bloed geven voordelen

Bloeddonor worden. Eisen, 3 voordelen & 3 tips!

Peter Artikel 5 Comments

Bloeddonor. Wil je bloeddonor worden? Wat zijn de eisen voor een bloeddonor? Wat zijn 3 voordelen van bloed doneren? Je leeft langer, helpt andere mensen langer leven en je krijgt een regelmatige check-up. Wat zijn 3 tips voor als je bloed wil geven bij de bloedbank? Inclusief een video verslag van bloed geven!

Bloeddonor worden

Wil je bloeddonor worden? Je kan jezelf aanmelden bij Sanquin (voorheen: de bloedbank). In bijna elke stad in Nederland is een zogenaamde afnamelocatie. Er zijn wel een aantal voorwaarden voor als je bloed wil geven. Je moet ouder dan 18 jaar en jonger dan 65 jaar zijn. Daarnaast moet je meer dan 50 kilo wegen.

Verder mag je ook geen bloed geven als je ooit bloed hebt ontvangen, na 1980 zelf een bloedtransfusie hebt ontvangen, tussen 1980 en 1996 in het Verenigd Koninkrijk bent geweest of als je een ernstige ziekte hebt gehad. Onderin dit artikel, staat een link waar je een test kan doen of jij geschikt bent als bloeddonor.

Eisen

Daarnaast moet je voor elke keuring een vragenlijst invullen. Na je eerste keuring moet je een klein beetje bloed geven. Normaal is dat een halve liter, maar de eerste keer zijn dat drie kleine buisjes. Naast dat je zelf de vragenlijst moet invullen en nog langs een keuringsarts gaat (zie voordeel #2 verderop), wordt je bloed dus gecontroleerd. Dat is overigens elke keer zo als je bloed gaat geven.

Je krijgt trouwens ongeveer 2 tot 3 keer per jaar een oproep. De meeste mensen denken dat je mag komen als je zin hebt, maar je lichaam heeft even tijd nodig om weer opnieuw bloed aan te maken. Nadat je een oproep hebt ontvangen, kun jij bij tijdens de openingstijden bij je bloedbank binnen lopen. Dat geldt overigens niet voor plasma donoren.

Video bloed geven

Ik maakte deze video over bloed geven. Bekijk de video hieronder:

Video over de voordelen van bloed geven en hoe het werkt!

Plasma donor

Je kunt ook plasma geven. Dat werkt iets anders dan ‘gewoon’ bloed geven. Je zit ook aan een machine die het bloed uit je lichaam haalt en het er weer in stopt.

Je maakt een afspraak om bloed te geven en je hebt ook voorrang bij bijvoorbeeld de controles. Dat komt omdat je vaker geeft (bijvoorbeeld elke maand) en omdat het langer duurt dan gewoon bloed geven. Na 5x gewoon bloed geven, kun je beginnen met plasma geven.


Bloed geven voordelen (3x)

Waarom zou je bloeddonor willen worden? Ik ben zelf nu een aantal jaren bloeddonor. Wat zijn de 3 voordelen van bloed donatie?

 1. Langer leven
 2. Periodieke test
 3. Andere mensen helpen

De voordelen zijn hieronder uitgewerkt, plus 3 tips als je bloed gaat geven.

1 Gezond

Het bewijs is wetenschappelijk nog niet helemaal rond, maar de voortekenen zijn dat bloed geven zorgt dat je langer leeft.

In zijn boek ‘The four hour body’ [link onderin] schrijft Timothy Ferris over de positieve effecten van bloed doneren voor je lichaam. De reden hiervoor is ijzer. Doktor Perls van de Universiteit van Boston wordt aangehaald.  Hij is van mening dat ijzer een kritieke factor in het vermogen van lichaamscellen is om vrije radicale te produceren.

“Vrouwen leven langer dan mannen, omdat ze eens per maand wat bloed verliezen.”Doktor Perls

Volgens hem is minder ijzer in je lichaam goed voor je. Sterker nog, volgens hem is dat de belangrijkste reden waarom vrouwen langer leven dan mannen. Vrouwen verliezen door hun cyclus één keer per maand bloed. Iets dat misschien gezond voor je is.

Minder ijzer in je bloed

Het reduceren van ijzer in je bloed zorgt ervoor dat je insulinegevoeligheid verbeterd, maar het schijnt ook sterfte door kanker terug te dringen. Een tweede argument is dat er een hoge correlatie is tussen hoge ijzervoorraden en een toename van hartaanvallen bij gezonde mannen. Tot slot correleert bloed geven negatief met cardiovasculaire ziekten [link onderin].

Voordelen bloed doneren

Na het bloed geven

2 Regelmatige check-up

Een ander voordeel van bloed doneren is dat je vooraf een kleine keuring krijgt. Je bloeddruk en het ijzergehalte in je bloed wordt gemeten. Op 22 mei had ik een bloeddruk van 148 (bovendruk) en 75 (onderdruk). Mijn polsslag in rust was 47 slagen per minuut.

