Nootropics & Brein Supplementen kopen? Reviews & Top 5

Peter Artikel 3 Comments

Nootropics en brein supplementen. Dat zijn pillen die je kan slikken om je cognitieve functies te verbeteren. Wat zijn mijn ervaringen met nootropics? Reviews van hersenen supplementen. Waar kun je ze kopen in Nederland? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen van nootropics?

Wat zijn nootropics?

Na dit artikel weet je wat nootropics zijn en wat de voor- en nadelen zijn van nootropics. Je krijgt ook tips over hoe je natuurlijke nootropics kan gebruiken, een review en een top 5 van de beste nootropics die ik heb getest, plus 3 tips over hoe je nootropics het beste kan gebruiken in je leven.

Om te starten. Heb je wel eens van nootropics gehoord? Het woord nootropics is afkomstig van het Griekse woord ‘noos’ wat staat voor je hersenen. Deze supplementen zorgen voor een verbetering van je cognitieve vermogens, een hogere alertheid (focus en scherpte) en een beter geheugen. Een andere term die vaak terugkomt zijn ‘brain boosters’ of ‘hersenen supplementen’.

Spreker nootropics

In april 2018 was ik te gast in de radioshow van Yoeri op 3FM. Hij interviewde me over nootropics. Wat is het, hoe werkt het en welke tips heb ik voor mensen die willen beginnen?

Interview voor 3FM over nootropics

Wat zijn Hersenen Supplementen?

Ken je de film ‘Limitless’? In deze film krijgt de hoofdrolspeler (gespeeld door Bradley Cooper) een pil waarmee hij 100 procent van zijn hersencapaciteit kan gebruiken [link onderin]. Dat maakt mij wel nieuwsgierig hoe pillen en supplementen me kunnen helpen om slimmer te worden. Daarom worden ze ook wel Hersenen Supplementen of Brein Supplementen genoemd.

De definitie van nootropic is dat het een geneesmiddel, kruid of hormoon is, dat cognitieve functies verbetert. Een andere term is ‘smart drugs’. Het verschil met nootropics is dat smart drugs wel (ongewenste) neveneffecten kunnen hebben. Denk aan cocaïne. Dat is een smart drug, want je krijgt wel heel veel focus en concentratie, maar je kan er ook verslaafd aan raken. Dat speelt bij nootropics niet.

Werking nootropics

Wat is de werking en het effect van nootropics? Omdat er zo’n grote verscheidenheid aan producten is, is er geen standaard beschrijving van hoe ze werken. Je krijgt meer focus, een beter geheugen of een ander effect door de werking van nootropics op enzymen, hormonen en neurotransmitters in je hersenen.

De nootropics werken met stoffen die je ook in de natuur en in onze voeding vindt, zoals zink, ijzer, ginseng en vitaminen. Officieel vallen ze onder de voedingssupplementen en zijn dus geen aparte categorie.

In november 2017 werd ik geïnterviewd door Men’s Health over dit onderwerp. Een link naar het artikel staat onderin.

Nootropics Nederland

Nootropics in Nederland? De aandacht voor nootropics komt vanuit de Verenigde Staten. Geen wonder dat nootropics steeds meer (media) aandacht krijgen. Vooral in competitieve omgevingen zoals Silicon Valley en Wall Street zijn steeds meer ondernemers en high potentials die aan de smart drugs gaan. Zo schreef de Observer er een goed artikel over, waarin ook Dave Asprey, Tim Ferriss en Joe Rogan aan bod komen [link onderin].

In Nederland komt ook steeds meer aandacht voor nootropics en smart drugs. Zo had ik het uitgebreid over nootropics in mijn podcast afleveringen met Juglen Zwaan en Wiggert Meerman [links onderin]. Waarom zou jij je brein niet een handje willen helpen om meer focus en concentratie te krijgen?

Hersenen supplementen (5x)

Op de Biohacker Summit 2016 sprak ik met Jesse Lawler. Hij heeft de podcast Smart Drugs Smart [link onderin]. Hij vertelde mij over een aantal natuurlijke supplementen voor je hersenen die je kan gebruiken.

Energie. Begin de dag met beweging. Of het nu yoga, een stuk hardlopen of wandelen is. Jesse: “Een fit lichaam is een fit brein.” Daarnaast begint hij de dag met het groene thee. In groene thee zit L-theanine. Een kop thee bevat circa 8-20 mg theanine. L-theanine zorgt voor een ontspannen gevoel met focus.

Koffie dutjes. Heb je gedurende de dag energie nodig? Doe dan een koffie dutje. Hier had ik het ook over in mijn podcast met Kasper van der Meulen. Je drinkt een kop koffie en je gaat vervolgens 20 minuten slapen. Op het moment dat je wakker wordt, dan bereikt de cafeïne de adenosine receptoren, waardoor je direct heel veel energie voelt.

