem wat voor supplementen hij mij zou aanraden. 

Hij gaf me hetzelfde antwoord als Ton Leenders: “Welke supplementen voor jou het beste zijn, dat is afhankelijk van jou als persoon en je specifieke situatie.” Kortom, de beste supplementen zijn helemaal op jou toegespitst.

Waarschijnlijk is dat ook de toekomst, dat je thuis een 3d printer hebt staan die op basis van allerlei lichaamswaardes elke ochtend een op maat gemaakte pil voor je maakt. Dat is, in mijn visie, één van de onderdelen van de toekomst van voeding [link onderin].

Ik heb Anthony ook nog een paar vragen gesteld voor mijn vlog, die video volgt nog! 

Interview met Anthony Di Clementi op de Biohacker Summit in Helsinki 2016

Supplementen: betekenis voor de mens

De uitspraken van Ton Leenders en Anthony diClementi bleven bij me hangen. Ik ben er zelf ook schuldig aan. Het is heel fijn om een algemene stelregel te hebben voor welke supplementen iedereen nodig heeft. Maar dat is ook wel weer gek. Iedereen is anders, iedereen heeft een andere genetische achtergrond, een andere leeftijd, een ander geslacht en andere doelen.

Welke betekenis een supplement voor iemand heeft of beter: wat de werking en het effect van een supplement bij iemand is, dat is afhankelijk van de persoon zelf. Kan het lichaam de werkzame stofjes uit het supplement goed opnemen? Is de dosering afgestemd op de persoon? 

Juglen Zwaan interviewde ik een paar maanden later voor de podcast [link onderin]. Hij is bekeerd, zo vertelde hij mij. Hij geeft tegenwoordig veel lezingen over gezondheid, voeding en leefstijl. Eerder had hij een boek geschreven over supplementen. Hij vertelde mij dat hij bekeerd was, omdat hij niet meer gelooft dat je alles uit een pil kan halen.

Volgens hem is de basis om je micronutriënten, vitaminen en mineralen vooral uit echte voeding te halen. “We weten nog zo weinig van wat er eten zit. In een pilletje zitten maar een paar onderdelen, terwijl de context waar een vitamine in zit, is misschien wel veel belangrijker.”

Eerder sprak ik hier ook over met Leroy Naarden in mijn podcast. Hij zegt: “Mensen hebben snel de neiging om te zoeken naar toverpillen. Mensen hebben een probleem en ze zoeken naar een pil die daar een oplossing voor geeft.

supplementen kopen nederland

Met Leroy Naarden en Juglen Zwaan. Links naar de podcast interviews met hen staat onderin.

Supplementen kopen Nederland

Hiermee bedoel ik niet dat je geen supplementen zou moeten kopen, ze kunnen nog steeds een goede aanvulling zijn op je voeding.

Vroeger in de oudheid was het leven anders. Je bewoog veel gedurende de dag en je had geen last van luchtverontreiniging. Daarnaast is de voeding niet te vergelijken met wat je nu eet en drinkt.

Als je mijn al langer blog leest, dan geldt het waarschijnlijk niet voor jou, maar de meeste mensen eten te weinig groenten, fruit en andere voeding met hoge voedingswaardes, vitaminen en mineralen. In dat geval is het aan te raden om een goede multivitamine te kopen. Dan weet je in ieder geval zeker dat je geen essentiële tekorten in je lichaam opbouwt. Nog beter is om jezelf te testen (zie tip 2 in de volgende paragraaf) en kies je supplementen daar specifiek op uit.

Supplementen kopen tips (3x)

Wil je supplementen kopen? Hieronder heb ik een paar algemene tips beschreven waar je op kunt letten.

  1. Haal het uit je voeding
  2. Test jezelf voor wat je nodig hebt
  3. Let op kwaliteit

#1 Haal het uit je voeding. Dit gaat eigenlijk over de opmerking die ik eerder maakte. Het liefst haal je al je vitaminen en mineralen uit je voeding. Dat betekent: voldoende groente en fruit, het liefst onbewerkt, niet teveel en genoeg variatie in de dingen die je eet en drinkt. 

#2 Test jezelf voor wat je nodig hebt. Het is zonde van je geld om op je gevoel of aan de hand van algemene stelregels supplementen te kopen. Dat geldt dus ook voor het overzicht van de (in mijn ogen) beste supplementen voor spiermassa, gezondheid, intelligentie en ontspanning. Je kan daarom beter eerst geld investeren in het doen van een bloedtest [link onderin], voordat je suppletie gaat bestellen. 

