podcast starten tips

Podcast starten: opnemen, maken & publiceren: top 3 tips!

Peter Geen onderdeel van een categorie 2 Comments

Podcast starten. Podcast opnemen en Podcast publiceren? Wil je een podcast beginnen? Wat zijn lessen, tips en technieken als je met een podcast wil beginnen? Van welke opname apparatuur, hoe werkt het technisch met iTunes en hoe kun jij je geluidsbestanden bewerken? Maar vooral: hoe een verhaal over mijn podcast avontuur samenvalt met mijn persoonlijke ontwikkeling.

Podcast beginnen

In april 2018 werd ik samen met Sjanett de Geus van de Transformatie Academie Podcast geïnterviewd door Marnix Kluiters. Marnix werkt onder meer mee aan de podcast Eindbazen van Michel Vos en Wiggert Meerman. Marnix is zelf van plan om een podcast te starten, vandaar dat hij mij en Sjanett heeft geïnterviewd.

Luister het interview hieronder:

In 2016 had ik 24 podcast afleveringen gepubliceerd. Wat heb ik geleerd van mijn podcast interviews? In de podcast aflevering die je hieronder kan luisteren, vertel ik met name over wat ik inhoudelijk heb geleerd. Over diëten en gezondheid, over technologie en innovatie, over hackers en het prikkelen van je lichaam.

Het laatste gedeelte van de podcast gaat over persoonlijke ontwikkeling en praktische tips als je zelf wil leren te podcasten

EDIT: in april 2019 werd mijn podcast door 12.500 mensen per maand beluisterd.

Wil je altijd nieuwe podcast afleveringen van me luisteren? Abonneer je op de podcast: iOS en iPhone of Spofify.

Podcast starten

Podcast starten. Waarom zou je een podcast willen starten? Om het negatief te bekijken: ik heb geen idee wat de toekomst van podcasts is.

In 2005 zorgde Apple er voor dat podcasts populair werden. De naam podcast komt daar ook vandaan. In het begin was het vooral gericht op de iPod van Apple. Het aantal luisteraars van podcasts is nog steeds beperkt. Wat ik eigenlijk gek vind.

“Een podcast is dus een soort Uitzending Gemist maar dan met audio?”Geert

Zelf doe ik het al jaren en ik kan me bijna niet meer voorstellen dat ik het niet meer kan doen. Het is voor mij ideaal. Je kan luisteren naar dingen die jij interessant en relevant vindt. Het is ‘radio on demand’Of zoals Geert tegen mij zei: “Een soort Uitzending Gemist maar dan met audio.”

Podcast opnemen

Dat klopt, maar nog beter zou zijn: “Een YouTube voor audio.” Iedereen kan namelijk zelf een podcast beginnen.

Maar toch.

Mijn moeder heb ik nog niet kunnen overtuigen om naar mijn podcast te luisteren. Zij zegt: “Ach, dat vind ik toch veel te ingewikkeld.” Dat is tegenwerping 1. Hoe kunnen podcasts toegankelijk worden voor een veel breder publiek?

Blijkbaar hebben veel mensen het (onterechte) beeld dat het technisch en ingewikkeld is.

EDIT: 20 minuten nadat dit artikel online kwam, belde mijn moeder mij dat ze ondertussen naar 2 podcast afleveringen van mij heeft geluisterd. Bedankt, mam!

Tegenwerping 2. Dat heeft betrekking op mij als maker van podcasts. Ik heb geen idee hoeveel abonnees ik heb op iTunes op mijn podcast. Als bezoekers een artikel op mijn blog lezen, dan is alles te volgen. Waar kijk je naar, waar klik je op en hoe lang blijf je op mijn site?

Met audio in een podcast kan dat nog niet. Wanneer haken mensen af? Wat is het profiel van mijn gemiddelde luisteraar? Om die reden blijven de podcast adverteerders nog een beetje achter. Niet dat advertenties op mijn podcast mijn hoofddoel is, maar toch.

