tips vakantie Ibiza

Ibiza. Reistips, Bezienswaardigheden & Bijzondere plekken

Peter Artikel, Lifehacking Leave a Comment

Vakantie naar Ibiza? Mijn reistips: hotspots en bezienswaardigheden, de beste stranden, tips voor activiteiten, leuke restaurants en bijzondere plekken op het eiland. 

Vakantie Ibiza

De Spaanse uitspraak voor Ibiza is “Eivissa”. Je spreekt het uit op zijn Spaans, dus de “v” is minder hard dan je in Nederland gewend bent. Dat is wel een aardige vergelijking met Nederland. Het leven voelt wat minder hard op Ibiza. Het is allemaal wat meer ontspannen en minder tijdgebonden. Aan de andere kant, misschien komt het ook gewoon omdat wij vakantie hadden. Dan voelt sowieso alles meer ontspannen. 

Mijn vriendin Susan en ik waren een week op Ibiza en achteraf concludeerden we: “Het voelt langer dan een week”. Dat lijkt me een goed teken. 

Zelf had ik altijd een beeld van Ibiza van DJ’s, grote discotheken en extravagante feesten. Zeker in de buurt van het vliegveld zie je overal grote billboards en aanplakbiljetten van feesten en optredens, zoals Hardwell, Martin Garrix en Armin van Buuren.

We zijn niet naar één van deze feesten geweest, maar naar een hippie-dance feest bij Las Dalias. Las Dalias is vooral bekend van de hippiemarkten op zaterdag. In het vakantieseizoen organiseren ze op woensdagavonden de Namaste feesten. Dit is zoals je dat kan verwachten: een DJ die trance muziek combineert met een didgeridoo, lekkere cocktails en een laidback sfeertje. 

Op Ibiza kun je ook een actieve vakantie houden, zoals duiken

Tips Ibiza

Die relaxte sfeer voel je over grote delen van het eiland, zeker in het noorden. Dat is het rustige deel van Ibiza. Overal om je heen hoor je het gesjirp van krekels. Hoog in de lucht vliegt een vliegtuig over. Om je heen zien je witte of gele huizen en muurtjes van grote keien die terrassen vormen in het landschap.

Er rijden ook bussen op Ibiza en ik zag ook wel toeristen op een scooter rijden, maar mijn #1 advies zou zijn om een auto te huren. Voor iets meer dan 200 euro hadden wij een auto voor een week gehuurd. Wel het kleinste formaat, dus wij toerden rond in een pittige Kia Pikanto. We moesten tussendoor één keer tanken en vlak voor het inleveren nog een keertje. Dat waar we in totaal iets van 55 euro mee kwijt. 

Mijn vriendin Susan maakte een video van onze vakantie op Ibiza, waar ik in figureer. De video geeft een goed beeld van hoe het eiland is. 

Video van Susan over onze vakantie op Ibiza

Rustige deel Ibiza

We sliepen in een groot landhuis. Susan had het via een tip gevonden op Airbnb. Het huis lag in de buurt van Sant Miquel de Balansat, langs de weg naar het Portinatx en het strand van Benirrás.

Juan woonde daar met zijn zoon en zijn ouders. Het huis was lastig te vinden, maar met de app van Google Maps en de juiste coördinaten waren we er toch snel. Vanaf het vliegveld is het iets meer dan 30 minuten rijden.

Een oud-collega was een jaar eerder met zijn vrouw en twee jonge kinderen naar Ibiza geweest. Zij verbleven ook in het noordelijk deel van het eiland en vonden het heerlijk. In dat rustige deel zag ik veel gezinnen en jonge stellen zoals wij.

Op andere delen van het eiland kwamen we ook veel Engelse toeristen tegen (vooral rond Sant Antoni), rijkere ouderen (vooral in Portinatx), vrienden en vriendinnen-groepen die naar de feesten gingen (vooral rond Ibiza stad) en her en der wat hippies met dreadlocks en kleurrijke kleding (vooral rond Sant Carles en Benirrás).

