Ervaringen met app Moves

Stappenteller app smartphone. Reviews & test!

Peter Artikel 1 Comment

Stappenteller App. Zoek je een stappenteller voor op je smartphone? Een stappenteller app houdt bij hoeveel je loopt, rent en fietst. Daarmee weet je ook hoeveel energie je verbrandt. Welke apps zijn het beste en zijn daarnaast ook gratis? In dit artikel alles over stappenteller apps. 

Hier vind je namelijk reviews over de apps Moves (review #1) en Human (review #2). Daarnaast als bonus:  je stappenteller data op een kaart, en een test over wat nu echt de beste smartphone stappenteller is (zowel voor wandelen, als wielrennen).

Stappenteller smartphone

Je smartphone gebruiken als stappenteller? Een stappenteller app op de smartphone? Het is verbluffend simpel. Je draagt je smartphone in je broek, jas of tas. Je hoeft de app niet op te starten of af te sluiten. Automatisch herkent de app of je loopt, fietst of in de auto, bus of trein zit. Briljant! 

Je hebt dus geen armband nodig; de smartphone zelf, of eigenlijk de sensoren, monitoren hoeveel stappen je zet en hoeveel kilometer je aflegt. 

Zelf heb ik twee stappenteller apps getest, namelijk ‘Moves’ en ‘Human’. 

Stappenteller iPhone

Zowel Moves als Human werken op de iPhone. Hoe werken deze iPhone stappentellers? Moves en Human maken gebruik van de sensoren die op je telefoon zitten. Welke sensoren zijn dat precies?

 1. Ten eerste maakt de applicatie gebruik van sensoren in je telefoon. Deze sensoren meten versnelling en beweging.
 2. Ten tweede gebruikt de app GPS. Door GPS houdt de app bij hoe ver je loopt, fietst of met de auto reist.

Ben je binnen, dan schijnt de applicatie slim genoeg te zijn om de GPS uit te zetten. Dan gebruikt de applicatie alleen de versnellingssensoren in je telefoon.

Moves statistieken

Aantal stappen en aantal kilometer gefietst, zoals je kan zien op Moves.

1 App ‘Moves’

De lay-out van de applicatie blinkt uit in eenvoud. De bollen op je scherm worden groter, naarmate je meer stappen zet of meer fietst. Tik je met je vinger op de bol, dan zie het aantal minuten dat je hebt gelopen of gefietst.

Tik je nog een keer, dan zie de afgelegde afstand in kilometers. Daaronder staat per dag hoe de dag is verlopen. Een ideaal dagboek van je beweging en van je reisbewegingen. Clean en simpel.

Moves werkt niet op alle toestellen. Mijn Galaxy S2 bleek niet geschikt voor de applicatie. Op mijn iPhone 4S werkt de applicatie echter als een zonnetje! De batterij is echter wel leeg, als ik mijn telefoon ook veel voor andere dingen gebruik – zoals luisteren naar podcasts, internetten, whatsappen of bellen. Een tweede nadeel is dat Moves (nog) geen hoogtemeters meet, in tegenstelling tot de Fitbit Force.

Moves overzicht

Dag weergave op Moves

Ervaring ‘Moves’

Een derde nadeel is dat Moves zelf geen mooie grafiekjes en overzichtjes maakt. Dat klinkt als een behoorlijk nadeel, zeker als je de Fitbit of Fuelband gewend bent. Maar is dat wel zo? Moves zelf geeft duidelijk aan dat je andere platformen kan koppelen aan je Moves data. Ook kun je de applicatie zo instellen dat je samenvatting per dag en/of per week krijgt. Kortom, de app doet de basisdingen, en daarbij doet de app dat erg goed.

Twijfel je over het kopen van een polsbandje zoals de Fitbit of Fuelband? Dan is Moves een uitstekend alternatief. Voor een paar euro koop je een geavanceerde activity tracker. Je hoeft er niets voor te doen: alleen er om denken, dat je de telefoon overal mee naar toe neemt. Maar dat deed je waarschijnlijk toch al!

Moves stappenteller

Kaart weergave van een wandeling in Moves.

2 App ‘Human’

Een korte review van de app Human. Human is een app op je smartphone, die meet hoeveel je beweegt. Wat zijn mijn ervaringen met Human precies? Is het een betere app dan bijvoorbeeld Moves? In Techcrunch kreeg de app lovende kritieken, maar mijn ervaring is anders. NB. Mijn review was uit april 2014. 

Ik ben een grote fan van Moves. Moves is net als Human een app voor op je smartphone. Gelukkig kiest Human zijn eigen invalshoek. Het draait bij Human om 30 minuten dagelijkse beweging. De zogenaamde ‘Daily 30’. Het maakt niet wat je doet, lopen, fietsen of rennen. De app is gratis, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Moves. 

App met Nederlands tintje

Het aardige aan Human is dat de app een Nederlands tintje heeft. Hoewel de oprichters en eigenaars nu in San Francisco leven en werken, komen ze uit Nederland.  Alleen al om die chauvinistische reden krijgt de app extra punten!

Smartphone app Human

Strakke lay-out van de app

Design van de app ‘Human’

“Strak design. Mooie achtergrond”. Dat was het eerste wat ik dacht, toen ik de app zag; de user interface is heel goed gelukt. Elke keer als ik de app open, zie ik een andere achtergrond. Op een cirkel kun je zien hoeveel minuten je hebt bewogen en hoever je nog van je doel van 30 minuten af zit.

Als je verder klikt dan kun je zien waar die beweging uit bestaat. Vervolgens kun je per activiteit nog verder klikken. Dan zie je op een kaartje waar je hebt gelopen of gefietst. In die zin lijkt het wel een beetje op Moves.

Human design

Mooie weergave als je doorklikt

Conclusie ‘Human’

“Ruim 934 minuten bewogen!” Ik kon mijn ogen niet geloven… Terecht. Volgens Human had ik de hele nacht door bewogen – bij Moves was me dat nog niet gebeurd. In ‘Human’ zie ik relatief vaker verkeerde metingen. De ene keer fietste ik naar het station, maar beschouwde Human het als een autorit. Een andere keer liep ik naar mijn werk, maar dacht ‘Human’ dat ik op de fiets zat.

Voor mij is dat wel een probleem, hoe mooi de app ook is en hoe origineel de insteek ook is. Ik moet wel enigszins op mijn data kunnen vertrouwen. Voor het idee een ruime voldoende, de uitvoering nog niet. Voorlopig gebruik ik liever de app ‘Moves’. 

App Human nauwkeurig

Lijkt me niet! Dan zou ik heel actief zijn.

Bonus: ‘Moves’ data op de kaart (en exporteren)

Wil je de data uit Moves plotten op een kaart? Dan kun je op de kaart zien waar je allemaal bent geweest en waar je hebt gereisd. Erg leuk om dat achteraf terug te zien. In deze blogpost drie manieren om je Moves data op een kaart te tonen. Dat kan op deze manieren:

 1. Google Fusion Tables
 2. Revsan
 3. Movoscope

‘Moves’ data exporteren

Moves was onlangs in het nieuws, vanwege de overname door Facebook. Er is veel kritiek op de gewijzigde privacy instellingen van Moves. Een van de gunstige wijzigingen die Moves echter aanbracht, is dat je de data kan exporteren.

Wat moet je doen om je Moves data te exporteren?  Ga naar de website van Moves en log in met je account. Als je bent ingelogd, kun je naar ‘Export data’. Het exporteren van de data kost ongeveer 2 minuten.

data exporteren Moves

Ingelogd in Moves? Klik op ‘Export data’

Back-up van je ‘Moves’ data

Het grote zip bestand kun je vervolgens downloaden. Mijn dataset bevat ondertussen 259 dagen aan Moves data en het Zip bestand was 89 Mb groot. Je kunt de data vervolgens in maar liefst acht extensies downloaden. Van JSON, CSV tot KML. Ik heb gekozen voor CSV.

Daarna krijg je mapjes waarin de volledige dataset, per dag, per week, per maand of per jaar staat. Per submapje heb je dan de beschikking over plaatsen, activiteiten, de ‘storyline’ en de samenvatting. Kortom, Moves neemt het exporteren van data erg serieus. Zoveel mogelijkheden!

Binnen Google Drive maakte ik een bestand aan in Google Fusion Tables. Vervolgens laadde ik het csv bestand van ‘places’ in. In de Google Fusion Tables kun je daarna een ‘map of lattitude’ genereren. Oftewel, een kaart met alle datapunten waar Moves ooit heeft geregistreerd dat je ooit bent geweest. Erg leuk om te zien, zie het resultaat hieronder!

