mannelijkheid uitstralen

Mannelijkheid. Wat is het, ontwikkelen & gebruiken (7x)?

Peter Persoonlijke experimenten 4 Comments

Wat is mannelijkheid? Hoe kun je mannelijk zijn, mannelijkheid tonen en uitstralen? Hoe helpt het om mannelijke energie te voelen en te gebruiken in diverse onderdelen van je leven? Hoe ben je mannelijk in je relatie, in je werk, ten opzichte van je kinderen, ten opzichte van je ouders en je vrienden?

In dit artikel: de definitie van mannelijkheid, 7 onderdelen in je leven waar je het kan gebruiken, tonen en uitstralen en 6 tips om je mannelijkheid beter te ontwikkelen. 

Wat is mannelijkheid?

Wat is mannelijkheid? Toen ik ging nadenken over de definitie van mannelijkheid, had ik er wel een gevoel bij – maar geen woorden. Beelden van mannelijkheid gaan over de jager in de prehistorie, hollend achter mammoeten met een speer. In tegenstelling tot de vrouwen die bij het kamp fruit en noten zoeken. Of in de tegenwoordige tijd: voetbal kijken, bier drinken, een baard dragen, tatoeages hebben en hard schreeuwen.

Maar dat is een beperkt beeld van mannelijkheid. Ik associeer het namelijk ook met krachtig, doelgericht en competitief. Niet vrouwonvriendelijk of bekrompen. Het gaat om verantwoordelijkheid nemen, compassie hebben, integer, vrijgevig en authentiek zijn.

Welk gedrag past daar dan bij? Verschilt dat in de rol die je hebt als man, als partner, zoon, vriend, collega, ondernemer of wat dan ook?

Mannelijkheid tonen

Hoe kun je mannelijkheid uitstralen? Hoe kun jij je mannelijkheid tonen? Voor mij ligt dat deels in oppervlakkige dingen, zoals de kleding die ik draag, de films die ik kijk, de dingen die ik doe (met vrienden) en de hobby’s die ik heb.

Maar nog belangrijker zijn de onderliggende dingen, zoals initiatief nemen. Vertrouwen op mijn instinct en intuïtie. Een plan hebben, toewerken naar een resultaat en alles doen om dat te bereiken. Dan straal je uit dat je man bent, wat je dan ook verder voor kleren aan hebt.

Ik geloof er in dat die onderliggende dingen (noem het overtuigingen, levensprincipes of wat dan ook) het kompas zijn waarop jij je als man in een bepaalde situatie op een bepaalde manier gedraagt. Bijvoorbeeld:

 • Als jij in het buitenland met je vriendin een restaurant zoekt om te eten;
 • Als een collega flinke kritiek op je uit;
 • Als jij het gevoel hebt dat jij jezelf verliest in taken, werk en afspraken.

Dat zijn de momenten waarop jij je mannelijkheid kan tonen.

Mannelijk zijn

Ik ga graag nog een niveau dieper. Ik geloof dat mijn zoektocht naar ‘mannelijk zijn’ mezelf op dit moment in mijn leven erg kan helpen.

Wat is er dan aan de hand?

Als ik het zo opschrijf, dan lijkt het een soort dertigersdilemma. Ik kan niet zeggen dat het leven op dit moment heel erg slecht is. Ik ben gezond, ik heb een fijne relatie, mijn ouders zijn gezond, ik heb een aantal goede vrienden (niet veel, maar wel genoeg), we wonen op een fijne plek en ik heb genoeg tijd in de week om te sporten of op op een andere manier te ontspannen.

Wat is dan mijn probleem?

Een knagend gevoel van ontevredenheid. Het is niet één ding. Ik voel me soms gehaast en opgejaagd. Ik heb soms het gevoel dat ik teveel moet (vooral van mezelf). Ik houd me veel bezig met wat andere mensen van me vinden. Met kritiek en feedback kan ik niet altijd goed omgaan. Ik heb soms het gevoel dat ik niet in mijn kracht sta, dat ik teveel over me heen laat lopen. Maar vooral: ik heb moeite om naar mijn emoties te luisteren en mijn gevoel te volgen.

