Paleo dieet. Ervaringen, 5 tips & 6 effecten (o.a. afvallen)

Peter Persoonlijke experimenten Leave a Comment

Mijn paleo dieet ervaringen én het effect van het paleo dieet. Wat is het paleo dieet? Alles wat je wil weten over het paleo dieet, mijn ervaringen ermee en het effect. 

Paleo dieet afvallen

“Zo zo, jij bent flink aan het afvallen, zo te zien?” Ik keek op. De schoenmaker had net mijn drie riemen in zijn handen. Ik vroeg hem om extra gaatjes in de riemen. Ik dacht na: “Komt dat door het paleo dieet wat ik deze maand volg?” Niet dat ik hoef af te vallen, maar ik ben toch een kilo afgevallen afgelopen maand toen ik als persoonlijke experiment een maand lang volgens het paleo dieet at.

Wat is het paleo dieet?

Het was ongeveer de zomer van 2011. Een goede vriend bleef maar aandringen. “Lees nu dit boek, man. Het zal je leven veranderen.” Het boek was ‘The Paleo Solution’ van Robb Wolf. Sindsdien volg ik het paleo dieet grotendeels. Soms wat meer en soms wat minder.

Het leek me daarom een leuk experiment om een maand echt weer eens volgens de principes van het paleo dieet te eten.

Uitleg paleo dieet

Het basisprincipe achter het paleo dieet is dat je eet en drinkt zoals onze prehistorische voorouders deden. Veel groente, fruit, noten, vlees en vis. Geen pasta’s, brood of bewerkte voedingsmiddelen. Achterliggende gedachte hierbij is dat wij als homo sapiens zijn geëvolueerd op basis van dit dieet.

Na de opkomst van landbouw was de natuurlijke selectie door evolutie niet meer nodig. Er was immers genoeg voedsel voorhanden. Het idee is dat de mensheid genetisch sindsdien helemaal niet zoveel veranderd meer is.

Mijn eigen dieet is niet paleo

Tot zoverre de theorie. Als je er echt in wil duiken, dan raad ik je de boeken van Robb Wolf, Mark Sisson of Loren Cordain aan. Ik volg zelf nu ook de ‘Primal blueprint certification course’. Dit is een online studie die in gaat op de principes achter Paleo en de Primal Blueprint. Ik heb deze opleiding gedaan. Een link staat onderin.

Mijn huidige ontbijt is niet paleo. Ik volg het grotendeels, maar eet regelmatig kaas, volle kwark, melkchocolade, havermout en rijstwafels. Gewoon omdat ik dat lekker vind. Een interessant experiment dus om een maand echt paleo weer te proberen. Voel ik me straks beter?

Wat mag ik niet eten?

Robb Wolf geeft in zijn boek ook een dertig dagen uitdaging mee aan zijn lezers. Hij daagt je uit om een maand lang geen granen (brood, pasta, etc. maar ook quinoa), zuivel (melk, kwark, kaas, etc.) en peulvruchten te eten. 

Hoe moeilijk kan dat zijn? Al zal ik mijn volle kwark na het sporten of een lekker kaasje op vrijdagavond na de werkweek wel even tijdelijk missen.

kwark en paleo

Straks niet meer toegestaan!

Wat mag ik wel eten?

De komende maand ga ik dus veel meer groente, fruit, vis, vlees en noten eten. Daarnaast heb ik voor mezelf besloten om koffie (aantal per week en maximaal 2 per dag) en wijn (idem) wel toe te staan. Natuurlijk hadden ze geen espressomachine in de oertijd, net zomin als wijnboeren.

Dit zijn niet toevallig onderdelen waar binnen de paleo beweging ook verschillend over gedacht wordt. Cordain vindt van niet, anderen denken dat het sporadisch wel kan [link onderin]. Een maand zonder koffie of alcohol, dat doe ik een andere keer wel.

Verwachtingen

Wat waren mijn verwachtingen van dit experiment?

#1 Ten eerste denk ik dat het me iets meer moeite kost om mijn maaltijden voor te bereiden. Snelle hacks zoals rijstwafels zijn niet meer toegestaan. 

#2 Ten tweede verwacht ik minder calorieën te eten en te drinken. In 100 gram groente zit namelijk veel minder energie dan 100 gram volle kwark die ik altijd eet.

#3 Ten derde denk ik dat ik meer vetten en eiwitten ga eten en minder koolhydraten. Immers, in mijn havermout, rijstwafels en speltcrackers zitten nog best veel koolhydraten.


Voordat ik schrijf over de effecten, vertel ik je eerst over mijn ervaringen en tips voor als je het zelf wil proberen.

