Rijk worden zonder te werken? 6 tips & 7x advies

Peter Artikel Leave a Comment

Rijk worden zonder te werken. Rijk worden doe je zo! Hoe kun je rijk worden met aandelen? Wat zijn de beste tips, adviezen & manieren om geld te investeren? 7 tips om Financieel Onafhankelijk te worden! Wat zijn 6 manieren om je geld slim te investeren, zoals Indexfondsbeleggen, Cryptovaluta of Vastgoed beleggen?

Rijk worden

Na het lezen van dit artikel weet je wat tips en adviezen zijn om je geld slim te investeren. Daarmee kun je op een gegeven moment rijk(er) worden zonder te werken, omdat je het geld voor je laat werken.

Voor dit artikel heb ik onder meer de boeken Poor Charlie’s Almanack van Charlie Munger, Rich Dad Poor Dad van Robert Kiyosahki en Waar doen ze het van? van Erica Verdegaal gelezen [links onderin]. Daarnaast volg ik de blogs van Rami Sethi, Mr. Money Mustache en FI Fighter [links onderin].

Voordat je verder leest. Ik ben geen financieel adviseur of een financiële expert, dan wel beleggingsexpert. Ik heb geen band met de bedrijven in dit artikel, afgezien dat ik geld investeer op sommige van deze platforms en dat sommige links in dit artikel affiliates zijn. 

Video rijk worden

In deze video praat ik met Joost Tanis van Investmenthacking.com over 3 manieren om financieel onafhankelijk te worden.

Interview met Joost Tanis

Rijk worden doe je zo

Weet je nog wanneer jij je eerste geld verdiende? Voor mij was dat toen ik op mijn 14e tijdens de zomervakantie de krantenwijk overnam van mijn buurvrouw. Een jaar later kon ik aan de slag bij een rozenkwekerij bij ons in de buurt. Dat deed ik tijdens de middelbare schooltijd in de weekenden en in de vakanties. Toen ik studeerde, ging ik aan het werk bij de Thuiszorg en als student-assistent bij de Universiteit.

Vanaf het moment van de krantenwijk ben ik altijd al gefascineerd geweest door persoonlijke financiën. Of misschien wel eerder, toen ik mijn eerste zakgeld kreeg. Hoe is dat voor jou?

Zelf stel ik vaak de vraag aan mijn podcast gasten waar ze gefascineerd over zijn, maar waarvan anderen dat waarschijnlijk niet weten. Mijn antwoord zou zijn: persoonlijke financiën. Ik vind het leuk om er over na te denken, er over te lezen en dingen uit te proberen.

Financieel onafhankelijk worden

Geld is een middel, geen doel op zich. Mijn doel zou zijn om op een bepaald moment in mijn leven financieel onafhankelijk te zijn. Dat houdt in dat je met je geld en investeringen een rendement haalt, waarmee je eigenlijk al je kosten kan betalen. Dan ben je vrij om je tijd in te delen op de manier zoals jij dat wilt.

Hiervoor is het wel belangrijk dat je eerst geld verdient dat je slim kan investeren. Dat kan in de vorm van salaris (als werknemer) of in de vorm van winst (als ondernemer) zijn. Je kan er ook voor kiezen om geld te lenen en dat vervolgens te investeren, alleen dat zou ik zeker niet adviseren. Daarmee loop je immers een groot risico.

Dit kwam ook terug in mijn podcastinterview met Lykle de Vries [link onderin]. Hij raadt aan om geld te investeren (in dit geval in bitcoin) dat je kan missen.

rijk worden bitcoin

Eerder sprak ik met Lykle de Vries over bitcoin. Is dat een investering waar je rijk mee kan worden?


Rijk worden adviezen (7x)

Voordat ik je vertel wat de investeringstips en strategieën zijn, is het belangrijker om je mee te geven wat belangrijke algemene adviezen zijn. Gebruik deze algemene adviezen om straks naar de investeringstips te kijken.

