CrossFit Apps. Top 6 voor je smartphone (+ top 3 podcasts)

Peter Artikel 2 Comments

CrossFit apps. Wat zijn de beste CrossFit apps voor op je iPhone of Android smartphone? In deze blogpost de 6 beste apps voor op je smartphone, als jij je CrossFit workout wil bijhouden!

CrossFit app smartphone

Wat zijn CrossFit apps voor op je smartphone?  Heb je een iPhone om je CrossFit trainingen bij te houden? Met een app kun jij je trainingen bijhouden. Welke training heb je gedaan? Met welk gewicht? Hoeveel herhalingen? In welke tijd?

Ik heb 6 CrossFit apps getest. Hieronder een review van de CrossFit Apps die ik heb gebruikt. Zowel Android CrossFit Apps als iPhone CrossFit Apps.

 1. SugarWOD
 2. WODbook
 3. myWOD
 4. Pocketwod
 5. Fitocracy
 6. Beyond de Whiteboard (betaald)

Conclusie: SugarWOD (tip #1) vind ik de beste gratis app. Beyond the Whiteboard (#6) de beste app, maar deze is wel betaald. Welke app gebruik jij om je WOD’s bij te houden? 

1 SugarWOD (Android CrossFit app)

SugarWOD kun je downloaden op je smartphone met iOS en Android. De app is gratis. Het verdienmodel van de app richt zich met name op de eigenaren van CrossFit boxes. Persoonlijk vind ik SugarWOD de beste gratis app om mijn workouts te loggen. 

Wat is er goed en minder goed aan de app?

 • Gebruiksvriendelijk
 • WOD’s selecteren gaat makkelijk
 • Benchmark prestaties invullen
 • WOD’s van Boxen wereldwijd volgen 

#1 Het loggen van je eigen WOD is duidelijk. Voer een titel in, vul een beschrijving in, de datum, en kies vervolgens het model (is het voor tijd, een AMRAP, aantal herhalingen, gewicht of anders). Stap 2 is dat je kan aangeven wat je score is.

#2 Je kan heel makkelijk standaard WOD’s selecteren. Zo kun snel kiezen voor de ‘squat clean’, hoeveel sets en hoeveel herhalingen je hebt gedaan. Of voor roeien. Hoeveel keer heb je hoeveel meter afgelegd?

#3 Benchmark je prestaties. Kies de Girls, Heroes, Notable WOD’s van Crossfit.com

#4 Volg via RSS de WOD’s van allerlei boxen wereldwijd. Van de WOD’s van Crossfit.com tot bijvoorbeeld Crossfit Apeldoorn of Arnhem.

SugarWOD app

Kies een benchmark WOD in SugarWOD

2 WODbook (iPhone CrossFit app)

WODbook is te downloaden voor je iOS en Android. Je moet wel de juiste downloaden, want ‘WodBook’ (waarbij WOD dus niet met hoofdletters is geschreven) is echt een slechte app die je niet wil downloaden.

De app WODbook is gratis, maar je kan updaten naar de PRO versie voor 3 dollar.

Wat is er goed en minder goed aan de app?

 • App ziet er strak uit
 • Registreren van WOD’s is duidelijk (maar geen RSS zoals SugarWOD)
 • Leuke toevoeging: Travel WOD’s

#1 De app ziet er strak uit met de donkerblauwe achtergrond en de rode letters.

#2 Het loggen van de WOD’s is duidelijk en redelijk vergelijkbaar met SugarWOD. Daarnaast kun je WOD’s volgen van Crossfit.com, maar heeft de app geen RSS functionaliteit zoals SugarWOD.

#3 WODbook heeft ook standaard WOD’s waar je je score op kan invoeren. De ‘Open’ WOD’s gaan echter terug tot 2014, dus die waren niet helemaal geüpdatet. Een leuke categorie standaard WOD’s is ‘Travel’. Dit zijn WOD’s die je kan doen als je op reis bent.

WODbook

De Travel WOD’s in WODbook

3 myWOD (iOS en Playstore CrossFit app)

myWOD kun je downloaden als je een iPhone met iOS hebt. Je betaalt 3,99 euro voor de app. Voor Android gebruikers is het iets goedkoper, daar betaal je nu 3,22 euro in de PlayStore. Is de app die kleine investering waard?

Wat is er goed en minder goed aan de app?

 • Lay-out is iets saaier
 • Minder opties in loggen van je workout
 • Minder standaard WOD’s om te selecteren
 • RSS werkt, maar omslachtiger dan SugarWOD (tip #1)
 • Leuke toevoeging: meten hartslag (al werkt het niet optimaal)

#1 De app ziet er iets minder spectaculair uit dan bijvoorbeeld WODbook.

#2 In het loggen van je workout heb je iets minder opties. Waar andere apps je als gebruiker helpen doordat je kan aangeven wat voor type workout het is, moet je bij myWOD dat aangeven in de beschrijving.

#3 De standaard WOD’s die je kan selecteren zijn de ‘movement’ WOD’s zoals de Clean & Jerk, Overhead Squat, etc. Daarnaast kun je kiezen voor de ‘Benchmark WOD’s’ van de Girls, New Girls, Heroes en de Road. Die laatste is vergelijkbaar met de Travel workouts van WODbook.

#4 Je kan een RSS feed opzoeken, om de WOD’s van je eigen box of van een andere box te volgen. In vergelijking met SugarWOD kost dit iets meer werk, omdat je de RSS link moet hebben en niet kan kiezen uit een lijst.

#5 Via de camera kun je na de training je hartslag meten. Deze wordt dan gekoppeld aan je workout. Dit heb ik overigens alleen kunnen testen met de iPhone. In mijn geval werkt het niet altijd even goed, zie de screenshot.

myWOD

Beetje lage hartslag in myWOD…

4 Pocket WOD (iPhone)

Pocket WOD kun je gratis downloaden in de App Store van Apple. Net als WODbook betaal je iets meer als je de Pro versie wil, in dit geval 2,99 euro.

Wat is er goed en minder goed aan de app?

 • Veel reclame in de app
 • Loggen van workouts werkt net iets anders
 • Trainingen opslaan in de ‘cloud’
 • Voorbeelden voor uitvoeren oefeningen met WOD Toolbox

#1 De app bevat veel reclame. Op een klein scherm, zoals je telefoon, is dat best irritant. Daarnaast zijn niet alle logo’s en plaatjes even scherp. Dat maakt dat de app niet heel strak en professioneel over komt.

#2 Het loggen van je workout werkt net wat anders dan bij de andere apps. Je start vanuit de WOD Timers. Je kan kiezen voor stopwatch, AMRAP, interval of Tabata. Je kan vanuit daar ook kiezen voor één van de benchmark WOD’s.

#3 Om je workout op te slaan moet je een ‘WOD Cloud account’ hebben. Dat is natuurlijk handig voor als je je smartphone verliest. Ik vind het vervelend dat ik als gebruiker geen keuze heb om zelf te beslissen of ik het wel of niet wil doen.

#4 Wat goed is aan de app, is dat je de ‘WOD Toolbox’ hebt. Je kan dan video’s zien van hoe bepaalde oefeningen uitgevoerd moeten worden, zoals een burpee of de hang snatch.

5 Fitocracy (sportschool app)

Fitocracy is misschien een beetje een vreemde eend in de bijt. Het is zowel een app als een platform en het richt zich meer op (kracht)training in het algemeen. Je kan Fitocracy gratis downloaden in de App Store van Apple en in de Play Store voor Android.

Wat is er goed en minder goed aan de app?

 • Hele strakke lay-out
 • App is niet specifiek gericht op CrossFit
 • Geen mogelijkheid om benchmark WOD’s te selecteren
 • Sociale element is een leuke toevoeging

#1 De look en feel van de app zijn echt superstrak, met duidelijke knoppen en heldere kleuren.

#2 De app is niet specifiek gericht op CrossFit. Je kan dus niet heel makkelijk je type workout aangeven (zoals een AMRAP). Het loggen van losse onderdelen van je workout zoals een barbell deadlift of box jumps gaat prima.

In één scherm kan je zien wat de oefening inhoudt, een instructievideo kun je bekijken, hoe je hebt gepresteerd in het verleden en wat je persoonlijke records zijn.

#3 Je kan niet de benchmark workouts selecteren.

#4 Fitocracy richt zich vooral op het sociale element. Je kan vrienden volgen, je kan elkaar ‘props’ geven en je kan ook via de app een coach inschakelen. Hiervoor moet je uiteraard wel betalen.

Fitocracy review

Het loggen van je workout in Fitocracy ziet er goed uit

6 Beyond The Whiteboard (beste CrossFit app)

 

De app Beyond the whiteboard kun je downloaden zowel op je iOS smartphone als op je Android toestel. Daarnaast kun je online inloggen. Je betaalt niet om de app te downloaden, maar wel om in te loggen.

Je start sowieso met een gratis proefmaand. Daarna betaal je 50 dollar per jaar of 5 dollar per maand. Is het platform dat geld waard?

Conclusie: ja. Dit is de beste CrossFit app voor je smartphone die je nu kunt downloaden. Daarom een uitgebreidere review van Beyond The Whiteboard. 

wod app beste

Het startscherm van de app

Kosten Beyond the whiteboard app

Naast twee vaste abonnementsvormen, kun je ook meedoen aan zogenaamde programma’s. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘Run Calibrator’, waar je verschillende pakketten van kan afnemen.

