crossfit wielrennen

CrossFit, hardlopen en/of wielrennen. Hoe doe je dat?

Peter Artikel 11 Comments

CrossFit combineren met hardlopen? CrossFit combineren met wielrennen? Hoe zit het met CrossFit en duursporten? Alles over CrossFit met rennen, fietsen en andere sporten. 

Mijn verhaal: “Ik vind CrossFit helemaal het einde, maar dat geldt ook voor wielrennen en hardlopen. Hoe doe ik dat?”. Ik kwam thuis na een WOD (workout of the day). Gesloopt maar voldaan. Hoe kan ik CrossFit combineren met hardlopen en wielrennen? Dit is een verslag van mijn ontdekkingstocht.

Inhoud van dit artikel:

 • Hoe combineer je CrossFit met duursport
 • Hoe combineer je Crossfit met hardlopen? (voor de renners)
 • Hoe combineer je Crossfit met wielrennen? (voor fietsers)
 • Clinic roeien bij CrossFit (voor iedereen)
 • Alles wat je wil weten over Crossfit Endurance (ik deed de cursus) 
 • 3 lessen uit het boek Unbreakable Runner (het basisboek)

CrossFit en hardlopen

Tijdens mijn studententijd heb ik 2 jaar lang intensief geroeid. Zeven dagen per week trainen, geen alcohol drinken en op je eten letten. “Het is zonde om je conditie weg te gooien”, dacht ik toen het wedstrijdseizoen was afgelopen.

Ik ging trainen voor de marathon. In de jaren daarvoor heb ik ook regelmatig hardloopwedstrijden gelopen, vaak afstanden zoals de 10 kilometer of een halve marathon. De marathon lopen was een belevenis. “Die kan van mijn bucketlist af”, dacht ik, toen ik over de finish kwam en mijn benen volliepen van de verzuring.

Maar mijn tijd viel me behoorlijk tegen, meer dan 4 uur. Voor een jonge gast in de kracht van zijn leven? Daarbij koste het trainen me verrekt veel tijd. Op een zondagochtend 18 kilometer hardlopen. Kom op! Ik heb wel betere dingen te doen. Het bleef altijd een beetje knagen:  “Dat moet me toch sneller kunnen en me minder trainingstijd kosten?”

In deze video zie je Crossfit Endurance specialist Paul DeAngelis over CrossFit combineren met duursporten zoals hardlopen en wielrennen. Een uitgebreider verslag van de cursus die ik bij hem volgde, staat verderop het artikel.

Video interview over CrossFit combineren met duursport

CrossFit en wielrennen

Fast forward een paar jaar later. Net als veel andere oud-roeiers zit ik regelmatig op de racefiets. Toen ik in Arnhem woonde, was ik binnen 10 minuten op de Posbank. Nu in Amersfoort ben ik blij als het mij lukt om op zondagochtend mee te fietsen met een groepje vanuit Mechanieker (een fietszaak). 

Door de week ga ik 3 keer per week naar de CrossFit box. Vaak één keer naar een Olympic Weightlifting uur of poweryoga en twee keer naar de reguliere WOD. CrossFit is helemaal mijn ding, dat sowieso. Zelfs CrossFit op vakantie. Maar… Ik kan niet kiezen tussen CrossFit en wielrennen.

Met een groep fietsers naar de Amerongse Berg fietsen en dan proberen als eerste boven komen. Of kop over kop over de Lekdijk knallen. Heerlijk, net als het gevoel als je helemaal gesloopt en vol van endorfines bent na een 10 kilometer hardloopwedstrijd. Kan het niet allebei? Hardlopen of wielrennen en CrossFit?

crossfit duursport

Mountainbiken in de Dolemieten (2014), was echt awesome

Crossfit voor duursporters

De oplossing? CrossFit Endurance. Wat is dat? CrossFit Endurance is een “endurance sports training program dedicated to improving performance, fitness and endurance sports potential.” Tegenwoordig heet deze discipline overigens ‘Power Speed Endurance’.

Dat klinkt goed. Maar is niets bijzonders, je zou het van elke trainingsfilosofie kunnen zeggen. Leuker wordt als ze beschrijven hoe ze dat doen. “Kracht en snelheid zijn essentieel voor duursporters.” De focus ligt op het vermijden van onnodige trainingsvolume en een toenemen van intensiteit van de trainingen.