 1. Balanceer
 2. Let op je uitgaven
 3. Richt je op jezelf
 4. Doe het continu
 5. Maak een buffer
 6. Twijfel aan alles
 7. Investeer in je kennis

De zeven adviezen heb ik onderverdeeld naar Investeringsstrategie (advies 1), Uitgaven (adviezen 2 en 3), Praktische tips (adviezen 4 en 5) en Kennis (adviezen 6 en 7). De beste tips om voor rijk worden!

Rijk worden investeren (advies 1)

#1. Balans en diversificatie. Zorg ervoor dat jij je investeringen heb gespreid. Dit is een eeuwenoud principe wat ook terugkomt in spreekwoorden en gezegden. Zoals “Don’t put your eggs in one basket” en “Zet niet al je geld op één paard”.

Op welke manier je dit doet, is afhankelijk van hoeveel geld je beschikbaar hebt om te investeren, wat je doelen zijn en hoeveel (financiële) risico’s je wilt lopen.

Een sprekende manier om hier naar te kijken is de vergelijking van de ‘barbell strategie’ van Taleb. Zijn uitgangspunt is dat een groot deel van je geld in veilige investeringen stopt, zoals sparen of obligaties. Een klein deel (bijvoorbeeld 10%) stop je in investeringen met een hoger risico, maar ook met een gigantische potentie. Dit kunnen bijvoorbeeld cryptocurrencies zoals bitcoin zijn [link onderin].

Opvallend genoeg is Robert Kiyosaki het hier niet mee eens. Zijn visie is dat jij jezelf moet verdiepen in een vorm van investeren (zie punt 7) en dat je daarop moet focussen. In zijn geval raadt hij dit aan van de vastgoedmarkt.

Uitgaven (adviezen 2 & 3)

#2. Let op je uitgaven (maar wees geen krent). Heb jij inzicht in wat je elke maand uitgeeft en waaraan? Ik kijk af en toe naar mijn af- en bijschriften, maar er zijn mensen die dat nooit doen. Wil je meer inzicht in je kosten, dan kun je ook een overzicht maken in Excel of een Online huishoudboekje gebruiken, zoals AFAS Personal (vroeger: Yuno).

Er zijn allerlei theorieën over dat je door te stoppen met cappuccino drinken bij de Starbucks, dat je dan miljonair kan worden. Ergens klinkt dat ook wel logisch, maar als je het narekent dan valt het best mee. Als dat erg belangrijk voor je is, moet je dat vooral blijven doen. Maar misschien zie je in je Excel-overzicht wel andere kostenposten voor dingen je niet meer gebruikt. Bekende voorbeelden zijn verzekeringen of abonnementen, bijvoorbeeld voor de sportschool.

Tot slot, goed advies kost geld. Soms kun je investeren in deskundig advies, dat je op andere vlakken weer geld kan opleveren. Zo heb ik me goed laten voorlichten over mijn pensioen en lijfrente, één van de tips verderop.

#3. Richt je op jezelf. Volgens Robert Kiyosaki en Erica Verdegaal komen veel mensen in financiële problemen, omdat zij zich proberen te vergelijken met hun vrienden, buren en collega’s. Heeft de buurman een nieuwe auto, dan wil jij dat misschien ook wel binnenkort. In het Engels hebben ze daar een mooie uitdrukking voor: “Keeping up with the Joneses.”

Wat is belangrijk in je leven? Misschien is minimalisme wel een levensfilosofie waarmee je naar je bezittingen kan kijken [link onderin]. Dit betekent niet dat je sober leeft zonder uitspattingen, maar dat je bewuste keuzes maakt in wat essentieel is in je leven.

Praktische tips (adviezen 4 & 5)

#4. Doe maandelijks een klein beetje. Dit is een advies dat ik zelf toepas vanaf het moment dat ik geld ging verdienen.  Ik zorgde ervoor dat er na de storting van mijn salaris automatisch geld werd doorgeboekt naar een spaarrekening of beleggingsrekening. Erica Verdegaal raadt aan om standaard 10% van je maandinkomsten opzij te zetten.

