Bloed testen zonder huisarts: review, ervaring & uitslag

Peter Artikel 9 Comments

Bloed testen. Zonder huisarts? Wat is mijn ervaring met een bloedwaardentest? Waar moet je op letten bij een preventieve bloed test? Hoe werkt een bloedwaardentest? Wat heb je aan de resultaten van een bloedwaardentest? Welke kritiek is er op bloedtesten?

Bloed testen zonder huisarts

Bloed testen zonder huisarts? Er zijn ook bedrijven waar je een bloedwaardentest kan doen. Zelf deed ik het bij bloedwaardentest.nl. Daarnaast zijn er andere alternatieven om je bloed te laten testen zonder de tussenkomst van een huisarts of medisch specialist.

Naast het bedrijf waar ik mijn test heb gedaan, zijn er meerdere alternatieven in Nederland. Onderaan dit artikel heb ik een overzicht geplaatst.

NB. Dit is een onafhankelijke review. Ik heb geen vergoeding ontvangen voor dit artikel. 

Video bloed testen

Ton Leenders is krachttrainer en voedingscoach van diverse topsporters. Hij legt uit waar hij op let als hij bloedwaardes beoordeelt. Bekijk het interview hieronder.

Ton Leenders over bloed testen

Bloedwaardentest ervaring

Wat was mijn ervaring met de bloedwaardentest? Een bloedwaardentest review, eigenlijk.

Om eerlijk te zijn vond ik het best apart. Ik kreeg thuis een brief met de buisjes en instructies. Ik kon zelf langsgaan bij een huisartsenpost met de brief van het bedrijf in de hand. Ik overhandigde de brief en de buisjes aan de laborante. Ze moest goed lezen en fronste even.

Gelukkig kreeg ik na het bloedprikken mijn drie buisjes mee. Wat ik merkwaardig vond, is dat ik ‘s ochtends ben geprikt en de brief met mijn buisjes pas ‘s avonds in de brievenbus hoefde te doen. Blijkbaar heeft het geen effect op mijn bloed, dat het de hele dag in mijn tas kan blijven liggen.

Na een paar dagen kreeg ik een email met de uitslag van mijn bloedwaardentest. Die uitslag staat in een PDF bestand, met daarbij ook een korte toelichting van wat de waardes betekenen en wat het bereik is van de normwaarden (of zogenaamde gezonde waarden).

Preventieve bloedtest

De uitslag van mijn preventieve bloedtest staat hieronder. De conclusie: bij mij gingen geen alarmbellen rinkelen. De waardes die ik heb gemeten zijn prima. Ik had ook helemaal geen slechte boodschap verwacht, ik voel me prima.

Toch fijn om in cijfers de bevestiging van mijn gevoel te krijgen. Wel wil ik de test over een aantal maanden weer doen om te kijken of de waardes stabiel blijven. Pas als je meerdere testen doet, krijg je inzicht in hoe je lichaam functioneert gedurende een langere periode. Wat is de trend in je bloedwaarden en hoe moet je dat interpreteren?

Zelf je bloed laten testen

Wil je zelf je bloed laten testen? Het kan je dus heel veel inzicht geven, maar je moet wel opletten.

Begin januari (2015) stond een artikel in de Volkskrant over commerciële bloedtesten. Testen zoals bodyscans en ook commerciële bloedtesten voldoen aan een behoefte. Ik en vele anderen willen weten hoe het gesteld is met hun gezondheid.

3 tips als je zelf je bloed wil laten testen

De minister van Volksgezondheid is een groot voorstander, maar geeft wel drie criteria mee aan onderzoek met een medisch risico. Wat zijn tips? Waar moet je op letten?

 1. het onderzoek moet deugen
 2. de consument moet goede informatie krijgen
 3. de privacy van de consument mag niet geschonden worden

Niet alle bedrijven zijn hier even transparant in. Mijn ervaring met de bloedwaardentest was dat het onderzoek er wel goed uit leek te zien (#1) en de informatie in de PDF redelijk duidelijk was (#2).

Punt 3 over de privacy kan ik minder goed beoordelen, maar dit wil ik nog even navragen. Wel is het zo dat je de uitslag ontvangt in een beveiligd document. Ze sturen je nog apart een toegangscode toe.

