bulletproof coffee maken

Bulletproof Coffee maken: recept, 4 voordelen & alternatief

Peter Artikel 23 Comments

Bulletproof coffee maken recept. Hoe maak je een bulletproof coffee ‘s ochtends? In dit artikel met een korte video, laat ik je zien hoe je bulletproof coffee maakt. Ook schrijf ik in dit artikel waarom het zo’n goede ontbijtdrank is, een boost van je ochtend en hoe het je lichaam helpt bij ‘intermittent fasting’.

Inhoud van dit artikel:

 • Bulletproof coffee recept (inclusief een video)
 • Voordelen & kritiek
 • Hoe smaakt echte bulletproof coffee? (de ‘real deal’)
 • Mijn verhaal: kennismaking met bulletproof coffee? (hoe was dat?)
 • Bulletproof coffee op het werk (reacties van collega’s)

Plus, deze bonussen:

 • Bonus: mijn interview met de Volkskrant (met voor- en tegenstanders)
 • Bonus: 5 alternatieven voor echte bulletproof coffee koffie
 • Bonus: Bulletproof Thee (als je geen koffie drinkt)
 • Bonus: Blended Coffee Bar

Kortom, in dit artikel lees je alles over bulletproof coffee


Bulletproof coffee recept

Bulletproof coffee maken is simpel. Voor één kop bulletproof koffie heb je goede koffie nodig (voor 1 kop), één a twee eetlepels boter van grasgevoerde koeien en één a twee eetlepels MCT olie. Dit doe je bij elkaar in de blender en je bulletproof coffee is klaar. Een uitgebreid recept staat verderop in dit artikel.

Er zijn twee variabelen waar je zelf mee zult moeten testen. Of je één of twee eetlepels boter of MCT olie nodig hebt, is afhankelijk van hoe lang het duurt tot je trek krijgt. Normaal gesproken heb je tot de lunch totaal nergens last van. Krijg je eerder trek? Doe de volgende keer dan meer boter of MCT olie door de koffie.

De tweede variabele die je voor jezelf kan testen is de kwaliteit van de producten. Het allerbeste is natuurlijk dat je de upgraded koffie en de XCT olie van de Bulletproof Executive koopt [link onderin]. Dit is best prijzig, dus je kan experimenteren met andere koffie. Gebruik kokosolie als je MCT olie te duur vindt.

Tip: bespaar niet op de boter. Bij de supermarkt betaal je iets meer voor grasgevoerde boter, maar daar zitten de kosten niet in. Ik koop meestal de ongezouten grasboter bij de Natuurwinkel of Ekoplaza.

Video

In deze video laat ik je kort zien hoe je bulletproof coffee maakt.

Video over hoe je bulletproof coffee maakt


Wat zijn de voordelen van deze vorm van koffie?

Voordelen (4x)

De ingrediënten in de bulletproof coffee zijn niet zonder reden toegevoegd door Dave Asprey. In zijn boek ‘The bulletproof diet’ staat hoe zoektocht naar deze ochtendrank is ontstaan [link onderin]. In de Himalaya sterkte hij enorm aan door het drinken van thee met yakboter.

Als biohacker probeerde hij terug in de Verenigde Staten uit te zoeken hoe dat kwam. Daar ontstond bulletproof coffee. Maar hoe zit het met koffie, boter en olie. Waarom zitten deze ingrediënten in bulletproof coffee?

Dit schijnen de voordelen te zijn:

 1. Gelukkiger (goed voor je humeur)
 2. Goed voor je hersenen
 3. Staat van vetverbranding
 4. Spiergroei

De voordelen heb ik hieronder verder uitgewerkt.

1 Gelukkiger

Koffie is natuurlijk een uitstek een energiebooster door de cafeïne die er in zit. Maar er zijn nog meer voordelen aan koffie. Cafeïne verbetert de insulinegevoeligheid van je lichaam, waardoor je voedsel minder snel opslaat als vet. Daarnaast schijnt cafeïne ontstekingen in je hersenen tegen te gaan (het verlaagt het risico op ziektes als Alzheimer).

Koffie maakt je ook gelukkiger, omdat de cafeïne de aanmaak van hormonen serotonine en dopamine verhoogt.

Hoe zit het met de negatieve effecten van koffie? Die lijken vooral te komen door schimmels die in sommige koffie zitten. Als je dus koffie koopt, let er dan op dat je goede koffiebonen koopt of gebruikt.

2 Hersenen

Veel mensen zijn bang voor vetten. Onterecht. Vet maakt je niet vet. Zeker de goede vetten niet die in boter van grasgevoerde koeien zitten. In goede boter zitten antioxidanten, goede vetten en vitamines A, E, D en K. Daarnaast heb je de vetten nodig in boter om vitamines beter op te nemen.

Wat veel mensen zich ook niet realiseren is dat onze cellen, organen en hersenen zijn gemaakt van vetten. Je hersenen houden ook vooral van vet voor hun verbranding, boven eiwitten of koolhydraten. Tot slot is vet ook de basis van je zenuwstelsel, dit wordt myelin genoemd.

