Extraverter worden. Test, 5 tips & 30 dagen training

Peter Persoonlijke experimenten 1 Comment

Extraverter worden. Kun je als introvert persoon extravert of in ieder geval extraverter worden? In dit artikel een test, tips en training. Is het erg om niet extravert te zijn? 

Mijn training? Elke dag een onbekend persoon aanspreken en proberen met die persoon een gesprek aan te gaan? Dat klinkt als een ideaal experiment voor introverte personen. Voor mij dus. Lukt het mij om elke dag een onbekend persoon aan te spreken?

Extravert worden

Weet jij wat jij bent? Ik hoorde ooit een keer van iemand dat je kan bepalen of iemand introvert of extravert is, door diegene te vragen waar die energie van krijgt. Krijg jij energie als je met andere mensen bent? Of krijg je energie als je alleen bent?

Voor mij geldt het laatste. Ik ben introvert. Dit betekent trouwens niet dat ik een sociale onbenul ben, een apaat of een autist. 

Sterker nog, introverte mensen kunnen zich vaak soepel en oprecht uitbundig gedragen, maar het kost hen meer energie. Aldus Wikipedia.  

Een weekend Oktoberfest met vrienden (najaar 2014) in München, zoals op de foto boven? Heel leuk, maar het kost ook veel energie en tijd om me daarna weer op te laden. 

Introvert persoon

De oorsprong van beide woorden komt van Carl Jung. Hij heeft beide termen onderdeel gemaakt van zijn persoonlijkheidstypologie. Het zijn zogenaamde bewustzijnsinstellingen. Bij een introverte bewustzijnsinstelling is de energie naar binnen gericht, op de eigen gedachten en gevoelens. Bij extraverte bewustzijnsinstelling is de energie juist naar buiten gericht. Op mensen, activiteiten en dingen.

Op de zogenaamde ‘Big Five’ persoonlijkheidstheorie is de dimensie extravert – introvert één van de vijf hoofddimensies. De andere dimensies zijn mildheid versus bazigheid, ordelijkheid versus wanordelijkheid, emotionele stabiliteit versus instabiliteit en autonomie versus niet-autonoom.

Kortom, psychologen zijn dol op dit soort typologieën en modellen. Anderzijds is er wel consensus dat iemand niet helemaal introvert is of helemaal extravert is. Dit is onder andere afhankelijk van je leeftijd, in welke situatie jij je bevindt, met welke mensen je bent, je gezondheid en humeur.

Soms ben ik gewoon wat introverter dan op andere dagen. 

Hersenen van introverten

Grappig genoeg schijnen de hersenen van introverten en extraverten van elkaar te verschillen. Introverten hebben een sterkere doorbloeding van de prefrontale cortex en de anterieure thalamus. Dit zijn hersengebieden die betrokken zijn bij interne verwerkingsprocessen, zoals planning en het oplossen van problemen.

De hersenen van extraverten tonen beter ontwikkelende gebieden in de hersenen die te maken hebben met de verwerking van sensorische en emotionele prikkels [link onderin]. Zijn extraverten daarom emotioneel intelligenter, beter in sport en beter in muziek maken? 

Training extraverter worden

Goed, ik ben meer introvert dan extravert. Meestal dan. Ik ga deze maand de uitdaging aan om elke dag een gesprek met een onbekend persoon te voeren. Om dat te bereiken moet ik deze mensen gaan aanspreken.

Het klink misschien voor jou (zeker als extravert die dit leest) als een beetje apart, maar ik voel best wat zenuwen als ik mijn persoonlijke experiment voor deze maand zo opschrijf.

Het vraagt best wat van mezelf om iemand aan te spreken. Aan de andere kant, het is ook wel leuk. Het is echt weer even buiten de comfort zone voor mij. Ik ga de volgende vragen proberen te beantwoorden deze maand:

 • Lukt het mij om elke dag iemand aan te spreken? 
 • Hoe reageren andere mensen?
 • Wat is de beste plek om onbekende mensen te ontmoeten?
 • Word ik socialer of extraverter van dit experiment?

