Koud douchen? 5 voordelen: gezondheid, afvallen & meer

Peter Persoonlijke experimenten 24 Comments

Koud douchen. Wat zijn de voordelen van koud douchen? Is het gezond voor je om elke dag koud te douchen? Is koud douchen goed voor je spieren na het sporten? Helpt koud douchen als je wil afvallen? In dit artikel alles over koud douchen en ijsbaden!

In december 2013 en januari 2015 deed ik persoonlijke experimenten met koud douchen. Daarnaast heb ik de opleiding Russisch Winterzwemmen gevolgd. In dit artikel deel ik wat ik heb geleerd over het effect van koude op je lichaam!

Waarom koud douchen?

Is koud douchen goed voor je gezondheid? Koud douchen en ijsbaden helpen je weerstand te verhogen, helpen tegen ontstekingen en zijn goed voor je bloeddruk. Andere onderzoeken suggereren zelfs dat regelmatig koud douchen helpt tegen chronische vermoeidheid, hartklachten en zelfs sommige vormen van kanker. Hoort koud douchen daarmee bij een gezonde leefstijl?

Dit zijn de 5 voordelen van koud douchen:

 1. Het is gezond
 2. Het helpt tegen stress  
 3. Het helpt tegen depressies
 4. Je krijgt meer bruin vet
 5. Afvallen

De voordelen staan hieronder verder uitgewerkt. 

In deze interviews met Yoeri Leeflang van 3FM uit 2019 praten we over dit onderwerp:1A Koud douchen gezond

Koud douchen is gezond voor je. Het stimuleert je immuunsysteem, in het bijzonder de cellen die helpen te vechten tegen ziektes en infecties. Het helpt ook de gezondheid van je cellen op peil te houden. Koude zorgt namelijk voor een afname van de mTOR mechanisme in je cellen. Dit mechanisme zorgt voor veroudering van de cellen. 

Een positief effect heeft koude op het ‘nitric oxide’ niveau in je lichaam. Dat niveau is weer van invloed op hoe snel je weefsel herstelt en de doorstroming van het bloed verbeterd.  

Ik deed in januari 2015 mee aan een wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, naar koud douchen en ziekteverzuim.Uit het oriënterende onderzoek blijkt dat mensen die elke dag koud douchen minder snel ziek worden. Of iets beter gezegd: ze zijn minder ernstig ziek en ze herstellen sneller. Het is nog onduidelijk of dit kwam door fysieke gevolgen of mentale gevolgen van het koud douchen. Een verslag staat verderop in het artikel. 

1B IJsbad gezondheid

Wil je nog meer effect van koude? Neem dan een ijsbad in plaats van koud te douchen. Ik heb een cursus ‘Russisch Winterzwemmen’ gevolgd. Nu doe ik het ook nog regelmatig, naast het koud douchen. In de herfst en de winter, ga ik één keer per week ijszwemmen.

Waarom doe ik dat?

Het blijft merkwaardig. Miljoenen Russen zweren bij IJsbaden. De grondlegger van de geneeskunde, de Griek Hippocrates, zei al dat koud water heel krachtig is en bijna elke ziekte kan genezen. De Duitser Kneipp (ja, van die badolie) ontwikkelde technieken om van zijn tuberculose af te komen met koude baden.

Veel onderbouwing voor het effect van ijsbaden komt uit Russische wetenschappelijke bronnen en is dat meteen de reden dat we hier in het Westen daar nog niet zoveel over hebben gehoord. Waar zijn de Russische wetenschappers allemaal achtergekomen?

 1. Effect op je immuunsysteem
 2. Effect op interne lichaamstemperatuur
 3. Effect op doorbloeding van vitale organen

#1 Je immuunsysteem wordt even wakker geschud. Die kortstondige stress zorgt dat allerlei lichaamsprocessen weer worden geactiveerd, zoals de aanmaak van extra rode en witte bloedcellen en het shot cortisol dat door je lichaam vliegt. Gevolgd door die heerlijke endorfines na afloop.

#2 Je interne lichaamstemperatuur knalt omhoog naar meer dan 40 graden. Dit gebeurt tijdens de eerste 50 seconden van het koude bad. Dit is krachtig, vooral als je nagaat dat de meeste bacteriën dood gaan bij meer dan 38 graden. Dat is de reden waarom je koorts krijgt. Je lichaam stookt de kachel op om bacteriën en virussen uit te koken.

