joylent ervaring

Soylent. Effect, gezondheid, ervaringen & alternatief (7x)!

Peter Persoonlijke experimenten 10 Comments

Joylent, Soylent, kunstmatige voeding, de toekomst van eten en voedingsadvies. Wat is Soylent? Wat is Joylent? Wat zijn alternatieve voedselvervangers? Is het gezond? Heb je aan alleen kunstmatige voeding genoeg?

Soylent Nederland tips

Is dat het eten van de toekomst? Drinkt iedereen in de toekomst Soylent of andere kunstmatige voeding? Of een maaltijdvervanger die is gebaseerd op mijn persoonlijke data, zoals mijn DNA, mijn darmflora en hoeveel ik die dag heb bewogen?

Mijn persoonlijke experiment van deze maand. Een dieet in poedervorm waar alles in zit. Maaltijdshakes zoals Soylent, Jimmy Joy en nog veel meer.

N.B. Eerder schreef ik over de innovatie in voeding. Zoals een kweekburger, algen of insecten eten. Een link staat onderin dit artikel.

Video Soylent Nederland

Wat heb ik geleerd van mijn experiment met het eten van maaltijdshakes voor het ontbijt, lunch en avondeten? Lees het artikel verder of bekijk deze video.

Video over leven op poeder shakes (Jimmy Joy, Jake en Ambronite). Later heb ik Queal en Pulve ook nog eens getest.

Maaltijdshakes elke dag

Eten in poedervorm, dat zijn complete maaltijdshakes. In de mix die dan ontstaat, zitten alle voedingstoffen die je nodig hebt. Het bekendste voorbeeld daarvan is Soylent.

Soylent is een volledige voedselvervanger. Het is een poeder dat je aanlengt met water. Het voldoet aan alle dagelijkse voedingsbehoeften van het menselijk lichaam. Dus zowel qua energie (kilocalorieën) als in micronutriënten (vitamines en mineralen).

Kortom, het enige wat je moet drinken is Soylent. Voor de rest hoef je niet te eten. Dat is mijn project van deze maand: een maand lang kunstmatige voeding eten.

ambronite review

Niet koken maar een shake. Ideaal! Of niet?

Wat is Soylent?

Wat is Soylent? Zoals je misschien al zou verwachten is het niet ontwikkeld door een kok, maar door een software engineer. De visie van Rob Rhinehart (de ontwikkelaar van Soylent) is dat je het menselijk lichaam van alle behoeften (qua nutriënten) te voorzien zonder tijd, geld of moeite kwijt te zijn aan het bereiden.

“Je lichaam van alle behoeften voorzien met een shake zonder tijd, geld of moeite kwijt te zijn aan de voorbereiding”Ontwikkelaar Soylent

Wat bijzonder is aan Soylent, is dat het open-source is en dat het is gestart vanuit een crowdfunding campagne. Daar werd ruim 3,5 miljoen dollar opgehaald. Vanaf 2014 kun je Soylent kopen.

Tegenwoordig heb je naast Soylent nog veel meer aanbieders van complete voedselvervangers. In Nederland is Soylent niet te koop. De alternatieven wel, zoals Queal, Jake, Nutrilent, Ambronite en Nano.

Het bekendste merk in Nederland op dit gebied is Jimmy Joy (eerder Joylent)?

Wat is Jimmy Joy?

Wat is Jimmy Joy (voorheen Joylent)? Jimmy Joy is eten in poedervorm. Dat is hoe ze het zelf noemen. Het is een shake waar alle voedingsstoffen in zitten. Jimmy Joy is ontwikkeld door Joey van Koningsbruggen. Het is (nu) het meest bekende Soylent alternatief, zeker omdat het één van de eerste merken was die in Nederland te koop is.

Net als bij Soylent en de andere alternatieven doe je poeder in een shake beker, voeg je water toe en schud je het tot een maaltijd.