Eigen podcast maken

Wil jij een podcast beginnen? Eind 2015 was mij doorslaggevend. Ik speelde al wat langer met de gedachte. Al was er aan de andere kant een stemmetje in mijn hoofd die dat weer tegensprak (zie tip #1).

Er kwamen 2 lijnen samen. Ik las het boek van Seth Godin ‘What to do when it is your turn (and it is always your turn)’. Wat je misschien al uit die titel kan afleiden, gaat dit boek over persoonlijke groei. Hij is voorstander van creëren. Of het nu een schilderij, een boek, een toneelstuk, een dansoptreden, een blog of zoiets als een podcast is.

Hij daagt de lezer uit om oncomfortabel te zijn (pagina 45), zonder dat je garanties hebt dat het werkt (pagina 41) en dat je heel vaak moet durven te falen als je iets maakt (pagina 148).

Dat was lijn 1.

Lijn 2 viel samen met de Super Lifestyle Summit, de najaarseditie van 2015. Als organisator was ik ook de dagvoorzitter. In die rol begeleidde ik ook een groepsdiscussie. Bij de lunch na afloop werd ik aangesproken door Thijs. Hij is de vriend van Marinka Bil van EetPaleo. Zij deed mee aan de groepsdiscussie, samen met Sjanett de Geus (LoveFitFood) en mijn vriendin Susan Dullink (Mesa Verde Blog).

“Heb je eigenlijk ook een podcast?”Thijs

“Heb je eigenlijk ook een podcast?”, zei hij. “Het klonk heel natuurlijk hoe je dat deed”. Zonder dat hij het waarschijnlijk weet, was zijn nonchalante opmerking net het duwtje dat ik nodig had.

Ik ging een podcast beginnen. De Project Leven Show.

Noel Brand podcast

Ongebruikelijke omgang met mijn podcast gasten. In de brandweergreep van Noël Brand (aflevering 13)


Tips podcast beginnen (3x)

Wil jij een podcast beginnen? Dit zijn 3 tips die ik je kan geven na een klein jaar podcasten.

 1. Persoonlijke ontwikkeling (en het bedrieger syndroom)
 2. Podcast interview: wat werkt wel en wat niet
 3. Techniek podcast: wel goed doen, maar niet perfect

De tips heb ik hieronder verder uitgewerkt. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

1 Persoonlijke ontwikkeling

Soms heb je dingen die samen vallen. Na een eerder artikel werd ik door een lezer op dit fenomeen gewezen. Het is het Baader-Meinhof fenomeen. Misschien ken je het wel. Auto’s van een bepaald merk vallen je nooit op, tot het moment dat je zelf een auto van dat merk overweegt te kopen.

Twee vrienden van me wonen in de stad Groningen en in Noord-Drenthe. Onlangs gingen we weer samen wat eten. Waar we elkaar vroeger dagelijks (op de middelbare school) en later wekelijks (tijdens het studeren) zagen, is de frequentie nu om de paar maanden.

Ze zijn onlangs vader geworden. Dat gecombineerd met een veeleisende baan en sowieso een druk leven, maakte dat het al even geleden was dat we elkaar zagen. Tijdens het eten was Tim in een nostalgische en reflectieve bui (dat gebeurt overigens wel vaker). Hij keek terug op 2016.

‘s Avonds in bed maakte ik zelf de balans op. Geen kind dan, maar wel een podcast gestart aan het begin van het jaar. Ik moest wel over een drempel heen om te beginnen. Zeker in het begin had ik last van het ‘bedrieger syndroom‘.

Dat er een stemmetje in mijn hoofd tegen mij zei: “Er zijn al zoveel goede podcasts. Wie ben jij om er zelf één te beginnen? Wat stel jij nou voor?” 

Misschien herken je het wel bij jezelf met bepaalde dingen.