“Winterzwemmen is gymnastiek voor de bloedvaten.”Russische Walrusclubs

#3 Als je lichaam ineens wordt blootgesteld aan de enorme koude, dan wordt bijna al je bloed naar de vitale organen gepompt om deze te beschermen. Daarna stroomt het bloed langzaam weer terug naar alle uithoeken van je lijf en naar de oppervlakte. De Russen noemen het winterzwemmen daarom ook gymnastiek van de bloedvaten. Met een kort ijsbad gaat dit snel. Met een lang ijsbad gaat dat langzamer. Kortom, een kort bad is optimaal.

winterzwemmen

Na afloop uit het water klauteren

2 Stress 

Hoe helpt koud douchen met stress? Volgens de onderzoekers moet je regelmatig koud douchen. Een enkele koude douche per week helpt niet zoveel. Onderzoekers vonden dat proefpersonen die regelmatig koud douchen na een periode van 7 tot 14 maanden aantoonbare veranderingen lieten zien [link onderin]. 

Dit komt bijvoorbeeld terug in een lagere frequentie van ademhaling en een lagere hartslag in rust. Dat zijn tekenen dat je lichaam meer ontspannen is. 

3 Depressie

Heb je een depressie of wil je dit juist voorkomen? Regelmatig koud douchen helpt tegen depressie. Volgens dit onderzoek van de Virginia University of Medicine is twee tot drie minuten douchen op 20 graden Celsius genoeg [link onderin]. Je huid – en daarmee je hersenen – krijgen prikkels die een boost zijn tegen een depressie.

Eerlijk gezegd vind ik dat nog best wel meevallen. Wat is nu 20 graden? Of het effect nog beter is als je kouder gaat douchen, dat weet ik niet. 

Zelf merk ik dat naast allerlei fysieke effecten heeft het nemen van een ijsbad of een koude douche ook een enorm mentaal effect heeft. Ik voelde me in ieder geval top toen ik het water uit kom of een douche met koud water heb genomen. Het is echt een overwinning op jezelf. Elke keer weer. 

4 Bruin vet

Bruin vet (brown adipose tissue) zit vooral in de regio rond je nek. Het is een uniek soort vet die warmte kan genereren door gewoon (wit) vet te verbranden dat op je benen, heupen en buik zit. Meestal moet je eerst sporten of minder eten voordat je lichaam hiermee aan de slag gaat.

In eerste instantie ga je namelijk glucose (bloedsuiker) gebruiken en daarna glycogeen (in je lever en spieren), voordat je vet gaat verbanden. Het blijkt dat als jij je regelmatig bloot stelt aan koude, dat je meer bruin vet ontwikkelt. 

In mei 2017 werd ik geïnterviewd door Valerio Zeno in het programma Valerio4ever, onder meer over het effect van ijszwemmen op de aanmaak van koud vet.

5 Afvallen

Hoe kan je afvallen door koud te douchen of door een ijsbad te nemen? De eerste verklaring is dat je lichaam meer energie nodig heeft. Dit komt doordat je lichaam afkoelt. Je gaat ook rillen. Je stofwisseling (metabolisme) gaat omhoog als jij koud wordt.

Een tweede verklaring is dat je spieren meer glucose opnemen bij afkoeling. Dat is gunstig. Deze glucose blijft niet hangen in de bloedbaan om te worden verwerkt tot een vetcel.

Nog een leuke anekdote. In het boek The Four Hour Body van Tim Ferriss las ik voor het eerst over de relatie tussen afvallen en het nemen van een ijsbad. De anekdote in het boek is me altijd scherp bijgebleven. Een van de nerdy vrienden van Tim Ferriss hoorde hoeveel calorieën de topzwemmer Michael Phelps per dag at. Dat waren er 12.000! Die vriend, een fysicus, ging rekenen.

“Als Phelps 12 duizend calorieën per dag eet en drinkt,” dacht die vriend, “dan zou dat betekenen dat hij 10 uur lang continu de vlinderslag zou moeten doen!” Zelfs voor iemand als Michael Phelps zou dat iets teveel van het goede zijn.

Een kritiekpunt hierbij is dat het energieverlies door koude best meevalt. Als je een paar minuten een koude douche neemt (dat is wat anders dan continu in koud water zwemmen), dan heeft je lichaam daar een paar kilocalorieën extra door verbrand. Een mogelijke verklaring die ik heb bedacht, is dat koud douchen je vooral mentaal ook helpt (zie punt #3 en #4). Omdat jij jezelf mentaal traint, kun je wellicht ook eten beter weerstaan, waardoor je gaat afvallen. 

ijsbad gezond

Winterzwemmen in de IJssel 


Nu je weet wat koude voor je lichaam en gezondheid kan doen, is koud douchen de enige optie? Hieronder werk ik uit wat je nog meer kan doen om koude te gebruiken.

