headband muse kopen

Muse Headband kopen Nederland? Een review!

Peter Artikel 12 Comments

Wil jij een Muse Headband kopen in Nederland? Lees dan eerst de review op mijn blog. Ik heb een maand lang de Muse Headband en de bijbehorende app getest om beter te mediteren, meer focus te hebben en minder stress te ervaren. 

Muse headband review

“Het ziet er niet heel raar uit, maar toch zou ik hem niet op doen in de trein”, kreeg ik als reactie toen ik een foto van mezelf met de headband op verstuurde via Whatsapp. Ik heb de zwarte versie van de Muse Headband getest (er is ook een versie in de kleur wit). De rekenkracht zit in de hardware die achter je oren zit. De rest van de band bestaat uit sensoren. 

Hoe voelt het? Ik moet zeggen, in eerste instantie voelt de Muse een beetje fragiel. Uiteindelijk valt dit heel erg mee, overigens. Met de schuifjes volledig open plaats je band achter je oren. Hierna schuif je de binnenkant van de hoofdband tegen je voorhoofd aan. Dat zit op zich best wel prima. Als ik start met een meditatiesessie op de app van Muse, dan controleert de app ook twee keer of alle vijf de sensoren contact maken met je hoofd om je hersengolven te meten.

Muse headband kopen 

Wil je een Muse headband kopen? Ik maakte een korte video over de Muse headband. Bekijk deze hieronder. 

Muse Headband Nederland

De Muse Headband wordt gemaakt door het Canadese bedrijf InteraXon. Dat bedrijf richt zich op technologie om hersengolven te meten. Naast de hardware (de headband) ontwikkelen ze ook software. Er is momenteel één officiële app beschikbaar voor de Muse.

Dat is de ‘Calm app’. Deze app meet hoe goed je mediteert. Via Bluetooth koppel je de headband aan je app. Dat meten doet de Muse door het registreren van je alfa en beta hersengolven. Die signalen worden via algoritmes weer verwerkt naar een bepaalde score. In het kort: hoe meer alfa, hoe meer ontspannen je bent. 

ervaring muse headband

Mediteren met technologie

Wil je mediteren met de Muse Headband? Dan moet je dit doen. Als je de headband op zet, stop je oordopjes in je telefoon en start je de app. Daarin geef je aan hoe lang je wil mediteren. De app test dan eerst of de sensoren goed je hersengolven kunnen oppikken.

Daarna wordt de huidige activiteit van je hersengolven gekalibreerd. In één minuut wordt je bijvoorbeeld gevraagd om een aantal schrijvers, een aantal straten, films, boeken, etc. te bedenken. Na een tweede check van je sensoren start je sessie. Eerder heb je kunnen aangeven hoe lang je wil mediteren. Zelf vind ik 10 minuten fijn.

Feedback van golven, regen en vogels

In de app krijg je directe feedback over hoe je mediteert. Wat ik bijzonder vind is dat die terugkoppeling op een heel natuurlijke wijze gebeurt. Je kan kiezen voor twee opties: strand of regenwoud. Kies je bijvoorbeeld voor strand, dan hoor je de golven aanspoelen. Hoe beter je mediteert (hoe meer focus je hebt), hoe rustiger het weer. Ben je helemaal afgeleid, dan hoor je een harde wind en woeste golven. Je mediteert dan ook met je ogen dicht.

Waarom zie je dan wel een strand of een regenwoud op de app? Dat is niet een functie die je zelf gebruikt. “Het is leuk voor demonstraties of als anderen erbij zijn” volgens Remco. Nog even een disclaimer: ik mocht de Muse Headband kosteloos testen voor mijn blog. 

Die vogels dan? 

Weg vogels!

Je hoort een vogel fluiten of vliegen als je een bepaalde tijd heel gefocust bent geweest. Laat je dus niet afleiden als je ineens vogels hoort! Mij gebeurde dat de eerste paar keren wel: “Yes, ik hoor vogels en ben dus goed aan het mediteren!”. Helaas, weg focus. Weg vogels. 

