LSD microdosering. Uitleg, aanpak en effect

Peter Persoonlijke experimenten Leave a Comment

LSD microdosering. Wat is LSD microdosering? Hoe doe je dat? Meer informatie over microdosering Nederland. Wat zijn de effecten van LSD microdosering?

Wat is microdosering?

Wat is microdosering? Microdosering is het toedienen van een psychedelisch middel in een kleine hoeveelheid. Qua middelen kun je denken aan LSD, MDMA, psilocybine (psychoactieve paddestoelen), mescaline (een alkaloïde die in sommige cactussen voorkomt), iboga (een struik die voorkomt in West-Midden-Afrika) of Ayahuasca (mix van twee planten die voorkomen in Zuid-Amerika). Met reguliere doseringen heb ik weinig ervaring, afgezien van Ayahuasca [link onderin].

Het doel is niet om in een trip te komen. Om die reden neem je niet de reguliere hoeveelheid, maar significant minder. Het doel is namelijk om iets meer creativiteit of mentale energie te hebben gedurende de dag. Dit zijn niet de enige effecten die worden gerapporteerd, zoals je verderop zult lezen. Sommige mensen gebruiken het om meer focus te hebben of om de weerbaarheid tegen stress te verbeteren.

Gevaren microdosing

Wat zijn de gevaren van microdosing? Bij een te hoge dosering loop je het gevaar om in een trip te komen of door hallucinaties niet meer te kunnen functioneren. Daarnaast wordt het afgeraden voor bepaalde groepen en in combinatie met bepaalde activiteiten.

Zo wordt het afgeraden voor mensen jonger dan 18, als je kleurenblind bent, als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Daarnaast kun je het beter ook niet combineren met alcohol of andere drugs en is het niet geschikt als je psychische aandoening hebt, zoals heftige stemmingswisselingen. Laat je daarom goed voorlichten voordat je hier zelf mee wil experimenteren. Onderin staan een aantal links naar websites met meer informatie.

Flesje met 1P-LSDS met een pipetje

LSD microdosering

Wat is LSD microdosering? Om te starten met LSD. Volgens het Jellinek instituut werd LSD door de Zwitserse chemicus Albert Hofmann in 1938 ontdekt [link onderin]. De afkorting staat daarom voor de Duitse woord Lysergsäure-diäthylamid. In het Engels heet de stof d-lysergic acid diethylamide en in het Nederlands wordt het vertaald als lyserginezuurdiëthylamide.

Lsd behoort tot de groep hallucinogenen. Dit betekent dat de stof een veranderde staat van bewustzijn, veranderingen in waarneming en verandering en denken tot gevolg heeft.

Bij microdosering neem je bij het zogenaamde Fadimans protocol elke vier dagen ongeveer een tiende van een normale dosis. Dit is tussen de 10 en 20 microgram. Verder doe je niet iets anders, je kan gewoon doen wat je altijd doet, zoals werken of studeren.

Trend Silicon Valley

De eerste keer dat ik met de term microdosering in aanraking kwam, was door een artikel uit 2016 in magazine Wired [link onderin]. Dat stuk ging over het gebruik van microdosering LSD bij Amerikaanse technologiebedrijven in Silicon Valley.

In het stuk komt Lily aan het woord. Ze doet aan microdosering met paddestoelen en vertelt de interviewer waarom ze het doet: ‘Het helpt me om creatiever te denken het zorgt voor meer focus. Ik kan beter omgaan met stress en ik heb een gezonder perspectief op mijn leven dan anders.’

Later vertelde documentairemaker en fotograaf Matthijs Diederiks erover in een podcast interview dat ik met hem hield [link onderin]. Hij legde daarin uit hoe het werkt en wat voor het effect het heeft op zijn leven. ‘Ik voel me productiever en ik krijg meer gedaan op een dag’, vertelt hij in het interview.

Microdosering Nederland

Hoe zit het met microdosering in Nederland? De website microdosing.nl biedt een heel uitgebreid overzicht rondom microdosering [link onderin]. In de voorbereiding op mijn eigen persoonlijke experiment heb ik de meeste informatie hiervandaan gehaald.

Vooraf was ik met name benieuwd welk middel voor mij het meest geschikt zou zijn, in welke hoeveelheid en welke frequentie ik het moet innemen en wat de ervaringen van anderen zijn. Op basis hiervan en gesprekken met kennissen die dit ook hadden gedaan, besloot ik om 1P-LSD te proberen. Dit is een chemische afgeleide van LSD en legaal verkrijgbaar ‘voor onderzoeksdoeleinden’.