De programma’s bestaan juist niet alleen uit duurtrainingen, maar ook uit gewichtheffen, gymnastiek en mobiliteit. Met andere woorden, het is net zo afwisselend en intensief als CrossFit, met alle leuke onderdelen. En: het zwaartepunt ligt op effectiviteit – met zo min mogelijk inspanning zoveel mogelijk effect behalen.

De grote man achter Crossfit Endurance is Brian Mackenzie (foto boven). Hij wordt door Tim Ferris beschreven als “een mix tussen Henry Rollins, Keanu Reeves en een NAVY Seal”. Kortom, een toffe dude.

Rennen met zandzakken

Voor mij was het wel even zoeken. Altijd heb ik hardgelopen, op de racefiets of in een roeiboot gezeten. Ruim een jaar geleden ben ik begonnen met CrossFit omdat de afwisseling in de oefeningen en de nadruk op krachtelementen me erg leuk leek. Toch blijft het wel ergens kriebelen. Hardlopen is voor mij ook een soort van meditatie en bezinning.

Gelukkig was daar het antwoord, in de vorm van een aankondiging voor een cursusweekend CrossFit Endurance. Dat is een methode waarin je CrossFit combineert met hardlopen, wielrennen en/of andere duursporten.

Andere manier van hardlopen

Crossfit Endurance gaat niet alleen over programmering: hoe je CrossFit kan combineren met je hardlooptrainingen. Gedurende het seminar kregen we ook uitleg in de ‘Pose method’. Pose hardlopen is een manier van hardlopen die is ontwikkeld door de Russische wetenschapper en trainer Romanov [link onderin]. 

De basisprincipes zijn om je tijd in de lucht te maximaliseren en gebruik te maken van zwaartekracht. Volgens anderen die ik er over vertelde lijkt de methode wel een beetje op ‘chi running’. Na het weekend kregen we een trainingsprogramma om de methode in zes weken onder de knie te krijgen. Ik moet zeggen, het is best lastig!

Crossfit to Fight

Ervaringen: combinatie CrossFit en hardlopen

Bij mijn ‘box’ in Amersfoort zijn er meer atleten die hardlopen en regelmatig een CrossFit workout doen. Voor de meeste is hardlopen nog wel de basis. Zoals voor Dennis, die zegt dat hij het vooral doet voor de spieren in zijn bovenlichaam. Anderen zetten CrossFit specifiek in, zoals Richard, die aan ‘obstacle races’ doet: “Ik merk dat de obstakels mij steeds makkelijker afgaan”.  Zijn er ook nadelen? Richard: “Ik moet opletten dat ik niet te gespierd en daarmee te zwaar wordt.”

Anderen zien voordelen op een ander vlak. Acacia: “De workouts zijn kort en intens. Dat helpt mij tijdens mijn hardloopwedstrijden. Ik ben beter bestand tegen de verzuring, mentaal misschien ook wel.”

CrossFit + wielrennen: mijn ervaring!

Ik schets eerst even de context. Ik moest eerst weer even in Strava kijken wanneer de laatste keer was dat ik lang op de fiets had gezeten. Ik schrok er een beetje van. Mijn vriendin en ik hadden natuurlijk net een heerlijke maand vakantie in Indonesië erop zitten. Dat was in augustus. Daarvoor dan?

26 juli 2015. De omschrijving in Strava: “Een rondje trappen”. Wat deed ik toen? Mijn statistieken (ik reed alleen): 2 uur fietsen met een gemiddelde hartslag van 118 bpm en een gemiddelde snelheid van iets meer dan 27 kilometer per uur. Maar daarna? 

Een maand vakantie vieren. Wel 2x naar CrossFit, in Singapore en op Bali. Dat was alles. 

Meewind koers

Het laatste onderdeel van de Meewind Koers was een 500 meter tijdrit op de landingsbaan van vliegveld Soesterberg.

Trainingsprogramma van 4 weken

Terug in Nederland was dit in grote lijnen mijn trainingsroutine:

 • 3 keer per week CrossFit
 • 1 keer per week een interval training hardlopen. 