Moves data in een Google Fusion Tables kaart

Moves data in een Google Fusion Tables kaart

Handig: ‘RevSan’ en ‘Movoscope’

Kan dat niet makkelijker, hoor ik het je denken? Ja hoor, er zijn genoeg applicaties en software die deze taken automatisch uitvoeren.  Ik gebruikte Revsan om te testen: het resultaat staat in de foto bovenin. Na het invullen van je Twitter accountnaam, laadt Revsan op een kaart de ‘storylines’ van Moves in. Wat ik er leuk aan vind, is dat je een snapshot krijgt van waar je leven zich heeft afgespeeld.

Ik werk in Utrecht, maar ook veel buiten de deur; daarnaast was ik veel in en rond Arnhem te vinden (daar woonde ik tot en met juli) en in Amersfoort (daar woon ik nu).

Revsan Singapore

Een ander voorbeeld met RevSan. Waar zijn we allemaal geweest in Singapore?

Movoscope

Movoscope, laat een strandwandeling van Seminyak naar Canggu (Bali, Indonesië) zien.

Wandelen meten (test 1)

Één activiteit, vier metingen. Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen tussen de vier? Ik maakte een wandeling op een zondagmiddag. De metingen deed ik met mijn Garmin hartslagmeter, de activity tracker Nike Fuelband, de app Moves en de app Strava.

Wat kwam eruit?

Zondagmiddag wandeling gemeten

Het was heerlijk weer. Het was nog maar het begin van het jaar, de zon scheen al en het was tussen de 5 en 9 graden. Althans, volgens mijn Google spreadsheet die automatisch de zonsopgang, zonsondergang en weergegevens van elke dag aanvult. Dat doe ik via IFTTT, maar dat is wellicht iets voor een volgende blogpost. Zoals je kan zien is het al een tijdje geleden. Zo gaat het wel vaker. Ik heb een berg aan data en meetgegevens, maar niet de tijd om het uit te werken.

lopen strava

De wandeling op Strava op het Rozendaalse Veld, vlakbij Arnhem.

Lopen meten met Garmin hartslagmeter

Terug naar begin van dit jaar. Mijn vriendin en ik besloten een wandeling te maken op de Veluwezoom, vlakbij Arnhem. Ik besloot het aangename met het nuttige te combineren. Ik deed mijn Garmin hartslagmeter om, had mijn Nike Fuelband al om en zette de app Moves op mijn smartphone aan.

De resultaten? Na 1 uur, 23 minuten en 58 seconden had ik volgens mijn Garmin hartslagmeter 6,31 kilometer afgelegd en 388 kilocalorieën verbrand. We liepen gemiddeld 4,5 kilometer per uur met een hartslag van 70 slagen per minuut. Mijn maximale hartslag was 85 slagen per minuut.

Strava voor wandelaars

Mijn Garmin hartslagmeter sloot ik aan op de computer, om de data in te laden in Strava. Zoals wel vaker, zaten er wat verschillen tussen de Garmin en Strava. Dit komt door de analyseslag die Strava nog op de data maakt. Zo haalt het algoritme er ‘slechte datapunten’ uit en berekent het programma op basis van geografische data hoeveel meter ik ben geklommen of gedaald.

Ik ben toch 63 meter geklommen gedurende de hele wandeling. Het opvallendste verschil zijn natuurlijk de verbrande kilocalorieën. Strava neemt hier waarschijnlijk het basaal metabolisme mee. Wat ik sowieso zou verbranden, al zou ik op de bank zitten.

De samenvatting van de wandeling op Strava

De samenvatting van de wandeling op Strava

Activiteiten meten met de Nike Fuelband

Met de Fuelband van Nike kun je afzonderlijke activiteiten meten. Deze activiteiten kun je vervolgens ‘taggen’, een bepaald label geven. Ik deed dat begin januari ook bij de wandeling. Nike hanteert andere waardes dan de andere meetinstrumenten, namelijk met ‘Fuel’. De wandeling was 1545 fuelpunten waard. Ik deed er 1 uur, 23 minuten en 59 seconden over. Dat leidt tot 18,4 fuelpunten per minuut. Omgerekend is een fuelpunt dus 4,07 meter waard!

De stats van de wandeling op de Nike Fuelband

De stats van de wandeling op de Nike Fuelband

De analyses van Moves

De laatste analyse is van Moves. Moves is een app op je smartphone die zelf registreert of je loopt, rent, fietst, autorijdt of in de trein zit. Welke analyse gaf Moves mij na afloop van de wandeling? Ik deed er 1 uur en 25 minuten over de wandeling, liep gemiddeld 4,7 kilometer per uur en had 9821 stappen nodig voor de wandeling. Als ik de kilocalorieën van Strava als uitgangspunt neem, dan moet ik 15,6 stappen zetten om 1 kilocalorie te verbranden.

Wielrennen met stappenteller app (test 2)

Één training. Meerdere meetinstrumenten. Hoe nauwkeurig is de app Moves in het meten van je trainingen op de racefiets? Kloppen de metingen als je het bijvoorbeeld vergelijkt met Strava? Hoe goed kun je Moves gebruiken voor tijdens je trainingen, als je bijvoorbeeld gaat hardlopen of wielrennen?

Rondje Posbank

Dit is wederom een blog die ik al een tijdje wilde schrijven, maar ja. Tijd! Anyway, begin januari ging ik een rondje fietsen op de Posbank. Mijn Garmin hartslagmeter gebruik ik maar even als ijkpunt. Na de training zag ik dat ik 49 kilometer en 480 meter had afgelegd, in 1 uur, 58 minuten en 41 seconden.

Mijn gemiddelde snelheid was 25 kilometer per uur en mijn gemiddelde hartslag 137 slagen per minuut. Na afloop koppelde ik mijn Garmin aan Strava.

Rondje Posbank op Strava

Rondje Posbank op Strava.

‘Moves’ meting wielrennen

Wat waren de resultaten op de app van Moves? Opvallend genoeg gaf Moves aan dat ik 37 minuten had gefietst, gevolgd door 2 minuten ‘transport’ en dan weer gevolgd door fietsen. Overigens is dat geen ramp, want je kunt activiteiten in de app Moves achteraf zelf nog wijzigen.

De rit op Moves

De rit op Moves.

Verschil Moves en Strava

Nadat ik de correctie had doorgevoerd in Moves, bleken er toch nog interessante verschillen te zitten tussen Moves en Strava (daar had ik mijn Garmin data ingeladen). Zo bleek ik met Moves 46,3 kilometer gefietst te hebben. Dat is 2,2 kilometer minder dan Strava en Garmin hadden gemeten. De tijdsduur van de training kwam wel overeen. Opvallend is dat Moves ondanks de kortere afstand toch meer kilocalorieën berekende.

Volgens Moves had ik met mijn inspanning 1302 verbrand, versus 1134 met Strava. Moves en Strava hanteren blijkbare andere algoritmes om op basis van de afstand, tijd, mijn lengte, geslacht, leeftijd en gewicht een schatting te maken van de verbrande calorieën.

Mijn conclusie? Gebruik specialistische apps en gadgets, als je trainingen met de racefiets serieus wil meten. Moves is (nog) niet accuraat genoeg. Maar, Moves leert snel. Dus wie weet!

Conclusie (5x)

Heel leuk al die gegevens, maar wat is mijn conclusie?

 1. Apps zoals Moves en Human zijn al een prima instrument om je dagelijkse beweging te meten.
 2. Deze apps kunnen ook prima je wandelingen meten.
 3. Wil jij meer dingen kunnen meten, zoals je slaap monitoren? Dan kun je een activity tracker armband kopen [link onderin].
 4. Wil je serieus trainen zoals hardlopen of wielrennen? Met een hartslagmeter krijg de meeste verscheidenheid aan datapunten. Maar deze optie is dan ook het meest prijzig.
 5. Met de data uit stappenteller apps kun je nog leuke dingen doen, zoals tonen op een kaart. 

Activity tracker kopen? Wil je een stappenteller, gadget of wearable kopen die meet hoeveel stappen je zet, hoeveel calorieën je verbrandt en hoe goed je slaapt? 