#5. Niet oververzekeren (en zorg voor een buffer). Volgens Erica Verdegaal zijn er een heleboel onnodige verzekeringen. Veel mensen zijn ook dubbel verzekerd voor sommige schades of ongevallen. Door een overzicht te maken van je kosten (punt 2), krijg je dit misschien al inzichtelijk.

Voor sommige risico’s raadt zij aan om zelf een buffer aan te leggen. Met deze buffer kun je onverwachte financiële tegenvallers aan, bijvoorbeeld als de wasmachine of vaatwasser kapot gaat. Of in het geval van je gezondheid, als je met een hoog eigen risico toch naar het ziekenhuis moet. Qua omvang adviseert zij een buffer van 3 tot 6 keer je maandinkomen.

Kennis (adviezen 6 & 7)

#6. Twijfel aan alles. In zijn boek schrijft Charlie Munger dat de belangrijkste kwaliteit is om te weten wat je weet. Voor als je Charlie Munger niet kent, hij is de rechterhand van bekend zakenman Warren Buffet. Samen investeren ze alleen in bedrijven uit bedrijfstakken en industrieën die ze zelf begrijpen.

Hij zegt ook dat ons brein ons soms voor de gek houdt. Ook al denk je dat je heel objectief naar bijvoorbeeld je schulden, bezittingen en investeringen kijkt, dan neem je toch een aantal psychologische zwakheden mee. Een bekende is de “sunk cost fallacy”. Dit betekent dat je bij je investering blijft, al levert deze nu verlies op en is het slimmer om je verlies direct te nemen.

Of dat jij jezelf hebt voorgenomen om een bepaalde belegging voor de lange termijn te houden, maar dat je toch in paniek je belegging verkoopt op het moment dat de beurskoers een paar dagen achter elkaar is gekelderd.

#7. Probeer elke dag slimmer te worden. Een voornemen van Charlie Munger is om elke dag te leren. Om elke dag slimmer te eindigen dan je de dag bent begonnen. Zelf probeer ik dit ook (maar dat lukt me lang niet altijd).

Als het gaat om persoonlijke financiën geeft Robert Kiyosakhi een aantal concrete tips waarin jij jezelf kan ontwikkelen: financiële kennis, marketing, sales, onderhandelen en spreken in het openbaar.

financieel onafhankelijk tips

Ben jij je bewust van je uitgaven (advies 2)?


Rijk worden tips (6x)

Wat zijn manieren om je geld te investeren. Ik heb een overzicht gemaakt van 6 manieren:

 1. Sparen
 2. Beleggen
 3. Indexbeleggen
 4. Lijfrente
 5. Vastgoed
 6. Peer-to-peer

Er zijn nog veel meer manieren om je geld te investeren. Deze heb ik niet opgenomen in het overzicht. Hierbij kun je denken aan obligaties, schilderijen, wijnen, whiskey of bier (!?). Dit geldt ook voor het investeren in ‘start-ups’ en ‘venture capital’.

Zelf heb ik wel (delen van) cryptocurrencies in mijn bezit zoals bitcoin en ethereum, maar dat beschouw ik niet als een investering [link onderin]. Het is voor mij testen en proberen of dit echt de toekomst van geld is.


1. Sparen

De bekendste manier om je geld te investeren is door het op een spaarrekening te zetten. De voordelen hiervan zijn dat je snel toegang hebt tot je geld en dat het relatief veilig is. Banken met een Nederlandse bankvergunning vallen namelijk onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel. Dit beschermt je spaargeld (tot een bedrag van 100.000 euro) als de bank failliet gaat.

