energie krijgen

Meer energie krijgen (alles over mitochondria)

Peter Artikel 9 Comments

Meer energie krijgen? Hoe doe je dat? Een paar simpele tips om meer energie te krijgen. Dat doe je door te zorgen voor een betere energieproductie in je lichaamscellen. Dit zijn de zogenaamde mitochondria. Dit veld in de gezondheidszorg wordt ook wel ‘quantum medicine’ genoemd.

Krijg meer energie door eenvoudige principes zoals zonlicht, voeding en koude therapie.

Meer energie krijgen

Je lichaam is meer dan biologie of chemie. Het is ook energie. Dit wordt ‘quantum medicine’ genoemd.

Als je één ding moet onthouden van dit artikel, dan is dat het wel. Einstein zei dit ook al: “Alles is energie. Dat is natuurkunde”.

Je lichaam is meer dan biologie of chemie. Het is ook energie.

Mitochondria zijn de energiefabrieken van je cellen. Beter gezegd: de energiefabrieken van je lichaam. Hoe zorg je ervoor dat je energiefabrieken optimaal werken?

Mitochondria

Je cellen maken ATP. Dit staat voor adenosinetrifosfaat. Het is energie die direct beschikbaar is voor alle functies die een cel moet uitvoeren.

Als je sport, dan ken je het misschien wel. De eerste paar seconden gaan haast zonder moeite. Dan gebruikt je lichaam ATP. Dit is heel snel afgelopen. Na ongeveer 8 seconden schakelt je lichaam over naar glucose en als het nog langer duurt ook steeds meer naar vetverbranding.

Overigens gaan alle stadia een beetje in elkaar over. Het is niet dat je lichaam echt binnen één moment schakelt naar een andere manier van verbranding.

Sporters kennen het wel: als je verzuurt tijdens een training, is dat een signaal dat je mitochondria onvoldoende energie kunnen leveren aan je spiercellen.

Quantum medicine

Ik werd weggeblazen. Dat gebeurt me niet vaak.

Samen met Susan was ik bij de Biohacker Summit in Londen [een link naar dat artikel staat onderin]. Veel van de onderwerpen kende ik al wel. Maar de lezingen van Ruben Salinas en Jack Kruse bliezen me omver. Jack Kruse is neurochirurg en de eigenaar van Optimized Life. Ruben Salinas is technologie ondernemer en een uitvinder, gespecialiseerd in licht en straling.

Ze zijn beide Amerikaans, dus ze houden wel van stevige uitspraken. Neem deze van Jack Kruse: “Wat ik je ga vertellen is dat slecht functionerende mitochondria de oorzaak zijn van alle ziekten. Zoals Alzheimer en Diabetes”.

“Wat ik je ga vertellen is dat slecht functionerende mitochondria de oorzaak zijn van alle ziekten. Zoals Alzheimer en Diabetes”Jack Kruse

Ok.

Maar hoe zorg je dan dat je mitochondria goed gaan werken? Door te letten op deze elementen in je leven:

 1. Zonlicht
 2. Blauw licht
 3. Water
 4. Vette vis
 5. Magnetisme
 6. Koud water

Hieronder staan deze tips verder uitgewerkt.


1 Zonlicht

Zonlicht is krachtig. Planten en bomen groeien door zonlicht om te zetten in energie. Door fotosynthese. In welke mate zijn we anders dan planten en bomen? We hebben als mens ook hetzelfde mechanisme. We halen niet alleen energie uit onze voeding, maar ook van de zon.

De zon is belangrijk. We zijn als mens ontwikkeld met heel veel directe zonlicht op onze huid.

Zonlicht zou je zelfs kunnen beschouwen als een medicijn.

In het begin van de 20e eeuw kwam Heliotherapie op. Heliotherapie is een duur woord voor het gebruik maken van de zon om ziektes en aandoeningen te verhelpen.

In 1903 ontving Niels Ryberg Finsen daar zelfs een Nobelprijs voor. De zon als medicijn. Dat werd destijds als revolutionair gezien in de geneeskunde. Opvallend genoeg lijkt het daarna weer een beetje te zijn vergeten door de geneeskunde.

Het effect van zonlicht op je mitochondria komt door het effect van ‘photobiomodulation‘. De zonnestraling waar je het meeste profijt van hebt, is de straling met een bepaalde frequentie. Vooral rond de frequentie van infrarode straling. Niet zichtbaar dus. Dit werd onlangs bevestigd in een onderzoek van een wetenschapper van de Universiteit van Utrecht. [link onderin]

Wij als zoogdieren verschillen niet zoveel van planten en bomen. Wij halen ook energie uit de zon.

Wij halen ook energie uit de zon.

Met voldoende zonlicht op je lichaam neemt ATP in de cellen toe, neemt het metabolisme in de cel toe en vermindert het ontstekingsniveau in je lichaam.

Het is niet helemaal wetenschappelijk, maar ik knap ook enorm op van zonlicht op mijn huid. Het voelt net of mijn biologische klok dan opnieuw wordt gekalibreerd. Wist je dat je ook nog steeds 40% van het effect van zonlicht krijgt als het bewolkt is?

Concrete tip: ga naar buiten voor minimaal 30 minuten tussen 9.00 en 12.00.

NB. Eerder schreef ik een dit artikel over het effect van aarden. Link staat onderin. 

Meer energie

Wij, als mens, zijn niet alleen chemisch en biologisch, maar ook elektrisch. Ik ben daarom op aanraden van Jack Kruse begonnen met dit boek.


2 Blauw licht

Zonlicht is goed voor je. Als mens zijn we ontwikkeld en geëvalueerd op basis van het specifieke licht wat we van de zon krijgen.

Het spectrum licht dat uit de meeste lampen komt, heeft een heel ander spectrum. Hetzelfde geldt trouwens voor het licht dat van je smartphone, tablet of computer komt.

De voorbeelden uit de natuur zijn bekend. Door allerlei kunstmatig licht raken vogels in de war en vliegen vlinders de verkeerde kant op. Straatverlichting is eigenlijk heel slecht voor ons. Vanuit het perspectief van gezondheid dan.

De impact van blauw licht heeft vooral te maken met je ogen. Je ogen sturen eigenlijk je bioritme aan. Als jij ‘s avonds nog heel veel blauw licht in je pupillen krijgt, dan geven je pupillen een verkeerd signaal door aan de rest van de cellen.

Het gevolg is dat je slechter slaapt en dat je mitochondria minder goed herstellen.

Heb je ‘s avonds wel eens gekeken naar natuurlijk licht, zoals een kampvuur? Grote kans is dat je daarna heerlijk kon slapen. Dat komt omdat vuur een ander spectrum licht uitstraalt.

Concrete tip: download een programma zoals F.lux op je computer om de hoeveelheid blauw licht ‘s avonds te beperken.


3 Sporten

De omvang van je mitochondria en het aantal mitochondria in je lichaam kun je verbeteren met sporten. Hier zijn twee methodes voor.

 • Duurtraining
 • Interval training

Door training wordt het eiwit PGC-1 alpha gestimuleerd. Dit eiwit stimuleert de dichtheid en aanmaak van mitochondria. PGC-1 alpha wordt gemaakt door 2 verschillende manieren in je lichaam. Dat is een beetje technisch, maar je bereikt hetzelfde effect met korte interval trainingen als met langdurige trainingen.

Het voordeel van de interval trainingen is dat het je minder tijd kost om hetzelfde effect op je gezondheid te bereiken.

Nog een extra reden voor mij om me te richten op korte en intense trainingen, zoals bij CrossFit.

Beter zou het trouwens zijn om wat vaker buiten te sporten (#tip 1), zodat ik direct ook een dosis zonlicht erbij krijg.

meer energie

Goed voor je. Zonlicht (links) en sporten (rechts).


4 Water

In welke vormen kan water voorkomen? Dat is vloeibaar (water), vast (ijs) en gas (damp). Nee, er is ook een vierde fase van water.

Water als een soort van gel.  Dat is het werk van Gerard Pollock. Hij kwam er achter dat water in je lichaam de vorm aanneemt van gel.

Waarom is dat belangrijk?

Water kan de elektrische lading vasthouden. Dat is de functie van het water in de vorm van gel in en tussen je cellen. Water is essentieel voor het opbouwen van energie in je cellen en de verplaatsing van energie tussen je cellen. Jack Kruse zegt: “Water is de batterij van je lichaam”.

“Water is de batterij van je lichaam”.Jack Kruse

Het beste water voor je lichaam is bronwater. Het water uit de waterleiding bevat volgens hem te veel schadelijke stoffen die de energiefunctie van het water verminderen. Denk aan fluoride, pesticiden maar ook hormonen die niet gefilterd kunnen worden door de waterzuivering. Dat vermindert de opslagcapaciteit van water voor energie.

Thuis je water zuiveren is al een stap in de goede richting.


5 Vette vis

Vis is goed voor je. Waarschijnlijk wist je dat wel. Nee, niet de vissticks of de kibbeling. Al neem ik dat af en toe nog wel, een portie kibbeling. Lekker is dat.

Nee, het gaat met name om vette vis. Voorbeelden zijn sardientjes, makreel, oesters, mosselen, haring en zalm. Het gaat met name om DHA. Dat is een omega 3 vetzuur en staat voor Docosahexaenoic acid.

“Vis is essentieel”.Ruben Salinas

DHA is essentieel voor intracel en intercel communicatie. Hoe beter de mitochondria met de celkern en andere mitochondria kan communiceren, des te beter.

Dat DHA goed voor je is, blijkt ook uit 2 andere dingen.

 1. In je groei belangrijk voor ontwikkeling van je zenuwstelsel
 2. Evolutie

Ten eerste. In het eerste halve levensjaar van een mens wordt het gebruikt voor de opbouw van het zenuwstelsel en voor je ogen.

Ten tweede. Wij als mens hebben relatief grote hersenen. De soort die wij nu zijn is afkomstig van primaten voor ons die aan de kust leefden.

Eerder had ik deze theorie gehoord van professor Muskiet en professor Noakes bij het Ancestral Health Symposium. Noakes: “Onze voorouders leefden altijd bij de kust. Vis is veel belangrijker voor ons lichaam dan de meesten denken”. Vissen, met name in zoutwater, bevatten naast DHA ook veel jodium (goed voor je schildklier) en vitamine B12.

“Onze voorouders leefden altijd bij de kust.”Professor Tim Noakes

Concrete tip: eet vaker vette vis zoals sardientjes, zalm en makreel.

Je kan ook supplementen slikken (het zit in goede visolie capsules), maar als je het eet van de bron dan wordt het beter door je lichaam opgenomen.

ijszwemmen

Afgelopen weekend. Samen met mijn vader (!) nam ik een duik in de koude Noordzee. We waren op familieweekend op Ameland. Heerlijk, de combinatie van koud water (punt #6) en zonlicht (punt #1). 


6 Mobiele telefoon

Bij het vorige punt (#5 over vette vis) ging het onder meer over de groei van je hersenen. Er zijn twee organen in je lichaam die veruit de meeste mitochondria hebben.

Dat zijn je hart en je hersenen.

De elektrische lading in je hersenen is delicaat. Door (verkeerde) straling loop je het risico dit mechanisme te beschadigen.

Je kan je dit natuurlijk voorstellen bij de straling van een kernreactor. Maar hetzelfde geldt voor de straling van je mobiele telefoon.

Het is gevaarlijk om je mobiele telefoon te veel en te lang bij je hoofd te houden. Opvallend genoeg geeft Apple dit nu ook toe in één van haar recente productbeschrijvingen.

Tegenwoordig bel ik altijd met mijn oortjes in. Nog beter is om zogenaamde ‘airtubes‘ te kopen. Dat werkt zoals een stethoscoop. Want in die oortjes van mij zit nog steeds een beetje elektrische straling.

7 Koud water

Eerder schreef ik over hoe belangrijk water is in de energiehuishouding van je lichaam (tip #4). Je kunt dit combineren met koude expose. Dat betekent je lichaam blootstellen aan koude, door koud te douchen of een ijsbad te nemen.

Of een ijskoude rivier, zoals de foto boven.

Dit heeft te maken dat koude zorgt voor meer dichtheid van elektronen in je lichaam. Dit zorgt voor een snellere verbinding tussen cellen en mitochondria, net als met de vette vis (tip #5). Zelf merk ik dat ook na een ijsbad. Mijn lichaam tintelt dan van energie.

Na een ijsbad tintel ik van energie. Nu weet ik waarom.

Een ander voordeel is dat het kort blootstellen van koude aan je lichaam zorgt voor minder ontstekingen in je lichaam. Het belangrijkste is dat je het elke dag doet. Niet in een moment van crisis, als jij je niet lekker voelt of ziek bent. Als je het elke dag doet, maak jij je lichaam robuust, sterk en energetisch.

Concrete tip: neem elke dag een ijsbad of een koude douche.

NB. Eerder schreef ik een dit artikel over het effect van koud douchen en het nemen van een ijsbad


Samenvatting

Kortom, wil je meer energie krijgen in je leven? Doe dan deze dingen:

 • Zorg dat je elke ochtend voor minimaal 30 minuten buiten bent
 • Vermijd blauw licht in je huis
 • Drink bronwater of gefilterd water
 • Eet vette vis
 • Beperk straling (van WiFi of mobiele telefoon)
 • Neem elke dag een koude douche of bad

Wat pas jij toe in je eigen leven?

Gezonder worden. Hoe word je gezonder? Hoe blijf je gezond? In dit extra deel: 10 tips om gezond te worden en te blijven. Over voeding, beweging, training, slaap en stress.

Gezonder worden tips

Gezond worden is een breed begrip. Gezondheid valt uiteen in verschillende onderdelen. Mijn visie op gezondheid is dat het een holistisch begrip is. Je kan niet één onderdeel verbeteren. Bijvoorbeeld: als je rookt en niet veel beweegt, dan houd je een beperkt effect op je gezondheid van beter eten.

Volgens Chi Chiu van opleidingsinstituut Chivo is je ademhaling de belangrijkste tip:

Interview met Chi Chiu

Wat is gezondheid?

Wat is de definitie van gezondheid? Volgens het WHO is het een staat van complete fysieke, mentale en sociale welzijn en niet zozeer de afwezigheid van ziekte of een handicap [link onderin].

De 10 onderdelen van gezondheid vallen in 3 categorieën.

 1. Voeding (nutriënten, darmflora, zelfonthouding en intermittent fasting)
 2. Lichaam (beweging, prikkels en energie)
 3. Brein (slaap, stress en mind)

Hoe de elementen en de categorieën met elkaar samenhangen, dat staat in dit model.

gezonder worden

Model Gezondheid

Gezonder worden + voeding

Onder Voeding vallen nutriënten, darmflora, zelfonthouding en intermittent fasting.

1 Nutriënten. Eten en drinken om gezond te blijven. De basis van voeding zijn de nutriënten. Je eet en drinkt om je lichaam de juiste voedingsstoffen te geven. Voor mij zijn nutriënten belangrijk op 2 niveau’s. Namelijk op een macro als op een micro niveau.

1A Macronutriënten. Dit gaat over de verhouding tussen vetten, eiwitten en koolhydraten. Elk type heeft een andere moleculaire samenstelling. De samenstelling voor een andere verbranding in je lichaam, dat weer consequenties heeft voor de aanmaak van hormonen en andere lichaamsfuncties.

Welke verhouding het beste bij jou past, is afhankelijk van je genen en je doelen. Ik probeer meestal te zorgen dat ik relatief veel vetten eet, behoorlijk wat eiwitten en dat ik mijn koolhydraten beperk.

1B Micronutriënten. Dit gaat over vitaminen, mineralen en vezels. Mijn uitgangspunt is dat voeding die ik neem zo voedzaam mogelijk moet zijn en het liefst ook onbewerkt. Bewerkte voeding hoeft helemaal niet schadelijk te zijn overigens. Maar met onbewerkte voeding heb je zelf meer invloed op wat je in je lijf stopt.

2 Darmflora. Wat je eet en drinkt is van invloed op de samenstelling van je darmbacteriën. Dit wordt ook wel je darmflora genoemd. Je darmflora is enorm belangrijk voor je gezondheid.

Het belangrijkste uitgangspunt is dat de verscheidenheid aan bacteriën in je darmen zo groot mogelijk moet zijn. Dit kan je doen door bepaalde voeding wel te eten (gefermenteerde voeding zoals zuurkool) en sommige voeding te beperken (zoals alcohol en suiker).

3 Zelfonthouding. Dit gaat over het af en toe niet eten en drinken van bepaalde voeding. Mijn visie is dat het goed voor je is om dit af en toe te doen. Dit kan je op dagelijkse, wekelijkse of jaarlijkse basis doen. Zo drink ik na 12.00 uur geen koffie meer, eet ik 2 dagen per week geen vlees en drink ik 1 maand per jaar geen alcohol.

Voor mij is zelfonthouding breder dan alleen eten en drinken. Zo heb ik ook af en toe periodes in mijn leven geen social media gevolgd of heb ik me een maand onthouden van het hebben van orgasmes.

N.B. Een link naar mijn artikel over een maand geen orgasme en ejaculatie staat onderin. 

4 Intermittent fasting. Dit staat voor periodiek vasten. Eigenlijk is het een specifieke vorm van nutriënten (punt 1) en zelfonthouding (punt 3). Met intermittent fasting eet je een bepaalde periode niet. Ik doe dit zelf minimaal één keer per week.

Het effect is dat jij je lichaam (en dan specifiek je maag en darmen) even rust geeft. Zij hebben dan tijd om te herstellen. Mentaal merk ik ook een effect. Ik voel me minder afhankelijk van eten.

N.B. Een link naar mijn artikel over intermittent fasting staat onderin.


Gezonder worden lichaam

Wat moet je aan je lichaam doen om gezond te blijven. Dat is beweging, prikkels en energie.

5 Beweging. Beweging is hoe je lichaam tijdens de dag gebruikt. Je lichaam heeft baat bij verschillende beweging. Misschien ken je de uitdrukking wel: “Zitten is het nieuwe roken.” Dat klopt wel, maar het is niet beter voor je lichaam om de hele dag te staan.

Zo zegt bewegingsexpert Kelly Starret: “Je beste positie is je volgende positie” [link onderin]. Zorg dus dat jij je lichaam blijft prikkelen qua beweging.

Met beweging bedoel ik iets anders dan training. Beweging gaat over hoe jij je beweegt gedurende de dag. Training is hoe jij specifiek naar een bepaald sportief doel toe werkt. Dat doe jij in bijvoorbeeld 4 uur in de week. Bewegen doe jij zo’n 16 uur per dag.

N.B. Over training heb ik een aparte pagina geschreven: mijn visie op Beter Trainen

6 Prikkels. Hormese is een term die afkomstig is uit de biologie. Een ander woord hiervoor = prikkels. Het is goed voor je lichaam om geprikkeld te worden. Je haalt je eigen lijf daarmee uit de ‘comfort zone’. Dat kan door een tijdje niet te eten (punt 4), maar je kan je lichaam ook op andere manieren prikkelen.

Denk aan temperatuur. Zo doe ik aan koud douchen en ijsbaden. Soms wissel ik dat af met warmte, bijvoorbeeld in een sauna. Of prikkel ik mijn lichaam door mijn ademhaling te trainen.

NB. Lees meer over de effecten van koude op je gezondheid en manieren om je ademhaling te trainen.

7 Energie. Alles is energie. Je lichaam ook. Je lichaam en de processen in je lijf zijn niet alleen maar puur biologisch of chemisch. Dit is misschien nog een beetje wazig, maar je lichaam is op een bepaalde manier geladen.

De energiebalans in je lichaam kan de verkeerde kant op slaan door straling. Van je mobiele telefoon, van je router of door blauw licht. Dat laatste heeft bijvoorbeeld weer effect op je slaap (punt 8). Door hier bewust mee om te gaan, blijf je gezonder.

Dit kun je doen door af en toe op te laden. Door op je blote voeten op het gras te lopen. Door af en toe geen elektronische apparaten te gebruiken.


Brein

De derde categorie is je brein. Je zou kunnen zeggen dat dit de nutriënten zijn die je niet in je mond stopt. Dit gaat over de gedachten en energie die je in je brein stopt en hoe je brein allerlei gedachten, emoties en situaties verwerkt als je slaapt. Dat is: slaap, stress en mind.

8 Slaap. Slaap is essentieel voor je gezondheid. Als je slaapt, dan heeft je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen. Dat geldt niet alleen voor je spieren, maar ook voor je brein. Gedachten kun je verwerken en je slaat je kennis op in je lange termijn geheugen. Wetenschappelijke topinstituten zoals Stanford doen daarom niet voor niets onderzoek naar het belang van slaap [link onderin].

Als ik slaap dan probeer ik op twee dingen te letten. Ten eerste of ik me voldoende uitgerust voel als ik wakker word. Ten tweede of mijn ik voldoende in mijn diepe slaap ben geweest. Tijdens de nacht doorloop je namelijk een aantal slaapcycli: lichte slaap, REM slaap en diepe slaap.

NB. Een artikel over hoe je beter kan slapen staat onderin. Lees hier over 5 manieren waarop je slaap kan meten. 

9 Stress. Stress is niet slecht voor je gezondheid. Als mens zijn we geëvolueerd om te kunnen omgaan met stress. Incidentele stress is goed voor je. Zie punt 6 over hormesis. Als ik in een ijsbad spring, dan komt mijn lichaam ook onder stress te staan.

Gevaarlijker is chronische stress. Chronische stress kan komen door je werk, je relatie of ander situaties. Ik gebruik zelf verschillende manieren om met stress om te gaan. Denk aan mediteren, ademhalingsoefeningen of door dagelijks te reflecteren in mijn dagboek.

10 Mind. Een goede Nederlandse vertaling voor ‘mind’ kan ik niet bedenken. Het gaat over met welke gedachten jij je brein voedt. Gedachten kunnen invloed hebben op je gezondheid. Als jij heel erg negatief bent over jezelf en je leven, dan is dat ongezond.

Dat betekent niet dat je geen negatieve gedachten mag hebben. Voor negatieve gedachten is ook een plek. Het gaat erom dat jij van jezelf herkent in welke gedachten je zit en welke gevolgen dat heeft voor je emoties, hoe jij je voelt en welke fysieke reacties dat met zich mee brengt.

gezonder worden

Een kop bulletproof coffee (links) en zwemmen in de winter (rechts)


Detox programma om af te vallen of gezond te blijven? Hoe doe je elke dag een detox? Hoe kijk ik aan tegen detox? Volgens mij is het onzin, als het gaat om de snelle kuren en dure programma’s. Mijn visie is dat detox goed is, omdat je dan bewuster leeft en meer van dingen kan genieten ná afloop van de detox.

Alleen, ik heb een andere definitie van detox dan je misschien gewend bent. In dit extra deel: de zin en onzin van detox.

Wat is detox?

Wat is detox? De theorie is dat elke dag giftige stoffen in je lichaam komen. Dat kan door wat je eet, wat je drinkt, maar ook door het inademen van schadelijke gassen, dingen die je op je huid smeert of zelfs straling zijn. 

Je lichaam kan deze stoffen afvoeren. Dat gaat via je adem, ontlasting en zweten. Aanhangers van detoxen zeggen dat je lichaam niet voldoende capaciteit heeft om al die gifstoffen af te voeren. De gifstoffen worden dan opgeslagen in je vetweefsel en je organen.

Die gifstoffen moeten uit je lichaam. Daarom is een detox af en toe nodig. Tenminste, dat is de (marketing) belofte. 

Detox gezondheid & afvallen

Door af en toe een detox te doen help jij je lichaam om die opgeslagen stoffen los te laten (uit je organen en vetweefsel) en af te voeren. De belofte is dus dat je gezond wordt of blijft door het doen van een detox. Anderen zetten een detox in om af te vallen. Dat is natuurlijk niet zo gek. In een detox krijg je meestal minder kilocalorieën binnen, omdat je meestal alleen water, thee of groene smoothies drinkt. 

Bekende detox voorbeelden zijn sapvasten of klysma’s (darmspoelingen). Beide hebben ik nog niet geprobeerd. Sterker nog, van deze vormen van detox moet ik niets hebben. Al wil ik het best wel een keer proberen, omdat ik benieuwd ben hoe het is. Ik maak me geen illusies: er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt. 

Dat je soms hoort dat detoxen wel werkt, dat komt waarschijnlijk door één van deze twee dingen: het placebo effect (je verwacht dat iets een effect heeft, zeker als je er veel geld voor hebt betaald) en de verhoogde aandacht die je tijdens de detox periode voor je lichaam hebt. 

NB. Overigens is er niets mis met het placebo effect. Ik denk dat ik er me er zelf ook regelmatig schuldig aan maak. In de geneeskunde wordt het ook regelmatig met succes ingezet. Dat is, via een omweg, een reden dat ik detox onzin vindt. Want je lichaam kan veel meer (en beter) dan we ons realiseren. Zie reden #2 in de volgende paragraaf. 

Volgens mij:

 • is detox onzin, om 2 redenen
 • kun je beter elke dag een detox doen, om gezond te blijven en/of af te vallen
 • is het wél nuttig om een detox te doen, maar dan op een andere manier

In aansluiting op de laatste punt: jij kan met mij mee doen. Lees dan vooral verder. 

Detox zinvol of zinloos?

Waarom is detox zinvol of zinloos? Voor mij zit dan in 2 dingen:

 1. Het gaat om de dingen die je consistent doet (of te wel: detox elke dag)
 2. Je lichaam kan meer dan je denkt

#1 Mijn allergie met detox ligt in de ‘quick fix’ houding die de meeste standaard detox programma’s en producten uitstralen. Je kan gedurende het hele jaar heel slecht leven: weinig slapen, rotzooi eten en niet goed voor je lijf zorgen.

Maar dan! Dat is allemaal geen probleem, zolang je een detox programma of detox kuur van een aantal dagen gaat volgen. Daarna kun je eigenlijk gewoon weer verder met je huidige leefstijl. Dat je verder niet al te veel moeite hoeft te doen of teveel hoeft na te denken. 

Helaas (of gelukkig) is het leven niet zo eenvoudig. Net zo min als je lichaam trouwens, zoals je kan lezen in reden #2. 

#2 Een andere reden voor mijn ergernis met detox is dat je lichaam op zichzelf al een wonderlijk apparaat is. We zijn als mens geëvolueerd met ingenieuze organen zoals de lever, nieren, het lymfatische stelsel en zelfs onze huid. Het menselijk lichaam is, als je gezond bent, prima in staat om zichzelf in balans te houden.

Daarbij zijn sommige gifstoffen in een kleine hoeveelheid juist goed voor je lichaam. In de biologie wordt dit ‘hormesis’ genoemd. In de woorden van mijn oma: “Overal waar ‘te’ voor staat is niet goed. Behalve tevreden”.  

Overigens is detox in sommige gevallen wel absoluut werkbaar en misschien zelfs noodzakelijk. In de geneeskunde wordt de term detox namelijk gebruikt als het gaat om programma’s waarin drugs- en alcoholverslaafden van hun verslaving moeten afkicken. 

N.B. Jelmer de Boer (een podcast gast) heeft een mooi artikel hierover geschreven, de link staat onderin. 

Detox elke dag

Hoe doe je dan elke dag een detox? Hoewel je lichaam uitstekend voor zichzelf kan zorgen, kun jij je biologische lijf wel een beetje helpen. Door het hebben van een gezonde leefstijl. Voor mij bestaat dat bijvoorbeeld uit elke dag mediteren, voldoende slapen, genoeg bewegen, rust te nemen, niet teveel alcohol te drinken (3x per week), niet teveel koffie te drinken (maximaal 3 koppen) en alleen in de ochtend veel water en thee te drinken en veel groenten te eten.

Want dat laatste heb ik wel geleerd van de experts die ik voor de podcast heb geïnterviewd. Groenten eten is goed voor je, eigenlijk meer dan de norm van het Voedingscentrum. Het lukt me niet altijd, maar ik eet meestal een grote salade tijdens mijn lunch (vaak met vette vis) en groenten zijn ook het startpunt van het avondeten. 

Met een gezonde en gematigde leefstijl is het niet nodig om je lichaam een kortstondige detox te geven. Daarmee zorg je voor een stabiele aanvoer van goede voedingsstoffen voor je lichaam waarmee jij je lijf voedt (in plaats van vullen).

Oh ja, wat ook belangrijk is: af en toe wel lekker ongezond te eten. Als je krampachtig probeert elke dag perfect te eten en te leven, dan gaat je dat op een gegeven moment tegen staan.   

onzin detox

Mijn visie op detox: het is goed om je af en toe voor 30 dagen iets niet te doen. Zoals stoppen met alcohol drinken.

Wat is zelfonthouding?

Dat dingen je kunnen tegenstaan omdat je ze elke dag moet volhouden? Daar is een oplossing voor. Dat is mijn definitie van detox. Dat is geen sapkuur van 7 dagen, maar een periode van 30 dagen waarin je één ding niet meer doet, eet of drinkt. Het is mijn overtuiging dat zo’n detox wel goed voor je is.

Dus: detox = zelfonthouding voor 30 dagen van iets. Wat dat ‘iets’ is, dat bepaal je zelf. 

Hoe ik daar zo bij ben gekomen? Daarvoor neem ik je terug naar eind 2013. “Welke persoonlijke ervaring heb jij met zelfonthouding?” Dat was de vraag van Arie Boomsma. In december 2013 was ik te gast bij de avond van Twintig over Twintig in de Rode Hoed in Amsterdam. Twintig over Twintig is een debatreeks in De Rode Hoed. De titel zegt het al; twintig twintigers gaan met elkaar en het publiek in gesprek over een specifiek onderwerp. 

Waarom het onderwerp zelfonthouding? “Wij zijn gewoontedieren en zijn snel verslaafd.” Onder leiding van discussieleider Arie Boomsma gingen de panelleden en het publiek van start. De discussie was opgedeeld in drie delen.

 1. Onthouden van alcohol en drugs
 2. Onthouden van consumeren
 3. Onthouden van social media

Op mijn experiment van een maand koud douchen werd verschillend gereageerd (dat ik toen deed). Variërend van “Zo’n experiment doe je toch in de zomer!” tot “Persoonlijke experimenten zijn per definitie onbetrouwbaar”. Opvallend genoeg kwam het voorbeeld later nog een aantal keren terug. Het sprak blijkbaar wel tot de verbeelding.

De panelleden van gisteravond

Deelnemers aan Twintig over Twintig discussie. 

Bewuster leven

Waarom zou je jezelf onthouden van al die leuke dingen die het leven biedt? Social media, koffie, lekker eten, een warm bad, chocolade, chips, alcohol. “Waarom die sadomasochistische zelfkastijding?”, vroeg een vriend toen ik vertelde dat ik in de maand december alleen maar koude douches nam.

“Waarom die sadomasochistische zelfkastijding?” Een goede vriend van me

Zelf doe ik aan tijdelijke zelfonthouding. Dertig dagen of een maand is een mooie overzichtelijke periode om jezelf van iets te onthouden. Als ik aan experimenten denk is dat ook de rode draad; ik werd me veel meer bewust van mijn gedrag. Het leven gaat veel minder op de automatische piloot. Het klinkt wellicht wat zweverig, maar je gaat bewuster leven.

Tijdens de detox periode hoef je minder keuzes te maken. Ik had laatst een gesprek met Seph. Hij vertelde: “Het is makkelijker om geen alcohol te drinken, dan te zeggen dat je maximaal 3 glazen per week drinkt”

Je leert jezelf ook beter kennen. Na mijn experimenten met een maand geen koffie, geen alcohol of vlees, weet ik beter wat deze dingen met mijn lichaam doen. Vervolgens kan ik bewust de keuze maken om het toch te doen: wel vlees eten, wel alcohol drinken of wel koffie drinken. 

Iemand bij Twintig over Twintig zei het mooi: “Na een maand geen alcohol, realiseerde ik mij dat ik in de toekomst nooit meer slobberwijn wil drinken”.

Keuzestress  

Kritiek was er ook op zelfonthouding. Bijvoorbeeld: 

 • “Jezelf matigen is toch al voldoende.”
 • “Mensen die zichzelf van dingen onthouden zien dat meer als een ervaring. Omdat ze toch alles al hebben.”

Over dat laatste: mensen die zichzelf allerlei ontberingen op de hals halen, zijn elitair. Daar zit natuurlijk wel wat in. Het is makkelijker om je van dingen te onthouden als keuze. Niet omdat het moet, vanwege je gezondheid of vanwege financiële redenen. 

Ten slotte vind je in onthouding ook een groepsgevoel. Als je samen door iets zwaars gaat (als is dat natuurlijk relatief), dan krijg je een band. Denk aan een ontgroening bij een studentenvereniging of de innige band die militairen met elkaar hebben na het doorlopen van een intens opleidingstraject. 

detox effect

Na afloop (2 tips)

Een aantal mensen deden het project met mij mee. Sommigen stopten ook met alcohol drinken. Anderen gingen daarbij ook tijdelijk stoppen van een drinken van cafeïne. Waaronder Susan, mijn vriendin. 

Dit is overigens wel een tip. Je kan het zelf makkelijker volhouden als je iemand in je omgeving hebt die met je mee doet. Het liefst je partner. Want het was voor mij makkelijk om dit experiment vol te houden, juist omdat Susan met mij mee deed. Het kan ook wel zonder dat zij mee doet, maar het gevoel is toch anders wanneer zij ‘s avonds een fles goede wijn zou open trekken. 

Wat ik opvallend vond is dat veel mensen februari aanpakken om ook een ander dieet te starten. Zo noemde iemand dat ze ging stoppen met het eten van voeding met kunstmatige suikers. Sterker nog, ze is van plan om het tot april vol te houden. Zelf zou ik zo’n voornemen opknippen in kleinere stukjes, maar dat is persoonlijk. Het risico dat je loopt is dat wanneer je na 1,5 maand toch verzuimt, je snel denkt: “Ach, ik stop er maar helemaal mee”.

Nu dan? 

Met het ’30 dagen geen alcohol’ project heb ik eigenlijk geen moment moeite gehad. Sterker nog, ik overweeg om het gewoon door te zetten. Ik voel me fitter, scherper en ik slaap beter. Aan de andere kant is matigen ook goed, ik overweeg mezelf te beperken tot 2 glazen alcohol per week. Aan de andere kant merk ik dat een goede ‘reset’ maand zoals de afgelopen periode, wel fijn is.

“Dit experiment zorgt dat ik soms even van de automatische piloot af ga.”Na afloop van de detox maand

Het zorgt dat ik me bewuster ben van mijn gedrag en vooral mijn onbewuste handelingen. Het leven op de automatische piloot. 

Het is dubbel. Ik wil het wel doorzetten, maar aan de andere kant zorgt de zelfonthouding ook weer dat ik straks enorm kan genieten als ik weer een goed glas wijn ga drinken of dat bijzondere Belgische biertje. Ik zal mijn gevoel volgen op 1 maart 2017. Nu weet ik het nog niet. Wat ga jij doen? 


Meer weten?

Eerder schreef ik deze artikelen op de blog:

Deze externe links heb ik gebruikt:

Wat vind jij van deze tips? Laat een reactie achter!

Comments 9

 1. Mooie info weer.
  In mijn visie mag je goed en slim ademhalen toevoegen; adem je niet goed en slim dan bereikt al die zuurstof /energie niet alle cellen.

 2. Dank voor alle info weer Peter.

  Ik ben het eens met Desiree. Ademhaling en ook meditatie mogen in mijn lijstje.
  Leestip: Hoe word je honderd” van William Cortvriendt, “100 en gezond” van John Robbins.

  Info over ademhaling en koud douchen enzo, google eens naar Koen de Jong, Wim Hof, Stans van der Poel, en ik meen dat je een experiment aangaat/vind Peter! 🙂 🙂
  Kijk maar s. 🙂
  Zeer interessant mijns inziens.

  Vriendelijke groet
  Egbert

 3. Leuke site. Leuke tips, ook al weet ik als lifestyleverbeteraar wel het één en ander, staan altijd wel nwe. dingen bij of dingen vanuit een ander perspectief bekeken. Als tip voor water, kijk of nog beter, probeer eens geïoniseerd wateren ervaar wat dit voor je lichaam betekent. En probeer eens vaker een smoothie met fruit of groente. De enzymen bv. die je binnen krijgt hebben we brood(?)nodig voor allerlei lichaamsprocessen. Succes met je project! Mooi initiatief. 😉

 4. Ik weet niet of het nog kan, na zo veel maanden hierop reageren, maar ik zou graag een kleine kanttekening plaatsen bij de opmerking over leidingwater. In veel landen is het ongetwijfeld waar, maar in Nederland is leidingwater ontzettend zuiver. Er zit zeker geen fluoride in (is wettelijk verboden) en waarschijnlijk ook geen andere schadelijke stoffen. Wat hier in Nederland uit de kraan komt, is meestal niet heel anders dan bronwater uit een fles.

  1. Post
   Author

   Hi Nathalie,
   Goede vraag! Ik weet het niet exact, maar het heeft te maken met de signaalfunctie van je ogen.
   Door ‘s ochtends zonlicht te pakken, stel jij het lijf in om de hormonen aan te maken die (evolutionair) passen bij de start van de dag.
   Peter

 5. Ik kom energie te kort las iets over montchondria montchondrieen. En via google heb ik hier geklikt.
  Ik had vroegee veel meer energie dan nu. Ik ben man 40 jaar blanke nederlander.
  Vam die stralimg is tablet ook schadelijk. Dat is dan wel een probleem…?
  Hoe ksn ik mijn energienivo verhogen.

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.