Humeur. Jesse heeft 2 tips om je humeur te verbeteren zonder gebruik van nootropics of supplementen. Zijn nummer 1 tip is om je favoriete muziek op te zetten. Zijn 2e tip is om citroenbalsem te ruiken (?). Deze geur heeft een humeur-bevorderend effect.

Focus. Om focus te krijgen, moet je in actie komen en bewegen. Focus krijg je niet door na te denken over wat je gaat doen, maar door juist te gaan werken. Hetzelfde geldt voor beweging. Zorg dat je elk uur ook een stukje loopt. Mijn eigen routine is dat ik werk met een Pomodoro timer. Na 50 minuten werken, ga ik 10 minuten iets anders doen. Soms doe ik dingen in het huishouden (zoals de was ophangen of de vaatwasser inruimen) en soms doe ik pull-ups, push-ups of ga ik een stuk wandelen.

Creativiteit. Heb je een drukke dag waarin je zowel dingen met je geheugen moet doen als ook dat je creatief moet zijn? De tip van Jesse is om het denkwerk overdag te doen. Als je moe bent, dan ben je cognitief beter in creatieve dingen dan om met je geheugen te werken. Nog een tip: als je creatief wil zijn, dan moet je niet multitasken. Blijf bij de ene taak die je hebt.

Een belangrijk middel dat Jesse Lawler niet heeft genoemd is slaap. De kwaliteit van je nachtrust is van enorme invloed op je geheugen, concentratie en mentale weerbaarheid. Om die reden richten steeds meer leveranciers van nootropics zich tegenwoordig op het maken van supplementen om beter te slapen. Zo bracht Omnimind in 2018 het product Sleep Well uit [meer informatie verderop] .

Groene thee

Naast de natuurlijke supplementen kun je in je voeding ook al slimme keuzes maken om je hersenen een boost te geven. Zo zitten in veel nootropics de stof l-theanine. Dit kun je ook binnen krijgen door het drinken van bijvoorbeeld groene thee of zwarte thee.

L-theanine. L-theanine  is een aminozuur die een effect heeft op je cognitieve vermogens en je ontspanningsniveau. Om die reden wordt soms geadviseerd om groene thee te drinken voordat je gaat slapen.

Vaak wordt L-theanine gecombineerd met caffeine. De l-theanine zorgt voor het dempen van de stress die caffeine kan geven. Deze combinatie komt bijvoorbeeld voor in Smart Caffeine (nummer #3 in de lijst straks).

Wil je op een natuurlijke manier l-theanine tot je nemen, dan schijn je groene thee te moeten drinken waarvan de bladeren in de schaduw hebben gestaan. Deze bevatten de meeste hoeveelheid l-theanine.


Nootropics kopen

Wat voor smartdrugs kun je kopen om slimmer te worden, je concentratie een boost te geven of in flow te komen? Deze supplementen heb ik getest:

 1. Paneuromix
 2. Mindscopic
 3. Smart caffeine
 4. Ciltip
 5. Creatine
 6. Braincaps
 7. Mindmints
 8. Queal Boost
 9. Huperzine A
 10. Kimera Coffee
 11. Brainbullets
 12. Modafinil

Deze smartdrugs staan hieronder uitgewerkt. Daarna geef ik een top 5 van wat voor mij de beste nootropics zijn.


1 Paneuromix

Paneuromix is een nootropic met een relatief hoge dosering Alpha-GPC. Het merk is vanaf 2012 op de markt. Daarnaast bevat het Phophatidyl Serine, Bacopa Monnieri, Ginkgo Biloba en vitamine B12. Wat ik zelf opvallend vond aan de ingrediënten, is dat het geen cafeïne bevat. Volgens de eigenaar van Paneuromix is de reden hiervoor dat cafeïne naast alertheid ook voor nervositeit kan zorgen.

De basis zijn Oosterse kruiden panax ginseng (gaat vermoeidheid tegen), ginkgo biloba (verbetert de doorbloeding van de hersenen) en rhodiola rosea (meer uithoudingsvermogen).

Bacopa Monnieri. Naast de Alpha GPG en de Oosterse kruiden is een belangrijk ingrediënt de Bacopa Monnieri. Dit is een extract van een waterplant uit India. Het voornaamste effect van Bacopa Monnieri is dat het leidt tot een verbeterd geheugen en minder stress. Wetenschappers geven aan dat het effect overigens pas optreedt na 4 weken, waarbij je het moet innemen met vet. Dat laatste is om de bestanddelen beter te laten opnemen door de hersenen.