Met deze trainingsroutine had ik ongeveer één maand om te trainen voor een toertocht van begin oktober. Op 4 oktober was namelijk de Meewind toertocht. Een tocht van 115 kilometer over de Utrechtse Heuvelrug, een aantal klimmetjes rondom Doorn en een flink stuk over de Lekdijk.

De hardlooptrainingen waren kort. Na een warming-up doe ik korte sprintjes van 200 meter. Ik houd de tijd bij en neem daarna 2 minuten rust. Daarna weer een sprintje van 200 meter. Als ik op de 200 meter sprints een verval heb van meer dan 2 tot 3 seconden, dan ben ik klaar. Ik probeer ook zoveel mogelijk om mijn techniek te letten. 

Je leest het goed. Totaal geen lange duurtrainingen tot aan de koers. 

Verhaal van het schelpenpad

Nog een leuke anekdote. Vlakbij ons huis zit een mooi stukje schelpenpad van ongeveer 200 meter. Ideaal voor mijn interval trainingen. Helaas zit er een uitlaatveld voor honden aan dit schelpenpad. Mijn eerste 2 setjes waren prima. De honden die er rondliepen hadden geen aandacht voor mij.

Tot het 3e setje. Massaal kwamen vier honden op me afgerend om tegen me op te springen. Tenminste, dat hoop ik. Het geschreeuw van hun baasjes hielp niet. Ik kwam tot stilstand om te zorgen dat ze me niet zouden bespringen. 

Tot zover mijn mooie schelpenpad. Ik ging op zoek naar een nieuw parkoers voor mijn sprint werk.

Meewind Koers 2015

De dag was zondag 4 oktober. Ik voelde me goed en klaar voor 115 kilometer op de racefiets, ondanks dat ik in ruim 2 maanden geen lange duurtraining had gedaan. Sterker nog, ik had niet eens op de racefiets gezeten.

Het ging zonder problemen. Sterker nog, het ging goed. Ik voelde me sterk en fit genoeg.

Uiteindelijk deed ik de 118 kilometer (ik had ergens een bordje gemist) in 4 uur en 17 minuten. Een gemiddelde hartslag van 136 bpm en een gemiddelde snelheid van 27,6 kilometer per uur. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik soms in een groep fietste en soms stukken alleen moest fietsen. Zie de route hieronder.

route Meewind Koers

De route en het hoogteprofiel van de Meewind Koers 2015.

Roeien en CrossFit

Wat denk jij als je roeien ziet staan in de WOD? Zoals dat je 500 meter moet roeien, of juist 10 minuten of 20 keer 15 calorieën.  Samen met André gaf ik in oktober (2016) een roeiclinic bij CrossFit Amersfoort. André heeft in Delft op nationaal niveau geroeid. Net als ik in een eerstejaars Acht. 

We deden een aantal oefeningen om de techniek er in te slijpen:

 • Wat zijn de instellingen van de ergometer (ander woord voor ‘indoorroeier’)
 • Wat is een goede startpositie?
 • Hoe moet je roeihaal opbouwen? Antwoord: benen, rug en dan armen.
 • Hoe moet je naar voren oprijden? Antwoord: andersom, dus armen, rug en dan benen

Het klinkt allemaal heel simpel, maar het was nuttig om met een aantal oefeningen hier door heen te lopen. Daarvoor gebruikten André en ik ‘stopjes’. Dat is dat je stil blijft zitten in een bepaalde positie. Zoals achterin, aan de einde van de haal (stop #1). Vanuit achter met je armen naar voren (stop #2). Vanuit achter met armen naar voren en je rug ook naar voren (stop #3).

Ik moest terugdenken aan de tijd dat ik met mijn ploeg hele trainingen van dit soort oefeningen moest doen. Daarna gingen we 3 keer 10 minuten roeien. Met ons alleen synchroon roeien in een stevig tempo. Als het even kon, gingen we naar buiten om te roeien. Maar ja, dat kan niet bij CrossFit. 

roeien CrossFit

Uitleg over het roeien

img_0734

Vanaf de andere kant. Uitleg over de techniek van de roeibeweging

Opleiding CrossFit en Duursport

[In 2015 volgde ik de opleiding CrossFit Endurance, nu Power Speed Endurance. Hieronder staat een verslag]

“Wist je dat pull-ups heel goed zijn voor wielrenners?”, zei Thaddeus tegen me. “Wielrenners die prima een aantal pull-ups doen, hebben een veel betere houding op de racefiets”. In mei volgde ik de tweedaagse opleiding CrossFit Endurance Trainers Course. 

