Darmflora onderzoek: zelf test zonder huisarts

Peter Artikel 11 Comments

Darmflora onderzoek zelf doen? Ik deed een zelftest zonder huisarts. Een bacteriën test en de analyse van je bacteriën. Niet alleen de darmbacteriën. Ben je geïnteresseerd in de bacteriepopulatie in je darmen, in je mond, op je huid, bij je genitaliën en in je neus? Ik deed een test bij uBiome. Waarom doe ik dat, hoe werkt dat en wat heb je er aan?

Darmflora test

Er zijn verschillende bedrijven die bacterietesten en metingen doen. Tijdens een conferentie sprak ik met Jessica Richman, zij is de CEO van het Amerikaanse bedrijf uBiome. Daarvoor werkte zij bij onder andere Google en McKinsey en studeerde ze aan Stanford University. 

Het doel van uBiome, gaf ze destijds aan, is tweeledig. Aan de ene kant willen ze consumenten in de gelegenheid stellen om meer te weten over hun bacteriën. De wetenschap komt er steeds meer achter hoe belangrijk de bacteriën in (en op) je lijf zijn. Het tweede doel is meer onderzoeksmatig.

Doordat ze data verzamelen van enorm veel mensen, willen ze daar kunstmatige intelligentie op loslaten om tot interessante verbanden te komen. 

Hebben gezonde mensen een andere samenstelling van hun darmbacteriën dan mensen met een bepaalde aandoening? Of mensen die een bepaald dieet volgen, een bepaalde leefstijl hebben of een type medicijnen slikken?

ubiome testkit

De testkit van uBiome

Voor het schrijven van dit artikel heb ik gesproken met Nienke Tode-Gottenbos, zowel tijdens een Biohacking Meetup, in een podcast interview [link onderin] en tijdens het Paleo Event, een congres over voeding waar zij spreker was (en ik dagvoorzitter). Eerder kwam dit thema ook aan bod in het podcast interview met Daan Gutter [link onderin] en sprak ik hem op de Super Lifestyle Summit. Daarnaast heb ik voor dit persoonlijke experiment gebruik mogen maken van de darmflora onderzoeken van MyMicroZoo [link onderin].

Voor het schrijven van dit artikel heb ik gesproken met Nienke Tode-Gottenbos, zowel tijdens een Biohacking Meetup, in een podcast interview [link onderin] en tijdens het Paleo Event, een congres over voeding waar zij spreker was (en ik dagvoorzitter). Eerder kwam dit thema ook aan bod in het podcast interview met Daan Gutter [link onderin] en sprak ik hem op de Super Lifestyle Summit. Daarnaast heb ik voor dit persoonlijke experiment gebruik mogen maken van de darmflora onderzoeken van MyMicroZoo [link onderin].

Darmflora Tips video

Na afloop mijn 2 testen, had ik een video interview met Tom van den Bogert van MyMicroZoo. We hadden het over de invloed van je darmbacteriën op je gezondheid en manieren om dit te verbeteren.

Video interview met Tom van den Bogert (MyMicroZoo)

Wat is darmflora?

“Je spijsvertering begint eigenlijk voordat je gaat eten,” aldus Nienke Tode-Gottenbos. Op het moment dat je eten ziet, ruikt, voelt of hoort (misschien zelfs als je er aan denkt), dan maak je al speeksel aan in je mond. Na je maag komt het eten in de dunne darm en daarna in de dikke darm. In je dunne darm breken enzymen de voeding af, in je dikke darm doet de darmflora dat.

Darmflora functie

De wetenschap ontdekt steeds meer over hoe belangrijk je darmen voor je zijn. Je darmen hebben invloed op je gevoel (niet voor niets hebben mensen het over hun ‘gut feeling’), je libido, spijsvertering en immuunsysteem. Nienke Tode-Gottenbos vertelde op het Paleo Event ook dat de darmflora wordt gelinkt aan aandoeningen zoals astma, eczeem en andere huidproblemen.

“De darmflora wordt gelinkt aan aandoeningen zoals astma, eczeem en andere huidproblemen.”Nienke Tode-Gottenbos

Daan Gutter vertelde mij ook over de relatie tussen je darmen en je hersenen. Hij waarschuwt dat een lekkende darm ook kan leiden tot ‘lekkend brein’. Steeds meer onderzoek wijst erop dat een slechte darmflora kan leiden tot ziektes zoals Alzheimer, Parkinson, ADHD en autisme. Een reden hiervoor is dat er een aantal neurotransmitters in je darmen worden gemaakt, zoals serotonine (het gelukshormoon). Daarvan wordt 80% in je darmen geproduceerd.

