tips leven op gevoel

Op gevoel leven, hart volgen & intuïtie ontwikkelen. 9 tips!

Peter Persoonlijke experimenten 3 Comments

Op gevoel leven. Je hart volgen. Hoe werkt dat eigenlijk, leven op gevoel? Wat zijn tips om meer je intuïtie te volgen?  Hoe doe je dat?  

Leven op gevoel 

Leven op gevoel. Eerlijk is eerlijk, ik vind dat best complex. Ik ben rationeel. Ik houd van technologie, modellen, theorieën, data en getallen. Als ik wil gaan leven op gevoel, dan moet ik dat eigenlijk allemaal loslaten

Voor mij is leven op gevoel beter luisteren naar mijn lichaam, geest en intuïtie. Wat heb je daarvoor nodig? Is dat introspectie (wat voel ik, wat ervaar ik en wat doet dat met me?). Is dat reflectie (door gesprekken, in mezelf of door het schrijven in een dagboek)? Kunnen de inzichten van mijn andere experimenten en projecten me nog helpen? Denk aan mediteren bijvoorbeeld.

Ik ga het doen. Leven op gevoel. Mijn hart volgen en mijn intuïtie ontwikkelen. 

Intuïtie ontwikkelen

Elke maand doe ik een ander persoonlijke experiment. Deze keer gaat het om het leven op gevoel, het volgen van mijn hart en ontwikkelen van mijn intuïtie. Waarom dit project deze maand (april 2016)? Ik neem je graag mee in mijn eigen gedachten en ontdekkingen daarin de laatste maanden. Eigenlijk zijn het drie sporen die samenkomen.

 1. Gevoel dat ik al wat lange rheb
 2. Baader-Meinhof fenomeen
 3. Suggestie van mijn lezers

#1 De eerste is een gevoel dat me al wat langer bekruipt. Als je mijn blog en projecten al wat langer volgt, dan weet je dat ik technologie, metingen en data heel interessant vind. Maar af en toe begint het te knellen. “Wordt het allemaal niet teveel?”, vraag ik mezelf soms af. “Waarom moet ik op allerlei vlakken excelleren? Waarom moet ik dat allemaal ook bijhouden?” 

#2 De tweede is een fenomeen dat jij vast ook wel herkent. De theorie heeft ook een naam, maar wat dat is weet ik niet meer. Het gaat erom dat als jij ergens mee bezig bent, dat jij dat opeens overal om je heen opmerkt. Het bekendste voorbeeld is dat als jij bepaald merk auto koopt, je dit merk auto veel vaker ziet. Een bekende uitspraak is dat je niet denkt wat je ziet, maar je ziet wat je denkt.

P.S. Nadat ik dit artikel publiceerde, wist één van mijn lezers mij te vertellen hoe dit heet. Het heet het Baader-Meinhof fenomeen. Een andere naam is ‘frequentie-illusie’. 

Voor mij was dat ook zo. Het gevoel dat ik beschreef was aanwezig in mijn hoofd. Vervolgens komt dat in één week op drie verschillende manieren terug. Een podcast interview met Chi Chiu (Chivo) waarin we praten over “niet continu pieken” en het belang van rust inbouwen. Een journaliste van Trouw met wie ik een gesprek heb waarin we praten over “het nut van altijd willen meten en optimaliseren”. Een artikel op de blog van Tim Ferriss over het nut van ‘deloading’ [link onderin].

Dat kan geen toeval zijn. Dat is gewoon onmogelijk.

Het leven is niet continu pieken

#3 Het derde spoor vind ik ook leuk om te noemen. Begin van dit jaar heb ik mijn lezers gevraagd wat voor experiment ik zou moeten doen. Daar kwamen een heleboel leuke reactie op die ik zeker nog een keer ga doen. Maar één opmerking was “of je een keer een maand geen experiment moet doen. Een keer niet ergens mee bezig te zijn”. 

Dat ga ik doen. Een maand geen metingen of optimaliseren. Maar een maand leven op gevoel. Beter luisteren naar mijn intuïtie.  

IMG_5010

Een foto uit Essaouira (Marokko). Reizen doet me altijd nadenken over de vraag of iedereen zo bezig is het het leven als hier in Nederland. Is het leven daar meer op gevoel dan ratio?

Hart volgen

Het is niet alleen mezelf. Gelukkig maar, volgens mij is een tegenbeweging op gang gekomen. Wat overigens helemaal niet gek is. Elke beweging zet weer een tegenbeweging in gang. 