Met mijn vrienden Jarne en Tim tijdens een vriendenweekend in de Ardennen

Dit werkt niet

Al die dingen hangen weer met elkaar samen, versterken elkaar en zijn soms meer aanwezig dan op andere momenten. Als rationeel persoon wil ik daar het liefst een tabel van maken of een overzicht, om daar vervolgens weer met een stappenplan mee aan de slag te gaan.

Dat werkt niet. Ik heb het al getest.

Als de rationele benadering niet werkt, wat dan wel? Ik heb al wat dingen geprobeerd op het spirituele vlak. Daar ligt mijn zwakke punt, dus daar ga ik aan werken. Ik mediteer elke dag, ik heb psychedelische middelen gebruikt en ben zelfs teruggegaan naar een vorig leven [link onderin].

Het heelt en helpt. Deels dan.

Tot ik vorig jaar in aanraking kwam met het concept ‘mannelijkheid’. Ligt de oplossing niet in het meer doorvoelen van mijn zijn als man? Kan ik niet putten uit een onuitputtelijke bron van mannelijke energie? Wat kan ik leren van andere mannen? Wat ik meemaak en mee worstel is toch niet uniek voor mij?

Mijn project

Vaak zoek ik naar leuke projecten en experimenten om te doen. Soms zijn ze gericht op het meten van mijn lichaam, doordat ik iets in mijn leven verander. Een ander dieet of stoppen met alcohol drinken, dat zijn hele praktische voorbeelden. Als je mijn blog, podcasts en Meetups daarom volgt, wees niet ongerust: in mei, juni én juli ga ik weer hardcore kwantitatieve projecten doen.

Deze maand dus niet. Ik wil ontdekken wat mannelijkheid is, wat het betekent in mijn leven, of ik mannelijker moet worden en zo ja; hoe moet ik dat dan doen? Niet geheel toevallig ga ik deze maand ook 2 keer met vrienden een weekend weg. In de afgelopen jaren ben ik elk jaar wel één of meerdere weekenden met vrienden weggeweest [link onderin voor tips qua steden en landen].

Deze maand ga ik met 2 vrienden naar Napels, Italië. Met mijn roeiploeg uit de studententijd (voor de kenners: de Aegir Jonge Acht 2004), gaan we naar Winterberg, Duitsland.

Sommige mannen hebben kinderen, zijn getrouwd, volgen diverse loopbanen. Sommige zijn gepromoveerd, anderen zelfstandig ondernemer, ambtenaar of advocaat. Wat betekent het om kinderen te krijgen? Om te trouwen? Ook daarbuiten: hoe kijken ze aan tegen mannelijkheid? Wat roept dat op bij mij? Wat betekent dat? Waar gebruik je het en op welke manier kun je het verder ontwikkelen?

Onderdelen van mannelijkheid (7x)

Wat zijn onderdelen van mannelijkheid? Het begint bij jezelf (#1), maar straalt uit op alle andere onderdelen van je leven. Zoals je relatie (#2), je familie (#3), kinderen (#4), vrienden (#5), je werk (#6) en de rest (#7).

 1. Jezelf
 2. Je relatie
 3. Je familie
 4. Je kinderen
 5. Je vrienden
 6. Je werk
 7. De rest

Wat is mannelijkheid in al die aspecten en hoe kun je dat gebruiken?

1 Jezelf

De eerste plek om je mannelijkheid te ontdekken ligt binnen jezelf. Volgens David Deida, in zijn boek ‘The Way of the Superior Man’ [link onderin], heeft 90% van de mensen een uitgesproken masculiene of een uitgesproken feminiene energie. Tien procent heeft een gebalanceerde energie van beide polen. Het is volgens hem niet per se zo dat de man de masculiene energie brengt in de relatie en de vrouw de feminiene energie. Belangrijk is wel dat beide polen aanwezig zijn, ook in homo of lesbienne relaties.