IMG_1888

Screenshot van de app. Dit is het scherm voordat je een sessie start.

Voordelen van Muse headband 

Wat vind ik van de Muse Headband? Nou, om te beginnen: de bewijzen stapelen zich op dat mediteren goed voor je is. Voor je stressniveau, je focus en je productiviteit. Ik mediteer zelf gemiddeld 5 keer per week. Deels omdat ik weet dat het goed voor me is en deels omdat ik me ook echt beter voel na een meditatiesessie.

Met Muse krijg je eigenlijk op een ontspannen manier terugkoppeling over hoe goed je het hebt gedaan. Na elke sessie krijg je een samenvatting van je sessie, bijvoorbeeld hoeveel procent van de tijd je rustig en gefocust was. 

IMG_1885

Screenshot na een meditatiesessie met de Muse

Nadelen van Muse headband 

Heb je daar een Muse voor nodig? Nou, ik denk dat voor sommige mensen de Muse het mediteren minder zweverig maakt. Muse maakt mediteren wel beter toepasbaar in een zakelijke setting. Wel vreemd, want er is al heel lang ook andere technologie beschikbaar om je te helpen bij het mediteren. De Muse kan mediteren een beetje hip maken. Prima, wat mij betreft. 

mediteren technologie

Zijn er geen nadelen aan de Muse? Nou, wat mij betreft zijn er twee.

#1 Ten eerste is de hardware nu nog heel erg aanwezig. Ik zal niet zo snel de Headband opzetten om te mediteren, als ik door het park loop of in de trein zit.

#2 Ten tweede registreert de Muse nu alleen nog maar. Hoe awesome zou het zijn als de hoofdband zelf signalen af zou geven, zodat je beter kan mediteren. Dan hoef je op een gegeven moment niets meer zelf te doen. Overigens is die  technologie is er al wel. In mijn lezing over biohacking vertelde ik over transcraniële magnetische stimulatie. 

Wat vind jij daarvan? Laat het weten in de comments!

Koopadvies Muse Headband 

Wat is mijn eindoordeel? Zou ik de Muse headband bijvoorbeeld zelf kopen? Nou, dat ligt eraan. Aan je budget, of je al tools in huis hebt, of je geduld hebt en je ervaring met mediteren. 

Budget. De Headband is nog best prijzig. Als je wil beginnen met mediteren dan kun je bijvoorbeeld ook een app zoals Calm of Headspace downloaden.  

Andere tools. Ik heb zelf al een emWave 2 in huis. Daar doe ik meditatie en ademhalingsoefeningen mee. Ik kan monitoren hoe goed ik dat doe aan de hand van mijn hartritmevariabiliteit [link onderin]. Nog een leuk feitje: ik heb met beide apparaten tegelijk gemediteerd en ze laten hetzelfde patroon zien. 

Doorontwikkeling. Dit is de eerste versie van de Headband. Als je graag de nieuwste technologie als eerste wil hebben als early adopter, dan zou ik dat doen. Heb je iets meer geduld, dan kun je ook even wachten. Zowel interAxon als concurrenten zijn volop bezig met het verbeteren van de hardware. 

Waar denk ik aan? Nog betere sensoren, andere vormgeving, doorontwikkeling van de apps, continu finetunen van de algoritmes, etc. Maar ontwikkelaars zijn ook bezig met andere toepassingen van de Headband. Denk aan apps om je focus of flow te meten. 

Ervaring met mediteren. Mediteren zonder de headband gaat mij al redelijk goed. af. Als dat ook voor jou geldt, dan zou ik niet per se een Headband kopen. Tenzij je het echt tof vindt om je meditatie te meten en te verbeteren. 

Meditatie en mediteren? Wat is het? Wat zijn oefeningen om te beginnen met mediteren? Wat zijn de voordelen en effecten van elke dag mediteren? Word je daar gelukkiger, gezonder, scherper en effectiever van? 

