cryotherapie nederland

Cryotherapie. Mijn ervaringen, voordelen & 3 tips

Peter Persoonlijke experimenten 9 Comments

Cryotherapie. Wat is cryotherapie? Wat zijn mijn ervaringen met ‘whole body cryotherapie’? Hoe werkt het? Met stappenplan met de 6 onderdelen. Wat zijn de voordelen en de effecten? Waar moet je op letten? Waar kun je het doen in Nederland? Inclusief 3 tips voor als je zelf wil gaan doen!

Na dit artikel

Na het lezen van dit artikel en het bekijken van de video weet je wat cryotherapie is, hoe het werkt, wat de voordelen zijn, welke kritiek er is op deze claims en wat ik er van vond.

In dit interview met Yoeri Leeflang van 3FM uit 2019 praten we over dit onderwerp:

Mijn ervaringen

Ik moest grinniken. Toegegeven, van te voren vond ik het best een beetje spannend. Bastiaan had besloten om met mij mee te gaan in de koelkast. Nou, met 110 graden onder nul is vrieskast een betere naam. Bastiaan kletste vrolijk door, maar ik moest vooral grinniken vanwege de muziek.

Uit de speakers klonk Vanilla Ice met ‘Ice Ice Baby’. Ik kon haast niet anders dan mezelf ontspannen. Dat was de enige oplossing: me overgeven aan de koude, terwijl ik een beetje stond te huppen op het aanstekelijke refrein van het liedje. Maar 30 seconden voor het einde vond ik het ook wel prima dat het bijna voorbij was. Mijn eerste ervaring met ‘whole body cryotherapie’!

Cryotherapie video

Wat zijn mijn ervaringen met cryotherapie? Verderop kun je lezen hoe een sessie in zijn werkt gaat en wat je kunt verwachten. Hieronder kun je een korte video bekijken van mijn bezoek aan een cryotherapie bedrijf in Amsterdam [link onderin].

Video met mijn ervaringen met een cryotherapie sessie

Wat is cryotherapie?

Wat is cryotherapie? Er zijn verschillende vormen van cryotherapie, namelijk lokaal en ‘whole body’ cryotherapie. Bij de lokale cryotherapie worden kleine afwijkingen aan of op de huid bevroren. De huisarts, specialist of therapeut gebruikt hiervoor vloeibaar stikstof. Ik heb dit zelf ook meegemaakt toen ik een jaar of 7 was. Met stikstof haalde mijn huisarts een klein wratje op mijn voet weg. Ik weet nog dat ik verbaasd was, want het deed helemaal geen pijn. Na de behandeling was de huid nog wel een paar uur gevoelig en kwetsbaar, maar het was minder eng en pijnlijk dan ik van te voren dacht.

In de rest van dit artikel deel ik mijn ervaringen met de tweede vorm: ‘whole body cryotherapie’. Ik noem het in de rest van het artikel ‘cryotherapie’.

Whole Body Cryotherapie

In 1978 ontwikkelde de Japanse dr. Thoshima Yamauchi de eerste cryotherapie cabine. Hij deed dit in eerste instantie om patiënten te behandelen die last hadden van reumatische artritis. In 1979 presenteerde hij zijn bevindingen op een congres in Weisbaden in Duitsland. Hij gebruikte daarvoor stikstofgas van 180 graden Celsius onder nul dat op lokale plekken werd geblazen voor minder dan anderhalve minuut. Zijn bevindingen waren dat de patiënten minder pijn ervoeren, waarschijnlijk door het vrijkomen van endorfine.

Tegenwoordig bestaat een cryotherapie sessie uit een totale ervaring (niet alleen bepaalde ledematen), voor een wat langere duur (ongeveer 3 minuten) en met een lagere temperatuur (tussen de 110 en 140 graden onder nul). Het klinkt overigens bizar koud, maar het is een droge koude en daarom goed vol te houden. Mijn eigen ervaring was dat ik het prima kon volhouden, al kreeg ik het laatste 20 seconden toch best een beetje koud.