Activity trackers zijn nog iets uitgebreider dan stappentellers, maar ze kennen behoorlijk wat overlap. Als je dit onderstaande deel leest, dan weet je welke activity tracker je moet kopen. Waar moet je op letten als je een polsbandje wil kopen die al je activiteit meet. Tot slot, hoe nauwkeurig zijn de stappentellers en hoe werken ze eigenlijk?

Tips activity tracker kopen (6x)

Wil je een activity tracker kopen, zoals de Nike Fuelband of Garmin Vivofit of Vivosmart? De afgelopen jaren heb ik er een aantal getest. Een korte samenvatting lees je hieronder. Wat is voor mij het belangrijkst?

 1. Interconnectiviteit. Wat kun je met de data doen? Kun je het koppelen aan andere applicaties en programma’s?
 2. Robuustheid. Kan de tracker tegen een stootje? Gaat hij niet al te makkelijk los?
 3. Synchroniseren. Gaat dat via Bluetooth of via een usb-poort?
 4. Sociaal. Kun je de resultaten vergelijken met je vrienden?
 5. Gebruiksgemak. Hoe vlot kun je de tracker instellen? Is de applicatie overzichtelijk? 
 6. Design. Hoe ziet de tracker eruit? 

Gelukkig heb ik er ook al een aantal voor je getest. Dat lees je hieronder.

Overzicht activity trackers kopen (9x)

Hieronder staan de activity trackers die ik heb getest. Daarachter staat een samenvatting, in een paar woorden, over wat ik ervan vind. Verder naar beneden staan de uitgebreide reviews.

 1. Xiami MI Band. Goedkoop en degelijk.
 2. Garmin Vivosmart 3. Prima activity tracker en horloge.
 3. Misfit Shine. Stijlvol. 
 4. Garmin Vivofit. Heel goed, maar slechte app.
 5. Nike Fuelband. Mooi, maar niet altijd even praktisch.
 6. Sony Smartband. De slechtste die ik heb getest.
 7. Jawbone UP. Oké, maar niet bijzonder.
 8. Fitbit Flex. De beste die ik heb getest.
 9. Polar M400. Sporthorloge dat ook stappen meet.

De reviews van de activity trackers staan hieronder.

review Garmin Vivosmart 3

Garmin Vivosmart 3 


1 Xiaomi Mi Band

Dit is nu een de goedkoopste smartbands die te koop is. Tenminste, als je de activity trackers buiten beschouwing laat die wel eens bij de Aldi of Lidl liggen. De mijne heb ik via internet uit China gehaald. Ook hier kun je de Mi Band voor relatief weinig geld kopen.

Wat ik van de Mi Band vind? Eigenlijk is het een best goede activity tracker voor zijn prijs. Het is een degelijk bandje. Misschien een beetje saai, maar wel robuust. 

De Mi Band registreert automatisch wanneer je slaapt en wakker bent. Het voordeel is dat je dus niets hoeft te doen, om aan te geven dat je gaat slapen.

De app van Xiaomi is best netjes en strak. Het enige nadeel van die app, is dat je de ruwe data niet kan exporteren. Tenminste, niet op de iOS (iPhone) app; het schijnt wel op Android te kunnen.

review Xiaomi Mi Band

Mi Band


2 Garmin Vivosmart 3

De Garmin Vivosmart is heb ik in mei 2017 gekregen om te testen. Eerder heb ik ook de Garmin Vivofit getest, daar kun je verderop meer over lezen. In vergelijking met de Vivofit is deze activity tracker ook een stuk vooruit gegaan. Het eerste wat me opvalt is de soepele band. De polsband kun je strakker om je pols zetten, maar het voelt niet vervelend.

Functies Vivosmart 3

Je bedient de Vivosmart door op het scherm te tikken. Na een paar keer proberen en oefenen, had ik het best wel snel door. Door omhoog (of omlaag) te vegen, kun je een aantal functionaliteiten bekijken.

 • Aantal stappen die je hebt gezet
 • Aantal tredes beklommen 
 • Aantal minuten intensief bewogen
 • Aantal kilocalorieën verbrand
 • Aantal kilometer gelopen
 • Bediening telefoon: muziek starten of doorspoelen, weerberichten bekijken en meldingen telefoon lezen
 • Hartslag en stressniveau (sensor zit aan de achterkant)

Wat betreft de doelen, is de Vivosmart flexibel. Hij past de doelen aan (bijvoorbeeld voor aantal stappen of aantal tredes) aan de hand van hoeveel je de dagen ervoor hebt bewogen. Het is trouwens niet zo dat je daardoor je doelen altijd haalt, de doelstelling is altijd net wat hoger dan je zou verwachten. 

Trainingen

Als je de vinger wat langer op het scherm houdt, dan kun je een aantal activiteiten selecteren. Zo kun je de telefoon koppelen aan je smartphone, maar ook trainingen starten. Denk aan hardlopen, traplopen, wielrennen en krachtsporten. Ja, dat is een bijzondere functie van de Vivosmart. Je kan het aantal herhalingen tellen dat je bijvoorbeeld met een halter, kettlebel of dumbell traint.

“De Vivosmart kan het aantal dumbell, halter of kettlebel herhalingen meten.”Review

Die functie is aardig nauwkeurig. In ieder geval beter dan ik had verwacht. Verder is de activity tracker waterdicht, dus je kan er ook mee zwemmen. Er zit een soort clipje bij, waarmee je de activity tracker via een usb poort kan opladen. Het gaat best snel. In een klein uur is de Vivosmart helemaal opgeladen. De activity tracker kan dan iets van 4 dagen mee (in mijn geval dan, misschien varieert dat bij jou als je meer of minder sport dan ik).

Conclusie

Een nadeel is dat de Vivosmart geen GPS functie heeft. Dat betekent dat je nog wel je smartphone moet meenemen als je gaat hardlopen of wielrennen om je snelheid en afgelegde afstand te bepalen. Een ander klein minpuntje blijf ik de app van Garmin vinden. Ik vind de app wat te onrustig en niet helemaal duidelijk. Voor de rest ben ik erg gecharmeerd van de Garmin Vivosmart. 

NB. Wil je de Vivosmart 3 kopen? Doe dat hier (en je steunt de blog ook een beetje).

Vivosmart 3 review

Garmin Vivosmart 3


3 Misfit Shine

De Misfit Shine is een heel subtiel en stijlvol apparaatje. Je kan de Misfit Shine dragen om je hals aan een ketting, in je broekzak, op je schoen of om je pols. Het leuke van dit apparaat vind ik dat het zelf registreert wanneer je aan het slapen bent. Je hoeft dit dus niet aan te geven door het drukken van een knop of door het tikken op de activity tracker.

ervaring Misfit Shine

Misfit Shine

Uiterlijk

“Wat heb je nu weer om?” Ik vond het grappig hoe Klaas reageerde.  Mijn vorige stappentellers waren allemaal best wel lelijk. Niet de Misfit Shine. Sterker nog, het valt haast niet op. Al vond Klaas dat het apparaat vooral leek om zo’n magnetisch bandje wat 2 jaar geleden nog helemaal een trend was. Weet je nog, dat waren van die evenwichtsbandjes die voetballers van het Nederlands elftal ook droegen. 

De intelligentie van de Misfit zit in een blauw rondje. Dat rondje is ongeveer 2 millimeter hoog en 15 millimeter in diameter. Het eerste voordeel van deze tracker is dat je het apparaat om verschillende manieren kan dragen. Dat kan om je pols, maar ook in je broekzak, op je overhemd, aan een ketting om je hals of op de veters van je schoen. In de app (Misfit) geef je aan waar je de tracker draagt. Op basis van de plaatsing maakt het algoritme andere berekeningen op basis van de bewegingen die worden geregistreerd. Op die manier krijg je een inschatting van hoeveel je hebt bewogen en hoeveel stappen je hebt gezet. 

review Misfit Shine

De verschillende onderdelen in de verpakking. 

Misfit en Apple?

Misfit is een bedrijf uit de Verenigde Staten. Wat ik zelf nog niet wist, is de link tussen het bedrijf en Apple. Of eigenlijk: tussen het bedrijf en Steve Jobs (wijlen oprichter en topman van Apple). Misfit Wearables (de volledige naam) is namelijk opgericht in oktober 2011. Sterker nog, op de dag van het overlijden van Steve Jobs is het bedrijf opgericht. De naam Misfit heeft betrekking op een bekende reclame van Apple uit 1997. In die reclame worden de ‘crazy ones, the rebels, the troublemakers en de misfits’ geprezen. 