Ben jij introvert? Herken jij je in de bovenstaande beschrijving? Ben jij extravert? Welke tips geef je mij mee om deze uitdaging succesvol af te ronden? Laat het me weten in de comments onderaan dit artikel.


Dit heb ik geleerd van mijn training van 30 dagen. 

5 tips om extraverter te worden

Dit smaakt naar meer. Het ‘elke dag een gesprek met een onbekende’ experiment was voor mij echt wel even uit de comfort zone. Dit heb ik geleerd. Over gesprekken bij de urinoir, mensen waar je niet vanaf komt en lessen uit de pick-up scene.

Mijn 5 lessen:

 1. Onverwachte gesprekken
 2. Treinen, stations en skiliften
 3. Afsluiten voor de buitenwereld
 4. Echt gesprek vraagt meer
 5. Benaderen blijft spannend

De lessen heb ik hieronder verder uitgewerkt.

1 Onverwachte gesprekken

Het kan alle kanten op gaan. Nou ja, een gesprek in de trein van Zwolle naar Amersfoort op een zondagmiddag met een ouder echtpaar ging ook over de trein. Waar gingen ze naar toe (Amsterdam) en wat vonden ze mooie stukken om met de trein te rijden (tussen Almere en Lelystad langs de Oostvaardersplassen). 

Of neem de wintersport. Een ideaal moment om contact te leggen. Vooral met Duitsers, Oostenrijkers en her en der ook wat Nederlanders. Neem de Duitser met wie ik een interessant gesprek gehad terwijl we voor de urinoirs stonden (het ging over het verschil om je handen te drogen met tissues of met warme lucht…) of de vrouw die ik aansprak vlakbij ons appartement. 

Ken je dat? Van die gesprekken waar je niet vanaf komt?

Zij had ‘s ochtends een buiteling gemaakt over een hekje buiten de piste. Dat moest ze in alle geuren en kleuren aan me vertellen. 

Een half uur later kon ik eindelijk doorlopen. 

2 Treinen, stations en skiliften

Als je hetzelfde doel hebt als de andere (de onbekende), dan maakt dat het aanspreken een stuk makkelijker. Ik bedoel, een gesprek met iemand aanknopen als je naast hem of haar zit in de skilift. Dat is geen probleem. Hetzelfde geldt voor treinen, in de rij staan bij een restaurant en in een iets mindere mate voor stations. 

Het wordt namelijk als iets lastiger als je gewoon over straat loopt. Of in de supermarkt, daar is iedereen toch ook vooral bezig om zo snel mogelijk alles in het winkelwagentje te stoppen.

Ik meestal wel. 

Ontwikkel je ‘ik sta open voor een gesprek’ zintuig

Toch merkte ik dat ik mijn ‘deze persoon vindt het vast leuk om aangesproken te worden’ zintuig heb kunnen aanscherpen. Ik denk als jij dat wil, dat je het zelf ook wel kan trainen. Sommige mensen stralen gewoon uit dat ze wel zin hebben in een praatje.

Meestal ben ik dat niet (zie volgende alinea).  

3 Afsluiten voor de buitenwereld

Het voordeel van zo’n expliciet experiment is dat je achter dingen komt, die je eigenlijk al wel wist. Je wordt er bewust van. Voor mij zijn dat twee dingen: soms kom ik weinig andere mensen tegen (#1) en sommige mensen vinden het fijn om op zichzelf te zijn (#2).

#1 Soms kom ik gewoon geen andere mensen tegen op een dag. Zo’n dag bestaat uit naar de auto lopen, rijden, werken, terugrijden, CrossFit en nog even met mijn vriendin op de bank. Het is dan wel een uitdaging om op zoek te gaan naar vreemden. Dat deed ik door bewust een rondje te lopen ‘s middags of ‘s avonds.

#2 Sommige mensen vinden het gewoon fijn om in zichzelf te zijn en jezelf af te sluiten voor de buitenwereld (introvert, anyone?). Als ik naar de supermarkt loopt of op het station wacht, dan heb ik meestal ook mijn oordopjes in. 

Dat laatste ga ik niet veranderen, maar ik wil me er na afloop van deze maand wel vaker me er bewuster voor open stellen. Hoe ik dat concreet wil doen, weet ik nog niet. 