Cryotherapie kosten

Wat zijn de kosten voor cryotherapie? Als je wilt kun je zelf een cabine kopen. Op internet kon ik zelf geen prijzen vinden, dus ik heb navraag gedaan bij Titan Cryo uit Dallas, Verenigde Staten [link onderin]. Ik vermoed dat een cabine aanschaffen in de tienduizenden euro’s gaat lopen. Het lijkt me efficiënter om een bedrijf te bezoeken waar jij een cryotherapie sessie kan doen. Deze worden steeds populairder, waaronder ook in Nederland.

Ik was zelf bij Freezlab in Amsterdam geweest. Daar betaal je 28 euro voor één sessie. Volgens manager Bastiaan nemen de meeste klanten een abonnement af. Dit varieert tussen de 98 euro tot de 215 euro per maand. Het is ook mogelijk om een 5 of 10 rittenkaart af te nemen en om een privésessie te boeken. Dit zijn overigens de prijzen in oktober 2017.

Na afloop van een sessie (foto van Freezlab)


Voordelen

Aan cryotherapie worden een groot aantal gezondheidsvoordelen toegeschreven. Eerder had ik het hier met Ewout Staartjes over in het interview voor de podcast die ik met hem hield [link onderin]. Bij Ewout heb ik zelf ook een cursus Russisch Winterzwemmen gevolgd.

Daar werd uitgelegd dat je hersenen door de koude een alarmsignaal krijgen. Om de vitale organen te beschermen, stuurt het lichaam alle bloed naar deze organen. Door deze stressreactie wordt het bloed voorzien van extra zuurstof en worden afvalstoffen sneller verwijderd.

Na de koude stroomt het bloed weer terug het hele lichaam door. Het bloed bevat meer zuurstof en minder afvalstoffen. Dit proces gaat tot 6 uur na de koude behandeling door.

Herstel

Nadat ik een bericht op Instagram had geplaatst dat ik bij Freezlab was geweest, liet Govert een reactie achter. Hij komt elke dag voor een sessie. Govert is als roeier naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gegaan. Hij gebruikt de cryotherapie om sneller te herstellen na een zware training.

Andere effecten die worden genoemd zijn een sneller herstel van blessures, een vermindering van de spierpijn en een vermindering van ontstekingen in het lichaam. Bastiaan Swager van Freezlab noemde daarbij dat voetbalclubs zoals AC Milan, Bayern München daarom ook ‘whole body cryotherapie’ cabines op hun trainingscomplex hebben staan. Andere sportinstituten die dit gebruiken zijn het tenniscomplex Roland Garros en diverse basketbalclubs in de NBA.

Gezondheid

Veel klanten die regelmatig een behandeling doen, lopen volgens Bastiaan met diverse klachten rond. Dit zijn mensen met veel pijn, slaapproblemen, reumapatiënten of vrouwen in de overgang.

Op verschillende websites over de effecten van ‘whole body crytherapie’. Het schijnt ook te helpen voor de versteviging en verjonging van de huid, te zorgen voor cel vernieuwing en een betere stofwisseling. De vraag is in welke mate de koude echt helpt of dat het meer het overwinningsgevoel is na afloop. Overigens vind ik dat daar niets mis mee is, als het mensen tijdelijk of permanent van hun problemen afhelpt.

In de cabine (foto van Freezlab)


Nadelen

Veiligheid is belangrijk als het gaat om een cryotherapie sessie. Zo wordt bij binnenkomst een intake gedaan en wordt je bloeddruk gemeten. Daarnaast kijkt er altijd iemand mee.

Er is een geval bekend uit de Verenigde Staten waar iemand is overleden in haar eigen cabine. Die cabine maakt gebruik van stikstof. Het schijnt dat ze haar telefoon liet vallen en dat ze bewusteloos is geraakt toen ze haar telefoon wilde oppakken.

Ik vraag me dan trouwens af waarom je met een telefoon de cabine in gaat.