Wat bedoel ik daarmee?

In de maatschappij gaat het heel erg om excelleren en presteren. Het liefst kunnen we dat kwantificeren en daar is ook geen stoppen meer aan. Hoe je het ook wendt of keert, het meten van ons leven wordt onderdeel van het alledaagse leven. Toiletten die je ontlasting testen. Matrassen die meten hoe goed je slaapt. Een smartphone die je stem kan analyseren om te bepalen wat je humeur is.

Dat verzin ik allemaal niet én ik vind dat ontzettend fascinerende ontwikkelingen.

Het is daarom niet zo gek dat er een tegenbeweging op gang komt. Neem een onderzoek dat onlangs in de media kwam. Het meten van een activiteit in het leven maakt het minder leuk [link onderin]. Steeds meer mensen willen hun hart volgen.

Persoonlijk ben ik het overigens niet helemaal eens met de conclusies in het artikel, omdat het volgens mij ook gaat om de intentie van het meten. Als dat negatief is (zoals “ik moet afvallen”) dan maakt het meten dat niet ineens positief. 

Interview Trouw

In het interview met Trouw moest ik ook denken aan het sublieme artikel over een vrouw die gek werd van al haar metingen [link onderin]. Voor mij heel herkenbaar, ik had het niet beter kunnen opschrijven.

Maar ik denk dat het bij mij niet zover zou komen. 40 onderdelen van je leven elke dag meten? Ik bepaal wat ik meet en bijhoud aan de hand van mijn doel voor die maand. Of ik doe metingen die mij totaal geen moeite kosten, zoals met een slaapsensor mijn slaap meten [link onderin].

Als het meten en verbeteren van je leven datzelfde leven gaat overheersen? Dan moet je oppassen. 

Tips: leven op gevoel

Deze maand geef ik mij eraan over. Leven op gevoel en intuïtie. Voor hetzelfde geld is dit het einde van de blog zoals jullie die kennen. In ieder geval wat betreft de metingen en persoonlijke experimenten. 

Toch verwacht ik dat niet. Daarvoor heb ik er al teveel inzichten over mezelf uitgehaald en vind ik het te leuk. 

Dit zijn drie dingen die ik ga doen:

 1. Stoppen met sport en stappen meten
 2. Blijven mediteren
 3. Blijven schrijven in dagboek

#1 Anyway, met wat voor dingen stop ik eigenlijk? Ik stop met het meten van mijn bewegingen via een activity tracker en een app op mijn smartphone. Trainingen ook niet meer registeren met mijn hartslagmeter of met Strava. Niet meer rennen met een horloge om. Mijn weegschaal gaat in de kast. De slaapsensor gaat uit het stopcontact. Geen stress meer meten. Stoppen met het loggen van mijn activiteiten op de laptop.

#2 Een aantal dingen blijf ik nog wel doen. Maar wees gerust, die zijn niet technologie-gerelateerd. Een gewoonte die ik sinds een maand of 6 bijna altijd dagelijks doe is mediteren. Dat blijf ik doen. Wel met een timer, dat loslaten durf ik nog niet. Ik ben dan bang dat ik na 3 minuten al het gevoel heb dat ik klaar ben. Eigenlijk geeft de afbakening van de timer mij daar de ruimte om mij er echt aan over te geven.

Mmm, best een interessant inzicht eigenlijk. 

#3 Iets anders wat ik blijf doen en wat waarschijnlijk extra waardevol is, is het schrijven in een dagboek. Vlak voordat ik ga slapen en nadat ik wakker ben geworden, schrijf ik in een dagboek. Daarin schrijf ik mijn verwachtingen van de dag (ochtend), waar ik dankbaar voor ben (ochtend), wat mooi was aan de dag (avond), wat ik heb geleerd (avond), wat beter kon (avond) en affirmaties (ochtend en avond). 

dagboek tips

Schrijven in mijn dagboek en mediteren zijn twee dingen die ik actief doe om te weten komen wat ‘leven op gevoel’ voor mij betekent.


Zo leef je meer op gevoel

[UPDATE NA AFLOOP] Hoe was het voor me? Een maand geen dingen meten, monitoren en registreren.

Een bevrijding? Opluchting?

Ja en nee. Eerlijk gezegd vond ik het wel fijn om een keer wat minder bezig te zijn met technologie. Het neemt toch wel wat mentale ruimte in beslag. Er was minder gedoe. 