Hoe meer myelin, hoe sneller je denkt, volgens Dave Asprey.

Vet en je hersenen

Maar klopt dat wel? Begin 2016 organiseerde ik een Biohacking Meetup met Martijn van den Heuvel. Hij is onderzoeker bij het Dutch Connectome Lab. Een verslag van de Meetup over brainhacking staat onderin.

Drie kwartier voordat de meetup begon, liep ik met Martijn naar zaal 18 van Seats2Meet op Hoog-Catherijne op het station Utrecht Centraal. We spraken over de meetup en zijn werk bij het Dutch Connectome Lab.

Ik vroeg hem of hij op basis van zijn werk ook praktische tips heeft om je hersenen gezond en fit te houden. “Als ik nu op wintersport zou gaan, dan zou ik sowieso een helm dragen”, zei hij.

Ik vertelde hem dat ik bijna elke ochtend ontbijt met bulletproof coffee, oftewel koffie met grasboter en MCT olie (een extract van kokosolie). Hij moest lachen: “Vetten zijn inderdaad heel goed voor je. Je hersenen bestaan voor een groot deel uit vetten. Op de synapsen, de verbindingen tussen je neuronen, zit ook een klein vetlaagje”. 

Toch is Martijn niet overtuigd van het ontbijt voor biohackers.

“Als je boter op brood smeert, dan krijg je al die vetten ook gewoon binnen.”Martijn van den Heuvel (Dutch Connectome Lab)

Martijn: “Maar om nou boter door je koffie te mengen. Als je boter op brood smeert, dan krijg je al die vetten ook gewoon binnen.”

Iedereen die ik na afloop sprak was enthousiast over de meetup. Ik bedankte Martijn voor zijn komst en bood hem aan om nog een keer samen bulletproof coffee te drinken. Hij moest lachen: “Het lijkt me echt niet lekker, maar ik ben wel nieuwsgierig. Laten we dat afspreken!”

3 Vetverbranding

Er komt steeds meer onderzoek beschikbaar dat aantoont hoe belangrijk je darmflora is. Bepaalde bacteriepopulaties in je darmen zorgen dat je sneller vet verbrandt. De MCT olie helpt daarbij. Daarnaast zorgt de MCT olie ervoor dat je lichaam sneller in ketose komt.

Ketose is een staat waarin je lichaam bijna volledig op vetverbranding functioneert, in plaats van de verbranding van koolhydraten en suiker. Onderin staat een link van mijn artikel over het ketogeen dieet.

Vasten zonder moeite

Eerder schreef ik over de voordelen van de intermittent fasting, oftewel periodiek vasten [link onderin]. Het is goed voor je metabolisme en je krijgt meer mentale focus. Niet zonder reden hebben bodybuilders en biohackers het periodiek vasten omarmd. Als biohacker gebruikt Dave Asprey de bulletproof coffee om het periodiek vasten makkelijker te maken.

Dit wordt ook wel ‘Bulletproof Intermittent Fasting’ genoemd. Ondanks de boter en MCT olie in je bulletproof coffee blijft je lichaam in de ‘vastenstand’. De reden is dat je lichaam vet gebruikt voor energie (ketose). Je lichaam hoeft nog niet te starten met de verwerking en verbranding van eiwitten en koolhydraten. Eigenlijk eet je niet tussen het avondeten van de vorige dag en je lunch.

4 Spiergroei

Een onverwacht voordeel van Bulletproof Intermittent Fasting is dat je er gespierder van wordt. De reden, volgens Dave Asprey, is het proces dat mammalian target of rapamycin (mTOR) wordt genoemd. Dit proces helpt je spieren bij de verwerking van eiwitten. Je bouwt dus sneller spieren op. Je wil dit onderdrukken, want daarna treedt supercompensatie op.

Dit is zo bij sporten en krachttraining, je onderdrukt de mTOR en breekt je spieren af. Na de training knalt de mTOR op en bouwen je spieren zich op, maar net wat extra dan daarvoor. Kortom, je wordt sterker.

Het onderdrukken van mTOR kan dus door training, maar ook door intermittent fasting en door koffie. Combineer deze 3 krachten door te ‘s ochtends te sporten met bulletproof coffee en je wordt supersterk.

Gespierd zonder moeite en allemaal goede ingrediënten? Geen wonder dat celebs ook aan de bulletproof coffee gaan. Volgens dit artikel op Bloomberg zweren een aantal basketballers van de Los Angeles Lakers erbij [link onderin].

Maar ook acteur Brandon Routh (Superman), surfer Laird Hamilton, actrice Shailene Woodley (The Fault in Our Stars) en acteur Jeremy Piven (Entourage) zijn fan.

bulletproof coffee maken

Wat is de kritiek op bulletproof coffee?