Niet iedereen is overtuigd van deze verbanden, met name waarin ziekteaandoeningen worden gelinkt aan de darmflora. Onderzoeker Bik zegt in een interview met tijdschrift Skepter dat het verband met autisme behoorlijk zwak is. In veel gevallen wordt causaliteit verward met correlatie. Het kan ook zo zijn dat iemand met ADHD minder goede voeding binnenkrijgt, waardoor zijn of haar darmflora slechter is.

Daan sprak op de Super Lifestyle Summit over darmflora

Darmflora soorten

Welke bacteriën in je darmflora zitten is onder andere afhankelijk van de bacteriën die je binnenkrijgt en onze genetische aanleg. Zo’n 30 bacteriestammen worden vrijwel bij iedereen aangetroffen en wordt ook wel aangeduid als de kernmicrobiota.

Het belangrijkste aandachtspunt bij het testen van de darmflora is de diversiteit. In principe geldt: hoe groter de diversiteit, hoe beter het is. Maar daarnaast zijn er aantal darmflora soorten die bij iedereen dominant zijn. In het overzicht hieronder staan een aantal genoemd en hun werking.

[table] Soort, Uitwerking
Faecalibacterium prausnitzii, ontstekingsremmende werking
Christensenella minuta, gelinkt aan overgewicht
Staphylococcus, ziekteverwekker
Akkermansia muciniphila, gezondheid darmwand
Firmicutes, 1e meest voorkomende groep
Bacteroidetes, 2e meest voorkomende groep
[/table]

Zoals ik al eerder schreef, is dit maar een beperkt beeld. In totaal heb je tussen de 700 en 1.000 bacteriestammen in je darmen.

Verstoorde darmflora

Een verstoorde darmflora kan een flinke impact hebben op je gezondheid. Een verstoorde darmflora bestekent dat de balans tussen nuttige en schadelijke bacteriën in je darmen niet meer in orde is. Op kleine schaal kan het zorgen voor winderigheid of diaree. Op grotere schaal kan het een impact hebben op je fysieke en mentale gezondheid.

Een verstoorde darmflora kan op verschillende manieren ontstaan. Voor de hand liggen natuurlijk je voeding, alcohol of roken. Maar ook een medicijngebruik, weinig lichaamsbeweging of stress kunnen hiervoor zorgen.

Tot slot zijn er dingen waar je weinig invloed op hebt. Na je vijftigste levensjaar neemt de diversiteit van je darmflora snel af en een ander klimaat kan ook zorgen voor een verstoorde darmflora. Zelf heb ik een tijd in Ghana (Afrika) en een paar landen in Zuid-Oost Azië gereisd. Als je dat ook hebt gedaan, dan kan je vast meepraten over die darmproblemen.

Dit is een foto van 4 jaar geleden op een markt in Hue, Vietnam. Ik vind het eten bij die straatstalletjes of op een markt fantastisch, alleen krijg ik ook altijd wel last van mijn buik.

Darmflora onderzoek

De samenstelling van je darmbacteriën is ongeveer twee dagen na een wijziging in je dieet of leefstijl veranderd. Daarom kun je sommige commerciële darmfloratesten regelmatig doen om te testen wat de samenstelling is van jouw darmflora.

Wat gebeurd er bijvoorbeeld als je besluit een maand lang vegetarisch te eten? Of wat zijn de effecten van antibiotica? Eerder heb ik een dergelijke test afgenomen bij uBiome [link onderin], maar in dit artikel richt ik mij op de tests via MyMicroZoo.

De metingen van MyMicroZoo en ook die van uBiome richten zich op de microbiota. Deze testen brengen niet in kaart welke schimmels en gisten in mijn darmen zitten, alleen de samenstelling van de bacteriën.

Met MyMicroZoo heb ik afgesproken dat ik vier testen zou afnemen:

 1. Nulmeting
 2. Meting na een maand veganistisch eten [link onderin]
 3. Meting na 2 weken heel slecht eten (documentaire Supersize Me-stijl)
 4. Meting na 2 weken heel gezond eten en leven

De resultaten van mijn testen staan verderop.