Advies over bloedtest

In het artikel testen drie redacteuren hun bloed bij verschillende centra. Niet heel verrassend: de metingen zijn elke keer anders. Dat heeft onder meer te maken met de meetapparatuur en het moment van analyse.

Mijn advies: ga niet af op 1 meting bij 1 instelling op 1 moment

Mijn advies is daarom ook om niet volledig op één meting bij één instelling af te gaan. Een terecht punt die de auteurs van het stuk wel hebben is dat een consument wel voldoende duiding moet hebben bij de resultaten. Zonder die goede duiding, dan ga je van alles zoeken achter alle getalletjes.

UPDATE: ik heb na mijn eerste test in 2014 nog een aantal testen gedaan. In dit artikel heb ik de resultaten ingevoegd van mijn test in mei 2017 (ook bij bloedwaardentest.nl) en juli 2017 (bij Prescan). De test in mei 2017 had ik gedaan na een experiment van een maand veganistisch eten. 

Bloedwaardentest uitslag

Wat waren mijn waardes? Mijn natriumwaarde was prima met 140 mmol per liter. De referentiewaarden hiervoor zijn tussen de 136 en 146. Natrium is een belangrijk elektrolyte in ons lichaam. Het helpt om de balans te handhaven tussen vocht in en buiten cellen door middel van osmose.

In mei 2017  heb ik de test nogmaals gedaan. Toen was mijn waarde 146 mmol per liter. Ik zit daarmee aan de bovengrens van de referentiewaarde.

Disclaimer: ik ben niet opgeleid als arts. De interpretatie van waardes doe ik op basis van openbare bronnen. Daarnaast zijn de gemeten waardes niet absoluut en zullen ze een bepaalde foutmarge hebben. Desalniettemin, is het wel leuk en interessant om mijn waardes te zien. 

Normale bloedwaarden

Als jij je bloed test, dan wil je weten wat goede waarden zijn. Zoals ik al schreef krijg je bij je uitslag ook een overzicht van normale bloedwaarden. De vraag is natuurlijk wat normaal is. Zijn dat normale waarden voor iedereen? Of voor mannen? Of voor mannen van mijn leeftijd?

In ieder geval heb ik de volgende bloedwaarden gemeten:

 • Glucose
 • Creatine (nierfunctie)
 • Glomerulaire filtratiesnelheid (nierfunctie)
 • Gamma GT (leverfunctie)
 • ASSAT (leverfunctie)
 • HsCROP (ontstekingsgraad)
 • Cholesterol
 • TSH (schildklier)
 • Ijzerwaarde, witte bloedcellen en bloedplaatjes

Hieronder heb ik de uitslag van mijn test toegelicht. Deze heb ik in november 2014 afgenomen.

Nieren test bloed

Metabolieten is een verzamelnaam voor stoffen die bij de stofwisseling betrokken zijn. Mijn glucose meet ik zelf ook maandelijks. In de test werd een waarde van 4,3 mmol per liter gemeten. Een waarde tussen 4,0 en 6,4 is normaal.

Creatinine is een afbraakproduct van creatinefostfaat in het spierweefsel. Het is een maat voor de hoeveelheid functionerend nierweefsel.

Ik had een waarde van 80 μmol per liter. Een waarde tussen de 65 en 110 is normaal. Daarnaast werd de glomerulaire filtratiesnelheid gemeten als inschatting van de nierfunctie. Deze waarde was bij mij ook naar behoren.

De test heb ik nogmaals gedaan in mei 2017 en juli 2017.

[table] Meting, november 2014, mei 2017, juli 2017
Creatinine (μmol/l), 80, 134, 83
[/table]

Lever test bloedwaarde

In de test werden twee enzymen gemeten, die beiden betrekking hebben op mijn lever. Een enzym is een eiwit dat als katalysator functioneert bij bepaalde chemische reacties binnen of buiten de cel. Gamma-GT is een indicatie van mijn leverfunctie. Mijn waarde was 18 microgram per liter bloed. Deze waarde is goed als het lager is dan 55.

ASAT staat voor Aspartaat Aminotransferase. Het is een leverenzym dat betrokken is bij de aanmaak van eiwitten. Mijn waarde van 33 microgram per liter is minder dan de referentiewaarde van 35.