Per 100 gram krijg je 407 kilocalorieën binnen. Dit is opgebouwd uit 10 gram vet, 51 gram koolhydraten en 26 gram eiwitten. Verder bevat het alle micronutriënten – van vitamine A (173 microgram per 100 gram) tot kalium (576 milligram per 100 gram). Naast een paar verschillende smaken heeft Jimmy Joy ook een ontbijtdrank met cafeïne en een mix voor sporters met meer eiwitten.

joylent ervaring

De Joylent smaken

Queal maaltijden

Queal is net als Jimmy Joy ook een Nederlands bedrijf [link onderin]. De naam staat voor ‘quick meal’. Ze hebben het motto ‘Create More’. Dat wil zeggen dat je minder tijd kwijt bent met eten maken en opeten, dus dat je meer uit de dag kan halen.

De maaltijdvervangers die zij maken, zijn gebaseerd op Europese richtlijnen. Specifiek: EU 1169/2011. Queal kun je kopen in 3 dieet types (standard, lite en atlethic) met 8 verschillende smaken.

Wat zijn andere alternatieven voor Soylent naast Jimmy Joy en Queal?

Soylent Nederland alternatieven

Jimmy Joy en Queal zijn de bekendste alternatieven van Soylent. Maar er zijn meerdere merken verkrijgbaar in Nederland, zoals Jake, Nutrilent, Nano en Ambronite.

 • Jake
 • Pulve
 • Nutrilent
 • Nano
 • Ambronite

De links om deze merken te kopen, staat onderin dit artikel.

JAKE bevat ook 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan voedingswaarden. De soorten verschillen in de hoeveelheid energie. Je hebt Light (1.500 kilocalorieën), Original (2.000 kilocalorieën) en Sports (3.000 kilocalorieën).

PULVE. Pulve is een bedrijf uit Utrecht. Elke zak bevat ruim 500 kilocalorieën. Je hebt dus gemiddeld 4 zakken nodig voor één dag. De bereidingswijze is gelijk aan de andere merken. Je doet de poeder in een beker en daar doe je water bij. In het geval van een zak Pulve is dat 450 milliliter water.

Wat nog wel noemenswaardig is, is dat Pulve geen soja of lactose bevat. Daarnaast geven ze aan dat de zakken compleet biologisch afbreekbaar is. Een klein nadeel: momenteel biedt Pulve alleen de smaak vanille.

NUTRILENT. In elke zak zit één maaltijd. Je bent dus klaar met 3 zakken per dag, als je een zak voor het ontbijt, een voor de lunch en een voor het avondeten neemt. Je kunt kiezen uit 4 smaken en zelfs een abonnement afsluiten. Voor een voordeliger tarief krijg je dan een aantal maaltijd per maand thuisgestuurd.

NANO. De voedingswaardes van de maaltijdvervangers die Nano aanbiedt, liggen in lijn met de andere fabrikanten. Ten opzichte van de andere fabrikanten onderscheiden ze zich niet in smaak, maar wel in temperatuur. Zij bieden namelijk ‘Veggie Hotmeal’. Deze moet je, zoals de naam al doet vermoeden, maken met warm water.

AMBRONITE. Ambronite is een Fins bedrijf. Ik sprak de ontwikkelaars van Ambronite tijdens de laatste drie edities van de Biohacker Summit. Ze zijn heel populair, zowel in Finland als binnen de community van biohackers. Hun slogan is dat je geen honger hebt voor 5 uur met een maaltijd die je in 2 minuten opdrinkt.

Daarnaast heeft Ambronite een goede verhouding omega 3: omega 6 vetzuren en bevat het ook alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt.

jl3

Ambronite

Vergelijking (4x)

In de komende maand ga ik 3 varianten testen: Jake (week #1), Jimmy Joy/Joylent (week #2) en Ambronite (week #3). Later heb ik nog Queal getest. Wat zit er allemaal in?