Darmflora Versterken en Herstellen (5x)

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om je darmflora te versterken. Voor de derde test ga ik dit allemaal niet doen (heel slecht eten en leven), maar voor de vierde test ga ik het juist wel toepassen (heel gezond eten en leven).

Wat moet je doen om je darmflora te versterken? Het draait om vijf elementen:

 1. Voeding om te eten
 2. Voeding om te vermijden
 3. Probiotica
 4. Supplementen
 5. Leefstijl

De tips staan hieronder verder uitgewerkt.

1. Voeding om te eten

Wat moet je eten voor een gezonde darmflora? Je kan natuurlijk pillen slikken (tip 3 en 4), maar nog beter is om alle mineralen, nutriënten en probiotica uit je voeding te halen. De tips van Nienke zijn om ieder geval twee keer per week vette vis te eten en genoeg gefermenteerde groenten te eten. Denk aan kimchi of zuurkool.

Daarnaast moet je voldoende onoplosbare vezels (zoals andijvie, wortel en broccoli) en oplosbare vezels eten (zoals bonen, haver, fruit en pompoen). Daarmee stimuleer je de goede werking van je dunne en dikke darm.

2. Voeding om te vermijden

Nienke Tode-Gottenbos vertelde dat vanaf de start van de Industriële Revolutie de collectieve kwaliteit van de darmflora slechter is geworden. Dit komt met name door de kwaliteit van onze voeding en omdat we in een steeds sterielere omgeving zijn gaan leven. Hoe zit het dan met de kwaliteit van voeding?

Dit komt volgens Daan Gutter vooral doordat voeding steeds meer bewerkt wordt. Hij vertelde bijvoorbeeld dat hij probeert glutamaat (MSG, een goedje dat Chinees eten zo lekker maakt) en aspartaam (een kunstmatige zoetstof dat bijvoorbeeld in Cola Light zit) te vermijden.

“Ik probeer light producten en Chinees eten te vermijden.”Daan Gutter

Daarnaast moet je antibiotica (de naam zegt het eigenlijk al) zien te vermijden. Maar soms kun je niet anders. Zorg in ieder geval dat je na afloop van de kuur je lichaam weer helpt om de darmflora op te bouwen.

3. Probiotica

Er leven ongeveer 700 tot 1.000 bacteriestammen in je darmen. Dit is ook een tip als je op zoek bent naar een goed probiotica supplement. Je wil het liefst een brede range aan bacteriestammen binnenkrijgen en daar ook nog eens veel van. Er leven namelijk al ontzettend veel bacteriën in je darmen. Een probiotica met maar één of een paar stammen, zoals het bekende drankje Yakult, heeft eigenlijk niet zoveel zin.

Kritiek is er ook. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA acht geen enkele gezondheidsclaim voor probiotica bewezen. Ook liet een onderzoek in het blad Genome Medicine zien dat in de meeste gevallen de probiotica geen merkbare invloed hebben op de al aanwezige microben.

4. Supplementen

Naast goed eten (tip #1 en #2) en het slikken van probiotica, kun je ook specifieke supplementen slikken. Daan Gutter raadt een aantal supplementen aan om te slikken om je darmen een beetje te helpen.

Wat helpt? Volgens hem zijn dat L-glutamine, vitamine A, vitamine D, EPA en DHA (zit ook vaak in vette vis zoals haring, zalm en makreel) en zink. Maar zoals Nienke Tode-Gottenbos al opmerkte, je kan beter zorgen dat je die vitaminen en vetzuren uit je voeding haalt.

5. Stress

Stress heeft slechte invloed op darmflora. Onderzoeker John Cryan deed onderzoek bij muizen. Hij gaf ze ‘Lactobacillus’ bacteriën waarna ze minder angstig gedrag vertoonden. Hetzelfde vertelde Nienke Tode-Gottenbos ook in het podcast interview dat ik met haar had. Stress heeft een negatief effect op de kwaliteit van je darmflora, probeer dit dus zoveel mogelijk te vermijden.

Redenen darmflora meten

Feit. We hebben veel meer bacteriën in en op ons lichaam dan cellen. Sterker nog, ons menselijk lichaam bestaat voor 90% uit bacteriën en voor 10% uit cellen (bron). Een mens heeft gemiddeld 100 triljoen bacteriën in en op het lichaam.

