tips intermittent fasting

Intermittent Fasting: ervaringen, schema & voordelen (5x)

Peter Persoonlijke experimenten 15 Comments

Intermittent Fasting. Wat zijn ervaringen, wat zijn tips, is het gezond of ongezond? Wat voor varianten en schema’s heb je voor  intermittent fasting? Mijn conclusie: het is goed en gezond om af en toe een maaltijd over te slaan. Ik heb het voor je getest. Hoe is me dat bevallen? Heel goed. Sterker nog, ik doe het nog steeds elke week!

Intermittent Fasting uitleg

Intermittent fasting, is dat goed voor je? Uitleg van intermittent fasting: niet eten voor een bepaalde periode. Concreet betekent dat voor mij dat ik af en toe een maaltijd oversla, zoals mijn ontbijt, mijn lunch, allebei of dat ik de hele dag niet eet.

Wat zijn de voordelen en nadelen van vasten? De definitie van vasten is dat je jezelf geheel of gedeeltelijk onthoudt van eten of drinken voor een bepaalde periode. Bijna alle religies kennen vastenrituelen. Ik ben vooral geïnteresseerd in het nut van vasten. Is vasten gezond? Is vasten niet gevaarlijk?

Beginnen met intermittent fasting

Voordat je gaat beginnen met intermittent fasting stel jij jezelf misschien de vraag: “Waarom zou je jezelf dat aandoen?” Bij de start van mijn experiment kan ik het me moeilijk voorstellen. Ik houd van een goed vullend ontbijt. Rond de lunch begint mijn maag al te knorren. Wat als ik mijn avondeten oversla!

Maar toch.

Iedereen herkent wel situaties waarin je zo druk ergens mee bent, dat je helemaal vergeet om te eten. Of ben ik de enige die dat heeft? Steeds meer onderzoekers wetenschappers schrijven over het nut van periodiek vasten. Ja, je valt er van af. Maar je wordt er ook gezonder van en je leeft langer.

Voordelen (5x)

Wat zijn de voordelen van intermittent fasting?

 1. Gezondheid
 2. Afvallen
 3. Langer leven
 4. Groeihormoon en testosteron
 5. Voorouders

De voordelen van intermittent fasting staan hieronder beschreven.

Vasten en gezondheid (1)

Sommige mensen zweren bij vasten als een zuiveringskuur voor het lichaam. In de natuurgeneeskunde wordt vasten gezien als manier om het lichaam te zuiveren van gifstoffen, van dood of ziek weefsel en om de darmen rust te geven. Door het toepassen van een klysma kun je de darmen spoelen. Overigens is er geen wetenschappelijk bewijs voor dat vasten invloed heeft op de gifstoffen in je lichaam.

Tim Ferriss ziet vasten als een manier om langer te leven. Volgens hem kan vasten “periodiek vasten en beperkte calorie-inname een reactie van genetisch zelfbehoud opwekken”. Het meeste nut heeft proteïne vasten. Door af en toe geen tot weinig eiwitten te eten, treedt een proces van celhuishouding in werking. Dit proces heet autofagie.

Afvallen (2)

Wil je afvallen? De meest simpele formule om af te vallen is gebaseerd op de energiebalans in je lichaam. Eenvoudig gesteld: krijg je meer energie binnen dan je verbruikt, dan kom je aan. Verbrand je meer energie dan je binnen krijgt (met eten en drinken), dan val je af.

Afvallen is voor mij een bijkomend voordeel van intermittent fasting. Ik vind het zelf mentaal makkelijker om de dag te starten met niet eten. Ik vind het fijner om mijn ontbijt en lunch over te slaan, soms gevolgd door het overslaan van mijn avondeten. Dat werkt voor mij fijner dan wanneer ik start met het eten van mijn ontbijt, maar daarna de lunch, het avondeten en het ontbijt van de volgende dag oversla.

Ik heb ook een keer 5 dagen niet gegeten [link onderin]. Dat is zeker een effectieve manier om af te vallen, toen viel ik zo’n 5 kilo af.

