oura ring review

Oura Ring kopen? Uitleg, uitgebreide review & 3 voordelen

Peter Persoonlijke experimenten 22 Comments

Oura ring kopen? Wat is de Oura ring? Kun je de Oura ring bestellen in Nederland? Review van de ring waarmee je slaap, dagelijkse activiteit en je stressniveau kan meten. Wat zijn de voordelen van de ring? Wat zijn de nadelen? Wat is mijn conclusie en (koop)advies over deze ring?

Alles over de Oura ring, zowel versie 1 als 2!

Oura ring kopen

Oura ring kopen? De Oura Ring werd in eerste instantie opgezet als een project op Kickstarter [link onderin]. Ze hadden een doel gesteld om 100.000 dollar op te halen, maar werden uiteindelijk financieel gesteund voor ruim 651 duizend dollar.

De Finse oprichters hadden al een lange carrière opgebouwd in de technologiesector. Het bedrijf is in 2013 opgezet door Kari Kivelä en Petteri Lahtela. Met hun team deden ze een paar jaar onderzoek en maakten een aantal prototypes.

De grootste uitdaging was om de computerkracht in een kleine ring te stoppen, gecombineerd met de batterij en de bluetooth zender.

Oura ring (versie 2)

Oura ring Nederland

Oura verkoopt haar producten wereldwijd. Momenteel kun je de 2e generatie bestellen. Aangezien ik zelf nooit zoveel sieraden, kettingen of ringen draag, viel dat mijn vrienden direct op. Zij zeiden: ‘Dat is vast een ring die allerlei dingen meet’ .

Dat klopt. De ring meet mijn beweging, lichaamstemperatuur en een aantal indicatoren op basis van mijn hartslag.

Ik ben heel enthousiast over de ring om de volgende redenen:

 • Het is een kleine en stijlvolle wearable;
 • Elke ochtend check ik in de app hoe goed ik heb geslapen (inclusief diepe slaap en REM slaap) en mijn stressniveau;
 • Ik kan ongeveer 5 a 6 dagen de ring dragen voordat ik hem weer moet opladen (ten opzichte van 2 dagen met versie 1).

Hieronder volgt een uitgebreide review van de Oura ring!

Interview over ring

In de zomer van 2020 was ik te gast bij het programma De Nachtzoen om te vertellen over slaap meten met de ring van Oura.

Interview over Oura ring

Review Oura ring

Zelf heb ik de Oura Ring (eerste generatie) gekocht op de Biohacker Summit in het najaar van 2017 in Helsinki. De tweede generatie ring heb ik online gekocht in het najaar van 2019.

De ringen zijn er in verschillende maten, waardoor ik eerst een setje testringen mocht testen. Toen ik maat 8 haast niet meer af kon krijgen, heb ik maat 9 besteld. Als ik het me goed herinner lopen de maten van 6 tot en met 12.

Werking Oura ring

De ring communiceert via bluetooth met je smartphone. Op de iPhone of Android app kun je de verschillende statistieken zien. In grote lijnen zijn er drie belangrijke indicatoren, die je ook direct kan zien in het startscherm van de app. Dit zijn slaap (1), beweging (2) en stressniveau (3).

 1. Slaap
 2. Beweging
 3. Stress (of eigenlijk: ‘readiness’)

De indicatoren heb ik hieronder verder uitgewerkt.

Slaap meten ring (1)

De belangrijkste functie waar ik de ring voor gebruik, is het meten van mijn slaap. Daarvoor gebruikt de ring de versnellingssensoren om beweging tijdens de slaap te meten, als ook het meten van de lichaamstemperatuur en hartslag.

‘s Ochtends krijg je, na het synchroniseren met bluetooth, een score te zien in de Oura ring op de smartphone (de app is overigens gratis). De score is uitgedrukt in een percentage van 0 tot 100% en staat voor de slaapkwaliteit. De Oura ring is één van de eerste consumentenproducten die is gekalibreerd door wetenschappelijk onderzoek, onder andere door Stanford [link onderin].

Beweging (2)

Net als activity trackers die je om je pols draagt zoals een Fitbit of een Apple Watch, meet de Oura ring ook je dagelijkse beweging. Net als bij de slaapscore wordt dit uitgedrukt in een percentage. Een algoritme vertaalt de data uit de versnellingssensoren – in combinatie met een aantal andere variabelen (zoals leeftijd, lengte en geslacht) – naar deze score.