[table] Meting, november 2014, mei 2017, juli 2017
Gamma-GT (U/L), 18, 14, 13
ALAT (U/L), 33, 31, 26
[/table]

Ontstekingsniveau

Het bepalen van de waarde van hs-CRP geeft aan of er laaggradige ontstekingsreacties in het lichaam zijn. In combinatie met een slechte cholesterolwaarde is het een voorspeller van coronaire hartziekten.

Ik hoef me geen zorgen te maken met een waarde van  0,7 mg per liter. De bovengrens voor gezonde mensen is namelijk 10. De ideale waarde is lager dan 1 mg/L. In mei 2017 was deze nog lager: <0,5 mg per liter.

Overigens kan dit variëren: als gezond persoon kun je ook een hoge waarde hebben. Zo hebben doktoren deze waarde gemeten bij marathonlopers na de finish. Deze hadden immens hoge waardes (door de intensieve inspanning), maar deze zakten terug naar een normaal niveau in 72 uur. Vrouwen die zwanger zijn, hebben ook vaak een hogere score.

Cholesterol waarde

Hoe zit het mijn cholesterol? Met 3,7 mmol per liter zit dat mooi onder de gewenste 5. Een hoge waarde schijnt namelijk de kans te verhogen op hart- en vaatziekten.

Triclyceriden zijn vetten in het bloed die door het lichaam als energiebron gebruikt worden. Een waarde van lager dan 2 is goed, ik had 1 mmol per liter. Een hoge waarde kan het proces van aderverkalking versnellen.

Hoe zit het met die goede en slechte cholesterol? Je HDL schijnt tussen de 0,9 en 1,7 te moeten liggen. Met mijn 1,3 mmol per liter zat ik daar mooi tussen.

Overigens is het gebruikelijk om te kijken naar de verhouding tussen totaal cholesterol en HDL cholesterol. Dit moet kleiner dan 5 zijn en liever nog kleiner dan 3. Een ratio van 1 staat tot 1 wordt superieur geacht door bijvoorbeeld dr. Cate Shanahan, auteur van het boek ‘Deep Nutrition and Food Rules’.

Die andere dan? Dat is LDL. LDL cholesterol transporteert voornamelijk cholesterol van het maag-darmkanaal naar de vaatwanden. De streefwaarde is kleiner dan 3,0 mmol/L. Met mijn 1,8 mmol zit ik hier voldoende onder.

[table] Meting, november 2014, mei 2017, juli 2017
Cholesterol (mmol/L), 3.7, 3.4, 4.1
Triglyceriden (mmol/L), 1, 0.55, 0.9
HDL (mmol/L), 1.3, 1.74, 1.4
LDL (mmol/L), 1.8, 1.4, 2.3
[/table]

Trage schildklier?

De TSH waarde zegt iets over het functioneren van de schildklier. Een verhoogde waarde betekent dat de schildklier te weinig schildklierhormoon maakt. Dit heet ook wel een ‘trage schildklier’. De waarde die bij mij werd gemeten is 1,1 milli-eenheden per liter. De waarde moet liggen tussen de 0,35 en 5, dus dat is oké (maar het gaat wel langzaam richting een langzame schildklier).

[table] Meting, november 2014, mei 2017, juli 2017
TSH (mIU/L), 1.1, 3, 2.6
[/table]

Heamatologie

Mijn ijzerwaarde is met 20 μmol per liter prima. Dit is de ijzerserumwaarde, die tussen de 10 en 30 moet liggen. De hemoglobinewaarde meet ik ook altijd als ik naar de bloedbank ga.  Een waarde tussen de 8,6 en 10,7 is normaal. Ik had een waarde van 10,2 mmol per liter.

Tot slot werd ook mijn witte bloedcellen (leukocyten) en bloedplaatjes (trombocyten) gemeten. Deze zijn verhoogd bij infecties en ontstekingen, maar zaten bij mij tussen de referentiewaardes.