“Er zijn al zoveel goede podcasts. Wie ben jij om er zelf één te beginnen”.Het stemmetje in mijn hoofd

Oké, terug naar Baader-Meinhof. Ik las op dat moment het boek ‘On writing well’ van William Zinsser [link onderin]. Met name om beter te leren schrijven, bijvoorbeeld de artikelen op deze blog. Ik was echt net bij hoofdstuk 21 aangeland. Dat hoofdstuk gaat over angst.

Toevallig? Waarschijnlijk wel. Maar het kwam wel op het goede moment.

Hij schrijft dat je altijd jezelf mee neemt naar een interview. Dat je er op moet vertrouwen dat als jij iets interessant vindt, dat je lezers (of luisteraars in mijn geval) het ook boeiend vinden.

Dat krijg ik ook wel terug van mensen die naar de podcast luisteren. Soms zit dat in kleine dingen.

Erwin van de CrossFit Box waar ik train, vroeg aan mij welke ademhalingsoefening Chi voordeed in de podcast aflevering (#10). Bij een lezing van Ton Leenders kwam iemand van te voren naar me toe: “Ik heb je hele interview met Ton afgeluisterd. Super interessant!” (aflevering 7)

Dat soort opmerkingen en de reacties die ik per mail krijg, zorgen dat ik tegenwoordig dat stemmetje in mijn hoofd steeds vaker kan negeren.

2 Podcast maken interviews

Het opnemen van een podcast is confronterend. Hetzelfde geldt overigens als je video’s en vlogs opneemt natuurlijk. Meestal merk ik het in de interviews zelf al. “Ai! Waarom zeg ik dat irritante stopwoordje weer!”

Bepaalde verbale gewoontjes die ik heb, hoe vaak ik ‘eeh’ zeg of hakkel over woorden en zinnen.

Het interviewen zelf is ook een vak apart. Van te voren vraag ik aan mijn gasten waar ze het niet over willen hebben. Ralph Moorman (aflevering 18) vertelde dat hij net RTL Boulevard aan de lijn had over een dieet trend. Hij verzuchte dat hij het daar in ons gesprek liever niet over wilde hebben.

Aan het einde van het gesprek waagde ik het er toch op en er kwam een heel mooi antwoord van hem op mijn vraag. Daar kan ik echt van genieten.

“Daar wil ik het liever niet over hebben.”Ralph Moorman (voor ons interview)

Hetzelfde gebeurde tijdens het interview met Ewout Staartjes (aflevering 20). Hij wilde liever niet praten over de politiek in Rusland en Oekraïne. Zoals hij achteraf tegen mij zei: “Het is je toch gelukt om mij mijn mening daarover te laten geven”.

Dat zijn dé leukste gesprekken. Wat ik ook merk is dat het af en toe leuk is om te experimenteren. Zoals met Joost Plattel (aflevering 14) waarin we een aantal webpagina’s bespraken. Of met Wiggert Meerman, waar ik na mijn interview met hem zijn interview met mij heb toegevoegd (aflevering 16).

Soms is het lastig. Ik heb interviews gehad met mensen die letterlijk tussen 2 afspraken zaten. Om een vertrouwensband met iemand op te bouwen, heb je wel rust en tijd nodig. Ik kan het niet altijd voorzien, maar ik wil hier van te voren beter op letten.

3 Podcast maken en publiceren

Een belangrijk onderdeel van de podcast is de geluidskwaliteit. De eerste paar afleveringen heb ik zelf de bestanden bewerkt in de software van Audacity. Op zich is dat ook niet verkeerd, want daardoor kreeg ik een beter beeld van wat je allemaal moet doen. Dat is best veel.

Na een paar afleveringen kreeg ik vaker berichten en emails van mensen dat de geluidskwaliteit niet altijd even goed was.

Daarop heb ik besloten om het bewerken van mijn podcasts uit te besteden. Via Fiverr laat ik iemand in de Verenigde Staten dit doen. Hij let op de volumes, voegt overgangen in en beoordeelt de geluidskwaliteit.