Kritiek op bulletproof coffee

Er is ook flink wat kritiek op bulletproof coffee. Frans Kok (Wageningen Universiteit) vindt het geen superdrank. Volgens hem staan de 300 kilocalorieën van één kop voor een gewoon ontbijt en kun je er juist van aankomen in plaats van afvallen.

Mark Sisson is kritisch op het bulletproof intermittent fasting. Volgens hem is de definitie van vasten dat je überhaupt geen calorieën binnenkrijgt [link onderin].

Ik vind bulletproof coffee echt heerlijk als ontbijtdrank. Dat betekent elke ochtend starten met een kop bulletproof coffee. Ik vind het heerlijk. Ik merk dat het me een boost geeft, ik voel me scherp en gefocust.

“Een boost. Ik voel me scherp en gefocust.”

Ik heb totaal geen moeite om niet te eten tot aan de lunch. Zo rond twaalf uur a half één heb ik echt wel trek, maar tot die tijd gaat het prima.

Nog lekkerder vind ik een kop ‘s ochtends voordat ik ga sporten. Als we starten met de WOD (workout of the day) heb ik het idee dat de koffie me echt een energieshot heeft gegeven. Daarnaast kan ik ook gewoon steady doorgaan op de energie die uit de boter en de olie kom. Voor mij een ideale combinatie!

De koffie, grasboter en MCT olie in de blender.

In de blender


Hoe maak je het?

Recept bulletproof coffee

Dit is het recept:

Ingredienten

 1. 1 kop koffie (upgraded koffie van de bulletproof executive of goede biologische koffie)
 2. 1 a 2 eetlepels boter van grasgevoerde koeien (zoals Botergoud van Campina)
 3. 1 a 2 eetlepels MCT olie
 4. Een blender

Bereidingswijze:

 1. Zet de koffie.
 2. Optioneel: spoel de blender onder de warme kraan en droog deze daarna af. Daarmee koelt de koffie minder snel af.
 3. Giet de koffie in de blender
 4. Voeg de boter en de MCT olie toe in de blender
 5. Zet de blender aan zodat alles goed wordt gemixt
 6. Enjoy!
MCT olie en echte bulletproof coffee bonen!

Samen met grasboter zijn dit de ingrediënten voor bulletproof coffee.


Ik probeerde ook de originele koffie van het merk Bulletproof. Maakt dat een verschil?

Hoe smaakt echte bulletproof coffee?

Hoe smaakt echte bulletproof coffee? Echte bulletproof koffie bevat de koffiebonen van Dave Asprey en de speciale MCT olie. Is dat nou anders dan als je het zelf maakt met gewone filterkoffie, boter en kokosolie?

Bulletproof koffie is bedacht en ontwikkeld door Dave Asprey. Het gaat om geüpgraded koffie, namelijk met speciale bonen, grasboter en olie. Daarover heb je van alles kunnen lezen.

Waarom speciale bulletproof koffie?

Wat is er zo bijzonder aan bulletproof coffee? Volgens Dave Asprey zelf zijn de bonen “speciaal geselecteerd na een zoektocht van meer dan tien jaar”. Op het etiket zelf staat dat de bonen afkomstig zijn uit Centraal Amerika, geen gifstoffen bevatten en op een relatief grote hoogte groeien.

De bonen zijn afkomstig van een gebied en worden niet gemengd met andere bonen. Vervolgens worden de bonen verwerkt volgens het “Bulletproof Process”.

Wat dit nou precies betekent, wordt niet beschreven.

Waarom MCT olie?

In eerdere versies van bulletproof coffee voegde ik behalve grasboter ook kokosolie toe aan de mix. Nog beter is om MCT olie te gebruiken. Zo staat het ook in het originele recept van Dave Asprey. Waar staat MCT voor? MCT betekent ‘medium-chain triglycerides’ oftewel middellange keten vetzuren.

Het is een extract van kokosolie. De voordelen? Je lichaam gebruikt de olie direct als energie en slaat het vet niet op. Het versnelt je metabolisme en het is goed voor je vetverbranding [link onderin].

Proef het verschil!

De vorige keer maakte ik gewone bulletproof koffie of ‘yak koffie‘ zoals een collega het noemde. Of zal diegene wellicht ‘jak’ bedoelen? Nu ging ik aan de slag met het originele recept. Het verschil? De koffie proefde ik eerst apart zonder de boter en de olie.

Ik vond de smaak scherper, sterker en met meer aroma’s dan andere koffie.

Het eindresultaat nadat ik de koffie in de blender heb gemixt met grasboter en MCT olie? Ik vond het lekkerder. Het smaakte iets meer in de richting van chocolademelk, de dronk was zachter en minder zwaar dan anders. Mijn vriendin: “Het smaakt fluweelzacht. Lekker!”

Het eindresultaat!

Het resultaat!


Hieronder een kort verhaal hoe het allemaal voor mij begon.