Paleo dieet ervaringen

Maar hoe zit het praktisch? Wat betekent het als je paleo eet, zowel thuis, buiten de deur, als op je werk? En mag je af en toe zondigen? Dit zijn mijn tips:

 1. Boodschappen
 2. Uit eten
 3. Sporten
 4. Op je werk
 5. Cheatday

De tips heb ik hieronder verder uitgewerkt.

1 Paleo boodschappen

Wat als ik thuis ben? Dan is het strikt volgen van het paleo dieet geen enkel probleem voor me. Het geheim? Goede inkopen doen bij de supermarkt. Eigenlijk ligt onze boodschappenkar vol met een paar categorieën: heel veel groente, wat fruit, vlees, vis, wat noten en eieren.

Wat zijn mijn favoriete paleo boodschappen? Voor mij zijn dat avocado’s, zoete aardappel en dadels. Avocado’s zijn heerlijk vullend en gezond. Ik neem ze vaak mee als lunch. Zoete aardappel eten we één a twee keer per week, lekker opgebakken als friet.

‘s Avonds heb ik vaak nog wel zin om iets te snoepen. Als chocolade een no go is, dan zijn dadels een heerlijke vervanger. Helemaal lekker als je er wat cashewpasta op smeert.

paleo pizza

Een pizza kun je zelfs paleo maken met Tapioca meel. Heerlijk!

2 Paleo restaurant

Wat als ik uit eten ga? Dan is het toch wel even zoeken. Voor een concert van Alt-J in de Heineken Music Hall aten we in de buurt iets in een restaurant. Wat te doen? Ik bestelde daarom een steak zonder aardappels of friet, maar met extra groente. Moet je extra betalen? Denk dan maar dat het een ‘flat belly tax’ is! 

3 Paleo sporten

In zijn boek ‘The Paleo solution’ beschrijft Robb Wolf dat je moet sporten zoals onze voorouders deden. Soms doe je niet zo veel, andere dagen sport je weer intensief en de meeste dagen eigenlijk niet. Robb waarschuwt voor de cardio oefeningen in de sportschool.

Door te lang met een hoge hartslag te trainen stijgt je cortisol niveau in je bloed. Een hoog niveau van cortisol zorgt dat je lichaam het lichaamsvet probeert vast te houden. De CrossFit trainingen sluiten goed aan bij het paleo dieet.

4 Paleo op het werk

Wat als ik op mijn werk ben? Dat is een kwestie van goede voorbereiding. Vaak sta ik de avond van te voren al mijn lunch van de volgende dag klaar te maken. Zoals je op de foto bovenin kan zien, is dat soms een soep.

Vaak zijn het ook de ‘left overs’ van het avondeten van de vorige dag of bak ik een omelet met spek, zalm of allebei. Mijn collega’s zijn vaak jaloers op wat ik eet.

5 Paleo en cheatday

Eerlijk is eerlijk, ik heb me niet honderd procent strikt gehouden aan het paleo dieet. We gingen een weekend naar de oma van mijn vriendin in Friesland. Om me daar dogmatisch te houden aan het paleo dieet, vond ik iets teveel van het goede. We aten pannenkoeken.

Dat kon ik merken.

Mijn lichaam was al aardig gewend geraakt aan paleo, dus ik kreeg een enorme suikerdip na de pannenkoeken. Is het erg om af en toe te zondigen? Daarover verschillen de meningen. Ik vind dat het best af en toe kan. 

paleo lunch

Mijn paleo verantwoorde lunch bij de Bagels en Beans


Wat was de uitkomst van mijn persoonlijke experiment?

Paleo dieet effecten

Ik heb een maand strikt het paleo dieet gevolgd. Bij de start van mijn maand paleo had ik een aantal verwachtingen:

 1. Het gaat mij meer moeite kosten om mijn maaltijden voor te bereiden.
 2. Ik ga minder kilocalorieën eten en drinken (waardoor je dus gaat afvallen).
 3. Ik ga minder koolhydraten eten.

Nu is het tijd om de balans op te maken. Wat zijn de effecten van een maand paleo? Kijk hier als je benieuwd bent naar mijn ervaringen halverwege de maand én praktische tips. 

Uitkijken voor dominovoedsel!

Ten aanzien van mijn eerste verwachting? Ja, als je echt strikt paleo wil eten dan vereist dat meer voorbereiding. Meestal bereiden mijn vriendin en ik ‘s avonds het ontbijt en de lunch voor van de dag erna. Als ik dat was vergeten of geen zin had, ging ik naar de supermarkt. Om daar snel iets paleo te halen is best lastig. Zo reed ik vorige week vrijdag van Utrecht naar Groningen. Onderweg had ik een zak waspenen en een zakje cashewnoten gekocht.