Verderop staan alle tips kort beschreven, van de bijzondere plekken, goede restaurants tot de beste stranden en dingen die je kan doen.


Bijzondere plekjes op Ibiza (6x)

Wat zijn de bijzondere plekken op het eiland? Dit zijn mijn favoriete zes plaatsen op het eiland met restauranttips om te ontbijten, te lunchen of te dineren.

1. Sant Miquel de Balansat

Een klein dorpje vlakbij ons appartement. Weinig bezienswaardigheden, maar wel leuke en betaalbare restaurantjes. 

Aubergine Ibiza Restaurant. Dit restaurant ligt iets buiten het dorp. We aten hier de laatste avond. Ze hanteren het concept van ‘farm to table’. Dat wil zeggen dat er boerderij naast het restaurant ligt waar zij hun ingrediënten vandaan halen.

PizzArt. Hier aten we de eerste avond. Na een treinreis vanuit Amersfoort naar Eindhoven, een vliegreis naar Ibiza en een autorit naar ons appartement, hadden we zin in een simpele pizza. De aankleding is niet bijzonder, maar mijn pasta was prima.

Ca Na Hathai Thai Restaurant. Een speciale vermelding. We hebben hier niet gegeten, maar volgens Juan is dit restaurant een aanrader. Het restaurant wordt gerund door een man van Ibiza en zijn vrouw die Thaise is.

2. Sant Miquel Port

Een paar kilometer ten noorden van Sant Miquel de Balansat ligt Sant Miquel Port. Aan de baai, tegen de bergen op, liggen twee gigantische en lelijke hotels. Je kan er wel leuk eten.

Chiringuito Pascual. Dit restaurant ligt op het uiteinde van het dorpje. Je kijkt vanaf het terras op de baai, het strand en de hotels. We bestelden hier tapas. Het best lekker (niet bijzonder) en vooral veel. Reken op grote porties.

Utopia. Eigenlijk wilden we bij Utopia eten, maar vanwege een verwachtte storm waren zij gesloten. Je kan vanuit het dorp in 5 minuten naar Utopia lopen. Het ligt in een baai verderop en ligt aan een kiezelstrand.

3. Sante Gertrudis de Fruitaria

Dit dorpje ligt in het midden van het eiland. Het heeft een lieflijke uitstraling en een mooi pleintje dat verboden is voor auto’s.

Wild Beets. Hier hebben we twee keer ontbeten, maar het restaurant is ook ‘s avonds open. Denk aan gezonde recepten, zoals allerlei smoothies en veganistische pannenkoeken. Als je durft, bestel dan de bulletproof coffee. 

Plaisir. Plaisir is redelijk vergelijkbaar met Wild Beets. Plaisir biedt wel meer reguliere opties, zoals croissants en ‘eggs benedict’. 

4. Santa Eulària des Riu

Aan de zuidkust van het eiland ligt Sante Eulària. Wij bezochten het toen we op weg waren naar Ibiza stad. Dit is meer een stad dan een dorp, met een grotere haven, een druk strand, veel hotels en genoeg restaurants.

Caos. Klein restaurant met uitzicht op het strand. Heerlijke koffie en lekkere taartjes.

Passion. Er zijn meerdere vestigingen van Passion op het eiland. Je kan kiezen uit hele gezonde en verantwoorde recepten. Het is wel iets prijziger. 

Can Vegetable. Dit restaurant ligt een beetje buiten het centrum van de stad. Deze hoek van de stad kent veel grote hotels (met veel Engelsen). Tussen alle Engelse pubs en grillrooms kun je kiezen voor dit veganistisch restaurant. Ik at een veganistische hamburger en het smaakte echt fantastisch.

5. Portinatx

Portinatx is leuk en rustig kustplaatsje, helemaal in het noorden van het eiland. We hebben daar even rondgelopen en ontbeten bij Los Enamorados Ibiza. Dit is een hotel van een Nederlands stel, maar je kan er ook eten. Een schitterende inrichting, maar geen WiFi (mocht je er willen werken)

6. Sant Llorenç de Balafia

Dit dorp hebben we eigenlijk niet goed bekeken. We kwamen er om te eten bij La Paloma. Een mooie en hippe inrichting, goed eten met aandacht voor de combinatie van de wijn met het eten. Reserveren van te voren is aan te raden.