Mijn verhaal over hoe het begon

“Hoe maak je ‘bullet proof’ coffee? Bulletproof coffee wordt steeds populairder in Nederland. Maar hoe maak je dat nou zelf?” Het is 2013 en ik ga op onderzoek uit.

Bulletproof coffee is ontwikkeld door Dave Asprey. Hij is een succesvolle ondernemer in Silicon Valley en eigenaar van een bedrijf die voeding en supplementen verkoopt. Hij noemt zichzelf een biohacker. Net als Timothy Ferriss doet hij experimenten om zijn eten, sporten en leven te verbeteren.

De blog van Dave volg ik een tijdje. Sinds in aanraking kwam met de Primal/Paleo lifestyle begon ik ook te horen over de ‘bulletproof executive’. Als koffieliefhebber was ik daarom ook erg geïnteresseerd in het concept van bulletproof coffee.

Het verhaal op de website van Dave Asprey is dat hij bulletproof coffee ontdekte, toen hij de berg Mount Kailash aan het beklimmen was in Tibet. Hij knapte op van een grote kop thee met yak boter. Vervolgens legde hij de verbinding met zijn favoriete ochtenddrank: koffie. Koffie en goede vetten zijn supergoed voor je energie en gezondheid!

Volgens de oorspronkelijke instructies op de blog van Dave bestaat bullet proof coffee uit vier stappen.

 1. Zet een grote pot goede koffie van ongeveer een halve liter
 2. Voeg maximaal 80 gram boter toe van koeien die alleen gras hebben gegeten (‘grass fed’)
 3. Voeg 30 milliliter MCT olie toe
 4. Mix de koffie, boter en olie in een blender

De aanbevolen ingrediënten heb ik zelf niet in huis. Uiteraard kun je de juiste koffie, boter, olie en blender wel bij Dave Asprey bestellen…

Ik ben daarom begonnen met een grote kop filterkoffie van Douwe Egberts. In plaats van de voorgeschreven boter, gebruik ik de ongezouten roomboter van de Albert Heijn. MCT olie heb ik niet, dus in plaats daarvan voeg ik kokosolie toe aan mijn koffie. Tot slot roer ik met een lepel de mix door elkaar.

Een goede kennismaking met bulletproof coffee! Maar niet zo lekker als het echte werk, met goede koffie, MCT olie en een blender.

Wetenschappers

Voedingswetenschapper en vetspecialist Marianne Geleijnse van de Universiteit van Wageningen is kritisch. “Voor iemand op kantoor is zo’n calorierijke drank helemaal niet nodig. Op de lange termijn dragen de vele calorieën van bulletproof coffee juist bij aan vetproductie”.

De positieve effecten van grasboter en kokosolie noemt mevrouw Geleijnse flauwekul. “Enkele proeven hebben aangetoond dat de dieren afvielen door hoge hoeveelheden CIA (gunstig vetzuur dat meer in grasboter zit), maar voor mensen zijn nooit gunstige effecten aangetoond”.

“Ik had het ‘s ochtends gedronken en heb de rest van de dag niets meer gehad.”Ed Sheeran

Niet alleen ik drink regelmatig bulletproof coffee. Ook zanger Ed Sheeran zweert erbij. “Ik had het ‘s ochtends gedronken en heb de rest van de dag niets meer gehad.” Naast Ed Sheeran schijnen de basketballers van de LA Lakers ook groot fan te zijn van dit ‘powerontbijt’.

bulletproof coffee maken

Een kop van boven


Hoe reageren collega’s?

Reacties op het werk [BONUS]

“Mensen die ik er over vertelde, hadden het over twee dingen”, vertelde mijn collega Hans. “Ten eerste is het verschrikkelijk vies en ten tweede zit je daarna de hele ochtend op de wc”. Ik trakteerde mijn collega’s op bulletproof coffee. Wat waren de reacties?

“Zit je dan de hele ochtend op het toilet?”Hans

Vorige week vrijdag was het dan zover. Hans leest regelmatig mijn blogs over bulletproof coffee. Hij vertelde me dat hij om zich heen ook steeds meer mensen hierover hoort. Hij vroeg me om een keer de koffie op het werk te maken.

Ik werk voor een adviesbureau en net als mijn collega’s ben ik doordeweeks veel bij klanten. Vrijdag is net als veel andere bureaus vaak een kantoordag. Zo ook vorige week. Sterker nog, we hadden een workshop van een dag. Een ideaal moment om mijn collega’s kennis te laten maken met bulletproof coffee.

Hans: “Ik ben eigenlijk wel op zoek naar een goed ontbijt. ‘s Ochtends pak ik vaak twee rijstwafels mee in de auto. Maar dat is het dan. Ik ben benieuwd of bulletproof coffee een oplossing is”.

Ik had hem al lekker gemaakt met het power ontbijt dat bulletproof coffee voor mij is. Daarom nam ik mijn koffiezetapparaat, blender, bulletproof koffie en MCT olie mee in de auto.

