Peer to peer lenen (en geld verdienen)

Peter Geen onderdeel van een categorie 2 Comments

Peer to peer lenen? Wil je geld verdienen of geld lenen? Hoe begin je met investeren? Welke 4 manieren zijn er? Wat zijn de risico’s? Hoe doe je het?

Geld verdienen

Peer to peer lenen kan bijvoorbeeld met Bondora. Bondora is een bedrijf uit Estland. Binnen Europa is het bedrijf het snelstgroeiende bedrijf op de markt van onderlinge leningen. In 2014 gaven ze aan dat ze een rendement haalden van 20%. Dat klinkt haast te goed om waar te zijn. Is dat wel zo? 

Voordat je verder leest. Ik ben geen financieel adviseur of een financiële expert. Ik heb geen enkele band met Bondora, afgezien dat ik geld investeer op het platform. Hier mijn ervaringen met Bondora tot nu toe. 

Bondora. Investeren en lenen

Wow. 20% rendement. Wie wil dat nou niet? Zeker als je kijkt naar de huidige spaarrente. Zelf kreeg ik onlangs een email van mijn bank dat de rente op mijn spaarrekening is verlaagd 1,20% naar 1,15%. Dat is nog minder dan de inflatie. Het is daarom slim om verder te kijken dan alleen sparen.

Geld investeren

Beleggen doe ik al een tijdje. In de huidige tijden is dat best moeilijk met de dalende beurskoersen (ik schrijf dit artikel in oktober 2015). Andere manieren om je geld voor je te laten werken is investeren in goud, olie, vastgoed of bitcoins. Voor mij is dat nu nog een stapje te ver.

Platform

Zoals Charlie Munger, de rechterhand van Waren Buffet, zegt: “Je moet investeren in dingen die je zelf nog kan begrijpen”. Voor mij is dat bijvoorbeeld ‘peer to peer lending‘.

Het platform van Bondora faciliteert dat. Het betekent niets anders dan dat je als persoon geld uitleent aan andere personen. Met andere woorden: ‘cut out the middle man’ (in dit geval banken).

Al veel langer wordt er gesproken over de toekomst van de bancaire sector. De ontwikkelingen rondom de bitcoin en de onderliggende technologie van de blockchain volg ik met veel interesse. Maar platformen zoals Bondora kunnen de bancaire wereld op zijn kop zetten.

Lending Club

Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld Lending Club (uit de Verenigde Staten). In Nederland zijn ook al allerlei initiatieven opgestart, maar deze zijn (tot nu toe) nog niet helemaal van de grond gekomen. Waarom geen Lending Club zul je zeggen? Bij Lending Club mag je alleen als Amerikaan geld lenen en investeren.

Met Bondora zit je daar niet aan vast. Investeerders kunnen uit elk land komen. Voor investeerders buiten de Europese Unie gelden wel strengere regels. Als je geld wil lenen via het platform ligt dat anders: alleen inwoners uit Estland, Finland en Spanje kunnen geld lenen. 


Advertentie
20% rendement

Ik was een beetje sceptisch. Door een goede vriend kreeg ik de tip om te kijken naar Bondora. Hoe kunnen ze in vredesnaam 20% rendement gemiddeld behalen? Want dat geld moet ergens vandaan komen. Van de rentes die de mensen betalen die geld lenen op het platform.

Is dit een soort van louche zwendel? Een soort van piramidespel?

Volgens mij niet. Om deze redenen:

 • Bondora staat onder toezicht van de Financial Conduct Authority (FCA) uit het Verenigd Koninkrijk. 
 • Bondora heeft in 2014 de prijs gewonnen van beste ‘peer-2-peer lending’ platform.
 • Naar eigen zeggen hebben meer dan 9.000 mensen al geld geïnvesteerd en verdiend sinds 2009.
 • In Estland is de rente heel erg hoog, als je daar als consument geld wil lenen. Rond de 20%.

Neemt niet weg dat je gewoon je eigen gezonde verstand moet gebruiken. Je moet je eigen onderzoek doen en je eigen beslissing maken. 

Bondora

De CEO van Bondora: Pärtel Tomberg

Beleggen in Bondora: 3 manieren

Goed, je hebt besloten om je te registreren bij Bondora. Je kan vervolgens op meerdere manieren je geld investeren. 

 1. Op zoek in de Market
 2. Op basis van statistiek een zoekopdracht aanmaken
 3. Portfolio management

#1 De eerste manier is om op de Market te zoeken naar een geschikte investeringsmogelijkheid (een lener die een lening zoekt). Er zijn verschillende kenmerken (of variabelen) van de investeringsmogelijkheden beschikbaar. Zelf deelt Bondora de leenmogelijkheden op in categorieën.

De A categorie zijn betrekkelijk veilig, in de zin dat de kans groot is dat jij je inleg en de rente terugkrijgt. Dit betekent ook een lager rentepercentage. De laagste categorie is F. Hier is het risico het grootst, maar is de rente die jij ontvangt ook het hoogst. Daarnaast kun je ook kiezen voor de buitencategorie. Dit is dus echt voor de waaghalzen. 