Langer leven (3)

De effecten van autofagie zijn volgens dokter Mignery zeer positief. Door autofagie ontdoet een cel zich van opgehoopte eiwitten. Deze eiwitten zijn niet door andere recyclingsmechanismen in de cel aangepakt. Door proteïne vasten, gun je de cellen dus de tijd om zich de onnuttige eiwitten op te ruimen. Hierdoor stel je uiteindelijk je eigen veroudering uit.

Tim Ferriss schrijft in zijn boek ‘The four hour body’ dat intermittent fasting kan zorgen voor een langer leven. Althans, dat blijkt uit sommige wetenschappelijke onderzoeken. In 1945 is dit bewezen in een onderzoek met muizen [link onderin].

Wil je een recenter onderzoek met mensen? Dat kan ook. In 2006 verscheen dit onderzoek waaruit blijkt dat afwisselend vasten kan leiden tot een langer leven en minder ziektes. Afwisselend vasten is de enige dag veel eten (2300 kilocalorieën) en de andere dag juist weer weinig (900 kilocalorieën). De conclusie: “Wie weinig eet, die blijft langer gezond en wordt langzamer oud”.

“Wie weinig eet, die blijft langer gezond en wordt langzaam oud.”Onderzoek uit 2006

In een experiment werden 75 resusapen 25 jaar gevolgd. Bij de groep apen die minder voedsel kregen, ging de ouderdom minder snel. Ze hadden minder last van ouderdomsverschijnselen zoals slechte afweer, diabetes of spierzwakte.

Groeihormoon en testosteron (4)

Door te vasten met tussenpozen wordt je gevoeliger voor insuline. Er is een sterke relatie tussen je gevoeligheid voor insuline en de productie van groeihormonen in je lichaam. Af en toe vasten leidt tot de aanmaak van meer groeihormonen, zo blijkt uit onderzoek.

Naast groeihormonen zorgt intermittent fasting ook voor de aanmaak van meer testosteron. Dit heeft ook te maken met het feit dat je de insulinegevoeligheid van je lichaam weer scherp stelt. Punt van aandacht hierbij is dat wetenschappers het onderling niet eens zijn of a) deze hormonale effecten echt optreden en b) of dit dan een positief effect heeft op je gezondheid.

Overigens wordt om de insuline respons aan diabetes patiënten afgeraden om aan intermittent fasting te doen. Uit een onderzoek uit 2015 kwam namelijk naar voren dat het insuline systeem minder goed is afgesteld en het lichaam daarmee minder goed reageert op een langere periode zonder voeding [link onderin].

Voorouders (5)

Onze voorouders konden niets anders dan intermittent fasting. De grondlegger van de Primal Blueprint, Mark Sisson, schrijft in het gelijknamige boek over de voordelen van periodiek vasten [link onderin]. In de oudheid konden de oermensen ook niet elke dag netjes ontbijt, lunch en avondeten tot zich nemen.

Ons lichaam is erop geprogrammeerd om soms veel te eten en ook om periodes zonder eten te overleven. De voordelen zijn volgens hem een lagere bloeddruk, een betere insuline gevoeligheid, een betere verwerking van glucose en sneller herstel van infecties in je lichaam.

Dit is trouwens ook het grootste kritiekpunt op publicaties over het effect van intermittent fasting op langer leven (voordeel 3). Onze voorouders waren, net als de proefdieren in de testen, hun hele leven lang gewend aan een fluctuatie in hun energievoorraad. Wij, als mensen in de westerse samenleving, zijn juist gewend aan een stabiele stroom aan voedsel gedurende het overgrote deel van ons leven.


Goed, dat zijn de voordelen van intermittent fasting. Zijn er ook nadelen?

Nadelen (3x)

Wat zijn de nadelen van intermittent fasting? Dat zijn opletten op drinken (1), obsessie met voeding (2) en overcompensatie.

