online ondernemen verdienen

Online Ondernemen: alle mislukkingen & successen van 4 jaar bloggen

Peter Artikel Leave a Comment

Online ondernemen. Hoe bouw je een online onderneming op? Wat zijn de uitdagingen, valkuilen en praktische tips? In dit artikel alles over bloggen, podcasten en video’s maken. Oftewel, mijn verhaal van 4 jaar Project Leven.

Bedrijf opbouwen

Als ik lezingen of presentaties geef op evenementen of bij bedrijven, dan vertel ik vaak waarom ik ben begonnen met een blog. Het exacte verhaal is leuker om te horen dan om te lezen, dus ik zal het niet helemaal uitschrijven.

De kern is dat ik mijn nieuwsgierigheid had gevolgd. Ik had echt geen flauw benul wat voor verdienmodel er achter zou zitten. Ik was een paar weken eerder gestuit op het begrip ‘quantified self’ en dat vond ik interessant. Dat begon met het testen van sporthorloges, maar al snel bezocht ik Quantified Self Meetups.

Vanaf dat moment ging het lopen. Hieronder een chronologisch overzicht van wat ik in al die jaren heb beleefd en gedaan. Helemaal onderin dit artikel kun je screenshots bekijken van de blog door de jaren heen.

2013

In april 2013 kwam mijn eerste artikel online. Het was een overzichtsartikel over quantified self en ik had een vage vakantiefoto gebruikt als illustratie bij het artikel. Als ik het teruglees dan krijg ik kippenvel. Niet omdat het zo episch is, maar omdat ik het ontzettend slecht geschreven vind.

Ach, iedereen moet ergens beginnen.

Waarom de naam en het domein Project Leven? Dat was het idee van mijn vriendin Susan. Nog zo’n goed idee van haar: mijn persoonlijke experimenten.

Een paar maanden nadat ik was begonnen met schrijven was het december. Toen deed ik het eerste experiment waarin ik een maand niet warm mocht douchen.

2014

Begin 2014 werd ik door de Rode Hoed uitgenodigd om als expert mee te doen aan een paneldiscussie onder leiding van Arie Boomsma. De reden? Het onderwerp was zelfonthouding en ze vonden mijn experiment met koud douchen tot de verbeelding spreken.

Het optreden bij de Rode Hoed was niet mijn eerste publieke optreden. Eind 2013 gaf ik een lezing op het najaarsweekend van Mensa, de vereniging voor hoogbegaafden in Nederland. De combinatie van schrijven over onderwerpen en daar over vertellen sprak me al snel heel erg aan.

Blijkbaar ging het me ook goed af, want na mijn eerste bijdrage aan het debat in de Rode Hoed werd ik uitgenodigd voor een volgende bijeenkomst.

Links:

2015

Het leek me heel leuk om lezingen en presentaties in een breder gezelschap te doen. Ik nam het initiatief voor een bijeenkomst met gelijkgestemden over biohacking. Want rond die tijd raakte ik hier, naast quantified self, in geïnteresseerd. 

Ik kreeg soms ook vragen van vrienden: “Wat leuk dat je allerlei dingen meet met quantified self, maar wat kun je er nu mee?” Dat noem ik biohacking: het optimaliseren van je lichaam door middel van biologie, technologie en wetenschap.

Die bijeenkomst over biohacking noemde ik eerst nog de ‘Bulletproof Lifestyle Meetup’. De tweede editie in het najaar hadden Susan en ik omgedoopt naar de ‘Super Lifestyle Summit‘. In mijn beleving is biohacking breder dan alleen het merk Bulletproof. 

Het najaar van 2015 was ook mijn eerste bezoek aan Helsinki. Daar werd voor de tweede keer de internationale Biohacker Summit georganiseerd. De dag na de Summit ging ik koffie drinken met Martijn Aslander en Kim van den Berg van Permanent Beta die me vroegen of ik een Meetup reeks wilde organiseren over biohacking. 