We waren met best een grote groep van ongeveer 30 mensen. Van CrossFit trainers, box eigenaren, hardlooptrainers, wielrenners en zelfs een ultraloper (voor wie 26 uur achter elkaar hardlopen geen probleem is). Het cursusweekend ging in op Pose Running en CrossFit Endurance.

Voor mij is CrossFit Endurance de ‘missing link’ tussen mijn liefde voor CrossFit en duursporten zoals hardlopen en wielrennen. In dit artikel lees je hoe je beide kan combineren. Daarbij gaat het om het trainingsprogramma, intensiteit, voeding en mobiliteit. Tot slot ga ik in op de veelgestelde vragen over CrossFit Endurance. 

Essentie 

Waarom is er eigenlijk CrossFit Endurance? Coach Paul DeAngelis van CrossFit Endurance geeft overal ter wereld opleidingen. Volgens hem is de opkomst van Crossfit Endurance,  een combinatie van duursport en crossFit, een logische ontwikkeling. Om 2 redenen. #1 CrossFit wordt steeds populairder. #2 In CrossFit ontstaat specialisatie

CrossFit als basis

Om maar gelijk de belangrijkste vraag te beantwoorden: hoe combineer je CrossFit met duursport? De basis is natuurlijk de atleet zelf: wat is zijn of haar gesteldheid, ambities, discipline en doelen.

Daarbij hoort ook een nulmeting. Voor wielrenners is dat een tijdrit op de fiets van bijvoorbeeld 20 kilometer. Voor hardlopers een 5 kilometer wedstrijd. Voor roeiers is dat 2 kilometer op de ergometer. Vervolgens is CrossFit de basis van je trainingsprogramma. Je volgt de reguliere programma van je box met tussen de 3 tot 5 workouts per week. Dit zijn gevarieerde trainingen.

Je hoeft niet elke workout te roeien, rennen, burpees te doen of boxjumps te maken. Nee, juist trainingen zoals je maximale deadlift opzoeken, de snatch of pull-ups trainen zorgen voor maximale trainingsprikkels voor je lichaam. In je duursport heb je hier echt heel veel voordeel van.

Interval hardlopen

Ben je hardloper? Dan combineer je de CrossFit workouts met 2 tot 3 hardlooptrainingen per week. Deze trainingen zijn kort, intensief en op tijden gebaseerd. Je doet dan een korte interval training (200 meter), lange interval training (800 meter) en een tempoloop per week.

Is drie keer te veel? Doe dan in ieder geval de korte interval training. Hoe werkt dat? Je gaat voluit op 200 meter en houdt de tijd bij. Twee minuten rusten. Daarna weer 200 meter voluit. Dit doe je net zo lang tot je een verval hebt van 2 tot 3 seconden ten opzichte van je eerste 200 meter. Dan stop je. Dit kan dus na je derde keer zijn, maar ook na 9e keer. 

Oh ja, om de twee weken een meting op bijvoorbeeld de 5 kilometer om je voortgang te bewaken.

crossfit wielrennen

De deelnemers aan de Crossfit Endurance Trainers Course

Wat CrossFit kan leren van duursport. En andersom.

Zoals je kan zien aan het trainingsprogramma voor hardlopers gaat het om intensiteit en variatie. Routine is je vijand. De basis van je trainingen blijft techniek. Zoals Paul het zegt: “Intensiteit volgt na techniek. Na intensiteit volgt volume. Dan kun je minuten en kilometers aan je trainingen toevoegen. Maar intensiteit en volume moet je verdienen”.

