Slapen meten kwaliteit

Slaap meten tips & advies: 5 apps, sensoren en tools

Peter Artikel 8 Comments

Slaap meten met apps, sensoren en met tools. Je kan je slaap op verschillende manieren meten. Meet en registreer je slaap met een app op je smartphone, met een ‘activity tracker’ of een echte slaapsensor. Hoe lang je hebt geslapen? Hoe diep heb je geslapen? Hoe goed heb je geslapen?

Hoe weet je ‘s ochtends of je nu goed of slecht geslapen hebt? Door je slaap te meten. 

Inhoud van dit artikel

 1. SleepCycle, app voor iOS (Apple) en Android
 1. SleepAsAndroid, app voor Android
 1. Armband, zoals de Fitbit
 1. Emfit, gespecialiseerde slaapsensor 
 1. Beddit, strip met sensoren om je slaap te meten
 1. Extra: hoe meet je een koortsdroom?

Slaap meten advies

Mag ik je advies geven? Zelf vind ik SleepCycle de beste smartphone app om je slaap te meten. Daar zou ik gewoon mee beginnen als jij je slaap wil meten. Of met Sleep As Android, als een goede tweede. De betaalde versies van de apps kosten een paar euro. 

Heb je meer budget? Heb jij je slaap een tijdje gemeten met je smartphone en wil je er meer uithalen? Dan kun je overwegen om een speciale slaapsensor te kopen, zoals de Emfit of de Beddit. Deze kosten wel tussen de 100 en 200 euro. 

Maar ik begin met de belangrijkste vraag: waarom zou jij je slaap meten?

Waarom slaap meten (3x)

Net als bij alle andere gadgets, apps en wearables, is natuurlijk de belangrijkste vraag wat je aan al die informatie hebt. Voor mij zijn dat drie dingen als het gaat om slaap meten.

 1. Het optimaliseren van mijn slaap
 2. Beter herstellen van sportinspanningen
 3. Beter luisteren naar mijn eigen lichaam. 

#1 Ik doe kleine aanpassingen in mijn lifestyle en kan daarmee ontdekken of dat invloed heeft op mijn slaap. Denk aan het drinken van koffie tot een bepaalde tijd, het slikken van bepaalde supplementen, koud douchen, een vrijpartij of intensief sporten voordat ik naar bed ga.

Overigens zijn er ook factoren die je niet kan beïnvloeden. Ik slaap namelijk altijd slechter als het volle maan is. 

#2 Ik probeer steeds vaker naar mijn herstel te kijken, aan de hand van de biomarker hartritmevariabiliteit. Kan ik vandaag naar een intensieve workout bij CrossFit? Of zal ik een rustige duurloop doen? Of moet ik wellicht helemaal niet sporten vandaag?

#3 De metingen gebruik ik met name om mijn eigen gevoel beter te kalibreren. Ik vertrouw niet blind op wat de data mij vertelt. Komt de data overeen met hoe ik me voel? Of niet (en hoe komt dat dan)? Na een tijdje heb je dan geen slaapsensor meer nodig. 

In de toekomst zitten er sowieso sensoren in je matras

Tot ik heel oud ben en van die sensoren standaard zijn geïntegreerd in de matrassen in bejaardentehuizen. Want zo snel denk ik dat dit gaat. Mijn overtuiging is dat over 10 jaar deze technologie gewoon standaard in een matras zit. Als jij dan naar de Auping of een andere fabrikant gaat, dan leveren ze dat standaard mee. 

Is dat eng? Of juist handig? 

Slaap meten tips (5x)

Goed, voordat we zover zijn. Hieronder de apps en gadgets om je slaap te meten.

 1. Sleep Cycle (app)
 2. Activity trackers (gadget)
 3. Sleep As Android (app)
 4. Emfit (gadget)
 5. Beddit (gadget)

De apps en gadgets zijn hieronder verder uitgewerkt. 

1 Sleep Cycle app: beste app

Log jij je slaap al? Zo niet, hoe weet je dan hoe goed je hebt geslapen? Grapje, ik zelf gebruik meerdere apps om mijn nachtrust te meten.