Kritiek

De laatste jaren komt er steeds meer aandacht in de medische en wetenschappelijke wereld voor ‘whole body cryotherapie’. Dit komt ook naar voren in de wetenschappelijke studies en publicaties over de effecten op het lichaam en de gezondheid.

In Skepter schrijft Pepijn van Erp dat de methodologie van deze onderzoeken nog vaak te wensen overlaat [link onderin]. Hij schrijft dat de onderzoeken vaak met weinig deelnemers worden uitgevoerd, dat de controlegroep geen goed alternatief krijgt aangeboden, dat er niet met standaard protocollen wordt gewerkt en dat onduidelijk is of de temperatuur die wordt opgegeven door de fabrikanten ook daadwerkelijk klopt.

Met betrekking tot sport concludeert een meta analyse van Cochrane uit 2015 dat er onvoldoende bewijs is dat het beter werkt voor spierpijn of herstel in vergelijking met ‘gewoon’ rusten. De claims die worden gemaakt met betrekking tot de behandeling van angststoornissen en depressies zijn gebaseerd op een zwak onderzoek uit Polen.

Over de behandeling van reumatische artritis met cryotherapie is meer onderzoek gedaan. Dit is niet zo vreemd, aangezien dat het de oorsprong was van de ontwikkeling van deze behandeling. Wetenschappers zijn overigens ook kritisch op de uitvoering van deze onderzoeken.

Mijn mening

Ik blijf bij mijn uitgangspunt dat het goed is om kritisch te kijken naar het wetenschappelijke bewijs achter dit soort claims. Tegelijkertijd merk ik zelf wat het positieve effect van koude is op mijn eigen fysieke en mentale gesteldheid, zoals meer energie en mentale weerbaarheid.

Om die reden vind ik dat je zelf het vooral een keer moet proberen om te kijken wat jij er van vindt en wat het met je doet. Dat kan koud douchen zijn of een keer ‘whole body cryotherapie’ proberen.


Cryotherapie Amsterdam

Zelf heb ik geen gezondheidsklachten, maar ik was wel benieuwd hoe het is om zelf een keer een cryotherapie sessie te ondergaan. Zelf houd ik me al langer bezig met het effect van koude op je mentale gesteldheid en gezondheid. Nu doe ik dat vooral door koud douchen en het nemen van ijsbaden [link onderin]. Het doen van een cryotherapie sessie stond al veel langer op mijn lijstje van dingen om te proberen.

Via-via werd ik gevraagd of ik gratis een keer een sessie kon doen. Freezlab in Amsterdam zit in het Olympisch Stadion. Zelf kwam ik met de trein aan op station Amsterdam-Zuid. Vanuit daar was ik in 5 minuten fietsen bij het Olympisch Stadion. Wat me opviel is dat de sfeer me een beetje denken aan een sauna; aan de bar kun je gezonde drankjes bestellen, er staat rustige muziek op, mensen lopen in badjassen, er staan grote comfortabele banken en op de tafels liggen kranten en magazines.

Cryotherapie Nederland

Waar kun je cryotherapie doen in Nederland naast Freezlab? In Amsterdam zit ook N-Ice, aan de A.J. Ernststraat 587.

Let op! Alleen Freezlab en N-ice doen ‘whole body cryotherapie’ waar je met je volledige lichaam in een cabine gaat.

De andere vestigingen hebben een cryosauna. Daar blijft je hoofd buiten de cabine. Volgens Bastiaan van Freezlab is deze methode minder effectief, onder meer omdat 30% van de koude receptoren worden overgeslagen. Deze bevinden zich in je hoofd.

De volgende locaties hebben een cryosauna: Cryo Center Nederland heeft een aantal locaties, namelijk in Den Haag, Heemstede en Koog aan de Zaan. In Amstelveen kun je terecht bij Cryofit. Cryosauna heeft een aantal locaties in Nederland, zoals Oosterbeek en Bunnik. Onderin het artikel staan de link. Hier een kaart met plekken waar je het kan doen:

Cryotherapie in Nederland. De locaties met whole body cryotherapie zijn paars, de locaties met een cryosauna zijn blauw.