Wat meet de Misfit Shine?

Terug naar het apparaat. De Shine meet in grote lijnen wat andere activity trackers ook meten. Dus de Shine meet het aantal stappen dat je per dag zet, hoeveel calorieën je verbrandt en hoever je hebt gelopen die dag. Daarnaast meet het apparaat ook je slaap. Hoelang heb je geslapen, hoeveel tijd daarvan was je licht aan het slapen en hoeveel tijd was diepe slaap? Tot zover niets nieuws.

Misfit Shine tracker

De doos als je een Misfit Shine koopt

Automatisch slaap meten

Wat wel heel gaaf is aan de Misfit Shine is dat de tracker zelf herkent wanneer je aan het slapen bent. Bij alle andere wearables die ik tot nu toe heb getest en gedragen, moest ik zelf aangeven wanneer ik ging slapen. Vaak was dat door het drukken op een knop (Jawbone), tikken op de tracker (Fitbit) of een knop wat langer ingehouden laten (Vivofit).

‘s Avonds in bed ben je niet altijd bezig met je technologie. Zelfs ik niet. Dus soms vergeet je ‘s avonds je wearable op de slaapstand te zetten. Irritant! Het fijne aan de Misfit Shine is dat die handeling niet meer nodig is. De software is dermate slim dat het herkent wanneer je aan het slapen bent. Hoe dit precies werkt en hoe nauwkeurig dit is, dat weet ik nog niet.

“Misfit zorgt dat het Tamagotchi effect niet optreedt.”

Dit is met andere woorden het ‘Tamagotchi-effect’. Dat betekent dat mensen stoppen met het gebruiken van een bepaalde technologie als ze er zelf teveel moeite voor moeten doen. Had jij vroeger ook een Tamagotchi? Op een gegeven moment wordt je er zat van. Bij vrienden die een activity tracker hebben, merk ik hetzelfde. Doordat de Misfit Shine zelf weet wanneer ik wakker ben en wanneer ik slaap, scheelt dat weer een handeling waar ik aan moet denken.

App Misfit

De wearable is gekoppeld aan een app. De gratis app van Misfit kun je downloaden zowel voor je Android toestel via Google Play als via de App Store voor je iOS toestel. Als ik de app vergelijk met andere applicaties, dan ben ik onder de indruk. Net als het apparaat zelf is er gewoon goed nagedacht over de software. De app is intuïtief en mooi (door het gebruik van de achtergrondfoto en heldere kleuren). 

Misfit Shine app

Voorbeelden van schermen van de app Misfit.

Mijn oordeel over de Misfit Shine

Zoals je merkt, ben ik behoorlijk enthousiast over de Misfit Shine. Een aantal andere gave features van de wearable heb ik namelijk nog niet genoemd.

 • Je hoeft het apparaat niet om de paar dagen op te laden (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Fitbit Flex, Jawbone en Fuelband die ik heb getest). 
 • De Misfit Shine is waterbestendig. Je kunt de tracker omhouden als je gaat zwemmen. Sterker nog, je kan je activiteiten labellen. Met de Misfit Shine kun je dus ook gebruiken als je gaat zwemmen. Alexander waarschuwt me wel: “Je moet wel opletten als je gaat zwemmen dat de tracker niet uit het polsbandje valt”. Zelf ben ik het blauwe apparaatje ook al eens verloren in de auto.  Dat is wel een nadeel. 
 • De wearable toont niet direct de tijd. Die toonde naast de tijd ook de datum (van die dag). Toen ik de Vivofit droeg, had ik geen horloge nodig. Nu kan de Misfit Shine je ook de tijd laten zien. Aan de buitenkant zit van de ring (aan de voorkant, niet aan de zijkant), zitten 12 kleine lampjes. Als je er op tikt dan toont het apparaat eerst hoeveel stappen je hebt gezet en vervolgens de tijd. De wijzer die wijst naar het uur is gewoon aan, de wijzer die wijst naar de minuut gaat knipperen. Het is een beetje cryptisch om het uit te leggen, maar als je het ziet dan snap je het direct. 

Deze twee voordelen van het opladen en de waterbestendigheid gecombineerd met het onopvallende (subtiele) uiterlijk en een goede app, maken dat de Misfit Shine de beste activity tracker is die ik tot nu toe heb getest.


4 Garmin Vivofit

Net als andere activity trackers meet de Vivovit van Garmin het aantal stappen dat ik zet en hoe goed ik slaap. Tot zover niets nieuws. Hoe goed de Garmin Vivofit dat doet, weet ik nog niet. Wat ik mooi vind aan de Vivofit is dat je een scherm hebt, in tegenstelling tot de Jawbone of de lichtjes op de Fitbit. Op de Vivovit staat de tijd, datum, aantal stappen, hoeveel ik stappen je moet zetten om je doel te bereiken, hoeveel kilometer je hebt gelopen en verbrande kilocalorieën. Met het knopje op de Vivofit ga je steeds een modus verder.

Garmin Vivofit

Opladen Garmin Vivofit

Het grootste voordeel van de slimme polshorloge van Garmin? Je hoeft het apparaat niet om de zoveel dagen op te laden! Ik had dit eerst niet door en zocht in de doos naar een opzetstukje om de Vivofit op te laden. Niet nodig! De batterij (CT1632) schijn je pas na een jaar te hoeven vervangen. Het nadeel hiervan is overigens dat het scherm geen licht geeft. Met name als ik de Vivovit in de slaapstand wil zetten (door het knopje 2 seconden in te houden) is dit lastig. Ik moet dan het lampje op het nachtkastje aandoen om te zien of de Vivofit ook mijn nachtrust aan het meten is.

Aantal stappen gezet met de Vivofit.

Aantal stappen gezet op de Garmin Vivofit

Aantal stappen gezet

Uiterlijk Garmin Vivofit

“Het is een beetje vintage. Een beetje old-school”. Dat was het eerste wat mijn vriendin tegen me zei toen ik de polshorloge om deed. Afgezien dat het scherm geen licht geeft, vind ik het uiterlijk mooi. Het bandje is ook van stevig plastic en voelt degelijk aan. Geen problemen om met de polsband om naar CrossFit te gaan of de mountainbike te pakken.

Dashboard Garmin Connect

In de doos zit naast de Vivofit ook een ANT ontvanger die je in de usb uitgang van de computer kan stoppen. Hiermee synchroniseer je de gegevens naar Garmin Connect toe. Hiervoor gebruik ik het programma Garmin Express, die ik eerder ook gebruikte voor mijn Forerunner hartslagmeter. De website van Garmin Connect doet nog wel wat ouderwets aan. Wel vindt je er alle relevante data, grafieken en overzichten.

Dashboard van Garmin Connect:

Dashboard van Garmin Connect

App Garmin Connect

App Garmin Connect

Natuurlijk heeft de Vivofit een app voor de smartphone. Garmin Connect werkt op iOS, Android en Windows. De app kan via bluetooth synchroniseren met de polsband. De app is best ok en het best te vergelijken met de app van Jawbone. Net als op de website van Garmin Connect kun je de onderdelen van de app wijzigen naar je eigen behoefte.

Conclusie

Adel verplicht. In die zin doet Garmin precies wat je van ze kon verwachten. De Vivofit is een degelijke activity tracker. Wellicht niet zo sexy als haar concurrenten. Maar het heeft een aantal grote pluspunten. Zoals een scherm die naast de tijd, het aantal stappen, verbrande kilocalorieën en meer kan zien. Zoals dat je de Vivofit niet om de 5 dagen af hoef te  doen om op te laden.

ervaring garmin vivofit

De Garmin Vivofit


5 Nike Fuelband SE 

Stoere polsband. Robuust. Gericht op sporters. Heeft de coolheid van Nike. Nadeel? De data kun je alleen gebruiken in het gesloten domein van Nike.

Dat is de Nike Fuelband SE. De Nike Fuelband SE is de opvolger van de Fuelband. In vergelijking met de vorige versie bevat de SE geen nieuwe functionaliteiten. Volgens Nike houdt de SE beweging beter bij dan zijn voorganger. Een handbeweging wordt minder snel geregistreerd als een stap.

Werking van de Nike + Fuelband

De werking van de Nike + Fuelband. Het eerste wat mij opvalt bij het openen van de verpakking is hoe strak en netjes alles is.