Dat schijnt dus een fabeltje te zijn. Dit werd in de jaren 70 door een onderzoeker bedacht. Nou ja, die had een klein deel van de darmen onderzocht en het aantal bacteriën vermenigvuldigt naar het geheel.

Dit klopt niet.

Je schijnt ongeveer 30% meer bacteriën dan cellen te hebben. De bacteriën winnen nog steeds. Overigens verschilt die verhouding per persoon, afhankelijk van geslacht, leeftijd en lengte (bron).

Als je dingen wil weten van je lichaam, waarom dan niet van je bewoners waarvan er heel erg veel zijn?

Vooral de darmbacteriën zijn de laatste tijd veel in de media. Dat is niet zo vreemd – er schijnt een verband te zijn tussen overgewicht en de samenstelling van bacteriën in je darmen. Die darmbacteriën assisteren ook het immuunsysteem en de stofwisseling.

Daarmee is een heel nieuw medisch wetenschappelijk onderzoeksveld ontstaan. Tal van wetenschappers zijn bezig met de vraag hoe die bacteriën in onze darmen de gezondheid beïnvloeden.

Of nog een stap verder:

 • gaan we toe naar voeding en medicijnen die speciaal zijn afgestemd op je darmflora? Sterker nog, onderzoekers komen erachter dat hoe jij reageert op suiker wordt in grote mate wordt bepaald door de samenstelling van de darmflora. (link
 • zijn bacteriën zo te manipuleren dat bepaalde ziekten ermee kunnen worden aangepakt?

Een analyse van je bacteriën? Zo gek is dat dus niet. 

Hoe werkt testen bacteriën?

Hoe werkt dat dan precies, het testen van de bacteriën op en in je lichaam? Nadat je een kit hebt ontvangen, moet je jezelf registeren bij uBiome. Denk bijvoorbeeld aan je geboortedatum en geslacht. Hierna moet je de voorwaarden lezen en aangeven of je bacteriedata ook mag worden ingezet voor verder onderzoek.

Ik heb hiermee ingestemd. Als uBiome haar database kan verrijken met mijn bacteriedata door deze te vergelijken met hun andere consumenten, dan vind ik dat prima. Zeker als dat zou kunnen leiden tot medische doorbraken. 

uBiome verkoopt verschillende testen. Ik heb de volledige versie kunnen doen. Hierin zit een analyse van de bacteriën in mijn darmen, huid, oren, genitaliën en mond. Voor elke type zit er een apart buisje in het doosje (plus een reserve) en een zestal grote wattenstaafjes.

Wat betreft het verzamelen van de bacteriën, raden ze aan om dat direct ‘s ochtends te doen. Nog voordat je tanden hebt gepoetst. In grote lijnen komt het voor elke bacteriesoort erop neer om met het wattenstaafje tussen de 30 en 60 seconden te wrijven op (of in) dat specifieke gebied.

Met uitzondering van de darmen. Daarvoor kun je met een wattenstaafje je ontlasting van het toiletpapier afhalen.

ubiome testkit handleiding

Waar ik stiekem het meest benieuwd naar was: hoe verzamel je de bacteriën van je mannelijke genitaliën? 

Kwaliteit bacteriën

Het verzamelen van de setjes aan bacteriën kostte me weinig tijd. Na het verzamelen, moet je het wattenstaafje een minuut in het buisje roeren. Nadat je het buisje hebt afgesloten, moet je deze nog een minuut schudden. Daarna stop je alle buisjes in een beschermde envelop terug naar uBiome.

Daar analyseren ze met een zogenaamde Illumina Next Generation Sequencing platform wat het DNA is van de bacteriepopulaties die ze aantreffen. Vervolgens krijg je de resultaten te zien als je bij hen op de website inlogt. Per gebied krijg je te zien wat de samenstelling van bacteriën zijn, hun naam, met hoeveel ze zijn en wat hun functie in het lichaam is. Vervolgens kun je de eigen resultaten vergelijken met anderen.

Bijvoorbeeld mensen die veganistisch eten, die antibiotica slikken of van een andere leeftijdsgroep.