Dat leidt soms nog wel tot grappige situaties. Hij stuurde mij een bericht nadat ik mijn bestanden voor de podcast met Jeroen Hermkens (aflevering 5) had opgestuurd. “Volgens mij klopt het niet. Het begin is anders dan anders.” Ik mailde hem terug dat het deze keer expres was.

Wat ook lastig is, zijn interviews via Skype. Het 1e interview met Lucie en Mina (aflevering 17) kwam minder goed uit de verf door een haperende internetverbinding. Daarom hebben we het interview nog een keer opgenomen.

Podcast op iTunes (Apple)

Met het instellen van mijn podcast feed naar iTunes had ik weinig moeite. Het lijkt heel ingewikkeld, maar dat valt behoorlijk mee. Dit werkt als volgt:

 • Zoek de RSS-feed van je podcast op. Bij Soundcloud vind je dat onder Settings en dan het tabblad Content.
 • Log met je Apple account in op Podcast Connect [link]
 • Ga naar My podcasts en kopieer daar het RSS-adres in
 • Vervolgens duurt het maximaal 24 uur voordat Apple je podcast heeft gecheckt

Podcast op Spotify

Spotify wordt steeds groter als podcast platform. Dit moet je doen om je podcast daar aan te melden:

 • Kopieer de RSS-feed vanuit Soundcloud
 • Maak een account aan bij Spotify for Podcasters [link]
 • Na een verificatie vul je de categorie, taal en land in.

Overige podcast apps

De meeste mensen luisteren naar een podcast via de Apple podcast app of Spotify. Zelf gebruik ik sinds mei 2019 de app Overcast op mijn smartphone. Met deze app kan ik namelijk afspeellijsten maken en het heeft een fijne functie tijdens het afspelen om stiltes te onderdrukken.

Bij de meeste apps zoals Overcast, maar ook Google Podcasts, Castbox en TuneIn Radio komt je podcast direct te staan. Bij sommige apps moet je nog apart een account aanmaken en je RSS-feed indienen. Uit mijn hoofd heb ik dit moeten doen voor PocketCasts en Stitcher.


Het vervolg (3x)

Hoe ga ik nu verder? Ik wil me ontwikkelen op het gebied van techniek en geluidskwaliteit (#1), interviewen (#2) en inhoud (#3).

#1 Qua techniek en geluidskwaliteit wil ik de show blijven verbeteren. Gesprekken bij mensen thuis nam ik op met mijn Audio Technica ATR 2100 microfoon. Die plaatste ik tussen mijzelf en de gast. Maar meestal was het geluid van de gast harder dan die van mij.

Tegenwoordig is dit mijn setup:

Mijn droom is om ooit een geluidsstudio aan huis te hebben. Dat lijkt me echt geweldig.

#2 Interviewen dan? Ik ben sinds kort lid van een Toastmasters Club. Je wordt daarin voornamelijk getraind in het spreken in het openbaar. Dat leek me wel slim, omdat ik steeds vaker gevraagd wordt om lezingen en presentaties te geven.

N.B. Laatst schrok ik, toen ik werd gebeld door iemand van het Openbaar Ministerie. Gelukkig bleek het te gaan om een Strategische Sessie over Mensverbetering waar ze mij als spreker voor wilden uitnodigen. 

Het lijkt mij dat het beter leren spreken voor groepen, mij ook heel erg gaat helpen met het interviewen.

#3 Inhoudelijk wil ik doorgaan op waar ik al mee bezig ben. Niet iedereen vindt alle afleveringen even leuk. Zo zei Juglen tegen mij: “Die aflevering met die gast met al zijn tabjes. Die vond ik toch wel wat te specifiek”.

Ja, eigenlijk is mijn podcast best wel egoïstisch. Als het nu gaat om training, gezondheid of technologie. Ik interview mensen die ik interessant vind.

Blijkbaar vinden meer mensen dat ook leuk. Dat zeg ik nu steeds tegen het stemmetje in mijn hoofd. Dat werkt. Het stemmetje weet niet wat hij daarop moet antwoorden.