Toen ik het eten ging loggen in MyFitnessPal schrok ik wel even. “Honderd gram cashewnoten is toch al gauw 600 kilocalorieën.” Geen wonder dat bijvoorbeeld Tim Ferriss dit ‘dominovoedsel’ noemt. Je moet je eigenlijk beperken tot een handvol, maar je hebt snel de neiging om door te eten.

effecten paleo dieet

De maand januari (basismaand) vergeleken met mijn maand paleo. Dit zijn de gemiddelde waardes per dag.

In de koolhydraten sweet spot!

Mijn tweede en derde verwachting dan? In januari heb ik ook al een maand mijn eten gelogd. Daarmee ga ik rekenen als mijn ‘basismaand’. Heb ik minder kilocalorieën gegeten? Jazeker, als is het verschil minder groot dan ik had verwacht. In mijn maand paleo februari heb ik ongeveer 12 kilocalorieën per dag minder binnen gekregen. Mijn derde verwachting is ook uitgekomen.

In mijn paleo maand heb ik gemiddeld 103 gram koolhydraten per dag binnengekregen. Dat is 47 gram minder per dag dan in januari. Met die waarde van 103 zit ik mooi in de ‘sweet spot‘ volgens Mark Sisson, die aanraadt om maximaal 150 gram koolhydraten per dag binnen te krijgen.

afvallen paleo dieet

Mijn gewicht op mijn weegschaal deze maand. De dunne lijn met puntjes zijn mijn metingen. De dikkere lijn de trend. De Withings weegschaal heb ik pas vanaf 12 februari, vandaar dat je daar de eerste meting ziet. 

Afvallen door het paleo dieet?

Terug naar de schoenmaker. Ik zei tegen hem dat ik wat extra aan het sporten ben. Maar ten opzichte van mijn basismaand januari was dat helemaal niet het geval. Zal het dan aan het paleo dieet liggen? In ieder geval ondersteunt de data uit mijn Withings weegschaal (review volgt binnenkort) dat er iets is veranderd (zie de grafiek hierboven).

Natuurlijk kunnen er nog talloze andere verklaringen zijn, maar ik lijk wel wat gewicht te hebben verloren afgelopen maand. Toch is dat vreemd. Ik heb gemiddeld maar 12 kilocalorieën per dag minder binnen gekregen.

Of ben ik gewoon een kilo spieren verloren?


Halverwege 2015 mocht ik spreken op de meetup van quantified self Groningen. De titel van mijn lezing? ‘4 maanden eten tracken, 2 diëten, 6 lessen’. 

Waarom het paleo dieet het beste is (voor mij)

Om de toon te zetten: “Onderzoeksbureau GfK deed een onderzoek onder 1.000 Nederlanders. Wat blijkt? Nederlanders trekken zich niets aan van afvalhypes.” Dat was de kop in de Volkskrant [link onderin]. In hetzelfde artikel komt hoogleraar psychologie Tatjana van Strien aan het woord. Volgens haar is lijnen een goede voorspeller van gewichtstoename.

Wat een onzin.

In ieder geval voor mij. Van januari 2015 tot mei 2015 heb ik mijn eten gelogd met MyFitnessPal. Daarnaast houd ik mijn gewicht bij met een slimme weegschaal van Withings. Ik at 2 maanden ‘normaal’, deed 1 maand het paleo dieet en 1 maand het bulletproof dieet. Wat heb ik daarvan geleerd?

6 lessen van 4 maanden en 2 diëten 

Dit zijn de 6 lessen die ik heb geleerd. 

#1 Het bijhouden van wat je eet en drinkt, helpt sowieso als je wil afvallen. Ook al verander je niets. Vooral ‘s avonds kijk ik hoeveel ik nog mag eten. Wat bleek? Ik onderschatte chronisch hoeveel ik at. Door te loggen, word je daar veel bewuster van. 

#2 Met name toen ik het paleo dieet volgde, viel ik af (1 kilo).  

#3 Dat is vreemd, aangezien ik iets minder kilocalorieën at. Het grootste verschil zat in de macro’s. Tijdens mijn maand paleo dieet at ik veel minder koolhydraten per dag. 

#4 Een app zoals MyFitnessPal is handig als je wilt letten op je macro’s. Zo doe ik af en toe aan ‘eiwit vasten’. Ik voer ‘s ochtends al in de app in wat ik ga eten die dag. Dan kan ik zien of ik al op de 15 gram eiwitten zit voor die dag. Vooruit plannen is key!

#5 Op vrijdagen krijg ik gemiddeld de meeste kilocalorieën binnen. 

#6 Uit eten gaan is lastig als jij je eten wil tracken. Meestal maak ik dan een schatting van hoeveel kilocalorieën ik heb binnengekregen. In plaats van de kok te vragen hoeveel gram hij van elk ingrediënt in het recept heeft gebruikt…

dieeten testen

Mijn lezing in Groningen

Nadelen van calorieën tellen

Wil je bewust aan de slag met diëten? Dan helpt het dus om je voeding te tracken en calorieën te tellen. Maar er zijn ook nadelen. Ten eerste zijn mensen vaak onnauwkeurig als zij zelf moeten bijhouden wat ze eten. Ik ook. Niet alles wat ik eet, ga ik eerst nog wegen. Ten tweede zijn er mensen die vinden dat je op die manier niet meer van je eten kan genieten. 