Mijn testkit heb ik opgestuurd. Ik heb benieuwd naar hoe al mijn bacterievriendjes en vriendinnetjes heten, met hoevelen ze zijn en of ze aardig voor me zijn. 


Resultaat darmflora onderzoek

Na een paar weken kreeg ik een email dat de resultaten van het onderzoek klaar waren. In het eerste instantie worden op het 1e scherm de algemene resultaten gepresenteerd. 

Het viel mij, eerlijk gezegd, een beetje tegen.

 • Een gezonde darmflora bestaat uit een grote diversiteit aan bacteriestammen. Met een score van 39 zit ik onder het gemiddelde van 50.
 • Hetzelfde geldt voor bacteriën die goed voor je darmflora zijn en die daarom vaak in probiotica zitten. Mijn score daarop is laag. 

Overigens is het wel aardig dat in de toelichting bij de resultaten je meer achtergrondinformatie kan lezen en dat ze concrete tips geven om je scores te verbeteren. In mijn geval raadden ze aan om meer gefermenteerde voeding zoals yoghurt, kefir en zuurkool te eten.

Iets wat ik daarna inderdaad veel meer ben gaan doen. 

testen darmflora

Mijn algemene resultaten

Daarnaast kun jij jezelf vergelijken met andere groepen. Je kan kiezen voor bepaalde diëten (zoals veganisten of paleo dieet) of speciale groepen, zoals mensen die veel alcohol drinken of aan de antibiotica zitten. 

Daarnaast kun je zelf op verschillende momenten een test doen. Dat is voor mij het meest interessante aan deze testen. Je kan onderzoeken of de kwaliteit van je darmflora verbetert nadat je bepaalde wijzigingen in je leefstijl hebt gedaan. 

Zoals dat je gestopt bent met alcohol drinken, gaat beginnen met een antibiotica of dat je tijdelijk stopt met vlees eten. 

vergelijking darmflora

Mijn darmbacteriën vergeleken met zware drinkers

Hoe zit het nu specifiek met mijn darmbacteriën? Daar was ik het meest naar benieuwd. Er wordt onderscheid gemaakt in een aantal categorieën. Van phylum, naar class, order, family en genus. Dit is een bekende indeling uit de biologie. 

Van de grootste bacteriestammen kun je verder klikken als je meer informatie wil. De grootste twee zijn de Bacteroidetes en de Firmicutes.

 • Firmicutes komen gemiddeld gezien het meeste voor in de darmen. In mijn geval is het net andersom. Onder deze stam vallen een heleboel andere stammen die zorgen voor de vertering van voeding. 
 • Bacteroidetes heb ik in de meerderheid. Daaronder vallen allerlei andere stammen. Bijvoorbeeld de Pervotella die helpen met het verteren van groente. De Alistipes die helpt met het verteren van vet. De Barnesiella stam, die is gelinkt aan het immuunsysteem. 

Het schijnt dat de samenstelling tussen deze twee ook van invloed is op je gewicht en vetpercentage. Kort door de bocht: Bacteriodetes kunnen vetten minder goed verteren dan Firmicutes. 

In mensen met overgewicht zijn de firmicutes vaak oververtegenwoordigd.

Maar, het is een beetje kip of ei. Leidt overgewicht tot een andere samenstelling van je darmflora? Of zorgt een andere samenstelling van je darmflora tot overgewicht? Ik zit in ieder geval aan de goede kant van de score. Wat dat betreft dan. 

resultaat darmflora

Samenstelling van de bacteriën in mijn darmen

Wat zeggen de resultaten over mijn gezondheid? De bacteriën die daar voor zorgen, die zitten eigenlijk verspreid over alle groepen.

In de Firmicutes heb je een aantal stammen die melkzuur omzetten naar boterzuur. Dat proces beperkt de beschadigingen in je darmen en het ontstekingsniveau in je lichaam. (bron) Dat melkzuur zit ondermeer in gefermenteerde voeding zoals yoghurt.

Twee andere voorbeelden:

 • Coeliakie patiënten hebben een grotere diversiteit in de stammen Bacteroidetes and Prevotella.
 • Mensen met autisme hebben een tekort aan de Ruminococcus stammen. (bron)

Het is dan echter niet zo dat je alles moet inzetten op de bacteriestammen. In ieder geval niet op basis van een enkele zelftest. Daarvoor heb je toch de kennis van een expert nodig én is je darmflora een biotoop. Een jungle waar alles invloed op elkaar heeft. 