 1. Net als bij de Fitbit Flex downloadt je een programma, in dit geval van Nike +.
 2. Je plugt de Fuelband in de usb poort van je laptop of computer.
 3. Je stelt je profiel in, zoals geslacht, lengte en gewicht
 4. Je stelt je voorkeuren in, zoals om welke arm je de Fuelband draagt.

In het vervolg kun je de Fuelband synchroniseren via de usb ingang of via bluetooth met je smartphone. Net als de Fitbit Flex.

Fuelband’s uiterlijk

Op de Fuelband zit een scherm. Op het scherm kun je de totale inspanning van de dag zien (Fuel), het aantal stappen dat je hebt gezet en de tijd. Een klein lijntje met gekleurde lampjes geeft ook visueel aan hoe dicht je bij je doel bent. Tof! De vijf LED lichtjes op de Fitbit Flex vond ik beperkend. Met de Fitbit Force heeft Fitbit overigens nu ook een scherm op hun tracker geplaatst.

Nike Fuelband SE 

Synchroniseren met bluetooth

Dankzij Bluetooth 4 hoef je de Fuelband niet alleen meer te synchroniseren door het uiteinde in je usb poort te stoppen. Als je bluetooth op je smartphone aan staat en je Fuelband is in de buurt, dan synchroniseert deze automatisch. 

Handige statistieken

De app Nike Fuelband is een strakke app. Bovenin staat je behaalde ‘Fuel’ van de dag. Daaronder staan de dagen aangegeven. Door middel van de lengte van de staaf en de kleur zie je het weekoverzicht onderin. Groen is goed, rood is slecht. Je kan ook kijken hoe je die dag presteert tegen dezelfde dag een week eerder. Nog mooier vind ik dat je jezelf kan vergelijken een ‘peergroup’. In mijn geval mannen tussen de 26 en 29 jaar.vEen andere leuke optie vind ik de breakdown van je activiteiten over de dag. In percentages staat aangegeven hoe je je beweging over de dag hebt verdeeld. Ik ben vaak in de middag het meest actief.

Sessions met Nike Fuelband

Een feature van de Fuelband van Nike is dat je ‘sessions’ kan aangeven door op drie seconden op de knop te drukken. Als je een sessie hebt afgerond, doe je hetzelfde. Na afloop kun je de sessies labellen via de app of op de computer. Door het labellen (taggen) kun je het aantal Fuelpunten en verbrande calorieën nauwkeuriger meten. Nike zit op een goudmijn. Het kan door alle gebruikers die hun activiteiten labellen hun algoritmes steeds beter optimaliseren. Door een ‘session’ op te starten en af te sluiten meet je ook je slaap. Deze functie vind ik minder uitgebreid dan de Fitbit of een app op mijn smartphone. Je meet tot nu toe de lengte van je slaap. Niet hoeveel je beweegt en hoe vaak je wakker bent.

Nike Fuelband SE

De Fuelband meet Fuel en aantal stappen

De Fuelband meet Fuel en het aantal stappen dat je zet. In tegenstelling tot de Fitbit Flex gebruikt de Fuelband in eerste instantie ‘Fuel’ om je  inspanning te tonen. De ‘Fuelpunten’ zijn bedacht door Nike om onderscheid te maken tussen lichte, gemiddelde of intensieve inspanning. Een uur hardlopen levert meer ‘Fuel’ op dan een uur fietsen. 

Aan het concept van Fuel raak ik nog niet helemaal gewend. Fuel is Nike’s eigen variabele om je inspanning te meten. Tweeduizend stappen staat ongeveer gelijk aan 1.200 Fuel punten. De Fuelband heeft drie sensoren die beweging en snelheid meten. De Fuelband vertaalt de data naar Fuel, aantal stappen en verbrande calorieën. Nike schijnt daar best een goede inschatting van te kunnen maken. Samen met de Arizona State University deden ze onderzoek naar hoeveel calorieen je per inspanning verbrandt. Ze onderzochten dit aan de hand van testen met ademhaling volgens Mashable.

De Nike Fuelband SE is mooi, maar het concept van Fuel maakt het toch wel verwarrend. 

UPDATE: de Nike Fuelband wordt niet meer gemaakt. Wil je een kopen, kijk dan eens op marktplaats.


6 Jawbone UP 

Review van de Jawbone UP. De Jawbone UP meet je aantal stappen per dag, hoeveel en hoe intensief je beweegt en hoe je hebt geslapen. Wat zijn mijn eigen ervaringen met de Jawbone UP? Wat mij direct opvalt aan de Jawbone UP is de mooie sluiting door het gebruik van magneten.

Jawbone Up

Design van de Jawbone UP

“Het is best een vrouwelijk bandje” volgens mijn vriendin. De Jawbone UP is inderdaad elegant. De sluiting is slim bedacht. Geen knopjes zoals de Fitbit of een clipje zoals de Nike Fuelband. De Jawbone gebruikt een magneetje om beide kanten aan elkaar te klikken. Nadeel ten opzichte van de andere twee is dat de Jawbone geen scherm heeft. Je kan pas zien hoe je hebt geslapen en hoeveel stappen je hebt gezet, nadat je de Jawbone hebt gesynchroniseerd.

Synchroniseren met de Jawbone UP

Het synchroniseren van de Jawbone UP vind ik wat meer gedoe. De opvolger van de UP, de UP 24, werkt overigens met bluetooth. De versie die ik heb niet. De uiteinde van de Jawbone UP doe je in de muziekplug van mijn iPhone. Als ik de app start, dan synchroniseert de data. Hetzelfde geldt voor het opladen.

Dan gebruik je een aansluitstukje die je op een usb-poort op je computer of laptop kan aansluiten. De batterij van de Jawbone UP gaat trouwens langer mee dan die van de Fitbit of Fuelband. Je kan ongeveer 8 dagen doen zonder op te laden.

Motiveren om te bewegen

“Wat is dat nu?”. Ik voelde een trilling van de Jawbone. Net als de Fuelband spoort de Jawbone me af en toe aan om meer te bewegen. Een leuke functionaliteit. Helaas gaat de Jawbone niet trillen als ik mijn dagelijkse doel heb behaald. Dat was altijd mijn kleine geluksmomentje van de Fitbit.

Goede app, geen webinterface

Nadeel is dat Jawbone (nog) niet over een webinterface beschikt. De enige manier om je data te raadplegen is via de applicatie op je smartphone. De gebruikers van Jawbone zijn daar ook niet heel erg blij mee.  De app zelf dan. Die is best wel mooi. Minder strak dan Nike, enigszins vergelijkbaar met de app van Fitbit.

De app laat netjes zien hoeveel stappen je hebt gezet, hoeveel minuten je hebt bewogen en hoeveel kilocalorieën je hebt verbrand. Maar ook je slaapdata. Hoe lang het duurde voordat ik slaap viel, hoe lang in diepe slaap en de kwaliteit van mijn slaap.

Conclusie over Jawbone UP

Kortom, de Jawbone UP is mooi bandje met prima functionaliteiten. De nadelen wegen voor mij echter wel zwaar. Het synchroniseren is wat omslachtig, een display op het bandje zelf ontbreekt en geen webinterface. 


7 Sony Smartband

De Sony Smartband is best een mooi bandje, maar de functionaliteiten laten nog wel te wensen over. Zo kan je de Smartband alleen gebruiken met een smartphone met Android 4.4 of hoger en kun je de data niet combineren met andere apps.

Nadelen Sony Smartband

Ik hoor het je denken: “Lekker dan, om te starten met de nadelen van de Sony Smartband”. Nou, ik had de Smartband gekocht met het idee dat ik deze meteen kon gebruiken. Maar de Smartband werkt niet met iOS en ook niet met Android versies lager dan 4.4. Ik had dat niet gezien. Mijn Huawei draait op Android 4.2 en het besturingssysteem kon ik niet updaten. De Smartband kon ik dus niet zelf testen. Gelukkig was Gerwin bereid de Smartband te dragen. Hierbij zijn ervaringen.

Eerste indruk van de Smartband

Net als de meeste activity trackers heb je een meetgedeelte en het bandje waar je het meetgedeelte in kan klikken. Je moet het meetgedeelte apart opladen. “Er zijn twee maten meegeleverd, een S en een L. Het bandje voelt goed aan de huid en het is mooi opvallend groen kleurtje”.

smartband sw10 sony

Het meetgedeelte van de smartband

Gebruik van de smartband

“Het was voor mij onduidelijk welke smartphone app je moet downloaden.” Hoe heeft hij dat opgelost? “Met NFC wordt in de PlayStore automatisch de juiste app opgehaald. Daarna moet je nog twee applicaties downloaden, Lifeblog en de Smartband SW10 Connectie app”. Dan ben je klaar. Met NFC wordt de smartband gekoppeld, de bluetooth ingeschakeld zodat de gegevens tussen de Smartband en de smartphone gesynchroniseerd kunnen worden.