Omdat je periodiek wordt opgeroepen om bloed te geven kun je op deze manier makkelijk bijhouden hoe je bloeddruk zich ontwikkelt door de tijd.

Hemoglobine meten

Hemoglobine is een molecuul in de rode bloedcel, dat zuurstof en koolstofdioxide in bloed transporteert. Een volwassene heeft tussen de 600 en 800 gram hemoglobine. Dit bevat weer ongeveer 2,5 gram ijzer.

Aan de hand van de hemoglobine waarde kun je  het ijzergehalte in je bloed afleiden. Als je waarde te laag is, mag je geen bloed doneren. Voor mannen moet deze waarde tussen de 8,5 en 11 zitten; voor vrouwen tussen de 7,5 en 10.

Een abnormaal hoge waarde kan overigens wijzen op dopinggebruik. Met een hoog gehalte hemoglobine is je zuurstofopname hoger en kun je dus beter presteren.  Een lage waarde wijst op bloedarmoede.

De hemoglobine waarde moet tussen de 8,5 en 11 (mannen) of 7,5 en 10 (vrouwen) zitten

Bij de keuring door de bloedbank wordt het ijzergehalte in je bloed gemeten. Op 5 december 2012 ben ik voor de eerste keer gekeurd om bloed te mogen geven.  Het hemoglobinegehalte in mijn bloed bedroeg destijds 10 mmol/liter. Eigenlijk hang ik altijd wel rond die waarde, meestal nog iets lager. Gemiddeld gezien zit ik vaak tussen de 8 en 10.

3 Andere mensen helpen

Het derde voordeel van bloeddonatie is om andere mensen te helpen. De bloedbank gebruikt het bloed vooral voor mensen die tijdens een zware operatie of een ongeval bloed hebben verloren. Een andere groep patiënten heeft bloed nodig als ze een ziekte hebben, die het bloed of het aanmaken van bloed aantast. Hierbij kun je denken aan leukemie.

Als ik bloed geef, dan word ik hier ook altijd aan herinnerd. De verpleegsters die het bloed bij me afnemen die bedanken me namelijk altijd hartelijk als ik weer ben geweest.


Tips voor bloeddonor (3x)

Mijn eigen cadeau na het geven van bloed, is dat ik altijd een roze koek of stroopwafel mag eten na afloop. Meestal eet ik dat soort koeken niet, maar na het geven van bloed vind ik dat het wel mag van mezelf. Eerlijk is eerlijk: het smaakt me dan altijd heel goed.

Maar misschien komt dat ook omdat ik net een goede daad heb verricht (zie voordeel #3).

Tot slot. Nog 3 tips als je bloed wil geven: zorg dat je genoeg water drinkt (#1), dat je de tijd hebt en dat jij je niet hoeft te haasten (#2) en dat je goed eet van te voren (#3).

Voor de rest word je altijd wel goed, rustig en kundig begeleidt door het personeel van de bloedbank. Ook als je vragen hebt, dan zijn ze graag bereid om een antwoord te geven.


Meer weten?

Wil je meer weten over bloed geven? Dit zijn interne links:

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt.

Geef jij ook bloed? Waarom wel of waarom niet?  Laat een reactie achter!

Comments 5

 1. Pingback: Resultaten van mijn bloedwaardentest - Project: leven

 2. Dankjewel voor dit artikel!
  Ik ben gisteren voor het eerst bij de bloedbank geweest om mijn bloed te laten testen. Ik wilde graag donor worden zodat ik iets bijdraag voor mijn medemensen, maar ook om mijn eigen waarden te weten, uit interesse.
  Het ging helemaal prima, alleen heb ik nu een beetje een zere elleboog. Misschien ook omdat ik meteen daarna dansles had. Hoe zit dat bij jou, heb je erna last van je arm?
  (Als ik echt een halve liter ga geven ga ik daarna uiteraard niet iets sportiefs doen)

  Ik moet wel toegeven, op dat moment ging alles prima, maar nu een dag later ben ik wel een beetje misselijk als ik eraan terugdenk… Het is toch wel echt raar om je eigen bloed voorbij te zien komen!!

  Interessant dat je een laag ijzergehalte als iets goeds aanhaalt, zo had ik er nooit over nagedacht.

  Binnenkort ontvang ik (als alles goed is) de eerste oproep, ik ben heel benieuwd hoe die gaat.

  1. Hi Roos,
   De eerste keren had ik ook wat last van mijn arm (waar ze hadden geprikt). Ondertussen merk ik er niets meer van.
   Hoe was het?
   Peter

 3. André.
  Je kan heel veel tattoos hebben en nogsteeds doneren. Alleen wanneer je een nieuwe hebt laten zetten moet je 6 maanden wachten tot je weer opnieuw kan doneren ivm infecties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.