Wees gerust, niet allemaal tegelijkertijd. 

Mijn tip: download Sleep Cycle [download link staat onderin het artikel]. De app Sleep Cycle is beschikbaar voor zowel je iOS smartphone als ook voor je Android toestel. In de App Store kost de aanschaf nu 99 dollarcent, in de Play Store 1,49 euro. 

Maar wil je beginnen met self tracking van je slaap? Dan is Sleep Cycle wat mij betreft de beste koop. Je kan er van alles mee, zoals statistieken bijhouden van welke nachten je het beste en het slechtst slaapt. 

Bonus: Sleep Cycle kan je helpen om slim wakker te worden.

sleep cycle review

Voorbeeld van een nacht gemeten met Sleep Cycle

Hoe werkt Sleep Cycle?

Net als de meeste andere apps die je slaap meten, maakt de app gebruik van de sensoren die al in je telefoon zitten. Je plaatst de telefoon naast je kussen op het matras. Omdat het meten best wel veel energie kost, raden ze aan om de telefoon aan de oplader te houden.

Daarnaast zet ik de telefoon uit voorzorg altijd op de vliegtuigstand. Tegen de wifi en 4G straling en tegen idioten die me ‘s nachts proberen wakker te bellen.

Uitgerust wakker worden

De app registreert wanneer je veel of weinig beweegt. Als je weinig beweegt, zit je waarschijnlijk in je diepe slaap. Meestal ga je daarna naar je REM slaap gevolgd door je lichte slaap. Gedurende de nacht maak je een aantal van dat soort cycli door.

Hier komt de truc.

Je kan de app de opdracht meegeven om je wakker te maken als je in je lichte slaap zit.

Hoe werkt slim wakker worden?

Hoe stel je Sleep Cycle goed in? Ga naar ‘Settings’ en zet ‘Wake up phase’ aan. Vervolgens kan je instellen hoe lang je wil dat deze fase duurt. In deze fase zoekt de app naar het ideale moment om je wakker te maken.

Andere instellingen onder ‘Settings’ zijn dat je rustig in slaap kan vallen met muziek (Sleep Aid), dat je na het wakker worden notities kan maken over je nachtrust (Sleep Notes), je humeur kan loggen (Wake Up Mood) of je hartslag kan meten (Heart Rate). Dat laatste doe je met de lens van je telefoon.

Bij mij werkt dat overigens niet altijd even vlekkeloos. Ik zit soms minutenlang te klooien om mijn hartslag te meten. Dat is weer niet goed voor je humeur als je net wakker bent…

2 Android slaap app

De app Sleep as Android heb ik een tijd getest om mijn slaap te meten en monitoren. 

Sleep as Android is, zoals de naam al zegt, een app voor op je Android smartphone. Er is zowel een gratis als een betaalde applicatie beschikbaar. Na een paar nachten met de gratis app, heb ik de betaalde versie aangeschaft.

Wat zijn mijn ervaringen met deze app om mijn slaap te meten?

Goede app om slaap te meten

Wat biedt de app Sleep as Android je dan? Je hebt drie schermen. In het eerste scherm kun je wekkers instellen en onderin je slaap analyse starten. Druk je de knop in en leg je smartphone naast je kussen. De app werkt op basis van versnellingsmeters. Elke beweging merkt de app dus op. Op basis van hoeveel je beweegt. Lichte, diepe of REM slaap.

Zelf doe ik mijn telefoon op vliegtuigstand als ik slaap. De voordelen? Ten eerste geen onverwachte telefoontjes of sms’jes als ik slaap. Ten tweede geen signalen die mijn slaap negatief zouden kunnen beïnvloeden.

Je weet het immers nooit.

Slaap meten met smartphone

Hoe gebruik ik de app?

Op het moment dat ik wakker ben geworden, dan stop ik de app. Ik kan mijn de kwaliteit van mijn nachtrust een score geven tussen de 1 en 5 sterren. Ook kan ik labels toevoegen, bijvoorbeeld ‘sport’ of ‘alcohol’. Zo kun je patronen ontdekken.