Ik voel mannelijke energie. Ik ben gericht op resultaat, op competitie en op taken. Feminiene energie is meer gericht op relaties, emoties en samenhang. Ik niet. Ik houd van sport en actiefilms, vooral die met Sylvester Stallone (sorry, Jean-Claude van Damme fans).

Die mannelijke energie brengt voor- en nadelen met zich mee. Voor mij betekent het dat ik heel productief en taakgericht ben. Mijn agenda zit altijd enorm vol met zakelijke afspraken, sociale dingen, naar familie toe, sporten en nog veel meer.

Soms voelt het als uitvlucht. Als ik druk ben met taken, dan is er geen ruimte om in het moment te zijn. Om mijn emoties toe te laten en mijn gevoelens echt te voelen. Noem het mannelijkheid of iets anders, maar volgens mij kan een man vertrouwen op zijn diepere kern. Een man heeft geen taken en afspraken nodig om zich productief en voldaan te voelen.

Een echte man is content met hoe het is. Hoe het leven dan ook is.

2 Je relatie

Susan en ik kennen elkaar uit de studententijd. Twee maanden nadat we wat kregen, ging ik voor een half jaar naar Afrika. Anderhalf jaar daarna ging zij weg voor een paar maanden naar de Verenigde Staten, om daar te studeren. De start was dus niet makkelijk, maar nu (2017) zijn we al meer dan 9 jaar bij elkaar.

Het belangrijkste van een relatie ben jezelf (onderdeel #1). Volgens David Deida komt je missie eerst. Jan Geurtz schrijft in zijn boek ‘Verslaafd aan liefde’ ongeveer hetzelfde [link onderin]. Je moet eerst voldoening in jezelf vinden, omdat je anders de opvulling van je gebreken en de oplossing van je diepste angsten in je partner gaat zoeken.

Elkaar de ruimte geven

Ik probeer open te zijn in waar ik tegen aan loop, ook bij Susan. Dat is volgens filosoof Alain de Botton trouwens hét moment dat liefde groeit. Juist in je meest kwetsbare momenten, niet wanneer alles crescendo gaat.

Ze geeft me daarin ook de ruimte. Niet alleen voor de mannenavonden en weekenden met vrienden. Ik ga nu 1 keer per maand naar een mannencirkel van het Mankind Project Nederland [link onderin]. Een avond waar we met mannen in onderling vertrouwen met elkaar praten wat we voelen, waar we tegen aan lopen en elkaar daarin steunen.

Wat ik nog beter kan doen in onze relatie (naast nog talloze andere dingen) is haar onverbreidelde aandacht geven. Noem het meditatief of zen, maar ik merk dat ik soms met mijn gedachten ergens anders ben. Snel afgeleid. Mannelijk zijn is voor mij ook in het moment zijn. Als ik met haar ontbijt, dan ook echt met haar ontbijten. Als we wandelen, dan ook echt met haar wandelen.

Het klinkt zo simpel, maar leven met intensiteit vind ik echt ontzettend moeilijk. Niet alleen in de relatie overigens, maar ook daarbuiten.

Met Susan. Op vakantie in Indonesië

3 Je familie

Mijn grootste verbeterpunt in mijn liefdesrelatie geldt ook voor de relatie met mijn familie. Het schijnt dat als je als kind uit huis gaat op je 18e, je eigenlijk al 95% van alle tijd die je samen met je ouders kan doorbrengen, hebt doorgebracht. Die statistiek zorgt voor een week gevoel in mijn onderbuik. Gelukkig zijn mijn ouders nog gezond. Denken aan het moment dat zij er niet meer zijn, vind ik moeilijk.

Daarom probeer ik vaker te bellen. Toen ik nog in de buurt woonde, ging ik met mijn vader regelmatig naar het voetbalstadion (hup FC Groningen!). Nu doe ik dat meer, maar ik zou ook wel vaker met mijn volledige aandacht en intensiteit bij mijn ouders en mijn broer willen zijn.