Er was één keer dat ik het wel miste. Dat is toen ik ging trainen op de racefiets. In sporten zoals Crossfit of hardlopen miste ik het eigenlijk niet zo. Maar met wielrennen was het toch anders. Misschien heeft het te maken met de directe feedback die je krijgt. Ik vind het altijd heel fijn om te weten hoe hard ik fiets en met name mijn hartslag. 

Mijn hartslag is een fijn ijkpunt voor mij om te bepalen of ik niet te hard of te zacht fiets. Ja, dat laatste gebeurt me ook wel eens. 

Leven met gevoel

Misschien is het omdat ik me er bewuster van was. Of omdat ik minder met de rationele kant van mijn leven bezig was, had ik meer ruimte voor gevoel. 

Heel concreet dan.

Een vriend van mij maakte persoonlijk een moeilijke tijd door. Maar het was geen directe vriend meer. Of een goede vriend, als je dat soort labels op mensen kan plakken. We hadden eigenlijk geen echt contact meer gehad in de laatste anderhalve jaar. Toch had ik het gevoel dat ik iets voor hem moest doen. Als ik meer rationeel had gedacht, dan was ik uiteindelijk niet op een maandagavond ruim 3,5 uur in de auto naar hem en weer terug gereden. 

Achteraf dan? Het voelde goed en het is ook prima. In die zin dat ik nu ook niet direct iets verwacht. Dat de relatie weer sterker wordt. Of het contact intensiever. Dat maakt me eigenlijk niet uit.

Daarmee ben ik ook niet een rationeel neurotische robot. Dat ben ik sowieso niet, maar om af en toe stil te staan bij beslissingen die je maakt en de afwegingen die je daarbij hebt. 

Ik denk dat het wel goed is. 

Tips

Dat brengt me op de 2 manieren waarmee ik mijn leven op gevoel ondersteun. Dat was mijn dagboek en mediteren. Het schrijven in mijn dagboek, elke ochtend en elke avond, maakt mij meer bewust van die beslissingen, mijn afwegingen en mijn gevoel daarbij.

Opschrijven van emoties en gevoelens blijft moeilijk voor me

Het opschrijven van je gevoel en je emoties is moeilijk. Maar het proberen geeft al een heleboel lucht en ruimte. Ruimte voor reflectie en introspectie. Dit blijf ik dan ook doen. Ook als ik weer meer apparaten op mijn lichaam stop om van alles te meten.

Hetzelfde geldt voor meditatie. Dit deed ik sinds een aantal maanden al dagelijks. Het voelde op sommige dagen (lang niet altijd) dat het bewust leven op gevoel en intuïtie hier ook een verdieping in bracht. Al is het doel van mediteren, in de vorm dat ik het doe, om gedachten, gevoelens en emoties te observeren. Zonder daar een mening over te hebben. Dat is al lastig genoeg.

De inzichten komen dan ook niet tijdens het mediteren, maar vaak daarna. Later op de avond. Of juist de volgende ochtend. Soms moet ik mijn brein en mijn onderbewuste wat meer ruimte geven. 

Extra: Google Goals

Ruimte in je hoofd en je agenda is dus belangrijk. Al is het niet direct effectief en doelmatig. In dat licht is de nieuwe dienst van Google wel interessant. Het heet Goals. Je kan tegen Goals zeggen dat je bijvoorbeeld 3 keer per week wil hardlopen. Goals gaat dan in je Google agenda kijken naar vrije ruimte. Het plant dan je 3 hardlooptrainingen in je agenda [link onderin].

Je zou kunnen zeggen: “Waar is mijn eigen vrije wil?” Of: “Wat heerlijk, dat Google me helpt om mijn doelen te behalen.”

Google Goals

Screenshot van Google Goals. Die dienst integreert met je Google agenda.

Doelmatig leven dan?

Google helpt je dus om je doelen te behalen. Is op gevoel leven iets anders dan doelmatig leven? Dat vraag ik me weleens af. Als je doel bijvoorbeeld is om 3x per week te sporten. Maar als je na een dag werken thuis komt en je hebt totaal geen zin in sporten.

Wat doe je dan?

Voor mij werkt het heel erg goed om doelen te hebben. Ik heb mezelf bijvoorbeeld als doel gesteld om 1 keer per week een training Olympisch Gewichtheffen te doen. Ik ben er (nog) niet heel goed in en daarom ben ik minder geneigd om het te doen. Ik ga dan liever een gewone CrossFit training doen of hardlopen.