In het tweede scherm staan je slaapgrafieken. Een overzicht van wanneer je onrustig bent en beweegt. Wanneer je in je diepe slaap komt en wanneer je in je REM slaap bent. Het derde scherm is een samenvatting van je statistieken. Hoe was je slaap de afgelopen periode? Heb je teveel of te weinig geslapen? Wat was je percentage diepe slaap?

Analyse beter slapen

Mogelijkheden Sleep as Android

De app heeft nog veel meer te bieden. Je kan de app instellen dat hij de geluiden die je maakt opneemt als je snurkt. Je kan je optimale slaapduur opgeven. “Ga nu naar bed” is de melding die de app je dan geeft.
De app coacht je dus om beter te slapen. 

3 Slaap meten met Fitbit of Nike Fuelband SE

Slaap meten en monitoren kun je namelijk ook met een ‘activity tracker’. Bijna alle activity trackers kunnen je nachtrust meten en monitoren. Zoals slaap registreren met de Fitbit of Nike Fuelband SE [links naar mijn reviews staat onderin]. Persoonlijk vind ik de metingen van de Fitbit beter dan de Fuelband.

De Fitbit versus de app Sleep as Android? Dan liever de app op de smartphone.

Of een echte slaapsensor. Een slaapsensor zoals de Emfit en de Beddit zegt namelijk ook wat over je hartslag en ademhaling. Dat zijn volgens slaapexperts belangrijkere indicatoren van hoe goed je slaapt, dan hoeveel je beweegt in bed. 

4 Slaapsensor Emfit QS

Slaap meten met een slaapsensor! Ik heb de slaapsensor van Emfit getest [link onderin]. Kun je de kwaliteit van je slaap meten? Hoe werkt het, wat meet de Emfit QS allemaal en wat heb je er eigenlijk aan.

Hieronder: de slaapsensor van Emfit QS getest.  

Je hoeft natuurlijk niet direct een speciale sensor te kopen voor het meten van je slaap. Zoals je al hebt gelezen kun je daar ook apps voor gebruiken. Op basis van je bewegingen en de trillingen die dat veroorzaakt, meten die apps ook de kwaliteit van je slaap en andere variabelen. 

IMG_7184

De Emfit nog in de verpakking.

Het bedrijf Emfit komt uit Finland en is opgericht in 1990. Ze leveren een heleboel producten en diensten rond ferroellectricity (een goede Nederlandse vertaling heb ik nog niet gevonden). In het kort komt het erop neer dat er hele kleine elektrische stroompjes door de mat lopen.

De veranderingen in de samenstelling van de elektrische lading (doordat je beweegt in je slaap, doordat je hart pompt en doordat je ademt) worden vertaald door een algoritme waardoor je achteraf allerlei dingen kan aflezen. 

De Emfit QS is gericht op consumenten, waarbij QS staat voor quantified self. Ik sprak met de CEO van het bedrijf, Heikki Räisänen. Hij vertelde mij dat een groot deel van hun producten nu nog vooral gericht is op de zorg, zoals ziekenhuizen. Denk aan systemen die registeren wanneer iemand uit zijn of haar bed valt. 

Hoe werkt de Emfit QS?

De slaapsensor sluit je aan op de elektriciteit en op je Wifi in je huis. Ik vond zelf het verbinden van de Emfit aan de wifi best wel veel gedoe. Dat werd trouwens erkend door Heikki. Hij vertelde me dat ze binnen de software afdeling van Emfit bezig zijn om dit protocol te wijzigen. Voor de rest word je op een hele duidelijke manier door het installatieproces geleid. 

Van de sensor merk je niets. Die ligt onder je matras

Wat ik het meest bijzonder vind aan de Emfit QS, is dat je de sensor onder je matras kan leggen. Dus niet onder je hoeslaken, maar onder je matras. Mijn matras is ongeveer 20 centimeter dik, dus de technologie is ontzettend nauwkeurig. Volgens Heikki werkt dit ook als je met je partner op een tweepersoonsmatras slaapt. Zolang je de sensor maar aan jouw kant onder het matras legt. 