Stappenplan

Nadat ik mezelf had aangemeld, kon ik me klaarmaken voor de sessie.

 1. Bloeddruk meten
 2. Omkleden
 3. Naar de cabine
 4. Cryotherapie sessie
 5. Trampoline springen
 6. Omkleden

De stappen heb ik hieronder kort toegelicht.

#1. Meten bloeddruk. Online kun je een sessie reserveren. Daarna moet je akkoord geven dat je geen contra-indicaties hebt die het gevaarlijk maken om de sessie te doen. Bij binnenkomst wordt je bloeddruk gemeten of deze niet te hoog of te laag is.

#2. Omkleden. Met een trap loop je naar boven naar de kleedkamers. Je kan daar je badkleding aan doen en je hebt sloffen, eigenlijk meer snowboots, gekregen om aan te trekken.

#3. Naar de cabine. Bij de bar moet je even wachten tot je wordt opgehaald door de ‘freez master’. Bij de cabine krijg je nog een mondkapje, een band voor over je oren en handschoenen. Als je kaal bent, dan krijg je een muts om op te doen.

#4. Cryotherapie sessie. Na een korte uitleg ga je eerst naar een kamer van 60 graden onder nul. Na ongeveer 10 tot 20 seconden ga je naar de kamer die 115 graden onder nul is. Uit de luidsprekers klinkt muziek.

Ik moest wel grinniken, omdat ze ‘Ice Ice Baby’ van Vanilla Ice hadden opgezet. De ‘freez master’ roept elke keer om als een halve minuut voorbij is. Na 3 minuten is het klaar en mag je weer naar buiten.

#5. Trampoline springen. Na de sessie ga je naar buiten en vraagt de ‘freez master’ hoe het met je gaat. Nadat je de monddoekje hebt weggelegd, mag je nog even springen op de trampoline. Dat is bedoeld om je lymfestelsel te stimuleren om de afvalstoffen af te voeren.

#6. Omkleden. Je mag je omkleden en direct weer gaan of nog even bijkomen. Ze raden aan om genoeg te drinken om je lichaam te helpen met het afvoeren van de afvalstoffen.


Tips (3x)

Dit zijn tips als je een keer een ‘whole body cryotherapie’ sessie wil doen.

 1. Probeer het een keer
 2. Neem de tijd
 3. Blijf genoeg drinken

#1. De belangrijkste tip: probeer het een keer zelf. Ervaar hoe het is: hoe jij je vooraf voelt, als je in de cabine staat en wat het effect na afloop is.

#2. Neem de tijd. De sessie zelf duurt 3 minuten. Meer ervaren gebruikers zijn ook binnen 10 a 15 minuten binnen en weer naar buiten. Maar zeker voor je eerste sessie zou ik er even de tijd voor nemen. Laat je goed informeren over wat er gaat gebeuren en blijf na afloop even zitten met een kop thee of koffie.

#3. Zorg dat je na afloop genoeg drinkt. Dit was een tip van Bastiaan. Door genoeg te blijven drinken ondersteun jij je lichaam in het afvoeren van de afvalstoffen.


Na afloop

Na afloop fietste ik weer terug naar station Amsterdam-Zuid. In mijn hoofd neuriede ik nog ‘Ice Ice Baby’ van Vanilla Ice. Mijn gedachten kon ik niet stoppen: “Wat voor afspeellijst zullen ze hebben? Wat voor liedjes gaan nog meer over ijs en koude?”

Ik was vrolijk en voelde me goed. Maar kwam het nou door de cryotherapie sessie of door het vrolijke refrein van Vanilla Ice? Of misschien door de artiestennaam ‘Vanilla Ice’ die de blanke rapper Robert Matthew Van Winkle zichzelf had gegeven?

Vanilla Ice (Robert Matthew Van Winkle)

Leeslijst

Dit zijn andere artikelen die ik over dit onderwerp heb geschreven:

Deze externe links heb ik gebruikt:


Winactie!

