Waarom een Strava Premium abonnement? 8 tips!

Peter Artikel 12 Comments

Waarom zou je een Strava Premium abonnement kopen? Wat zijn de voordelen en nadelen van Strava Premium? Wat zijn de kosten van Strava Premium? Is dat het waard? Ik nam de proef op de som. Voor één maand testte ik het Strava Premium abonnement.

Kosten Strava Premium

Strava is voor mij hét platform waarop ik mijn trainingen op de racefiets en mijn hardlooptrainingen log en bijhoud [link onderin]. Meestal laad ik de sessies in vanaf mijn Garmin hartslagmeter.

Ik gebruik altijd de gratis variant, maar afgelopen maand kon je kosteloos een maand Strava Premium testen. Normaal kost het Premium abonnement je 6 dollar per maand of 55 dollar per jaar. Is dat het waard?

Video Strava Premium

Hieronder lees de verschillende extra mogelijkheden die je hebt als je een Strava Premium abonnement afneemt. Naast het artikel maakte ik ook een video om de extra features te laten zien als je een training wil analyseren.

Video: Waarom een Strava Premium abonnement?


Voordelen Strava Premium

Met Strava Premium heb je extra analyses per rit. In dit artikel laat ik een voorbeeld zien van een rit die ik rond Amersfoort heb gemaakt in maart. Dit zijn de extra functionaliteiten:

 1. Suffer Score
 2. Vermogen
 3. Vermogen in zones
 4. Doelen stellen
 5. Heatmaps maken
 6. Conditie meten
 7. FTP berekenen
 8. Trainingsvideo’s

De functionaliteiten staan hieronder verder uitgewerkt: wat is het en wat heb je eraan. Daar volgt mijn conclusie: is Strava Premium iets voor jou of niet?


1 Suffer Score

Ten eerste je Suffer Score berekenen. Dit is een analyse van je hartslag tijdens de training (vergeleken met je maximale hartslag). De score is gebaseerd op het concept van TRIMP (Training Impuls). ‘Punten in het rood’ gaat over gedeelte dat je in zone 4 (drempel) en zone 5 (anaeroob) hebt getraind.

Heb je hier wat aan? Ja, ik ben gefascineerd door optimaal trainen met behulp van hartslagzones. Je kan dus een aantal trainingsritten van jezelf vergelijken. Of je kan kijken naar wat voor score’s de professionele wielrenners hebben.

Niet iedereen doet dat, want dan geef je eigenlijk ook je conditie prijs aan de concurrentie. Zo wilde ik me vergelijken met Wilco Kelderman (foto boven), maar die geeft zijn ‘suffer score’ niet prijs.

strava premium voordelen

Hartslaganalyse van rit op racefiets met een suffer score van 68


2 Vermogen op racefiets

Naast een analyse van je hartslagzones maakt Strava een analyse van je vermogen. De geschatte vermogenscurve laat zien hoe lang je bepaalde vermogens kan volhouden tijdens de training. Het vermogen is hoeveel energie je op je pedalen uitoefent. Eigenlijk is het een betere indicator van je prestaties dan je hartslag.

Ik heb zelf geen vermogensmeter op mijn fiets, maar Strava maakt een schatting. Ook hier is het leuk om jezelf te vergelijken met de pro’s. Wereldkampioen Kwiatkovski (2014) kon in de finale van Milan-San Remo in 2017 bijvoorbeeld 1.200 watt leveren (!) [link onderin].

Gedurende de hele wedstrijd had hij overigens een gemiddelde hartslag van 124 slagen per minuut en trapte hij 166 watt weg. Dat vind ik een voordeel van topsporters die met Strava trainen en zo transparant zijn in hoeveel inspanningen ze moeten leveren.

UPDATE: Coen heeft gereageerd op mijn artikel. Hij heeft de Strava waardes naast de data uit zijn Powermeter gelegd. Hij geeft aan dat het verschil met name optreedt als hij in een groep fietst. Dat is dus wel goed om rekening mee te houden.