Links: 

2016

Eind 2015 en in de loop van 2016 organiseerde ik bijna elke maand een Biohacking Meetup. Van Seats2Meet op Hoog-Catharijne tot de Beurs van Berlage in Amsterdam. De onderwerpen varieerden van genetica en epigenetica tot neurowetenschap en darmflora.

Voor dat laatste onderwerp had ik Nienke Tode-Gottenbos gevraagd. Voor de Meetup had ik nog een podcast interview met haar opgenomen. Begin 2016 was ik namelijk gestart met een eigen podcast. Ik zat er al langer aan te denken en te dubben: “Kan ik dat wel?”

Nadat ik als dagvoorzitter de Super Lifestyle Summit had begeleid, sprak Thijs me aan: “Heb je eigenlijk ook een podcast? Het gaat je zo makkelijk af?” Dat was het laatste zetje om het toch te gaan doen en ziedaar: de Project Leven Show. 

Rond die tijd was ik ook gestart met mijn eigen Youtube kanaal. Soms maakte ik vlogs van de uitkomsten van mijn persoonlijke experimenten. Zo worden de video’s over een maand leven op poedershakes of leren lucide te dromen best veel bekeken. Maar ik heb ook allerlei internationale experts geïnterviewd, zoals Ben Greenfield, Andreas Antonopoulos en Rhonda Patrick.

Links:

2017

Vanaf 2010 werkte ik als onderzoeker en adviseur voor bureau Necker van Naem. Dit is een bureau die veel opdrachten doet in het lokale bestuur. Dan kun je denken aan onderzoeks- en advieswerk voor gemeenteraden, griffies (ondersteuning van de gemeenteraad) en Colleges van B&W.

In 2015 ben ik van een 40 naar een 32 uur contract gegaan om meer tijd te hebben voor mijn eigen onderneming. In 2016 kon ik de stap maken naar een contract van 24 uur per week. In de zomer van 2017 heb ik de knoop doorgehakt: ik wil en kan volledig zelfstandig gaan ondernemen [verderop lees je meer over mijn verdienmodel].

Voor meer focus heb ik naast Project Leven een aparte website opgezet voor mijn lezingen en advieswerk. Daarnaast ben ik in 2017 gevraagd om de Quantified Self the Netherlands Meetups te gaan organiseren. 

Links:

Baan opzeggen

Het moment dat ik mijn baan ging opzeggen en dat aan iedereen kon vertellen? Dat was heerlijk. Het gevoel blijft dat ik het allemaal heel spannend vind en tegelijkertijd er ontzettend veel zin en vertrouwen in heb.

De reacties die ik kreeg nadat ik het had gedeeld op Facebook waren echt hartverwarmend:

https://www.facebook.com/ProjectLeven/posts/1350268918435961


Tegenslagen

Als ik het chronologische overzicht zo lees, dan lijkt het allemaal heel logisch. Dan klinkt het alsof het allemaal heel makkelijk is gegaan. Maar dat was niet altijd zo. In de afgelopen jaren heb ik wat het online ondernemen en bloggen betreft ook wat tegenslagen en uitdagingen gehad.

  1. Online kritiek
  2. Hackers
  3. Geen rust nemen

#1. De media wisten mij al snel te vinden. Het begon met een artikel in Trouw in 2014 over quantified self en snel daarna een interview voor de Volkskrant over bulletproof coffee. De echte hoogtepunten (tot nu toe) waren mijn televisieoptredens. 

In 2016 was ik te zien bij het programma Galileo op RTL 5. Ik had vreselijk slecht geslapen en ik zag er enorm tegenop. Achteraf hoorde ik van anderen dat ik juist heel ontspannen overkwam.

Anyway, waar ik wel een beetje van schrok was een felle reactie die ik kreeg op Twitter. Ik probeer mezelf altijd een beetje in te houden op social media, maar dat is niet aan iedereen besteed.

