online ondernemen verdienen

Online Ondernemen: lessen, falen & 3 tips

Peter Artikel Leave a Comment

Online ondernemen. Hoe bouw je een online onderneming op? Wat zijn de uitdagingen, valkuilen en praktische tips? In dit artikel alles over bloggen, podcasten en video’s maken. Oftewel, mijn verhaal van 4 jaar Project Leven.

Bedrijf opbouwen

Als ik lezingen of presentaties geef op evenementen of bij bedrijven, dan vertel ik vaak waarom ik ben begonnen met een blog. Het exacte verhaal is leuker om te horen dan om te lezen, dus ik zal het niet helemaal uitschrijven.

De kern is dat ik mijn nieuwsgierigheid had gevolgd. Ik had echt geen flauw benul wat voor verdienmodel er achter zou zitten. Ik was een paar weken eerder gestuit op het begrip ‘quantified self’ en dat vond ik interessant. Dat begon met het testen van sporthorloges, maar al snel bezocht ik Quantified Self Meetups.

Vanaf dat moment ging het lopen. Hieronder een chronologisch overzicht van wat ik in al die jaren heb beleefd en gedaan. Helemaal onderin dit artikel kun je screenshots bekijken van de blog door de jaren heen.

2013

In april 2013 kwam mijn eerste artikel online. Het was een overzichtsartikel over quantified self en ik had een vage vakantiefoto gebruikt als illustratie bij het artikel. Als ik het teruglees dan krijg ik kippenvel. Niet omdat het zo episch is, maar omdat ik het ontzettend slecht geschreven vind.

Ach, iedereen moet ergens beginnen.

Waarom de naam en het domein Project Leven? Dat was het idee van mijn vriendin Susan. Nog zo’n goed idee van haar: mijn persoonlijke experimenten.

Een paar maanden nadat ik was begonnen met schrijven was het december. Toen deed ik het eerste experiment waarin ik een maand niet warm mocht douchen.

2014

Begin 2014 werd ik door de Rode Hoed uitgenodigd om als expert mee te doen aan een paneldiscussie onder leiding van Arie Boomsma. De reden? Het onderwerp was zelfonthouding en ze vonden mijn experiment met koud douchen tot de verbeelding spreken.

Het optreden bij de Rode Hoed was niet mijn eerste publieke optreden. Eind 2013 gaf ik een lezing op het najaarsweekend van Mensa, de vereniging voor hoogbegaafden in Nederland. De combinatie van schrijven over onderwerpen en daar over vertellen sprak me al snel heel erg aan.

Blijkbaar ging het me ook goed af, want na mijn eerste bijdrage aan het debat in de Rode Hoed werd ik uitgenodigd voor een volgende bijeenkomst.

Links:

2015

Het leek me heel leuk om lezingen en presentaties in een breder gezelschap te doen. Ik nam het initiatief voor een bijeenkomst met gelijkgestemden over biohacking. Want rond die tijd raakte ik hier, naast quantified self, in geïnteresseerd. 

Ik kreeg soms ook vragen van vrienden: “Wat leuk dat je allerlei dingen meet met quantified self, maar wat kun je er nu mee?” Dat noem ik biohacking: het optimaliseren van je lichaam door middel van biologie, technologie en wetenschap.

Die bijeenkomst over biohacking noemde ik eerst nog de ‘Bulletproof Lifestyle Meetup’. De tweede editie in het najaar hadden Susan en ik omgedoopt naar de ‘Super Lifestyle Summit‘. In mijn beleving is biohacking breder dan alleen het merk Bulletproof. 

Het najaar van 2015 was ook mijn eerste bezoek aan Helsinki. Daar werd voor de tweede keer de internationale Biohacker Summit georganiseerd. De dag na de Summit ging ik koffie drinken met Martijn Aslander en Kim van den Berg van Permanent Beta die me vroegen of ik een Meetup reeks wilde organiseren over biohacking. 

