headband muse kopen

Muse Headband kopen Nederland? Een review!

Peter Artikel 12 Comments

Wil jij een Muse Headband kopen in Nederland? Lees dan eerst de review op mijn blog. Ik heb een maand lang de Muse Headband en de bijbehorende app getest om beter te mediteren, meer focus te hebben en minder stress te ervaren. 

Muse headband review

“Het ziet er niet heel raar uit, maar toch zou ik hem niet op doen in de trein”, kreeg ik als reactie toen ik een foto van mezelf met de headband op verstuurde via Whatsapp. Ik heb de zwarte versie van de Muse Headband getest (er is ook een versie in de kleur wit). De rekenkracht zit in de hardware die achter je oren zit. De rest van de band bestaat uit sensoren. 

Hoe voelt het? Ik moet zeggen, in eerste instantie voelt de Muse een beetje fragiel. Uiteindelijk valt dit heel erg mee, overigens. Met de schuifjes volledig open plaats je band achter je oren. Hierna schuif je de binnenkant van de hoofdband tegen je voorhoofd aan. Dat zit op zich best wel prima. Als ik start met een meditatiesessie op de app van Muse, dan controleert de app ook twee keer of alle vijf de sensoren contact maken met je hoofd om je hersengolven te meten.

Muse headband kopen 

Wil je een Muse headband kopen? Ik maakte een korte video over de Muse headband. Bekijk deze hieronder. 

Muse Headband Nederland

De Muse Headband wordt gemaakt door het Canadese bedrijf InteraXon. Dat bedrijf richt zich op technologie om hersengolven te meten. Naast de hardware (de headband) ontwikkelen ze ook software. Er is momenteel één officiële app beschikbaar voor de Muse.

Dat is de ‘Calm app’. Deze app meet hoe goed je mediteert. Via Bluetooth koppel je de headband aan je app. Dat meten doet de Muse door het registreren van je alfa en beta hersengolven. Die signalen worden via algoritmes weer verwerkt naar een bepaalde score. In het kort: hoe meer alfa, hoe meer ontspannen je bent. 

ervaring muse headband

Mediteren met technologie

Wil je mediteren met de Muse Headband? Dan moet je dit doen. Als je de headband op zet, stop je oordopjes in je telefoon en start je de app. Daarin geef je aan hoe lang je wil mediteren. De app test dan eerst of de sensoren goed je hersengolven kunnen oppikken.

Daarna wordt de huidige activiteit van je hersengolven gekalibreerd. In één minuut wordt je bijvoorbeeld gevraagd om een aantal schrijvers, een aantal straten, films, boeken, etc. te bedenken. Na een tweede check van je sensoren start je sessie. Eerder heb je kunnen aangeven hoe lang je wil mediteren. Zelf vind ik 10 minuten fijn.

Feedback van golven, regen en vogels

In de app krijg je directe feedback over hoe je mediteert. Wat ik bijzonder vind is dat die terugkoppeling op een heel natuurlijke wijze gebeurt. Je kan kiezen voor twee opties: strand of regenwoud. Kies je bijvoorbeeld voor strand, dan hoor je de golven aanspoelen. Hoe beter je mediteert (hoe meer focus je hebt), hoe rustiger het weer. Ben je helemaal afgeleid, dan hoor je een harde wind en woeste golven. Je mediteert dan ook met je ogen dicht.

Waarom zie je dan wel een strand of een regenwoud op de app? Dat is niet een functie die je zelf gebruikt. “Het is leuk voor demonstraties of als anderen erbij zijn” volgens Remco. Nog even een disclaimer: ik mocht de Muse Headband kosteloos testen voor mijn blog. 

Die vogels dan? 

Weg vogels!

Je hoort een vogel fluiten of vliegen als je een bepaalde tijd heel gefocust bent geweest. Laat je dus niet afleiden als je ineens vogels hoort! Mij gebeurde dat de eerste paar keren wel: “Yes, ik hoor vogels en ben dus goed aan het mediteren!”. Helaas, weg focus. Weg vogels. 