Wat ik leuk vind is wat CrossFitters van duursporters kunnen leren en andersom. CrossFitters zijn goed in intensiteit, korte en krachtige workouts. Waar duursporters weer beter in zijn is het bepalen van hun tempo. Vraag een beetje hardloper om zijn tijden op een 10 kilometer of halve marathon en hij kan je dat zelfs midden in de nacht vertellen. CrossFit Endurance combineert beide. Het gaat om tempo en intensiteit. 

uitleg endurance crossfit

Ketogeen dieet en vetverbranding

Wat moet je eten als CrossFit Endurance atleet? Paul raadt een ketogeen dieet aan [link onderin]. Hierbij raakt je lichaam gewend aan vetverbranding. Je eet dus vooral veel vetten en eiwitten, maar beperkt je inname van koolhydraten.

Waarom vetverbranding? Je lichaam heeft maar de beschikking over 2.500 kilocalorieën om te verbranden uit koolhydraten. Dat zit in je lever, spieren en in je bloedbaan.

Je lichaam heeft ook de beschikking over ongeveer 75 duizend (!) kilocalorieën aan vet. Ja, ook als jij jezelf al heel afgetraind vindt. Zeker als je een aantal uren sport, dan moet je lichaam wel overschakelen op vetverbranding voor energie. Je lichaam kan namelijk maar 200 tot 600 kilocalorieën per uur opnemen.

Wat moet je dat eten en drinken tijdens een training of wedstrijd van een aantal uren? Daar werd tijdens de cursus ook uitvoerig aandacht aan besteed. Je moet dan gaan berekenen hoeveel water, energie en elektrolyten je per uur of per 20 minuten moet innemen. Paul: “Ik begeleid een atleet die in Oman woont. Zij gaat binnenkort een marathon doen in Singapore. Reken dan maar dat je precies moet berekenen wat ze onderweg moet eten en drinken.”

crossfit mobiliteit

Mobiliteit 

Mobiliteit is belangrijk voor CrossFit endurance atleten. De hele zondagochtend van het cursusweekend hebben we besteed aan mobiliteit en het losmaken van de spieren en spierweefsel. Een goed hulpmiddel hierbij is een foam roller of een bal (zie foto).

Paul raadt aan om ongeveer twee keer per week je spieren te masseren. Dat gaat om de onderkant van je voeten, je enkels, kuiten, bovenbenen en schouders. De hele zaal lag te kreunen van de pijn toen we met met onze schouderspieren en pezen op een lacrosse bal lagen. Een goede reden voor mij om toch wat vaker naar de mobility uren te gaan bij mijn CrossFit box. 

Veelgestelde vragen 

Voor het CrossFit Endurance Trainers Course weekend vroeg ik via mijn blog en Facebook wat mensen wilden weten. De belangrijkste vragen (Q) en antwoorden (A) op een rij:

 • Q: Hoe combineer ik CrossFit met hardlopen of wielrennen? A: De basis is CrossFit voor 3 tot 4 keer per week. Doe daarnaast minimaal 2 interval trainingen per week. 
 • Q: Ik ben veel geblesseerd. A: Focus op techniek en mobiliteit. Voor hardlopen kun je beginnen met Pose running. Mobiliteit kun je bij sommige CrossFit boxen volgen als speciaal uur.
 • Q: Wat moet je eten als je CrossFit combineert met duursport? A: Volg een ketogeen dieet met veel vetten en eiwitten. Je kan het beste starten vanuit de principes van het paleo dieet.

Review boek Unbreakable Runner

[Wil je een boek lezen over Crossfit in combinatie met duursport? Start dan met Unbreakable Runner]

Alex had de boeken van Brain Mackenzie mee naar de tweedaagse opleiding CrossFit Endurance. “Wil je er echt mee aan de slag, dan moet je natuurlijk veel oefenen en dan zou ik deze boeken lezen”. Ik begon met ‘Unbreakable Runner’, het basisboek voor als je aan de slag wil met CrossFit Endurance. Hieronder 3 lessen uit het boek. 

 1. Kort en krachtig. Niet lang en langzaam.
 2. Geen pasta feestjes meer.
 3. Geen records. Wel pijnvrij.

Het klinkt misschien een beetje flauw, maar echt nieuwe dingen heb ik niet uit dit boek gehaald. Dat komt omdat de belangrijkste dingen al tijdens de cursus aan bod kwamen. 

Crossfit Endurance Mackenzie

Het boek Unbreakable Runner van Murphy en Mackenzie

#1 Kort en krachtig. Niet lang en langzaam

De boek is niet alleen geschreven door Brain Mackenzie, de grondlegger van CrossFit Endurance. De andere auteur is T.J. Murphy. Hij was de hoofdredacteur van een aantal magazines rondom hardlopen en triathlon.