Emfit slaapsensor

Het installeren was best goed te doen, alleen het koppelen met de Wifi was wel wat gedoe. 

Ademhaling, herstel en hartslag

Goed, je hebt de sensor geïnstalleerd. Wat monitort en registreert de Emfit QS allemaal? Ehm, dat is best veel. Nog niet zozeer hoe goed de sex was, maar voor de rest meet de sensor alles. In de afbeelding bovenaan dit artikel staat een screenshot van de resultaten. Je kan deze ook over tijd bekijken en dan dagen met elkaar vergelijken. 

Anyway, dit zijn de indicatoren die worden bijgehouden. 

 • Hoe lang je in bed ligt en hoeveel daarvan je slaapt.
 • Wat is je slaapscore? Dit berekenen ze op basis van je percentage diepe en REM slaap.
 • Je hartslag en je hartritmevariabiliteit. Op basis hiervan gebruiken atleten de Emfit QS ook om te bepalen in welke mate ze zijn hersteld van hun inspanning en welk type training ze kunnen gaan doen. Meer weten over hartritmevariabiliteit? Een link staat onderaan het artikel. 
 • Hoe vaak je ademt per minuut? Bij mij is dat gemiddeld 16 keer per minuut.
 • Hoe vaak je draait in je slaap en hoe vaak je er echt uit gaat. 

Ik zei het je toch. De Emfit QS meet bijna alles als je in dromenland bent. 

Emfit slaapsensor

De slaapsensor. Voor de foto heb ik de sensor op het matras gelegd, maar je kan de sensor gewoon onder je matras leggen. 

5 Beddit slaap meten

Beddit slaap monitor is een slaapsensor [link onderin]. De strip is iets smaller en dunner, vergeleken met de Emfit. De Beddit is ook iets gunstiger geprijsd. De plek van de sensor ten opzichte van het matras is ook anders.

Je legt de sensor bovenop je matras. 

Eigenlijk plak je de strip op je matras. Je moet eerst een plakstrip van de sensor afhalen. De strip blijft dan plakken op je matras. De strip met sensoren is zo dun dat je daar niets van merkt als je er nog een hoeslaken bovenop legt. 

Slaap meten

De Beddit

Beddit is, net als Emfit, een Fins bedrijf. Ik weet niet wat dat is met die Finnen. Wellicht komt het door Nokia of door de fascinatie van Finnen met slaap.

De Beddit meet je slaapkwaliteit, de cycli waar je door gaat, je ademhaling en je hartslag. Ten opzichte van de Emfit zie ik 2 nadelen.

 1. Het heeft iets minder meetmogelijkheden en datapunten dan de Emfit.
 2. Een tweede nadeel vind ik dat de Beddit werkt met je smartphone. Tijdens je slaap zendt de Beddit sensor de data naar je telefoon.

Als je wakker wordt, kun je de app de slaapdata zien. De app is verder trouwens prima. Niet heel bijzonder, maar het geeft de informatie die je nodig hebt. Maar het idee dat er nog allerlei straling en signalen worden verstuurd tijdens mijn slaap, vind ik zelf iets minder fijn.

beddit

Beddit app

Kortom, ik ben iets minder enthousiast over de Beddit dan over de Emfit. Wil je meer weten en meten dan met je smartphone? Wil je data over je slaap die betrouwbaarder is en meer valide dan meten met je smartphone?

Dan is de Beddit absoluut een optie, zeker vanwege de betere app dan de Emfit. Heb je er nog meer geld voor over? Dan zou ik een Emfit adviseren. 

Review Beddit

Je plakt de strip op je matras

Extra: koortsdroom meten

Hoe meet je een koortsdroom? Koortsdromen zijn vervelend en vreemd. Je voelt je warm en je zweet. Maar ook ben je rillerig en koud. Met mijn smartphone app ‘sleep as Android’ bracht ik mijn koortsdroom in beeld.

Sleep as Android is een app op je Android smartphone, waarmee je je slaap kan monitoren. Sinds halverwege juli heb ik overigens ook een Fitbit Flex om mijn slaap te meten. Twee tools om mijn slaap te meten.