Tja.

Ik maak onderscheid tussen de focus op macro’s en lekker eten. Ik hoef niet alle dagen heel lekker te eten. Zeker doordeweeks vind ik het belangrijk om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen met een goede verdeling tussen vetten, eiwitten en koolhydraten. Als dat in orde is, kan ik bijvoorbeeld in het weekend ook heus wel even loskomen van het eten loggen. Kortom, calorieën tellen staat lekker eten niet in de weg. 

Supersize me en slimme borden

Ik ga nog door met mijn persoonlijke experimenten met diëten. Ik krijg genoeg tips. “Ga een maand lang dumpster diven”, zei een collega. (Dumpster diven is dat je eet uit vuilnisbakken. Liever niet, maar wie weet). Of een vriend: “Ken je de film Supersize me? Waarom ga je voor je volgende experiment niet een maand lang alleen maar fastfood eten!” 


Welk boek kun je het beste lezen als je meer wil weten over het paleo dieet? Ik las het boek ‘The Paleo Solution’ van Robb Wolf. Het boek is voor mij het basisboek als je wil beginnen met het paleo dieet. Lees het boek om slank, fit en gezond te worden. Hieronder 5 lessen, van het belang van het hormoon insuline, tot intervaltrainingen en minder werken. 

Boek paleo dieet [BONUS]

Het boek ‘The Paleo Solution’ (met ondertitel: ‘The Original Human Diet’) was het eerste boek over het paleo dieet dat ik heb gelezen [link onderin]. Het eerste exemplaar dat ik las, had ik van een vriend geleend. Ik vond het destijds zo’n goed boek dat ik het zelf heb gekocht. Sowieso kijk ik het boek regelmatig in.

Afgelopen weken heb ik het boek nog een keer van voor tot achteren gelezen. 

Wie is Robb Wolf?

De auteur van het boek is Robb Wolf. Hij had les van de grondlegger van het paleo dieet, dr. Loren Cordain. Robb Wolf is opgeleid als biochemicus. De grapjes in het boek zijn soms daarom ook een beetje, ehm, nerdy. Ik vind zijn droge humor wel vermakelijk, maar je moet er wel tegen kunnen. Daarnaast gaat het boek qua biologie en chemie soms wel wat de diepte in. Maar Robb’s mening is dat het nodig is om echt te snappen waarom het paleo dieet is zoals het is. 

Goed, welke 5 lessen heb ik geleerd?

 1. Insuline
 2. Vetten
 3. Interval trainingen
 4. Granen
 5. Verslavend

De lessen heb ik hieronder verder uitgewerkt.

1. Insuline 

Hormonen zijn belangrijk. Zij zijn de boodschappers van informatie in je lichaam. Als het gaat over hoe je lichaam registreert dat ze vol zit of nog trek heeft in eten, dan is insuline de key. Volgens Robb: “Insuline is essentieel als het gaat om je bloedsuikerspiegel, vetopslag en veroudering.

Om lang te leven en gezond te blijven, wil jij het insulineniveau in je lichaam aan de lage kant houden.” De rest van het boek gaat over hoe je dat doet. Met voeding (relatief weinig koolhydraten) en andere lifestyle factoren (zoals slaap, stress en beweging). 

paleo solution boek

2. Vetten

Vroeger dacht ik altijd dat alle vetten slecht voor je lichaam zijn. Eigenlijk is deze heersende opvatting toevallig ontstaan. In 1950 publiceerde een wetenschapper (Ancel Keys) een onderzoek. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er een sterke correlatie was tussen hoeveel vet gemiddeld wordt gegeten in een land en het aantal hartaanvallen. Maar, dat is helemaal niet zo.

Als je alle data bekeek, was er geen correlatie tussen vet en hartaanvallen. Keys heeft geknoeid met de data. Na de Tweede Wereldoorlog nam de Mc Govern commissie in de Verenigde Staten de conclusies van Keys over. Als gevolg daarvan werd ‘eet niet teveel vet’ de standaard. Ten onrechte. 

3. Interval trainingen

Interval trainingen zijn acht keer effectiever dan reguliere trainingen. Honderden onderzoeken hebben dit ondertussen al bewezen. In één van de onderzoeken die Robb Wolf in zijn boek opneemt worden twee groepen vergeleken. Groep één spande zich 10 seconden volledig in, gevolgd door 20 seconden rust. Dat acht keer, dus in totaal 4 minuten echt aan het trainen. Groep twee deed een steady training van 30 minuten (op 70% van hun VO2 maximum).