[table] Onderdeel, Jake, Jimmy Joy, Ambronite, Queal
Portie, 160 gram, 173 gram, 118 gram, 178 gram
Prijs per portie, 2.50 euro, 1.83 euro, 8.90 euro, 2.33 euro
Kilocalorieën, 667 kcal, 704 kcal, 490 kcal, 700 kcal
Koolhydraten, 70 gr, 88 gr, 50 gr, 79 gr
Eiwitten, 40 gr, 45 gr, 30 gr, 49 gr
Vetten, 22 gr, 17 gr, 19 gr, 18 gr
[/table]

De tabel zal ik later aanvullen als ik Nano, Nutrilent en Queal ook heb getest. NB. Queal heb ik later getest: voor Queal ben ik uitgegaan van de standaard variant.

Zoals je kan zien is het leven op maaltijdvervangers in poedervorm goedkoop. Voor minder dan 6 euro per dag kun je eten. Er zit best wel verschil in hoeveel energie je bij elk merk binnenkrijgt en wat de verhouding van de macronutriënten is.

Ambronite springt er wel echt uit qua prijs. Dat komt mede omdat zij veel ‘echte’ producten in de shake verwerken, zoals spirulina, spinazie en chlorella.

Voedselvervangers gezond?

Is poedervoeding gezond? Of vergelijkbare voedingsvervangers. Kun je die nemen zonder negatieve gevolgen voor je gezondheid. Of andersom, is het juist gezonder om poedereten zoals Soylent te nemen?

Als je puur naar de getallen kijkt, dan is het antwoord “ja”. Alle micronutriënten zitten er in en je krijgt genoeg kilocalorieën binnen.

De oprichter van Soylent, Rob Rhinehart, zegt dat hij zich regelmatig laat testen. Uit de testresultaten zou blijken dat hij gezonder is dan ooit.

Maar, zoals ik in een podcast interview met Juglen Zwaan besprak: weten we eigenlijk wel wat er allemaal in voeding zit? Of zoals Ralph Moorman dat mooi zijn in ons gesprek. “Je bent niet alleen wat je eet. Maar ook wat je verteert, verdraagt, opneemt en weer kunt uitscheiden”.

“We weten eigenlijk nog lang niet wat er allemaal in voeding zit en hoe dit in ons lichaam wordt verwerkt en opgenomen.”Juglen Zwaan

Andere dingen die ik me bedenk is hoe belangrijk kauwen is voor onze gezondheid. Volgens Sjanett de Geus (in één van de volgende podcasts) heeft NASA ook onderzoek gedaan naar voeding in de vorm van shakes en poeders. Dat had uiteindelijk toch nadelige effecten op de gezondheid. Daarom nemen astronauten tegenwoordig gevriesdroogd eten mee naar de ruimte, zoals Beef Jerky [link onderin].

Shakes van Queal

Leven op maaltijdvervangers

Elke maand doe ik een ander persoonlijke experiment. Mijn experiment voor december 2016 is om kunstmatige voeding te eten. Geen kweekburger of insecten, maar maaltijdvervangers. Eten in poedervorm. Voedingsvervangers zoals Jimmy Joy, Ambronite, Jake, Nano, Nutrilent of Queal.

Hierom doe ik het experiment en dit wil ik weten:

 1. Hoe smaakt het?
 2. Hoe presteer ik?
 3. Wat merk ik er van?
 4. Wat is de kwaliteit van verschillende merken?
 5. Mis bepaalde dingen aan eten zoals koken, kauwen, het sociale element, de geur of iets anders?
 6. Hoe voel ik me erbij?
 7. Wat ga ik na mijn experiment doen?

#1 SMAAK. Is het lekker? Ik ben ook benieuwd of ik na een paar dagen niet helemaal gek wordt van het vloeibare eten. Omdat het december is (feestmaand), ga ik in eerste instantie elke week van maandag tot en met vrijdag vloeibare maaltijdvervangers drinken. In het weekend mag ik normaal eten.

#2 PRESTATIE. Kan ik er goed op sporten? Merk ik het bij CrossFit in de trainingen? Hoe is het overdag? Krijg ik meer focus en concentratie? Quillermo vertelde me dat hij het gebruikt voor een lange duurloop en dat het hem prima beviel.