3 Vermogenszones

De derde optie bij een training is dat je de vermogenszones kan zien. De onderverdeling is gemaakt in stappen van 25 watt. Mijn gemiddelde vermogen in de rit lag op 161 watt. In het bereik van 150 tot 174 watt heb ik 10 minuten en 22 seconden gefietst, dat is 7,3% van de totale training.

Conclusie: als je heel specifiek wil trainingen op je vermogen, dan kun je deze functionaliteit heel gericht gebruiken.

Strava premium kopen

Vermogenszones in Strava Premium


4 Doelen stellen

Onder ‘Dashboard’ heb je toegang tot ‘Mijn doelen’. Je geeft dan aan dat je een bepaalde tijd wil halen op een segment en tot wanneer je hebt om dat doel te bereiken. Je kan jezelf ook wekelijkse voortgangsdoelen geven, bijvoorbeeld dat je elke week minimaal 3 uur wil trainen of minimaal 150 kilometer wil fietsen.

Een andere optie is dat je jezelf een vermogensdoel geeft. Dus in mijn geval; op 31 mei wil ik 5 minuten lang 300 watt kunnen leveren. Dit lijkt wel enigszins op de ‘Uitdagingen’ waarvoor jij je kan aanmelden in de gratis variant van Strava. Het verschil is dat jij je doelen helemaal kan afstemmen op je eigen situatie en mogelijkheden.


5 Heatmaps

Onder ‘Dashboard’ is de tweede optie dat je heatmaps kan maken. Zie de afbeelding boven. Als je het gratis abonnement hebt, zijn er trouwens nog manieren om dit op een andere manier te maken. Het leuke is dat je de heatmaps kan genereren per activiteit (fietsen of hardlopen) en voor een bepaalde tijdsperiode.

Wat je hier aan hebt?

Het is vooral erg leuk om te zien. Ik beschouw het als een soort van digitaal dagboek. Als ik naar mijn eigen heatmap kijk, dan denk ik: “Oh ja, daar heb ik toen ook gefietst”. Het helpt je geheugen omdat je gelijk ook weer een beeld krijgt van de leuke en lastige stukken in de rit (of dat café halverwege, waar je met je vrienden een espresso ging drinken).

strava premium

Heatmaps maken in Strava Premium. Ik heb vooral veel rond Arnhem en Amersfoort gefietst.


6 Conditie

Onder ‘Training’ heb je als Premium lid drie extra’s features. De meest interessante vind ik ‘Fitheid en Frisheid’. Op basis van je hartslag en vermogen geeft Strava je een score voor je conditie, vermoeidheid en vorm.

Conditie wordt berekend door een algoritme die je hartslag en geleverde vermogens van meerdere ritten analyseert. Vermoeidheid wordt op ongeveer dezelfde manier berekend, maar dan over een kortere tijdsperiode. Vorm is het verschil tussen je score op conditie en je score op vermoeidheid.


7 FTP

De beste manier om slim te trainen met Strava is om dus altijd met een hartslagmeter te trainen. Een ijkpunt dat je kan gebruiken is de FTP, oftewel de ‘Functional Threshold Power’. Dit is het gemiddelde maximale vermogensniveau dat je ononderbroken één uur kan volhouden.

Overigens geeft Strava zelf aan dat 20 minuten voluit fietsen ook al een goede indicatie van je FTP geeft. Ook raden ze aan om de test ongeveer één keer per maand te doen en elke keer onder dezelfde omstandigheden. Op deze manier kun je dus heel gericht trainen en je vorderingen meten.


8 Trainingsvideo’s

Heb je wel eens ‘spinning’ gedaan? Ik heb zelf een jaar bij de Fit for Free gesport, waar virtuele lessen waren. Je keek dus alleen of met een aantal andere sporters naar een scherm. Dit kan ook met de trainingsvideo’s in Strava Premium.

Je kunt video’s kijken of hardlopen, trainingsvideo’s voor je ‘core’ volgen of dus virtuele fietstrainingen doen op je tacx.

