maand niet masturberen

Geen ejaculatie & orgasme. Voor één maand (wel seks)

Peter Persoonlijke experimenten 2 Comments

Geen orgasme voor een maand. Geen ejaculatie voor 30 dagen. Wel sex. Waarom zou je dit doen? Wat heeft dit met Tantra sex te maken? In dit artikel alles over 30 dagen geen orgasme, geen ejaculatie, maar wel sex.

Geen orgasme maand

“Oh, dat is toch helemaal niet raar!” Ik moest glimlachen. Vaak als ik een lezing of presentatie geef, dan reageren mensen vreemd op mijn experimenten. Ik was in Rotterdam. Daar gaf ik een presentatie over zelfexperimenten. Als afsluiter noemde ik mijn experiment voor december. Een aantal scholieren moesten gniffelen. De meneer achter in de zaal niet. Hij was diegene die de opmerking maakte.

Geen ejaculatie 30 dagen

Na afloop kwam hij naar me toe. “Echt een leuke presentatie, hoor. Maar dat nieuwe experiment van je, dat is helemaal niet zo gek. Zelf heb ik me verdiept in Tantra, daar is het heel normaal om een tijdje geen orgasme te hebben of die los te koppelen van een ejaculatie”. 

Dat is het leuke aan nieuwe experimenten. Het is heel vaak niet raar of vreemd. Blijkbaar is er al een groep mensen die daar veel meer ervaring mee hebben. Plus: sex maakt net zo goed deel uit van je lifestyle als voeding, bewegen, slaap en stress. Waarom zou ik daar niet een keer een experiment mee doen?

“In de Tantra is het heel normaal om een tijdje geen orgasme te hebben.”Meneer die bij een lezing van mij was

De basis van dit experiment is een artikel dat ik eerder schreef over optimale orgasmes [link onderin]. Daarin schrijf ik over mannen (ja, daar richt me even op) die zich bewust gedurende een lange tijd onthielden van orgasmes en ejaculaties. In mijn podcast interview met Mandy Ronda hadden we het hier ook over [link onderin].

Dat kost namelijk levenskracht. De Fransen schijnen een bijnaam te hebben voor een orgasme, namelijk ‘le petit mort’ (de kleine dood). Wil je optimaal presteren, dan moet je om de 30 dagen een orgasme en ejaculatie hebben. Andere hedendaagse projecten zijn bijvoorbeeld No Fap, al is dit initiatief ook meer gericht op onthouding van porno websites en video’s  [link onderin].

Wat is Tantra sex?

Voor dit experiment ga ik er gemakshalve even van uit dat een ejaculatie en een orgasme tegelijk plaatsvinden. De meneer van de presentatie en anderen die ik erover sprak, vertelden me wel over oefeningen uit de Tantra.

Binnen Tantra kun jij als man je ejaculatie loskoppelen van je orgasme. Je kan meerdere mini orgasmes hebben zonder klaar te komen. De basis hiervoor is deel fysiek en deel mentaal. Fysiek moet je de cremasterspier trainen. Deze spier span je ook aan als je plas wil ophouden. Het mentale deel gaat om dat jij je meer richt op ademhalen en ontspanning. Het lijkt daarmee wel op meditatie.

Dit ga ik deze maand niet proberen. Ik wil eerst weten hoe het is om ’30 dagen’ geen orgasme en ejaculatie te hebben. Als ik de oefeningen uit de Tantra wil trainen, zou ik mijn experiment wel eens niet kunnen halen.

Immers, oefenen is fouten maken.

Ejaculatie ongezond

Goed, mijn doel is dus om een maand lang geen orgasme of ejaculatie te hebben. Maar waarom is het zo slecht? Zijn het het fabeltjes en mythes of zit er een kern van waarheid in?

Het mannelijk zaad is een bouwblok van nieuw leven. Maar betekent het dan dat je als man een deel van je levenskracht opgeeft? Volgens dr. Anderson (University of Wisconsin) heeft een man voor de zaadproductie een heleboel enzymen en biologische processen nodig, die een negatieve invloed hebben op de gezondheid.

“Dat mannen gemiddeld 6 jaar minder lang leven dan vrouwen komt door de mannelijke ejaculaties van sperma.”dr. Anderson

Sterker nog, het verschil van 6 jaar dat vrouwen gemiddeld langer leven dan mannen is exclusief toe te schrijven aan de mannelijke ejaculaties van sperma.

Het kan nog gekker. Op internet kwam ik theorieën tegen dat elke man maar een gelimiteerd aantal ejaculaties kan doen, voordat hij overlijdt. Dat lijkt me toch echt folklore.

Klaarkomen gezond

Maar gelukkig zijn er ook andere geluiden. Als een man een orgasme heeft, dan komen de neurotransmitters oxytocine en endorfine vrij. Endorfine werkt pijnstillend en je krijgt een geluksgevoel.

Daarnaast zorgt een orgasme voor een toename in je hartslag en geeft het je lichaam het signaal om meer testosteron aan te maken. Dat zijn allemaal positieve effecten voor je lichaam.

Vanuit medisch oogpunt ook trouwens. In 2015 kwam een onderzoek van Harvard Medical School in het nieuws. Daar hebben ze 18 jaar lang een dikke 32 duizend gezonde mannen tussen de 20 en 49 gevolgd.