#3 Let op kwaliteit. Een insider uit de supplementen industrie vertelde me off the record dat er veel “cowboys rondlopen in de industrie die inferieure grondstoffen gebruiken”. Probeer je daarom te verdiepen in de supplementen voordat je ze koopt. Je moet vooral letten op de ingrediënten en doseringen. In de adviezen die ik je verderop in het artikel geef, krijg je daarbij alvast wat handvatten. 

Wat volgens mij op dit moment de beste supplementen zijn, heb ik hieronder uitgewerkt. 


Beste supplementen

Wat zijn nu de beste supplementen om te slikken? 

  1. Supplementen voor spiermassa
  2. Supplementen voor gezondheid
  3. Supplementen voor intelligentie
  4. Supplementen tegen stress

Welke supplementen dit specifiek zijn, staat hieronder. 

Supplementen voor spiermassa

Naast krachttraining, zijn er ook specifieke supplementen voor het vergroten van de spiermassa. Deze twee onderstaande supplementen gebruik ik zelf.

BCAA’s

BCAA’s staat voor ‘Branch Chain Amino Acids’. Het zijn drie aminozuren die door de spieren worden gebruikt. Ze zijn te vinden in eiwitrijke voeding, zoals eieren of vlees. In principe is suppletie niet nodig, maar voor een zware inspanning kan je lichaam het goed gebruiken. De aanbevolen dosering is 20 mg. Zelf neem ik BCAA’s voor een hardloopwedstrijd of een zware CrossFit workout.

Eitwitpoeder

Eigenlijk is eiwitpoeder geen supplement. Je zou kunnen zeggen dat het tussen voeding en een supplement zit, omdat het zich met name richt op macronutriënten. In het geval van eiwitpoeder is dat eiwit om het lichaam te ondersteunen bij spieropbouw. Meestal neem ik eiwitpoeder op dagen dat ik minder eiwitten binnenkrijg via mijn normale voeding of als ik krachttraining ga doen die dag.

Het liefst neem ik whey eiwitpoeder. Het andere bestandsdeel van melkproteïne is caseïne. Caseïne is een betere spieropbouwer, maar whey is gezonder. Hoeveel eiwitpoeder je moet nemen is afhankelijk van je doelen en je lichaamsgewicht. Zelf probeer ik 1 tot 1,5 gram per kilo lichaamsgewicht aan te houden. In mijn geval is dat tussen de 80 en 120 gram. 

Kopen: bestel deze twee supplementen bij Nootrofit.

Supplementen intelligentie

Voor mijn intelligentie, focus en geheugen slik ik ook supplementen. Elke dag slik ik 5 milligram creatine en ik slik nootropics als het nodig is.

Creatine

Creatine is een molecuul in het energiesysteem van je lichaam (creatine fosfaat) dat snel energie kan maken voor de cellen. Dit zorgt voor dat creatine je prestaties kan verbeteren en je hersenen beschermt. Creatine is veilig voor de meeste mensen en is een als supplement goed onderzocht. Zelf slik ik dagelijks 5 milligram creatine. 

Nootropics

Eerder heb ik een uitgebreid artikel geschreven over nootropics [link onderin]. Nootropics zijn supplementen die je cognitie (tijdelijk) verbeteren. Deze supplementen zorgen ervoor dat je beter geconcentreerd bent, sneller of creatiever, een hogere alertheid (focus en scherpte) en een beter geheugen.

Zelf slik ik momenteel de supplementen van Paneuromix en Omnimind als ik een belangrijke prestatie moet geven of wil werken aan een moeilijke opdracht. 

Kopen: bestel deze supplementen bij Paneuromix, Omnimind of Nootrofit.

Supplementen gezondheid

Welke supplementen kun je het beste slikken voor je gezondheid? Ik slik vitamine D in de winter en visolie als ik merk dat ik me wat minder fit voel. 

Vitamine D

Vitamine D is een essentiële vitamine. Het is ook wel bekend als de ‘zonlicht vitamine’. Dit komt omdat het in de huid wordt aangemaakt wanneer het wordt blootgesteld aan de straling van de zon. Vitamine D biedt allerlei voordelen voor je botten, mentale weerbaarheid en nog veel meer.

Als de zon schijnt, dan probeer ik zoveel mogelijk buiten te zijn. Dat is nog steeds de beste manier om vitamine D in je lichaam te krijgen. In de winter slik ik vitamine D supplementen. Uit onderzoeken komt naar voren dat de veilige bovengrens 10.000 IE is. Zelf houd ik rond de 2.000 IU in de winter aan. 

