Download Strava data

Strava: downloaden, exporteren en koppelen

Peter Artikel 16 Comments

Strava. Hoe werkt Strava? Hoe download je de app? Hoe werkt het met Routes? Hoe download je al je trainingen, ritten en wandeltochten in Strava? Kun je het koppelen aan je hartslagmeter, bijvoorbeeld van Garmin? Hoe maak je een back-up van je data op Strava?

Inhoud van dit artikel:

Wat is Strava?

Wat is Strava? Sinds kort kan ik niet meer zonder. Strava [link onderin] is een ideale manier om je eigen sportieve prestaties te monitoren en te delen. Niet alleen ik, maar ook vele andere sporters maken er gebruik van. Bijvoorbeeld ook professionals zoals Laurens ten Dam.

Het mooie van Strava, is dat er een vergelijkend element in zit. Je kan je eigen sportprestaties afzetten tegen je vrienden of andere sporters. Ik ben er verslaafd aan geraakt. 

Hoe werkt Strava?

Strava is een ideaal webplatform om je sportprestaties te meten en te tracken. Daarnaast is het een app voor op je smartphone (zie volgende sectie).

Strava gebruik ik nu als platform voor mijn wielrennen, hardlopen en wandelen. Ik kan mijn ritten en trainingsrondjes terugkijken. Ik kan zien wat mijn hartslag op bepaalde stukken is geweest en hoeveel meters ik heb geklommen of gedaald.

Strava app downloaden

De app Strava downloaden. Ik gebruik de app van Strava op mijn iPhone. De app kun je downloaden zowel voor de iPhone (iOS) als Android. De app zelf is gratis. Zoek in de App Store of Google Play Store op ‘Strava’. 

In de app kun je de trainingen zien van de mensen die je volgt (dit is de functie: Overzicht) Je kan ook alleen je eigen recente ritten of trainingen bekijken. Je kan tevens ook je Profiel bewerken of Uitdagingen bekijken (en accepteren).

Ik maak het meest gebruik van de functie Overzicht en de functie Opnemen. Hierbij kun jij je training opnemen. Hiervoor maakt de app wel gebruik van de GPS functie in je telefoon. Zorg dus wel dat je de GPS aan hebt staan!

Daarnaast kun je de App koppelen aan andere gadgets. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld een borstband met Bluetooth [link onderin]. Zo kan de app ook mijn hartslag bijhouden. Dat vind ik fijn om achteraf te bekijken; bijvoorbeeld mijn snelheid, in relatie tot mijn hartslag. 

app strava

Overzicht en Opnemen in de Strava App

Segmenten

De feature waarmee Strava echt populair is geworden, is dat je de eigen prestaties kan vergelijken met anderen. Dit gaat over specifieke stukken, zogenaamde segmenten. Wie is de snelste op de beklimming naar de Posbank? Wie rent het snelst een rondje door het Vondelpark? 

In Strava kun je dus een deel van een route afbakenen als segment. De tijden van iedereen die over dat segment heeft hardgelopen of gefietst, wordt in een aparte ranglijst gestopt. De snelste is de ‘King of the Mountain’ (KOM). Zo kun je online tegen andere mensen strijden.

Maar niet alleen het competitie element is leuk. Door deze segmenten kun je je eigen sportieve voortgang ook bijhouden. Zo is mijn persoonlijk record op vijf kilometer hardlopen 26 minuten en twee seconden.

Strava routes 

Je kan in Strava ook routes maken. Hiermee kun je van tevoren je ritten en trainingen uitzoeken. Het is best een handige functionaliteit.

Het voordeel is dat je heel specifieke trainingen kan ontwerpen. Als je bijvoorbeeld minimaal 500 hoogtemeters op een dag wil maken, kun je een route maken die dat heeft. Strava helpt je daarbij ook door de eigenschappen van je route te laten zien.

Een ander voordeel is dat je direct ook de segmenten kan zien. Als je ergens naar toe gaat, waar je nog nooit bent geweest, dan is dat meteen erg handig. Je ziet dan wat de mooiste en meest uitdagende segmenten zijn.

Wat zijn de voordelen en nadelen van Strava Routes?

Het nadeel vind ik dat je de route nog niet kan volgen via geluidsaanwijzingen. Je kan de route dus wel op het scherm van je telefoon kijken. Maar het liefst heb ik dat het zo werkt als de app Google Maps: dat ik in mijn oor hoor of ik straks naar rechts of naar links moet.

Een alternatief is dat je gewoon een stuk gaat fietsen. Bijvoorbeeld dat je drie uur wil fietsen. Na anderhalve uur zet je de app Google Maps of een andere navigatie app aan, die je dan wel weer naar je startpunt kan begeleiden via de stemaanwijzingen.