Voor 250 dollar kun je gedurende 6 maanden 3 keer per week gebruik maken van de Run Calibrator. De ontwikkelaars hebben dit samen met Brain MacKenzie gebouwd, de grondlegger van Crossfit Endurance [link onderin]

Voordelen app

Wat mij direct opvalt is dat de app een strak design heeft. Ook wordt je direct welkom geheten met een inspirerende quote. Je startscherm laat een chronologisch overzicht zien van je dagen en wat je daar hebt gedaan.

Het volgende item is ‘Gym‘: daar kun je andere atleten zien die een WOD hebben gedaan en kun je zien wat hun score was. ‘Log‘ is natuurlijk het belangrijkste. Daarin kun je de workout loggen. Net als bij de andere apps kun je ook de Hero-, Girls- en andere bekende WOD’s kiezen. Vervolgens heb je nog ‘Notifications’ en ‘More‘ voor de instellingen.

crossfit app

Log je workout in de app

Loggen van je WOD

Het loggen van je workouts vind ik echt superhandig in de app. De stappen zijn heel logisch. Je kiest of het een ‘Single Movement’ is of het ‘Multiple Movements’ zijn.

In het tweede geval kies je vervolgens of het voor tijd is, een AMRAP is of een andere workout. Hierna voeg de specificaties van die workout toe. Tot nu toe heb ik alle workouts moeiteloos kunnen lezen.

Deze functionaliteit werkt intuïtief en fijn.  

CrossFit analyse trainingen

Naast de apps kun je dus ook online inloggen. Wat Beyond the whiteboard voor heeft op andere platformen zijn de uitgebreide analyses die ze maken. Dat doen ze op basis van de data die jij logt.

Je kan een analyse zien van je ‘Fitness level’ of bijvoorbeeld een analyse maken welke oefening nog relatief zwak bij je is (ten opzichte van andere oefeningen).

Hoe cool is dat!

wod review app

Voorbeeld van een analyse van iemands Fitness Level

Gemiste kans

De app is best uitgebreid. Het loggen van oefeningen en workouts gaat prima. Wat ik zelf heel suf vind, is dat je enkel handmatig je gewicht en je voeding kan loggen. Mijn gewicht wordt gelogd door mijn Withings weegschaal en ik houd ik MyFitness Pal bij wat ik allemaal naar binnen stop.

Hoe tof zou het zijn als Beyond the whiteboard deze data kan koppelen. En natuurlijk andersom. Hoe lang zou dat nog duren?


Bonus: met je smartphone kun je ook op een andere manier met CrossFit bezig zijn, bijvoorbeeld door het luisteren naar podcasts!

Beste CrossFit podcast

Luister je al naar CrossFit podcasts? Ik wel. Radio kan me eigenlijk niet meer echt boeien. Liever zoek ik op mijn smartphone een podcast op. Zoals over CrossFit. Ik hoor je denken: “Wat heb je daar nu aan? Je kan het toch beter gewoon doen?” Dat is waar. Maar geloof me, geef het een kans. Het is echt vermakelijk om naar deze podcasts te luisteren en je kan er zeker wat van opsteken. 

N.B. Uiteraard heb ik zelf ook een podcast (iOS of Android) waar ik regelmatig over CrossFit praat, zoals met Nolan Mooney, Noël Brand, Wesley Cloos en meer.

Wat zijn podcasts?

Podcasts zijn eigenlijk een soort van ‘on demand’ radio uitzendingen. Je hoeft dus niet te luisteren naar een bepaalde radiozender, op een bepaalde dag en op een bepaald tijdstip. 

Nee.

Jij bepaalt wanneer je wat wil horen. Of je wil doorspoelen. Of iets nog een keer terugluisteren. Het is zo ideaal, dat ik me erover verbaas dat niet veel meer mensen naar podcasts luisteren.

Wat moet je doen? Je download een app op je smartphone (zoek op: podcasts). Hierna kan je in de app zoeken naar bepaalde ‘shows’ of ‘feeds’. Deze kun je streamen of downloaden. Dit verschilt per applicatie. Wil je het op je computer luisteren? Het beste kun je dan iTunes van Apple downloaden. 

Sommige podcasters (de term voor mensen die podcasts maken en uitzenden) zetten hun afleveringen ook op YouTube. 

Barbell Shrugged #1

Barbell Shrugged vind ik tot nu toe de leukste crossfit podcast om naar te luisteren. Een overzicht van alle afleveringen staat hier en elke woensdag komt een nieuwe aflevering online. De podcast uitzendingen staan ook op YouTube voor als je er beeld bij wil. 