In juni 2013 heb ik een persoonlijke experiment gedaan. Ik ging elke dag mediteren voor 10 minuten. In dit deel staat wat ik allemaal heb geleerd van het experiment, maar ook uit boeken, zoals Search Inside Yourself van Chade Meng-Tan [link onderin]. 

Meditatie voor beginners

Meditatie voor beginners. Hoe was het voor mij om te beginnen met mediteren? Ik was me al langer bewust van de voordelen die mediteren heeft (verderop staat daar meer over). Maar ik kon me er nooit toe zetten om echt te beginnen met mediteren. Daarom dacht ik: “Ik doe gewoon een experiment om elke dag voor 10 minuten te mediteren”.

Als het werkt, dan ga ik er mee door. Werkt het niet, dan stop ik ermee. Tijdens en na mijn experiment merkte ik zoveel positieve effecten van elke dag mediteren, dat ik besloot om ermee door te gaan. Nu, begin 2017, doe ik het nog steeds.  

In dit deel lees je over meditatie voor beginners:

 • Mediteren tips (5x)
 • Meditatie oefeningen
 • Meditatie voordelen

Mediteren tips (5x)

Naar de praktijk dan. In het boek geeft Chade-Meng Tan ook een aantal concrete tips waar ik zeker wat aan heb gehad.

 1. Geen verwachtingen hebben
 2. Geleidelijke inspanning
 3. Trainen van je aandachtsspier 
 4. Tijd om te mediteren
 5. Plek om te mediteren

#1 Geen verwachtingen hebben. Denk niet je een bepaald doel moet behalen als je begint met mediteren. Laat je verwachtingen (en hoge eisen aan jezelf) gaan. Laat het los.

#2 Geleidelijke inspanning. Hij haalt het voorbeeld aan van een kind dat leert lopen. Van kruipen naar lopen is geen rechte lijn. Soms lijkt het alsof je geen progressie boekt, maar dat is maar schijn. Het kan best lang duren en dan ineens in een versnelling komen. Alsof je dan ineens veel makkelijker je geest rustig kan krijgen en jij je veel rustiger (en beter) gaat voelen.

#3 Trainen van je aandachtsspier. Eerder als ik afgeleid raak tijdens het mediteren dan vond ik dat heel storend. In het boek laat de auteur zien dat het terughalen van je aandacht van die gedachte naar je ademhaling (of je lichaam) juist het trainingseffect is. Dat is hetzelfde als het maken van de squat of de pushup. Wees dus niet boos, maar benut het als je geest is afgedwaald. Dat is training!

#4 Tijd om te mediteren. Het meest lastige vind ik om tijd te vinden om te mediteren. Eigenlijk is dat waanzin. Tien minuten per dag moet je echt wel kunnen missen. In mijn beleving is mediteren net sporten. Als ik er nog aan moet beginnen heb ik vaak niet zoveel zin. Na afloop is het gevoel heerlijk. Alsof ik me even heb kunnen afsluiten van alles.

“Het beste voor mij is mediteren aan het begin of het einde van de dag.”Mijn ervaring

Voor mij persoonlijk is het beste moment voor meditatie het begin van de avond. Tussen de werkdag en de avond is een meditatiemoment dan een logische afsluiting van alle hectiek en stress op het werk. Met een opgeruimd gevoel kan ik dan van mijn vrije tijd genieten.

Een paar dagen ging ik vlak voor het slapen gaan mediteren, maar dat werkt voor mij minder goed. Vaak val ik in slaap en word ik wakker door mijn 10 minuten.

#5 Plekken om te mediteren. Tijdens de eerste helft van de maand heb ik op verschillende plekken gemediteerd. Op het balkon, op bed, op een yogamatje en zelfs een keer in mijn auto op een parkeerplaats. Het allerbeste is een plek waar je geen geluid hebt. Op die manier kan ik me echt goed concentreren. 