Hoe: Kou voor je gezondheid

Je hoeft niet koud te douchen. Sterker nog, ik neem 2 keer per week een ijsbad en doe meestal een wisseldouche. Je kan op allerlei manieren koude gebruiken voor je gezondheid, bijvoorbeeld:

 1. Koud douchen 
 2. Een emmer met koud water over jezelf heen gooien (icebucket)
 3. Een wisseldouche 
 4. Een ijsbad of winterzwemmen 
 5. Cryotherapie
 6. Slapen met een dunne deken
 7. In de winter wandelen in de sneeuw met alleen een T-shirt aan

Dus. Wat ga jij doen? Hieronder heb ik het koud douchen (1), de emmer met koud water (2), de wisseldouche (3), het winterzwemmen of ijsbad (4) uitgewerkt en zie je een video van mijn cryotherapie sessie (5). 

1 Koud douchen

Hoe moet je koud douchen? Wat is koud genoeg? Vijftien graden is eigenlijk nog te warm. Aangeraden wordt om te douchen met water van 10 graden. Het liefst nog wat kouder. Als ik zelf thuis ga douchen heb ik eigenlijk geen idee hoe warm het water is. Ik draai de kraan volledig terug. 

2 Icebucket 

Wil je kouder? Als het ‘s nachts vriest of rond de 0 graden is, dan kun je ‘s nachts voor het slapen gaan een emmer met water buiten zetten. ‘s Ochtends na het opstaan giet je deze dan over je lijf. 

Eerlijk gezegd vind ik dat fijner dan een koude douche. Het effect is namelijk groter en het is sneller klaar. Je lichaam krijgt nog steeds hetzelfde schrikeffect.  

3 Wisseldouche

Niet elke dag douche ik alleen koud. Ik probeer goed naar mijn lichaam te luisteren. Vooral na een zware training of een intensieve dag krijg ik een energieboost van een volledig koude douche.

Op andere dagen doe ik een wisseldouche; warm en koud douchen afwisselen.

Hoe werk dat dan, een wisseldouche? De bekendste wisseldouche is de zogenaamde Schotse douche of de James Bond douche. Warm douchen doe je één tot drie minuten, gevolgd door een koude douche van 10 tot 30 seconden. Herhaal deze cyclus ongeveer 4 of 5 keer en sluit altijd af met de koude douche.

De experts zijn verdeeld over de gezondheidseffecten van de wisseldouche. Een betere bloedsomloop, een recept tegen slapeloosheid, helpen met de spijsvertering en lekker na het sporten. Het laatste kan ik zeker beamen! Van iemand anders hoorde ik dat een wisseldouche heel goed is voor je huid, omdat de poriën zich openen en sluiten door de afwisseling van het warme en kouder water. Daarnaast droogt je huid uit van warm water.

Hoe zit het met de ‘brainfreeze’?

Een voordeel van een wisseldouche boven een volledig koude douche? Dat is dat je geen hoofdpijn (brainfreeze) krijgt als je je haar wil wassen. Volgens cardioloog Ron Peters in Trouw komt dat omdat je bloeddruk door het koude water snel stijgt, waar het lichaam op reageert met hoofdpijn [link onderin]

Overigens raadt de cardioloog in hetzelfde artikel hartpatiënten om deze reden af om wisseldouches te nemen.

Doe de James Bond shower (Greg Bishop, Flickr)

Doe net als James Bond een wisseldouche

4 Winterzwemmen en ijsbaden

“Aaaah!” Mijn ademhaling was hoog, oppervlakkig en snel. Ik kreeg de neiging om te hyperventileren. Alleen mijn hoofd stak nog boven het koude water van de IJssel uit. In mijn gedachten nam ik de ademhalingsoefeningen weer door. “Focus op je ademhaling. In via je neus en uit via je mond.” Ik werd ontspannen. Na 20 ademhalingen sprong ik op de kant. De endorfines spoten door mijn lichaam.

Russisch ijszwemmen (of winterzwemmen) is mijn nieuwe verslaving. 

Twee zondagen (midden november en begin december) was ik met nog 6 andere mannen bij de cursus Winterzwemmen in Deventer. Alleen maar mannen inderdaad. Misschien dat tijdens de volgende editie meer vrouwen aansluiten. We hadden sowieso de primeur: het was de eerste cursus winterzwemmen in Nederland.

Ewout Staartjes organiseert samen met zijn vrouw Loes Staartjes de cursus Winterzwemmen. Vanuit Studio Dynamica, een fantastische plek in een oud schoolgebouw in hartje Deventer, houden ze zich naast winterzwemmen ook bezig met kettlebell en yoga.

Ewout: “Ik kwam in mijn vorige baan als fotograaf veel in Rusland. Daar ontdekte ik de beroemde walrusclubs“. Elke grote stad in Rusland heeft een walrusclub. Daar zwemmen Russen in clubverband in de winter in het ijskoude water. Vergis je niet, er zijn ongeveer 1,5 miljoen Russen die dit doen.