Los Enamorados in Portinax


Stranden (5x)

Wat zijn de mooiste stranden van het eiland? We hebben niet alle stranden bezocht, maar hieronder een korte beschrijving van de stranden.

Aigües Blanques. Heerlijk zandstrand met simpel restaurant. 

Cala Xarraca. Zandstrand in de buurt van Pontinax. Wel iets meer plantenbegroeiing en rotsen in het water, waar je overigens geen last van hebt als je gaat zwemmen.

Cala Vedalla. Lieflijke baai met een fijne uitstraling. Hier hebben wij SUP yoga gedaan [link onderin]. 

Cala Comte. Strand onder een klein klif. We bleven in de schaduw van de klif toen de zon fel scheen. Het zwemgedeelte is afgescheiden met boeien.

Cala Benirras. Bekend strand. Elke zondagavond is daar een kleine markt en trommelmuziek. Wij waren er met Walking Ibiza vanuit vanuit Saint Miquel Port met een kajak naar toe gevaren [link onderin].

Langs een schiereiland van een Russische miljonair (denk aan de huizen van schurken uit James Bond films) en de ‘hand of god’, een rots in de vorm van een hand. De zonsondergang in de zee zien vanaf een kajak was magisch.

Cala Comte aan de oostkant van het eiland


Bezienswaardigheden

Wat zijn bezienswaardigheden op Ibiza en dingen die je er kan doen?

Ibiza stad

De hoofdstad van het eiland met dezelfde naam. Je kan de oude vesting oplopen. Bovenop heb je een paar kleine musea, waar wij niet in zijn geweest. Je hebt wel een schitterend uitzicht over de zee en in de verte kun je het vliegveld zien liggen.

Las Dalias

Bij het Namaste feest waren wij op Las Dalias. Dat is één van de bekendste hippiemarkten van het eiland, maar ik was er niet zo van onder de indruk. Wel van de sfeer, die was heel ontspannen. Maar de spullen die je er kan kopen vond ik rommel en veel te duur.

Aiyanna Ibiza

Bij Aiyanna Ibiza hebben wij een ochtend een yogales gevolgd met daarna een ontbijt. De yoga was ontspannen, zeker met een schitterende baai waar we op uit keken. Het ontbijt bestond uit gezonde broodjes, veel fruit en versgeperste sappen. 

CrossFit MAG

Als CrossFit enthousiastelingen hebben we natuurlijk ook een workout gevolgd op het eiland. Ik had contact met Magi, de eigenaar van de box. Hij was een paar weken eerder in Nederland geweest. Susan en ik deden de workout, wat bestond uit een aantal Tabatha setjes. Dat staat voor 20 seconden werken en 10 seconden rust. Ik heb nog nooit zo erg gezweet tijdens een workout als toen.

Hardlopen en wielrennen

Een alternatief is om te gaan hardlopen. Mijn advies zou dan zijn om heel vroeg in de ochtend te gaan rennen. Ik heb een keer om 17.30 een training gedaan met 4 intervallen van 1 kilometer, gevolgd door 1 minuut rust. Het was bewolkt, dus ik dacht dat het wel zou meevallen. 

Nou, nee dus. Het was enorm zwaar, zeker ook omdat ik een heuvelachtig parcours had uitgekozen. 

Daarnaast zag ik nog aardig wat wielrenners op het eiland. Op sommige delen zijn er aparte fietspaden, terwijl je als fietser op andere wegen je tussen de auto’s moet storten. Niet dat er heel asociaal wordt gereden op Ibiza, maar ik zou me er niet heel veilig voelen op de fiets. 