Het resultaat?

De interval groep verloor veel meer vet en ze ontwikkelden veel meer vermogen en een veel betere VO2 score dan dan de tweede groep. Wil je dus sneller worden, sterker worden en vet verliezen? Kies dan voor interval trainingen. 

4. Granen 

Granen zijn slecht voor je, volgens Robb Wolf. Hij onderbouwt dat door de effecten te beschrijven van de eiwitten, genaamd lectine, die in granen zitten. Volgens hem zijn vooral tarwe, rogge, gerst en gierst de meest schadelijk granen voor je lichaam. Waarom eigenlijk?

Ten eerste worden de lectine-eiwitten niet goed door je lichaam afgebroken. De eiwitten hechten zich vervolgens wel aan de receptoren in je darmwand en worden intact door die darmwand getransporteerd. Normaal worden aminozuren (uit bijvoorbeeld eiwitten, suiker en vetten) verwerkt en uit je darmen getransporteerd.

De onafgebroken lectine-eiwitten dus niet en ze kunnen vervolgens door je lichaam worden aangezien als ongewenste gasten zoals parasieten, bacteriën of virussen. Je lichaam maakt antistoffen aan om ze te bestrijden. Het probleem is echter dat die antistoffen niet goed het verschil zien tussen gewone eiwitten en lectine-eiwitten. Je hebt volop kans op ontstekingen in je darmen. Niet fijn. 

boekreview Rob Wolff

5. Verslavend

Robb gaat volop door over granen. Hij neemt verderop in zijn boek ook tarwe op de korrel. Hij zegt dat in je hersenen de opiaatreceptoren die reageren op heroine en opium, ook worden getriggerd door tarwe. Dit wordt nog meer versterkt op het moment dat je tarwe eet in combinatie met suiker.

Conclusie? Junk food is echt verslavend. Dit merk je zelf ook wel op het moment dat je bij de Mc Donalds of Burger King hebt gegeten. Ondanks dat het als een zware baksteen in je maag en darmen voelt, merk je ergens in je hersenen dat die het wel lekker vonden. Oppassen dus met tarwe. 


Paleo Solution in de praktijk 5x

Hoe gebruik ik het boek ‘The Paleo Solution’ in de praktijk? Naast de 5 lessen die ik eerder heb genoemd, kook ik af en toe een recept uit het thirty-day meal plan dat hij heeft opgenomen in één van de laatste hoofdstukken van het boek. Van salades tot onbijtrecepten en soepen. 

Ten tweede neem ik zelf dagelijks supplementen om bepaalde vitaminen en mineralen aan te vullen. In het laatste hoofdstuk van zijn boek geeft Robb Wolf aan welke supplementen hij aanbeveelt. Voor hem zijn de belangrijkste supplementen: vitamine D, omega 3 (visolie of krillolie) en magnesium. Daarnaast schrijft hij in zijn boek wat goede bloedwaardes zijn, als je jezelf wil meten. Je kan dan naar je supplementen en de rest van je lifestyle (voeding, beweging, stress, etc.) kijken, om te zien hoe je die waardes kan optimaliseren.

Niet geheel toevallig zijn dit ook supplementen die je kunnen helpen om beter te slapen.  Daarnaast schrijft Robb in zijn boek uitvoerig over het belang van een goede nachtrust. Hij zegt zelfs dat één nacht slecht slapen je insuline resistent kan maken, net als iemand die type 2 diabetes heeft. Hij geeft een aantal tips om beter te slapen, zoals het vermijden van blauwe schermen ‘s avonds (slecht voor je melatonine aanmaak) en zorgen dat je slaapkamer compleet duister is ‘s avonds.

Tot slot was Robb Wolf één van de pioniers van CrossFit in de Verenigde Staten. Niet gek dus dat hij in zijn boek oefeningen en tips geeft om beter te sporten. Naast intervaltrainingen waarover ik hierboven heb geschreven, richt hij zich ook op krachttraining. In Crossfit komen allebei aan bod.

Robb Wolf paleo

Robb Wolf


Wil je nog meer weten over het paleo dieet? Dan kun je luisteren naar allerlei podcasts. Zelf heb ik in mijn eigen podcast (iOS of Android) het ook gehad over het paleo dieet, onder andere met Marinka Bil en Melchior Meijer.

Podcast paleo dieet [BONUS]

Wil je alles weten over het paleo dieet? Wat de nieuwste inzichten en ontwikkelingen zijn? Luister dan naar podcasts over paleo dieet van de meest gerenommeerde experts uit de Verenigde Staten. Hieronder staan 8 podcasts die je kan luisteren. Ik heb zelf mijn favorieten, maar probeer het zelf uit om te luisteren wie je bevalt en wie niet. 

Wat zijn podcasts?