#3 EFFECT. Krijg ik meer energie gedurende de dag? Hoe zit het met mijn hongergevoel? Krijg ik nog andere reacties, zoals last van mijn darmen of winderigheid?

#4 KWALITEIT. Wat is de lekkerste maaltijdvervanger? Wordt de poeder met het water een mooi geheel? Blijft de mix lekker na een nacht in de koelkast te staan?

#5 WAT MIS IK. Zijn er dingen die ik mis aan gewoon eten? Zoals het maken van eten, het kauwen op een stuk vlees of de afwisseling van knapperig en krokant, van de bite van geroosterde spruitjes of het kluiven aan een kippenpoot?

#6 GEVOEL. Dit valt een beetje samen met het vorige punt. Mis ik het relationele element van eten maken, wat ik vaak met Susan doe? Mis ik het sociale element van eten met vrienden of familie?

#7 LESSEN. Wat ga ik na afloop doen? Blijf ik maaltijdvervangers drinken ter vervanging van een maaltijd?

Houd de blog in de gaten om te weten wat de uitkomst is van mijn experiment.  

Later heb ik Pulve ook geprobeerd

Soylent ervaring

Mijn experiment heb ik opgedeeld in 3 weken.

 • Week 1: Jake
 • Week 2: Jimmy Joy (toen nog: Joylent)
 • Week 3: Ambronite
 • Later: Queal en Pulve

Mijn conclusies?

#1 SMAAK.  Het nadeel van Jake is wel dat ze maar één smaak hebben. Na 4 dagen was ik helemaal klaar met de vanille smaak. Joylent heeft meer smaken, waarbij ik vooral cacao het lekkerste vond. Queal heeft ook een heleboel verschillende smaken, waardoor je er minder snel zat van wordt.

Ambronite smaakt het meest gezond, een beetje naar bosbessen. Wellicht komt die gezonde smaak die ik meen te proeven ook door de indringende groene kleur. Pulve vond ik ook best lekker. Het is wat minder zoet dan bijvoorbeeld Jimmy Joy of Jake.

#2 PRESTATIE. Na 5 dagen leven op shakes kon ik op zaterdag een persoonlijk record op de Clean halen, een vorm van Olympisch Gewichtheffen. Hetzelfde geldt voor mijn conditie bij het hardlopen.

Ook wat betreft mijn cognitie merkte ik geen grote verschillen. Ik kon me prima concentreren en werken.

Al moet ik wel zeggen dat ik meestal wat meer eiwitten en vetten eet. Met deze shakes krijg ik een stuk meer koolhydraten binnen dan anders. Ik merkte dat ik er wel weer even aan moest wennen.

Een bijkomend effect is dat ik weer eens een paar dagen helemaal veganistisch heb gegeten. De shakes maken alleen gebruik van plantaardige ingrediënten.

Ik kon prima werken en sporten met de shakes

#3 EFFECT. Zeker de eerste dag nadat ik in het weekend normaal had gegeten, kreeg ik veel last van mijn darmen. Dat was na één dag compleet weg.

Nog iets heel praktisch: als je wat van je shake knoeit op je kleren, dan kun je die kleren direct in de was stoppen. Het worden echt van die vlekken zoals je misschien wel kent van als je havermout op je broek morst.

#4 KWALITEIT. Jake vond ik qua structuur het lekkerste. De structuur van Joylent vind ik wat wateriger en sterker naar havermout smaken. De structuur van Ambronite zit tussen Jake en Joylent in. Het is wat fijner qua samenstelling.

Datzelfde geldt voor Queal en Pulve. Beide merken mixen goed in een beker. Met name met Ambronite en met Jake heb ik er nog wel eens last van dat een deel onderin de beker blijft zitten. De poeder mixt dan niet goed met het water, hoe hard ik ook schud.

#5 WAT MIS IK. Het drinken van de shake voor mijn ontbijt of lunch was prima. Ik merkte dat ik vooral behoefte had aan echt eten om op te kauwen voor het diner. Wat ik ook miste, is warm eten. De shakes dronk ik meestal koud.