In de app kun je ook bekijken hoeveel stappen je hebt gezet, hoeveel kilocalorieën je verbrand hebt en de mate waarin je actief bent geweest (lichte, gemiddelde of intensieve inspanning). Hier komt ook het enige nadeel van de ring naar voren.

Zelf draag ik de ring niet als ik CrossFit trainingen doe, met name waarin ik iets moet vasthouden. Denk aan een halter, dumbell, kettlebel of stang om mezelf aan op te trekken.

Ik denk overigens wel dat het kan, maar het voelt niet prettig en ik zou het zonde vinden als ik daarmee per ongeluk de ring breek. Overigens voelt de ring voor de rest heel stevig en solide aan. Het is gemaakt van een sterk soort kunststof, dat lijkt op glas.

Oura ring kopen

Stressniveau (3)

Een derde variabele in de app is je ‘Gereedheid’. Deze variabele wordt dagelijks, net als slaap en beweging, uitgedrukt in een percentage. Het algoritme neemt hierin de slaap en beweegscore van de dag mee. Daarnaast meet de ring je hartslag en ook de variatie in de hartslagen. Dit wordt ook wel hartritmevariabiliteit genoemd en is een belangrijke indicator van je stressniveau [link onderin].

Andere variabelen die het algoritme hierin betrekt, zijn onder meer je hartslag in rust en je lichaamstemperatuur. Zelf gebruik ik deze functie minder, maar je kan het aflezen om te bepalen wat voor type training je die dag wil gaan doen. Is je ‘Readiness’ laag, dan moet je misschien een hersteltraining inplannen of een dag niet sporten.

ring Oura review

Versie 1 (links) en versie 2 (rechts) aan de lader


Oura ring versie 1

De eerste versie van de ring lijkt in eerste instantie misschien een beetje groot en opvallend.

Het ontwerp van de ring is stoer en stevig. Naast de zwarte versie, is de ring ook verkrijgbaar in het wit en in zogenaamd ‘stealth black’. De laatste versie is ook een paar honderd euro duurder. De visie van Kari Kivelä (CTO en hoofdontwerper) was dat de ring een metamorfose moest zijn, een samensmelting van het menselijk lichaam met technologie.

Oura ring review

Versie 1 van de Ring

Ontwerp

De ring valt wel op, maar is op haar eigen manier wel elegant. Wat de ontwerpers zeker mooi hebben gemaakt is het laadstation. Dit is een kleine ronde witte cilinder licht op als je de ring erin klikt. De frequentie van de lichtpuls wordt minder naarmate de ring verder oplaadt. Op het einde geeft de binnenring constant licht. Dan weet je dat de ring is opgeladen. Uiteindelijk kan je 2 dagen zonder opladen.

ring oura

De Oura ring valt wel op. Versie 2 is een stuk subtieler.

oura ring nederland

Oura Ring (versie 1) aan de lader 


Conclusie

De Oura ring vind ik zelf één van de meest verrassende wearables die er beschikbaar zijn. Mijn eerste reactie was namelijk: ‘Hoe kan een ring nu nauwkeurige metingen doen?’ De crux zit echter vooral in het ontwerp, een hele fijn app (je hebt ook toegang tot je data via een website) en de slimme algoritmes.

Door deze factoren is de Oura ring aan een enorme opmars bezig, met fans zoals Peter Diamandis (Singularity University), Bob Troia (Quantified Bob), Teemu Arina (Biohacker Summit) en Ben Greenfield (podcaster).

Maar ook in Nederland, zoals Boomer Anderson (Decoding Superhuman) en Eduard de Wilde (livehelfi.eu). In mijn podcast aflevering met Eduard de Wilde hebben we het uitgebreid over de Oura Ring [link onderin]. Juist door de positie van de sensoren in de vingers kan de ring nauwkeuriger je hartslag en lichaamstemperatuur meten vergeleken met je pols.

Kortom, ik ben erg enthousiast over de Oura ring!


Leeslijst

Eerder schreef ik deze artikelen over dit onderwerp:

In een uitzending van EditieNL in 2020 werd geinterviewd over de Oura ring en het herkennen van het coronavirus.

Bekijk de video hieronder:


In de podcast met Eduard de Wilde bespraken we de ring aan het begin van het gesprek. Je kan ook aflevering 47 luisteren op je iPhone (iOS) of Spotify.


Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Heb jij een Oura ring? Wat vind jij er van? Of heb je nog vragen? Laat een reactie achter!

Comments 22

  1. Post
   Author
 1. Hoi Peter, moet je de telefoon altijd bij je hebben of slaat de ring alles op en kun je het later in de app bekijken? Geeft de ring alleen de stappen aan of ook kilometers? Zit er GPS in?

  Groetjes
  Monique

  1. Post
   Author

   Hi Monique,
   Nee, de ring heeft geen GPS.
   De app geeft wel kcal en stappen aan, daaruit leidt het de kilometers af.
   Succes!
   Peter

 2. ik wil een aura ring cadeau geven, liefst op de verjaardag meteen de plastic ring voor het nemen van de maat. Hoe doe ik dat zonder dat mijn naam/emailadres in jullie systeem komt voor deze cadeau ring? (Ik heb er zelf al eentje. Top!)

  1. Post
   Author
 3. Hoi Peter, winds een week heb ik ook de ring, gekregn van mijn vrouw. Bijzondere wat dit sieraad allemaal registreerd. Kan ik dit ook printen, wil graag een dag compleet uitdraaien op papier, ik kan deze faciliteit niet vinden. Groet Henri

 4. Hi Peter,

  Ik wil graag een oura ring kopen. Zie alleen dat je hiervoor je een sizing set nodig hebt (en dit alleen kan via als je via officiele kanalen koot (ouraring.com). Eigenlijk wil ik gewoon ergens een setje op de kop tikken en dan via Amazone bestellen… Scheelt aanzijnlijk. Weet jij ergens waar je zo’n setje kunt krijgen?

 5. Hoi Peter,

  Hartelijk dank voor je blog. Ik overweeg een oura ring te kopen, maar vind het nogal prijzig. Ik vind met name het inzicht in “Gereedheid” interessant, weet jij of dat met de fitbit bijvoorbeeld ook inzichtelijk is? Of is dat nu net het voordeel van de ouraring? (buiten het feit dat je al schreef dat door de positie van de sensoren in de vingers de ring nauwkeuriger je hartslag en lichaamstemperatuur kan meten vergeleken met je pols)

  Groetjes Anique

  1. Post
   Author
 6. Hallo Peter,

  Lijkt me een leuk ding.
  Als echte Hollander ben ik natuurlijk geïnteresseerd in de “mooie korting”, maar ik zie op de site van Oura niet waar ik de code “projectleven” kan invullen.

  Is de kortingsactie inmiddels verlopen of kijk ik niet goed?

  Alvast bedankt.

  Ben

  1. Post
   Author
   1. Ha Peter,

    Ook ik overweeg de ring aan te schaffen. Als de kortingsactie nog geldig is dan wacht ik nog even met bestellen. Hoor het graag.

    Groet,

    Henk

    1. Post
     Author
     1. Ik heb Oura per e-mail gevraagd hoe de kortingscode gebruikt kan worden. Zij geven aan dat sinds 2018 kortingscodes niet meer geaccepteerd worden.
      Jammer dus.

     2. Post
      Author

      Hi Ben,

      Fijn dat je het hebt nagevraagd! Ik wacht nog steeds op een reactie.
      Overigens bieden ze op stands bij evenementen vaak wel een korting.
      Zo is begin juni de Biohacker Summit in Amsterdam (https://new.biohackersummit.com/), mocht je zo lang kunnen wachten en uiteraard ook naar de Summit zelf willen gaan.

      Peter

      PS. Ik zal de kortingscode uit het artikel halen

 7. Post
  Author

  Hi,

  In mei 2020 heb ik het bericht van Oura ontvangen dat ze gestopt zijn met het affiliate programma.

  Peter

  1. Post
   Author
 8. Hallo Peter,

  Met interesse je info gelezen. Waar zou ik in NL het beste zo’n ring kunnen kopen. En anders is welke site het meest betrouwbaar?

  Groetjes Hanne

  1. Post
   Author

   Hi Hanne,

   Ik zou kijken op Amazon of ouraring.com.
   Volgens mij is er niet een Nederlandse webshop of winkel die de ringen verkoopt.
   Mocht je dat nog wel vinden, wil je me dat laten weten? Dank alvast!

   Succes,

   Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.