Podcasts zijn (meestal) audiobestanden die je met een feed kan downloaden. Het klinkt moeilijker dan het is. Ik maak gebruik van ‘Mijn Podcasts’ op iTunes, op mijn iPhone en iPad om podcasts te downloaden. Naar mijn werk zit ik veel in de auto. Eigenlijk luister ik bijna nooit meer naar de radio, maar luister ik naar afleveringen van deze 8 podcasts.

Het voordeel is dat je de afleveringen kan binnenhalen en op elk willekeurig moment kan beluisteren. Een ander voordeel is dat je toegang hebt tot specifieke niche kennis. De inzichten die ik uit podcasts haal, bereiken Nederland nog niet of dat gaan ze pas over een aantal jaren doen. 

The Paleo Solution Podcast

Robb Wolf is één van de pioniers van het paleo dieet. Bovenin kon je lezen over zijn boek. Het gaat niet alleen over het paleo dieet. Robb is ook een eigenaar van een centrum voor fitness en krachttraining.

Zo komt gewichtheffen en CrossFit ook vaak langs. Robb is opgeleid als een biochemicus en maakt af en toe een beetje ‘nerdy’ grapjes. Je moet er even aan wennen, maar omdat de inhoud zo sterk is, went het snel. 

Revolution Health Radio

Chris Kresser noemt zichzelf een ‘gezondheidsdetective’. Hij studeerde in Berkley, waar hij zich specialiseerde in onder andere alternatieve en Chinese geneeskunde. Naast zijn blogs en podcasts, heeft hij ook zijn eigen praktijk. Dat merk je ook wel in zijn podcasts. Ik ben er wel van gecharmeerd. Hij voert intelligente gesprekken met zijn gasten, maar weet de materie ook niet onnodig moeilijk te maken. Zeker één van mijn favoriete podcasts. 

Chriss Kresser

Chris Kresser (links) op Paleo f(x)

The Fat-Burning Man Show 

Abel James is de auteur van het boek ‘The wild diet‘. Wat sowieso al goed is aan deze podcasts, afgezien van de naam dan, is dat Abel een heel prettige stem heeft om naar te luisteren. Hij is niet opgeleid als een arts of biochemicus zoals Robb Wolf of Chris Kresser. Abel werkte een aantal jaren als consultant, maar heeft als autodidact zichzelf een nieuwe lifestyle aangeleerd. Een lifestyle met veel groente, vlees, vis en weinig bewerkte koolhydraten.

Dit maakt hem net als Jimmy Moore een ervaringsdeskundige. Hij heeft zeker kennis van zaken; zeker als je al iets weet van paleo maar nog geen expert bent, dan is dit een aanrader. Niet voor niets werd de podcast op Paleo f(x) in Austin afgelopen maand uitgeroepen tot de beste podcast.

The Primal Blueprint Podcast

Mark Sisson is voor mij, naast Robb Wolf, een van de aanjagers van de ontwikkelingen rond het paleo dieet. Zijn blog volg ik ook graag, maar om alles te volgen is met alle blogs, websites en andere verplichten soms best lastig. Gelukkig zijn de artikelen sinds kort ook te luisteren als podcast.

De afleveringen van deze podcast die voor mij echter de meeste toegevoegde waarde hebben, zijn echter niet de gesproken artikelen. Soms beantwoordt Mark Sisson vragen van luisteraars of is er een interview met een andere expert. Soms doet Mark Sisson dit zelf, maar meestal wordt dat gedaan door Brad Kearns. 

Sisson en Wolf

Abel James, Robb Wolf en Mark Sisson op Paleo f(x)

Paleohacks

De podcast ‘Paleohacks’ is ontstaan vanuit de blog met dezelfde naam. De presentator van de podcast is Clark Danger. Clark heeft zelf ook een blog. Net als de blog is de podcast uitstekend geschikt voor als je bent begonnen met het paleo dieet. De afleveringen duren meestal tussen de 40 en 50 minuten.

Niet alleen worden andere paleo goeroe’s geïnterviewd, soms komt er een gast uit een andere hoek. Zo heb ik me wel vermaakt met het interview met Jim Kwik, wat ging over sneller leren. 

Balanced Bites

De podcasts ‘Balanced Bites’ wordt gepresenteerd door Diana Sanfilippo en Liz Wolfe. Leuk, twee vrouwen aan het woord, aangezien de rest van de lijst uit mannen bestaat. Diana en Liz zijn daarbij niet de minsten. Diana schreef de bestseller ‘Practical Paleo’ en Liz het boek ‘Eat the yolks’. Elke week hebben ze een aflevering.

Het leuke van deze podcast vind ik dat ze op een ongedwongen manier over het paleo dieet praten, maar daarnaast ook over het hebben van een eigen onderneming. 