Toch gaan de ontwikkelingen snel. Zo worden onderzoeken gedaan met ‘fecal transplants’. Patiënten krijgen dan de darmflora van een gezond persoon. 

Ja, een poeptransplantatie. 

Dit leidt soms tot spectaculaire doorbraken. Zo raken patiënten genezen van allerlei aandoeningen. Je kan dit ook zelf doen. Er zijn genoeg handleidingen te vinden over hoe je d0e-het-zelf poeptransplantatie kan doen. (link)

Andere bacteriën

De samenstelling van de bacteriën in mijn darmen vond ik het meest interessant. Daarnaast heb ik mijn bacteriën getest die leven op deze plekken:

 • Mond
 • Neus 
 • Genitaliën 

Deze resultaten beschrijf ik op hoofdlijnen. 

In mijn mond zorgen Fusobacterium, Gemella en Neisseria voor een gezonde samenstelling. Deze had ik voor 13, 5 en 2% in mijn ‘sample’ zitten. In mijn neus had ik vooral bacteriestam Gammaproteobacteria zitten (50%). De diversiteit van bacteriestammen in je oren is overigens een stuk kleiner dan in je mond of darmen.

De genitaliën dan? Daar heb ik vooral Acitonomycetales (89%). Die komen daar sowieso veel voor. Als je antibiotica neemt, dan verdwijnen deze ook heel snel. Deze bacteriestam maakt zelf ook antistoffen aan, tegen indringers zoals virussen. 

bacteriën genitaliën

De samenstelling van bacteriën op mijn genitaliën 

Ervaring zelftest darmflora

Zelf was ik erg nieuwsgierig naar de bacteriën in mijn lichaam. Hoeveel zijn het er? Wat is de verhouding? Kan ik er dingen uit leren?

Ik merkte bij mezelf dat het best wat tijd kost om je er goed in te verdiepen. De complexiteit daarbij is dat er ontzettend veel bacteriestammen zijn. De wetenschap is er nog lang niet over uit wat de functies van de bacteriestammen zijn en hoe ze ook weer onderling invloed op elkaar hebben.

Toch heb ik het gedaan, omdat je dit ook van de positieve kant kan bekijken. De invloed van de bacteriën op je gezondheid, (over)gewicht en je mentale staat wordt nu nog ondergewaardeerd. In mijn eerste analyse heb ik voor mezelf alvast inzichten en data gekregen.

Hier kan ik later naar terugkijken als er meer bekend wordt over de functies van die stammen. 

Daarnaast is het doen van zo’n onderzoek nog aantal een eenmalig moment. Nu kost een test nog meer dan 100 dollar, maar dat gaat in de toekomst veel goedkoper worden. Wellicht zit de technologie dan gewoon in je toiletpot.

Dan wordt het heel makkelijk om aanpassingen in je dieet of leefstijl te doen. Vervolgens kan je testen wat voor effect het heeft op je darmflora. 

Kritiek

Er is best wat kritiek op deze testen. Dat komt neer op 2 dingen: de eigendom van data en de kwaliteit van de metingen. 

Ten eerste gaat het over het verdienmodel van uBiome. Aan het doen van de persoonlijke testen zullen ze niet zoveel verdienen. Een testkit kost tussen de 100 en 400 dollar. Experts verwachten dat vooral de gecombineerde data interessant is. Welke inzichten kunnen ze geven aan gezondheidsorganisaties? Of aan fabrikanten van levensmiddelen? 

Ik ben positiever. 

Er is nu nog zo weinig bekend over de impact van bacteriën op iemands gezondheid. Welke inzichten kan uBiome geven voor het bevorderen van medisch onderzoek op dit terrein? 

Het tweede kritiekpunt is de kwaliteit van de metingen. Dezelfde ‘sample’ die jij opstuurt naar verschillende instituten, kun je terugkrijgen met verschillende resultaten. Dat kan liggen aan de apparatuur en instellingen van de apparatuur. Maar het kan ook liggen aan welke medewerker met je test aan de slag gaat of hoe je de ‘sample’ hebt verzonden. 

Als ik naar een ziekenhuis ga en daar hebben ze een analyse van mijn darmbacteriën nodig, zullen ze niet accepteren dat ik een exportbestand van mijn uBiome opstuur. 