Wat is nu wijsheid? Moet ik elke dag doen wat ik leuk vind of juist hoe ik mijn doelen kan behalen. Ook houden sommige doelen in dat ik dingen moet doen die ik minder leuk vind?

Volgens mij is het een mix. Het is niet volledig het ene en ook niet het andere. Doe waar jij je goed bij voelt (en realiseer je soms dat je dingen moet doen die minder leuk zijn). 

doelmatig leven

Nog zo’n voorbeeld. Als je doel is om gezond te leven, moet je dan altijd streng voor jezelf zijn? Of mag ik mezelf af en toe verwennen. Zoals hier met een heerlijk Vietnamees broodje. 


Conclusie

Hoe gaat het nu verder? Het was een leuk project. Steeds meer realiseer ik me dat niet alles meetbaar is. Denk aan dingen als dromen, je onderbewuste, sociale relaties of inzichten die je krijgt door psychedelica.

Aan de andere kant heb je mensen binnen quantified self die de quote van Peter Drucker aanhalen: “Wat wordt gemeten, dat ga je verbeteren”. Voor mij zit het daar tussen in. Ik vind de film Limitless wel een goed voorbeeld.

[let op: hierna volgt een spoiler]

De hoofdrolspeler heeft op een gegeven moment geen pil meer nodig om superslim te zijn. Hetzelfde geldt, wat mij betreft, voor zelfmetingen. Je moet het doen om je eigen intuïtie te kalibreren. Als je steeds beter kan voelen, bijvoorbeeld:

 • hoeveel je hebt gegeten
 • of je hard genoeg sport
 • of je goed genoeg hebt geslapen

Dan gebruik je technologie om beter te voelen en je intuïtie te verbeteren. Het beste van beide werelden. Zeker als je af en toe stopt met dingen meten. 

Als je dat zo voelt. 


Extra: boek ‘Leve de Vrijheid’

Toen ik dit project deed, moest ik denken aan het boek  ‘Leve de Vrijheid’ van Tom Hodgkinson. Een bijzonder boek, daarom een recensie. Wat vond ik er van, wat heb ik er van geleerd en wat ga ik met die nieuwe kennis doen?

Ik moet zeggen, het is af en toe best vergezocht. In het boek haalt Hodgkinson regelmatig middeleeuwse schrijvers of filosofen uit de oudheid aan om zijn punt te maken. Zeker in het begin had ik daar wel moeite mee. Maar als je daar doorheen prikt dan kun je er toch best veel nuttige dingen uithalen.

De kern van het boek is eigenlijk dat de mens is vergeten om simpel te leven en te luieren. Ik moest denken aan de komiek John Cleese die het had over het nut van uit het raam naar buiten turen.

Schrijver Tom Hodgkinson

Tom Hodgkinson is een journalist, schrijver en oprichter van de blog Idler [link onderin]. Idler is een platform van de ideeën die in het boek staan. Artikelen kun je lezen, maar ook online cursussen kun je volgen. Bijvoorbeeld van Tom Hodgkinson zelf ook over hoe je zelf meer kan luieren.

Ten opzichte alle boeken en blogs die ik lees en alle podcasts die ik luister is dit wel een fijne tegenhanger. Het gaat niet om je loopbaan en productiviteit, maar om verveling en lekker niets doen.

Even een andere blik. Best verfrissend voor me, aangezien ik al veel met die andere dingen bezig ben.

Kritiek op maatschappij

Hodkinson is behoorlijke kritisch op de maatschappij in zijn boek. Vier dingen die er voor mij persoonlijk uitsprongen zijn deze. Schuin gearceerd en in het blauw staan daarachter mijn gedachten erbij.

Bedrijven en media hebben baat bij angst. Angst is prima voor de status-quo waarin zij zoveel mogelijk winst kunnen maken > Is dit zo? Helpt het als je stopt met het volgen van het nieuws? Misschien iets voor een volgend experiment.

Werk, rust en spel; bij alles komen beeldschermen kijken. Als je werkt zit je achter je computer. Zit je in de trein dan zie je overal schermen. Kom je thuis dan ga je eten achter je televisie. Ga je naar de sportschool dan zie je nog overal schermen. > Goed punt!

Nieuwe technologie heeft altijd veel beloftes, maar dat valt altijd tegen > Ik geloof in nieuwe gadgets en technologie. Ik denk dat de Hodgkinson hier te cynisch is. 