Net als Omnimind, levert Paneuromix maar één type nootropic [link onderin]. Ten opzichte van de andere nootropics merk ik bij Paneuromix het sterkste effect. Ik had het idee dat ik energieker wordt, me scherper voel en beter uit mijn woorden kom. Je moet wel opletten met de dosering. De fabrikant raadt aan om op te bouwen vanaf 1 pil per dag.

Ik was zelf begonnen met 3 pillen per dag. Daarmee had ik een gevoel tegen een ‘overdrive’ aan te zitten. Ik wilde steeds doorwerken en productief zijn. Als je tegen een deadline aanzit is dat prima, maar het kan niet continu. Af en toe hebben je hersenen ook even rust en ontspanning nodig. Wat ik zelf een fijne bijkomstigheid vind, is dat Paneuromix een langer effect heeft. Als ik het een paar dagen heb geslikt en daarna een dag niet, dan merk ik nog steeds de effecten van de dagen ervoor.

N.B. Bestel je nootropics bij Paneuromix.

Paneuromix


2 Omnimind

Nootropics van Omnimind. Omnimind bevat een aantal stofjes. In de nootropic zitten onder meer artisjok extract (voor meer focus en een beter lange termijn geheugen), Forskolin (voor meer focus en motivatie) en L-theanine (zorgt voor ontspanning als tegenhanger van al die andere neurotransmitter bevorderende stofjes zoals caffeine).

Forskolin. Forskolin is een extract van een plant uit India. Daar wordt het al jaren gebruikt voor allerlei medicijnen. Forskolin helpt bij het verbeteren van je geheugen en leren, door het stimuleren van cyclic adenosine monophosphate (cAMP) in de hersenen.

Artisjokken extract. De Forskolin wordt vaak gecombineerd met artisjok extract, net als bij Ciltep (nummer #4).  Dit extract helpt om de cAMP beter beschikbaar te maken voor opname door je hersenen.

Mijn ervaring met Omnimind is dat het goed werkt. Qua effect vind ik het redelijk vergelijkbaar met Ciltep (nummer #4). Het is echt een ‘boost’ voor mijn focus en concentratie.

Zelf gebruik ik het vooral op dagen dat ik het echt nodig heb. Ik slik het dus niet elke dag. Een (klein) nadeel van Omnimind is dat je ‘s ochtends op een nuchtere maag direct 3 pillen moet slikken.  Soms krijg ik ‘s ochtends niet direct wat door mijn keel, maar de pillen zijn gelukkig niet zo groot.

Na 10 tot 20 minuten dan begint het bij me te werken. Als ik dan een fijne afspeellijst op Spotify aan zet, dan kom ik direct in flow met veel focus. Het is heerlijk werken dan!

UPDATE (juli 2017): Omnimind heeft een nieuwe formule. In de nieuwe formule zit Bacopa Monnieri, Rhodiola Rosea extract, L-tyrosine, DMEA bitartrate, NADH, bioperine en vitaminen B3, B5 en B12. Ten opzichte van de vorige formule valt me op dat Omnimind meer ingrediënten heeft toegevoegd die een stress verlagend effect hebben (de Rhodeliola Rosea extract en de L-tyrosine).

Zelf ben ik wel enthousiast over de NADH co-enzyme, omdat deze op het niveau van de energiehuishouding van de cellen een rol heeft.

Ten opzichte van de vorige formule heb ik de indruk dat het me sneller en voor een langere tijd in een beter humeur brengt, naast de eerdere effecten voor de focus en concentratie (daar merk ik geen groot verschil ten opzichte van de vorige formule).

Op zich is dat een fijne constatering, omdat je daarmee een grotere resistentie (een soort van buffer) opbouwt tegen negatieve stress. Dit kost je dan minder mentale energie, wat je dan kan aanwenden voor je taken waarop jij je moet concentreren.

UPDATE (december 2018): Omnimind heeft een nieuwe formule op de markt gebracht met de naam Sleep Well. De ingrediënten zijn GABA, passiebloem, kamille extract, citroenmelisse en melatonine. Met de kennis die er beschikbaar komt over de invloed van je slaapkwaliteit op je geheugen en concentratie, vind ik het een goed stap van Omnimind dat zij zich hierop richten.

N.B. Bestel je nootropics bij Mindscopic.

Omnimind


3 Smart caffeine

Smart caffeine (van Natural Stacks) is een nootropic met twee basis bestanddelen: l-theanine en cafeïne. L-theanine vind je ook in groene thee. Het tweede bestanddeel is cafeïne.

Één van de redenen waarom bulletproof coffee zo goed voor mij werkt, is ook de aanwezigheid van cafeïne. Doordat cafeïne in pure vorm in het supplement zit, schijn jij je alertheid en concentratie te kunnen verhogen.