Wat waren de reacties van de collega’s die bulletproof coffee dronken? De eerste collega had dus gehoord dat het vies zou zijn en dat hij de hele ochtend op het toilet zou moeten zitten. “Daar is niets van waar. Het is wel wat vettig op je gehemelte, maar dat trekt al snel weg”.

Ook had hij helemaal geen problemen met zijn darmen.

bulletproof coffee op kantoor

Collega Hans

bulletproof koffie op werk

Collega Juul

De smaak viel alleszins mee. Cloudia: “Het smaakt een beetje als cappuccino. Het is lekkerder dan ik dacht”. Hoe het zit met het effect van de koffie?

“Het is lekkerder dan ik dacht.”

Frank: “Ik had helemaal geen behoefte om te snoepen. Je voelt je lekker verzadigd voor een lange tijd”.

Nadelen waren er ook. Hans: “Ik zie dat je koffie moet zetten en de ingrediënten dan samen in de blender doet. Voor mij is dat teveel gedoe ‘s ochtends.”

Voor mij is dat niet zo. Ik zet de avond van te voren vaak al alles klaar. Als ik wakker wordt, dan zet ik direct de koffie aan. Als ik mijn tanden heb gepoetst en me heb omgekleed, dan is de koffie klaar. Ik doe de MCT olie en de boter in de blender, voeg de koffie toe en …. klaar!

Snel, lekker en energiek


In 2014 schreef de Volkskrant een stuk over bulletproof coffee waarin ik werd geïnterviewd.

Volkskrant [BONUS]

In oktober 2014 stond ik in de Volkskrant [link onderin]. Het artikel ging over ‘bulletproof coffee’ wat ik bijna elke ochtend drink, waar ik regelmatig over vertel en over praat. Naast mezelf werd voedingswetenschapper Marianne Geleijnse geïnterviewd.

Ik had een tijdje met de journalist gesproken over wat ik bulletproof coffee vind, wanneer ik het drink en waarom ik het drink. In de Volkskrant: “Ik weet nog niet of het bijgeloof is. Maar ik voel me er altijd supergoed door en krijg er energie van om te gaan sporten. Doordeweeks drink ik gewone koffie of thee, want op mijn werk is er geen blender. Ik ontbijt er overigens gewoon bij, bulletproof coffee zonder ontbijt is mij te heftig”.

UPDATE: inmiddels doe ik dat niet meer. Ik kan prima een hele ochtend of een hele dag met één kop bulletproof coffee doen.

interview bulletproof coffee

Artikel Volkskrant over bulletproof coffee


Wat zijn alternatieven voor de bulletproof coffee van het merk Bulletproof?

Alternatieven bulletproof coffee [BONUS]

Ok, je hebt dus de ‘real deal’ en mijn eerste kennismaking met gewone koffie, olie, boter en een lepeltje om te roeren. Zoals ik al schreef, de echte bulletproof coffee koffie in een blender gemixt is dus het lekkerste.

Maar. Het is wel wat prijzig. Daarom ging ik op op onderzoek uit. De andere twee ingrediënten van de Bulletproof Coffee bleven gelijk: grasboter en MCT olie.

 1. Moyee Coffee
 2. Simon Levelt koffie
 3. Albert Heijn koffie
 4. Jumbo kofffie

1 Moyee coffee

Wil je toch koffie drinken? Koffie van Moyee is het beste alternatief dat ik tot nu toe heb gevonden. De koffie is fairchain, waarmee ze claimen nog beter voor de koffieboeren te zijn dan fairtrade. Daarnaast is de koffie biologisch en is het ‘single estate’. Net als de originele bulletproof koffie wordt dus geen mix gemaakt van bonen van allerlei verschillende plantages. De bonen van Moyee komen uit Ethiopië.

De echte test dan: is de koffie lekker en heb ik tot de lunch geen trek?

Ja en ja.

Moyee coffee heb je momenteel in twee smaken: Limu & Jimma en 100% Limu. Je kan ze bestellen als bonen, voor je espressomachine en als snelfilter. Zelf vond ik de Limu & Jimma het lekkerste. Die smaak was iets ronder en minder fel dan de 100% Limu.

alternatieven bulletproof coffee

De zakken Moyee coffee

2 Simon Levelt koffie

De Simon Levelt is bij uitstek een zaak voor goede koffie (en thee). Ik ging daarom langs bij de vestiging in Amersfoort om te vragen naar goede biologische koffie die ik kon mengen met grasboter en MCT olie. De ene verkoopster schoot in de lach.

De andere was serieus en vroeg of ik “dan ook aan het paleo dieet deed”.

Ok, terug naar de koffie. Ze adviseerde me een van de biologische koffie’s te kiezen. Omdat de vakantie naar Indonesië al geboekt was, kocht ik een zak met gemalen Gayo Blue Mountain bonen uit Sumatra.