#1 Niet eten is op zichzelf niet gevaarlijk. Je lichaam ken best een behoorlijke periode zonder eten. Het is veel gevaarlijker om een langere tijd niet te drinken. Daarom drink ik wel altijd genoeg als ik niet eet. Let op: drink wel dingen waar geen kilocalorieën inzitten. Zo drink ik meestal water, thee of koffie.

#2 Een ander nadeel is dat je obsessief met je voeding bezig bent. Eten en drinken blijft ook iets dat meer is dan alleen functioneel, voor energie of je gezondheid. Oké, het is goed om niet te snel op te geven. Een beetje uitdagend mag het wel zijn, voordat je weer gaat eten.

Maar het moet ook niet de andere kant op slaan. Dat je jezelf mentaal tot het uiterste kwelt om je intermittent fasting maar vol te willen houden. Daarnaast schijnen vrouwen wat beter op te moeten letten, vooral rond hun menstruatie. Het wordt aangeraden om dan niet heel intensief voor langere periodes niet te eten.

#3 Het klinkt natuurlijk heel logisch: niet eten kan je helpen met afvallen. Uiteindelijk is aankomen of afvallen een energievraagstuk: verbrandt je meer energie dan je binnenkrijgt? Een risico is dat wanneer je aan intermittent fasting doet, dat je dan in de andere maaltijden van de dag gaat overcompenseren.

Als je in de volgende maaltijden uiteindelijk meer gaat eten dan de gemiste calorieën van de overgeslagen maaltijd, dan schiet je er netto niet mee op.


Een bijzondere vorm van intermittent fasting is sportvasten.

Sportvasten

Sportvasten betekent dat je gaat sporten op een lege maag. De meeste mensen die sportvasten doen, die sporten ‘s ochtends nog voor ze hebben ontbeten. Theoretisch kun je ook je lunch overslaan en dan in de middag trainen of niet avondeten, maar wel trainen. De essentie is dat je traint met een lege maag.

Onderzoekers van de Universiteit van Bath (Engeland) concludeerden in een onderzoek dat sporters met een lege maag meer vet verbranden dan sporters die wel hadden ontbeten.

Er is veel kritiek op deze bevindingen. Zo wordt in een artikel in de Volkskrant Luc van Loon geïnterviewd [link onderin]. Hij is hoogleraar Fysiologie van Inspanning aan de Universiteit van Maastricht. Volgens hem heeft het onderzoek alleen aangetoond dat naast spierweefsel ook vetweefsel reageert op inspanning en voeding. “Een antwoord op de vraag of je nu juist voor of na je ontbijt moet sporten, geeft de studie niet”.

Hij verwijst naar topsporters. Die trainen vaak op een lage hartslag en voor een lage duur op een lege maag. Maar voor intensieve trainingen die veel van het lichaam vragen, nemen ze wel genoeg voeding tot zich.

Zelf doe ik regelmatig aan intermittent fasting als ik ga sporten. Na een training om 9.00 of 10.00 ga ik me eerst douchen en neem dan een grote maaltijd in de vorm van een brunch (combinatie van ontbijt en lunch). Ik voel me daar prima bij, maar je moet dit wel opbouwen en kijken naar de type training die je gaat doen.


Oké, nog steeds enthousiast over intermittent fasting? Dit zijn mijn tips en ervaringen.

Ervaringen & tips (5x)

Hoe werkt intermittent fasting? Ik heb het voor je getest, in verschillende vormen – zoals bijvoorbeeld een keer mijn ontbijt overslaan, niet avondeten of blokvasten (alleen eten tussen 10.00 en 14.00). Sterker nog, sinds mijn experiment doe ik nog steeds aan intermittent fasting. Eigenlijk wel 1x per week. Je raakt er snel aan gewend en ik merk ook de voordelen. Zo ben ik niet meer zo gehecht aan eten en voel ik me mentaal vaak scherper.

Dit zijn mijn tips:

 1. Uitbouwen
 2. Mentaal
 3. Sport
 4. Schema
 5. Effect

De tips heb ik hieronder verder uitgewerkt.