Negeer de overheid >Tja. Een anarchie lijkt me nog geen goede vorm om in samen te leven. 

Tips hart volgen 9x

Wat ga ik doen nadat ik dit boek heb gelezen? Het meest effectief om iets te leren is om er echt iets mee te gaan doen. Dit ga ik (meer) proberen te doen:

 1. Leer zelf dingen te maken en te repareren. Maak jezelf niet afhankelijk van anderen.
 2. Begin een moestuin. Wordt onafhankelijk van supermarkten en leer de natuur beter kennen.
 3. Ga vaker de natuur in. Wandelen, fietsen of mountainbiken. Dat is echte aardse ontspanning.
 4. Houthakken. Een Chinese wijsheid is: als je verlichting zoekt, ga dan hout hakken of water dragen
 5. Blijf experimenteren. Als je blijft experimenteren dan kun je altijd verder en ben je altijd flexibel.
 6. Blijf spelen. Volgens Trocchi is de mens het spelen verleerd. 

Samen met de eerste tips (mediteren, dagboek schrijven en de app Goals van Google) zijn dat de 9 tips om meer op gevoel te leven, mijn hart te volgen en mijn intuïtie te ontwikkelen.

3532_4c8a45c47825b_3532

 Boek Leve de Vrijheid


Meer spiritualiteit

Spiritualiteit ontwikkelen. Definitie, betekenis en tips. Hoe kun jij je spiritueel ontwikkelen? Naast het ontwikkelen van mezelf op allerlei gebieden, zoals fysiek en cognitief, richt ik me nu op mijn spirituele ontwikkeling.

Wat is spiritualiteit? Wat betekent het voor mij? Hoe is spiritualiteit gekoppeld aan groei en persoonlijk leiderschap? Hoe kijk ik naar spiritualiteit in relatie tot biohacking? Daarover lees je meer in dit deel!

Spiritualiteit definitie

Wat is de definitie van spiritualiteit? Het woord voor geest in het Latijn is ‘spiritus’. Eigenlijk gaat spiritualiteit om alles wat te maken heeft met de persoonlijke innerlijke ervaring.

Sommige mensen associëren dit met religie of bovennatuurlijke krachten. Het gaat eigenlijk om je innerlijke bewustzijn. Binnen religieuze spiritualiteit gaat het dan om de verbinding van het innerlijke bewustzijn met het hogere bewustzijn.

Spiritualiteit betekenis

Zelf ben ik niet religieus opgevoed. Zowel niet door mijn ouders, als op de basisschool of middelbare school. Nu zou ik mezelf ook niet religieus noemen.

Hoe sta ik tegenover atheïsme dan? Dit is een stroming of filosofie dat uitgaat van de afwezigheid van een God of Goden.  Nee, zo zou ik me zelf ook niet noemen. Ik geloof wel in een soort van hoger bewustzijn. Een hogere macht.

Sommige dagen geloof ik daar meer in, dan andere dagen.

Misschien eerder een agnost. Dat is iemand die geen overtuiging heeft of er wel of geen hogere machten bestaan. Spiritueel dan? Ja, ik zou mezelf wel spiritueel willen noemen. Dat was ik niet altijd.


Spiritualiteit ontwikkelen

In de afgelopen jaren heb ik mezelf spiritueel ontwikkeld. Dat was overigens niet het vertrekpunt. Volgens mij is spiritualiteit ook geen einddoel. Spiritualiteit zoek je op, omdat je daar op dat moment aan toe bent.

Ik ben heel rationeel. Dat zit in mijn karakter. Het is vaak mijn perspectief op andere mensen, op mijn eigen leven en gebeurtenissen.

Hoe ik bezig ben met spiritualiteit (en welke plek dat in mijn leven heeft)

Mijn startpunt, ook met de blog en mijn projecten, was om mezelf te verbeteren op elk aspect in mijn leven. Hoe jij je fysiek en cognitief moet ontwikkelen, daar is al genoeg over bekend.

Ik zou niet zeggen dat ik alles weet. Verre van dat. Maar op een gegeven moment kwam bij mij het inzicht dat persoonlijk leiderschap voor mij in emotionele en spirituele groei zit.  Niet voor niets vind ik het project waarin ik een maand op mijn gevoel heb geleefd, één van de allerleukste die ik onlangs heb gedaan. [link naar dat project staat onderin]

Vormen

Mijn eerste diepe ervaring met spiritualiteit was door middel van psychedelische middelen. Nog specifieker: een Ayahuasca reis in Noord-Groningen aan de rand met Duitsland. [link naar het artikel met mijn ervaringen staat onderin]

NB. De afbeelding boven is van Juan Carlos Taminchi. Een kunstenaar die werkt met Ayahuasca.