Slapeloze nachten met de smartband

Ok, alles is gereed! Wat waren de ervaringen met de Sony Smartband SWR10? “De eerste nacht werd ik een paar keer wakker van de trillende smartband omdat de Bluetooth tussen de smartphone en de smartband wegviel.”

“Een volledig opgeladen batterij gaat 4 tot 5 dagen continu mee.” Dat best wel lang. “De smartband meet alleen stappen en niet als je fietst. Dit staat wel in de web applicatie vermeld. Op diverse fora staat dat er binnenkort een update komt waardoor de smartband ook fietsen kan registeren. Soms merk ik onnauwkeurige metingen, zoals dat er meer stappen zijn gezet dan ik zelf had verwacht.” Een vergelijking met iemand die een Jawbone droeg en dezelfde afstand aflegde, leidde tot andere resultaten. Niet verrassend als je weet dat activity trackers (nog) niet heel nauwkeurig zijn.

sony activity tracker

De SmartBand SWR10 in verpakking

“Slaap wordt volgens mij wel goed geregistreerd. Lichte slaap en momenten wakker zijn komen redelijk overeen wat de app aangeeft.” Wat nog meer? “De Sony knop aan de onderkant werkt niet goed.” Deze knop kun je gebruiken om muziek te pauzeren of door te spoelen naar een volgend nummer. Suggesties? “Het liefst had ik gezien dat hier een hartslagmeter in had gezeten.”

“Als de smartband door bluetooth wordt uitgelezen worden deze gegevens eerst met Sony gesynchroniseerd waarna de app deze gegevens vervolgens weer van internet afhaalt.” Dus zonder internet op je telefoon zijn de gegevens niet zichtbaar.

smartband versus garmin vivofit

De Garmin Vivofit versus de SmartBand 

Verbinden met andere apps?

Hoe zit het met het verbinden van de data uit de Smartband met andere apps? “De Sony smartband heeft als grootste nadeel dat de gemeten data niet gecombineerd kan worden met andere partijen zoals Endomundo en Strava.”

Wat kun je wel met de app? “De app op de smartphone laat zien wanneer en hoe lang je op Whatsapp, Facebook en Twitter hebt gezeten. Leuk, maar vanuit mijn opzicht niet een echte meerwaarde.”

Wat zou dan wel helpen? “Ik had graag gezien dat een activiteit vanuit Strava geïmporteerd en samengevoegd kon worden met de aantal stappen die ik die dag heb gezet. Zo ben ik een week op wintersport geweest en had ik eigenlijk niks aan de smartband terwijl die bedoeld is om mijn activiteit te meten”.

Conclusie: het bandje ziet er goed uit, maar er moet nog wel wat gebeuren voordat Sony echt een concurrent wordt voor andere fabrikanten van activity trackers. 


8 Fitbit Flex

Fitbit is een van de pioniers op de markt van activity trackers. Ik heb de Fitbit Flex een tijdje gehad. Meer over mijn ervaring met de Fitbit Force. De Force heeft een scherm waarop je de tijd kan aflezen. Ook meet de Fitbit het aantal traptreden die je zet.

Tot slot is Fitbit qua interconnectiviteit echt top. Zo kan je Fitbit data synchroniseren met Google spreadsheets, of laten praten met je weegschaal.

fitbit en polsbandje

Fitbit Flex


9 Polar M400 

Misschien een beetje een vreemde eend in de bijt. De Polar M400 is zowel een sporthorloge (dat je kan koppelen aan een hartslagmeter), als een gewoon horloge (dat ik gewoon overdag durf te dragen), als een activity tracker.

In zijn laatste functie doet de M400 best leuke dingen. Met 2 drukken op de knop kun je bijvoorbeeld zien hoe lang je nog moet rennen, lopen of staan, om je dagelijkse doel te behalen.


Activity trackers zijn (nog) niet nauwkeurig

Stappentellers. Steeds meer mensen hebben een stappenteller of activity tracker, zoals een uit de lijst hierboven.  Sommige hebben een apparaat in hun broekzak, om hun pols of op hun smartphone. Er is echter één probleem. Ze zijn nog niet zo nauwkeurig.

activity tracker nauwkeurig

De Fitbit, Garmin Vivofit en Sony Smartband

Onderzoek naar stappentellers

In 2015 werd het onderzoek gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association. Voor het onderzoek kregen 14 personen tien gadgets [link onderin].

Wat waren die gadgets? Een pedometer om de middel, twee aan de broekriem, drie om de pols en vier apps op twee verschillende smartphones in de broekzak. De proefpersonen moesten zelf ook nauwkeurig hun tellen tellen terwijl ze op de loopband 500 of 1500 meter aflegden.

Nauwkeurigheid activity trackers

Wat was het resultaat van het onderzoek? Alle activity trackers, zowel de gadgets als de apps op de smartphone vinden het lastig om de afgelegde afstand nauwkeurig vast te leggen. De gadgets die werden gedragen verschilden in variante tussen de -1,5% en -22,7%. De smartphones verschilden in hun metingen tussen de -6,7% en 6,2%.

Vooral de Fuelband van Nike zat er flink naast. Dit apparaat registreert minder stappen dan je daadwerkelijk zet. De Fitbit One en Zip, die je in je broekzak draagt, scoren het beste.

Smartphone app of gadget?

Wat kun je hier nu uithalen? Nou, als je aan de slag wil met het meten van je stappen, dan kun je prima een app downloaden op je smartphone. Denk bijvoorbeeld aan Moves of Human [link onderin]. Deze zijn goedkoper en dus vaak ook nauwkeuriger.

Nadeel? Als je gaat voetballen, rugbyen, tennissen of andere sporten gaat doen, is het niet handig om je telefoon in je broekzak mee te blijven dragen. Dat geldt ook voor mij. Ik heb mijn smartphone niet altijd in mijn broekzak. Zeker niet als ik werk op kantoor of aan het trainen ben.

Onnauwkeurigheid geen probleem

Zijn slimme activity trackers daarom nutteloos? In de Volkskrant komt Lucien Engelen aan het woord. Hij doet bij de Radboud Universiteit in Nijmegen onderzoek naar innovatie in de zorg.

Volgens hem is de trendlijn het meest interessant. “Als je de cijfers afzet tegen iets absoluuts als een bloeddruk, kun je altijd nog een correctie toepassen.”


Hoe werkt een activity tracker?

Toen mijn Jawbone Up kapot was, heb ik het apparaatje uit elkaar gehaald. Het brein van de Jawbone UP is de bewegingssensor. Deze zit eigenlijk precies in het midden van de ‘C’. Mocht je de UP dragen dan zit deze of aan de bovenkant van je pols of aan de onderkant. Niet aan de zijkant. Hoe werkt een bewegingssensor? De bewegingssensor meet versnellingen aan de hand van twee dingen: snelheid en richting. Aan de hand daarvan wordt de versnelling bepaald.

Hoe werkt de bewegingssensor

Ik ben geen techneut. Maar ik ben wel geïnteresseerd hoe een bewegingssensor echt werkt. Je kunt een bewegingssensor vergelijken met een sandwich. De buitenste platen (‘broodjes’) hebben een elektrische lading. Tussen de platen hangt een gewichtje. Als je niet beweegt dan blijft het gewicht netjes in het midden hangen. Maar ga je bewegen dan beweegt het gewicht naar een van beide platen toe en beweegt zich af van de andere.

Algoritmes in activity trackers

De platen signaleren wanneer het gewichtje zich naar hun toe en af beweegt. Deze data wordt geanalyseerd door een chip die op basis daarvan bepaald hoeveel stappen je zet of hoe goed je hebt geslapen. Daarvoor gebruikt Jawbone, net als alle andere fabrikanten, slimme algoritmes om de werkelijkheid zo goed mogelijk te benaderen. Jawbone weet immers van mij hoe oud ik ben, wat mijn geslacht is en wat mijn lengte is. Op basis daarvan worden de rekenregels aangepast.