Wanneer moet je smart caffeine slikken? Volgens de fabrikant kun je 1 of 2 pillen slikken wanneer jij het nodig vindt. Omdat cafeïne wel impact heeft op je nachtrust, raden ze aan om ‘s avonds de pillen niet in te nemen.

Wat merk ik er zelf van? Ik ben begonnen met één pil ‘s ochtends vlak voordat ik begon met werken. Ik voelde wel echt een energie en focus boost. Ik had het gevoel dat ik twee keer zo snel en zo goed kon werken. Of is dat een placebo effect?

N.B. Bestel Smart caffeine bij Nootrofit (gebruik de code JOOSTEN voor 5% korting)


4 Ciltep

Ciltip wordt ook gemaakt door Natural Stacks. Dit supplement bevat artisjokkenextract, forskoline en aminozuren. Artisjokkenextract? Ja, het artisjokkenextract in dit supplement bevat 900 milligram luteoline. Luteoline schijnt ontstekingen in je hersenen tegen te gaan.

Forskoline is een kruid dat lijkt op munt. Naast dat het goed voor je hersenen schijnt te zijn, wordt het ook gebruikt in supplementen om af te vallen en je testosteron aanmaak een boost te geven.

De fabrikant raadt aan om 2 tot 3 capsules te slikken vlak nadat je wakker bent geworden, dus nog voor je ontbijt. Voor mij werkt het supergoed.

In vergelijking met Smart Caffeine heb ik het idee dat Ciltip meer de steady flow geeft voor mijn hersenen. Smart Caffeine is dan weer de turbo die ik kan inschakelen als ik die nodig heb. Daarnaast helpt Ciltep mij om meer gestructureerd te denken. Daarom slik ik het vooral als ik een groot artikel moet schrijven.

N.B. Bestel je Ciltep bij Nootrofit (gebruik de code JOOSTEN voor 5% korting)

nootropics

5 Creatine

Creatine als nootropic? Je hersenen gebruiken creatine voor de synapsen, de verbindingen tussen hersencellen. Met name vegetariërs kunnen wel wat extra creatine gebruiken. Dagelijks 5 gram nemen schijnt al goed voor je cognitieve vermogen te zijn.

Zelf slik ik creatine in blokken. Twee maanden lang slik ik elke ochtend bij het wakker worden creatine, om dan weer een maand niets te slikken. In vergelijking met de andere supplementen merkte ik overigens niet direct grote verschillen na het slikken van creatine.

Krachttraining

Je lichaam maakt zelf ook creatine aan (in je lever, nieren en alvleesklier). Waarom heb je (extra) creatine nodig? Creatine helpt de prestaties van spieren tijdens kortdurende krachtsinspanningen met veel herhalingen.

Zelfs de NOC-NCF geeft aan dat teamsporters en krachtsporters veel baat kunnen hebben bij creatine en dat het weinig bijwerkingen heeft. Uit onderzoek van 6 wetenschappelijke studies bleek de spierkracht van sporters die creatine gebruikten toe te nemen met 8,5% in vergelijking met de placebogroep.

creatine bio

Langer leven door creatine

Je schijnt niet alleen maar sterker te worden door creatine. In een studie bleken muizen met creatine tien procent langer te leven. Tim Ferriss is ook fan van creatine. In zijn boek ‘The Four Hour Body’, schrijft hij dat creatine de kans op ziektes zoals Alzheimer, Parkinson en Huntington lijkt te verminderen [link onderin].

Hij gebruikt daarom zelf ook creatine. Zijn protocol? Vijf tot tien gram creatine poeder per dag gedurende twee weken. Herhaal dit om de twee maanden.

Studeren met creatine

Een ander effect dat aan creatine wordt toegeschreven, is dat het je hersenen helpt. Het schijnt vooral je korte termijn geheugen te helpen. Vooral voor studenten die moeten blokken voor een tentamen is het een goede toevoeging. Zeker als je ook nog eens sterker wil worden.

Overigens zijn er experts die de nodige vraagtekens hebben bij het onderzoek uit 2003 [link onderin].

natural stacks biocreatine

De ingrediënten 

Oké, maar waarom heb je dan BioCreatine nodig van Natural Stacks? Volgens de omschrijving is het een soort super creatine. Aan de creatine is roze himalayazout en fenegriekextract toegevoegd. De natrium van het roze himalayazout en het fenegriekextract bevorderen de opname van creatine door je lichaam.

Je kan ook voor een goedkopere optie kiezen. Bij MyProtein hebben ze reguliere creatine [link onderin]. Het voordeel van creatine is dat het veilig is voor de meeste mensen en relatief goed is onderzocht door de wetenschap. De meningen zijn overigens verdeeld of je het in blokken moet slikken of elke dag kan innemen.