[table] Meting, november 2014, mei 2017, juli 2017
Hemoglobine (mmol/L), 10.2, 8.7, 8.4
Leucocyten (x10^9/L), 6.4, 5, 6.2
Trombocyten (x10^9/L), 411, 334, 416
[/table]

Andere indicatoren

Het kan zijn dat in je bloedtest een aantal andere indicatoren in kaart worden gebracht. Een paar voorbeelden waar je op kan letten:

 • Vitamine D
 • Interleukin-6
 • Testosteron en DHEA

Vitamine D. Dit is een essentiële vitamine die een gezonde celdeling bevordert. Het lichaam maakt deze vitamine vooral aan door zonlicht. Het ‘Institute of Medicine and Endocrine Society’ geeft aan dat 30 ng/mL te weinig is.  In 2007 publiceerden wetenschappers een onderzoek in het ‘American Journal of Clinical Nutrition’ dat het optimale niveau op 75 ng/mL zit [link onderin].

Interleukin-6. T cellen zijn witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem. Net als macrofagen (cellen die beschadigde cellen opruimen) scheiden ze Interleukin-6 (IL-6) uit. Een verhoogde score is daarom een indicatie voor een hoger ontstekingsniveau in het lichaam.

Testosteron. Testosteron speelt een belangrijke rol in spiergroei, de sterkte van de botten en libido [link onderin]. Om je testosteron te verhogen, wordt vooral gekeken naar DHEA. Een van de voorlopers van testosteron is DHEA. Dat wordt gemaakt in de bijnier gemaakt en via enzymen omgezet in testosteron.

Toekomst van bloedtesten

Wat is de toekomst van bloed testen? Het schijnt dat onderzoekers in de Verenigde Staten bezig zijn met een test waarmee je met een paar druppels bloed kan bepalen of een patiënt risico loopt om zelfmoord te plegen. Andere testen die worden ontwikkeld: een bloedtest voor depressie, schizofrenie en posttraumatische oorlogsstress.

“De kans dat je vandaag depressief wordt is gedaald naar 2%.”Na een bloedtest op je smartphone in de toekomst

Neem deze ontwikkeling en combineer die met de technologische vooruitgang van mobiele telefoons. Hoe lang duurt het voordat ik elke ochtend een druppel bloed kan laten analyseren door mijn smartphone? Dan krijg ik een berichtje: “De kans dat je vandaag depressief wordt is gedaald naar 2%.” 


Na het meten van je bloed kun je bepalen of je supplementen nodig hebt. Daarover gaat dit volgende stuk. Wat zijn de beste supplementen voor spiermassa, gezondheid & ontspanning? Wat zijn supplementen eigenlijk? Waar moet je op letten als je supplementen gaat kopen in Nederland? 

Beste supplementen tips

In dit artikel lees je over wat ik heb geleerd over supplementen (van experts) en waar je op moet letten als je supplementen wilt gaan kopen. Vervolgens weet je wat de 8 beste supplementen zijn voor spiermassa, intelligentie, gezondheid en voor ontspanning en welke supplementen ik (wanneer en waarom) gebruik.

Wat zijn supplementen?

Ik liep te trekken en te sleuren. Ton Leenders is de krachttrainer, voedings- en supplementen expert van Olympische Topsporters. Zijn palmares is indrukwekkend. Van schaatsers Sven Kramer en Kjeld Nuis tot topturnsters Sanne en Lieke Wevers en baanwielrenster Laurine van Riessen. Hij schonk me nog een kop thee in. 

Ik was benieuwd naar de specificaties. Hoe traint Sven Kramer? Verschilt dit gedurende het jaar? Wat eet hij precies? Wat schrijft Ton hem voor? Houdt hij zich daaraan? Maar vooral: welke supplementen slikt hij?

Supplementen zijn zoals het woord impliceert: gerichte aanvullingen op je voeding, in de vorm van vitaminen, mineralen en/of aminozuren. 

Ton liet niets los. Daarom liep ik zo trekken en te sleuren. Althans, hij was niet zo gedetailleerd. “Beschermt hij zijn eigen positie?” dacht ik nog. Hoe verder we in het gesprek waren, hoe meer ik ervan overtuigd raakte dat hij het niet zo bedoelde.

Hij vertelde mij: “Welke supplementen iemand nodig heeft, is heel erg afhankelijk van de persoon. Ik kan daar geen algemene uitspraken over doen”.

Met Ton Leenders (links) en Anthony di Clementi (rechts)

Wat zijn de beste supplementen?

