tips hardloop apps

Hardloop apps: top 3 & 10 reviews! Android + iPhone

Peter Artikel Leave a Comment

Hardloop app downloaden. De beste iPhone (iOS) en Android apps voor beginners en voor gevorderde hardlopers. Waar moet je op letten? Inclusief apps zonder internet, met muziek en met coaching.

Na dit artikel

Na het lezen van dit artikel weet je wat de beste apps zijn voor hardlopen, en waar je op moet letten als je een app gaat downloaden op je smartphone.

Beste hardloop apps

Ik had een beetje teveel gegeten. Zeker in de eerste twee rondes merkte ik dat ik nog een beetje. Als ik te kort voor de inspanning teveel heb gegeten, dan krijg ik wat last van mijn milt.

Nog twee rondes te gaan.

In november 2017 deed ik samen met mijn moeder en mijn vriendin Susan mee aan de Plantsoenloop in Groningen. Je kon je inschrijven voor twee afstanden. De 4 kilometer bestond uit 2 rondes. Voor de 8 kilometer moest je twee keer zo ver.

Daar was ik nu.

In de weken ervoor had ik getraind. Niet zoveel als ik zou willen, maar wel zo gericht mogelijk. Elke training had een idee: of een bepaalde set aan intervallen, of een bepaalde duur (met of zonder een bepaalde hartslag).

Ik train veel met mijn Garmin Fenix HR 3 sporthorloge om [link onderin], maar ik vind het leuk om allerlei apps te testen. Het voordeel van een app vind ik daarnaast dat ik sneller mijn trainingen kan instellen (op een sporthorloge moet je vaak een paar keer op de knopjes drukken) en dat ik een aantal extra functies heb, zoals audiobegeleiding en eventueel muziek.

Tip hardloop app

Met de Plantsoenloop had ik alleen mijn sporthorloge om. Mijn imaginaire coach hoorde ik niet. De coach die normaal in mijn Runkeeper app in mijn oortjes roept hoe ver, hoe lang en met welke gemiddelde snelheid ik ren.

Ik houd van trainen met apps, maar wedstrijden doe ik liever zonder. Dat is ook mijn belangrijkste tip: welke app je wil gebruiken en wanneer? Test het vooral lekker uit en laat het afhangen van wat je (sportieve) doelen zijn.

Advies hardloop apps 5x

Een app helpt je bij het hardlopen. Bijvoorbeeld om de cadans te houden, je training of race goed in te delen of door je te stimuleren te coachen. Wat zijn de belangrijkste functies van een app voor hardlopen? Dit zijn de criteria die ik heb gebruikt:

#1 Kosten. Het liefst gratis, en anders voor een redelijke prijs extra functionaliteiten die echt wat toevoegen.

#2 Werkt zonder internet. Met de huidige data abonnementen kun je uren blijven rennen en tegelijkertijd Netflix streamen, maar toch. Ik vind het fijn als een app werkt zonder internet, want dan gaat de accu ook wat langer mee.

#3 Voor elk niveau. Er zijn apps voor beginnende hardlopers en apps met meer trainingsdata voor de meer ervaren lopers.

#4 Muziek. Wil je een app waarbij je tijdens het lopen ook naar muziek kan luisteren? Een paar jaar geleden liep ik altijd met muziek, tegenwoordig vind ik het fijner zonder.

#5 Coaching. Wil je geen coaching, alleen de basisinformatie horen of wil je gemotiveerd worden? Apps bieden hier allerlei opties in.

Op basis van jarenlang trainen met allerlei apps, heb ik een top 3 opgesteld.

hardloop apps

In het voorjaar deed ik de 5,5 kilometer bij de Hindeloop in Hindeloopen (foto’s Erik Dullink)


Top 3 hardlopen apps

Dit zijn de beste apps voor hardlopers.

  1. Runkeeper
  2. Runtastic
  3. Endomodo

#1 Runkeeper [links onderin]. Runkeeper meet allerlei aspecten aan de trainen, zoals afstand, tijdsduur, snelheid, hartslag en nog veel meer. Een functie die ik graag gebruik, zijn de interval trainingen. Daarin kan je instellen voor welke afstand of tijdsduur ik wil versnellen en hoe lang (of hoe ver) ik rustig aan wil doen.