Waarschuwing: winterzwemmen is verslavend

Ewout: “In de tijd van de Sovjet-Unie was het ijszwemmen verplicht voor opgepakte alcoholverslaafden, om ze te helpen bij hun verslaving.” Tegenwoordig gaan er weer stemmen op om het ijszwemmen weer in te voeren als verplichte therapie bij alcoholverslaving.

Op vrijwillige basis is er altijd behandeling met koude baden geweest. Of er ook negatieve geluiden zijn in Rusland over het winterzwemmen? Ewout: “Het belangrijkste argument van de tegenstanders is dat het te verslavend zou zijn.” Nou ja, als dat het belangrijkste tegenargument is.

Je bent hartstikke gek (en andere reacties)

Na een introductie waarin iedereen zich had voorgesteld en een een uur theorie gingen we aan de slag met yoga oefeningen en een warming up. Loes: “Oefen deze ademhalingsoefeningen een paar keer per week en voel wat het met je lichaam doet. Doe het niet voordat je gaat slapen, omdat deze reeks van ademhalingstechnieken verwarmend en opwekkend is”.

Na de warming-up renden we de binnenstad van Deventer uit naar een vlonder, iets stroomafwaarts richting Zwolle. Een perfecte plek om een ijsbad te nemen. De vlonder bevindt zich in de uiterwaarden, dus er is geen risico dat je door de stroming in het IJsselmeer uitkomt. 

Het gevoel?

Dat was extatisch. Geweldig.

Voor een eerste ervaring was 10 ademhalingen voldoende. Nadat we ons snel hadden afgedroogd, renden we weer terug naar de studio. Daar stond een heerlijke lunch voor ons klaar met biologisch brood, kaas, worst, een salade, een vegetarische paprikasoep en een Russische bietensoep (getrokken van schenkel). 

De andere deelnemers deden het al veel langer. Mijn ervaring was beperkt tot koud douchen. Wel bijna elke dag, maar toch. Ik vroeg wat voor reacties ze krijgen als ze vertellen over de ijsbaden en het winterzwemmen. Dat varieerde. Van “Pas maar op” en “Kijk maar uit” tot aan “Respect”, “Een beetje gek is gezond”, tot aan mensen die hardop dachten dat het ook wel wat voor hen zou kunnen zijn. 

4 Cryotherapie

Wat zijn mijn ervaringen met cryotherapie? Verderop kun je lezen hoe een sessie in zijn werkt gaat en wat je kunt verwachten. Hieronder kun je een korte video bekijken van mijn bezoek aan een cryotherapie bedrijf in Amsterdam. Onderin staat een uitgebreid artikel over de voordelen van cryotherapie.

Video met mijn ervaringen met een cryotherapie sessie


Wil je ook gaan winterzwemmen en ijsbaden nemen? Dit zijn een aantal praktische tips als je dat gaat doen!

7 tips als je een ijsbad wil nemen

Het is simpel, maar toch ook weer niet. Als je wil beginnen met ijsbaden of winterzwemmen, zijn er wel een aantal regels of tips waar je aan moet denken.

 1. Ambitie loslaten
 2. Niet elke dag
 3. Goede warming up
 4. Polsen en enkels natmaken
 5. Zo snel mogelijk het water in
 6. Snel aankleden na afloop
 7. Eet iets warms 

Hieronder licht ik de tips verder toe. 

#1 Ambitie loslaten. Het gaat niet om het volhouden van 10 minuten in het koude water, zoals bij sommige trainingen van Wim Hof. Hoe lang je in het ijskoude water moet zwemmen hangt af van een aantal variabelen zoals je lichaamsbouw, hoe ervaren je bent en natuurlijk de temperatuur van het water. Maar zelfs ervaren Russen blijven geen minuten lang in het ijswater drijven.

Je hoeft echt niet lang te ijszwemmen

#2 IJsbaden en winterzwemmen hoeft niet elke dag. Volgens de Russen is het meest effectief om het om de dag te doen. Blijf luisteren naar je lichaam. Als je het teveel dagen achter elkaar doet, ga je dat wel ergens merken in je lijf.

#3 Zorg voor een goede warming-up voordat je het water in gaat. Het is goed als je een beetje licht aan het zweten bent. Ewout: “Zorg vooral dat je nieren warm zijn, want die organen houden niet zo van koude”. Een simpele oefening hiervoor is het draaien en schanieren vanuit je heupen. 

#4 Spring niet in één keer in het koude water. Maak even je beide polsen en enkels nat. Daar zitten receptoren van je zenuwstelsel, die maken dat je lichaam alvast een beetje kan wennen aan wat het te wachten staat. 

#5 Ga zo snel mogelijk met je lichaam het water in. Beginners hoeven nog niet direct met hun hoofd onder water. Richt je op jezelf en focus jezelf op je ademhaling. In via je neus en uit via je mond. Voor een eerste keer zijn 10 ademhalingen voldoende. 