Soms kwam het net zo uit dat ik wilde mediteren in de trein. Dan zet ik vaak een ontspannen nummer op of gebruik ik een meditatie app, zoals Headspace of Calm [link onderin]. 

Meditatie oefeningen (6x)

Er zijn verschillende meditatie oefeningen. Dit zijn de meest bekende vormen van meditatie. 

 1. Geleide meditatie. Onder begeleiding van een ander of met een luisterboek vorm je in je geest plaatjes van omgevingen of situaties die jij als ontspannen beschouwt. In de alinea staat Geleide meditatie verder uitgewerkt.
 2. Mantra meditatie. In stilte herhaal je een bepaald woord of een bepaalde zin. Zoals “Relax”, waarbij je “Re” zegt als je inademt en “Lax” als je uitademt. 
 3. Mindfulness meditatie. Je probeert je te focussen om in het hier en het nu te zijn.
 4. Transcendentale meditatie. Het doel is om al je gedachten even op stil te zetten.
 5. Qi gong. Een combinatie van meditatie, ontspanningsoefeningen en bewegingen.
 6. Tai Chi. Een elegante Chinese vechtsport, gericht op rustige bewegingen.

Zelf doe ik gedurende mijn dagelijkse 10 minuten meditatie vaak een transcendentale meditatie (nummer #4). Ik tel mijn ademhaling tot 10. Het tellen van mijn ademhaling is het enige waar ik aan denk. Alle gedachteflarden probeer ik te negeren. Of te herkennen en los te laten. 

Daarmee train ik mijn aandachtsspier (tip #3), zonder verwachtingen te hebben dat ik het perfect wil doen (tip #1). 

Geleide meditatie

Soms doe ik ook aan geleide meditatie (oefening #1). Je kan op YouTube verschillende video’s vinden van geleide meditatie. Zelf gebruik ik hier meestal een app voor. De bekendste apps voor meditatie zijn Calm en Headspace [link onderin].

“Calm en Headspace zijn de beste apps om mee te mediteren.”Mijn ervaring

Momenteel gebruik ik de app van Calm. In de app kun je kiezen voor verschillende vormen van geleide meditatie. Denk aan een meditatie voor liefde, zelfacceptatie, rust of voor het slapen. Je kan vervolgens ook kiezen hoe lang je wil mediteren. Het is dan overigens niet zo dat je meditatie halverwege een zin stopt, de stembegeleiding past zich aan op het aantal minuten die je wil mediteren. 

Voordelen mediteren (7x)

Mediteren is goed voor je geest en je lichaam. Als je alle berichten mag geloven, draagt meditatie bij om ontspannender, gezonder, creatiever en succesvoller te worden. Wat zijn de voordelen van mediteren?

 1. Gelukkiger en succesvoller
 2. Minder stress (en emotioneel stabieler)
 3. Gezonder
 4. Creatiever
 5. Intuïtie trainen
 6. Productiever
 7. Leren en geheugen

De voordelen staan hieronder verder uitgewerkt.

1 Gelukkiger en succesvoller

Door regelmatig te mediteren word je gelukkiger. De natuurlijke staat van je geest is die van geluk. Je kan het vergelijken met een sneeuwbol die je in de winter kan kopen. Door de dag heen dan is je geest bezig met alle gedachten. Aan het verleden, aan de toekomst, aan je werk, aan anderen en ga zo maar door.

Als je dan de geest tot rust brengt, dan komt deze in zijn meest fijne staat. Een staat van geluk. Als je daarna naast het mediteren ook nog op die manier door het leven gaat en dingen opmerkt, dan bereik je ‘Sukha’. Ik vertaal dat naar: echt genieten van de kleine dingen in het leven. 