Eind 2016 was ik in Helsinki (Finland) bij de Biohacker Summit. Daar sprak ik met Anthony DiClementi. Zijn lezing ging over de beste supplementen. Na afloop vroeg ik hem wat voor supplementen hij mij zou aanraden. 

Hij gaf me hetzelfde antwoord als Ton Leenders: “Welke supplementen voor jou het beste zijn, dat is afhankelijk van jou als persoon en je specifieke situatie.” Kortom, de beste supplementen zijn helemaal op jou toegespitst.

Waarschijnlijk is dat ook de toekomst, dat je thuis een 3d printer hebt staan die op basis van allerlei lichaamswaardes elke ochtend een op maat gemaakte pil voor je maakt. Dat is, in mijn visie, één van de onderdelen van de toekomst van voeding [link onderin].

Ik heb Anthony ook nog een paar vragen gesteld voor mijn vlog, die video volgt nog! 

Interview met Anthony Di Clementi op de Biohacker Summit in Helsinki 2016

Supplementen: betekenis voor de mens

De uitspraken van Ton Leenders en Anthony diClementi bleven bij me hangen. Ik ben er zelf ook schuldig aan. Het is heel fijn om een algemene stelregel te hebben voor welke supplementen iedereen nodig heeft. Maar dat is ook wel weer gek. Iedereen is anders, iedereen heeft een andere genetische achtergrond, een andere leeftijd, een ander geslacht en andere doelen.

Welke betekenis een supplement voor iemand heeft of beter: wat de werking en het effect van een supplement bij iemand is, dat is afhankelijk van de persoon zelf. Kan het lichaam de werkzame stofjes uit het supplement goed opnemen? Is de dosering afgestemd op de persoon? 

Juglen Zwaan interviewde ik een paar maanden later voor de podcast [link onderin]. Hij is bekeerd, zo vertelde hij mij. Hij geeft tegenwoordig veel lezingen over gezondheid, voeding en leefstijl. Eerder had hij een boek geschreven over supplementen. Hij vertelde mij dat hij bekeerd was, omdat hij niet meer gelooft dat je alles uit een pil kan halen.

Volgens hem is de basis om je micronutriënten, vitaminen en mineralen vooral uit echte voeding te halen. “We weten nog zo weinig van wat er eten zit. In een pilletje zitten maar een paar onderdelen, terwijl de context waar een vitamine in zit, is misschien wel veel belangrijker.”

Eerder sprak ik hier ook over met Leroy Naarden in mijn podcast. Hij zegt: “Mensen hebben snel de neiging om te zoeken naar toverpillen. Mensen hebben een probleem en ze zoeken naar een pil die daar een oplossing voor geeft.”

supplementen kopen nederland

Met Leroy Naarden en Juglen Zwaan. Links naar de podcast interviews met hen staat onderin.

Supplementen kopen Nederland

Hiermee bedoel ik niet dat je geen supplementen zou moeten kopen, ze kunnen nog steeds een goede aanvulling zijn op je voeding.

Vroeger in de oudheid was het leven anders. Je bewoog veel gedurende de dag en je had geen last van luchtverontreiniging. Daarnaast is de voeding niet te vergelijken met wat je nu eet en drinkt.

Als je mijn al langer blog leest, dan geldt het waarschijnlijk niet voor jou, maar de meeste mensen eten te weinig groenten, fruit en andere voeding met hoge voedingswaardes, vitaminen en mineralen. In dat geval is het aan te raden om een goede multivitamine te kopen. Dan weet je in ieder geval zeker dat je geen essentiële tekorten in je lichaam opbouwt. Nog beter is om jezelf te testen (zie tip 2 in de volgende paragraaf) en kies je supplementen daar specifiek op uit.

Supplementen kopen tips (3x)

Wil je supplementen kopen? Hieronder heb ik een paar algemene tips beschreven waar je op kunt letten.

 1. Haal het uit je voeding
 2. Test jezelf voor wat je nodig hebt
 3. Let op kwaliteit

#1 Haal het uit je voeding. Dit gaat eigenlijk over de opmerking die ik eerder maakte. Het liefst haal je al je vitaminen en mineralen uit je voeding. Dat betekent: voldoende groente en fruit, het liefst onbewerkt, niet teveel en genoeg variatie in de dingen die je eet en drinkt. 

