Google Fusion Tables. Handleiding & tips

Peter Artikel 2 Comments

Google Fusion Tables. Hoe werkt het? Google Fusion is een tool van Google om grote datasets te verzamelen, te analyseren, visualiseren en te delen. Hoe werkt het en wat kun je ermee? Hoe combineer je datasets met elkaar?

Wat is Google Fusion Tables?

Google Fusion Tables is nu nog een experimentele applicatie van Google. Ga naar Fusion Tables en druk op ‘Maken’. Als je al bent ingelogd in Google Drive, kun je daar nu een Fusion Table selecteren.

Je kan verschillende bestandstypes laden in je tabel. Zowel vanaf je computer, maar uiteraard ook spreadsheets die je in Google Drive hebt staan. Niet alleen spreadsheets, maar ook CSV, TXT of KML bestanden kun je inladen. Het laatste bestandstype heeft betrekking op geografische data.

Internet tabellen laden

Het mooie van de applicaties van Google is natuurlijk dat ze informatie van het web kunnen laden. In dit geval heb ik een tabel geïmporteerd van alle Nederlandse provincies met de hoofdstad, oppervlakte en aantal inwoners. Deze tabellen plukt Fusion Tables vanuit wikipedia.

Internet tabellen inladen in Fusion Tables

Internet tabellen inladen in Fusion Tables door op ‘Import Data’ te klikken

Kaartjes maken

Vanuit je dataset kun je verschillende mooie dingen doen in Google Fusion Tables. Je kan de data bijvoorbeeld in een rij weergeven als kaartjes (‘cards’). Handig om te gebruiken als je alle provincies nog een keer uit je hoofd wil leren.

Schermafbeelding 2013-10-16 om 09.20.34

Informatie over de provincies uit de Fusion tabel.

Data weergeven op de kaart

In een volgende tab kan Google de data tonen in Maps. De informatie zoals je die ook op de cards zag, laat hij nu op de kaart zien. In datasets waarin je ook geografische data hebt, is dit heel erg handig.

Geografische data uit Fusion tabel

Geografische data uit Fusion tabel

Grafieken maken

Een derde functie die je al kent van Google spreadsheets, is het maken van grafieken. De dataset van Nederlandse provincies is hier minder voor geschikt. In dit geval heb ik een spreadsheet met mijn Fitbit data ingeladen.

Van de tabel kan ik een ‘chart’ maken. In dit geval een simpele grafiek. De dagen zijn afgezet tegen het aantal stappen dat ik zet.

Datasets combineren in Fusion Tables

Hoe combineer je meerdere datasets in Google Fusion? Soms wil je meerdere datasets combineren. Om datasets met elkaar te vergelijken en analyses uit te voeren. In deze blogpost daarom een stap voor stap handleiding hoe je datasets combineert in Google Fusion Tables.

Met Google Fusion kun je data weergeven op een geografische kaart, grafieken maken en de data weergeven op kleine kaartjes. Met deze functionaliteiten alleen is Google Fusion al een mooie tool om met datasets om te gaan.

Het willekeurige combineren van verschillende Google Fusion tabellen heeft niet zoveel zin. Je moet een bepaalde variabele hebben die de twee datasets allebei gemeen hebben. Denk aan een tijdsaanduiding, een geografische aanduiding of een (product)naam.

Handleiding tabellen combineren in Fusion Tables

De eerste stap is om in Google Fusion Tables een tabel te openen. In dit voorbeeld heb ik mijn spreadsheet met al mijn tweets ingeladen in Fusion Tables.

  1. Ga naar ‘File’
  2. Kies ‘Merge’ om een tabel te zoeken in je Google Drive waarmee je de huidige tabel wil combineren.

