total body scan

Prescan Nederland. Mijn Ervaringen & Uitslag (incl. Video!)

Peter Artikel 1 Comment

Prescan Nederland: mijn ervaringen en uitslag. Wat zijn mijn ervaringen met een Total Body Scan van Prescan? Wat zijn de prijzen en wordt het vergoed? Wat zijn de verschillende stappen in het onderzoek en waar krijg je uitslag over?

Na dit artikel

Hoe werkt een Total Body Scan? Na het lezen van dit artikel weet je wat mijn ervaringen zijn met preventief medisch onderzoek en kun je overwegen of een dergelijk onderzoek ook interessant voor jou zou kunnen zijn. 

Prescan ervaringen

Wat zijn mijn ervaringen met Prescan? Prescan biedt preventief medisch onderzoek aan. Dit is medisch onderzoek dat buiten de reguliere instellingen omgaat, zoals huisartsen of ziekenhuizen. Het meest bekende product is de Total Body Scan. Deze producten worden ook wel de ‘Bodyscan’ of ‘Bodycheck’ genoemd.

In ruil voor het ondergaan van Total Body Scan schrijf ik een review over mijn ervaringen op de blog. Mijn ervaringen lees je daarom in dit artikel. 

Na afloop maakte ik een video met hoe een onderzoek in zijn werk gaat. Bekijk de video hieronder:

Total Body Scan bij Prescan

Prijzen

Het traject met Prescan start met een telefonisch startgesprek waarin je met een verpleegkundig coördinator afstemt welk type onderzoek je wilt laten uitvoeren. Prescan biedt momenteel 4 programma’s aan van de Total Body Scan: Basis, Plus, Excellent en Premium. De prijzen variëren tussen de 890 en 1.990 euro per onderzoek.

Daarnaast kun je een gericht onderzoek laten doen naar een specifiek onderdeel van je lichaam. Denk aan een MRI-scan van je hersenen, maagonderzoek of huidonderzoek. Tot slot biedt Prescan ook programma’s voor bedrijven. Dat gaat het om preventief onderzoek om de vitaliteit van de medewerkers te bevorderen. Eerder schreef ik een uitgebreid artikel over duurzame inzetbaarheid [link onderin].

Vergoeding

Worden deze preventieve medische onderzoeken vergoed? In ieder geval niet vanuit de basisverzekering. De basisverzekering vergoedt in principe alleen onderzoeken die medisch noodzakelijk zijn, vanuit het oordeel van een arts of specialist. Bij Prescan kun je terecht zonder verwijzing van je huisarts of specialist. Zonder verwijzing wordt het onderzoek dan ook niet vergoed.

Bij sommige verzekeraars kun je een aanvullende verzekering afsluiten voor preventief onderzoek. Dit verschilt per jaar, maar bij de meeste verzekeraars valt de Total Body Scan hier niet onder. Je bent bovendien niet verplicht om je verzekeraar, dan wel je huisarts, in te lichten dat je een Total Body Scan wil ondergaan.

Total Body Scan

Vooraf en tijdens mijn eigen onderzoek sprak ik met een aantal mensen over preventief medisch onderzoek. De medewerkers van Prescan zelf gaven aan dat veel mensen voor hun producten kiezen, omdat je er voor een diagnose snel terecht kan.

Mijn afstudeeronderzoek deed ik bijvoorbeeld bij de afdeling Radiologie van het Universitair Medisch Centrum in Groningen. De scanners waren vaak van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat in bedrijf. 

Daarnaast wordt de zorg in de toekomst duurder. Door op tijd een diagnose te stellen, kun je intensievere en duurdere behandeling voorkomen. Dit zie ik zelf trouwens ook wel als trend, ook gezien bijvoorbeeld quantified self en persoonlijke data. Patiënten willen steeds meer grip hebben op hun eigen gezondheid. Dat doen ze door zich goed te informeren én door het zelf regelen van onderzoek, als het nu gaat om een check-up of een DNA analyse [link onderin].