Of soms een beetje warm. Een slimme hack is om één of twee koppen espresso door de shake te doen ‘s ochtends. Dat is best lekker en praktisch ook. Een voordeel is dat je dan weer wat meer variatie in je smaak hebt.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik op de 4e of 5e dag van de werkweek waarin ik de shakes dronk, het niet meer kon volhouden. Vooral dat je warme voeding eet en dat je erop moet kauwen, miste ik. Daarom hield ik het in week 2 en 3 niet vol. Op donderdagavond nam ik geen shake voor het diner, maar wat Susan op dat moment ook ging eten.

Mix je maaltijdshake met espresso!

#6 GEVOEL. Mijn vriendin Susan heeft het niet altijd makkelijk met mijn experimenten. Het is niet bepaald gezellig als je alleen een shake hebt. Dat vond ik soms nog wel lastig. Eten is toch ook een cultureel en sociaal heel belangrijk.

Als we ‘s avonds samen eten, dan praten we vaak even na over de dag of wat we de volgende dag gaan doen. Dingen waarvan we vrolijk worden, maar ook dingen waar we van balen. Als je samen een shake drinkt, dan kan het natuurlijk ook.

Maar toch, het is wel anders.

Jake poeder

Shake van Jake

Nu dan?

Wat heb ik geleerd van dit experiment? Wat mij betreft zijn dit soort shakes ideaal als je druk bent. Bijvoorbeeld als je van afspraak naar afspraak moet. Normaal ben je misschien geneigd om een broodje op het tankstation te kopen, of langs de McDonald’s te rijden. Met een shake krijg je de juiste voedingswaardes binnen, inclusief vezels, vitamines en mineralen.

Of als je moet vliegen. Je kan dan beter een maaltijdshake drinken dan fast food eten. Of een maaltijd in het vliegtuig eten. Dat doe ik tegenwoordig ook. Het eten op een vliegveld of in het vliegtuig is vaak niet van hele goede kwaliteit en behoorlijk prijzig.

Een bijkomend voordeel is dat je direct ook flink wat water binnen krijgt met een maaltijdshake. Zeker als je gaat vliegen, dan droog je sneller uit.

Conclusie: Je gebruikt een maaltijdshake als een slimme vervanging, maar niet als complete vervanging.

Een maaltijdshake als slimme vervanging, niet een complete vervanging

Toch zal ik niet zo snel alle maaltijden op een dag vervangen door een shake. Daarvoor miste ik het gewone eten toch teveel. Maar ik verwacht dat ik nog regelmatig een shake ga drinken als vervanging van een gewone maaltijd.

Meer weten?

Eerder schreef ik deze gerelateerde artikelen:

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Wil je zelf ook vloeibaar voedsel proberen:


Win een pakket Jimmy Joy!

Zou je een shake van Jimmy Joy zelf wel eens willen proberen? Je maakt nu kans op een pakket met alle smaken en een aantal repen (t.w.v. 78 euro). In het pakket zit:

 • 10x twenny bar chocolade
 • 2x plenny shake chocolade
 • 2x plenny shake vanille
 • 2x plenny shake aardbei
 • 2x plenny shake banaan (sport)
 • 2x plenny shake wake up cappuccino
 • 1 mixbeker

Wat moet je doen?

 • Like Project Leven en Jimmy Joy op Facebook.
 • Laat hieronder een reactie achter waarom jij het pakket zou moeten winnen.
 • Je kunt meedoen tot en met vrijdag 14 juli. 

Op zaterdag 15 juli maak ik de winnaar bekend! Succes iedereen. 🙂

Bedankt voor jullie reacties! De winactie is gesloten. De winnaar heeft bericht gehad.

Heb jij wel eens Soylent, Jimmy Joy of een andere complete maaltijdshake geprobeerd? Wat denk je van de toekomst van diëten en voeding? Laat een reactie achter!

Comments 10

 1. Na een ontbijt en avondeten met Joylent, breng ik nu al uren door op toilet….
  Smaak is goed te doen,, energie ook. Alleen mijn darmen denken er anders over.