In de eerste hoofdstukken beschrijft hij hoe hij uiteindelijk overstag is gegaan. Overstag van de oude en traditionele manier van hardlopen en trainen naar een nieuwe methode, de CrossFit Endurance methode. 

In het kort: het gaat niet meer om enorme lange stukken hardlopen in een laag tempo. Kort intervalwerk en sprintjes zijn belangrijk, net als krachttraining. Deze programmering wordt onderbouwd met citaten uit wetenschappelijk onderzoek. Zo had een groep hardlopers die krachttraining ging integreren in hun trainingsmethode een gemiddelde toename van 12% in hun VO2 max score ten opzichte van de controlegroep (die geen krachttraining deed).

#2 Geen pasta feestjes meer

Een tweede onderdeel uit het boek is voeding. Mackenzie geeft daarbij aan dat hij met name kijkt naar het hormonale effect van zijn voeding. Geen calorieën dus, maar hormonen. Voor de lezers die mijn stukken over het paleo dieet hebben gelezen, zal dit geen verrassing zijn. Het belangrijkste hormoon waar Mackenzie op let is insuline. Zijn focus is om het bloedsuikerniveau zo gelijkmatig mogelijk te houden om te voorkomen dat het lichaam insuline resistent wordt.

Wat het bloedsuikerniveau explosief doet stijgen zijn bewerkte koolhydraten zoals energierepen, brood en pizza’s. In het boek wordt ook geschreven over de ‘pizza en pasta feestjes‘ die meestal voor hardloopwedstrijden worden georganiseerd. Je raadt het al, de auteurs vinden dit hopeloos achterhaald. 

Dit wordt ook wel onderbouwd. John Ivy, van de Universiteit van Texas, kwam er achter dat intensieve hardlopers die altijd op een standaard dieet van brood en pasta hebben geleefd, binnen 3 dagen dat ze gestopt waren al symptomen kregen van pre-diabetes.

Oei. 

#3 Geen records. Wel pijnvrij

De rest van het boek gaat over specifieke CrossFit oefeningen (zoals squates, burpees, deadlifts, etc.) en oefeningen om je hardlooppositie te verbeteren. Wat voor het boek pleit is dat complexe oefeningen uit het Olympische gewichtheffen zoals de snatch, clean en jerk niet worden beschreven. Ze raden aan de lezer aan om bij een CrossFit box lid te worden om hiermee aan de slag te gaan.

Mijn eigen visie op het boek en de methode is dat het een fijne manier is om CrossFit te combineren met hardlopen, wielrennen of andere duursporten. Ik heb voor mezelf ook het idee dat ik een betere houding heb, meer snelheid en een betere uithoudingsvermogen. In mijn statistieken bij hardloopwedstrijden zie ik dat ook terug.

Maar, een belangrijk aandachtspunt: wil je echt de top bereiken met hardlopen of wielrennen? Ga dan vooral veel hardlopen en wielrennen. Naar mijn mening kunnen mensen als Daphne Schippers (hardlopen), Sven Kramer (schaatsen) of Robert Gesink (wielrennen) gewoon beter heel gefocust trainen op hun sport. Natuurlijk, zijn ze ook genoeg met gewichten in de weer. Maar als zij drie keer per week meedoen met een CrossFit workout en daarbij hun eigen specifieke trainingen doen? Ik denk niet dat ze daarmee nieuwe wereldrecords gaan rennen, schaatsen of fietsen.

Voor fanatieke CrossFit atleten die ook graag rennen of fietsen (en andersom)? Dan is Crossfit Endurance echt een uitkomst. 

 

 

Meer lezen?

Dit zijn relevante artikelen op de blog:

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Wat doe jij?

Doe jij ook aan CrossFit ? Hoe bevalt dat in combinatie met hardlopen of wielrennen? Of laat me weten of en hoe je crossfit (of krachttraining of andere sporten) combineert met duursporten! 

Laat het me weten in de comments!