#2. Mijn blog begon flink te groeien, al ging dat in horten in stoten. Het was nooit een lineaire lijn schuin omhoog. Ik heb nog screenshots op mijn computer waarin ik trots laat zien dat ik 2.000 bezoekers per maand had.

Het is bizar dat ik in oktober 2017 de 32.000 aantik. Ik probeer me al die mensen voor te stellen in een voetbalstadion. Dat is best een gekke gedachte. 

Het gevolg van die groei is dat ik ook doelwit van hackers werd. Dat is zelfs twee keer gebeurd. De eerste keer was het meest ludiek: her en der werden links naar Russische sites geplaatst waar je viagra en andere middeltjes kon kopen. 

#3. Het derde punt is nog steeds een uitdaging voor me. Als blogger is mijn privéleven deels ook werk. Het onderscheid tussen werk en privé kan ik daardoor moeilijk maken.

Wellicht geldt dat voor bijna elke ondernemer, maar een moment ‘even niets doen’ kan ik bijna niet. Terwijl ik weet dat het wel beter is. Momenten in de dag, in de week, in de maand en het jaar inbouwen waarin ik weer even op adem kan komen.


Verdienmodel

Veel mensen vragen wat mijn verdienmodel is. In grote lijnen valt het uiteen in drie onderdelen. 

  1. Lezingen
  2. Zakelijke samenwerkingen
  3. Digitale producten

#1. Wat begon met een lezing op een weekend van Mensa is uitgegroeid tot een serieus onderdeel. Zo geef ik komende maand drie lezingen, voor onder meer het RIVM, Uitvoeringsbedrijf Rijk (UBR) en een scholengemeenschap in Rozendaal.

De lezingen, presentaties en workshops gaan over quantified self, biohacking en de impact van nieuwe technologie op de mens, op bedrijven en organisaties.

Op Instagram deel ik dit ook regelmatig:


#2. Vanuit de blog heb ik diverse zakelijke samenwerkingen. Zo verdien ik een beetje geld met advertenties, zowel op de blog als in de podcast. Hetzelfde geldt voor ‘affiliate’ samenwerkingen. Dit betekent dat als bijvoorbeeld een podcast gast een bepaald boek noemt, ik een link naar dit boek opneem op bol.com. Als je vervolgens daar een boek bestelt na het klikken op mijn link, dan krijg ik daar een paar procent van.

Af en toe vraagt een bedrijf mij om een review te schrijven van hun product of dienst. Dit deed ik onder meer voor Freezlab, RIXIP en MyMicroZoo. 

Daarnaast schrijf ik artikelen voor andere websites als freelance journalist. Deze gaan ook vaak specifiek over quantified self of biohacking gerelateerde onderwerpen. Zo heb ik voor het Nationaal Archief twee artikelen geschreven in de aanloop naar een grote lezing over quantified self.

#3. De derde categorie zijn digitale producten. De kennis van alle persoonlijke experimenten, artikelen en podcast interviews heb ik gebundeld in een aantal e-books. In de komende jaren wil ik dit nog verder uitbouwen, met online programma’s, exclusieve video en audiofragmenten en zelfs offline bijeenkomsten.

Voorbeeld van een lezing die ik gaf bij Pecha Kucha Amsterdam


Doelen 

Wat zijn mijn doelen voor de komende tijd?

  1. Boek schrijven
  2. Summit organiseren
  3. Internationaal lezingen geven

#1. Het eerste is het schrijven van een boek. Hier ben ik al een keer mee gestart, maar het staat nu weer even op een lager pitje. Op dit moment is mijn plan om de website de komende maanden nog verder te optimaliseren, om dan in januari 2018 te starten met het schrijven van mijn boek. 

Ik zit nog een beetje in dubio over het onderwerp. Wil ik het hebben over biohacking in de zin van jezelf optimaliseren of juist biohacking vanuit een meer technologisch perspectief? Of allebei?

