Houthakken met vrienden

Peter Artikel Leave a Comment

Houthakken met vrienden. Wat heb je nodig als je met je vrienden wil gaan houthakken? Afgelopen maand heb ik een dag in een bos bomen omgezaagd, hout gehakt en hout gekloofd. Waarom is het zo leuk en ontspannen?

Waarom houthakken met vrienden?

Vrienden en houthakken. Het is een heerlijke combinatie. 

Waarom?

Het heeft iets heel mannelijks en iets uit de oertijd. Je bent buiten en hard aan het werk. Met elkaar. 

Met het omhalen van bomen, het in stukken zagen van de boom, die stukken verplaatsen om ze te kunnen kloven, het kloven, het zorgen dat die houtstukken weer naar een andere plek komen waar ze komen te drogen. 

Tussendoor drink je een kop koffie. Praat je met elkaar bij over waar iedereen mee bezig is en wat iedereen van plan is. Je hebt ontzettend veel honger. Tijdens de lunch eet je daarom twee of drie keer zoveel als normaal. Net als bij het avondeten. Het is net of je dan een onstilbare honger hebt. 

Dat heb ik sowieso als ik in een groep eet. Laat staan als je dan al een paar uur buiten bent geweest en actief aan de slag bent geweest. Voor het avondeten een goed glas wijn. Lekker rozig zit je dan met zijn allen voor de open haard. 

Als je even niets te zeggen hebt, dan luister je naar de gesprekken en staar je in het haardvuur. Je hebt een groot gevoel van voldoening. 

houthakken vrijgezellenfeest

De kloofbijl staat klaar in het houtblok. Daaronder leg je het kloofblok. 

Begin van vorige maand was ik met een groep vrienden uit de studietijd aan de slag gegaan in een bos net buiten Soest. De ouders van een van één van mijn vrienden hebben een groot perceel met weilanden en bos rondom het huis. Vorig jaar is een traditie ontstaan. We werden uitgenodigd om een dag te komen houthakken in ruil voor een goede kop sterke koffie, een hele goede lunch en een heerlijk diner met een goed glas wijn.

Houthakken is stress verlagend

Zelf was ik afgelopen jaar iets later. Dan is het contrast nog groter. Tussen binnen achter de computer werken en buiten bijna alleen maar fysiek bezig zijn. Ik kan me voorstellen dat het houthakken voor sommige mensen heel ontspannen en stress verlagend werkt. 

vrienden houthakken

Houtstukken klaarleggen zodat ze kunnen drogen

Hoe gemakkelijk je een boom om kan halen, hoe makkelijk je hier stukken uit kan zagen en hoe makkelijk je ze kan kloven dat verschilt per boomsoort. Het scheelt nogal als je een berk moet kloven of een oude eik met veel knoesten erin. 

Vergis je niet, er zit nogal een kunst aan het houthakken.

  • Welke bomen moeten eigenlijk omgehakt worden?
  • Hoe zorg je dat de boom goed landt, zodat je niet andere bomen of tuinhuisjes verwoest in de val?
  • Hoe groot moeten de houtblokken worden als je ze gaat kloven? Dat is weer afhankelijk van het type haard en de inhoud van die haard waarvoor je hout wil gebruiken.
  • Hoe zorg je dat je de hakbijl met techniek (en niet met brute kracht) gebruikt? 
  • Hoe lang moeten de houtblokken drogen? (vaak meer dan een jaar)
  • Hoe stapel je de houtblokken zo op dat de constructie niet in elkaar dondert?

Je snapt het, voor sommige mensen kan het houthakken echt uitgroeien tot een wetenschap. Het is niet alleen maar dom met een bijl gaan lopen hakken. Dat maakt het nog leuker. Nadenken over wat je doet en met elkaar daar over praten. 

Misschien is het iets mannelijks. Maar het is fijn om gesprekken over carrière, relaties, toekomstplannen en moeilijkheden af te wisselen met gesprekken over hoe je een bijl kan aanscherpen. Of hoe lastig een bepaalde boomtype is om te kloven. 

Als je het echt heel gaaf vindt, de Noor Lars Mytting schreef een heel boek over houthakken: De man en het hout

vrienden houthakken

Poseren met de boom die is neergehaald.

Wat vind jij van houthakken? Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.