4 Echt gesprek vraagt meer

Dat viel me tegen. Het aanspreken van iemand was vaak geen probleem, maar om tot een echt gesprek te komen vraagt wel wat extra’s. Laat staan dat je echt een diepgaand gesprek kunt voeren. Oké, ik heb niet per se de ambitie om met wildvreemden te praten over het nut van het leven, de politieke situatie in Iran of de inflatie in Nederland. 

Als we verder kwam dan één zin of meerdere zinnen, dan bleef het redelijk aan de oppervlakte. Over het weer, of de treinen op tijd rijden en de kwaliteit van de pistes. Vraag is of dat erg is. Als je over dat soort thema’s met vreemden wil praten, dan kun je naar politieke of filosofische avonden.

Of naar een café om 2 uur ‘s nachts. Dat heb ik trouwens niet geprobeerd afgelopen maand. 

5 Benaderen blijft spannend

Een goede vriend van mij adviseert andere mannen (en vrouwen) over versieren. Hij noemt de spanning in de maag voordat een man een vrouw aanspreekt met een mooi woord ‘approach anxiety‘. In zijn trainingen is dit één van de eerste stappen om dit te overwinnen.

Hoe?

Eigenlijk net als mijn experiment van deze maand. Door het gewoon te doen. Hij vertelt dat hij dan met een groep mannen in een discotheek staat en hij ze dan een opdracht geeft: “Je spreekt binnen een uur 5 vrouwen aan”.  

Lessen uit de pick-up scene

Nog een leuke tip kreeg ik van een goede vriend van mij, Maik. Hij zei: “Waarom zeg je niet als openingszin dat het je experiment van deze maand is om elke dag een onbekende aan te spreken?” 

Ik heb het geprobeerd. Ze was een jaar of 35 en ze begon een beetje ongemakkelijk te lachen. Ik vroeg nog wat ze ging doen vandaag. Ze begon al door te lopen en ze zei dat ze weer naar Amsterdam moest. 

Ik weet het.

Lessen uit de pick-up scene. Maar ik probeerde haar echt niet te versieren. 


Conclusie

Astrid liep langs. Ze vroeg: “Ben jij echt introvert? Dat lijkt helemaal niet zo.” Ik heb afgelopen maand veel geleerd. Over mezelf. Ik ben niet per se extraverter geworden. Wel heb ik gemerkt dat het best leuk is om met wildvreemden te praten. Zeker als de situatie er naar is, dan wil ik er in de toekomst meer open voor staan.

Misschien ga ik mezelf wel een nieuw doel geven; minimaal één keer per week een vreemde aanspreken. Misschien komt het dan toch tot die diepgaande gesprekken over het nut van het leven.

Of tot nieuwe vriendschappen. Wie weet?

Dat schijnt namelijk weer heel gezond te zijn. Hoe sterker je sociale netwerk is, hoe gezonder je bent [link onderin]. Daarmee is het net zo belangrijk als sporten.

Wat een goed argument kan zijn om naar de kroeg te gaan in plaats van naar de sportschool…


Video relaties

In juli 2017 had ik een gesprek met Roderik Kelderman van het NLP Instituut. Hij is één van de auteurs van het boek De Sociale Superheld. Volgens hem zit geluk vooral in de kwaliteit van relaties. Is het daarbij nodig om extravert te zijn?

In de onderstaande video legt hij dit uit:

Video interview met Roderik Kelderman


Meer lezen?

Eerder schreef ik deze artikelen:

Dit zijn externe bronnen die ik heb gebruikt:

 • bron over hersenen 
 • bron over sociaal netwerk en gezondheid

Ben jij introvert? Zou dit een training voor jou zijn? Laat het me weten!

Comments 1

 1. Interessant experiment Peter! Introversion van Jong is wel net wat anders dan introvert zoals wij dat in het Nederlands gebruiken. Bij Jong gaat het meer over de persoon (waar haal je energie uit), Nederlanders hebben het vaak over sociale interactie. Een introversion persoon is dus niet altijd introvert. Ook een interessant filmpje: the power of introversion.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.