#2 Test jezelf voor wat je nodig hebt. Het is zonde van je geld om op je gevoel of aan de hand van algemene stelregels supplementen te kopen. Dat geldt dus ook voor het overzicht van de (in mijn ogen) beste supplementen voor spiermassa, gezondheid, intelligentie en ontspanning. Je kan daarom beter eerst geld investeren in het doen van een bloedtest [link onderin], voordat je suppletie gaat bestellen. 

#3 Let op kwaliteit. Een insider uit de supplementen industrie vertelde me off the record dat er veel “cowboys rondlopen in de industrie die inferieure grondstoffen gebruiken”. Probeer je daarom te verdiepen in de supplementen voordat je ze koopt. Je moet vooral letten op de ingrediënten en doseringen. In de adviezen die ik je verderop in het artikel geef, krijg je daarbij alvast wat handvatten. 

Wat volgens mij op dit moment de beste supplementen zijn, heb ik hieronder uitgewerkt. 


Beste supplementen

Wat zijn nu de beste supplementen om te slikken? 

 1. Supplementen voor spiermassa
 2. Supplementen voor gezondheid
 3. Supplementen voor intelligentie
 4. Supplementen tegen stress

Welke supplementen dit specifiek zijn, staat hieronder. 

Supplementen voor spiermassa

Naast krachttraining, zijn er ook specifieke supplementen voor het vergroten van de spiermassa. Deze twee onderstaande supplementen gebruik ik zelf.

BCAA’s

BCAA’s staat voor ‘Branch Chain Amino Acids’. Het zijn drie aminozuren die door de spieren worden gebruikt. Ze zijn te vinden in eiwitrijke voeding, zoals eieren of vlees. In principe is suppletie niet nodig, maar voor een zware inspanning kan je lichaam het goed gebruiken. De aanbevolen dosering is 20 mg. Zelf neem ik BCAA’s voor een hardloopwedstrijd of een zware CrossFit workout.

Eitwitpoeder

Eigenlijk is eiwitpoeder geen supplement. Je zou kunnen zeggen dat het tussen voeding en een supplement zit, omdat het zich met name richt op macronutriënten. In het geval van eiwitpoeder is dat eiwit om het lichaam te ondersteunen bij spieropbouw. Meestal neem ik eiwitpoeder op dagen dat ik minder eiwitten binnenkrijg via mijn normale voeding of als ik krachttraining ga doen die dag.

Het liefst neem ik whey eiwitpoeder. Het andere bestandsdeel van melkproteïne is caseïne. Caseïne is een betere spieropbouwer, maar whey is gezonder. Hoeveel eiwitpoeder je moet nemen is afhankelijk van je doelen en je lichaamsgewicht. Zelf probeer ik 1 tot 1,5 gram per kilo lichaamsgewicht aan te houden. In mijn geval is dat tussen de 80 en 120 gram. 

Kopen: bestel deze twee supplementen bij Nootrofit.

Supplementen intelligentie

Voor mijn intelligentie, focus en geheugen slik ik ook supplementen. Elke dag slik ik 5 milligram creatine en ik slik nootropics als het nodig is.

Creatine

Creatine is een molecuul in het energiesysteem van je lichaam (creatine fosfaat) dat snel energie kan maken voor de cellen. Dit zorgt voor dat creatine je prestaties kan verbeteren en je hersenen beschermt. Creatine is veilig voor de meeste mensen en is een als supplement goed onderzocht. Zelf slik ik dagelijks 5 milligram creatine. 

Nootropics

Eerder heb ik een uitgebreid artikel geschreven over nootropics [link onderin]. Nootropics zijn supplementen die je cognitie (tijdelijk) verbeteren. Deze supplementen zorgen ervoor dat je beter geconcentreerd bent, sneller of creatiever, een hogere alertheid (focus en scherpte) en een beter geheugen.

Zelf slik ik momenteel de supplementen van Paneuromix en Omnimind als ik een belangrijke prestatie moet geven of wil werken aan een moeilijke opdracht. 

Kopen: bestel deze supplementen bij Paneuromix, Omnimind of Nootrofit.

Supplementen gezondheid

Welke supplementen kun je het beste slikken voor je gezondheid? Ik slik vitamine D in de winter en visolie als ik merk dat ik me wat minder fit voel. 