Daarvoor was ik ook al bezig met spiritualiteit, maar op een andere manier. Onder spiritualiteit schaar ik dan ook dingen zoals gevoel, intuïtie, zingeving en/of luisteren naar je ziel.

Wat ik doe? Denk aan:

 • elke dag mediteren
 • elke dag schrijven in mijn dagboek
 • af en toe aan yoga doen
 • boeken lezen die gaan over spiritualiteit of religie.

Het meest sprekend voor mij zijn spirituele of mystieke ervaringen die ik heb ik de natuur.  Op reis in de Verenigde Staten keek ik over de Grand Canyon uit. Dat was zo’n indrukwekkend gezicht.

Dat deed echt wat met me.

Of een bergwandeling maken in de Italiaanse Dolomieten of de Franse Alpen. De energie die ik voel van de massaliteit van stenen en natuur.

Kortom, psychedelische middelen, natuur en reizen zijn voor mij manieren om in spiritualiteit te komen.

Persoonlijke groei

Soms heb ik de neiging om passief te zijn. Met name in situaties met stress en/of als ik in een conflict kom.  Daar zit ik al langer mee en het voelt ook gek om het hier nu op te schrijven. Misschien durf ik het nu te doen, omdat ik het gevoel heb dat ik het meer aan kan.

Met mijn vriendin Susan heb ik het er wel veel over. Ik noem het zelf dat ik “meer in mijn kracht” moet durven te staan.

Hoe kan ik meer in mijn kracht staan?

Misschien herken jij het wel bij je zelf. Als een situatie achter de rug is, dan weet je precies wat je eigenlijk had moeten zeggen of wat je had moeten doen.

Dat heb ik ook regelmatig. Bij mij gaat het dan vaak over dingen als:

 • “Ik had beter mijn mening moeten verdedigen!”
 • “Waarom heb ik daar toen niets van gezegd!”

Zelf dacht ik altijd dat het in mijn karakter zit. Of moest ik denken aan een moment in mijn kindertijd. Dat was een moment waarin ik ‘kind af’ werd. Als je zo’n moment zou kunnen aanwijzen.

Als ik er aan terugdenk, dan voelt het nog steeds bedreigend. Ik was zelf een jaar of 6 en werd bedreigd door een grote groep kinderen van jaar of 10. Één meisje uit die groep had mij ergens van beschuldigd.

Waarvan weet ik al lang niet meer. Iets in de zin dat ik haar fietsband had laten leeglopen.

Het voelde heel intimiderend. Zelfs nu kan ik de plek waar het gebeurde nog aanwijzen.


Spiritualiteit tips (5x)

Was dat de reden van mijn passiviteit in conflictsituaties? Ik dacht van wel, maar ik wist het niet zeker. Of zit het “gewoon in mijn karakter”?

De Ayahuasca ceremonie gaf me daar al zeker inzichten in.

Dit ging nog een stap verder toen ik een email kreeg van een regressietherapeute. Haar naam is Anita en ze was aanwezig bij een lezing van mij over biohacking. Daarin vertelde ik dat biohacking voor mij het ontwikkelen op alle facetten is.

Dat ik de grenzen voel van mijn ontwikkeling op fysiek en emotioneel gebied. Niet dat ik er al ben, maar er was nog een gapend gat. Een aantal dingen heb ik al geprobeerd:

 1. Psychedelische middelen zoals Ayahuasca
 2. Natuur
 3. Regressietherapie
 4. Consciousness Hacking
 5. Virtual reality

De eerste twee tips heb ik al eerder beschreven. Over Ayahuasca heb ik een apart artikel geschreven [link onderin]. De overige tips heb ik hieronder verder uitgewerkt.


1 Regressie therapie

Anita nodigde mij uit voor een therapiesessie. Ik was sceptisch. Op haar website [link staat onderin] las ik namelijk over reïncarnatie. Dat je een reis maakt naar je vroegere leven of zelfs naar vorige levens.

Zij ontving me hartelijk met een kop thee. Ze was heel open en eerlijk: “Ik pretendeer niet dat het de waarheid is van wat je gaat zien of ervaren. Maar dat is niet belangrijk.”