Een ander voordeel van mediteren dat extra wordt benadrukt in het boek Search Inside Yourself is dat je de emotionele intelligentie ermee kan ontwikkelen. Vervolgens speelt emotionele intelligentie weer een grote rol in hoe succesvol je bent. De meest succesvolle managers en leiders hebben namelijk de beschikking over een grote mate van emotionele intelligentie. 

Succesvoller en gelukkiger. Wie wil dat nu niet? 

2 Minder stress

Volgens onderzoekers van de Mayo Clinic helpt mediteren om je stress niveau te verminderen. De reden van stress is de grote hoeveelheid informatie die je elke dag moet verwerken. Meditatie zorgt ervoor dat je je geest kan ontdoen van alle gedachten en ideeën die rond razen. (bron)

Een ander onderzoek is van Kabat-Zinn en Davidson onder medewerkers van een biotech bedrijf. Na acht weken training mindfulness hadden ze al meetbaar minder onrust en spanning. (bron)

Onderzoekers in de Verenigde Staten toonden aan dat regelmatige meditatie de amygdala verandert. Dit is een deel van je hersenen dat een belangrijke invloed heeft op je emoties. Volgens de wetenschappers heeft dat tot gevolgen dat je beter tegen stress kan en emotioneel stabieler bent.

3 Gezondheid

Ook wordt het verband gelegd tussen mediteren en je gezondheid. De wetenschap is hier overigens nog niet eenduidig over. Het kan immers ook zijn dat mensen die regelmatig mediteren andere attributen hebben die een positief effect hebben op iemands gezondheid. In het algemeen zijn mensen die mediteren ook erg bewust bezig met hun lichaam en gezondheid. (bron)

Aan de andere kant, een onderzoek uit 2003 liet zien dat mensen die mindfulness beoefenen een beter immuunsysteem ontwikkelden. Hoe krachtig is de invloed van je gedachten op je gezondheid! (bron) Of neem een ander onderzoek van Kabat-Zinn onder patiënten die psoriasis hadden (een ernstige huidziekte). De groep die een mindfulness training van 8 weken volgde, herstelde sneller dan de controlegroep (bron).

4 Creativiteit

Geniën zoals Einstein en Mozart gebruikten meditatie, stilte en zelfreflectie om hun denkvermogen te ontwikkelen en nieuwe concepten te bedenken. Wolfgang Amadeus Mozart scheen zelfs ’s nachts alleen rond te lopen en te mediteren. Volgens dit artikel droegen deze nachtelijke meditatie oefeningen bij aan het componeren van briljante muziekstukken.

Einstein: “The really valuable thing is intuition. Through meditation I found answers before I even asked the question.”

5 Intuïtie 

Je intuïtie is niet gek 

Er wordt steeds meer bekend over de kracht van onze gedachten. Dat wordt in dit boek ook heel duidelijk. Plat gezegd: we worden wat we denken. Met een mooi woord wordt dit ook wel neuroplasticiteit genoemd. Door regelmatig te mediteren kun jij in een staat van ontspanning en alertheid komen. Een ander voorbeeld van de mind-lichaam connectie is de basale ganglia. Dit is een groep hersenstructuren rond de thalamus die heel primitief is en niet in contact staat met de verbale cortex. 

Dus?

Ze gebruiken gevoelens om hun boodschap over te brengen. De basale ganglia zijn ook weer nauw verbonden met de emotionele centra in de hersenen en in de buik. We kunnen hun signalen dus voelen in onze onderbuik. Met een ander woord zou je dit ook intuïtie kunnen noemen. 

6 Productiviteit

Volgens de Harvard Business School en INSEAD  zijn meditatie en intuïtie de twee meest effectieve tools die ondernemers, bestuurders en managers moeten bezitten in de huidige tijd.  

Meditatie helpt enorm. Mediteren verbetert je (werk)prestaties, je betrouwbaarheid en je relaties met anderen. Beschouw de 10 tot 20 minuten per dag dus als investering die je later dubbel en dwars zal terugverdienen.