Wellicht een beetje veel, maar wel leuk.


Elke avond leg ik mijn smartphone naast mijn kussen op bed. Ik zet de telefoon op de ‘vlucht’ stand. Nu zijn alle verbindingen afgesloten. Een hele nacht met mijn hoofd naast een apparaat liggen, dat allerlei straling naar het wifi- en telefoonnetwerk verstuurt? Dat vind ik minder prettig. Omdat de applicatie wel de hele avond meet, hang ik de telefoon wel aan de oplader.

Smartphones hebben tegenwoordig een hoop slimme sensors die bewegingen kunnen meten. Sleep as Android houdt deze beweging bij. Beweeg je veel? Dan zit je in je lichte slaap. Die gaat over in je diepe slaap, waarin je weinig beweegt. Aan het einde van je diepe slaap kom je in je REM slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement.

Bij een normale nachtrust heb je ongeveer 4 à 5 cycli doorlopen van remslaap en non-remslaap. Aan het begin van de nacht heb je meestal veel diepe slaap. Vlak voor het wakker worden kom je vaak relatief meer in de REM slaap. REM slaap speelt mogelijk een belangrijke rol bij het opslaan van herinneringen in je geheugen.

De grafiek van mijn koortsdroom

Dit was mijn koortsdroom

Tijdens een koortsdroom slaap je heel onrustig. Een tijdje geleden had ik last van een flinke koorts. Bij het wakker worden had ik het gevoel überhaupt niet geslapen te hebben. Zie de grafiek. Ik heb wel geslapen. Zelfs 8 uur en 40 minuten! Mijn percentage diepe slaap is maar 20%. In goede nachten is dat 60%. Onderin de grafiek staat alleen maar lichte of diepe slaap.

Ik ben nooit in de essentiële REM slaap gekomen. De grafiek bevestigt mijn gevoel. Dit was een waardeloze nachtrust.

Mijn gevoel over de koortsdroom komt dus overeen met de data. 

Meer weten over optimaal slapen?

Eerder schreef ik meer artikelen over slapen (en hoe je dat kan meten). Klik door als je meer wil weten!

Hier kun je de apps en gadgets downloaden of kopen:

Meet jij je slaap? Heb jij tips om beter te slapen? Laat een reactie achter!

Comments 8

 1. Post
  Author

  Hallo Barré Luc,

  Dank! Een Vlaamse website over deze onderwerpen ken ik eigenlijk niet. Hopelijk is mijn blog ook goed genoeg voor je! 😉

  Peter

 2. Pingback: Uitgerust wakker worden met Sleep Cycle - Project: leven

 3. Hoi Peter,
  Fijn dat je ook denkt aan het niet willen hebben van straling in je slaapkamer.
  Mijn vraag is: welke app heeft de voorkeur, Sleep Cycle of Sleep As Android. Ik kan dit niet helemaal opmaken uit je verhaal. Kunnen ze beide ook een export doen van gegevens?
  Gr, henk.

 4. Hi Peter,

  Waar kan ik de Emfit-QS het voordeligst kopen?
  In Nederland is het ding niet te verkrijgen, heb jij nog tips?

  Is hij het geld waard…?
  Via Amazon in de UK kom ik op een eindbedrag van 283 Euro. (Knap geld naar mijn mening)

  Dank voor je tijd en moeite!

  Thanks.

  Gr. Ted.

  1. Dag Ted,

   Je zou nog even op Marktplaats of eBay kunnen kijken.
   Qua metingen is de Emfit ongeëvenaard, maar ik snap je twijfel.
   Wellicht dat het via de webshop van Emfit goedkoper is (link staat in het artikel).
   Binnenkort zie ik ze trouwens mogelijk weer op een evenement. Je kan ze ook vragen of ze nog een keer in Nederland zijn binnenkort.

   Peter

 5. Leuk, maar die apps zijn helemaal niet betrouwbaar en nauwkeurig. Vergelijk de uitkomsten met een echt onderzoek en je ziet dat het allemaal flauwekul is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.