Advertentie
Nadelen

Er is ook kritiek op Prescan. Zo plaatste ik een foto op Instagram (die staat verderop in dit artikel), waar een oud-huisarts op reageerde “of dat nu wel zo slim was”. Nog stelliger zijn kreten die ik online tegenkwam als “het is kwakzalverij in high-tech vermomming”.

Volgens radiotherapeut-oncoloog Stalpers en psycholoog Van Dam in het magazine Medisch Contact komt in wetenschappelijke onderzoeken naar voren dat preventief onderzoek niet leidt tot een langere overleving, maar wel tot gezondheidsverlies. Dit komt onder meer door overdiagnose, overbehandeling of onterecht gemiste diagnoses [link onderin]. 

Kritiek

Die reactie heb ik teruggelegd bij Prescan zelf. Zij erkennen eerdergenoemde kritiek. Echter is Prescan van mening dat “er een plek moet zijn waar je jezelf moet kunnen laten onderzoeken, mocht je dit om wat voor reden dan ook willen.”

Mocht er echt iets uitkomen of mocht er niets uitkomen en je twijfelt, dan is er tijdens en na de onderzoeken alle gelegenheid om je vragen te stellen bij de medewerkers van Prescan. 

Mijn mening hierover is misschien wat liberaal, maar ik vind dat het mogelijk moet zijn om zulke onderzoeken te doen. Zolang de bedrijven die het aanbieden dit niet doen door het aanwakkeren van angst en dat je zelf bewust bent van wat het gevolg is van dit soort onderzoeken. 

Dit vroegen vrienden ook vooraf aan mij: “Wat als er nu uitkomt dat je een tumor hebt?” Mijn reactie: “Het is toch fijn om dat zo snel mogelijk te weten?” In sommige situaties kan onwetenheid een zegen zijn (‘ignorance is bliss’), maar wat mij betreft niet als het om mijn gezondheid gaat.

Onlangs oordeelde de artsenfederatie KNMG dat de meest recente richtlijn waarin de informatievoorziening en de kwaliteitscriteria zijn vastgelegd over preventief medisch onderzoek consumenten onvoldoende bescherming biedt tegen de risico’s die daaraan verbonden zijn. Het is dus belangrijk je je hier bewust van bent voordat je een onderzoek laat doen.


Werking

Hoe werkt een onderzoek bij Prescan? De Total Body Scan bestaat uit een aantal stappen:

 1. Voorbereiding
 2. Onderzoek
 3. MRI scan
 4. Hart (Cardiologisch onderzoek)
 5. Uitslag
 6. Rapportage

De verschillende stappen heb ik hieronder beschreven.

1. Voorbereiding

Voordat je een Total Body Scan ondergaat, vul je online een formulier in met een aantal vragen. Dit gaat over je kenmerken (lengte, geslacht, gewicht, enzovoorts) als ook over je gedrag (voeding en beweging). Daarna belde een verpleegkundig coördinator van Prescan mij op om de resultaten door te nemen en het onderzoek in te plannen. De meeste cliënten worden in Duitsland onderzocht, ik mocht terecht in Baarn. Daar zit een vestiging van Prescan naast de snelweg A1.

Een moeilijkheid was nog dat ik een NFC chip in mijn hand heb laten implanteren [link onderin]. Voor mensen met electronica in hun lichaam, zoals een pacemaker, kan een MRI scan gevaarlijk zijn. Een pacemaker kun je er niet uithalen, dus mensen met een pacemaker kunnen niet in de MRI scan.

Uiteindelijk heb ik een ondertekende brief van de fabrikant van mijn NFC chip uit de Verenigde Staten opgevraagd. In deze brief staat dat het ondergaan van een MRI scan met een NFC chip van hen in het lichaam geen schade oplevert aan de persoon of de apparatuur.

Leuk feitje: het televisieprogramma MythBusters heeft dit een keer getest en daar bleek het gelukkig ook geen probleem te zijn.