Uitbouwen (1)

Mijn conclusie? Periodiek vasten moet je langzaam uitbouwen. Begin alleen met een keer het ontbijt of een andere maaltijd overslaan. Vooral het avondeten overslaan, vond ik best lastig.

Gaat dat goed, sla eens twee maaltijden achter elkaar over. Daarmee kun je intermittent fasting ook voor jezelf testen. Ga ermee experimenteren.

Hoe bevallen de verschillende varianten? Kan je een intermittent fast doen met bulletproof koffie? Hoe voel ik jij je tijdens de periodes dat je niet eet. Hoe voel jij je daarna? Kan je goed sporten als je ‘s ochtends niet ontbijt? Hoe slaap je als je een dag niet heb gegeten?

Mentaal (2)

Wat heb ik geleerd? Eten zit zo erg in mijn ritme. Niet eten is vooral mentaal erg een ding. Honger kreeg ik echt niet als ik een keer een maaltijd oversloeg. Het was vooral het stemmetje naast mijn oor dat zei: “Je moet eten, anders ben je niet meer geconcentreerd”. Onzin natuurlijk. Je kan prima een keer wat minder eten.

Hierbij moest ik denken aan religies. Vasten is een ritueel die in verschillende religies wordt beoefend wordt. Niet alleen de islam en het christendom, maar ook het jodendom en het boeddhisme kennen vastenrituelen. In de meeste gevallen is het vasten bedoelt als bezinning op het leven en het geloof.

Sport (3)

Niet eten voor het sporten heb ik twee keer gedaan. Allebei de keren was het voor een ochtendtraining CrossFit. Het ging prima. Een andere keer heb ik niet ontbeten, maar een grote kop bulletproof coffee gedronken [link onderin]. Ten opzichte van helemaal niet ontbijten, voelde ik een enorme energieboost. Geen verassing met al die cafeïne, olie en vet.

Aangezien bulletproof coffee ongeveer 468 kilocalorieën bevat, is dat eigenlijk al een goed ontbijt met voldoende energie!

Tegenwoordig doe ik het veel vaker, niet eten voor een training. Niet alleen voor een CrossFit workout, maar ook als ik een stuk ga hardlopen.

Goed, de lange termijn effecten van periodiek vasten zoals een betere gezondheid, meer testosteron en groeihormoon, heb ik niet kunnen meten met dit experiment. Wel lukt het mij door periodiek te vasten mijn mentale relatie met eten los te laten. Je hoeft echt niet netjes drie keer per dag te eten.

Schema (4)

Voor het doen van intermittent fasting gebruik ik een schema. Welke varianten heb je bij intermittent fasting?

 • Maaltijden overslaan. Een dag geen ontbijt, lunch of diner.
 • Eetraam. Eet al je eten gedurende een aantal uur (tussen de 4 en 7 uur). Eet bijvoorbeeld tussen 13.00 en 17.00.
 • Vroeg en laat. Doe een ontbijt laat in de ochtend en eet aan het einde van de middag een goede maaltijd.
 • Dag vast. Geniet van je avondeten en eet pas 24 uur later. Of sla je avondeten dan ook over en eet weer het ontbijt een dag later.

Hoe pas ik dit nu toe?  In mijn app Coach Me (eerder Lift) heb ik als doel opgenomen dat ik wekelijks één keer een intermittent fast wil doen. 2. Mijn vriendin en ik schrijven op een whiteboard wat we elke avond eten. Vanaf nu schrijven we ook voor één avond op: ‘FAST’. Een ander voordeel? We hoeven voor één dag geen (avond)eten te kopen bij de supermarkt…

Effecten (5)

Als je er langer door kan leven, waarom dan niet? Om de effecten van vasten te meten heb ik een ochtend gevast.  Zaterdag 1 juni begon ik om 12.52 weer met eten. De laatste keer dat ik had gegeten was op de avond ervoor, om 19.14 was ik klaar met eten.