Links: 

2016

Eind 2015 en in de loop van 2016 organiseerde ik bijna elke maand een Biohacking Meetup. Van Seats2Meet op Hoog-Catharijne tot de Beurs van Berlage in Amsterdam. De onderwerpen varieerden van genetica en epigenetica tot neurowetenschap en darmflora.

Voor dat laatste onderwerp had ik Nienke Tode-Gottenbos gevraagd. Voor de Meetup had ik nog een podcast interview met haar opgenomen. Begin 2016 was ik namelijk gestart met een eigen podcast. Ik zat er al langer aan te denken en te dubben: “Kan ik dat wel?”

Nadat ik als dagvoorzitter de Super Lifestyle Summit had begeleid, sprak Thijs me aan: “Heb je eigenlijk ook een podcast? Het gaat je zo makkelijk af?” Dat was het laatste zetje om het toch te gaan doen en ziedaar: de Project Leven Show. 

Rond die tijd was ik ook gestart met mijn eigen Youtube kanaal. Soms maakte ik vlogs van de uitkomsten van mijn persoonlijke experimenten. Zo worden de video’s over een maand leven op poedershakes of leren lucide te dromen best veel bekeken. Maar ik heb ook allerlei internationale experts geïnterviewd, zoals Ben Greenfield, Andreas Antonopoulos en Rhonda Patrick.

Links:

2017

Vanaf 2010 werkte ik als onderzoeker en adviseur voor bureau Necker van Naem. Dit is een bureau die veel opdrachten doet in het lokale bestuur. Dan kun je denken aan onderzoeks- en advieswerk voor gemeenteraden, griffies (ondersteuning van de gemeenteraad) en Colleges van B&W.

In 2015 ben ik van een 40 naar een 32 uur contract gegaan om meer tijd te hebben voor mijn eigen onderneming. In 2016 kon ik de stap maken naar een contract van 24 uur per week. In de zomer van 2017 heb ik de knoop doorgehakt: ik wil en kan volledig zelfstandig gaan ondernemen [verderop lees je meer over mijn verdienmodel].

Voor meer focus heb ik naast Project Leven een aparte website opgezet voor mijn lezingen en advieswerk. Daarnaast ben ik in 2017 gevraagd om de Quantified Self the Netherlands Meetups te gaan organiseren. 

Links:

Baan opzeggen

Het moment dat ik mijn baan ging opzeggen en dat aan iedereen kon vertellen? Dat was heerlijk. Het gevoel blijft dat ik het allemaal heel spannend vind en tegelijkertijd er ontzettend veel zin en vertrouwen in heb.

De reacties die ik kreeg nadat ik het had gedeeld op Facebook waren echt hartverwarmend:

Groots nieuws! Ik ga mij nu volledig richten op bloggen, podcasten en lezingen geven. In de afgelopen jaren heb ik…

Geplaatst door PeterJoosten.net op Zaterdag 21 oktober 2017

2018

Het jaar 2018 was bijzonder voor mij, het was immers mijn eerste volledige jaar als zelfstandig ondernemer. Aan het begin van het jaar schreef ik nog een aantal artikelen op dit blog Project Leven, maar ik merkte steeds vaker dat mijn aandacht en energie lag bij mijn zakelijke blog.

Dat was overigens niet zonder reden. Naast aandacht en energie kwam daar vooral mijn inkomsten vandaan. Een katalysator in dat proces is ook mijn TEDx lezing in Delft geweest. Zie de post op Instagram hieronder.

Zo werd ik naar aanleiding van dat verhaal door KPN gevraagd om in het Rijksmuseum, na de CEO, mijn verhaal te mogen doen (!?)

https://www.instagram.com/p/BgpDA6hlQO7/?utm_source=ig_web_copy_link

2019

In 2019 kon ik vooral doorgaan op het pad dat ik al was ingeslagen. Dat betekende eigenlijk nog meer focus op het geven van lezingen en presentaties over biohacking.