Vitamine D

Vitamine D is een essentiële vitamine. Het is ook wel bekend als de ‘zonlicht vitamine’. Dit komt omdat het in de huid wordt aangemaakt wanneer het wordt blootgesteld aan de straling van de zon. Vitamine D biedt allerlei voordelen voor je botten, mentale weerbaarheid en nog veel meer.

Als de zon schijnt, dan probeer ik zoveel mogelijk buiten te zijn. Dat is nog steeds de beste manier om vitamine D in je lichaam te krijgen. In de winter slik ik vitamine D supplementen. Uit onderzoeken komt naar voren dat de veilige bovengrens 10.000 IE is. Zelf houd ik rond de 2.000 IU in de winter aan. 

Visolie

Visolie is een algemeen supplement, bedoeld als aanvulling op je gezondheid. Visolie wordt vaak als bron van omega-3 vetten gebruikt. Het is niet nodig om visolie supplementen te slikken als je genoeg vette vis eet, zoals haring, sardientjes en zalm. Voor de algemene gezondheid wordt 250 mg visolie per dag aangeraden. De American Heart Association raadt 1 gram per dag aan. 

Zelf eet ik genoeg vette vis. Soms neem ik wat visolie pillen als mijn lichaam signalen geeft van (kleine) ontstekingen. Ik krijg dan kleine aften (blaren) in mijn mond. 

Kopen: bestel vitamine D en visolie bij Nootrofit.

visolie supplementen

Visolie

Supplementen tegen stress

Wat moet je slikken tegen stress en voor meer ontspanning? Ik slik elke avond magnesium en een paar druppels CBD olie. 

Magnesium

Veel mensen hebben een tekort aan magnesium. Een tekort aan magnesium leidt tot een hoge bloeddruk en een verminderde insuline gevoeligheid. De standaard dosering voor magnesium is tussen de 200 en 400 mg per dag. Zelf slik ik een magnesium supplement voordat ik ga slapen.

Je lichaam kan ook magnesium opnemen via de huid. Na een zware CrossFit workout of een hardloopwedstrijd neem ik ook weleens een bad met magnesiumvlokken. 

CBD olie

Cannabidiol (CBD) is de niet psychoactieve cannabinoïde die voorkomt in cannabis. De andere belangrijkste cannabinoïde is tetrahydrocannabinol (THC). THC is wel psychoactief. Naast CBD en THC bevat cannabis nog ongeveer 120 andere cannabinoïden. Vanaf de jaren 60 kwamen wetenschappers er achter dat CBD een positief effect heeft op allerlei ziektebeelden. Zoals multiple sclerose, neuropathische pijn, schizofrenie, bipolaire manie, sociale fobie, de ziekte van Parkinson en epilepsie. Andere onderzoekers denken dat CBD agressieve celdeling bij kanker kan verminderen. Een voordeel van CBD is dat het niet verslavend is en geen bijwerkingen kent [link onderin].

Wat heb jij er dan aan?

CBD olie zorgt voor een ontspannend effect en werkt als een anti-depressiemiddel. Als je veel stress hebt gehad, dan kun je met behulp van CBD wat meer ontspannen. Anderen wijzen ook effecten zoals ontstekingsremmend en zenuwherstel aan. 

Je kan CBD olie tegenwoordig gewoon kopen, bijvoorbeeld bij De Tuinen. Als je start dan zijn 1 a 2 druppels en dan 2 maal per dag voldoende. CBD olie is trouwens iets anders dan hennepolie. Hennepolie kun je beter gebruiken voor bakken of braden, maar niet om in te nemen vanwege effecten op je stressniveau. Wees gerust, je wordt niet high of stoned van de CBD olie (omdat de cannabidiol geen psychoactieve effecten heeft).

Kopen: bestel magnesium bij Nootrofit (CBD olie kun je kopen bij bijvoorbeeld De Tuinen).

Drugs goed voor je

CBD olie


Conclusie

Valerio Zeno stond in mijn keuken. We maakten opnames voor het televisieprogramma Valerio4ever. Ik vertelde hem over wat ik allemaal doe om mijn lichaam te verbeteren. Hij moest lachen en stelde me de vraag: “Maar wat als er straks een pil is die je direct gezond maakt? Gaan mensen dan juist express niet meer gezond eten en niet meer sporten?”