Het nadeel van sparen is dat het relatief weinig oplevert. De bank geeft rente op je spaartegoeden. Over tijd kan dit exponentieel toenemen, dit is het principe van ‘compound interest’. Je vermogen wordt door de rente elk jaar groter. In het volgende jaar krijg je rente over je oorspronkelijke bedrag plus de rente die je in het jaar ervoor hebt ontvangen. Over een langere periode leidt dit tot een spectaculaire vermogensgroei. Volgens Albert Einstein is dat zelfs “het 8e wereldwonder”.


2. Beleggen

Beleggen is een andere manier om je geld te investeren. Ten opzichte van een spaarrekening loop je meer risico (bijvoorbeeld dat je geld minder waard wordt), maar omgekeerd heb je ook kans op een hoger rendement. Zelf maak ik het onderscheid tussen ‘gewoon’ beleggen en indexbeleggen.

Gewoon beleggen betekent dat je aandelen koopt van een bedrijf. Bedrijven kunnen hun aandelen, dat is een bewijs van eigendom, registreren op een beurs. Op de Nederlandse beurs kun je bijvoorbeeld aandelen kopen van Albert Heijn en Philips. Je kan ook handelen op de Amerikaanse beurs in aandelen van Google, Apple en General Electric. Beleggen kan via allerlei platformen, zoals je eigen bank of gespecialiseerde platformen zoals De Giro. Je kan het zelf doen of met behulp van een beleggingsadviseur.

N.B. Wil je speculatief beleggen? Ik doe dat bijvoorbeeld via De Giro.


3. Indexbeleggen

Wat is indexbeleggen? Met indexbeleggen investeer je in beleggingsfondsen die een afspiegeling zijn van een set bedrijven op de beurs. Een simpel voorbeeld is de AEX. Stel je voor dat het aandeel Philips 5% van het totale beursvermogen uitmaakt. Als je dan een met een indexfonds koopt van de AEX, dan bevat deze voor 5% aandelen van Philips.

Je kan allerlei verschillende indexfondsen kopen. Vaak worden die aangeduid als tracker of ETF, dat staat voor ‘exchange traded fund’. Dit houdt in dat de onderliggende waarde van een ETF aandelen zijn. Een bekende speler in dit soort fondsen is Vanguard. Ik heb bijvoorbeeld aandelen in de S&P 500 ETF van Vanguard. Bijna alle banken in Nederland waar je kan beleggen, hebben zelf ook eigen indexfondsen, die de AEX of de aandelen van een andere set bedrijven volgen.

Beleggen in indexfondsen is een tip van Erica Verdegaal. Volgens haar hebben sommige beleggers de illusie dat ze slimmer zijn dan de markt, alleen komt dat nooit helemaal uit. Heb je geen zin om je te verdiepen in individuele aandelen, dan is een indexbelegging een slimme keuze. Van al het geld dat ik zelf beleg, gaat 5% in gewoon beleggen. De rest stop ik in indexfondsen.

NB. Wil je indexbeleggen? Ik doe dat bijvoorbeeld via De Giro en via Brand New Day.


4. Lijfrente

Ben jij zelfstandig ondernemer of heb je als werknemer geen collectieve pensioenvoorziening? Dan kun je ook keuzes maken ten aanzien van je lijfrente. Dat betekent dat je nu een deel van je inkomen opzij legt, dat later je oude dag kan voorzien. In tegenstelling tot een pensioenvoorziening, maak je zelf de keuze hoeveel en waarin jij je geld investeert.

Je kan kiezen om het te sparen of te beleggen. Het voordeel is dat je over dit deel van je vermogen geen inkomstenbelasting betaalt. Bij je belastingaangifte moet je dit dus ook aangeven, zodat het wordt afgetrokken van je belasting. Dit vermogen komt vrij als jij je pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Als je het dan gaat uitkeren, dan ga je er belasting over betalen.

Het fiscale voordeel is dat op dat moment je inkomen waarschijnlijk een stuk lager ligt dan nu, waardoor je effectief gezien minder belasting betaalt. Ik heb zelf een lijfrente belegging lopen bij Brand New Day en De Giro. De meeste banken hebben deze regeling ook voor sommige beleggingsfondsen (vaak indexfondsen) en spaarrekeningen.