2. Onderzoek

Om 12.30 uur had ik een afspraak in Baarn. ‘s Ochtends moest ik een klein stukje van mijn ontlasting (ter grootte van een knikker) in een buisje stoppen. Dit buisje moest ik, ingesloten in een enveloppe, meenemen naar Baarn.

Daarnaast had ik nog een aantal formulieren gekregen die ik moest invullen en ondertekenen. Deze formulieren gingen onder meer over mijn gezondheidssituatie en dat ik toestemming gaf voor het onderzoek in de MRI scanner. 

Ik mocht van te voren niets eten of alleen een licht ontbijt eten. Nadat ik me had gemeld bij de receptie kwam ik in een spreekkamer, waar een aantal buisjes bloed werden afgenomen.Verder moest ik in een potje plassen voor een urineonderzoek. Een paar dagen later kreeg ik de uitslag van de bloedtest en het urineonderzoek. 

3. MRI scan

Na de bloedafname mocht ik wat eten in de wachtkamer. De wachtkamer is luxe ruimte met een grote tafel met magazine’s om te lezen, rustige muziek op de achtergrond, grote leren banken en een keukentje met brood, beleg en fruit.

Al vrij snel werd ik opgehaald voor de MRI scan. Nadat ik me had omgekleed, mocht ik in de scanner liggen. Ik ben niet claustrofobisch, maar het was wel een gek gevoel toen ik in de scanner ging. Wat me vooral opviel, waren de harde geluiden. De magneten maken best veel lawaai. Je krijgt trouwens een koptelefoon op met muziek. Vooraf mag je een afspeellijst kiezen. Ik koos voor popmuziek.

In totaal duurde de MRI ongeveer een uur. Maar dat betekent niet dat ik een uur lang in de scanner lag. Uiteindelijk werden vier onderzoeken gedaan: de hersenen, de longen, de bovenbuik en onderbuik. Voor elk onderdeel kreeg ik een soort harnas (een spoel) over dat onderdeel. Voor de longen en bovenbuik werd ik via de koptelefoon geinstrueerd om een paar seconden mijn adem in te houden of juist helemaal uit te blazen.

4. Hart

Na de MRI scanner mocht ik me omkleden en ging ik naar een andere spreekkamer. Daar zat de cardioloog. Nadat we mijn formulieren hadden doorgesproken, maakte zij een ECG (ElektroCardioGram) scan en een hartfilmpje. Ze gaf ook direct commentaar: de scan, de hartkleppen en hartkamers zagen er prima uit. In medische termen: “een normale systolische en diastolische functie.”

Vervolgens ging ik direct naar een volgende spreekkamer. Eerst werd mijn lengte en gewicht meten, gevolgd door een meting van mijn longinhoud. Daarvoor moest ik hard in een tube blazen. Hierna kreeg ik sensoren opgeplakt en werd mijn hartactiviteit in rust gemeten. Na het meten van mijn hartactiviteit in rust, mocht ik op een fiets zitten.

Om de minuut werd de weerstand met 25 Watt verhoogd. Tussendoor werd mijn bloeddruk gemeten. Ik kwam tot 325 Watt en een maximale bloeddruk van 210 over 90. Volgens de cardioloog had ik hiermee voor mijn leeftijd een uitstekende conditie.

5. Uitslag

Na de inspanningstest kon ik even bijkomen in de spreekkamer. Al vrij snel werd ik opgeroepen voor een gesprek met de cardioloog. Zij had inmiddels ook de resultaten van de inspanningstest bekeken: “Geen cardiale klachten, normale toename van de hartslag en de bloeddruk, geen EGC afwijkingen.”

Na een korte pauze in de wachtkamer werd ik opgeroepen voor de bespreking met de radioloog. Dit was een videoverbinding, want de radioloog had de beelden in Duitsland bekeken. Ik vroeg of hij de bespreking ook in het Engels kon doen. Bij de bespreking zat een verpleegkundig onderzoekscoördinator van Prescan. Aan haar kon ik dingen vragen of nog om extra toelichting vragen.