Overzicht over Ibiza stad


Duiken Ibiza

Op zondagochtend gingen we duiken bij Sea Horse Diving Centre [link onderin]. Dit ligt iets voorbij Sant Anthoni. Voor ons was dit het andere punt van het eiland, dus wij deden er ruim een half uur over met de auto. Sea Horse Diving biedt niet alleen zogenaamde ‘fun dives’ aan, maar ook snorkelen en alle PADI opleidingen tot ‘divemaster’. 

De eigenaar van de duikschool, Jeff Robinson, vertelde ons dat er ruim 30 plekken zijn waar gedoken kan worden bij het eiland. Wij gingen duiken in het ‘Marine Reserve’ gebied dat ruim 18 eilanden kent. De ‘divesite’ waar wij doken heette ‘Espartita’

Wij deden een ‘fun dive’ waarbij we 35 minuten onder water bleven en tot maximaal 14,2 meter diepte kwamen. Jeff noemde het een ‘easy dive’. Dit was ook op ons verzoek. Mijn laatste duik was ruim 2 jaar geleden, toen ik mijn PADI haalde op vakantie in Indonesië. Jeff maakte continu grapjes, maar was verder serieus: “Je duikvaardigheden verleer je niet. Het enige wat tijd doet, is dat het vreet aan je vertrouwen. Niet aan je vaardigheden”.

De duik was heerlijk. We zagen octopussen, inktvissen, alen en allerlei andere vissen. Samen met mooie rotsformaties en bijzondere flora onderwater. Een andere duiker maakte de foto die ik later op Instagram had geplaatst:

Vliegen naar Ibiza

Susan maakt er een sport van om zo goedkoop mogelijk te vliegen. Via Kiwi.com en Momomondo.com had ze de goedkoopste tickets gevonden. Per persoon waren we maar iets van 30 euro kwijt. 

We vlogen op dinsdag om 17.00 vanaf Eindhoven naar Ibiza met Ryanair. Een week later, op dinsdagochtend, vlogen we van Ibiza naar Amsterdam met Vueling. We hadden alleen handbagage mee, wat ook scheelt in de wachttijd op het vliegveld.

Kosten Ibiza

Een vooroordeel dat ik altijd had, is dat Ibiza een heel dure vakantiebestemming is. Ik denk dat Ibiza best een heel dure vakantie kan zijn, maar dat het echt niet hoeft. We waren naast de vliegtickets en de kosten voor ons verblijf nog iets van 50 euro per dag kwijt aan eten en drinken.

Vaak kochten we boodschappen voor het ontbijt of de lunch in de supermarkt. Dan houdt je twee momenten op de dag over waarbij je bij een restaurant gaat eten. Verder hebben we de meeste activiteiten gedaan in ruil voor een vermelding in dit blogartikel (perks of being a blogger), maar de meeste activiteiten zijn rond de 50 euro.

[table] Omschrijving, kosten per persoon (schatting)
Vliegen, 70 euro
Slapen, 30 euro per dag
Eten en drinken, 50 euro per dag
Autohuur, 200 euro per week
Benzine, 50 euro per week
[/table]

Tabel met overzicht kosten vakantie Ibiza

Conclusie

Ibiza is mij goed bevallen. De vooroordelen die ik over het eiland had, zijn deels uitgekomen. Je hebt delen van het eiland met feestgangers en delen van het eiland voor de ‘jet-set’. Maar als jij je slaapplek, restaurants en activiteiten goed uit kiest, dan hoef je geen feestganger of heel rijk te zijn om het naar je zin te hebben op het eiland. 

Ik vond het heerlijk. Nu, een aantal weken nadat ik terugben in Nederland, moet ik er nog wel eens aan terugdenken. Dan verbeeld ik me dat ik de zon voel branden, de krekels hoor tjirpen of een didgeridoo hoor in een liedje uit mijn Spotify afspeellijst. Dan ben ik even weer op het eiland. Het eiland met haar vele gezichten. Voor ieder wat wils.

Zonsondergang tijdens het kajakken 

Leeslijst

Eerder schreef ik deze artikelen over dit onderwerp

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Hoe denk jij hier over? Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.