Conclusie

In hetzelfde bericht ziet Engelen de toekomst voor wearables, zoals stappentellers, zonnig in. Volgens hem doen er dit jaar een enorm aantal nieuwe gadgets zijn intrede. “Die maken het aanleren van een gezonde levensstijl makkelijker.”

“Activity trackers maken het aanleren van een gezonde levensstijl makkelijker.”Lucien Engelen

Nauwkeurigheid is een zorg voor later. De nauwkeurigheid van de apparaten gaat vanzelf verbeteren.

Mijn conclusie: wil je beginnen met het meten van je dagelijkse activiteiten? Start dan met een app op je smartphone, zoals Moves of Human. Vind je het echt leuk, overweeg dan om een activity tracker te kopen!

De Fitbit is een bekende activity tracker. In dit deel meer over de Fitbit. Wat is de Fitbit? Hoe werkt de Fitbit? Sinds een paar weken heb ik een Fitbit. Hoe meet de Fitbit het aantal stappen dat ik zet en hoe ik slaap? Waarom moet je 10.000 stappen per dag zetten?

De Fitbit Flex ziet eruit als een polsbandje. De Fitbit is niets anders dan een geavanceerde stappenteller. 

Inhoud van dit artikel:

Review Fitbit Flex

De Fitbit Flex is een product van Fitbit. De Flex is een polsband die het aantal stappen meet dat je loopt. Review van de Fitbit Flex. Sinds kort heb ik een Fitbit. Een Fitbit is een zogenaamde ‘activity tracker’. De Fitbit meet het aantal stappen dat ik zet per dag en de afstand die ik loop.

Het klinkt een beetje raar. Waarschijnlijk kan het nog nauwkeuriger, maar ik ben behoorlijk onder de indruk van wat de Fitbit nu al kan! Naast het vergelijken van slaapdata, wil ik ook kijken naar andere inspanningen.

De beste activity trackers

Zelf heb ik een Fitbit Flex. De Flex draag je om je pols, zoals een horloge. Overigens heb je ook apparaatjes die je in je broekzak doet of aan je broek kunt vastmaken. Naast de Fitbit Flex zijn er drie goede alternatieven voor draagbare ‘activity trackers’:

 • Jawbone Up
 • Nike+ Fuelband
 • Basis Band

De Basis Band is de meest uitgebreide band. Deze meet ook je hartslag en de mate van transpiratie. Op internet staan diverse artikelen waarbij de apparaten worden vergeleken.

Heb je interesse in het kopen van een activity tracker? Onderin staat een link naar een artikel waarin ik alle activity trackers heb getest.

Stappen tellen en slaap meten

De Fitbit Flex meet het aantal stappen dat je per dag zet en hoe vaak je intensief beweegt. Bijvoorbeeld als je een trap moet beklimmen of een rondje gaat hardlopen.

’s Nachts monitort de Fitbit hoe lang ik slaap en hoe vaak ik wakker word. Handig is dat je dan ook weet hoe lang het duurt voordat je in slaap valt.

Fitbit Flex ervaringen

Mijn Fitbit Flex

Wat is een Fitbit Flex?

De Fitbit Flex is een leuke polsband. Door kleine OLED lichtjes kun je aflezen hoe veel stappen je vandaag al hebt gezet. Door op de band te tikken kun je dit zien.

Tik je vaker, dan zet de Flex in de modus om slaap te meten. Het klinkt ingewikkeld, maar het werkt behoorlijk intuïtief.

Fitbit synchroniseren

Op de laptop sluit een dongel aan in een USB poort. Als je Flex in de buurt is van de dongel, dan wordt je informatie gesynchroniseerd. Dit werkt ook met een smartphone met Bluetooth.

Als je bent ingelogd op fitbit.com krijg je mooie grafiekjes en overzichtjes in beeld, over hoe je het die dag en de afgelopen dagen hebt gedaan.

Hoe werkt de Fitbit?

Het belangrijkste onderdeel van de Fitbit is niet het polsbandje. Als je een Fitbit Flex koopt krijg je zelfs twee polsbandjes, een grote en een kleine. De polsbandjes zijn het omhulsel van het meetinstrument, namelijk de Fitbit zelf.

De Fitbit Flex polsband is een elegant en klein apparaat. Het is ongeveer twee centimeter lang, vier millimeter hoog en 6 millimeter breed. Het weegt weinig, het voelt eigenlijk als een gewone polsband.

Versnellingsmeter

De Fitbit zelf is het belangrijkste onderdeel. In de Fitbit zit een geavanceerde driedimensionale versnellingsmeter. Deze meter houdt niet alleen bij in welke richting wordt bewogen, maar ook met welke intensiteit.

Het belangrijkste: de slimme algoritmes

Het apparaat zet deze ruwe data via algoritmes om in informatie. De algoritmes nemen de ruwe data mee in de berekening, maar kijken daarnaast ook naar je leeftijd, geslacht, gewicht en lengte.

Op basis daarvan berekenen ze het aantal stappen dat je hebt gezet en de afstand die je hebt afgelegd. De algoritmes zijn uiteraard het best bewaarde geheim van de Fitbit.

De polsband en daarop de Fitbit zelf.

De polsband en de versnellingsmeter

Calorieën meten

Hoe kan de Fitbit aan de hand van al die bewegingen afleiden hoeveel calorieën je verbrandt? Dit is een proces van continue aanpassing. De eerste gebruikers van de Fitbit droegen een mobiele luchtinstallatie met zich mee. Zie een link naar het onderzoek onderin. 

Aan de hand van een analyse van de adem die iemand gedurende de dag uitademt, werd het aantal verbrande calorieën berekend. Dat werd weer omgezet in een algoritme voor de Fitbit.

Slaap meten

Met vijf keer tikken op de Fitbit, zet je het apparaat in de modus om je slaap te meten. Hoe werkt dit? Ook hier wordt de versnellingsmeter gebruikt.

Het uitgangspunt is dat als je niet beweegt met je armen, je aan het slapen bent. Je zou dus wel wat aanmerkingen hierop kunnen hebben. Voor het goed meten van mijn slaap gebruik ik dan ook andere tools en apparaten. Zie een link onderin. 

Waarom 10 duizend stappen?

Het doel van de maand augustus 2014, was om elke dag minimaal 10.000 stappen te lopen. Met de Fitbit Flex polsband kon ik dit meten. Geen moeilijke opgave zou je zeggen – maar met een reguliere kantoorbaan is het toch best lastig.

Uiteindelijk kwam ik uit op gemiddeld 9.077 stappen per dag. 923 stappen per dag te weinig.

De oorsprong van de 10 duizend stappen

Deze maand wil ik elke dag minimaal 10 duizend stappen zetten en dus elke week minimaal 70 duizend stappen.

De oorspronkelijke doelstelling in de Fitbit is dat je dagelijks 10.000 stappen zet. Wat is de oorsprong van dit getal? Volgens de Fitbit blog zijn Japanse fabrikanten van stappentellers begonnen met dit getal vanuit hun marketingperspectief.

Sindsdien hebben talloze gezondheidsorganisaties dit getal overgenomen. Een tweede argument is dat 10.000 stappen per dag ook overeen met ongeveer 30 minuten per dag intensief bewegen. Dertig minuten per dag bewegen is in Nederland ook de norm.

Onderzoek naar het nut van wandelen

Elke dag 10.000 stappen lopen is goed voor je gezondheid. Volgens dit onderzoek neemt je bloeddruk af, neemt de taille omvang af en heb je minder kans op diabetes of hartfalen [link onderin].

Elke dag rustig bewegen is ook het advies van Mark Sisson. Volgens hem moeten we bewegen zoals onze voorouders deden. Veel rustig aan, maar ook af en toe sprinten of een flinke krachtinspanning leveren.

Fitbit als motivator

In de eerste dertig dagen van augustus zette ik in totaal 272.339 stappen volgens de Fitbit. Gemiddeld zijn dat ruim negenduizend stappen per dag.

Ruim 270 duizend stappen in de maand

Ik merkte het wel in mijn gedrag. Bij mijn werk parkeerde ik de auto net wat verder weg. In plaats van met de auto naar de bloedbank of supermarkt ging ik lopen. Nog beter werkt het als je de scores met anderen kan vergelijken.

Sinds mijn vriendin ook een Fitbit heeft, doen ik nog beter mijn best om een goede score te halen. Haal dus ook je vrienden, collega’s en familie over de Fitbit te gebruiken. Concurrentie werkt motiverend!