Eerder slikte ik het in blokken, maar na een gesprek met Ben Greenfield in Finland niet meer. Hij vertelde mij dat hij dagelijks 5 gram creatine slikt als ‘verzekering’ om zijn hersenen in een goede conditie te houden.

 • Biocreatine kopen (bij Nootrofit & gebruik de code JOOSTEN voor 5% korting)
 • Krijg 25% korting op je eerste order (bij besteding van meer dan 30 euro) bij: Myprotein

6 Braincaps

Braincaps heeft 2 supplementen: Braincaps Boost en Braincaps Night. Het motto van Braincaps is dat de supplementen de concentratie verhogen en het geheugen verbeteren.

De Boost slik je ‘s ochtends en bevat onder meer Rhodiola Rosea, Gingko Biloba, L-theanine en cafeïne. Zelf vind ik de werking aardig lijken op Smart Caffeine (nummer #3). De Night slik je voor het slapen gaan en bevat onder meer  een aantal vitamines, 5-HTP, zink en melatonine.

Begin 2016 kwam dit merk in het nieuws, omdat veel studenten deze producten gebruiken. Braincaps, maar ook andere nootropics, kwamen onder vuur te liggen van onder meer de wetenschap. Hoogleraar Renger Witkamp Voeding en Farmacologie zegt onder meer:  “De consument wordt gewoon bedonderd. Je betaalt er geld voor, maar krijgt er niks voor terug.”

Mijn ervaring is dat de Boost mij heel erg goed helpt voor een korte stoot aan focus en concentratie. De werking is veel sterker dan een paar koppen koffie. Het effect van de Night kon ik minder goed merken.

Braincaps


7 Mindmints

Mindmints is een relatief nieuwe speler op de Nederlandse markt. Mindmints heeft 3 supplementen in hun pakket: Wakey, Kaboom en Nap Cap. ‘s Ochtends na het opstaan slik je 2 Wakey pillen. Deze pillen zorgen voor een positiever humeur en minder angst. Rond 11.00 uur of na de lunch kun je een Kaboom slikken. De Kaboom zorgt voor energie.

De basis van Mindmints is de NapCap. Ik sprak met Leo van Woerden, opgeleid in de neurofysiologie en oprichter van Mindmints. “We gaan vooral uit van het effect van het stapelen van de nootropics. Dit start met het optimaliseren van je slaap.”

Ik heb zelf de supplementen zowel gestapeld als los getest. Mijn ervaring was ook dat de drie supplementen elkaar versterken. Als ik ze los neem, dan is het effect van bijvoorbeeld de Kaboom minder dan als ik Paneuromix of Omnimind slik.

De kern van Mindmints is ook niet zozeer een korte termijn verbetering van de focus of concentratie. Leo van Woerden: “We richten ons op mensen die over langere termijn hun prestaties willen verbeteren. Dit doen we door een goede nachtrust, een goed humeur en daarbovenop meer energie.”

Veel ingrediënten die zij gebruiken hebben volgens hem ook pas een effect bij langdurig gebruik. “In de literatuur staat dat het effect van Bacopa op het geheugen pas na een paar weken dagelijkse inname optreedt.”

Zelf slik ik Mindmints nu als ik een ‘steady’ week wil draaien en kies ik af en toe voor andere supplementen voor specifieke situaties, zoals een belangrijke presentatie of interview.

NB. Hier kun je Mindmints kopen

MindMints


8 Queal

Queal ken ik van de voeding in poedervorm. Zo deed ik een persoonlijke experiment waar ik een hele maand op poedervoeding leefde [link onderin]. In tegenstelling tot de andere nootropics in dit overzicht heeft Queal een poeder die je kan toevoegen aan hun eigen poeders, thee of koffie. Dit product heet Queal Calm Focus Boost.

De poeder bevat Ashwaganda (Indiaans kruid), choline, l-theanine en guarana. Naast meer focus en een verbetering van je cognitieve vermogens zorgt de poeder naar eigen zeggen voor een snellere reactietijd. Daarnaast helpen de ingrediënten ook bij de vermindering van stress en angst.

Ik gebruik de Boost poeder als ik ‘s ochtends een aantal afspraken heb en weinig tijd heb om mijn lunch te maken. Op die manier zorg ik ervoor dat mijn shake niet alleen snel en voedzaam is, maar me ook helpt om sneller te denken.

N.B. Hier kun je Queal kopen

Boost Calm Focus van Queal


9 Huperzine A

Huperzine A is een supplement die ik gebruik om lucide dromen op te wekken lucide dromen. Lucide dromen betekent dat je bewust bent dat je droomt en dat je daar vervolgens in kan handelen.

Huperzine A wordt gemaakt van een Chinees mos met de naam Huperzia Serrata. Voor de westerse wereld was deze stof onbekend voor 1980, maar het wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Huperzine A wordt gebruikt tegen de ziekte van Alzheimer. Daarnaast slikken het sommigen het ook als nootropic voor een verbetering van het geheugen.

