koffie cold brew

Cold brew coffee (koude koffie): recept, smaak & 6 tips

Peter Geen onderdeel van een categorie 3 Comments

Cold brew koffie. Wat is het & hoe smaakt het? Wil je cold brew coffee bestellen of zelf maken? Wat is het, hoe smaakt het en 6 tips om het te drinken.

Cold brew koffie

Dit was mijn eerste ervaring met cold brew koffie:

De fles vond ik echt fantastisch. Het was een doodshoofd. Het paste ook gewoon goed bij de rest van de zaak. Mijn vriendin en ik zaten in Revolver. Een hippe koffiezaak in Seminyak (Bali, Indonesië).

Ik had Cold Brew coffee besteld. De serveerster moest even glimlachen toen ze de koffie op de ijsklontjes schonk. In de Verenigde Staten is het helemaal een trend: koud gebrouwen koffie. Wat is dat eigenlijk?

Wat is Cold brew coffee?

Het was niet de allereerste keer. Een week eerder maakten we voor het eerst kennis met Cold Brew coffee. Dat was in Ubud (ook Bali). Daar geen flessen van doodshoofden trouwens.

De combinatie met de ijsklontjes maakt dat het iets weg heeft van whisky. Ten opzichte van normale koffie is het wat zoeter en minder bitter. Zeker als het warm is zoals in Indonesië is deze koffie lekker verfrissend.

De iets zoeterige smaak schijnt te komen vanwege de lagere zuurtegraad. Daarentegen bevat koud gebrouwen koffie gemiddeld meer caffeine dan normale koffie. 

Oorsprong Cold Brew coffee

Een andere naam voor Cold Brew is ook wel Cold Press. Het verschil met gewone koffie is de temperatuur van het water en daarmee eigenlijk ook de periode waarin het water door de koffie loopt. Om tot een goede koffie te komen duurt 12 uur of meer. 

Cold Brew is trouwens iets anders dan Iced Coffee. Dat laatste is namelijk koffie op de gewone (met heet water) manier gemaakt en vervolgens gekoeld. 

koffie cold brew

Zelf maken?

In de koffiezaken waar ik ben geweest hebben ze aparte systemen (Toddy) voor het maken van Cold Brew coffee. Maar, dat hoef je gelukkig niet zelf te maken. Met een grote maison jar (in ieder geval een glazen pot die je kan afsluiten), koffie, water en wat geduld kun je zelf ook Cold Brew coffee te maken. Geduld heb je nodig omdat de koffie en het koude water tussen de 18 en 24 uur nodig hebben om te mengen. 

Ik ga het binnenkort een keer proberen. Op de blog schrijf ik hoe het is gegaan en of het net zo lekker was als in Seminyak. 

Stappenplan

Cold brew coffee maken. Het enige dat je nog hebt is gemalen koffie, een glazen pot en water. 

#1 Koop de filterkoffie of maal zelf je koffie tot een grove substantie. In mijn eigen experiment kocht ik de Biologische koffie van de Albert Heijn. 

#2 Pak een glazen pot zoals een ‘mason jar’.

#3 Spoel de glazen pot uit met kokend heet water. Hiermee steriliseer je de pot. Maak de binnenkant droog.

#4 Vul de pot met ongeveer een achtste aan koffie. In een kleine maison jar die ik heb gebruikt zijn dat ongeveer 3 scheppen met een eetlepel.

#5 Giet koud water bij de koffie. Mix de water met de koffie door te roeren. 

#6 Doe de deksel op de pot. Laat het mengsel staan voor 18 tot 24 uur.

#7 Giet het mengsel in een andere pot. Gebruik daarvoor keukenpapier of koffiefilters. 

#8 Klaar!

Cold brew coffee is ongeveer 3 weken houdbaar in de koelkast. Zelf vind ik het best lekker, maar minder lekker dan de originele cold brew coffee. Anyway, het is goede manier om met deze manier van koffiezetten te beginnen. Heb jij je koffie klaar? 

cold brew coffee recept

Stap 1: de mason jar gevuld met koffie. 

cold brew koffie

Stap 2: de koffie 18 tot 24 uur laten staan.

Recept Cold brew coffee: 6 suggesties

Goed, je bent nu een dag verder. Ben je klaar om je eerste eigengemaakte Cold brew coffee te drinken? Hieronder een aantal suggesties om je koffie te drinken.

#1 Natural. Dit is heftiger dan een vierdubbele espresso. Mij niet gezien!

#2 Met koud water. Mijn reguliere keuze. 

#3 On the rocks. Met ijs dus. ‘s Ochtends met rinkelende ijsklontjes lijkt het net whiskey in je glas. Goed als jij je ook eens als Don Draper (Mad Men) wil voelen.

#4 Cold brew latte. Schenk een beetje melk bij je cold brew coffee. Niet zo bitter, heerlijk als alternatief voor je cappuccino. 

#5 Paleo latte. Schenk een wolkje kokosmelk bij je cold brew. Mijn voorkeur: Go Tan kokosmelk.

#6 Heet water (!). Nee, dit is geen gewone koffie. Koud gebrouwen en vervolgens weer warm drinken. Het klinkt complex en zo smaakt het ook. Voor de gevorderde cold brew coffee drinker. 

cold brew coffee recept

Nummer 3 in het zonlicht.

Jij? Heb je al eens cold brew coffee gedronken of zelf gemaakt? Hoe drink jij je cold brew het liefst? Laat het me weten in de comments!

Comments 3

  1. Dit klinkt echt goed! Ik ben een (iets te veel) koffiedrinker. Op vakantie had ik een ice-cappuccino van afgekoelde koffie. Omdat ik geen suiker eet en deze dranken worden volgestopt met suiker, smaakte het mij niet zo. Maar ik ben zeer benieuwd naar deze koffie, misschien in cappuccino vorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.