Het bleek dat ik een klein litteken in mijn hersenen had. Volgens de radioloog was dat niet vreemd en had bijna iedereen dat van mijn leeftijd. Dat is iets dat ontstaat door een flinke botsing of als jij je hoofd een keer goed hebt gestoten. In de rest van mijn lichaam zag hij geen kanker of andere vreemde dingen.

Het enige was dat hij in mijn onderste ruggenwervel een kleine beschadiging zag. Dit was geen hernia, maar wel iets om op te letten. Hij raadde me aan om goed mijn buik- en rugspieren te blijven trainen.

prescan onderzoek

Op de fiets voor de inspanningstest en de weergave van de ECG op het scherm

6. Rapportage

Direct na afloop ontving ik een map met een cd-rom van de MRI beelden. Op mijn Macbook zit geen ingang voor een cd-rom, dus ik vroeg of ik de beelden ook online kon zien en downloaden. Dat is nu nog niet mogelijk. Prescan is aan het onderzoeken of zij de grote hoeveelheid beelden op een veilige manier beschikbaar kunnen stellen, bijvoorbeeld op een USB stick. 

Een aantal dagen later ontving ik een complete rapportage van al de andere testen, zoals het lichamelijk onderzoek, het bloedonderzoek als ook het onderzoek van mijn ontlasting en urine.

Uit deze resultaten kwamen geen schokkende dingen. Er waren geen aanwijzingen voor darmpoliepen of tumoren in de dikke darm. Ik had een licht verlaagd vitamine D gehalte, ijzerwaarde, hemoglobine concentratie en hematocriet waarde. Hierover werd aangegeven dat ik contact kon opnemen met Prescan Nazorg en dat ik het eventueel met mijn huisarts kon overleggen.


Advertentie
Conclusie

Wat is mijn conclusie over het doen van preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan bij Prescan? Eerlijk gezegd vond ik de bespreking van de beelden van de MRI-scanner wel een beetje spannend. “Wat als er nu iets schokkends uitkomt?”

Gelukkig was dit niet erg, afgezien van een kleine beschadiging in mijn onderste ruggenwervel die me wel enigszins verbaasde. Ik train met CrossFit regelmatig mijn rug- en buikspieren. Als ik werk of zware dingen moet tillen, dan probeer ik op mijn houding te letten en ik varieer regelmatig in zittend en staand werken.

Voor mensen die het kunnen betalen (en dat waard vinden), kan een Total Body Scan een uitkomst zijn. De service voor, tijdens en na het onderzoek vond ik uitstekend. De medewerkers waren uiterst behulpzaam en alles ging razendsnel. Als je ziekenhuizen bent gewend, dan is dit wel een verademing. 

Feit blijft wel dat jij je goed moet realiseren wat een preventief onderzoek betekent, dat je de mogelijkheden benut om je te informeren en eventueel een ‘second-opinion’ aan te vragen bij je huisarts.

Leeslijst

Eerder schreef ik deze artikelen over dit onderwerp

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

NB. Dit is een gesponsord artikel. Dit heeft echter geen invloed op mijn mening over dit product. Dit heb ik van te voren ook afgesproken met het bedrijf. 

Hoe denk jij hier over? Laat een reactie achter!

Comments 1

 1. Ik loop al heel lang met het idee om een prescan te laten maken.
  Er komt een hoop kanker bij ons in de familie voor ik ben er best bang voor.
  Ik heb ook al informatie gevraagd, ik had een telefoonnummer maar het is jammer genoeg zo vreselijk duur.
  Ik werk 16 uur per week dus sparen gaat niet zo snel.
  Maar mocht ik ooit het geld bij elkaar hebben dan laat ik zeker een prescan maken.
  Ik vond de uitleg van Uw onderzoek zeer goed vertelt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.