#2. Afhankelijk van het thema van het boek wil ik ook weer een echte bijeenkomst organiseren. Hoewel ik veel dingen online doe (dus onafhankelijk van tijd en plaats), haal ik veel energie van bijeenkomsten waar ik anderen ontmoet en we ideeën kunnen uitwisselen. Om die reden was ik destijds ook begonnen met de Super Lifestyle Summit. 

#3. Tot nu toe heb ik één internationale lezing gegeven. Dat was bij Darefest Antwerpen. Net over de grens, maar toch. Verder heb ik vaker presentaties in het Engels gegeven, maar ik zou mijn internationale opdrachten de komende jaren verder willen uitbouwen. 

De combinatie van reizen en lezingen geven, dat spreekt me heel erg aan. Zeker omdat de thema’s waar ik me mee bezig houd zich niet beperken tot alleen Nederland.

De middelste foto is gemaakt voor een interview met Charlie Magazine (België), de rechter voor Runnersworld


Mijn missie (2x)

Mijn missie met de blog, de podcast en vlogs is tweeledig. Aan de ene kant wil ik iedereen die het wil, de handvatten geven om hun eigen leven te ‘upgraden’. Je hoeft niet alles zelf uit te proberen, dat heb ik al voor je gedaan. Dat is mijn eerste missie.

De kennis en tips om het toe te passen staat in de artikelen, delen experts in de podcastinterviews en in de Youtube video’s.

Mijn tweede missie is om na te denken over de impact van technologische ontwikkelingen op de mens, organisaties, de overheid en de maatschappij. Niet alleen nadenken, maar ook het vormen van een visie en deze actief delen. Dit is de reden waarom ik regelmatig word uitgenodigd voor discussieavonden en denktanks met andere trendwatchers. 

Steun mijn missie!

Jij steunt me al door het lezen van de blog, het luisteren van de podcast en/of het kijken naar mijn video’s. Er is ook andere wijze waarop jij me kan steunen. Ik heb een Patreon pagina.

Uiteindelijk wil ik minder afhankelijk worden van lezingen, zakelijke samenwerkingen of het verkopen van digitale producten. Dat maakt me vrijer in het kiezen van onderwerpen om over te schrijven. 

Want dat is mijn derde missie: het maken van mooie en toepasbare ‘content’ in de vorm van artikelen, podcasts, vlogs en lezingen om mijn eerste twee missies te bereiken. 

Zo kun je mij helpen in het halen van mijn drie missies

Patreon is een platform waar je creatieve makers (van schrijvers tot toneelmakers) kan steunen. Ik zie mezelf (soms) ook als creatieve maker. Dat kan al vanaf 1 euro per maand. Als je mij steunt op Patreon dan laat je niet alleen zien dat je Project Leven een warm hart toedraagt, maar plaats daar ook 1 keer per week een achtergrondverhaal over het reilen en zeilen van de blog, podcast en het maken van video’s. 

Link

Tot slot, hieronder staan een paar screenshots van mijn blog in afgelopen jaren.


Terugblik

2013. Zo begon de blog. Zoals je kan zien werd ik al vrij snel gevonden door de landelijke media, in dit geval een interview met Trouw. Let daarbij op de enorme lange ondertitel!


2014. Ik had de ondertitel nog niet aangepast. Wel had ik een blije foto van mezelf aan de zijkant gezet en kwam er meer kleur in de website.


2015. Er kwam een logo en een korter ondertitel. Aan de artikelen te zien ging ik ook meer schrijven over trainen en CrossFit, maar ook over technologische onderwerpen zoals Singularity University.


2016. De website begint er steeds professioneler uit te zien. Je kan ook zien dat ik een podcast ben gestart, want deze pagina is nu toegevoegd aan de menubalk. 


Wat denk jij?

Dit was een ander artikel dan je wellicht van mij gewend bent. Ik ben benieuwd of je zo’n type artikel leuk vindt. Zijn er dingen waar je meer over wil weten, zoals tips voor het starten van een blog, het maken van video’s of het geven van lezingen? Wellicht heb je tips voor mij die me helpen met het behalen van mijn doelen.

Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.