Zaterdagmiddag, vlak voor ik weer begon met eten heb ik mijn bloeddruk en mijn bloedsuikerniveau gemeten. Mijn bloeddruk was 133 bovendruk en 77 onderdruk. Mijn hartslag was 56 slagen per minuut. Mijn bloedsuikerspiegel was 4,3 mmol/liter.

Het belangrijkste? Ik voelde me prima én had natuurlijk zin om weer te eten.


Ok, hoe pas ik dit nu toe in mijn leven?

Conclusie

Zoals ik al eerder schreef: intermittent fasting is nu een vast onderdeel van mijn leefstijl. Veel podcast experts die ik heb geïnterviewd, zoals Ralph Moorman en Melchior Meijer, zijn ook aanhanger van intermittent fasting.

Daarbij blijf ik goed naar mijn lichaam luisteren en mijn waardes in de gaten houden. Op die manier kan vasten gezond zijn en wellicht blijf je langer jong. Ik probeer heel erg te variëren, soms sla ik 1 maaltijd over, soms 3 en soms 5 of 6. Soms drink ik bulletproof coffee en soms alleen koffie.

Ik voel me er heerlijk bij. Het belangrijkste voordeel: ik voel me mentaal minder afhankelijk (lees: verslaafd) aan eten.


Meer weten?

Deze gerelateerde artikelen heb ik geschreven:

Dit zijn boeken over dit onderwerp:

 • Boek over intermittent fasting
 • Boek Primal Blueprint
 • Boek The Four Hour Body

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

 • Onderzoek naar intermittent fasting en groeihormoon
 • Onderzoek naar intermittent fasting en langer leven
 • Artikel Volkskrant over intermittent fasting en sporten
 • Onderzoek diabetes patiënten en IF

Doe jij aan intermittent fasting? Hoe doe je dat en werkt het voor jou? Laat een reactie achter!

Comments 15

 1. Pingback: Kweek een sixpack in 1 maand - Lifehacking

 2. Ik vast nu 1 maand ik doe 5 dagen vasten van 21 uur ,ik sla ontbijt en lunch over en eet tussen 16.00 en 19.00 ,in het weekend minder streng .
  Mijn ervaringen zijn geweldig ik ben scherper ,6 kilo afgevallen ,en de laatste week slaap ik ook minder .wordt in ieder geval dik voor de wekker wakker .
  Het lijkt streng maar het is ook een kwestie van gewenning ,ik vind het een bevrijding want ik was iemand die altijd wel wat te eten meenam in mijn tas en nu lach ik er om .

 3. voor mij werkt dit ook prima doe dagelijks fast 5 (eet tussen 14:00 en 19:00) nu inmiddels 1,5 jaar resultaten meer spierkracht/minder last van mijn spierziekte,energie niveau ook helemaal top mentale frisheid is ook opmerkelijk voor mij werkt dit echt geweldig

 4. Jullie berichten zijn positief. Kunnen jullie mij een voorbeeld geven wat jullie eten op een dag. Ik ben zelf nl zoekende.

 5. Ik doe altijd het liefst een work out op lege maag…
  ik heb ooit 2,5 dag gevast. Wel ben ik nog benieuwd naar vasten en vrouwen aangezien daar volgens mij nog wel een verschil ik zit (ivm hormonen e.d.) maar misschien dat Susan daar nog iets specifieker op in kan gaan op haar blog.
  Ik wil eigenlijk ook wel weer terug naar een eating window van 12.00-20.00 dus let’s go!!

 6. Hai, Ik ben sinds 5 weken begonnen met IF. Na ruim een jaar van niet sporten en meer eten, (jaja dat stimuleert elkaar) zocht ik een manier om af te vallen zonder poeders ed. Ik eet van 12:00 tot 20:00. Vind de ochtend nog steeds het pittigst. Mijn maag geeft me nog steeds een krimpend gevoel. Morgen heb ik mijn tweede meting op de sportschool…ben benieuwd wat IF tot nu toe, voor mij betekend heeft. Ik heb trouwens in het verleden 2 x per jaar de citroensapkuur gedaan… 10 dagen niet eten. Is te doen.