Hierna wil Fusion Tables weten wat de variabele is die beide datasets allebei hebben. Als je een bepaalde tabel selecteert, vraagt de tool je welke variabelen (kolommen) in beide tabellen overeenkomen. In mijn voorbeeld wil ik een spreadsheet met de temperatuur per dag combineren met een tweede tabel. De tweede tabel is het aantal stappen dat ik zet met de Fitbit per dag. De variabele die beide tabellen hebben is de datumaanduiding.

Selecteer een dataset waarmee je wil combineren:

Schermafbeelding 2013-11-01 om 16.31.46

Tabellen slim combineren

De tool Fusion Tables kan je helpen met het vinden van datasets met geschikte variabelen om te combineren.

  1. Ga naar ‘File’
  2. Kies ‘Find a table to merge with’

In de pop-up venster kun je de kolom selecteren uit je oorspronkelijke dataset. Fusion Tables gaat dan zelf op zoek naar andere datasets in je Google Drive. Dat doet de tool aan de hand van de kolom (variabele) die je zelf instelt.

Fusion Tables helpt je zoeken naar goede datasets:

Schermafbeelding 2013-11-01 om 16.32.44

Fusion tables en quantified self

Met deze toepassing is Google Fusion Tables bij een mooie tool. Je kan je persoonlijke data uit verschillende bronnen combineren en analyseren.

Een voorbeeld. Maakt het uit hoeveel ik beweeg op een dag en hoe lang ik dan slaap? Ik gebruik Google Fusion Tables om dit uit te zoeken.

Waarmee kun je de nachtrust en je inspanningen meten? Met mijn Fitbit Flex heb ik een aantal weken mijn beweging en slaap gemeten. Qua beweging meet de Fitbit het aantal stappen dat ik zet en hoeveel minuten ik rustig, gemiddeld of intensief beweeg. Qua slaap monitort de Fitbit het aantal minuten dat ik in bed lig, hoeveel ik daarvan slaap, hoe lang ik wakker ben en hoe vaak ik gedurende de nacht wakker ben.

Fusion Tables kan alleen overweg met tabellen die op internet staan, spreadsheets die op je computer staan of spreadsheets in je Google Drive. Ik heb mijn Fitbit data ingeladen in een spreadsheet in Google Drive. Vervolgens kies ik bij ‘Maken’ in Google Drive voor ‘Fusion-tabel’.

Starten in Fusion Tables

Na het kiezen van een spreadsheet die je wil gebruiken, vraagt Fusion Tables of in de eerste rij de namen van de kolommen staan. Hier moet je altijd even opletten of dat het geval is. In sommige spreadsheets bevat de eerste rij gelijk al data. Vervolgens heb ik de overbodige kolommen op ‘Hide’ gezet. Sommige rijen die ik heb geïmporteerd bevatten namelijk geen informatie. Met de Fitbit heb ik bijvoorbeeld niet bijgehouden wat ik dagelijks at en dronk.

Verbanden ontdekken in Fusion Tables

Met het toevoegen van een ‘Chart’ kun je eenvoudig zien of er een verband is tussen de datapunten. De dataset heb ik nog niet gefilterd. In de grafieken zijn daarom soms vreemde uitschieters te zien. Dit kon gebeuren als mijn Fitbit geen energie meer had of al ik ‘s avonds was vergeten de Fitbit in de slaapstand te zetten.

Grafieken maken met Fusion Tables

Vanuit Fusion tables heb ik twee grafieken gemaakt. De eerste is het aantal stappen op de verticale as en het aantal minuten dat ik sliep op de horizontale as. De tweede is de afstand die ik heb gelopen op de verticale as en het aantal minuten dat ik wakker was op de horizontale as. Heel erg leuk om te zien. Helaas zijn er geen significante verbanden zichtbaar.

Meer weten?

Dit zijn andere gerelateerde artikelen:

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Werk jij met Google Fusion Tables? Wat vind jij ervan? Laat een reactie achter!

Comments 2

  1. Pingback: Gephi datavisualisatie, een korte handleiding - Project: leven

  2. Pingback: Je Moves data op de kaart - Project: leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.