Leuke feedback gekregen op mijn podcast:

Nieuwe naam (2019)

[UPDATE] In net najaar van 2018 heb ik mijn focus qua onderwerpen nog meer verlegd. Dat ging zelfs gepaard met een naamswijziging, van de Project Leven Show naar de Biohacking Impact podcast.

De verandering in onderwerpen kun je ook zien in mijn feed en dan specifiek mijn gasten. Ik ging me steeds meer richten op mensverbetering, biohacking en de impact van technologie.

De reden waarom ik dit ben gaan doen, is omdat ik merkte dat ik daar de meeste energie van kreeg. Daarnaast kwam er ook steeds meer concurrentie van andere podcasts met thema’s zoals persoonlijke ontwikkeling, training en gezondheid.

Eerlijk gezegd zorgt de koerswijziging wel voor minder luisteraars. Als ik daar rationeel naar kijk, dan vind ik het niet erg. Immers, liever betrokken luisteraars die echt geïnteresseerd zijn dan de grote aantallen. Als ik daar emotioneel naar kijk, dan vind ik het soms wel lastig.

Maar ik vind het nog steeds een van de allerbeste beslissingen die ik heb genomen!


Beste tools (5x)

[UPDATE] Naast de eerder beschreven tips, heb ik nog een paar extra tips. Dit gaat met name om het zorgen voor goede online tools en diensten om je podcast in de lucht te houden, te delen en te ondersteunen.

 • Voor het hosten van de audiobestanden gebruik ik Soundcloud.
 • Voor de podcast bewerking huur ik iemand voor een Gig in via Fiverr. Ik heb goede ervaringen met Landon Grace, Luisfernava en Damiangj.
 • Als je een website maakt voor de shownotes en dergelijke, dan kan ik Vimexx van harte aanbevelen voor de domeinnaam en hosting.
 • Naast een website heb ik ook een maandelijkse nieuwsbrief. Daarvoor gebruik ik ActiveCampaign.
 • Voor het delen van mijn afleveringen op social media gebruik ik Buffer.

Workshop podcasten

In november 2016 gaf ik op Permanent Beta Dag 9 een lezing bij Amsterdam Connected over wat ik heb geleerd van een jaar podcasten. Het ging zowel over de inhoud (wat heb ik geleerd op het gebied van gezondheid, technologie en biohacking) en wat het voor mij persoonlijk betekent (in lijn met het verhaal hierboven).

Na afloop werden vooral veel vragen gesteld over wat voor praktische tips ik heb voor podcasten. Wat voor opname apparatuur gebruik ik, wat voor software, wat is mijn verdienmodel en nog veel meer. Het werd daarmee meer een workshop podcasten. Erg leuk om te doen!

De presentatie die ik gebruikte voor mijn lezing over wat ik heb geleerd van een jaar podcasten


Dit stuk schreef ik voordat ik ging beginnen met de Project Leven Show. Dit was februari 2016.

Start podcast

Een podcast die gaat over peak performance. De Project Leven Show, de podcast die past bij mijn blog. Wat is de podcast Project Leven Show? Waarom ben ik een podcast gestart? Wat is mijn uiteindelijke doel? Hoe kun jij je abonneren op mijn podcast?

Doel

De Project Leven Show. Dat is een podcast met eigenlijk alles wat ik interessant vind en waar ik ook veel over schrijf op de blog. Maar dan in de vorm van gesprekken met experts en deskundigen op allerlei vlakken.

Van peak performance, lifestyle, biohacking, training, CrossFit, diëten, supplementen, quantified self, nootropics, sex, psychedelica, duursport, apps en gadgets tot aan flow, singularity, smart drugs, wearables en nog veel meer.

Waarom een podcast?

Ik durfde eerst niet. Al meer dan 10 jaar luister ik zelf naar podcasts. Maar om er zelf één te beginnen… Tja, dat is wel een beetje spannend.

Ik heb geen spijt. Verre van. De eerste paar opnames heb ik al gehad (inclusief een volledige retake) en het is echt erg leuk. “Dit had ik eerder moeten doen”, dacht ik wel eens.