Microdosering voordelen

Begin oktober 2018, halverwege mijn persoonlijke experiment met microdosering, verschenen de resultaten van een onderzoek naar het effect. Hoogleraar cognitieve psychologie Bernard Hummel deed samen met Zsuzsika Sjoerds een test met 38 vrijwilligers. De leden bleken na gebruik meetbaar hoger te scoren op twee soorten creativiteitstests: één proef in associatief denken, en één in probleemoplossen [link onderin].

Niet iedereen is overtuigd van deze effecten. In een artikel in de Volkskrant wordt psychiater Matt Johnson van de Johns Hopkins Universiteit aangehaald: ‘De effecten die ze presenteren zijn zo subtiel dat het precies is wat je zou verwachten van een placebo-effect.’

Microdosering kritiek

Wat is de kritiek op microdosering? In augustus 2018 verscheen een artikel in het NRC Handelsblad en zond het RTL-programma Editie NL een reportage uit over dit fenomeen [link onderin]. Daarin kwam Sjanett de Geus, een vriendin van mij, aan het woord. In het interview zegt ze onder meer: ‘ik krijg er mentale energie van’ en ‘ik kom dichter tot de kern van mezelf’.

In hetzelfde item vertelt neurowetenschapper Kim Kuyper van de Universiteit van Maastricht dat ze twijfelt aan het effect van microdosering. Om die reden starten ze daar met een onderzoek met drie verschillende doseringen bij tien proefpersonen. Dit kan wellicht uitsluitsel geven over het effect en het oordeel dat Matt Johnson had over het onderzoek van Hummel en Sjoerds.

Flesje met 1P-LSDS

Voorbereiding

Via een goede vriendin heb een klein druppelflesje 1P-LSD besteld. Het voordeel hiervan is dat je relatief goed kan doseren, door het tellen van het aantal druppels. Daarnaast besloot ik om het protocol van Fadiman aan te houden. Dit hield in dat ik om de drie dagen een microdosis neem. De eerste dag nam ik de microdosis in, de tweede dag is een uitloopdag en de derde dag een normale dag.

Naast het protocol met dagen zijn nog twee andere dingen essentieel. Het eerste aandachtspunt is dat je de dosis rustig opbouwt. De eerste keer nam ik bijvoorbeeld 5 druppels. Nu neem ik rond de 15 druppels op de dag van microdosering.

Het tweede aandachtspunt is om in een dagboek bij te houden over hoe jij je voelt, wat je merkt en ervaart. Dit is zeker in het begin belangrijk, omdat je daarop de dosis kan afstemmen. Je wilt natuurlijk wel het effect merken, maar niet dat het je belemmert in je studie of je werk.

Effect

Wat is het effect van LSD microdosering? Eerlijk gezegd vind ik het lastig om de langetermijneffecten goed te beoordelen. In het zoeken naar de juiste dosering kwam ik een paar dagen uit op ‘te veel’. Ik voelde me wat gejaagd en andere momenten iets te los en creatief. Als ik twee dagen later weer iets minder druppels neem, dan kwam ik dichterbij een fijne drempel. Het voelt als een lichte onderstroom, een fijne flow die me een duwtje in de rug geeft.

Aan de andere kant had ik in een sessie daarop, met precies dezelfde dosering, weer het gevoel dat ik niets merkte of dat het niet werkte. Wat ik wel heb gemerkt is dat het verstandig is om andere middelen terug te schroeven; zo voel ik het effect beter als ik geen caffeine drink en geen andere supplementen neem. Ook geen andere type nootropics de dag ervoor of erna [link onderin].

Conclusie

Het laatste over microdosering is nog niet gezegd. De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor het gebruik van psychedelica, zowel in een reguliere als in een microdosering. Zo schreef Michael Pollan het boek Verruim je Geest hierover [link onderin]. Om die reden trekken steeds meer biohackers, of überhaupt mensen die open staan om zichzelf te verbeteren, naar middelen zoals deze toe.

Waarom ook niet? Als je er voorzichtig mee om gaat, durft te experimenteren en dit tegelijkertijd heel systematisch en grondig doet, dan kan je er voordeel bij hebben. Waarom zou dit slechter zijn dan maatschappelijk geaccepteerde drugs zoals alcohol en roken?

Ik ben benieuwd hoe jij hierin staat. Laat een reactie achter onder dit artikel!


Leeslijst

Eerder schreef ik deze artikelen over dit onderwerp:

Hier kun je mijn podcast interviews luisteren die relevant zijn. Je kan je ook abonneren op de Biohacking Impact podcast via iOS of Android of Youtube.

Aflevering 53 is met Matthijs Diederiks over onder andere microdosing LSD.

In september 2018 werd ik hierover geïnterviewd door Anthony Di Climenti in zijn podcast Biohacking Secrets:

Interview voor Biohacking Secrets

Deze boeken heb ik gebruikt:

  • Boek Michael Pollan

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:


Hoe denk jij hierover? Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.