Zelf neem ik Huperzine A soms met Paneuromix, omdat Paneuromix een hoge dosis Alpha GPC bevat. Dit is een goede aanvulling op de werking van Paneuromix. Daarnaast slik het als ik in de aanloop naar een aantal nachten waarin ik lucide dromen wil hebben.

Huperzine A


10 Kimera

Koffie is een stimulerend middel. Ik drink 2 à 3 koppen in de ochtend. Niet alleen omdat ik het lekker vind, maar ook omdat ik de cafeïne in mijn lichaam fijn vindt. Dat geeft me net wat meer focus, concentratie en energie. Om dit effect vast te houden, drink ik af en toe een week koffie zonder cafeïne [link onderin].

Maar goed, bij Kimera Coffee vonden ze het een goed idee om nootropics toe te voegen aan de koffie. Ik heb twee zakken besteld in Engeland, omdat ze (nog) niet leveren in Nederland.

Hoe smaakt het? Het smaakt een beetje naar gebrande noten en chocolade. Best lekker! Misschien is het placebo, maar ik voelde me scherper en had meer focus dan anders.

koffie nootropics

Kimera Coffee

Wat hebben ze dan toegevoegd aan de koffie? Dat zijn de volgende nootropics:

 • Alpha GPC
 • Taurine
 • L-theanine
 • DMEA

Dit is wat Kimera zelf zegt. Alpha GPC zorgt voor meer mentale focus en meer kracht. Taurine zit in eieren. Het helpt tegen de veroudering (in de hersenen), vermindert vermoeidheid (het zit ook in Red Bull drankjes) en helpt bij de vetverbranding. Alpha GPC is ook één van de ingrediënten in Paneuromix.

L-theanine zit ook in Smart Caffeine en groente thee. Het is een thee extract en is rustgevend. Het helpt je om beter te slapen. DMEA tot slot is ook een choline (net als Alpha GPC). DMEA zorgt voor een betere zuurstof opname, beter functionerende rode bloedlichaampjes en meer energie.

De koffiebonen komen uit de Dominicaanse Republiek. Op de verpakking staat niet hoeveel nootropics in een zak, dan wel een kop koffie zitten. Dat is een nadeel. Als ik zelf nootropics neem, dan wil ik wel weten hoeveel ik er binnen krijg. Dan kan ik net zo goed een kop koffie drinken om mijn pillen mee weg te spoelen.

Het voordeel is dat het goede koffie is, dat het lekker is en dat ik er goed op presteer. Al kan dat laatste ook het placebo effect zijn.

N.B. Je kan koffie bestellen bij onder andere LiveHelfi.com

koffie nootropics

Kimera Coffee. De supplementen horen er niet bij.

11 Brainbullets

Net zoals Mindmints biedt Brainbullets een zogenaamde stack aan van verschillende type nootropics. De blikvanger is Sharp. Deze supplementen zijn bedoeld om je concentratie te verbeteren. De ingrediënten zijn caffeine (130 mg), l-theanine, t-thyosine, guarana extract, DMEA en 2 vitamines B6 en B12). Zelf ben ik niet altijd een fan van caffeine in een nootropics (immers, dat kun je ook krijgen door het drinken van koffie), maar de combinatie met l-theanine en t-thyosine zorgen dat het scherpe effect meevalt. Je kunt Sharp dus ook slikken en daarnaast nog een kop koffie drinken.

Core is meer bedoeld op het dagelijks onderhoud van de hersenen. De ingredienten verschillen van Sharp en het belangrijkste ingrediënt naast alpha lipoic acid (ALA) is citocoline. Citocoline helpt bij de aanmaak van choline, dat zoals je straks zult lezen, een belangrijke neurotransmitter is.

Snooze is supplement dat je helpt bij het in slaap vallen en de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Deze slik je daarom ook ongeveer 30 minuten voordat je gaat slapen. Zelf ben ik overtuigd van het concept dat je cognitieve prestaties ook voor een heel groot deel worden bepaald door de kwaliteit van je nachtrust. Om die reden ben ik gecharmeerd van de opzet van Brainbullets dat ze deze type supplementen ook aanbieden.

N.B. Bestel Brainbullets hier (en gebruik de code projectleven voor 20% korting!)

Brainbullets

12 Modafinil

Nog voordat ik de term nootropics eigenlijk kende had ik al van Modafinil gehoord. In eerste instantie was ik er een beetje huiverig voor. In eerste instantie is het ontwikkeld als middel tegen overmatige slaperigheid, zoals narcolepsie. Op de website van de Nederlandse distributeur staat dat het middel bij proefpersonen ook bleek te helpen bij het geheugen, alertheid en concentratie.