Vervolgens ging ze communiceren met mijn lichaam aan de hand van spierspanning. Als ik hier zou opschrijven hoe dat werkt, dan zou je me voor gek verklaren.

Ik houd van bewijzen en data. Maar wat ik daar heb meegemaakt, dat kan ik nog steeds niet verklaren.

Over mijn reis naar een vorig leven (!?)

N.B. Wat nu volgt, dat is misschien een beetje raar. Dat snap ik. Dat zou ik ook vinden als ik het zou lezen, maar dit is hoe ik het heb ervaren. Aan de andere kant heb ik ook niet alles tot in de details beschreven, dat doet niet recht aan wat ik heb meegemaakt en de inzichten die ik daaruit heb gehaald. 

Want ik maakte zelf een reis. Een reis naar mijn jongere zelf. Niet naar toen ik 4 was, maar toen ik 14 was. Lag daar de oorzaak van mijn probleem?

Nee, dat lag nog eerder. Ik maakte een regressie door. Naar een (mogelijk) vorig leven. Ik zag wie ik (misschien) in een vorig leven was. Ik zag wat mijn vorige leven en mijn huidige leven met elkaar gemeen hebben.

Maar het allerbelangrijkste: ik zag wat de oorzaak was van mijn passiviteit in situaties met veel stress. Nog belangrijker: ik maakte verbinding met mijn vorige leven.

Dat voelde goed. Sterker, dat voelt nog steeds goed. Het voelt of ik nu meer heel ben. Of er nog iets moest gebeuren met mijn ziel.

Was het mijn fantasie? Is het echt gebeurd? Is er meer tussen hemel en aarde?

Ik heb geen idee, maar het heeft mij wel een stap verder gebracht in mijn persoonlijke ontwikkeling.

Niet dat ik nu klaar ben. Die pretentie heb ik ook niet. Maar de ontwikkeling van mijn spiritualiteit helpt me weer een stapje verder in mijn persoonlijk leiderschap. Niet alleen fysiek en cognitief, maar ook spiritueel.


2 Consciousness Hacking

Biohacking, dat klinkt heel rationeel, gedreven door data en technologie. Als iets dat weinig met spiritualiteit te maken heeft.

Dat is niet terecht.

In september gaf ik een lezing bij over spiritualiteit voor biohackers. Hierin vertel ik over mijn zoektocht naar persoonlijke groei, de rol van spiritualiteit en hulpmiddelen als natuur.

De avond werd georganiseerd door Consciousness Hacking [link onderin]. Een stroming die gaat over het inzetten van technologie voor het bewustzijn en welzijn van de gebruikers. De technologie is dus niet het startpunt, maar de mens. De oprichter van deze beweging is Mickey Siegel. Van origine heel erg op technologie gericht, maar bij hem begon het te knagen.

Hij stelde zich de vraag: “Hoe kan nieuwe technologie ons helpen met meer bewustzijn in plaats van ons steeds verder beperken?”

“Hoe kan nieuwe technologie ons helpen met meer bewustzijn in plaats van ons steeds verder beperken?”Mickey Siegel (oprichter Consciousness Hacking)

Wat is bewustzijn dan?

Denk aan dingen als liefde, compassie en welzijn. Het gaat om het volledig benutten van het ‘menselijk potentieel’ om meer heel te zijn. De huidige technologie zoals smartphones en computers leiden ons de tegengestelde kant op. Zoals social media, die leiden ons af en brengen ons verder van onszelf.

Yfke organiseert de Nederlandse meetups van Consciousness Hacking [link onderin]. Zij vertelde enthousiast vanuit haar eigen zoektocht. Ik herken me heel erg in haar pad. Zij maakt in haar werk de verbinding tussen bewustzijn en technologie.

In juni 2017 had ik een interview met Yfke Laanstra over haar boek Bits, Bytes en Bewustzijn.

Video interview met Yfke Laanstra over Consciousness Hacking


3 Virtual reality

De tweede lezing was van Dana Maria Fanaker. Zij heeft vorig jaar een virtual reality wedstrijd gewonnen van Samsung. Haar start-up houdt zich bezig met het gebruiken van virtual reality voor de coaching van patiënten [link onderin]. Denk aan sociale fobie, podiumvrees, hoogtevrees of pleinvrees.

Ze had Joyce meegenomen. Zij heeft vanaf haar vierde een fobie voor wespen. Na 2 (!?) sessies is het effect al een stuk minder op haar leven. Serieus, ik vond het indrukwekkend. Het is echt fantastisch hoe nieuwe technologie zoals dit mensen kan helpen met fobieën en problemen.