Waarom ik dit een goede podcast vind? De hosts zijn deskundig om goed door te vragen en tegelijkertijd grappig. Ook zijn de aflevering gewoon goed gemaakt. Kijk bijvoorbeeld op hun YouTube kanaal, alle intro’s zijn strak gemaakt en ze gebruiken goede audioapparatuur om de afleveringen te maken. 

Naast de podcast verdienen ze hun geld met online opleidingen rondom crossfit, krachttraining, mobiliteit en voeding. Dat is een derde reden waarom ik de podcast zo goed vind. De onderwerpen zijn super divers. De ene keer hebben ze een interview met Robb Wolf over het paleo dieet. Andere keren interviewen ze atleten, praten ze over de techniek van de snatch en weer andere keren praten ze over duursport met Brian McKenzie van Crossfit Endurance. 

beste crossfit podcast

De dudes van Barbell Shrugged. Momenteel mijn favoriete podcast over crossfit

The WODcast Podcast #2

The WODcast podcast is ook helemaal gericht op Crossfit.

What’s in a name, right?

De show wordt gepresenteerd door drie gasten. Armen, Scott en Eddy volgen in grote lijnen de opzet waar Barbell Shrugged voor kiest. Veel interviews met atleten en experts. Toch vind ik deze podcast net wat minder dan Barbell Shrugged. Dat komt onder andere door de onwijs lange en irritante intro die ze hebben.

Oké, ik weet dat je kan doorspoelen. Maar toch.

Een tweede minpunt is dat de kwaliteit van het geluid wat minder is. Niet dat je er niets van verstaat, maar het is allemaal gewoon net iets minder strak. Tot slot, ik vind de dynamiek tussen de presentatoren (en tussen de presentatoren met de gasten) bij Barbell Shrugged wat natuurlijker aanvoelen.

Maar dat is persoonlijk. Probeer het daarom vooral ook zelf uit. 

beste crossfit podcast

De ‘hosts’ van WODcast Podcast

Crossfit Radio #3

Crossfit Radio wordt gemaakt door Crossfit Journal. In de afleveringen worden meestal één à twee mensen geïnterviewd. De show wordt al sinds 2007 gemaakt. De afleveringen duren soms een uur, maar er is geen vaste tijdsduur. Als het gesprek gewoon klaar is, dan houden ze er mee op.

Dat is nog een voordeel van podcasts luisteren. Het gesprek gaat zo lang door als nodig is. Niet korter en niet langer. 

Het worden toch een soort van je vrienden

Crossfit Radio vind ik wel een redelijk goede podcast. Het is inhoudelijk sterk, maar de geluidskwaliteit is wat minder (zeker als gasten via de telefoon worden geïnterviewd) en je mist een beetje de dynamiek als je meerdere presentatoren hebt. Die zijn toch meer op elkaar ingespeeld. Zeker als je wat langer luistert, dan is het alsof je naar vrienden luistert. En dat is knap. 

Crossfit Games podcast

[juli 2015] Een update op dit artikel. Ik was benieuwd of de CrossFit podcasts ook een soort van nabeschouwing zouden doen van de Reebok CrossFit Games 2015. Dat zijn er twee, één voor mannen en één voor vrouwen. Als je hecht aan stereotypes dan.

#1 The WODcast Podcast heeft een live uitzending gemaakt op de Crossfit Games 2015. Het is een beetje een chaotische podcast met weinig structuur. Vooral omdat er allerlei gasten aanschuiven, zoals Kevin Olgar, Katie Hogan en Sam Dancer. Toch geeft het wel een leuk inzicht hoe het er aan toe gaat rond de Games. Spoileralert: de eerste 10 minuten gaat het over baarden…

#2 De podcast Girls Gone WOD Podcast wordt gepresenteerd door Joy Parrish en Claire Koch. Zij blikken in hun meest recente podcast van ongeveer 50 minuten terug op de Crossfit Games. Het is best wel onderhoudend om naar te luisteren. Hier ook een spoileralert: in het begin gaat het over wat voor kleding ze aan hadden toen ze naar de Games gingen en de kleur van hun schoenen.

Baarden en schoenen. Sorry, ik bedenk het echt niet zelf. 

Bonus podcasts

CrossFit wordt steeds populairder. In podcast shows van anderen komen daarom ook steeds vaker crossfit experts aan het woord. Zelf luister ik veel naar de podcast van Tim Ferriss. Onder andere Kelly Starlet (mobiliteit) en Pavel Tsatsouine (krachttraining) aan het woord. 

Een andere tip. In The WOD Mix wordt niet gepraat. Dit is een podcast met dancemuziek om je workout op te doen. Erg leuk, maar daar heb je toch ook gewoon MP3’tjes, Spotify of YouTube voor?


Meer weten?

Deze artikelen schreef ik over CrossFit:

Deze podcasts vind je misschien wel interessant:

Welke app gebruik jij om je WOD te loggen?

Comments 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.