Zelf heb ik dat onlangs bij een training bij Nijmegen en Kleve gedaan. Het nadeel hiervan is dat de navigatie app je niet per se langs de mooiste stukjes of meest uitdagende segmenten stuurt. Google Maps is er op ingericht om de kortste route te vinden – niet de mooiste. 


Handleiding over Strava Routes

Exporteer een Strava training

Een individuele rit kun je eenvoudig exporteren. Als je een rit op de racefiets hebt gemaakt, zie je in Strava aan de linkerkant de Google Maps kaart met je rit. Aan de rechterkant staan statistieken zoals de trainingstijd, gemiddelde snelheid, maximale snelheid, welk apparaat je gebruikt en op welke fiets je hebt gereden.

Daaronder staan twee knoppen, namelijk ‘Edit ride’ en ‘Actions’. Kies voor ‘Actions’ en in het drop-down menu op ‘Export GPX’. Je kan je individuele rit nu opslaan als een GPX bestand. GPX is een standaard opmaak taal voor geografische data.

Download al je Strava trainingen

Hoe download je in één keer al je Strava trainingen? Hier heeft Strava voor gezorgd. Klik rechtsboven op je naam naast het oranje icoontje met ‘Upload activity’. In het drop-down menu kies je vervolgens voor ‘Settings’. Onder ‘Social Connections’ aan de rechterkant staat nu ook een knop met ‘Download your data’. Klik op de knop.

Je krijgt nu via de mail een link toegestuurd met de locatie van een ZIP-bestand waar al je Strava activiteiten zijn opgeslagen.

De mail van Strava om mijn ritten te downloaden

De email van Strava om mijn data te downloaden

Daarmee maak je een back-up van je ritten in Strava. Daarbij heb je altijd de beschikking over je trainingen, wat er ook zelf met Strava gebeurt. Het zou zonde zijn als je deze data kwijt raakt.

Net als met de bestanden op je laptop of computer, is het dus slim om periodiek een back-up te maken van je data uit Strava.

Strava rit in Google Maps

Hoe zet je een Strava rit in Google Maps? Het GPX bestand van je rit kun je niet inladen in Google Maps. Of tenminste: dit kan niet direct. Google Maps kan namelijk niet omgaan met GPX bestanden. Je moet het bestand dus eerst converteren naar een KML bestand.

Deze conversie kan via gpx2kml.com. Zoek daar via ‘Bladeren’ het bestand op en druk op ‘Convert’. Hierna kun je de rit bekijken in Google Maps door te klikken op de link ‘View the file in Google Maps’. Klik je op ‘Show conversion stats’ om het hoogteprofiel te zien.

Voor dit blogartikel heb ik een tocht in Italië gebruikt. Interessant in mijn geval dat Strava uitgaat van 785 hoogtemeters en uit het KML bestand lijkt dat ik 991,4 hoogtemeters heb gemaakt. De site geeft daarbij wel aan ze geen correctie op de data hebben gedaan.

Zou dit de reden zijn voor dit grote verschil?

Samenvatting van mijn rit op Strava

Samenvatting van mijn rit op Strava

De samenvatting van mijn rit vanuit het GPX bestand. Veel meer hoogtemeters?

De samenvatting van mijn rit vanuit het GPX bestand. Veel meer hoogtemeters?

Koppelen: Garmin en Strava

Strava werkt samen met verschillende andere partijen, waaronder Garmin. Je kan dus ook je Garmin Forerunner of Garmin Edge gebruiken om data te importeren naar Strava. Soleus en Timex kun je ook gebruiken om data over te zetten naar Strava.

Je data van je Garmin hartslagmeter inladen in Strava. Hoe doe je dat? Sinds drie jaar heb ik een Garmin Forerunner 305. Dit is een hartslagmeter met GPS. Hoe mooi is het om deze data te exporteren naar Strava. Op die manier kan ik mezelf vergelijken met anderen.

De Forerunner 405 werkt met GPS. Hiermee kan ik direct na de training al mijn gemiddelde scores zien. Welke afstand heb ik afgelegd, in welke tijd en wat was mijn gemiddelde hartslag. Garmin levert daarbij ook software om je data in te lezen.

Strava vind ik gebruiksvriendelijker dan de software van Garmin zelf. 

Training Center van Garmin

Training Center van Garmin. Dat ziet er niet uit

Garmin plugin voor Strava

Garmin kun je op twee manieren koppelen aan Strava.

 1. Plugin (veel makkelijker)
 2. Handmatig

In Firefox heb ik een plugin voor mijn Garmin apparaat gedownload. Het enige wat ik nu na een training hoef te doen, is mijn Garmin hartslagmeter aan een USB aansluitstuk vast te maken. Door de plugin herkent Strava welke trainingen nog niet zijn ingevoerd. Vervolgens wordt de data geüpload naar Strava. Ik kan een titel en een beschrijving meegeven. Zo kan ik de trainingen later makkelijk terugvinden. 