Het gevaar  is dat je het kunt beschouwen als een ‘quick fix’. Gespierd worden, slim worden, gezond worden of geen stress hebben? Dat wordt dan iets wat je kan uitbesteden aan een pil. Of nog erger: je geeft de pil de schuld als je toch geen spieren krijgt, je dom voelt, ziek wordt of als je teveel stress hebt. Moeten we dat willen?

[table] Supplement, moment, reden
BCAA’s, voor zware training, energie voor spieren
Eiwitpoeder, soms, te weinig eiwit uit voeding
Creatine, dagelijks, bescherming hersenen
Nootropics, soms, aandacht en focus
Vitamine D, winter, gezondheid
Visolie, bij ontstekingen, gezondheid
Magnesium, voor slapen, ontspanning en tegen spierpijn
CBD olie, voor slapen, ontspanning
[/table]

Leeslijst

Eerder heb ik deze podcasts opgenomen over dit onderwerp:

Eerder heb ik deze artikelen geschreven over dit onderwerp:

Voeding van de toekomst

Nootropics en smart drugs

Dit is nog een samenvatting van (affiliate) links waar je supplementen kan kopen:

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Dit zijn interne links die ik heb gebruikt:

Heb jij al een keer een (commerciële) bloedtest gedaan? Heb je er wat aan gehad en iets met de resultaten gedaan? Hoe sta je tegenover de kritiek op dit soort testen? 

Comments 9

 1. Pingback: Chip implanteren in je lichaam? WTF! - Permanent Beta

 2. Wanneer wil je de herhalingstest doen om de bloedwaarden te vergelijken? of wil je deze keer iets anders checken? Zou je InsideTracker eens willen testen?

  1. Hoi Marjo,
   Dat ligt er aan hoe uitgebreid je getest wil worden. Uit mijn hoofd is het iets van 80 a 90 euro. Ik zou liever gaan voor een wat goedkopere test, maar die wel 2 keer doen. Dat is betrouwbaarder dan om te gaan op 1 uitslag.
   Peter

 3. Hoi Peter,

  Ik zit al een poosje met een vraag mbt mijn cholesterol. Mijn totale ch is 239 mg/dl wat te hoog is. Mijn LDL is echter 97 , HDL 124 (blijkbaar uitzonderlijk hoog) non HDL 115 en trigl 91 mg/dl (CPR is 3,0 mg/l) Volgens de dokter perfect omdat LDL en HDL binnen de goede waarden vallen. Hier en daar lees ik toch dat de extreem hoge HDL misschien toch niet zo optimaal is. Ik vroeg mij af bij wie ik terecht zou kunnen om een juist en betrouwbaar oordeel hier over te krijgen. Weet u hier meer over ? Of naar wie zou u mij doorverwijzen ? Super bedankt !! PS: fan van je boek 🙂 !

  1. Hoi Angelique,
   Bedankt voor de vraag! En voor het compliment over mijn boek, altijd leuk 🙂
   Zelf heb ik goede ervaringen met Boomer Anderson, hij was ook een keer te gast in mijn podcast.
   Hij woont momenteel in Amsterdam, maar is wel Engelstalig. Zijn website is: https://decodingsuperhuman.com/
   Verder kan ik je ook wel linken aan iemand anders (NL), wil je dan via het contactformulier een bericht sturen?
   PEter

   1. Dag Peter,

    Bedankt voor uw reactie ! Ik heb de doorgestuurde website bekeken en deze lijkt mij interessant maar ik zoek om te beginnen een iets laagdrempeligere benadering. Ik vul zoals voorgesteld het contactformulier in.

    Angie.

 4. Deels is het artikel ok, maar als je geen professional bent geef dan geen advies betreft gezondheid. Er zitten namelijk wat fouten in je artikel. Bijv. 1,1 tsh is geen trage schildklier maar juist een snelle. Etc. Groeten.

  1. Hi Anne,

   Bedankt voor je feedback. Het is ook al even geleden dat ik het stuk heb geschreven, maar je opmerking is een goede herinnering voor mij om het stuk te herzien (of te verwijderen).

   Groetjes,
   Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.