De testresultaten? De koffie is kruidiger (haast een beetje aards), maar wel wat minder vol en soepel dan de koffie van Moyee. Daarnaast is de koffie niet ‘single estate’, een klein minpuntje. Maar net als bij de Moyee koffie had ik tot de lunch absoluut geen trek. Een goede nummer 2 dus, wat koffie betreft.

3 Biologische koffie Albert Heijn

Een derde alternatief is de koffie van de Albert Heijn. Niet het huismerk of een pak Douwe Egberts. Ik koos voor de biologische koffie van Perla. Perla is het huismerk van Albert Heijn. De koffie is verbouwd door UTZ gecertificeerde boeren. UTZ is een internationaal keurmerk voor eerlijke handel. Deze boeren gebruiken bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen en ze garanderen goede werkomstandigheden voor de werknemers.

Wat ik minder goed vind aan de koffie is dat het onduidelijk is welke bonen in de verpakking zitten en waar de koffie wordt verbouwd. Naar alle waarschijnlijk is het dan ook een ‘blend’ van verschillende koffiebonen, anders zouden ze dat wel op de verpakking zetten.

De smaak vind ik op zich wel redelijk. Het is wat vlakker en minder uitgesproken dan de koffie van Moyee en Simon Levelt. Ik merk ook dat ik wat eerder trek krijg als ik deze koffie gebruik voor het maken van mijn bulletproof coffee.

simon levelt bulletproof

Links de koffie van Albert Heijn, rechts een zak van de Simon Levelt met Gayo Blue Mountain koffie

4 Huismerk Jumbo

Wat is tip 4 dan?

Nou, eerlijk gezegd is dit een tip om niet te kopen. Ik probeerde de biologische koffie van de Jumbo. Qua smaak lijkt de koffie best wel op die van de Albert Heijn. Maar ik kreeg rond een uur of 11 al een enorm knorrende maag en ik had moeite om me te concentreren.

Heb ik de zak weggegooid?

Nee, ik ben een zuinige Nederlander. Zonder gekheid, ik gebruik deze koffie nu als ik ga sporten. Niet als ik ga werken. Ik drink namelijk ook vaak bulletproof coffee voor ik naar crossfit ga. In dat geval werkt de caffeine in combinatie met de boter en olie prima als brandstof om hard op te gaan.

Zelfs de biologische koffie van de Jumbo. Maar na de training eet ik meestal weer wat bij om mijn spieren van energie te voorzien. Voor lichamelijke activiteit in plaats van mentale inspanning zou je deze koffie dus wel kunnen drinken.

Welke koffie heb jij geprobeerd? Of zweer je bij het origineel? Laat het me weten in de comments.


Drink je geen koffie, bijvoorbeeld omdat je niet goed reageert op de cafeïne, of gewoon omdat je de smaak van koffie niet lekker vindt? Dan is Bulletproof Thee een optie.

Bulletproof thee [BONUS]

In het boek ‘Bulletproof dieet’ [link onderin] staat een lekker alternatief voor koffie, namelijk de ‘no-coffee vanilla latte’. Je brengt water aan de kook (ongeveer 500 milliliter). Je doet het water in de blender. Daar voeg je aan toe: 2 eetlepels grasboter, 1 theelepel vanillepoeder, 2 eetlepels MCT olie (of kokosolie) en eventueel een mespuntje stevia. Doe de blender aan en je ‘no-coffee vanilla latte’ is klaar.

Heb je zin om de ‘no-coffee vanilla latte’ te proberen uit het boek ‘Bulletproof Diet’? Hieronder staat het recept.

Ingrediënten:

 • 500 milliliter water
 • 2 eetlepels grasboter
 • 2 eetlepels MCT olie
 • 1 theelepel vanillepoeder
 • mespunt stevia

Bereidingswijze:

 1. Kook het water
 2. Doe de boter, olie, stevia en vanillepoeder in de blender
 3. Doe het gekookte water in de blender
 4. Zet de blender aan
 5. Schenk de bulletproof thee in een glas of mok

Extra:

 • Ook lekker is om kaneelpoeder te gebruiken in plaats van vanillepoeder
 • Je kan ook kokosolie gebruiken in plaats van MCT olie
bulletproof coffee alternatief

Bulletproof Thee


In 2015 hebben mijn vriendin en ik een tijdje een zogenaamde Blended Coffee Bar gehad. Daarmee stonden we op evenementen zoals CrossFit wedstrijden om onder andere bulletproof coffee te verkopen. UPDATE: tegenwoordig doen we dit niet meer.

Blended Coffee Bar [BONUS]

Wat doe je als je iets wil wat er nog niet is? Juist, dan ga je het zelf doen. Ik en mijn vriendin drinken al een lange tijd regelmatig bulletproof coffee voor ons ontbijt. Maar ook zelfgemaakte bottenbouillon in de middag of lekkere paleo bananenbrood uit de oven. Maar waar kun je bulletproof coffee bestellen?

Nergens.

Dus wij zijn een Blended Coffee Bar begonnen. Omdat het kan.