Je kan ook handmatig je Garmin data exporteren naar Strava. Hieronder staat hoe dat moet. 

 1. De eerste stap is om in te loggen bij Strava.
 2. Klik je Garmin Forerunner vast in het verbindingsstuk. De USB uitgang aan de andere kant druk je in een USB poort op je computer of laptop.
 3. Je moet een plugin hebben om data over te zetten van je Garmin apparaat naar je computer of laptop. Download daarvoor de ‘Garmin Communicator Plugin’ op de website van Garmin.
 4. Ben je ingelogd in Strava? Klik rechtsboven op het oranje rechthoekje met ‘Upload Activity’.
 5. Zoals je kunt zien zoekt Strava verbinding met de Garmin Forerunner.
 6. Is Strava klaar met het zoeken naar activiteiten op je Garmin? Dan krijg je een lijst te zien van activiteiten die je kunt uploaden naar Strava.
 7. Strava neemt zoveel mogelijk over van Garmin. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer in te stellen of je hebt hardgelopen of hebt gefietst. Tenminste, als je dat op je Garmin ook al goed had ingesteld voordat je ging sporten.
 8. Klaar! Je kunt nu de titel van je trainingen bewerken of een beschrijving toevoegen. 

Ik heb een aantal testen gedaan waarin de Garmin Forerunner heb vergeleken met de Strava app. Komt de data een beetje met elkaar overeen?

Test 1: Garmin Forerunner versus Strava

Als ik ga hardlopen of wielrennen gebruik ik een Garmin Forerunner 305. Deze hartslagmeter heeft in de horloge ook een GPS ontvanger. Eind december nam ik de proef op de som. Het weer was lekker. Ideaal om een uurtje te gaan fietsen richting de Posbank vanuit Arnhem.

Ik was 1 uur, vier minuten en 9 seconden onderweg. Een afstand van 25,47 kilometer afgelegd. Mijn gemiddelde snelheid van 23,8 kilometer per uur. In totaal 1087 kilocalorieën verbrandt. Een gemiddelde hartslag van 143 slagen per minuut. “De gemiddelde snelheid valt wat tegen”, dacht ik “maar na twee maanden fietsen lang niet slecht”.

Dezelfde rit reed ik ook met mijn Strava app aan.

De resultaten?

Minder afstand afgelegd (25,3 kilometer), een hogere gemiddelde snelheid (24,88 kilometer per uur), minder verbrande kilocalorieën (644) en minder lang gefietst (1 uur, 1 minuut en 4 seconden).

Strava app smartphone

Mijn rit op de app van Strava

Strava meet alleen de actieve minuten. Ik moest een paar keer wachten voor verkeerslichten. Daarmee is niet alleen de tijd, maar ook de gemiddelde snelheid te verklaren. Het verschil in het aantal verbrande calorieën is groot. Waarschijnlijk rekent Garmin mijn basaal metabolisme mee. Strava rekent alleen welke extra calorieën je door de inspanning hebt verbrand.

Welke is beter? Wat mij betreft allebei. Of geen van beide. Het belangrijkste is om één tool als uitgangspunt te hebben. Voor mij is dat Strava, vanwege de mogelijkheden die je hebt om je prestaties bij te houden en te vergelijken met anderen.

Test 2: Garmin connect versus Strava

Goed, dat is als ik mijn horloge vergelijk met de app. Maar wat als ik Garmin aansluit met Garmin Connect aan mijn laptop. De Garmin data wordt dan geïmporteerd naar Strava.

Garmin Connect en Strava

Met Garmin gemeten (boven) en de app (onder).

Wat gebeurde er? Het mooie van Strava is dat de software herkent als je met anderen heb getraind. In dit geval lijkt dat een beetje vreemd. “Peter Joosten heeft samen met Peter Joosten deze rit gedaan”. Dat Strava de ritten bij elkaar zet, is wel makkelijk voor de vergelijking. Nog slimmer zou zijn als Strava herkent dat ik mijn rit met 2 apparaten heb bijgehouden.

De vergelijking tussen de Garmin hartslagmeter en de Strava app dan? Trainingstijd volgens Garmin 1.01.40 en Strava 1.01.06. Vreemd, aangezien ik de metingen op nagenoeg hetzelfde moment aan en uit zette. Zo te zien berekent Strava de tijd dat ik voor verkeerslichten moest wachten niet mee.

Strava app Garmin hartslagmeter

Mijn ritten op Strava. Via de Garmin hartslagmeter en via de Strava app.