#2 Runtastic [links onderin]. Deze app lijkt behoorlijk op Runkeeper. De app Runtastic is onderdeel van een ecosysteem met veel meer apps. Zo hebben ze ook apps voor wielrennen, mountainbiken en het trainen van je buikspieren. De Premium functionaliteit kost een paar euro per maand. Daarvoor krijg je ook voedingsplannen en trainingsschema’s.

#3 Endomodo [links onderin]. Endomodo richt zich niet alleen op hardlopers. Bij Runtastic en Runkeeper is duidelijk waar de focus ligt, gelet op de namen. De app kun je ook gebruiken voor sporten zoals wielrennen en wintersport. Hiermee lijkt de app enigszins op Strava, hoewel deze app zich nog meer richt op wielrennen [link onderin].

Een leuke feature van Endomodo is dat je een ‘live kaart’ kan bekijken. Deze functie heet ‘Live Tracking’. Zo kunnen de toeschouwers zien waar jij je op dat moment bevindt, als zij vriend van je zijn op Endomodo.

Hardloop app voor beginners

De meest bekende app voor beginners is Hardlopen met Evy [link onderin]. De Vlaamse Evy Gruyaert is de stem en het gezicht van het initiatief Start to Run. Je kan ook de podcast Rennen met Evy vinden in je podcast app. In de podcast geeft zij het schema aan met muziek op de achtergrond.

De app is uitgebreider dan de podcast. De app kan namelijk met GPS je snelheid en afstand bijhouden. Daarnaast heb je in de app schema’s om te trainen voor een afstand tussen de 5 kilometer en een hele marathon.

Gratis hardloop app

De apps die ik hierboven heb beschreven (Runkeeper, Runtastic, Endomodo en Hardlopen met Evy) zijn gratis. Een speciale vermelding is de app 5K Runner [links onderin]. Deze app is speciaal gericht op echte beginners. Althans, dat suggereert de titel.

De volledige naam van de app is namelijk ‘5K runner: 0 to 5k in 8 weeks’. Als je niet zoveel rent, dan coacht deze app je om in 8 weken 5 kilometer te gaan rennen. Een leuke functie is dat de app de muziek aanpast op het tempo. Dit stimuleert mij om aan het einde van de training nog harder te rennen, omdat het tempo van het muziek ook omhoog gaat.

hardlopen app

Twee afbeeldingen van de hardloop wedstrijd Haarrijn Trailrun (vlakbij Utrecht) waar ik aan mee deed

Hardloop app zonder internet

Het liefst loop ik hard met een app zonder internet. Het is sowieso al een gedoe om met de smartphone te rennen. Sinds een tijdje heb ik een band die ik met klittenband om mijn bovenarm kan vastmaken. Op de band zit een soort etui waar ik de telefoon in kan doen. Aan de bovenkant zit doorschijnend plastic, waardoor ik op het scherm kan kijken en op het scherm de app kan starten.

Soms heb ik de telefoon in mijn hand tijdens het rennen, maar dat is ook niet ideaal. Dan ben ik bang dat de telefoon net uit mijn hand schiet, zeker als ik wat bezweet raak.

De belangrijkste reden dat ik het mobiele internet tijdelijk uit zet is dat ik dan tijdens het hardlopen, de warming-up of de cooling down, niet in de verleiding kom om even mijn telefoon te pakken. Als ik train dan ben ik met mijn lichaam en gezondheid bezig. Ik wil dan niet reageren op berichten, mijn Instagram bekijken of emails lezen.

De meeste apps, zoals Runkeeper, kun je gebruiken zonder internet. Thuis kun je met WiFi je training uploaden en eventueel delen met vrienden via social media.

Hardloop app met coach

Als ik train, dan vind ik het zelf fijn om alleen de basisinformatie te horen. Dat wil zeggen: hoe ver heb ik gerend, wat is mijn gemiddelde tempo en hoe lang heb ik gerend.

Heb je meer behoefte aan motiverende woorden als je aan het trainen bent? Dan is de app Nike+ Run Club een optie. De audiocoaching in deze app geeft niet alleen de basisinformatie, maar ook bemoedigende en motiverende Engelse zinnen als jij aan het trainen of aan het racen bent. Een van de coaches die dat doet, is bijvoorbeeld de Engelse langeafstandsloper Mo Farah.

Looptijden app

De app Looptijden [links onderin] heeft zelfs Nederlandstalige audiobegeleiding. Je kan instellen of je per kilometer of per minuut een update via je oordopjes wil horen. Een andere mooie functionaliteit van deze app is dat je ook kan zoeken naar wedstrijden en (loop) evenementen die bij jou in de buurt worden georganiseerd.