Wat kun je eigenlijk met al die data? Nou, je kan het in een spreadsheet zetten of grafieken mee maken.

Fitbit koppelen aan Google spreadsheet

Koppel je Fitbit data aan een Google Drive spreadsheet. Ik ben zelf een enthousiast gebruiker van Google Apps en Google Drive.  In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je een spreadsheet in Google Drive koppelt met je Fitbit data. Let op: gebruik je een nieuwe versie van Google spreadsheets, lees dan de aanvulling onderin het artikel.

Deze maand  ben ik begonnen met het bijhouden van het aantal stappen dat ik zet. Dat doe ik met mijn Fitbit Flex, een polsbandje annex stappenteller. Mijn doel was om dagelijks 10.000 stappen te zetten, oftewel, 8 kilometer.

Ondanks het mooie weer lig ik niet bepaald op koers. Ik kan dit monitoren via het dashboard op Fitbit.com en mijn data in Google Drive. Hoe ik dat doe, dat lees je hier.

 1. Fitbit grafieken 
 2. Fitbit delen met Facebook, Twitter en WordPress
 3. Google Spreadsheet
 4. Google Spreadsheet met vaste tijdsinterval

1 Fitbit Grafieken

Hoe bouw je zelf een dashboard van je Fitbit data? Zelf gebruik ik de spreadsheet van Google Drive hiervoor (zie #3 en #4)

Delen van je Fitbit resultaten kan ook veel makkelijker. Klik in je Fitbit dashboard op het de ‘View Settings’. Dit is een icoontje van een tandwieltje en staat rechtsboven.

In het menu kun je een aantal instellingen wijzigen van je Fitbit. Zo heb ik ingesteld dat ik mijn Fitbit om mijn dominante hand draag. Omdat je met je dominante hand (in mijn geval rechts) ook andere dingen doet zoals eten en schrijven kan dit de resultaten vertroebelen.

2 Fitbit met WordPress, Twitter en Facebook

In het menu, onder ‘Settings’, klik je vervolgens op ‘Sharing’. Je kunt kiezen om je dagelijkse of wekelijkse statistieken te delen. Fitbit biedt je hierin de mogelijkheid dit te doen via Twitter, Facebook of WordPress.com.

Onderin: delen van je Fitbit resultaten

Delen van resultaten op Fitbit.com

3 Google spreadsheet en de Fitbit

Het resultaat? Mijn Fitbit data wordt elke nacht gesynchroniseerd met mijn spreadsheet in Google Drive.  Ik heb dus mijn Fitbit dashboard in een Google spreadsheet aangemaakt.

Dit zijn de stappen: 

 1. Zorg dat je een account heb bij Google en dat je toegang hebt tot Google Drive.
 2. Ga naar ‘Extra’ en dan naar ‘Script Galerij’
 3. Vul in het zoekscherm ‘Fitbit’ in
 4. Installeer het script ‘Fitbit Download’
 5. Er opent een pop-up met de vraag of je het script wilt autoriseren
 6. Je krijgt een andere pop-up, met de vraag wat het script mag op je Google Drive. Klik op ‘accepteren’
 7. Het script is nu geïnstalleerd in je spreadsheet.

Het eerste gedeelte in je Google spreadsheet is afgerond. Nu moeten we zorgen dat Fitibit je data naar je Google Docs spreadsheet stuurt.

 1. Ga naar dev.fitbit.com en log in met je eigen gegevens van Fitbit
 2. Klik op ‘Register an app’
 3. Vul je velden in. Bij mij maakte het niet uit wat ik bij de website adressen zette. Denk erom dat je bij Application Type ‘browser’ aanvinkt en bij Default Acces type fields ‘read only’ aanvinkt
 4. Lees (eventueel) de voorwaarden (heb ik overigens niet gedaan) en klik op ‘Register’
 5. Noteer of kopieer de ‘Consumer Key’ en ‘Consumer Secret’.

Nu we dit hebben geregeld, kunnen we weer aan het werk in Google Drive.

 1. Ga in je spreadsheet via ‘Extra’ naar ‘Scripteditor’. Deze scripteditor opent in een nieuw tabblad.
 2. Selecteer ‘Setup’ onder ‘Uitvoeren’. Er opent een pop-up scherm in het tabblad van je spreadsheet waar je de ‘Consumer Key’ en ‘Consumer Secret’ van Fitbit kunt invullen.
 3. Selecteer de datum aan vanaf welk moment je wil dat de Fitbit data wordt geladen in je spreadsheet.
 4. Selecteer welke informatie vanuit Fitbit naar je Google Docs spreadsheet mag worden verstuurd.
 5. Klik op ‘Save Setup’
 6. Ga weer terug naar het tabblad met je Scripteditor. Selecteer nu ‘authorize’ onder ‘Uitvoeren’. Er komt een pop-up met de vraag of je spreadsheet script verbinding mag maken met je data in Fitbit. Klik dat je deze verbinding autoriseert.

Nu kun je de Fitbit data gaan downloaden in je Google Apps spreadsheet!

 1. Ga naar het tabblad met de Scripteditor.
 2. Kies onder ‘Uitvoeren’ voor de optie ‘Sync’. Zeker als je al veel dagen gebruik maakt van je Fitbit, dan kan het even duren.

Het zijn wel wat stappen, maar het is wel erg leuk!

Uiteindelijk kun je elke dag of elk uur je Google spreadsheet automatisch laten synchroniseren met je Fitbit. Hier kun je weer een interactieve grafiek van publiceren, voor jezelf of voor je weblog. 

De bovenstaande methode werkt voor de oude versie van Google spreadsheets. Gebruik je de nieuwe (na september 2014), dan is het werken met de scripteditor veranderd. 

4 Synchroniseren van je Fitbit met Google Drive

In de vorige handleiding hebben we Fitbit en onze Google Drive spreadsheet aan elkaar gekoppeld. Nu gaan we zorgen dat je spreadsheet met een vast tijdsinterval de data van Fitbit laadt.

 1. Ga naar je spreadsheet die je hebt geconfigureerd voor de Fitbit data
 2. Klik op ‘Extra’ en in dat menu op ‘Scripteditor’
 3. De scripteditor wordt geopend in een nieuw tabblad.
 4. Ga in de scripteditor naar ‘Hulpbronnen’ en klik daar op ‘Triggers voor huidige project…’
 5. In het pop-up scherm kun je invullen hoe vaak en wanneer je Google spreadsheet gaat synchroniseren met Fitbit.
 6. Kies onder ‘Uitvoeren’ voor ‘Sync’, bij ‘Afspraken’ voor ‘Op basis van tijd’. Vervolgens kun je zelf instellen of je het per minuut, uur, dag, week of maand wil synchroniseren. Ik heb ervoor gekozen om de synchronisatie elke nacht te laten plaatsvinden.
 7. Klik op Opslaan als je klaar bent.
 8. Je kan de scripteditor sluiten.

Nu we de data van Fitbit met een vast tijdsinterval laden in de spreadsheet van Google Drive kunnen we hier een grafiek van maken.

 1. Ga in de spreadsheet met de Fitbit data naar ‘Invoegen’ en vervolgens naar ‘Diagram’
 2. Kies voor het grafiektype en waar je de grafiek wil publiceren. Ik raad aan om de grafiek in een ander werkblad te openen. Als je dit niet doet, worden alle datareeksen meegenomen als je de grafiek wil publiceren.
 3. Selecteer het gegevensbereik die de diagram moet gebruiken. In mijn geval ‘Sheet1!A1:B100’ voor het aantal stappen per dag.
 4. Je kan de grafiek een titel geven en de beschrijving van de horizontale en verticale as aanpassen.
 5. Ben je klaar met je grafiek?
 6. Klik boven op ‘Diagram publiceren’
 7. Na een melding dat alle werkbladen worden gepubliceerd, komt een pop-up op.
 8. Je kan kiezen voor een interactieve grafiek of een afbeelding. Daaronder staat de HTML code die je in je webpagina kan kopiëren.

Klaar! Hier het resultaat van mijn Fitbit grafiek vanuit Google Drive.


Meer weten?

Dit zijn relevante en gerelateerde artikelen:

 • Strava (app voor hardlopen en wielrennen)

Dit zijn activity trackers die je kunt kopen:

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Dit zijn de externe links die ik heb gebruikt:

Gebruik jij een stappenteller app op je smartphone? Laat een reactie achter!

Comments 1

 1. Pingback: Wielrennen meten met Moves en Strava - Project: leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.