Trainingsvideo strava

Voorbeeld van een trainingsvideo in Strava Premium


Conclusie

Wat is nu mijn eindoordeel? Heb je genoeg aan de gratis variant van Strava of mis je dan heel veel? Mijn mening is dat het heel erg afhangt van wat je doelen zijn. Ik zelf zal niet zo snel een Premium abonnement afnemen.

Momenteel doe ik 3 keer per week aan CrossFit en fiets ik alleen op zondagochtend met een groepje een rit rond Amersfoort. Dan biedt een Premium abonnement je niet zo veel extra’s.

Wanneer is het wel interessant? Als ik bijvoorbeeld besluit intensiever te gaan trainen voor een toertocht, wedstrijd of de beklimming van een berg.

Zo heb ik in 2013 met een vriend de Stelvio en Gavia in Italië beklommen. In 2016 heb ik de Alpe D’Huez en de Col du Glandon beklommen. Dat was echt geweldig om te doen. Als ik weer een dergelijke col ga beklimmen, dan wil ik me er goed om voorbereiden. Dan is Strava Premium prima als een digitale coach, al kun je ook kijken naar andere platformen zoals Trainingpeaks.

bergen wielrennen

In Frankrijk. Herken je de beklimming?


Meer weten?

Dit zijn gerelateerde of relevante artikelen:

In de podcast met oud profwielrenner Maarten Tjallingii had ik het over Strava. Je kan ook aflevering 55 luisteren op je iPhone (iOS) of Android.

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Heb jij een Strava Premium abonnement? Wat zijn voor jou de afwegingen om het wel of niet te doen? Laat een reactie achter!

Comments 12

 1. Op de eerste Garmin toestellen – Edge 305 – had je sommige features “gratis” na downloaden van uw rit. Nu moet je er extra voor betalen. Gaan we er op vooruit of achteruit?

 2. Voor mij is het belangrijk om anderen hun rit te kunnen downloaden op mijn Garmin 810. Voor zover ik weet kan dit enkel met de premium versie?

  1. Dag Bob,
   Dit is eerder een functionaliteit van Garmin dan van Strava. De functie Strava Routes vind ik daarin (nog) tekort schieten.
   Ik zou dan eerder een export maken en naar de Garmin importeren.
   Peter

 3. Is het waar dat je maar 5 routes gezien krijgt in de maand als je gefietst hebt met strava ?
  Ik heb de gratis versie op mijn i-fhone 4 zitten.
  Heb van de week al 2 x gefietst en er word geen route weer gegeven,of doe ik dan iets fout ??

  1. Hoi,
   Ik denk het wel. Het is geen premium versie dat je al je ritten ziet. Dat zit ook gewoon in de gratis versie.
   Er gaat iets anders mis, verwacht ik!
   Peter

 4. ik heb deze week een abonnement genomen voor de beacon functie. nou heeft mijn vrouw een windows phone en blijkt het daarop niet te werken. heb ik het dus voor niks aangeschaft. ga nu mailen om het af te zeggen en hopelijk mijn geld terug te krijgen.

 5. Je gedeelte over power slaat echt kant nog wal, ik heb een powermeter en die gegevens komen vaak niet overeen met de strava waardes. Zeker niet als je met een groepjes rijdt. En als je iets over Kwiat zijn vermogen zegt noem dan iets dat waar is. Want als tijdrijder kan die zeker 450 Watt een uur lang wegtrappen. 400 Watt over 5 minuten kunnen zoveel mensen die vaak op een racfiets/mountainbike zitten.

  Kortom pas dit stukje nog even aan want mensen nemen dit voor waar aan, en in mijn ogen ontbreekt er nog veel aan.

  Met vriendelijke groet,

  Coen

 6. Ik heb een premium abonnement en wilt dit graag opzeggen maar ik kan niets vinden hoe ik dit kan stopzetten.
  Hoe kan ik dit doen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.