Voor zelfontwikkeling en spiritualiteit zijn ook bedrijven aan het nadenken over de toepassing van virtual reality. Denk bijvoorbeeld aan het rondlopen in mystieke plekken zoals tempels, bergen, natuurgebieden of mandalas.


Bonus: bewustzijn hacken

Zouden we ons bewustzijn in kaart kunnen brengen en hacken?

Ja. Wel volgens de mensen achter project Avartar. Zij denken dat we in 2020 onze persoonlijkheid kunnen uploaden in een computer. [link onderin]

Een andere expert is anesthesist en neurowetenschapper Divya Chander (Stanford University). Zij werd tijdens de Singularity University Summit 2016 in Amsterdam gevraagd naar bewustzijn. Kan dat?

Zij vertelde dat hersenonderzoekers verdeeld zijn in twee kampen. Één groep denkt dat we het bewustzijn kunnen reconstrueren, zodra je de hersenen synaps per synaps en neuron per neuron gaat opbouwen.

“Over 20 jaar kunnen we ons bewustzijn én onze persoonlijkheid uploaden in een computer.”Project Avartar

Een andere groep denkt dat bewustzijn niet exclusief in je brein zit, maar overal in je lichaam. Of dat het bewustzijn helemaal niet fysiek te lokaliseren is.

In haar lezing gaf zij voorbeelden van experimenten waar proefpersonen gedachten konden versturen via internet. Of dat wetenschappers de dromen van proefpersonen konden analyseren door sensoren aan de buitenkant van de schedel te plakken.

Van dromen naar bewustzijn, dat lijkt me geen grote stap meer. Wat betekent het als dat kan? Gaan we dan echt naar een Matrix toe?

ziel hacken

Divya Chander tijdens de ontbijtsessie (foto: Sebastiaan ter Burg)


Spreker technologie spiritualiteit

Zelf was ik de 2e spreker op de avond met Yfke en Dana-Maria. Mijn verhaal was grotendeels wat ik hierboven heb beschreven. Over de grenzen van biohacking en de rol van spiritualiteit in mijn persoonlijke ontwikkeling.

Biohacking brengt me namelijk verder, zowel fysiek als cognitief. Ik vertelde de zaal: “Ik ben net begonnen met de zoektocht naar mijn spiritualiteit.” Naar mijn ziel, zoals je wilt. Bij een Ayahuasca ceremonie had ik ook hier ook al inzichten over gekregen, maar de regressie therapie gaf ik nog meer handvatten om mijzelf ook spiritueel verder te ontwikkelen.

Bekijk hieronder de presentatie die ik heb gebruikt.

Interview

In september 2018 werd ik hierover geïnterviewd door Anthony Di Climenti in zijn podcast Biohacking Secrets:

Interview voor Biohacking Secrets


Meer lezen?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Eerder schreef ik deze artikelen hierover:

Dit zijn de externe links:

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:


Leef jij op gevoel of ratio?

Ben jij iemand die heel goed naar je gevoel kan luisteren en je intuïtie kan volgen? Heb je manieren om dat goed te doen? Wat werkt voor jou, is dat ook stilte, mediteren en het schrijven in een dagboek? Of denk jij dat leven op je gevoel een achterhaald ‘hippy’ ding is?

Laat een reactie achter! 

Comments 3

 1. Al een geluk dat je dit niet gepost hebt op 1 april 😉 Een experiment waarin je een maand niet gaat experimenteren op een blog over experimenten.

  Maar: goed idee wel 🙂 Ben benieuwd wat je hiervan gaat leren!

 2. Hoi Peter,

  ik herken me hierin.

  Mijn theorie is dat wanneer er ruis op je systeem zit je niks met de feedback/metingen bent. Intuïtie is voor mij niks anders dan feedback maar als op dat systeem ruis zit kan je het ook niet vertrouwen.

  Wanneer ik mijn intuïtie en mijn gevoel zou betrouwen dan blijf een chronische onderschatter. Door af en toe te meten kan ik mezelf hercalibreren. (= de ruis uit mijn systeem halen)

  Momenteel volg ik deze manier van denken die ik beschreef in http://extratijd.be/gedragsverandering/zin-en-onzin-meten/

 3. Hallo Peter,

  Leuke blog. Dank je wel.
  En? Hoe beviel jou die maand?
  Daar ben ik dan wel benieuwd naar…

  Groeten,
  Marlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.