 7. Wat ik ondervind is dat ik moeilijker in slaap val doe het al 2 maanden en vermager heel weinig op de weeg
  schaal maar ben al een maatje minder dus das ook goed want ben 56j en mijn pancreas werkt niet goed waardoor ik 18kg ben bijgekomen en geen enkel dieet werkt maar voel mij voor de rest toch heel goed en doe verder .Ben minder opgezwollen en hoop vooral voor mijn gezondheid dat het ten goede komt ;).

 8. Goed artikel en heel duidelijk vind ik zelf. Iedere individu heeft eigen schema met wat men wel en niet moet eten. Ik zou graag een schema willen zien met wat je kunt eten en wat niet en op welke tijdstippen het beste wat te gaan eten dit ivm om te voorkomen verkeerde dingen te gaan eten op verkeerde tijdstippen …

  1. Dag Hino,
   Dat klopt, maar een schema kan ook weer te rigide aanvoelen en daarmee lastiger om vol te houden.
   Tenminste dat is mijn ervaring met het volgen van een bepaald dieet voor een maand.
   Een startpunt kan zijn om naar genen te kijken in relatie tot wat je ‘s avonds eet (i.v.m. je slaap) of de mate waarin je bijvoorbeeld een snelle cafeïne metabolisme hebt. Een ander manier is door je eten bij te houden in een logboek en daar ook bij te schrijven wat voor effecten je ervaart (qua concentratie, trek, etc.)
   Peter

 9. Had nog niet eerder gehoord van IF maar blijkbaar is dit een voor mij natuurlijke manier van eten.
  Ik ontbijt al 40 jaar niet, eet een flinke maaltijd om een uur of 17:00 s’middags en na 20:00 uur drink ik alleen.
  Als ik een z.g. normaal eetpatroon volg, zoals voor mijn 28ste, voel ik me zwaar, loom en futloos.
  Misschien kost het mensen met eenzelfde spijsvertering als ik wel te veel energie om de hele dag door eten te moeten verteren maar hebben anderen daar geen last van.
  Luister naar je lichaam, zou ik zeggen.
  Ik weeg 53 kilo bij een lengte van 1.65 en ben op mijn 68ste nog geen dag ziek geweest, dus ongezond zal het niet zijn.
  Maar wat voor mij goed is hoeft voor jou niet zo te zijn.

 10. Ik combineer IF met plantbased vegan eten en de resultaten verbluffen mij.
  Sinds eind augustus doe ik dit, alhoewel ik al sinds begin april 2018 veganistisch eet.
  De energie die ik overhoudt omdat mijn lichaam niet constant voedsel aan het verteren is is enorm. ik voel me scherper en fitter , ben 42 jaar en chefkok. Juist omdat de resultaten merkbaar en zichtbaar zijn, weet ik waar ik het voor doe en is dit heel makkelijk vol te houden. Ik ben nooit een ontbijtpersoon geweest, echter ik heb mezelf aan laten praten dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van een dag was. Ik weet nu beter. Tevens gestopt met roken en alcohol. Volgende halte: de sportschool 🙂

  1. Ik eet ook alleen plantaardig, Marcus, mag ik eens vragen wat je eet als lunch? Ik sla nu het ontbijt over en begin om 12 uur met een maaltijdsalade en een cracker erbij. Maar dan lust ik om 15.00 ook nog wel wat. Ik eet ook weinig tot geen brood. Nog een vraagje voor iedereen: als je met IF begint, is het dan normaal dat de ontlasting niet meer regelmatig is? Gaat dat na een tijdje weer als vanouds?

 11. verleden week gestart met IF
  maandag, woensdag en vrijdag geen eten alleen drinken
  valt me erg mee, alleen heb ik de neiging de andere dagen (te) veel te eten en de verkeerde dingen
  Iemand advies?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.