Video! Blended Coffee Bar

We stonden bij een Crossfit evenement. In de onderstaande video vertel ik je meer over Black Box Blended Coffee Bar.

Black Box Blended Coffee Bar

Begrijp me niet verkeerd. Bloggen vind ik hartstikke leuk. Niet alleen het typen van de artikelen achter mijn laptop, maar ook het maken van foto’s en video’s, het praten met andere geïnteresseerden en het spreken op evenementen. Maar soms is het nog best veel achter de computer zitten.

Daarom kwamen we met het idee om zelf een pop-up koffiezaak te beginnen waar we bulletproof coffee verkopen, maar ook gewone koffie en thee. Niet alleen dranken overigens, we verkopen ook paleo bananenbrood.

Evenementen waar we stonden

Het concept is nu (nog) pop-up. Dat wil zeggen dat we met onze koffiebar staan op evenementen. Ondertussen we er twee gehad. Ik moet zeggen het smaakt naar meer! Op onze eigen Super Lifestyle Summit waren de meeste bezoekers wel bekend met bulletproof coffee. Een week later stonden we op het CrossFit evenement ‘Meet me at the Bar’. Binnen Crossfit is  bulletproof coffee ook al behoorlijk bekend, dus we kregen gedurende de dag een heleboel aanloop van mensen.

Maar ook mensen die bulletproof coffee niet kenden. Zij werden door vrienden naar onze stand gestuurd. “We hoorden dat jullie hele lekkere koffie hebben” hoorden we dan. Iedereen was heel enthousiast toen ze het daarna ook proefden. Het allerleukste is om door te praten over de filosofie achter de koffie en waar ik met de blog mee bezig ben.

Black Box koffiebar

Met Susan bij Meet me at the Bar


Meer lezen

Dit zijn gerelateerde artikelen die ik heb geschreven:

Wil je het zelf een keer proberen?

Interviews met mij over dit onderwerp:

 • Artikel:Wonderdrank: boter door de koffie zou energie geven en helpen afvallen (Volkskrant)

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Jij? Drink jij al bulletproof coffee? Thuis of ook op je werk? Laat het me weten in de comments!

Comments 23

 1. Pingback: Bulletproof koffie | Juist Just blog

 2. Hallo
  Kan ik bullet koffie ook een uurtje na mijn ontbijt drinken en kan ik het ook van caffeinevrije koffie maken.
  Ik wil het gaan drinken om af te vallen in combinatie met een kh arm dieet.
  Groetjes Elly

  1. Hallo Elly,
   Dat kan zeker, al merk ik wel de voordelen van de caffeine + de vetten.
   Een goede variant is om de thee te gebruiken, bijvoorbeeld groene thee.
   Laat me weten als je het hebt geprobeerd!
   Peter

   1. Als je groene thee gebruikt, welk merk kan je dan het beste nemen en hoeveel thee gebruik je voor bullet thee? En is groene thee het beste alternatief voor bullet Coffee? Heb wel eens van chia thee gehoord.

 3. Pingback: WOD 24 juli ’16

 4. Heb al een keer bulletproof koffie mogen proeven van een voormalige prof pokeraar uit de USA. hij gebruikte het toentertijd ook om lang en helder van geest te blijven. Ik werkte na die koffie met gemak 4 uur onafgebroken zonder eetlust of vermoeid te raken. de vetten zijn trouwens ook goed voor mijn hersenen; ik heb 2 jaar geleden een CVA gehad. Komt dus goed uit.
  David Asprey benoemd de specifieke koffie, maar hier in Europa zijn de koffiesoorten veel beter van kwaliteit vanwege de hogere restricties van gifstoffen. Speciale koffie hoef je dus niet te gebruiken. Wel een volle en lekkere soort zoals je hierboven al vermeldde.

 5. Dank je wel voor je artikel en je uitgebreide zoektocht naar lekkere en betaalbare bulletproof koffie.
  Ik drink het zelf nu een paar dagen en WAT een verschil!!! Helder, focus en meer energie.
  De zak Bulletproof koffie van Dave Asprey is bijna leeg. Zodoende was ik aan het googelen naar een betaalbaarder alternatief en kwam ik op jouw website. Dus morgen even naar Simon Levelt of bij Moyen online bestellen.
  Of heb je inmiddels nog betere variaties gevonden?

  1. Hi Martine,
   Ik switch nu zelf een beetje tussen Simon Levelt (hun biologische huismelange of als ze een single origin aanbieding hebben), de biologische koffie van de Albert Heijn en (als ik mezelf mag verwennen): Kimera Coffee. Dat importeer ik uit Engeland en bevat nog allerlei extra nootropics.
   Peter

 6. Hi Peter,

  Dank voor je uitgebreide artikel!

  Ik ben vandaag voor het eerst begonnen met de Bulletproof koffie en de smaak valt iig niet tegen. Ik heb wel gewone filterkoffie gebruikt, gecombineerd met grasboter en kokosolie (om eens te testen).