Nou ja, ze zullen het wel accepteren. Maar ze zullen wel verlangen dat ik in het ziekenhuis nog een analyse laat doen. De kwaliteit en betrouwbaarheid van commerciële zelftesten (zoals deze) is nu nog wel een aandachtspunt. 


Test MyMicroZoo

Naast uBiome heb ik mijn darmflora ook laten testen bij MyMicroZoo. Daarover lees je meer in dit deel, gevolgd door mijn conclusie.

Eerst vertel ik je over de werking, daarna over de resultaten en tot slot over de toepassing hiervan. Ik bestelde de test bij MyMicroZoo, een bedrijf uit Leiden.

Werking

Nadat jij je kit hebt besteld, krijg je een paar dagen later een pakketje thuis gestuurd. Deze kan door de brievenbus. De enveloppe bevat: een buisje met vloeistof, een houten stokje (om een klein deel van je ontlasting in het buisje te doen), een handleiding (met registratiecode), een verzendenveloppe, een fecesvanger (?!) en een boekje met meer informatie.

Ik moest wel lachen om de fecesvanger. Maar als je een plonstoilet hebt, dan is het wel handig. Je plakt de vanger op beide kanten van de toiletbril, waardoor je makkelijker een sample met het houten stokje in het buisje kan doen.

De volgende stap is dat je het buisje een paar keer omdraait om de inhoud goed te mixen. Vervolgens stop je het buisje in de verzendenveloppe. Je kan deze gewoon in de brievenbus doen. In de handleiding staat een persoonlijke code. Die moet je invoeren bij de website van MyMicroZoo, nadat jij jezelf daar hebt geregistreerd. Vervolgens krijg je nog een aantal vragen om te beantwoorden, zoals welk dieet je volgt en of je nog onlangs antibiotica hebt geslikt. Dit kost ongeveer 10 minuten.

darmbacterie test

Kit van MyMicrooZoo

Resultaten

Na ongeveer 2 weken kreeg ik een e-mail dat de resultaten gereed waren. De basisanalyse bestaat uit een aantal onderdelen: de diversiteit, de samenstelling en de vergelijking. De diversiteit is een afgeleide van hoe gezond je darmflora is. In mijn nulmeting scoor ik hier een 6,5 op, wat best een goede score is.

Een tweede functionaliteit dat je specifiek kan kijken wat de samenstelling van je darmflora is. In mijn darmen vormen de Blautia bacteriën de grootste groep (8,8%). Dit is niet schokkend. Deze stam is veel voorkomend bij gezonde mensen en deze bacterie zet suikers om in korte-keten vetzuren.

darmflora

Eerste scherm is een weergave van de ‘diversity index’. De zwarte punt is mijn score.

Een derde functionaliteit is dat jij je darmflora kan vergelijken met andere mensen. Of beter gezegd: andere groepen mensen. Je kan een filter aanzetten op bepaalde groepen. Bijvoorbeeld mensen met obesitas, mensen die roken, antibiotica slikken of juist een bepaald dieet volgen. Ik vond het vooral interessant om de resultaten van mijn nulmeting te vergelijken met mensen die het vegetarisch of veganistisch dieet volgen. Zie de onderstaande figuur.

De laatste functionaliteit is dat je de resultaten kan exporteren in een .CSV formaat. Zelf vind ik dat altijd wel een fijne gedachte. Ik zou de data nog eventueel bij een andere service of specialist kunnen laten analyseren.

Vergelijking van mijn darmflora met de populaties vegetarisch en veganistisch. Vooral op Faecalibacterium Prausnitzii heb ik minder dan deze groepen. Deze bacterie heeft een grote invloed op de gezondheid van de darmen. Ik ben benieuwd of ik meer van deze bacterie heb na mijn maand veganistisch eten.

Toepassing

Zoals ik al eerder schreef, verandert je darmflora al na twee dagen bij een nieuw eetpatroon of andere omgeving. Je kan een test doen om te weten wat de samenstelling van je darmflora is. Dat is sowieso handig om te weten, zeker omdat ik verwacht dat we in de komende jaren nog veel meer te weten gaan komen over de invloed van de darmbacteriën op je (fysieke en mentale) gezondheid.