Van alle middelen die ik heb getest vond ik deze het heftigst. Gelukkig zijn ze zich daar van bewust en raden ze aan om te starten met een halve pil en het niet direct te combineren met koffie. Ik moest een aantal lezingen voorbereiden, een taak die best veel van mijn cognitieve vermogens vraagt. Met de Modafinil ging ik echt als de brandweer. Naast de alertheid en concentratie had ik ook meer mentale energie. Vanwege de intensiteit raden ze aan om het niet dagelijks te nemen. Iets dat ik zeker kan beamen.

N.B. Bestel Modafinil hier.

Modafinil


Paracitam Nederland

Een aantal typen nootropics zijn niet legaal in Nederland verkrijgbaar. Dit zijn de zogenaamde racatams. De bekendste is Paracitam, maar je hebt ook Aniracetam en Phenylpiracetam. Sommige gebruikers zeggen dat deze nootropics het effect hebben van amfetamines, maar dan zonder de crash na afloop.

De racetams stimuleren de acetylcholine en glutamic receptoren in het brein. Dit zorgt voor meer focus, een verbeterd geheugen en de mogelijkheid om informatie sneller op te nemen. Uit sommige onderzoeken komt naar voren dat deze nootropics kunnen leiden tot een verbetering van je verbale vermogens. Kortom, hoe snel en makkelijk je een taal leert lezen, spreken en verstaan.

Choline. Aandachtspunt bij deze groep is dat ze de voorraad choline moleculen in je brein aanspreken. Daarom worden ze vaak gecombineerd met nootropics die choline bevatten. Natuurlijke bronnen van choline zijn onder meer vlees, vis en eieren.


Nadelen Smartdrugs

Wat zijn nadelen? Ten eerste moet je niet volledig en compleet afhankelijk zijn van de pillen, ten tweede worden ze niet standaard getest en ten derde kun je er verslaafd aan raken.

#1 Ken je Rick Rosner? Rick heeft het op één na hoogste IQ ter wereld, van 192. Zijn geheim (of althans een deel daarvan)? Hij slikt dagelijks 50 pillen. Op Business Insider las ik een artikel waarin hij werd geïnterviewd. Hij start zijn dag met onder andere visolie, slikt vitamine D supplementen en drinkt koffie om hem scherp en alert te houden.

Daar houdt de vergelijking met wat ik dagelijks slik wel op. Zoveel supplementen, dat gaat mij te ver. Vertrouw je dan alleen nog maar op pillen? Ik probeer daarom nootropics strategisch in te zetten.

#2 Een ander aandachtspunt is dat voedingssupplementen niet standaard worden getest. Als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit signalen of klachten krijgt, dan kan zij besluiten om onderzoek te doen.

Je moet dus enigszins vertrouwen op de fabrikant: kloppen de ingrediënten en hoeveelheden die zij op de verpakking zetten? Om die reden kies ik voor merken die al langer op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn.

#3 Een schokkend verhaal las ik op The Fix [link onderin]. Hier werd ik op gewezen door één van mijn lezers. In het artikel schrijft een moeder dat haar zoon verslaafd raakte aan een bepaald merk ‘hersen supplementen’. Dit leidde in eerste instantie tot slapeloosheid, depressieve gevoelens en angststoornissen. Na een opname in het ziekenhuis duurde het een aantal weken voordat hij was afgekickt, inclusief allerlei afkickverschijnselen.

Ze kwamen er achter dat in één van zijn pillen Tianaptine zat. Dit is een stof die wordt gebruikt in antidepressiva en het hecht zich aan bepaalde receptoren in de hersenen. Dit zijn dezelfde receptoren die reageren op morfine en andere pijnstillers. Na een te lange blootstelling aan deze stof met een te hoge dosering, kun je er fysiek afhankelijk (verslaafd) aan raken.


Toekomst

Wat zijn ontwikkelingen voor de toekomst? Ten eerste wordt het veel normaler om pillen te slikken voor je hersenen en ten tweede wordt de inhoud van de pillen steeds meer afgestemd op de persoon.

#1 Het slikken van supplementen om je cognitie te verbeteren is in de toekomst heel gewoon. In het artikel voor Men’s Health waarvoor ik ook werd geïnterviewd, sprak de auteur met Govert Valkenburg. Hij is ‘techniek filosoof’ aan de Universiteit van Leiden.

Govert Valkenburg: “De mens heeft een enorme aanleg voor luiheid. Als we een manier kennen om iets te bereiken zonder ons daarvoor in te spannen, dan heeft die manier de voorkeur.” Volgens hem veranderen onze morele opvattingen. Nu is het misschien nog gek, maar in de toekomst is het normaal om dergelijke pillen te slikken.