  Ik zie dat de Moyee koffie ongeveer de helft goedkoper is dan de echte Bulletproof koffie (22 EUR voor 1 KG vs 52 EUR). Is de prijs vooral de reden dat jij nu andere koffie’s gebruikt? Of vind je de andere koffies ook lekkerder etc?

 7. De grasboter van Campina is geen boter van grasgevoerde koeien helaas. Campina probeert je te doen geloven dat grasboter iets anders is, maar het is hetzelfde als alle andere boter. (Wel stukken beter dan margarine of halvarine in elk geval).
  Lees hier meer: https://schotsehooglanders.nl/de-grasboter-affaire/
  Je kunt in de supermarkt geen boter kopen van koeien die grasgevoerd zijn. Je moet daarvoor naar een biologische winkel of naar de biologische boer. De meeste koeien die wel in een weiland komen, eten in de winter (en vaak ook voor een heel groot gedeelte de rest van het jaar) soja.

  1. net zoals weidemelk ook gewoon bedrog is. men gooit alle melk bij elkaar zonder onderscheid en plakt er etiket weidemelk op. dat zou verboden moeten worden wegens ernstige en opzettelijke misleiding.

   bovendien is alle boter uit de winkel gepasteuriseerd. ik heb wel een adres voor rauwmelkse boter (en kaas), maar ik weet dat de koeien binnen (moeten) blijven. zal nog eens nagaan wat ze precies te eten krijgen.

   en dan dat eeuwige gezeur over de calorien in vet. als je wilt afvallen moet je vet eten. in het begin van de vorige eeuw wist men dat al, maar die wetenschap is zo vaak ondergeschoffeld. en dat wetenschappers blijkbaar niet de moeite nemen wat oudere literatuur tot zich te nemen blijft mij verbazen. en iedereen wordt maar dikker en zieker.
   wat ik las over paleo ging toch ook vaak over nadruk op mager vlees etc. zou ik niet doen hoor!
   hartelijke groet,
   joanne

 8. Pingback: Warrior coffee met MCT oil voor productiviteit, focus, energie

 9. Beste Peter,
  Ik probeer af te vallen, maar dat gebeurt niet.
  Ik doe wel een scheutje koffie room bij de bulletproof koffie. En eet een af en toe kaas en champignons. Ik heb bovenstaande nu goed doorgelezen en zal nog wat strenger voor mezelf worden. Heb jij nog tips waarmee ik kan afvallen?

  1. Hi Johanna,

   De beste bron als het gaat om afslanken vind ik instituut Chivo en de vitaliteitscoaches die daar worden opgeleid.
   Het gaat vooral om energiebalans en calorierestrictie.

   Je kan bijvoorbeeld luisteren naar mijn podcast interview met Chi Chiu, de oprichter van Chivo.
   De podcast staat hierbij: https://biohackingimpact.nl/afleveringen
   Luister naar aflevering 10 en 52!

   Succes,

   Peter

  1. Kan je mct olie weglaten?? Ben nu 5 dagen bezig en heel erg misseljk gebruik steeds minder mct olie zelfs maar een klein theelepeltje en dan nog steeds misselijk.

 10. Beste Peter, ik heb in een programma gezien dat je Bullet Coffee kan drinken of in plaats daarvan een protein shake. Zeker omdat ik s’morgens train zou dat net ff een boost kunnen geven na of voor een training.
  Ik drink geen koffie en wilde daarom de shake proberen, heb je daar misschien ook een recept voor? (Ik ben lactose-intolerant helaas)
  En ik las dat je ook een variant met groene thee kan maken, maar helaas kon ik daar geen reactie op terug vinden

 11. Ik hou van koffie maar mag door een ziekte geen cafeïne meer drinken
  Doe zelf het Keto dieet, gebruik op dit moment decaf oploskoffie van Ah.
  Lust absoluut geen thee

 12. Hallo Peter,

  je geeft aan het beste de XCT oil van bulletproof te gebruiken maar dat is een blend van C8 en C10. Ik dacht juist dat je aangaf het beste de C8 te gebruiken dus dan beter toch de Brain Octane van bullet Proof want die is 100% C8 gemaakt van kokosnoten.

  Kan je ook een mct olie gebruiken van een blend van kokosnoten en raapzaadolie? (kokosolie 60%, raapzaadolie 40%). is wel 100% C8.

  Ik wil de mct gaan gebruiken voor in de koffie…

  1. Kan je de (grasgevoerd) roomboter ook vervangen voor (grasgevoerd) Ghee-Easy Ghee Easy?

   voor in de bullit proof koffie voornamelijk dan…

   Ghee Easy wordt gemaakt van biologische Hollandse boter, wat afkomstig is van uitsluitend grasgevoerde koeien.
   Ghee valt onder de verzadigde vetten maar bevat net als kokosolie een bijzonder type vetzuur: korte-keten vetzuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.