#6 Kom je uit het water, kleed je dan zo snel mogelijk weer aan nadat je jezelf hebt afgedroogd. Een thermoshirt en een muts zijn essentieel. Via je hoofd verlies je namelijk de meeste warmte. 

#7 Drink een kop thee of een kop soep na het zwemmen of als je thuis bent. Daarmee help jij je lichaam om weer op te warmen.

Kortom, ijsbaden en winterzwemmen doe je niet zo maar. Bereid je er goed op voor!

winterzwemmen-3

Voor de duik in de IJssel


Is het wetenschappelijk bewezen dat koud douchen en ijsbaden goed voor je zijn?

Koud douchen en ziek worden 

Misschien is januari (2015) niet bepaald de maand van het jaar waarin je denkt aan koud douchen. Toch startte arts-onderzoeker Geert Buijze van het AMC begin 2015 een experiment om te onderzoeken of koud douchen een effect heeft op gezondheid en ziekteverzuim. 

Ik deed hier aan mee. Voor aanvang van het onderzoek en na afloop vraagt hij de deelnemers naar zaken als vitaliteit, energieniveau, productiviteit op het werk en ziekteverzuim.

Experiment koud douchen

Mensen kunnen zich vrijwillig aanmelden. De orthopedisch chirurg in opleiding zoekt 1000 deelnemers. Door loting worden de vrijwilligers in vier groepen verdeeld. Drie groepen gaan koud (af)douchen: 30, 60 of 90 seconden lang, elke dag. De vierde groep is de controlegroep. Zij kunnen ‘gewoon’ lekker warm blijven douchen.

Hoe hij erbij kwam dit onderzoek op te zetten? Als arts was Geert begin dit jaar deelnemer aan een expeditie naar de Kilimanjaro met Wim Hof. Met een gevoelstemperatuur van -20 graden liep hij de berg op met een korte broek en sandalen. Volgens Hof heeft koude een positieve impact op je afweersysteem en het autonome zenuwstelsel.

Koud douchen en ziekteverzuim

Wat is de relatie met ziekteverzuim? Het AMC werkt voor dit onderzoek samen met het magazine Quest en het Coronel instituut voor Arbeid en Gezondheid [link onderin]. De relatie is natuurlijk helder. Als je gezonder wordt door koud douchen, dan leidt dat tot minder ziekteverzuim. Minder ziekteverzuim is beter voor het bedrijf en de Nederlandse economie. 

Niet iedereen was zo blij als ik. “Wat, ga je alweer een maand koud douchen?” Vrienden waren niet heel enthousiast over mijn nieuwe experiment. Maar deze keer is het anders, vertelde ik ze. “Ik doe mee aan een wetenschappelijk experiment over de effecten van koud douchen”. Dat was begin januari.

De andere groepen mochten warm douchen (controlegroep) of dertig, zestig of negentig seconden koud douchen. Ik zat in de groep van 60 seconde koud douchen. 

Koud afdouchen

In een zeker zin verschilde dit experiment van de eerdere uitdaging. In december 2013 heb ik helemaal niet onder een warme douche gestaan. Nu mocht je wel warm douchen, als je maar op het einde koud ging douchen. Voor mij en de mensen in mijn groep was het zestig seconden.

Niet korter als je het verschrikkelijk vond, maar ook niet langer als je het eigenlijk best fijn vindt. En dat ook elke dag. Dus ook toen ik na een uitgelopen vrijdagmiddagborrel thuis kwam en het liefst direct het bed in wilde.

Met een online vragenlijst werd ik vooraf en aan het einde van de maand bevraagd. Het ging niet zozeer over het koud douchen, maar meer over mijn gezondheid. Had ik psychische problemen of moeilijkheden met het uitvoeren van bepaalde taken?

Het is natuurlijk nog te vroeg om allerlei dingen te concluderen en daarbij is de steekproef uitermate klein (n=1). Maar ik moet zeggen dat ik in november en december van vorig jaar af en toe wat zwakjes was. In januari was ik zo fit als een hoentje! Is dat het koude afdouchen?

Koud douchen is minder ziek zijn

Nu is het experiment afgelopen. Ik ben erg benieuwd naar de resultaten. In april schijnen ik en de andere deelnemers nogmaals een online vragenlijst te ontvangen. Leidt koud douchen tot een beter immuunsysteem en minder ziekteverzuim? In dat geval moeten we als Nederland voorop gaan lopen en het warme douchen gewoon helemaal afschaffen!

Grapje.

Voor mijn vriendin zou dat reden zijn om te gaan emigreren.

Ik ga zelf door met koud afdouchen. Ik ben nog op zoek naar een waterbestendige zandloper of een waterbestendige kookwekker met een zuignap. Koud douchen is lekker, maar ik hoef nou ook weer niet eindeloos onder de ijskoude kraan te staan. Ben benieuwd op hoeveel seconden koud douchen de onderzoekers uitkomen.