IMG_1888

Screenshot van de app. Dit is het scherm voordat je een sessie start.

Voordelen van Muse headband 

Wat vind ik van de Muse Headband? Nou, om te beginnen: de bewijzen stapelen zich op dat mediteren goed voor je is. Voor je stressniveau, je focus en je productiviteit. Ik mediteer zelf gemiddeld 5 keer per week. Deels omdat ik weet dat het goed voor me is en deels omdat ik me ook echt beter voel na een meditatiesessie.

Met Muse krijg je eigenlijk op een ontspannen manier terugkoppeling over hoe goed je het hebt gedaan. Na elke sessie krijg je een samenvatting van je sessie, bijvoorbeeld hoeveel procent van de tijd je rustig en gefocust was. 

IMG_1885

Screenshot na een meditatiesessie met de Muse

Nadelen van Muse headband 

Heb je daar een Muse voor nodig? Nou, ik denk dat voor sommige mensen de Muse het mediteren minder zweverig maakt. Muse maakt mediteren wel beter toepasbaar in een zakelijke setting. Wel vreemd, want er is al heel lang ook andere technologie beschikbaar om je te helpen bij het mediteren. De Muse kan mediteren een beetje hip maken. Prima, wat mij betreft. 

mediteren technologie

Zijn er geen nadelen aan de Muse? Nou, wat mij betreft zijn er twee.

#1 Ten eerste is de hardware nu nog heel erg aanwezig. Ik zal niet zo snel de Headband opzetten om te mediteren, als ik door het park loop of in de trein zit.

#2 Ten tweede registreert de Muse nu alleen nog maar. Hoe awesome zou het zijn als de hoofdband zelf signalen af zou geven, zodat je beter kan mediteren. Dan hoef je op een gegeven moment niets meer zelf te doen. Overigens is die  technologie is er al wel. In mijn lezing over biohacking vertelde ik over transcraniële magnetische stimulatie. 

Wat vind jij daarvan? Laat het weten in de comments!

Koopadvies Muse Headband 

Wat is mijn eindoordeel? Zou ik de Muse headband bijvoorbeeld zelf kopen? Nou, dat ligt eraan. Aan je budget, of je al tools in huis hebt, of je geduld hebt en je ervaring met mediteren. 

Budget. De Headband is nog best prijzig. Als je wil beginnen met mediteren dan kun je bijvoorbeeld ook een app zoals Calm of Headspace downloaden.  

Andere tools. Ik heb zelf al een emWave 2 in huis. Daar doe ik meditatie en ademhalingsoefeningen mee. Ik kan monitoren hoe goed ik dat doe aan de hand van mijn hartritmevariabiliteit [link onderin]. Nog een leuk feitje: ik heb met beide apparaten tegelijk gemediteerd en ze laten hetzelfde patroon zien. 

Doorontwikkeling. Dit is de eerste versie van de Headband. Als je graag de nieuwste technologie als eerste wil hebben als early adopter, dan zou ik dat doen. Heb je iets meer geduld, dan kun je ook even wachten. Zowel interAxon als concurrenten zijn volop bezig met het verbeteren van de hardware. 

Waar denk ik aan? Nog betere sensoren, andere vormgeving, doorontwikkeling van de apps, continu finetunen van de algoritmes, etc. Maar ontwikkelaars zijn ook bezig met andere toepassingen van de Headband. Denk aan apps om je focus of flow te meten. 

Ervaring met mediteren. Mediteren zonder de headband gaat mij al redelijk goed. af. Als dat ook voor jou geldt, dan zou ik niet per se een Headband kopen. Tenzij je het echt tof vindt om je meditatie te meten en te verbeteren. 

