SR1 review. Beter slapen met magneettherapie (PEMF)?

Peter Persoonlijke experimenten Leave a Comment

Magneettherapie om beter te slapen? Review van de SR1! Beter slapen met SomniResonance 1? De SR1 van SomniResonance werkt met magnetisme oftewel PEMF (Pulsed Electro-Magnetic Field). Hoe werkt de SR1? Ga je beter slapen met SR1? Mijn ervaring met slapen met magneten. Een review van de SR1, inclusief een koopadvies!

Beter slapen magnetisme

Hoe kan magnetisme je helpen om beter te slapen? In het interview voor mijn podcast met Tjeerd Verbeek hebben we het uitgebreid gehad over allerlei bijzondere en onconventionele manieren om je gezondheid te verbeteren, of beter te presteren. Daarin bespraken we ook magnetisme.

Magneten inzetten voor je gezondheid wordt ook wel ‘magneetveldtherapie’ of ‘magneettherapie’ genoemd. Dit is geen standaard methode, en wordt volgens anderen daarom ook wel pseudowetenschappelijke alternatieve geneeskunde genoemd. Volgens Roland Glaser in Skepter is er maar beperkt bewijs voor het effect van deze therapieën [link onderin].

Magneettherapie

Zelf ben ik enigszins sceptisch over de opzienbare gezondheidsverbeteringen die sommige aanhangers van deze methode claimen. Zo was het een tijdje helemaal in om een soort van hangertje om je hals te dragen met daarin een klein magneetje. Een voorbeeld waar je misschien ook wel een keer een reclame van hebt gezien is de Biostabiel [link onderin]. Deze schijnt overigens nog steeds te koop te zijn.

Aan de andere kant sta ik overal voor open. Zo heb ik een tijd terug ook een artikel geschreven over aarden [link onderin]. Dit gaat over het concept dat je door bijvoorbeeld met je blote voeten op de grond te staan, de verhouding van positief en negatief geladen ionen in je lichaam weer in balans brengt.

Wat is PEMF?

Wat is PEMF? Dit is een afkorting voor Pulsed Electro-Magnetic Field. Hierbij wordt een magneetbron tegen het lichaam gehouden waarbij de magneet korte pulsen afgeeft. In de medische wetenschap wordt het soms ingezet voor de genezing van botten. In het eerder aangehaalde artikel in Skepter is dit volgens Ronald Glaser mogelijk, maar nog wel behoorlijk speculatief.

Tjeerd Verbeek wees mij er later op dat een specifieke toepassing van PEMF die in Nederland door de zorgverzekeraars wordt vergoed Transcanial Magnetic Stimulation (TMS) is.

“Sommige zorgverzekeringen in Nederland vergoeden TMSv.”Tjeerd Verbeek

Zelf kwam ik in aanraking met PEMF doordat ik las over de SR1 van SomniResonance. In eerdere persoonlijke experimenten heb ik behoorlijk veel getest met hersengolven, zoals met neurofeedback en binaural beats [link onderin]. De SR1 past dit toe om je te helpen om beter te slapen.

De achterkant die je op je lichaam plakt met een dubbelzijdige pleister

SomniResonance 1

De SR1 werkt door de natuurlijke frequentie van de hersenen na te bootsen die worden geproduceerd wanneer je in slaap valt. De SR1 is een heel klein apparaatje, ongeveer ter grootte van een halve sigarettenpakje (ik weet het, een vreemde vergelijking, maar ik kon niet zo snel iets anders bedenken).

Het frequentiepatroon is wettelijk beschermd en stimuleert dus je hersenen om sneller in de specifieke hersengolf frequenties te komen die gerelateerd zijn aan een goede nachtrust.

De SR1 bevat eigenlijk maar één knop en één lichtje. Als je de knop indrukt dan zendt het apparaat voor 22 minuten een pulserende magnetische frequentie uit. Als het in werking is, dan is het lampje groen. De SR1 plak je met een dubbelzijdige pleister vast net onder je sleutelbeen.

Werking

In ruil voor een review op mijn website, kreeg ik een SR1 thuis om te testen [disclaimer]. Hiervoor had ik regelmatig contact met Fraser W. Lawrie, Ph.D. (de CEO van NeuroLibra Biotechnology Corporation).

Hij schreef dat het vinden van de juiste plek de grootste uitdaging is voor gebruikers. Je moet de SR1 op de brachial plexus plakken. Dit is de medische naam voor een knooppunt van zenuwen vlakbij je schouder. Lawrie schrijft: ‘Als mensen eenmaal de juiste plek hebben gevonden, dan zien we dat ruim 85% succes heeft’.

Wat de SR1 overigens onderscheidt van andere apparaten die op de markt zijn, is dat het is gecertificeerd door de FDA (de Food & Drug Administration in de Verenigde Staten). NeuroLibra Biotechnology Corporation mag vanaf 2014 de SR1 verkopen in de Verenigde Staten. Via de website kun je de SR1 overigens ook in Nederland kopen [link onderin].

De potlood er naast laat zien hoe groot klein de SR1 eigenlijk is

Conclusie

De SR1 heb ik een aantal maanden kunnen testen. In eerste instantie zag ik niet zoveel verschil in mijn slaapdata alsook in mijn subjectieve ervaring van de nacht. Hierover nam ik contact op met de klantenservice van het bedrijf. Zij raadden me aan om te variëren met de plaatsing van de SR1.

Op een gegeven moment merkte ik dat ik een nacht heel goed had geslapen. Ik ging de plek onthouden (wat overigens niet heel makkelijk is, misschien moet ik daar een tattoo laten zetten haha) en vanaf dat moment kon ik verschil zien en ervaren in nachten met en nachten zonder de SR1. In de handleiding staat overigens ook dat je hersenen even moeten wennen aan de blootstelling aan de PEMF.

Het is wel een beetje zoeken waar je de SR-1 het beste kan plaatsen. Je kan het apparaatje bevestigen met dubbelzijdig plakband of met tape.

Advies

Goed, de vraag is natuurlijk: is de SR1 de investering waard? Net als met de ChiliPad, denk ik dat het afhangt van je budget en de mate waarin je last hebt van slaapstoornissen. Immers, de SR1 kost momenteel 499 329 dollar (prijspeil 2018, nieuwe prijs is vanaf 17 juni 2018) en daar moet je mogelijk ook nog invoerheffingen over betalen.

Ik beschouw mijn slaap als één van de belangrijkste methoden om productiever en gezonder te zijn. Als ik een ruwe schatting mag geven, dan zorgt de SR1 er voor dat ik elke nacht ongeveer 10% a 15% beter slaap. Vanuit dat perspectief is de SR1 snel terugverdiend.

Durf je het nog niet helemaal aan? Je zou ook eerst even kunnen testen hoe binaural beats (dit stimuleert de hersengolf frequenties met geluid in plaats van magnetisme) voor je werken voordat je besluit om de SR1 te bestellen. Heb je wel meer budget? Je zou dan ook nog kunnen kijken naar de wat duurdere EarthPulse [link onderin]. In tegenstelling tot de SR1 plaats je deze onder je bed, in plaats van te plakken op je lichaam.


Leeslijst

Eerder schreef ik deze artikelen over dit onderwerp:

In mijn interview met Tjeerd Verbeek sprak ik over het effect van magnetisme op onder meer je slaap.

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Hoe denk jij hier over? Wat doe jij om beter te slapen? Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.