Is 43 seconden optimaal voor een leven lange gezondheid?

UPDATE: in september 2016 werden de resultaten bekend [link onderin]. Uit het oriënterende onderzoek blijkt dat mensen die elke dag koud douchen minder snel ziek worden. Of iets beter gezegd: ze zijn minder ernstig ziek en ze herstellen sneller. 

Toch mooi dat ik mijn steentje hieraan heb kunnen bijdragen!

koud douchen voordeel

Ook lekker, een koude rivier


Hoe zit het met slapen? Wat voor effect heeft koud douchen op je slaap?

Koud douchen en slapen 

Welke invloed heeft koud douchen op je slaap?  Elke dag koud douchen. Welk effect had dat op mijn nachtrust? Tijdens mijn experiment met koud douchen heb ik mijn slaapkwaliteit gemeten.

Mijn verwachting was dat ik minder goed zou slapen. Een warme douche en een warm bed. Dan slaap je goed. Maar mijn kwalitatieve ervaringen van een maand douchen waren anders. Na een avond werken en een nachtelijke douche viel ik als een blok in slaap. Helemaal zuiver was mijn persoonlijke experiment niet. Dan zou ik elke avond vlak voor het slapen gaan koud moeten douchen.

Slaapdata analyseren

Een maand koud douchen. Leuk om te analyseren. Niet alleen wat de voordelen van koud douchen zijn of dat je kan afvallen door koud douchen. Maar slaap je beter of slechter als je een koude douche neemt? Ik had de beschikking over mijn Sleep as Android data. Sleep as Android is een applicatie voor Android om je slaap te meten [link staat onderin].

Vanuit Sleep as Android kun je de datasets exporteren. Gebruik daarvoor in het scherm ‘Geschiedenis’ het icoontje van de paraplu bovenin. Kies dan voor ‘Exporteer grafieken’. In je bestandsoverzicht van je Android smartphone kun je het CSV bestand opzoeken en naar jezelf mailen.

Slaapduur, slaapkwaliteit en koud douchen?

Mijn aantal minuten slaap? Koud douchen heeft daar geen invloed op. Wat op zich niet raar is. Ik ga niet eerder of later naar bed omdat ik warm of koud douche. De waardering van mijn slaapkwaliteit dan? Daarvoor gebruikte ik Google Fusion Tables [link onderin]. Over de maanden heen is geen significante verandering zichtbaar.

De conclusie van een maand koud douchen? Je slaapt er niet langer of korter door en beter of slechter van. Daarom: doen! Als je van de ontbering van koud douchen houdt, tenminste.


Goed, nu weet je alles over het effect van koud douchen, winterzwemmen, hoe je het kan toepassen en wat voor invloed het heeft op je slaap. Wat doe ik tegenwoordig met deze kennis?

Conclusie

Koud douchen en ijsbaden zijn dus heel goed voor je. Hoe pas ik dat toe in mijn leven?

Doe ik nog steeds aan ijsbaden en koud douchen?

Twee keer per week giet een emmer met koud water over mijn lijf en hoofd, vlak nadat ik ben opgestaan. Tip: vul de emmer de avond van te voren en zet de emmer buiten. Dan is het water een stuk kouder dan als het uit de kraan komt.

Twee keer (één keer door de week en één keer in het weekend) neem ik zelf een ijsbad deze herfst en winter. Het moeilijkste vind ik nog dat ik me soms wel wat opgelaten voel. Regelmatig hoor ik mensen schreeuwen als ze me met dit weer in de rivier de Eem vlakbij ons huis in Amersfoort zien zwemmen. Er is ook een groep winterzwemmers in Amersfoort die in een meer buiten de stad gaan zwemmen. Ik ga binnenkort ook eens met hen mee. 

Tot slot, koude blijft me fascinerend. Ik wil me de komende maanden nog verder verdiepen door ook de Wim Hof methode te volgen en me meer te verdiepen in de Tummo meditatie. Dit zijn monniken in Tibet die in de koude op een berg gaan mediteren met een ontbloot bovenlijf. Ze krijgen een natte handdoek om hun schouders gelegd en gaan vervolgens met meditatie en ademhaling de handdoek drogen.

Zover ben ik nog niet. Maar ik blijf koud douchen, ijsemmers over mezelf gooien en ijsbaden nemen.

Leeslijst

Wil je meer weten over het effect van koud douchen en winterzwemmen? Dit zijn interne links van artikelen die ik heb gebruikt: 

Dit zijn externe links:

Wat denk jij van koud douchen of ijsbaden? Geloof je er in? Doe je het dan ook? Of niet? Doe jij een wisseldouche? Ik ben heel benieuwd, deel je ervaringen. Laat het me weten in de comments!