NB. Wil je lijfrente beleggen? Ik doe dat via De Giro en via Brand New Day.


5. Vastgoed

Wat is de allerbeste investering die je kan doen? Volgens Robert Kiyosaki is dat investeren in vastgoed. Zijn boek gaat voor een groot deel over methoden die hij gebruikt om vastgoed te beoordelen, daar over te onderhandelen, het te verhuren en het te onderhouden.

Vastgoed kan diverse dingen betekenen, maar het gaat voornamelijk om woningen, bedrijfsruimtes en winkelcentra. Je hoeft uiteindelijk geen imperium op te bouwen zoals Donald Trump, maar vastgoed levert volgens Kiyosaki een stabiel en hoog rendement op. Stabieler dan beleggen en een hoger rendement dan sparen.

Een ander fundamenteel punt uit zijn boek sluit hierop aan. Hij is van mening dat jij je moet richten op het opbouwen van bezittingen en het verminderen van je schulden. Je bezittingen (zoals een woning) zorgt voor een stabiele inkomensbron (huur die de huurders betalen). Hiermee krijg je een positieve cash-flow. Zijn tip is daarom ook om je huis zo snel mogelijk af te betalen. In de Nederlandse context met de hypotheekrenteaftrek, is dat fiscaal gezien wellicht wat minder raadzaam.

Zelf heb ik naast een hypotheek op onze eigen woning, verder geen investeringen in vastgoed gedaan. 


6. Peer-to-peer

Wat is Peer-to-Peer lenen? Dit betekent niets anders dan dat je als persoon geld uitleent aan andere personen. Peer-to-peer lenen kan bijvoorbeeld met een aantal partijen, zoals Mintos, Twinno, Savingstream en Bondora. Hierbij leen je geld direct aan andere particulieren of bedrijven, zonder de tussenkomst van een bank. Platformen zoals Mintos richten zich puur op het laten aansluiten van vraag (naar geld) en aanbod (van geld).

De rente van tussen de 9% en 15% kan best aantrekkelijk zijn, maar je moet je wel goed verdiepen in de criteria en voorwaarden. Zo kan het een tijd duren voordat jij je investering terugziet, als een lener zijn of haar lening niet terug kan betalen. Je kan kiezen voor meer waarborgen, maar dan ontvang je ook minder rente-inkomsten. Eerder heb ik een uitgebreid artikel geschreven over peer-to-peer lenen [link onderin].

NB. Wil je peer-to-peer geld uitlenen? Ik doe dat bijvoorbeeld via Mintos en Twino en Lendy.

tips geld verdienen


Conclusie

Hoe jij je geld investeert om rijk te worden en/of om financieel afhankelijk te worden, is afhankelijk van wat je verdient, wat je kwijt kunt aan investeringen en wat het rendement is op je investeringen. Welke keuzes jij daarin maakt, is afhankelijk van de doelen in je leven, wat je belangrijk vindt en hoeveel risico je aankan.

Daar kan ik je geen blauwdruk van geven, hiervoor moet je praten met een budgetcoach of financieel adviseur. Volgens mij is het vooral belangrijk dat je daar bewuste en goed onderbouwde keuzes in maakt. Hopelijk kan dit artikel je daar in helpen.


Leeslijst

Eerder schreef ik deze artikelen over dit onderwerp:

Dit zijn de platformen die ik heb beschreven:

Dit zijn de boeken die ik voor dit artikel heb gebruikt:

Dit was de podcast met Lykle de Vries over bitcoin en cryptovaluta. Je kunt ook naar aflevering 37 luisteren op je iPhone (iOS) of Spotify.

Dit zijn de blogs die ik over dit onderwerp volg:

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Hoe denk jij hier over? Wat doe jij om rijk te worden? Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.