 2. Als ik het gras ga afrijden, vul ik de grasmachine met benzine. Doe ik dat niet, dat ga ik niet ver geraken met het restje dat nog in de tank zat.
  Zo ook met het menselijk lichaam,. ‘s Ochtends een goed ontbijt is een voorwaarde om de dag productief door te komen. En een prima lunch. En een degelijk avondeten. In onze maaltijden is er echter nog ruime marge om te optimaliseren. Als early adopter van Joylent, nu alweer twee jaar geleden, ben ik daar een tijdje mee bezig geweest. Na een eerste en tweede pakket ben ik er toen mee gestopt, omdat één en ander nog niet op punt stond.
  Waarom het pakket dus richting België zou moeten komen? Omdat ik intussen veel goeds over Jimmy Joy gelezen heb, en dus wil ik de draad weer oppikken. Om dan zaterdag in de late namiddag toch nog genoeg energie te hebben om het gras af te rijden 🙂

 3. Het maakt me wel nieuwsgierig. Vooral of het echt een vol gevoel geeft voor langere tijd. Ik heb normaal altijd honger en kan de hele dag eten. Ik zou het gebruiken als een snelle maaltijd vervanger, maar niet als alternatief voor ‘normaal’ eten. Ik houd te veel van lekker eten en koken om dat te laten schieten. Ik. Indien het bovendien fijn om zelf mijn maaltijd te bereiden.

 4. Voor mij interessant. Ik kan op het moment amper eten en m.n. opnemen. Ik val af en dat is absoluut geen optie eigenlijk gezien verleden, het ondergewicht en de osteoporose. Mijn maagfunctie en mogelijk ook alvleesklier werken niet goed en ik zoek nog naar de juiste hulp en diëten. Misschien kan drinkvoeding ( en dan niet dat chemische nutridrink) mij helpen?

  Ik kan jullie niet liken op FB want dat heb ikniet

 5. Ik wil het pakket wel winnen. Ik vind het namelijk wel heel leuk om iets te winnen! Daar word ik blij van en als ik blij ben, maak ik vaak ook anderen blij. Voor mezelf: Ik heb nogal gevoelige darmen dus ik ben wel benieuwd wat die er van vinden. Eerdere andere duurdere shakes waren wel ok, dus ik ben benieuwd of het naar goedkoper kan. Ik deel mijn ervaringen ook weer met mijn clienten. Ik ben ook benieuwd of het smaakt. ik mix nu zelf van alles oa henneppoeder wat goed bevalt.

 6. Elke week geef ik een aantal freerun / parkour lessen aan kleine kids. Super leuk, maar omdat ik meestal les geef na het avondeten zit mijn maag vol en kan ik niet makkelijk salto’s voor doen terwijl mijn eten binnen blijft..

  Ik zou het Jimmy Joy pakket graag willen winnen zodat ik beter lessen kan geven en de kiddo’s beter kan helpen, met volle energie en een lege laag (:

 7. Wekelijks zijn er momenten dat een gezonde maaltijd er helaas bij in schiet door tijd danwel gemak. Door bovenstaande blog en de achtergrond van de Jimmy Joy shakes ben ik reuze benieuwd!

 8. Leuk stuk om te lezen, grappig dat een maatje van mij vorige week is gestart om lig ontbijt en avondeten te vervangen. Gaat hem goed af en ik zou graag het pakket winnen om ook voor mij mn eerste weekexperiment te gaan doen.

  Ben vooral benieuwd of dit pakket gaat helpen om mijn huid gezonder te krijgen, iets waar ik al ruime tijd mee bezig ben.

  Acties / resultaten tot dusver:
  – al 3 maanden weinig tot geen alcohol
  – sterk verminderen van brood en vezels
  – hardloop frequentie verhoogd tot >3 per week
  – gemiddeld aantal calorieën van > 2500 naar 1900-2200 per dag
  – Apple watch gekocht voor continue hartslag & hartslagmeter ter bevordering van hardloopesultaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.