Comments 24

 1. Pingback: Mijn ervaring met zelfonthouding - Project: leven

 2. Pingback: Koud douchen helpt om af te vallen - Project: leven

 3. Ha naamgenoot. Grappige ontdekking dat er nog meer mensen met koud douchen bezig zijn. Mijn eerste koude douche vond plaats op 11 november (misschien is 11-11 voor deze onderneming niet eens zo’n gekke datum 🙂 ), en sindsdien heb ik iedere ochtend koud gedoucht. Thuis en op mijn werk, waar ik ‘s ochtends na mijn woon-werkfietstocht van 13 km sowieso altijd even douchte. En ik vind het nog steeds geweldig. De eerste minuut niet, nog steeds niet, maar daarna went het, en vooral achteraf voelt het heerlijk.
  Afvallen doe ik er niet merkbaar van. Mijn gewicht hangt vooral samen met eten en sporten.
  Je hebt een boeiende site, ik ga nog een beetje verder rondkijken.

 4. Post
  Author
 5. Ik douche nu elke ochtend koud 1-3 minuten. Heb maar eens een badthermometer gekocht bij prenatal. ..temperatuur is 9 graden, kouder wordt het niet.
  Het verfrist enorm, voel me opgewekter en hoop dat mijn autoimmuunziekten verder zullen verminderen. Doe ook buteyko ademhaling, heeft 80 % vermindering van klachten gegeven….
  Begin het koud douchen nu ook lekker te vinden, vroeger was ik zo,n mietje en kouwelijk. Daarmee wordt nu op mijn 53ste afgerekend!

  1. hoi hoi ik las dat jij koude douchesdoet en de buteyko ademhaling jij schreef dat 80 proocent van je klachten zijn verbeterd is dat door de buteyko dank je voor het antwoord groetjes martin

   1. Hoi,
    Voor mij is dat een combinatie van ademhaling en koud douchen inderdaad.
    Weet niet in welke verhouding dat is. Ik ga binnenkort me meer verdiepen in ademhalingstechnieken. Houd de blog in de gaten!
    Peter

 6. Post
  Author
 7. ik ben weer begonnen met koud douchen, ik deed het al jaren (door eigen ontdekking) maar na mijn bevalling ben ik er enigszins mee gestopt.
  Ook wat bij mij werkte is dat ik een paar jaar terug, was verbrand door de zon, ben toen ik een koud bad gaan zitten . Daarna had ik geen last van pijn van de zon.
  Mijn lichaam was wel rood van de zon. Goed ingesmeerd met body lotion met cacaoboter. Ben er ook niet van overtuigd dat je verbranding moet koelen mat lauw water, ik doe het altijd met koud water. Hoe kouder hoe beter.

 8. Post
  Author

  Hi Inge,
  Leuk om te horen. Ga je weer starten met koud douchen na het lezen van het artikel? 😉
  Peter

 9. Ik heb er toch mijn twijfels bij dat koude douchen. Zelf aantal keren gedaan en het is even heerlijk erna maar voor een blijvend effect heeft men toch minstens 2*15-30minuten/dag nodig en wie doet dat? Ook zijn er tegenstrijdigheden zoals te lezen valt op:

  http://www.eigenkracht.nl/nieuws/item/262/Kwelling+of+kick%3F+De+koude+douche+na+het+sporten

  Men kan beter een warme douche nemen na het sporten indien niet te zwaar gesport want dan is alweer een koude douche gunstig. Ook komt in de link van hierboven voor dat de stofwisseling verhoogd bij een warme douche en niet een koude douche? Zelf heb ik last van koude voeten en dacht mijn stofwisseling te verhogen om het zo warmer te krijgen. Ja even maar daarna houd het ook weer op.

 10. Hallo,
  Sinds 2 dagen douche ik koud. Niet dat ik het wilde, maar m’n geiser is stuk. Nu ben ik er dus achter gekomen dat het super verfrissend is, heerlijk. Ik wilde graag nog even weten hoeveel minuten je koud doucht?

  1. Post
   Author

   Hallo Johnny,

   Geiser stuk? Dat is een leuke manier om er achter te komen hoe lekker het is.
   Ik vind koud douchen niet goed te vergelijken met warm douchen. Ik denk dat ik ongeveer de helft korter koud douche dan als het water warm is!
   Peter

 11. Hay Peter,

  Ik vind het heel leuk dat je hier een artikeltje over hebt geschreven met goede feiten er in! Vandaag heb ik ook weer koud gedoucht vanwege de geiser die stuk is en het blijkt toch elke keer zo goed te voelen;)! Ik voel mij een soort ijskoningin daarna! Ik vraag mij wel wat dingen af, want ik douch nu een half jaar na het warm douchen koud af, is dat ook goed voor je weerstand of je warmtehuishouding? Ik zit er nu ook aan te denken om elke dag koud te gaan douchen, maar ik heb wel echt last van een brainfreeze, moet je daar door heen of douche je dan toch te koud of kan ik dan nog iets anders doen??