Leeslijst

Dit zijn andere gerelateerde artikelen die ik heb geschreven:

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Laat me weten wat je nog meer wil weten van de Muse. Wil je een Muse Headband kopen? Doe dat via deze link (en je steunt de blog ook nog eens)

Comments 12

  1. Hallo Robbert,
   Goede vraag! Ik heb mijn artikel aangevuld met 4 criteria of je de Headband nu zou moeten kopen of niet.
   Ik ben erg tevreden met mijn emWave2 (HRV), dus voor mij nog niet. Ik ben wel erg benieuwd naar de doorontwikkeling.
   Als ik de hardware en software zich doorontwikkelen en ik kan ook flow, focus en stress gaan meten dan ga ik de Headband zeker aanschaffen.
   Peter

 1. het is eigenlijk neurofeedback en dat is al redelijk doorontwikkeld. Ik denk alleen dat die software niet snel beschikbaar komt, omdat het verdien model met neurofeedback nog goed loopt! 60-80 euro voor een sessie is niet ongebruikelijk.

 2. Beste Peter,

  Leuke blog. Ik heb de muse ook een keer getest twee jaar geleden tijdens een workshops en was toen niet heel enthousiast.
  Ik was tijdens de workshop meer bezig met apparatuur in plaats met mediteren Ik ben echter wel op zoek naar apparatuur om mensen te ondersteunen als kennismaking met mediteren en mindfulness . Heb je ook recente ervaring met vergelijkbare apparatuur als de muse? Ik heb zelf de emwave en gebruik deze soms bij individuele begeleiding en soms ook in organisaties . Ik ben benieuwd naar je recente ervaring op dit gebied want deze blog is alweer van twee jaar geleden en de ontwikkelingen gaan snel. Mvg Masja Bijman

  1. Post
   Author

   Hi Masja,
   Voor meer meetpunten zou je naar de Emotiv kunnen kijken. Verder ben ik nog geen betere alternatieven dan de Muse tegengekomen.
   Voor je toepassingen denk ik dat de Emwave en de andere producten van Heartmath beter geschikt zijn.
   Peter

 3. Hi Peter,

  Graag even je advies.
  Ik sta op punt om een MUSE of een emWave aan te schaffen en wou even het advies van een expert. Waar zou jij voor kiezen indien de prijs geen bepalende factor is maar eerder het praktisch dagelijks gebruik.
  Alvast bedankt voor je advies!
  Tom

  1. Post
   Author

   Dag Tom,

   Voor praktisch dagelijks gebruik zal ik kiezen voor de emWave.
   De Muse duurt bijvoorbeeld iets langer met initialiseren en is minder handzaam in het vervoer.

   Peter

 4. Beste Peter,

  Dank voor deze uitgebreide review. Ik zie dat je review al een paar jaar geleden is. Is er inmiddels al een nieuwere versie op de markt van de Muse Headband of wordt er nog steeds op doorontwikkeld?

  Mvg, Saskia

  1. Post
   Author

   Dag Saskia,
   De fabrikant van Muse heeft de Lowdown ontwikkelt.
   http://www.choosemuse.com/lowdown-focus/
   Hier is de technologie in een bril gestopt, wat het wel makkelijker maakt om in het openbaar te mediteren.
   Zelf heb ik deze nog niet getest! Voorlopig wordt deze ook alleen in de VS en Canada verkocht.
   Peter

 5. Hoe awesome zou het zijn als de hoofdband zelf signalen af zou geven, zodat je beter kan mediteren. Dan hoef je op een gegeven moment NIETS meer zelf te doen.
  Hahahaha!
  Heel grappig, de essentie van meditatie.

  1. Post
   Author

   Hoi Frans,

   Leuke reactie! Ja, die apparaten worden ook al ontwikkeld.
   Zo werd ik deze maand nog geïnterviewd door magazine Quest die een artikel maken over TDCS en TDAS.
   De Thync stimuleert met zwakstroom je brein om meer ontspannen te worden.

   Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.