Onderzoekers van de Universiteit van Rome en de Universiteit van Wisconsin hebben het effect van meditatie meetbaar gemaakt in hersenen. Zij kwamen tot de conclusie dat bepaalde vormen van meditatie leiden tot blijvende reorganisatie van hersenactiviteit. In ander onderzoek met EEG-scans werd duidelijk dat mensen na drie maanden mediteren makkelijker hun aandacht konden verdelen over prikkels uit hun omgeving.

7 Leren en geheugen

Uit een onderzoek van Lutz (2004) blijkt dat geoefende meditatiebeoefenaars in staat zijn gamma hersengolven met een hoge amplitude te genereren. Niet alleen als ze aan het mediteren waren, maar ook daar buiten. Dit type hersengolven wordt vaak in verband gebracht met een uitstekend geheugen, goed kunnen leren en waarnemen (bron).

Een onderzoek van Lazar bevestigt dit aan de hand van fysieke veranderingen. Mensen die langer mediteerden hadden een dikkere cortex in hersengebieden die in verband worden gebracht met aandacht en zintuigelijke waarneming (bron). 

Meditatie boek

Eind 2015 las ik het boek Search Inside Yourself [link onderin]. Naar mijn mening is dit een van de weinige boeken die mindfulness en mediteren op een toegankelijke manier beschrijven. De schrijver Chade-Meng Tan is namelijk binnen het bedrijf waar hij werkt begonnen met het geven van mindfulness trainingen.

Dat bedrijf is Google.

Dat is voor mij wel een sterk verkoopargument. Als een bedrijf als Google serieus met mediteren en mindfulness aan de slag gaat, met al die knappe programmeurs en techneuten? Dan moet er toch wel een kern van waarheid in zitten?

Het mooie is ook dat de auteur zo overtuigd is van het effect, dat hij denkt dat mindfulness zich gaat ontwikkelen zoals sporten en als geneeskunde. Hij bedoelt dat op de volgende manier: 

 • Geneeskunde. Dat er steeds meer wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de effecten van mediteren en mindfulness. Dit maakt dat deze concepten wetenschappelijk geaccepteerd gaan worden. 
 • Sporten. Nu is het heel normaal om naar de sportschool te gaan of te gaan hardlopen. Hij hoopt dat training voor je geest over een tijdje net zo normaal is als het trainen van je lichaam. 

Gezien de voordelen van mediteren en het effect dat het heeft op mijn leven, hoop ik dat hij gelijk heeft. 

Search inside yourself boek

Het boek Search Inside Yourself

In het algemeen vond ik het boek heel erg goed, want het is heel praktisch en concreet. Nadeel vond ik de soms wat flauwe grapjes en tekeningen in het boek. Ik heb er echt veel uitgehaald qua kennis en inzichten, zoals je hebt kunnen lezen eerder in dit artikel. 

Effect mediteren

Na mijn persoonlijke experiment van elke dag mediteren, ben ik niet meer gestopt. Ik gebruik soms geleide meditatie in de vorm van de app Calm. Als ik thuis ben, dan mediteer ik met een ontspannen instrumentale afspeellijst op Spotify. Zelf heb ik de voorkeur voor muziek van Brian Eno, maar dat is persoonlijk. 

Af en toe doe ik aan hardloop meditatie. Ik richt me dan op de beweging van het hardlopen en probeer verder nergens aan te denken. Dan kom ik in de zone. Misschien in combinatie met de endorfines die vrijkomen door het rennen, voel ik me daarna helemaal energiek en opgeladen. 


Meer weten?

Deze podcast interviews heb ik over het onderwerp opgenomen. Je kan ook naar de afleveringen luisteren via je iPhone (iOS) of Android.

Aflevering 36 met Robert Bridgeman.

Aflevering 38 met Jan Geurtz.

Dit zijn andere gerelateerde artikelen:

 • Gelukkiger worden
 • Neuroplasticiteit 

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Dit zijn andere gerelateerde artikelen die ik heb geschreven:

Wat is hartritmevariabiliteit?