Sinds drie jaar gaan we een weekend per jaar ergens naar toe. Dan is er wat meer ruimte en tijd om over andere dingen te praten dan alleen de koetjes en de kalfjes. Ik kijk altijd uit naar die weekenden.

4 Je kinderen

Susan en ik hebben geen kinderen. Veel van mijn vrienden zijn in de laatste jaren vader geworden. Onlangs was ik nog bij Simon. Hij vertelde me: “Iedereen zegt dat het zo bijzonder is en ik dacht altijd: Ja, dat zal wel. Maar nu ik vader ben geworden, voel ik echt wat ze daarmee bedoelen”.

“Vader worden een bijzondere ervaring? Ja, dat zal wel.”Simon

Datzelfde heb ik nu ook. Ik geloof best dat het bijzonder is, maar ik voel er verder niets bij. Op kraamvisite hoef ik meestal ook geen baby vast te houden. Het lijkt me wel bijzonder omdat je er als man een rol bij krijgt. Een hele belangrijke rol. Susan en ik praten er wel eens over, maar het is zeker de komende jaren nog niet het plan.

Ik moet wel vaak denken aan mijn podcast interview met Kasper van der Meulen. Hij vertelde me dat hij elke ochtend met volle intensiteit (ja, daar is het weer) met zijn dochter speelt. Tijd met haar doorbrengt. Een ander voordeel volgens Kasper: “Ze heeft nog een perfecte hurkzit. De manier waarop kinderen bewegen is echt fascinerend”.

5 Je vrienden

Een paar jaar nadat ik begon met werken, moest ik heel erg wennen aan het feit dat ik minder vrienden had. Tijdens de middelbare school waren het er veel. Toen ik ging studeren misschien wel meer. Maar toen had je ook alle tijd en ruimte. Nadat ik ben begonnen met werken begon ik vrienden te verliezen in mijn leven. Niet verliezen in de zin van overlijden, maar je groeit uit elkaar. Iedereen leeft drukke levens.

Na een tijdje begon ik het te accepteren. Zeker ook omdat de vrienden die bleven (en er kwamen ook weer een paar bij) betere vrienden zijn. Voor mij dan. Ik heb liever een paar goede vrienden, dan een heleboel oppervlakkige vriendschappen.

Vriendschap vormt je ook. Een bekende uitspraak is dat jij het gemiddelde bent van de 5 mensen waar jij je het meeste mee omringt. De echte vriendschappen die ik nu heb, daar ben ik enorm blij mee. Die maken mij beter. Maar de samenstelling van mijn vriendengroep kan over 5 of 10 jaar weer anders zijn en dat is ook niet erg.

6 Je werk

Toen ik eind 20 was, kreeg ik een enorme kans. Binnen het bedrijf waar ik werk, mocht ik samen met de directeur een start-up beginnen. Het voelde geweldig.

Het werd een sof. Een teleurstelling.

Inhoudelijk ging het wel goed, maar de verkopen bleven achter. Ik moest veel (koude) acquisitie doen, een kwaliteit die ik niet heb. Maar misschien nog wel belangrijker; ik had er geen plezier in. Eerlijk is eerlijk, in het begin werd ik ook heel erg gedreven door de buitenkant. Ik dacht: “Wow, ik ben straks directeur voor mijn dertigste. Hoe geweldig is dat!”

Dat was een goede les. Niet dat ik uitsluit dat ik die fout nog een keer maak, maar ik zoek nu naar activiteiten waar ik gelukkig van wordt. Of het nu in loondienst is of als je ondernemer. Deze blog, de podcast, de bijeenkomsten en het boek dat ik schrijf; ik heb het gevoel dat het vanuit mijn binnenste komt. Natuurlijk heb ik dingen die ik niet leuk vind, teleurstellingen en dingen die faliekant mislopen.