Visolie

Visolie is een algemeen supplement, bedoeld als aanvulling op je gezondheid. Visolie wordt vaak als bron van omega-3 vetten gebruikt. Het is niet nodig om visolie supplementen te slikken als je genoeg vette vis eet, zoals haring, sardientjes en zalm. Voor de algemene gezondheid wordt 250 mg visolie per dag aangeraden. De American Heart Association raadt 1 gram per dag aan. 

Zelf eet ik genoeg vette vis. Soms neem ik wat visolie pillen als mijn lichaam signalen geeft van (kleine) ontstekingen. Ik krijg dan kleine aften (blaren) in mijn mond. 

Kopen: bestel vitamine D en visolie bij Nootrofit.

visolie supplementen

Visolie

Supplementen tegen stress

Wat moet je slikken tegen stress en voor meer ontspanning? Ik slik elke avond magnesium en een paar druppels CBD olie. 

Magnesium

Veel mensen hebben een tekort aan magnesium. Een tekort aan magnesium leidt tot een hoge bloeddruk en een verminderde insuline gevoeligheid. De standaard dosering voor magnesium is tussen de 200 en 400 mg per dag. Zelf slik ik een magnesium supplement voordat ik ga slapen.

Je lichaam kan ook magnesium opnemen via de huid. Na een zware CrossFit workout of een hardloopwedstrijd neem ik ook weleens een bad met magnesiumvlokken. 

CBD olie

Cannabidiol (CBD) is de niet psychoactieve cannabinoïde die voorkomt in cannabis. De andere belangrijkste cannabinoïde is tetrahydrocannabinol (THC). THC is wel psychoactief. Naast CBD en THC bevat cannabis nog ongeveer 120 andere cannabinoïden. Vanaf de jaren 60 kwamen wetenschappers er achter dat CBD een positief effect heeft op allerlei ziektebeelden. Zoals multiple sclerose, neuropathische pijn, schizofrenie, bipolaire manie, sociale fobie, de ziekte van Parkinson en epilepsie. Andere onderzoekers denken dat CBD agressieve celdeling bij kanker kan verminderen. Een voordeel van CBD is dat het niet verslavend is en geen bijwerkingen kent [link onderin].

Wat heb jij er dan aan?

CBD olie zorgt voor een ontspannend effect en werkt als een anti-depressiemiddel. Als je veel stress hebt gehad, dan kun je met behulp van CBD wat meer ontspannen. Anderen wijzen ook effecten zoals ontstekingsremmend en zenuwherstel aan. 

Je kan CBD olie tegenwoordig gewoon kopen, bijvoorbeeld bij De Tuinen. Als je start dan zijn 1 a 2 druppels en dan 2 maal per dag voldoende. CBD olie is trouwens iets anders dan hennepolie. Hennepolie kun je beter gebruiken voor bakken of braden, maar niet om in te nemen vanwege effecten op je stressniveau. Wees gerust, je wordt niet high of stoned van de CBD olie (omdat de cannabidiol geen psychoactieve effecten heeft).

Kopen: bestel magnesium bij Nootrofit (CBD olie kun je kopen bij bijvoorbeeld De Tuinen).

Drugs goed voor je

CBD olie


Conclusie

Valerio Zeno stond in mijn keuken. We maakten opnames voor het televisieprogramma Valerio4ever. Ik vertelde hem over wat ik allemaal doe om mijn lichaam te verbeteren. Hij moest lachen en stelde me de vraag: “Maar wat als er straks een pil is die je direct gezond maakt? Gaan mensen dan juist express niet meer gezond eten en niet meer sporten?”

Het gevaar  is dat je het kunt beschouwen als een ‘quick fix’. Gespierd worden, slim worden, gezond worden of geen stress hebben? Dat wordt dan iets wat je kan uitbesteden aan een pil. Of nog erger: je geeft de pil de schuld als je toch geen spieren krijgt, je dom voelt, ziek wordt of als je teveel stress hebt. Moeten we dat willen?

[table] Supplement, moment, reden
BCAA’s, voor zware training, energie voor spieren
Eiwitpoeder, soms, te weinig eiwit uit voeding
Creatine, dagelijks, bescherming hersenen
Nootropics, soms, aandacht en focus
Vitamine D, winter, gezondheid
Visolie, bij ontstekingen, gezondheid
Magnesium, voor slapen, ontspanning en tegen spierpijn
CBD olie, voor slapen, ontspanning
[/table]

Leeslijst

Eerder heb ik deze podcasts opgenomen over dit onderwerp:

Eerder heb ik deze artikelen geschreven over dit onderwerp:

Dit is nog een samenvatting van (affiliate) links waar je supplementen kan kopen:

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Hoe denk jij hier over? Welke supplementen slik jij? Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.