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Laat me weten wat je nog meer wil weten van de Muse. Wil je een Muse Headband kopen? Doe dat via deze link (en je steunt de blog ook nog eens)

Comments 12

  1. Hallo Robbert,
   Goede vraag! Ik heb mijn artikel aangevuld met 4 criteria of je de Headband nu zou moeten kopen of niet.
   Ik ben erg tevreden met mijn emWave2 (HRV), dus voor mij nog niet. Ik ben wel erg benieuwd naar de doorontwikkeling.
   Als ik de hardware en software zich doorontwikkelen en ik kan ook flow, focus en stress gaan meten dan ga ik de Headband zeker aanschaffen.
   Peter

 1. het is eigenlijk neurofeedback en dat is al redelijk doorontwikkeld. Ik denk alleen dat die software niet snel beschikbaar komt, omdat het verdien model met neurofeedback nog goed loopt! 60-80 euro voor een sessie is niet ongebruikelijk.

 2. Beste Peter,

  Leuke blog. Ik heb de muse ook een keer getest twee jaar geleden tijdens een workshops en was toen niet heel enthousiast.
  Ik was tijdens de workshop meer bezig met apparatuur in plaats met mediteren Ik ben echter wel op zoek naar apparatuur om mensen te ondersteunen als kennismaking met mediteren en mindfulness . Heb je ook recente ervaring met vergelijkbare apparatuur als de muse? Ik heb zelf de emwave en gebruik deze soms bij individuele begeleiding en soms ook in organisaties . Ik ben benieuwd naar je recente ervaring op dit gebied want deze blog is alweer van twee jaar geleden en de ontwikkelingen gaan snel. Mvg Masja Bijman

  1. Post
   Author

   Hi Masja,
   Voor meer meetpunten zou je naar de Emotiv kunnen kijken. Verder ben ik nog geen betere alternatieven dan de Muse tegengekomen.
   Voor je toepassingen denk ik dat de Emwave en de andere producten van Heartmath beter geschikt zijn.
   Peter

 3. Hi Peter,

  Graag even je advies.
  Ik sta op punt om een MUSE of een emWave aan te schaffen en wou even het advies van een expert. Waar zou jij voor kiezen indien de prijs geen bepalende factor is maar eerder het praktisch dagelijks gebruik.
  Alvast bedankt voor je advies!
  Tom

  1. Post
   Author

   Dag Tom,

   Voor praktisch dagelijks gebruik zal ik kiezen voor de emWave.
   De Muse duurt bijvoorbeeld iets langer met initialiseren en is minder handzaam in het vervoer.

   Peter

 4. Beste Peter,

  Dank voor deze uitgebreide review. Ik zie dat je review al een paar jaar geleden is. Is er inmiddels al een nieuwere versie op de markt van de Muse Headband of wordt er nog steeds op doorontwikkeld?

  Mvg, Saskia

  1. Post
   Author

   Dag Saskia,
   De fabrikant van Muse heeft de Lowdown ontwikkelt.
   http://www.choosemuse.com/lowdown-focus/
   Hier is de technologie in een bril gestopt, wat het wel makkelijker maakt om in het openbaar te mediteren.
   Zelf heb ik deze nog niet getest! Voorlopig wordt deze ook alleen in de VS en Canada verkocht.
   Peter

 5. Hoe awesome zou het zijn als de hoofdband zelf signalen af zou geven, zodat je beter kan mediteren. Dan hoef je op een gegeven moment NIETS meer zelf te doen.
  Hahahaha!
  Heel grappig, de essentie van meditatie.

  1. Post
   Author

   Hoi Frans,

   Leuke reactie! Ja, die apparaten worden ook al ontwikkeld.
   Zo werd ik deze maand nog geïnterviewd door magazine Quest die een artikel maken over TDCS en TDAS.
   De Thync stimuleert met zwakstroom je brein om meer ontspannen te worden.

   Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.