Maar in algemene zin heb ik nu een veel helderder doel, dat vanuit mijzelf komt. Niet vanuit mijn ego. Doelgericht vanuit mijn kern werk ik aan mijn missie. Mijn missie om mijn eigen leven te verbeteren en nieuwe dingen te proberen, maar vooral: anderen daar over te vertellen en over te schrijven om hen te inspireren en inzichten te geven. Werken aan mijn levensmissie. Dat voelt ook als mannelijkheid.

Vriendenweekend naar Oktoberfest, München (2015)

7 De rest

Het aantal likes op een Instagram foto? De tijd op mijn CrossFit workout? Het aantal kilo’s dat ik kan squatten? De nieuwste aflevering van Games of Thrones? Wat ik vanavond ga eten?

Dat boeit allemaal niet. Niet als je de rest van je leven niet op orde hebt.

Dat is mijn uitdaging. Nog teveel laat ik me leiden door taken en ander geneuzel. Ben ik afgeleid en baal ik van mezelf. Als ik nu eerst eens durf los te laten. Durf te zijn en te leven met intensiteit. Met mijn mannelijkheid als energiebron en als kompas. Geen rationeel stappenplan, maar door mijn mannelijkheid te voelen.

Dat is al moeilijk zat. En ach, soms is het ook lekker om flink wat kilo’s te squatten.

Man zijn ontwikkelen (6x)

In alle belangrijke aspecten van je leven kan jij je mannelijkheid gebruiken. Hoe moet je dat dan doen? Dit zijn concrete tips, zowel voor mannen als vrouwen, om mannelijke energie te ontwikkelen. Ik heb ze geleerd van de boeken die ik heb gelezen en na een gesprek met Patrick. Patrick coacht mannen om ze te helpen om vrouwen te versieren. Volgens hem is mannelijkheid essentieel. Sterker nog, het is de beste manier om vrouwen te versieren.

“Mannelijkheid is de beste manier om vrouwen te versieren”Patrick (versiercoach)

Maar hoe doe je dat dan, je mannelijkheid ontwikkelen?

#1 Neem de leiding en initiatief (al wil ze toch wat anders). Vaak heb ik het met Susan in de supermarkt. Dan zegt zij: “Kies jij de chocolade maar uit”. Als mijn keuze niet goed is volgens haar, dan roep ik altijd uit: “Wat is het nut dat ik heb gekozen?”. Maar volgens mij maakt dat niet zoveel uit. Het is niet per se nodig dat je partner je overal in volgt, als je maar initiatief neemt. Dat is mannelijk.

#2 Realiseer dat je elkaar nodig hebt. Susan heeft veel betere toegang tot haar gevoelens en emoties. Daar kan zij mij in helpen. Andersom kan ik haar helpen om gestructureerd te werken om doelen te halen en resultaten te boeken.

#3 Een man wil bewondering en doelen bereiken. Een vrouw heeft lof en complimenten nodig. Dit weet ik wel, maar ik vind het heel moeilijk. Hier ontstaan ook de meeste discussies tussen mij en Susan. Vaak denk ik dat ik geen complimenten meer hoef te geven, omdat ik het al heb gedaan. David Deida: Je kan een vrouw niet genoeg complimenten en lof geven.

“Je kan een vrouw niet genoeg complimenten en lof geven.”David Deida

#4 Deze is voor vrouwen: probeer je man niet te veranderen. Het belangrijkste voor een man is zijn eigenwaarde. Hij krijgt energie van de bewondering van zijn vrouw. Als je als vrouw je man probeert te veranderen, dan ondermijn je zijn eigenwaarde. Een man voelt geen vertrouwen.

#5 Neem je vrijheid. Mannen willen grip houden op hun autonomie. Vrouwen hebben deze behoefte minder. Vrijheid en autonomie zijn belangrijke onderdelen van masculiene energie. Zelf heb ik dat ook. Ik vind het af en toe heerlijk als Susan er een avond niet is. Dan haal ik een pizza en zoek ik op Netflix naar een goede actiefilm.