Comments 11

 1. Leuk hoor. Klinkt als muziek in mijn oren. Is het alleen buiten of ook in een box.

  Groet gerrit

 2. Beste Peter,

  Bedankt voor dit leuke blog! Als ervaren hardloper, beginnend crossfitten en in de overige tijd sporadisch wielrenner ben ik erg geïnteresseerd in het principe van crossfit endurance. Sinds 6 maanden ben ik naast het hardlopen gestart met crossfit (bij crossfit fsf) en sindsdien heb ik voor mijn gevoel echt sprongen gemaakt in mijn loop resultaten. In oktober 2015 hoop ik mijn eerste marathon (Amsterdam) te lopen. Ik blijf graag op de hoogte van je ervaringen en kennis!!

 3. Hi Peter,

  Ik heb me (kort geleden) ingeschreven bij een Box in Barendrecht R’dam. Gino (Goossens) gaat, denk ik, ook naar dit seminar. Zelf ben ik een duurloper en hou van marathons. Ik ben erg benieuwd naar jouw en Gino’s ervaringen over dit seminar.

  Keep me posted!

  Jose

 4. Ik was even hardloopster met een paar marathons achter de kiezen ( 3.10) maar door een langdurige knieblessure. Ben ik met crossfit begonnen. Vind het geweldig, maar toch geeft het net niet dat gevoel dat endurance bied. Liefst doe ik dus een megachipper .Ben benieuwd of crossfit endurance ook wat voor geblesseerde atleten is

 5. Hoi Peter,
  Interessant onderwerp! Leuk dat je dit oppikt.
  Ik kan ook niet kiezen (en wil dat ook niet)…dus ik lees graag meer.
  Succes met alles!
  Groet, Amber

  (crossfit&hardlopen)

 6. Hoi Peter
  Idd interessant onderwerp ben loper maar vindt fietsen en crossfit ook fantastisch

  Ik heb de laatste tijd minder tijd om trainen en wil hier meer van weten hoe ik toch zo veel mogelijk uit mijn training kan halen

 7. Ik doe Crossfit, CF endurance, pose running, hardlopen 1 x ongeveer 10km in de week, de rest interval.

  Nu pas start ik ook weer met zwemmen. Voor Recovery training sta ik op de crosstrainer.

 8. Hoi Peter,
  Interessant stuk, ben erg benieuwd naar je resultaten. Ik doe aan CrossFit (2x per week) en zwemmen (2x per week). In deze combinatie merk ik dat ik meer gebruik kan maken van explosiviteit tijdens het zwemmen (korte afstanden) en kracht op lange afstanden. Af en toe loop ik daarnaast hard (5KM, 8EM), en soms doe ik mee aan obstacle runs. Ik heb me ertoe gezet om dit jaar (2016) een halve marathon te lopen en ben daarom erg benieuwd naar jouw bevindingen!

 9. Het feit dat ik dit lees is het feit dat ik mijn conditie, uithouding, maar niet verbeterd krijg. Ik heb in mijn jeugd weinig of geen sport meegekregen. Ik doe nu 4 jaar Crossfit en op het ogenblik dat een WOD gecombineerd wordt met lopen, roeien, skieën, burpees … dan vliegt mijn hartslag naar zijn maximum en ik geraak niet meer vooruit. Daarom wil ik Crossfit gaan combineren met lopen. Ik ga drie keer crossfitten per week en wil tussentijds dan gaan lopen. Ik had echter schrik om zo teveel hooi op mijn vork te nemen. Dus als ik het goed begrijp geen lange afstanden op lage hartslag … interval 200m en 2 min rust en na uitloop van 2 seconden stoppen. Ik zal hier alvast eens met beginnen.

  Bedankt alvast voor deze uiteenzetting.

  1. Post
   Author

   Hey Mike,

   Zelf heb ik ook wat voortschrijdend inzicht hierin.
   Je moet zorgen voor voldoende afwisseling. De CrossFit WOD’s zorgen er al voor dat jij op hoge intensiteit sport.
   Daarom kan jij je hardlopen eerst rustig opbouwen, juist op een lage hartslag. Heb jij wel eens gekeken naar sportrusten?
   Daar is ook 1 training ‘vogeltjes kijken’. Mijn podcast met Klaas Boomsma is ook aan te raden: https://biohackingimpact.nl/klaas-boomsma

   Succes!

   Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.