Een premium functionaliteit (het zogenaamde Plus Pakket) is dat de bekende hardlopende cabaretier Dolf Jansen je door je oortjes coacht.

Tijdens de Hindeloop liep ik zonder muziek in mijn oren:

https://www.instagram.com/p/BUHjkZ8lspg/

Hardloop app muziek

Muziek luisteren kan je helpen met Spotify [links onderin]. Spotify Running stemt de ‘beats per minuut’ af op je tempo. De maat van de muziek helpt om de cadans te houden. Vooraf kun je zelf het muziekgenre selecteren en onderweg past de muziek zich aan het tempo aan. Er zijn zelfs aparte tracks die dit doen. Dit zijn de ‘Running Originals’ waar DJ Tiësto er ook één van heeft gemaakt.

Spotify heeft ook afspeellijsten aangemaakt voor hardlopen en per ‘beats per minuut’. Om deze functie te gebruiken, kun je de gewone Spotify app downloaden. In het menu vind je de optie ‘Running’. Het leuke van Spotify is dat je ook de andere sterke punten van Spotify gebruikt, zoals de algoritmes die je helpen met het vinden van muziek binnen je voorkeur.

Looproutes app

Op vakantie houd ik ervan om te gaan hardlopen. Hardlopen in het buitenland en zeker in een vreemde stad is een fijne manier om de omgeving te leren kennen.

Soms wil je een leuke route rennen, maar hoe weet je nu welke paden en straten geschikt zijn? Daarvoor kun je de app Run2Go gebruiken [links onderin]. Het fijne van de app is dat je niet constant naar je smartphone hoeft te kijken, omdat je audiobegeleiding krijgt via je oortjes of koptelefoon.

In de app kun je ook routes van anderen downloaden, je eigen routes toevoegen en zelfs offline opslaan. Op deze manier wordt het nog leuker om nieuwe steden te ontdekken.

Hardlopen is een leuke manier om een stad te leren kennen

Leukste hardloop app

Wat is de leukste hardloop app? In de app Zombies, Run! moet je rennen om te ontkomen aan de virtuele zombies [link onderin]. Het is meer een avontuur dan een serieuze training, maar het maakt het hardlopen wel een stuk leuker en minder serieus. Want: als jij het er levend van afbrengt, dan ben jij de redder van onze mensheid.

Deze app is helaas (nog) niet beschikbaar in Nederland en ook nog niet op Android, maar ik vind het te leuk om niet te benoemen. De app Run An Empire gaat om het virtueel veroveren van land [link onderin]. Eigenlijk is het een hardloop spel.

Je kan stukken land veroveren door rondjes om dat gebied te rennen. Hoe vaker je rond een bepaald gebied rent, hoe groter je aanspraak op dat stuk land wordt. Zo wordt je gestimuleerd om vaker te rennen.

Een variant hierop is ‘Figure Running’. Hierbij gebruik je GPS om tekeningen en afbeeldingen te maken op een kaart door een bepaalde route door de stad te rennen.

Bekijk de video hieronder:

Video over FigureRunning


Conclusie

Kortom, er zijn een heleboel apps beschikbaar voor jou als hardloper. Als je nu beginner bent of specifiek traint voor een tijd op een bepaalde afstand. Daarnaast kun je kiezen of je muziek wil luisteren tijdens de training, of je aanwijzigingen wil of dat je alleen genoeg hebt aan tijd, afstand en snelheid.

Tot slot zijn er allerlei apps die het hardlopen nog leuker kunnen maken, doordat je nieuwe routes en steden kan ontdekken, door figuren te rennen in een plaats en door weg te rennen van Zombies.

N.B. Een disclaimer: dit artikel heb ik geschreven in november 2017. Het kan zijn dat er nieuwe apps beschikbaar zijn of dat de functionaliteiten van de apps die ik heb beschreven zijn veranderd.

Extra

Zelf werk ik mee aan de ontwikkeling van de app Hatobito. Dit is een app die werkt met hartslagzones. Bekijk de 2 video’s die ik hierover heb gemaakt.

Meetup Running 2020

Veldtest in Apeldoorn


Leeslijst

Eerder schreef ik deze artikelen over dit onderwerp:

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Wat is je favoriete app tijdens het hardlopen? Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.