Waarom?

Het zijn allemaal ontzettend interessante gesprekken met mensen die top zijn op hun gebied. Het is vaak een leuk gesprek en ik leer er weer allerlei nieuwe dingen bij. Door de juiste vragen te stellen (hoop ik, haha), ontstaan er gave gesprekken met nieuwe inzichten. Die wil ik heel graag delen met de lezers van mijn blog (en natuurlijk voor wie nog meer wil luisteren).

Daarom, welkom bij de Project Leven Show!

Mijn 11 podcast voorbeelden

Mijn blog en de podcast laten zich niet zo makkelijk in één categorie vangen. Ik vind gewoon een heleboel onderwerpen interessant. Die afspiegeling wil ik ook heel graag laten terugkeren in de podcast.

Ik ben ambitieus en dit zijn nu mijn 11 voorbeelden:

 • Het type vragen, de diversiteit aan onderwerpen en de gestructureerdheid waarop Tim Ferriss zijn podcast doet.
 • De onderwerpen zoals ze aan bod komen in Bulletproof Radio van Dave Asprey zoals die-hard biohacking tot aan ondernemerschap, productiviteit, seksualiteit en meditatie.
 • De manier waarop Ben Greenfield in zijn podcast de verbinding maakt tussen sport, training en technologie.
 • Hoe Robb Wolf in zijn podcast soms helemaal de diepte in kan gaan over de effecten van voeding en beweging op het menselijk lichaam. Hetzelfde doet Damian Blenkinsop in zijn podcast The Quantified Body, maar dan meer over biomarkers en quantified self.
 • De wijze waarop Joe Rogan in zijn podcast op een ontspannen en creatieve manier allerlei onderwerpen behandelt, zoals psychedelische drugs en niet bang is om zijn gasten kritisch te bevragen.
 • De sfeer in de Crossfit podcast Barbell Shrugged. Veel geouwehoer, maar soms ook een aantal uren achter elkaar kunnen praten over Olympisch Gewichtheffen of de Crossfit Games.
 • Zoals ze in de Appels & Peren Show praten over nieuwe technologie en zichzelf kunnen verliezen in nieuwe apps of de updates van Apple. Maar ook grote lijnen kunnen zien en de impact van bepaalde technologische trends kunnen bespreken. Hetzelfde geldt voor de NU.nl tech podcast. Die is wat korter, maar dan ben ik ook elke week in een kwartier weer bij wat de nieuwste smartphones zijn, naast dat ik ook weet hoe politieke besluiten soms technologie kunnen beïnvloeden (en andersom).
 • Hoe Pat Flyn op een integere manier zijn Smart Passive Income heeft opgebouwd. Wat ik gaaf vind is dat hij het zowel heeft over online geld verdienen, als over persoonlijke financiën zoals beleggen of investeren in vastgoed.
 • Natuurlijk hoe Wiggert en Michel in Eindbazen al een aantal waanzinnig gave gasten hebben gehad en onderling een leuke dynamiek hebben.

Bedankt voor jullie inspiratie! Voor mijn luisteraars: geven jullie me even om dat niveau te bereiken?


Meer weten?

Meer over mijn podcast:

Dit zijn externe links:

Wat vind jij van mijn podcast? Laat een reactie achter!

Comments 2

 1. Hoi, ik heb wat dingen op jullie site gelezen, maar wat ik mij afvraag…wat kost het eigenlijk om een podcast te publiceren op ITunes of Spotify. De kosten ervoor van opname apparatuur snap ik. Maar ik kan geen kosten van de publicatie vinden.

  1. Post
   Author

   Hi Karin,

   Het publiceren naar iTunes is gratis. Hiervoor heb je wel een Apple account nodig en kan via Podcast Connect.
   Het hosten van je podcast, in mijn geval op Soundcloud, kost wel geld.
   Aanmelden voor Spotify is via de meeste podcasthosters ook gratis.

   Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.