Volgens mijn hartslagmeter reed ik 200 meter verder (25,5 km) en overbrugde ik 297 hoogtemeters. Hoe zit dat met de Strava app? Ik reed 23,5 kilometers en overbrugde 328 hoogtemeters. Ruim 29 meter meer. Hoe kan dat? Dit lijkt te komen door de correctie de Garmin Connect uitvoert op de data als het uit mijn hartslagmeter naar Strava gaat. 

Ook een leuke vergelijking. Volgens Strava verbrandde ik 644 kilocalorieën, volgens de geïmporteerde Garmin data 626. Ik ben hier geneigd mijn Garmin te geloven, aangezien die mijn hartslag meeneemt in zijn berekening.


Leeslijst

Deze artikelen schreef ik ook over Strava of gerelateerde artikelen:

In de podcast met oud profwielrenner Maarten Tjallingii had ik het over Strava. Je kan ook aflevering 55 luisteren op je iPhone (iOS) of Android.

De externe links heb ik gebruikt:

Gebruik jij Strava? In combinatie met andere apparatuur, bijvoorbeeld van Garmin? Wat zijn je ervaringen? Laat een reactie achter!

Comments 16

 1. Pingback: Herbeleef je Strava ritten in Google Earth - Numrush

 2. Pingback: Maak een heatmap van al je Strava ritten - Numrush

 3. HoI Peter,

  Leuk om je informatie te lezen over Strava, ik ben al een stuk wijzer geworden.
  Ik heb alleen nog een vraag: klopt het dat je de KML file in Google Maps niet als route (met navigatie) kan volgen?
  Ik heb dat geprobeerd maar krijg dan alleen de route te zien, en niet de routebeschijrving…

  Groeten Timo

 4. Hoi Timo,
  Ook ik gebruik KML files via GPX2KML om dan te kunnen gebruiken voor bijv. MAPS.ME Echt een handige app om mee te kunnen fietsen incl.routering. Navigerenvan-naar werkt perfect en off-line. Maar ook binnen MAPS.ME zie ik bij de geuploade routes, alleen de route zelf, navigeren moet ja dan zelf doen, dus blijven kijken op het scherm. Als iemand anders tips/trucs heefft?

 5. gisteren heb ik met het horloge van mijn vriend hardgelopen (omdat mijn eigen leeg was). Nu zou ik graag deze gegevens op mijn strava willen plaatsen. Kan dat? Zijn horloge is aan zijn strava (via garmin) gekoppeld.

  1. Dag Saskia,
   Je kan trainingen exporteren uit Garmin. Die kun je dan weer uploaden in Strava.
   Een andere optie is dat je het handmatig in Strava invoert.
   Succes!
   Peter

 6. Dag Peter,
  Ik heb een route gemaakt in Strava (GPX route) maar krijg die niet geïmporteerd in Garmin Connect om zo op mijn Edge 1000 te installeren. Ik werk op Macbook. Wat doe ik mis?
  groetjes Jo

 7. Lees dat mijn Garmin gegevens overgezet kunnen worden op Strava. Kan dit ook met gegevens die jaren geleden zijn op Garmin Connect zijn gezet.

  1. Dag Wim,
   Dat durf ik niet te zeggen. Bij mij synchroniseert Strava mijn laatste trainingen op de Garmin Connect, maar soms zijn dit ook ritten of loopjes van een paar weken terug. Hoe het zit met trainingen die nog langer teruggaan, weet ik niet.
   Misschien heeft iemand anders hier ervaring mee die dit artikel leest? Zo ja, wil je dan een reactie achterlaten?
   Peter

 8. Kun je ook een route van Strava van iemand anders downloaden naar je Garmin om hem zelf te kunnen rijden? Hoe doe ik dat?

  1. Hey Mirjam,

   Ja, je kan een Strava rit downloaden als GPX bestand.
   Op je Garmin, in ieder geval mijn Fenix HR3, kan je dit bestand vervolgens weer importeren.

   Peter

 9. Peter,
  Ik heb een Kino binnenrit die automatisch geladen is in strava.
  Om deze vanuit strava toch in garmin connect te krijgen deed ik het volgende
  achter het activiteitennr cq ritnummer de exensie: /export_tcx
  daarna kon ik deze inladen via garmin express.
  tot vorige winter werkte dat prima.
  echter nu krijg ik in strava de melding: dit bestand kan niet gedownload worden.
  Is er iets verandert bij stava of doe ik toch iets niet goed.
  Hoor het graag.
  Groet Jan

 10. Hallo Peter,
  bij wordt de route en snelheid weergegeven in miles. Ik wil dat omzetten naar KM maar ik zie hiervoor geen mogelijkheid. Kun jij mij daarmee helpen?
  Alvast bedankt.

  Groet Cees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.