#2 De tweede manier is om heel gericht naar investeringsmogelijkheden te zoeken. Bondora deelt namelijk heel actief de statistieken op de site. Je kunt dus de statistieken gaan analyseren om uit te zoeken aan welke kenmerken een investeringsmogelijkheid moet voldoen: is er een soort van optimum tussen verwachte rente-inkomsten (zo hoog mogelijk) en risico dat je het geld verliest (zo laag mogelijk).

Als je die informatie voor jezelf hebt, dan kun je voor jezelf zoekfilters instellen. Zo heb ik zelf nu meerdere zoekfilters lopen op een aantal kenmerken, waaronder het risicoprofiel van de lener. 

#3 De derde manier is om een geautomatiseerde Portfolio management in te stellen. Het platform investeert dan voor jou in leningen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is geld inleggen en de Portfolio Manager instellen: wil je conservatief, gebalanceerd of progressief beleggen? Het verwachte rendement verschilt tussen de 15,8% en 17,8%. 

Geld kwijt en marktplaats

Nog twee belangrijke aanvullingen:

Je kan je eigen investering weer verkopen op een soort van tweedehandsmarkt. Een marktplaats voor leningen. Hier heb ik zelf geen ervaring mee, dus dat laat ik even buiten beschouwing.

Bondora neemt zelf ook maatregelen als diegene aan wie je geld hebt geleend, het niet terugbetaalt. Dit zijn echter lange processen, waar onder andere een deurwaarder aan te pas komt. Mijn eerste investering die ik bijvoorbeeld heb gedaan van 30 euro ligt nu bij de deurwaarder. Ik ben benieuwd of ik dat bedrag uiteindelijk nog zal terugzien. 

Misbruik maken van arme mensen?

Je kan ook ethische bezwaren hebben tegen investeren in leningen van anderen. Wellicht zijn het personen die moeilijk een lening kunnen krijgen bij een bank en die weinig financiële reserves hebben.

Aan de andere kant maakt Bondora het speelveld groter: als je een lening wil, heb je meer keuze. Als meer mensen geld willen investeren via Bondora dan worden de rentepercentages (voor zowel investeerders als leners) weer lager. 

Daarbij gebruiken sommige mensen de lening om een bedrijf op te zetten of hun opleiding te betalen. Daar lijkt me weinig mis mee. Anderen gebruiken het om te klussen aan hun huis.

Als dat de waarde van hun vastgoed verhoogd en ze kunnen het vastgoed met winst doorverkopen, dan is dat ook prima. Als investeerder kun je zelf keuzes maken aan wie je geld leent en aan wie niet.


Advertentie
Mijn (voorlopige) oordeel

Mijn oordeel is gebaseerd op nu enkele maanden beleggen op Bondora. In het algemeen vind ik het een overzichtelijke site met een duidelijk onderscheid tussen de verschillende onderdelen. De tabellen en grafieken zijn helder (zie een voorbeeld grafiek bovenin, overigens van niet van mij). Als je wil kun je helemaal los gaan op de data die Bondora beschikbaar stelt, zowel van de prestaties van je eigen investeringen als van alle transacties op het platform. 

De Portfolio Manager maakt het mogelijk om geheel passief verder te bouwen aan je inkomen. Het nadeel van deze module vind ik nog wel dat het voor mij minder inzichtelijk is uit welk type investeringen mijn automatisch gegenereerde portfolio nu bestaat. 

Starten met Bondora doe je zo. 3 tips

Wil je starten met Bondora? Dan zou ik het volgende doen:

 1. Begin klein
 2. Beleg maximaal 5 euro per investering
 3. Probeer Portfolio Manager

#1 Begin klein. Beleg 50 tot 300 euro op de Markt. Zie wat er gebeurd.

#2 Beleg in elke investeringsmogelijkheid maximaal 5 euro. Zelf heb ik in mijn eerste investering 30 euro gestoken. Juist ja, die investering die nu bij de deurwaarder ligt.

#3 Ben je een paar maanden op weg, probeer dan de Portfolio Manager uit. Bepaal daarna of jij handmatig wil investeren via de Market of dit wil automatiseren. 

Update

[juli 2017] Ik heb nog steeds geld in Bondora, maar ik ben minder tevreden over de procedures die ze hanteren voor mensen die hun lening aan mij niet terugbetalen. Daarom investeer ik geen nieuw geld in Bondora. Dit doe ik nu wel in Twino en Mintos.

Hoe denk jij over peer-2-peer lending? Beleg jij al via platformen zoals Mintos, Twino of Bondora?  Laat het me weten in de comments!

Comments 2

 1. Ik heb ook pas geïnvesteerd in bondora en ik gebruik de Go and Grow optie. Wat vind jij van deze optie? Ik zie wel dat ik verdien maar hoeveel procent dat precies is weet ik eigenlijk niet…

  1. Post
   Author

   Hi Elisabeth,
   Op zich is dat een fijne module. Zelf heb ik namelijk niet altijd zin om elke dag, elke week of elke maand naar de investeringsmogelijkheden te kijken. Het enige is dat ik de laatste maanden wat twijfels heb over de mate waarin Bondora ook achter de niet-betalers aanzit. Om die reden doe ik ook een klein bedrag per maand in Twinno en Mintos.
   Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.