Dezelfde mening heeft trendwatcher Faith Popcorn. Volgens haar worden nootropics in de toekomst net zo gewoon als het drinken van een kop koffie (alleen dan nog effectiever).

“De mens heeft een enorme aanleg voor luiheid”Govert Valkenburg

#2 Een ander visie op de toekomst van deze type supplementen is dat ze meer gepersonaliseerd worden. Ik sprak hierover met Nienke Tode-Gottenbos. Ik heb haar eerder geïnterviewd voor mijn podcast.

Nienke: Of iets ‘werkt’, hangt ook af van hoe goed de desbetreffende neurotransmitter al werkt in jouw lichaam. Een systeem aanvullen dat al op 90% functioneert, daar merk je weinig van. Zeker als ook nog kruiden gebruikt worden die je eerst langdurig moet gebruiken voor het volledige effect bereikt wordt.”

Wellicht is het over een tijdje normaal dat jij de hoeveelheid en werking van neurotransmitters kan meten, net als bloedwaardes, om daar vervolgens gericht suppletie voor te nemen.


Beste Nootropics Nederland (top 5)

Wat is mijn conclusie over nootropics? Ik houd het bij goed eten, veel sporten en bewegen, goed slapen, vitamine D en visolie. Daarnaast slik ik nootropics als ik het nodig heb. Hieronder staat mijn top 5, wanneer ik het slik en de belangrijkste reden.

[table] Nummer, Nootropic, Wanneer, Belangrijkste reden
1, Creatine, Dagelijks, Dit houdt mijn hersenen scherp
2, Paneuromix, Voor een lezing, Stimuleert mijn verbale vaardigheden
3, Omnimind, Dag met deadlines, Boost voor mijn focus en concentratie
4, Modafinil, Lezing voorbereiden, Mentale boost en meer alertheid
5, Smart caffeine, Slecht geslapen, Meer energie zonder de ‘edge’
[/table]

Verderop staat een link naar alle websites waar je de nootropics kan bestellen. Ik vind het leuk als je een reactie plaatst en of jij je herkent in mijn top 5!


Conclusie (4 tips)

Wil je aan de slag met nootropics? Dan heb ik deze tips voor je:

#1 Start met de basis. Het is niet effectief als je nootropics gaat slikken, maar als je de basis nog niet op orde hebt. Bijvoorbeeld dat je weinig beweegt, slecht slaapt of veel ‘junk food’ eet. Op de rest van mijn blog staan tips over hoe je een gezonde leefstijl kan opbouwen.

#2 Pas toe wat werkt (voor jou). Ga testen met welke nootropics voor jou werken. Elk lichaam is anders en de biochemische processen in mijn brein werken anders dan die bij jou. Bestel dus 3 à 4 merken nootropics en kijk wat het effect op je prestaties is. Ben je er achter wat voor jou werkt en in welke situatie? Blijf dan daarbij.

#3 Mix. Heb je een nootropic gevonden die goed voor je werkt? Zorg dan dat je lichaam en je hersenen niet gewend raken aan de dosering. Neem het niet elke dag. Sla af en toe een dag over of slik het alleen op bepaalde dagen.

Ik maak zelf een uitzondering voor creatine. Dat is een simpel supplement die behoorlijk uitvoerig is onderzocht door de wetenschap. Die slik ik wel dagelijks.

#4 Overigens geldt voor een aantal stofjes dat ze pas op langere termijn effect hebben, zoals ginkgo biloba. Daarom moet je voor jezelf uitzoeken met welke frequentie je dit effect kan bereiken (als dat je doel is). Onderzoekers zagen met een dagelijkse inname van 80 mg/dag een positief effect bij dyslectische kinderen nadat zij het 34 dagen hadden ingenomen [link onderin].


Leeslijst

Wil je meer weten? Eerder schreef ik deze artikelen op de blog:

Ik heb Wiggert Meerman, Juglen Zwaan en Matthijs Diederiks voor mijn podcast geïnterviewd over nootropics. Je kan de afleveringen ook luisteren in je iOS (Apple) of Android podcast app (en je direct abonneren op de Biohacking Impact podcast)

Aflevering met Wiggert Meerman (aflevering 16)

Aflevering met Juglen Zwaan (aflevering 24)

Aflevering met Matthijs Diederiks (aflevering 53)

In de podcast Bionic Man (BNR en Financieel Dagblad) hadden we het ook over nootropics.

Ik kwam ook in de media over dit onderwerp:

Wil je de nootropics kopen? Dit zijn de gesponsorde links:

Dit zijn de andere nootropics:

Deze externe links heb ik gebruikt:


Jij? Gebruik jij nootropics en smart drugs? Laat me weten waarom wel of waarom niet!

Comments 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.