#6 Blijf leren. Mannelijk ben je niet op een gegeven moment. In onze westerse maatschappij hebben we geen rites en gebruiken meer die je van jongen tot man maken. Maar ook daarbuiten, persoonlijke ontwikkeling is nooit klaar. Ga daarom boeken lezen (zoals de 2 tips onderin), mediteren (om meer in het moment en in je mannelijke energie te komen) en/of aansluiten bij een mannencirkel [link onderin].

tip vriendenweekend

Tijdens het mannenweekend in Winterberg deden we samen een ‘obstacle run’. Uitdagingen en fysieke beproevingen zijn voor mij ook een vorm van mannelijkheid.

Conclusie

De conclusie is dat het man zijn nooit af is. Zoals Yuri van Geest in mijn podcast interview zei: “Het leven is een rivier. Het is dezelfde rivier, maar nooit hetzelfde”. Dat is nog iets anders aan spiritualiteit, mannelijkheid en persoonlijke ontwikkeling. Het is nooit af. Het leven is nooit klaar. Problemen zijn nooit af.

Daarom ga ik naar de Mannencirkels. Daarom kijk ik uit naar de vriendenweekenden, maar ook het familieweekend. In de vriendenweekenden kwam mannelijkheid aan bod. Soms was het expliciet, omdat mijn vrienden dit artikel hadden gelezen. Ze herkenden zich erin, maar hadden ook kritiek: “Je kan mannelijkheid op veel verschillende manieren interpreteren. Hoe voorkom je dat iedereen eruit haalt wat hij op dat moment handig vindt of dat past?”

Een interessant punt. Maar dat is precies het punt van mannelijkheid. Je kan het niet in een hokje of een kader stoppen. Je kan het niet rationeel in taal beschrijven. Het is een onderstroom, een gevoel waar elke man uit kan putten. Een onuitputtende en eeuwenoude energie. Een kompas, een gevoel waar je naar kan luisteren. Dat is geen garantie dat het altijd werkt of dat je nooit meer met tegenslagen of teleurstellingen te maken krijgt. Maar het maakt me wel krachtiger. Het geeft me wel vertrouwen dat ik als man niet alleen sta.

Altijd zal ik moeten blijven werken aan mezelf en mijn mannelijkheid. Aan de ene kant vind ik dat onbevredigd en beangstigend. Aan de andere kant is dat precies mijn probleem. Hoe kan ik dat loslaten en daar vrede mee hebben? Hoe kan ik meer in lijn zijn met mijn emoties en gevoelens, met mijn mannelijke energie?

Dat is volgens mij de essentie van mannelijkheid.

Leeslijst

Eerder schreef ik deze artikelen over dit onderwerp:

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Hoe denk jij over mannelijkheid? Laat een reactie achter!

Comments 4

 1. Mooi persoonlijk artikel! Heel open ook. Ik was even bang dat je flirt tips ging geven toen ik je titel las (en toen moest ik denken aan die verschrikkelijke kerel die andere mannen helpt vrouwen het bed in te krijgen) 😉 maar dit is duidelijk positieve mannelijkheid, een kracht waarmee je niet kapot maakt maar schept als het ware.

 2. Peter 🙂 ik ben een paar maanden geleden begonnen met jouw podcast te luisteren. Heel tof. Heel inspirerend. Dankjewel. Als “wederdienst” hierbij een uitnodiging voor jouw experiment met mannelijkheid:

  Kom naar het Wildeman Festival: http://wildemanfestival.nl

  Drie dagen tijd voor jezelf. Om op te laden en opnieuw richting te bepalen. Met en naast andere mannen.

  1. Mooi stuk, man! Te zot dat het een ‘gewaagd onderwerp’ is tegenwoordig maar ik ga er vanuit dat de moderne beschaving er met gezond verstand en de geleerde lessen sterker uit komt. Hopelijk duurt dat niet al te lang! Dat dit serieuze onderwerp ook een luchtige kant kan hebben bewijst Winny Puhh met 10 uur mannelijkheid: https://www.youtube.com/watch?v=b1Sbvkihgto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.