Dat is ook het voordeel van een bedrijf zoals MyMicroZoo. Zij blijven op de hoogte van de laatste inzichten op dit wetenschappelijk terrein. De waarde voor jou kan dus op termijn groter worden, zeker als steeds meer mensen dit soort testen doen. Dan kunnen ze ook analyses doen op datasets van meerdere mensen.

De meeste toegevoegde waarde heeft het als je een test vaker doet. Zoals in mijn geval, wanneer je gaat overstappen naar een ander dieet. Of wanneer je gaat stoppen met roken. Of wanneer je gaat stoppen met antibiotica.

In een ander scherm kun je naar je samenstelling kijken. Over sommige bacteriestammen kun je meer informatie lezen.

Toekomst

Wat zijn toekomstige ontwikkelingen als het gaat om darmflora en het testen van je darmbacteriën? Volgens Nienke Tode-Gottenbos wordt geneeskunde en worden behandelplannen steeds meer gepersonaliseerd. Daarmee krijg je straks een medicijn of een supplement dat precies is afgestemd op waar jij behoefte aan hebt.

Hoe weet je dat dan?

Door allerlei metingen, misschien wel van je eigen toiletpot. Over een aantal jaren meet je wc automatisch na een grote boodschap wat de samenstelling is van je darmbacteriën. Wie weet krijg je daarna advies wat je vandaag zou moeten eten of wordt er een supplement geprint met de samenstelling aan vitaminen, mineralen en aminozuren die je op dat moment nodig hebt.

Conclusie

Wat kun je hiermee? Hoewel het vakgebied nog in zijn kinderschoenen staat, lijkt het erop dat je darmflora van grote invloed is op je gezondheid en wellicht zelfs aandoeningen in je hersenen. Als je al gezond eet, dan hoef jij je niet zoveel zorgen te maken. Blijf er vooral op letten dat je genoeg groenten en vezels binnen krijgt. Aan de andere kant: je mag af en toe best wat ongezonder eten, zolang jij je daar maar niet schuldig over voelt en veel stress door krijgt.

Wil jij je darmgezond een impuls geven, dan kan dat door gefermenteerde voeding te eten of bepaalde pillen (probiotica en supplementen) te slikken.

Wil je écht weten hoe het ervoor staat met je darmflora? Doe dan één of meerdere darmflora onderzoeken. Zeker als je een bepaalde interventie wil uitvoeren in je leefstijl, zoals gezonder leven, dan is het verstandig om meerdere testen af te nemen. Zo weet je welke impact die wijziging heeft op de gezondheid (van je darmflora).

Heb jij al een keer je bacteriën geanalyseerd? Wat leverde dat op? Laat het me weten in de comments!

Comments 11

 1. dank voor de uitgebreide en goede info.
  Heb jij ook eerste een doktersverkalring moeten inleveren voordat je de kit van ubiome kon bestellen? of is er een andere methode om hier aan te komen?
  Dank alvast!
  met vriendelijke groet,
  dorien pothof

  1. Post
   Author
 2. Ik heb ook zo’n test in huis maar maak me een beetje zorgen om de bijgeleverde envelop voor internationale verzending. Heb jij die gewoon gebruikt en geen problemen gehad met douane omdat het om biologische stoffen / lab test gaat?

  1. Post
   Author

   Hoi Lara,
   Nee, dit is geen probleem. Tenminste, ik heb er niets van gemerkt. Overigens ga ik binnenkort een review schrijven over een Nederlands bedrijf die deze testen aanbiedt.
   Dat bedrijf heet MyMicroZoo en zit in Leiden. Dan speelt het helemaal niet.
   Peter

    1. Post
     Author
 3. Hai, ik wil graag mijn profielwerkstuk doen over dit onderwerp. Zou je misschien wat gegevens willen delen waarmee wij de benoemde contacten van uBiome kunnen bereiken?

  Floor

  1. Post
   Author

   Hi A,
   Ik heb zeker van Viome gehoord. Ze staan nog op mijn lijstje om te testen.
   Als jij hier ervaring mee hebt, dan hoor ik het graag!
   Peter

 4. Ik heb test bij medibere.nl gedaan.Ik was wel verbaasd over de uitgebreide analyse een vroeg mij af hoe ze dat doen.
  Il stuur maandag een tweede test in ivm darmpoliepen en colorectaal carcinoom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.