Jimmy Moore

Jimmy Moore is een beetje vreemd. Dat kan je misschien al afleiden uit de naam van zijn podcasts. De focus van zijn podcast ligt ook niet zozeer op het paleo dieet, meer meer op het low carb dieet. Gelukkig interviewt hij wel regelmatig experts uit de paleo en primal beweging.

Jimmy is heel productief, hij plaatst ongeveer 3 podcasts per week. Deze podcast is wat minder gepolijst dan de anderen, maar niet minder vermakelijk of met minder informatie.

Underground Wellness Radio

De podcast Underground Wellness Radio wordt gepresenteerd door Sean Croxton. Ongeveer om de twee weken plaatst hij een nieuwe aflevering online. Het leuke van de podcast is dat het niet alleen over het paleo dieet of goede voeding gaat, maar af en toe ook over beweging en ondernemen. Het nadeel van deze podcast is wel dat de geluidskwaliteit niet altijd even goed is. Het is niet dat je de gasten niet kan verstaan, dat gaat prima.

Net als veel andere podcasters zet Sean de podcast afleveringen op zijn blog, inclusief een samenvatting en een tijdsschema. Wil je een specifiek onderdeel uit de aflevering horen, dan weet je waar je naartoe moet scrollen. 


Conclusie

[UPDATE NOVEMBER 2017] Het is nu een tijd geleden dat ik het persoonlijke experiment heb gedaan met het paleo dieet. Nog steeds denk ik dat het een goede basis is, alleen is het voor mij op dit moment niet meer zaligmakend.

Ondertussen is mijn dieet nog steeds gebaseerd op de principes van het paleo dieet, maar volg ik het niet meer als een strikte dogma. De reden hiervoor zijn mijn experimenten met andere diëten waar ik positieve effecten van heb gemerkt, zoals het ketogeen dieet en het vegetarisch dieet. 

De leefstijl uitgangspunten volg ik nog zeker, zoals gevarieerd bewegen en mijn lichaam prikkelen met CrossFit workouts.

Kun je goed hardlopen op het paleo dieet? Het paleo dieet wordt steeds populairder. Meer mensen eten groente, fruit, eieren, vlees, vis en noten. Geen pasta’s, brood, fris- of sportdrank meer. Maar hoe zit dat met hardlopen? Kun je dat ook paleo doen? Daarover meer in dit deel!

Paleo en hardlopen kritiek

“Hoe is dat nu in vredesnaam mogelijk!”, dacht ik toen ik net was begonnen met paleo. Het was in juni 2011 toen ik begon met paleo eten en me ging verdiepen in de principes erachter. “Als je een uur gaat hardlopen, een halve of zelfs een hele marathon gaat lopen, dan heb je gewoon koolhydraten nodig”. Dat was de heersende opvatting destijds. Hoe is dat nu? 

Nu eet ik grotendeels semi-paleo. Dat betekent geen koolhydraten stapelen met pasta en brood zoals vroeger:

Na een jaar intensief roeien besloot ik mijn opgebouwde conditie niet zomaar weg te gooien. Ik ging trainen voor de marathon. Twee tot drie keer per week trainen, vaak lange stukken. Voor de training en zeker voor de marathon zelf? Koolhydraten stapelen! Soms at ik zelfs alleen maar pasta zonder vlees, vis, groente of saus. Pasta met zout en peper. 

Tegenwoordig eet ik vooral veel fruit, groenten, vlees, vis en noten. Zeker toen ik een maand lang een experiment deed met het paleo dieet [link onderin].

Wie is Tim Noakes?

De goeroe op het gebied van paleo en hardlopen is Tim Noakes. Deze Zuid-Afrikaanse ultraloper en wetenschapper op het gebied van duursporten schreef de bijbel van het hardlopen. Het boek ‘The lore of running’ bevat 921 pagina’s. 

Het opvallende aan Tim Noakes, is dat hij een paar jaar geleden een radicale switch heeft gemaakt. Een switch die hem in academische kringen niet in dank wordt afgenomen. Hij was altijd voorstander van een dieet met veel koolhydraten voor hardlopers.

Op basis van nieuw onderzoek en zijn eigen ervaring na het overstappen naar een meer paleo dieet met koolhydraten, heeft hij een omslag gemaakt. Tim Noakes eet tegenwoordig geen suiker, pasta, rijst, aardappels en andere soortgelijke voeding meer. (bron)

tim-noakes

Tim Noakes, tegenwoordig en vroeger als hardloper 

Hardlopen paleo dieet schema

Tegenwoordig raadt hij hardlopers een dieet aan wat rijk is aan eiwitten en vetten. Je hebt echt niet superveel koolhydraten nodig om te presteren. Sterker nog, koolhydraten zijn niet essentieel voor je lichaam. Ook duursporters zoals hardlopers kunnen prima paleo eten. In de hardloopwereld wordt het paleo dieet steeds populairder.