Zou je zelf een keer ‘whole body cryotherapie’ willen proberen? Van Freezlab mag ik 3 keer 2 kaarten weggeven voor een sessie. Neem je vriend, vriendin, man of vrouw dus mee naar de cabine met 110 graden onder nul!

Dit moet je doen:

 • Like Project Leven en Freezlab op Facebook.
 • Laat hieronder een reactie achter waarom jij zou moeten winnen.
 • Je kunt meedoen tot en met zondag 8 oktober. 

Op maandag 9 oktober maak ik de winnaar bekend! Succes iedereen. 🙂

Dit waren de reacties op Facebook:

WIN! Wil jij, net als ik, een keer in een cabine van 110 graden onder nul? Laat een reactie achter onder dit artikel op…

Geplaatst door PeterJoosten.net op Maandag 2 oktober 2017

De winnaars hebben inmiddels een bericht ontvangen. Dank voor jullie deelname!

Heb jij wel eens cryotherapie gedaan? Laat een reactie achter!

Comments 9

 1. Ik heb het een paar x gedaan maar zit nu in de weerstand, wellicht toch goed om weer te doen voor vertrouwen en goede doorbloeding…..

 2. Ik heb het nog nooit gedaan! Al ben ik enorm van de warmte, ik zoek steeds vaker de kou op. Koud douchen en een begin aan de Wim Hof methode is waar ik nu mee bezig ben. Dit lijkt me een ultieme uitdaging! Toffe blog overigens! Ik heb hier al vaker van gehoord, maar zo wist ik niet dat je ook ging trampolinespringen na de cabine.

 3. Omdat ik ontzettend benieuwd ben! Dagelijks gebruik ik een compactere cryotherapie bus voor doeleinden zoals zonschade, Het lijkt me een boeiende ervaring om de werking van total body cryotherapie te ervaren!! Moet ongetwijfeld verfrissend zijn!

 4. Wat een leuke goede blog en winactie!
  Ik ben heel erg benieuwd naar Freezlab na het lezen van deze blog en die van je vriendin.
  Zelf heb ik wel ervaring met Wim Hof winter reizen, ijsbaden en koud douchen.
  Graag neem ik een vriend of vriendin mee naar Freezlab die nog niet bekend is met koude training.
  Ik gun iedereen deze mooie bijzondere ervaring.
  Inmiddels ben ik ook erg nieuwschierig naar Freezlab, omdat ik nog geen koude ervaring heb in -110 graden.

 5. Peter! Waarom ik de kaarten wil winnen? Omdat ik mijn oom en tante op een bezoek wil trakteren!

  Mijn tante woont in Amsterdam, in de buurt van het stadion, en ze heeft net als mijn oom een vorm van reuma. Ze hebben elkaar overigens leren kennen in Amsterdam en ze hebben een lat-relatie.

  Enfin, ik logeer wel eens bij mijn tante, die overigens gek is op koude en daarvoor, en voor de natuur, als eens een half jaar (in de winter) naar Alaska is gegaan. Ik wil haar graag bedanken voor haar gastvrijheid met de kaarten voor het Freezelab.

  Overigens heb ik zelf al eens een Freezelab sessie meegemaakt in het Olympisch Stadion. Sindsdien merk ik dat koud douchen meer ontspannen gaat, en ik zou gerust nog eens een Freezelab sessie mee wil maken.

 6. Ik mis 1 ding in dit hele verhaal.
  Een overleg met je huisarts of medisch specialist.
  Ik ben zelf heel nieuwsgierig maar mijn huisarts heeft hier geen mening over en is allerminst positief waarom je dit wel zou moeten doen.
  Daarnaast vraag ik mij af of je hier geen hartverzakking van krijgt?

  1. Post
   Author

   Hi Rolando,
   Goede opmerking! Overleg inderdaad altijd met de huisarts als je twijfelt.
   Bij een goede faciliteit krijg je overigens vooraf een vragenlijst met contra-indicaties en een test van je bloeddruk.
   Je kan het beste even met hen contact opnemen.
   Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.