  In ieder geval al bedankt voor de info! Charlotte

  1. Post
   Author

   Hey Charlotte,
   De wisseldouche pas ik zelf ook toe hoor! Experts verschillen van mening over de effecten er van. Het schijnt sowieso erg goed voor je huid te zijn. Ik merk zelf ook de positieve impact op mijn weerstand en warmtehuishouding. Een brainfreeze is inderdaad niet zo fijn, dus ik doe mijn hoofd kort onder de koude douche en was mijn haar daarna warm. Zorg in ieder geval wel dat je altijd met koud douchen afsluit. Ik zal er binnenkort een blog over schrijven.
   Succes!
   Peter

 12. Peter,

  Is alleen koud douchen ook goed tegen ontstekingen?
  En als je het lang koud houd daarna wat kun je dan het beste ondernemen?

  Eddy

 13. Peter, Ben n.a.v jouw ervaring met het koud douchen ook begonnen. Maar ik vraag me wel af of de afvalstoffen in je lichaam voldoende afgevoerd worden? Of is het beter om af te wisselen met koud en warm…..? Ik lees het antwoord geaag t.z.t.

  Yvonne

 14. Hey Peter,
  Ik heb nu paar keer ijsbad genomen (in totaal denk ik 5x). 3x met hoofdpijn. de eerste keer – maar dat was ongv na 15 minuten afgelopen. Nu 3x achterelkaar met echt migraine aanval van 3 uur en nu 2 dagen (een week last van aangespannen spieren). Douch niet koud maar lauw water. Zeker nu na de aanvallen. Heb je hier over ooit gehoord?
  Groetjes, Ludka

  1. Hoi Ludka,
   Nee, daar heb ik niet van gehoord. Ik neem aan dat jij je hoofd niet onder water doet tijdens de ijsbad?
   Peter

 15. Hoi Peter,

  Dank voor je uitleg, ik heb een paar jaar geleden een Wim Hof workshop gevolgd, maar ik las hier toch weer wat nieuwe dingetjes. Ik ben sinds 3 dagen weer begonnen met ijsbaden (3 in afgelopen 3 dagen), omdat ik nachtdienst heb doe ik het nu even zoveel. Merk dat je makkelijker de nachtdiensten door komt, meer energie hebt, minder koud. Ik had thuis nooit de ruimte om ijsbaden te nemen, douch al wel jaren koud af maar merkte dat ik dat heerlijke effect amper meer kreeg, alsof ik er teveel aan gewend was geraakt. Tot ik het zat was en dit perse toch wilde gaan doen, vooral om mijn immuunsysteem te versterken. Waar een wil is, is altijd een weg, dus 1 dag later kwam ik bij de Aldi een soort bladerzak/ton tegen, hup grote vuilniszak erin om waterdicht te maken en ik had mijn eigen ijston die in mijn douchcabine past. Dus iedereen kan het thuis doen als je wilt, want ja ik merk ook dat nog maar weinig mensen iets van koude training afweten en waarschijnlijk denken dat ik gek ben als ik ergens het water in spring (vooral in de winter). Leuk om te zien dat er ook vrouwen reageren, want die hoor ik er helemaal weinig over. Iedereen zou het eens een keer gedaan moeten worden, je hoeft niet uit een vliegtuig te springen om je levend te voelen, het kan veel simpeler 🙂

 16. Leuk om te lezen!
  Zelf douche ik al twee jaar koud.
  Heb me geen dag ziek gemeld op werk sinds die tijd.
  Het wordt nu eens tijd voor een ijsbadje, denk ik zo.

 17. Peter,
  Leuke site geworden. Ik was er ook bij toen je de cursus Winterzwemmen deed in Deventer. Stom dat ik hem nu pas zie. Ik ga mijn 6e seizoen winterzwemmen in. Voor iedereen die zich een gezond en lang leven wenst, kan niet om koud water heen.
  De enige echte totale reset van je lichaam en geest.

  Zondag starten de wekelijkse winterzwemtrainingen weer. Zie ook Winterzwemmen.nl

  Groet,

  Maurice alias морж

 18. Hi, ik douche al vanaf vorig jaar januari elke dag, de laatste 30sec koud af. Dat was een cold challenge. Ben en was nooit ziek. Voel me altijd prima, ben een vrouw van 55. Helaas val ik er niet door af. Ook niet door vooral m’n nek te douchen. Bruine vet. Jammer. Grappig is dat ik in de sauna zo onder de koude douche stap. Vroeger nooit en nu helemaal, ook hoofd. Dus ik ben een blij en vrolijk en gezond mens. Groetjes, Rose

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.