In dit artikel wordt wel gewaarschuwd voor teveel (rood) vlees en wordt hardlopers aangeraden om wellicht iets meer voeding met koolhydraten te eten zoals zoete aardappel.

Meer dan voeding

Naast voeding, wat is er nog meer zo paleo aan paleo hardlopen? Dat is hardlopen op blote voeten en sprinten. Onze voorouders hadden immers nog geen mooie sportschoenen met allerlei demping en steun. Start daarom met hardlopen op blote voeten! Zelf doe ik dit ook af en toe op een grasveld in de buurt. Dit combineer ik met korte sprintjes van 10 tot 30 seconden.

Wil je starten? Ga één keer per week sprintjes trekken. Een stuk of acht of zoveel jij lekker vindt. Rust tussendoor even uit. Het is de meest effectieve manier om je conditie te trainen en je verbetert je insuline gevoeligheid. 

Mijn interview met Tim Noakes

Tijdens het Ancestral Health Symposium sprak ik na afloop van zijn lezing met Tim Noakes. Daarvoor had hij een discussie over sporten op koolhydraten of vetten met Fred Brouns (Universiteit van Maastricht). Zeker gezien de eerste vraag in het interview met Tim Noakes, is dat handig om te weten.

Noakes paleo

Na afloop met professor Tim Noakes

Peter: Het was vooral een discussie over vetten versus koolhydraten. Welke plek hebben eiwitten hierin?
Tim: De hoeveelheid eiwitten die we eten we als mens, reguleren we eigenlijk heel natuurlijk. Ook als we kijken naar diverse diëten, dan blijft de hoeveelheid eiwit die mensen eten over de tijd redelijk constant. Daarbij, zeker als je diabetes hebt, dan wil je niet teveel eiwitten eten. Want eiwitten hebben hetzelfde niveau op je bloedsuikerniveau als koolhydraten.

Peter: U adviseert hardlopers om vooral veel vetten te eten.
Tim: Als je meer dan 2,5 uur gaat hardlopen, dan is vetverbranding gewoon de meest comfortabele energiemethode voor je lichaam. Pas ook op met koolhydraten, om niet insuline resistent te worden. Dat is ook bij mij gebeurd. Toen ik het boek ‘The Lore of Running’ schreef, adviseerden we mensen om 500 tot 600 gram koolhydraten per dag te eten. Maar je hebt die hoeveelheden niet nodig. Eigenlijk heb je maar 200 gram per dag nodig als mens. Je lichaam, via je lever, kan zelf koolhydraten aanmaken.

Peter: Zou je hetzelfde advies geven aan CrossFit atleten?
Tim: Ja, al klinkt dat misschien als een tegenstelling. CrossFit is namelijk een behoorlijke explosieve sport. Ik zie indrukwekkende atleten bij de Crossfit toernooien die mijn voedingsadvies volgen, vooral bij de vrouwen. Zij hebben zowel kracht als uithoudingsvermogen, dat is ongekend. 

Peter: Waarom is er weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van een koolhydraatarm diëten?
Tim: Over de hele wereld zijn er eigenlijk maar twee, dat ben ik en Jeff Volek. De voedingsindustrie heeft een flinke vinger in de pap als het gaat om het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar voeding. Het is erg frusterend, maar er zijn weinig fabrikanten die echt profijt hebben van ons type onderzoeken naar koolhydraatarme diëten. 

Peter: Hoeveel ren je nu nog?
Tim: Ik probeer ongeveer 50 kilometer per week nog te rennen. 

Peter: Zijn dat vooral interval trainingen?
Tim: Ik weet dat ik op mijn leeftijd eigenlijk meer interval werk moet doen en met gewichten aan de gang moet. Maar ik vind hardlopen gewoon heerlijk. Dus ik doe liever langere afstanden in een lager tempo. 

Peter: Bent u bekend met de Pose methode van hardlopen?
Tim: Ja, de uitvinder Romanov heeft zelfs nog bij ons getraind. Sindsdien pas ik zijn methode toe. Tot de dag van vandaag probeer ik er op te letten. Landen op de voorvoeten, een sterke buikspanning en gebruik maken van de zwaartekracht. 

Peter: Wat heeft u vanmorgen gehad als ontbijt? 
Tim: Het was een Engels ontbijt, met eieren, spek en kaas. Al was er wat te weinig spek, maar gelukkig meer dan genoeg worstjes!


Meer weten?

Wil je meer weten over het paleo dieet en de paleo lifestyle? Ik schreef een aantal andere artikelen hierover:

 • Het paleo dieet is onzin (kritiek en weerstand)
 • De doorbraak van de paleo lifestyle in Nederland (verslag van Ancestral Health Symposium)

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Jij? Volg jij het paleo dieet? Waarom wel, waarom niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.