Een belangrijke stap daarin was ook de publicatie van mijn boek. Hoewel het boek eind 2018 verscheen, kreeg ik de meeste terugkoppeling begin dit jaar terug. Achteraf was het erg bevredigend, maar het schrijven van het boek was regelmatig een worsteling en een uitdaging. Maar dat schijnen de meeste auteurs te vinden.

In de zomer van 2019 heb ik dit blog Project Leven aangepakt. Een aantal oude artikelen waar ik niet helemaal meer achter stond heb ik verwijderd of sommige artikelen heb ik samengevoegd. Wel heb ik nog een nieuw artikel geschreven, namelijk over hardlopen in de bergen.

Links:


Tegenslagen

Als ik het chronologische overzicht zo lees, dan lijkt het allemaal heel logisch. Dan klinkt het alsof het allemaal heel makkelijk is gegaan. Maar dat was niet altijd zo. In de afgelopen jaren heb ik wat het online ondernemen en bloggen betreft ook wat tegenslagen en uitdagingen gehad.

  1. Online kritiek
  2. Hackers
  3. Geen rust nemen

#1. De media wisten mij al snel te vinden. Het begon met een artikel in Trouw in 2014 over quantified self en snel daarna een interview voor de Volkskrant over bulletproof coffee. De echte hoogtepunten (tot nu toe) waren mijn televisieoptredens. 

In 2016 was ik te zien bij het programma Galileo op RTL 5. Ik had vreselijk slecht geslapen en ik zag er enorm tegenop. Achteraf hoorde ik van anderen dat ik juist heel ontspannen overkwam.

Anyway, waar ik wel een beetje van schrok was een felle reactie die ik kreeg op Twitter. Ik probeer mezelf altijd een beetje in te houden op social media, maar dat is niet aan iedereen besteed.

#2. Mijn blog begon flink te groeien, al ging dat in horten in stoten. Het was nooit een lineaire lijn schuin omhoog. Ik heb nog screenshots op mijn computer waarin ik trots laat zien dat ik 2.000 bezoekers per maand had.

Het is bizar dat ik in oktober 2017 de 32.000 aantik. Ik probeer me al die mensen voor te stellen in een voetbalstadion. Dat is best een gekke gedachte. 

Het gevolg van die groei is dat ik ook doelwit van hackers werd. Dat is zelfs twee keer gebeurd. De eerste keer was het meest ludiek: her en der werden links naar Russische sites geplaatst waar je viagra en andere middeltjes kon kopen. 

#3. Het derde punt is nog steeds een uitdaging voor me. Als blogger is mijn privéleven deels ook werk. Het onderscheid tussen werk en privé kan ik daardoor moeilijk maken.

Wellicht geldt dat voor bijna elke ondernemer, maar een moment ‘even niets doen’ kan ik bijna niet. Terwijl ik weet dat het wel beter is. Momenten in de dag, in de week, in de maand en het jaar inbouwen waarin ik weer even op adem kan komen.


Verdienmodel

Veel mensen vragen wat mijn verdienmodel is. In grote lijnen valt het uiteen in drie onderdelen. 

  1. Lezingen
  2. Zakelijke samenwerkingen
  3. Digitale producten

#1. Wat begon met een lezing op een weekend van Mensa is uitgegroeid tot een serieus onderdeel. Zo geef ik komende maand drie lezingen, voor onder meer het RIVM, Uitvoeringsbedrijf Rijk (UBR) en een scholengemeenschap in Rozendaal.

De lezingen, presentaties en workshops gaan over quantified self, biohacking en de impact van nieuwe technologie op de mens, op bedrijven en organisaties. Daarin heb ik veel gehad aan trainingen, zoals van Toastmasters, Andy Harrington en mijn sprekerscoach.

Op Instagram deel ik dit ook regelmatig: