energie krijgen

Meer energie krijgen (alles over mitochondria)

Peter Artikel 9 Comments

Meer energie krijgen? Hoe doe je dat? Een paar simpele tips om meer energie te krijgen. Dat doe je door te zorgen voor een betere energieproductie in je lichaamscellen. Dit zijn de zogenaamde mitochondria. Dit veld in de gezondheidszorg wordt ook wel ‘quantum medicine’ genoemd.

Krijg meer energie door eenvoudige principes zoals zonlicht, voeding en koude therapie.

Meer energie krijgen

Je lichaam is meer dan biologie of chemie. Het is ook energie. Dit wordt ‘quantum medicine’ genoemd.

Als je één ding moet onthouden van dit artikel, dan is dat het wel. Einstein zei dit ook al: “Alles is energie. Dat is natuurkunde”.

Je lichaam is meer dan biologie of chemie. Het is ook energie.

Mitochondria zijn de energiefabrieken van je cellen. Beter gezegd: de energiefabrieken van je lichaam. Hoe zorg je ervoor dat je energiefabrieken optimaal werken?

Mitochondria

Je cellen maken ATP. Dit staat voor adenosinetrifosfaat. Het is energie die direct beschikbaar is voor alle functies die een cel moet uitvoeren.

Als je sport, dan ken je het misschien wel. De eerste paar seconden gaan haast zonder moeite. Dan gebruikt je lichaam ATP. Dit is heel snel afgelopen. Na ongeveer 8 seconden schakelt je lichaam over naar glucose en als het nog langer duurt ook steeds meer naar vetverbranding.

Overigens gaan alle stadia een beetje in elkaar over. Het is niet dat je lichaam echt binnen één moment schakelt naar een andere manier van verbranding.

Sporters kennen het wel: als je verzuurt tijdens een training, is dat een signaal dat je mitochondria onvoldoende energie kunnen leveren aan je spiercellen.

Quantum medicine

Ik werd weggeblazen. Dat gebeurt me niet vaak.

Samen met Susan was ik bij de Biohacker Summit in Londen [een link naar dat artikel staat onderin]. Veel van de onderwerpen kende ik al wel. Maar de lezingen van Ruben Salinas en Jack Kruse bliezen me omver. Jack Kruse is neurochirurg en de eigenaar van Optimized Life. Ruben Salinas is technologie ondernemer en een uitvinder, gespecialiseerd in licht en straling.

Ze zijn beide Amerikaans, dus ze houden wel van stevige uitspraken. Neem deze van Jack Kruse: “Wat ik je ga vertellen is dat slecht functionerende mitochondria de oorzaak zijn van alle ziekten. Zoals Alzheimer en Diabetes”.

“Wat ik je ga vertellen is dat slecht functionerende mitochondria de oorzaak zijn van alle ziekten. Zoals Alzheimer en Diabetes”Jack Kruse

Ok.

Maar hoe zorg je dan dat je mitochondria goed gaan werken? Door te letten op deze elementen in je leven:

 1. Zonlicht
 2. Blauw licht
 3. Water
 4. Vette vis
 5. Magnetisme
 6. Koud water

Hieronder staan deze tips verder uitgewerkt.


1 Zonlicht

Zonlicht is krachtig. Planten en bomen groeien door zonlicht om te zetten in energie. Door fotosynthese. In welke mate zijn we anders dan planten en bomen? We hebben als mens ook hetzelfde mechanisme. We halen niet alleen energie uit onze voeding, maar ook van de zon.

De zon is belangrijk. We zijn als mens ontwikkeld met heel veel directe zonlicht op onze huid.

Zonlicht zou je zelfs kunnen beschouwen als een medicijn.

In het begin van de 20e eeuw kwam Heliotherapie op. Heliotherapie is een duur woord voor het gebruik maken van de zon om ziektes en aandoeningen te verhelpen.

In 1903 ontving Niels Ryberg Finsen daar zelfs een Nobelprijs voor. De zon als medicijn. Dat werd destijds als revolutionair gezien in de geneeskunde. Opvallend genoeg lijkt het daarna weer een beetje te zijn vergeten door de geneeskunde.

Het effect van zonlicht op je mitochondria komt door het effect van ‘photobiomodulation‘. De zonnestraling waar je het meeste profijt van hebt, is de straling met een bepaalde frequentie. Vooral rond de frequentie van infrarode straling. Niet zichtbaar dus. Dit werd onlangs bevestigd in een onderzoek van een wetenschapper van de Universiteit van Utrecht. [link onderin]

Wij als zoogdieren verschillen niet zoveel van planten en bomen. Wij halen ook energie uit de zon.

Wij halen ook energie uit de zon.

Met voldoende zonlicht op je lichaam neemt ATP in de cellen toe, neemt het metabolisme in de cel toe en vermindert het ontstekingsniveau in je lichaam.

Het is niet helemaal wetenschappelijk, maar ik knap ook enorm op van zonlicht op mijn huid. Het voelt net of mijn biologische klok dan opnieuw wordt gekalibreerd. Wist je dat je ook nog steeds 40% van het effect van zonlicht krijgt als het bewolkt is?

Concrete tip: ga naar buiten voor minimaal 30 minuten tussen 9.00 en 12.00.

NB. Eerder schreef ik een dit artikel over het effect van aarden. Link staat onderin. 

Meer energie

Wij, als mens, zijn niet alleen chemisch en biologisch, maar ook elektrisch. Ik ben daarom op aanraden van Jack Kruse begonnen met dit boek.


2 Blauw licht

Zonlicht is goed voor je. Als mens zijn we ontwikkeld en geëvalueerd op basis van het specifieke licht wat we van de zon krijgen.

Het spectrum licht dat uit de meeste lampen komt, heeft een heel ander spectrum. Hetzelfde geldt trouwens voor het licht dat van je smartphone, tablet of computer komt.

De voorbeelden uit de natuur zijn bekend. Door allerlei kunstmatig licht raken vogels in de war en vliegen vlinders de verkeerde kant op. Straatverlichting is eigenlijk heel slecht voor ons. Vanuit het perspectief van gezondheid dan.

De impact van blauw licht heeft vooral te maken met je ogen. Je ogen sturen eigenlijk je bioritme aan. Als jij ‘s avonds nog heel veel blauw licht in je pupillen krijgt, dan geven je pupillen een verkeerd signaal door aan de rest van de cellen.

Het gevolg is dat je slechter slaapt en dat je mitochondria minder goed herstellen.

Heb je ‘s avonds wel eens gekeken naar natuurlijk licht, zoals een kampvuur? Grote kans is dat je daarna heerlijk kon slapen. Dat komt omdat vuur een ander spectrum licht uitstraalt.

Concrete tip: download een programma zoals F.lux op je computer om de hoeveelheid blauw licht ‘s avonds te beperken.


3 Sporten

De omvang van je mitochondria en het aantal mitochondria in je lichaam kun je verbeteren met sporten. Hier zijn twee methodes voor.

 • Duurtraining
 • Interval training

Door training wordt het eiwit PGC-1 alpha gestimuleerd. Dit eiwit stimuleert de dichtheid en aanmaak van mitochondria. PGC-1 alpha wordt gemaakt door 2 verschillende manieren in je lichaam. Dat is een beetje technisch, maar je bereikt hetzelfde effect met korte interval trainingen als met langdurige trainingen.

Het voordeel van de interval trainingen is dat het je minder tijd kost om hetzelfde effect op je gezondheid te bereiken.

Nog een extra reden voor mij om me te richten op korte en intense trainingen, zoals bij CrossFit.

Beter zou het trouwens zijn om wat vaker buiten te sporten (#tip 1), zodat ik direct ook een dosis zonlicht erbij krijg.

meer energie

Goed voor je. Zonlicht (links) en sporten (rechts).


4 Water

In welke vormen kan water voorkomen? Dat is vloeibaar (water), vast (ijs) en gas (damp). Nee, er is ook een vierde fase van water.

Water als een soort van gel.  Dat is het werk van Gerard Pollock. Hij kwam er achter dat water in je lichaam de vorm aanneemt van gel.

Waarom is dat belangrijk?

Water kan de elektrische lading vasthouden. Dat is de functie van het water in de vorm van gel in en tussen je cellen. Water is essentieel voor het opbouwen van energie in je cellen en de verplaatsing van energie tussen je cellen. Jack Kruse zegt: “Water is de batterij van je lichaam”.

“Water is de batterij van je lichaam”.Jack Kruse

Het beste water voor je lichaam is bronwater. Het water uit de waterleiding bevat volgens hem te veel schadelijke stoffen die de energiefunctie van het water verminderen. Denk aan fluoride, pesticiden maar ook hormonen die niet gefilterd kunnen worden door de waterzuivering. Dat vermindert de opslagcapaciteit van water voor energie.

Thuis je water zuiveren is al een stap in de goede richting.


5 Vette vis

Vis is goed voor je. Waarschijnlijk wist je dat wel. Nee, niet de vissticks of de kibbeling. Al neem ik dat af en toe nog wel, een portie kibbeling. Lekker is dat.

Nee, het gaat met name om vette vis. Voorbeelden zijn sardientjes, makreel, oesters, mosselen, haring en zalm. Het gaat met name om DHA. Dat is een omega 3 vetzuur en staat voor Docosahexaenoic acid.

“Vis is essentieel”.Ruben Salinas

DHA is essentieel voor intracel en intercel communicatie. Hoe beter de mitochondria met de celkern en andere mitochondria kan communiceren, des te beter.

Dat DHA goed voor je is, blijkt ook uit 2 andere dingen.

 1. In je groei belangrijk voor ontwikkeling van je zenuwstelsel
 2. Evolutie

Ten eerste. In het eerste halve levensjaar van een mens wordt het gebruikt voor de opbouw van het zenuwstelsel en voor je ogen.

Ten tweede. Wij als mens hebben relatief grote hersenen. De soort die wij nu zijn is afkomstig van primaten voor ons die aan de kust leefden.

Eerder had ik deze theorie gehoord van professor Muskiet en professor Noakes bij het Ancestral Health Symposium. Noakes: “Onze voorouders leefden altijd bij de kust. Vis is veel belangrijker voor ons lichaam dan de meesten denken”. Vissen, met name in zoutwater, bevatten naast DHA ook veel jodium (goed voor je schildklier) en vitamine B12.

“Onze voorouders leefden altijd bij de kust.”Professor Tim Noakes

Concrete tip: eet vaker vette vis zoals sardientjes, zalm en makreel.

Je kan ook supplementen slikken (het zit in goede visolie capsules), maar als je het eet van de bron dan wordt het beter door je lichaam opgenomen.

ijszwemmen

Afgelopen weekend. Samen met mijn vader (!) nam ik een duik in de koude Noordzee. We waren op familieweekend op Ameland. Heerlijk, de combinatie van koud water (punt #6) en zonlicht (punt #1). 


6 Mobiele telefoon

Bij het vorige punt (#5 over vette vis) ging het onder meer over de groei van je hersenen. Er zijn twee organen in je lichaam die veruit de meeste mitochondria hebben.

Dat zijn je hart en je hersenen.

De elektrische lading in je hersenen is delicaat. Door (verkeerde) straling loop je het risico dit mechanisme te beschadigen.

Je kan je dit natuurlijk voorstellen bij de straling van een kernreactor. Maar hetzelfde geldt voor de straling van je mobiele telefoon.

Het is gevaarlijk om je mobiele telefoon te veel en te lang bij je hoofd te houden. Opvallend genoeg geeft Apple dit nu ook toe in één van haar recente productbeschrijvingen.

Tegenwoordig bel ik altijd met mijn oortjes in. Nog beter is om zogenaamde ‘airtubes‘ te kopen. Dat werkt zoals een stethoscoop. Want in die oortjes van mij zit nog steeds een beetje elektrische straling.

7 Koud water

Eerder schreef ik over hoe belangrijk water is in de energiehuishouding van je lichaam (tip #4). Je kunt dit combineren met koude expose. Dat betekent je lichaam blootstellen aan koude, door koud te douchen of een ijsbad te nemen.

Of een ijskoude rivier, zoals de foto boven.

Dit heeft te maken dat koude zorgt voor meer dichtheid van elektronen in je lichaam. Dit zorgt voor een snellere verbinding tussen cellen en mitochondria, net als met de vette vis (tip #5). Zelf merk ik dat ook na een ijsbad. Mijn lichaam tintelt dan van energie.

Na een ijsbad tintel ik van energie. Nu weet ik waarom.

Een ander voordeel is dat het kort blootstellen van koude aan je lichaam zorgt voor minder ontstekingen in je lichaam. Het belangrijkste is dat je het elke dag doet. Niet in een moment van crisis, als jij je niet lekker voelt of ziek bent. Als je het elke dag doet, maak jij je lichaam robuust, sterk en energetisch.

Concrete tip: neem elke dag een ijsbad of een koude douche.

NB. Eerder schreef ik een dit artikel over het effect van koud douchen en het nemen van een ijsbad


Samenvatting

Kortom, wil je meer energie krijgen in je leven? Doe dan deze dingen:

 • Zorg dat je elke ochtend voor minimaal 30 minuten buiten bent
 • Vermijd blauw licht in je huis
 • Drink bronwater of gefilterd water
 • Eet vette vis
 • Beperk straling (van WiFi of mobiele telefoon)
 • Neem elke dag een koude douche of bad

Wat pas jij toe in je eigen leven?

Meer weten?

Eerder schreef ik deze artikelen op de blog:

Deze externe links heb ik gebruikt:

Wat vind jij van deze tips? Laat een reactie achter!

Comments 9

 1. Mooie info weer.
  In mijn visie mag je goed en slim ademhalen toevoegen; adem je niet goed en slim dan bereikt al die zuurstof /energie niet alle cellen.

 2. Dank voor alle info weer Peter.

  Ik ben het eens met Desiree. Ademhaling en ook meditatie mogen in mijn lijstje.
  Leestip: Hoe word je honderd” van William Cortvriendt, “100 en gezond” van John Robbins.

  Info over ademhaling en koud douchen enzo, google eens naar Koen de Jong, Wim Hof, Stans van der Poel, en ik meen dat je een experiment aangaat/vind Peter! 🙂 🙂
  Kijk maar s. 🙂
  Zeer interessant mijns inziens.

  Vriendelijke groet
  Egbert

 3. Leuke site. Leuke tips, ook al weet ik als lifestyleverbeteraar wel het één en ander, staan altijd wel nwe. dingen bij of dingen vanuit een ander perspectief bekeken. Als tip voor water, kijk of nog beter, probeer eens geïoniseerd wateren ervaar wat dit voor je lichaam betekent. En probeer eens vaker een smoothie met fruit of groente. De enzymen bv. die je binnen krijgt hebben we brood(?)nodig voor allerlei lichaamsprocessen. Succes met je project! Mooi initiatief. 😉

 4. Ik weet niet of het nog kan, na zo veel maanden hierop reageren, maar ik zou graag een kleine kanttekening plaatsen bij de opmerking over leidingwater. In veel landen is het ongetwijfeld waar, maar in Nederland is leidingwater ontzettend zuiver. Er zit zeker geen fluoride in (is wettelijk verboden) en waarschijnlijk ook geen andere schadelijke stoffen. Wat hier in Nederland uit de kraan komt, is meestal niet heel anders dan bronwater uit een fles.

  1. Post
   Author

   Hi Nathalie,
   Goede vraag! Ik weet het niet exact, maar het heeft te maken met de signaalfunctie van je ogen.
   Door ‘s ochtends zonlicht te pakken, stel jij het lijf in om de hormonen aan te maken die (evolutionair) passen bij de start van de dag.
   Peter

 5. Ik kom energie te kort las iets over montchondria montchondrieen. En via google heb ik hier geklikt.
  Ik had vroegee veel meer energie dan nu. Ik ben man 40 jaar blanke nederlander.
  Vam die stralimg is tablet ook schadelijk. Dat is dan wel een probleem…?
  Hoe ksn ik mijn energienivo verhogen.

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.