Mannen die zeiden dat ze minstens 21 keer per maand sex hebben of masturberen, blijken 22% minder kans te hebben op prostaatkanker (ten opzichte van mannen die 4 tot 7 keer per maand een ejaculatie hadden)

Geen wonder dat niet iedereen zo negatief is over ejaculaties en orgasmes. Sterker nog, in tegenstelling tot de Tantra aanhangers, geloofden de oude Egyptenaren dat ejaculaties en orgasmes de sleutel zijn voor het eeuwige leven.

Een orgasme is gezond en noodzakelijk voor een man, inclusief ejaculatie. Wel geloven ze dat een man zijn seksuele energie niet moet verliezen na een orgasme, maar door bepaalde ademhalingsoefeningen weer kan gebruiken.

Een soort van recyclen van seksuele energie dus.

Seks zonder klaarkomen

Oké. Via Tibetaanse Tantra en Egyptische seksuele energie zijn we terug bij het experiment van deze maand. Mijn doel is om gedurende de maand geen ejaculaties of orgasmes te hebben. Sex is wel toegestaan, maar dan zonder ‘happy end’. Voor mij dan.

Waarom doe ik dit experiment? Ten eerste wil ik weten of ik het kan volhouden. Ten tweede ben ik benieuwd of ik me anders ga voelen. Ga ik mijn seksuele energie op een andere manier voelen? Of beter: kan ik mijn seksuele energie op een andere manier inzetten?


Update na afloop van het experiment:

Seks anders zonder klaarkomen?

“Ik ken een Tibetaanse monnik die zijn mind zo kan controleren dat hij al zeven jaar geen orgasme heeft gehad of klaar is gekomen”.

Ik keek Pieter aan.

“Zeven jaar” mompelde ik. “Dertig dagen vond ik al een hele uitdaging. Waarom zou je het al zeven jaar willen doen”.

Zelf heb ik me een maand onthouden van orgasmes en ejaculaties. Het was, hoe zal ik het zeggen, een interessant experiment. De belangrijkste uitkomst: ik heb het volgehouden. Tenminste, als het om bewuste onthouding gaat. Dat mijn lichaam tijdens mijn slaap zijn kans grijpt…

Ach, dat had ik ook wel verwacht.  

Seksuele energie krijgen

Hoe moeilijk was het? Lukt het mij om mijn seksuele energie anders in te zetten? In grote lijnen is de maand onder te verdelen in drie delen.

  1. In de eerste 10 dagen was er echt helemaal niets aan de hand.
  2. Van dag 11 tot en met 20 werd het al weer wat moeilijker.
  3. De laatste 10 dagen had ik veel beheersing nodig om het vol te houden. 

In die zin is het moeilijker dan een maand geen koffie, geen alcohol of geen vlees. In dit experiment zit een soort van cumulatief effect. Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het per dag wordt. In al die andere experimenten zat een soort van gewenning, waarna het na de eerste dagen makkelijker wordt.

Of zoals mijn vriend Roel het heel plat zei: “Heb je al blauwe ballen, Peter?”

“Heb je al blauwe ballen, Peter?”Roel

Mijn tweede doelstelling was om te onderzoeken of ik mijn seksuele energie op een andere manier zou kunnen inzetten. Dit is natuurlijk complex om te onderzoeken en te vergelijken.

Afgelopen maand zat ik lekker in mijn vel. Ik voelde me productief en gefocust. Uiteraard had ik geen last van de eerder beschreven ‘orgasme kater’. Maar ik voelde me niet geweldig anders dan gedurende andere maanden.

Behoefte aan seks

Is het experiment dan mislukt? Nee, verre van dat.

Mezelf onthouden van orgasmes en ejaculaties heeft me veel zelfinzicht opgeleverd en leuke reacties van mensen in mijn omgeving. Laat ik starten met zelfinzicht. Wat ik had verwacht, is dat ik minder behoefte zou hebben aan seksuele intimiteit.

Immers, er is voor mij niets te behalen. Geen medaille aan de finish. Geen uitzicht na het beklimmen van de berg. Geen vuurwerk en champagne, nadat je al de hele dag oliebollen hebt gegeten. Enfin, je snapt mijn punt.

“Eigenlijk zou elke man dit moeten doen, ook al is het maar voor een week”.Mijn vriendin

Maar dat was dus niet het geval. Ik had zeker nog wel behoefte aan seksuele intimiteit. Ook al betekent dat voor mij geen lichamelijk climax. Mijn vriendin: “Eigenlijk zou elke man dit moeten doen, ook al is het maar voor een week”.

Reacties uit mijn omgeving (naast de blauwe ballen): “Waarom zou je dat in vredesnaam doen!”, “Oh jeetje, dat wordt een knallend nieuwjaar!” tot allerlei subtiele hints naar seks. 


Meer weten?

Dit zijn andere artikelen op over dit onderwerp:

Ik heb seksuologe Mandy Ronda voor mijn podcast geïnterviewd over de 30 dagen geen orgasme uitdaging. Je kan aflevering 18 ook luisteren in je iOS (Apple) of Android podcast app (vergeet je niet direct te abonneren op de Project Leven Show).

Dit zijn externe links:

Heb jij je wel eens bewust een tijdje onthouden van orgasmes (man/vrouw). Wat deed dat met je?  Laat het me weten in de comments!

Comments 2

  1. Ben nu 10 dagen bezig en het valt nog mee .Maar begint wel af en toe gevoelig te worden . Maar we houden vol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.