Boek Biohacking. De toekomst van de maakbare mens

Peter Artikel 2 Comments

De term ‘biohacking’ kom je tegenwoordig bijna overal tegen. Als het gaat over boter in je koffie, manieren om beter en slimmer te trainen, speciale supplementen voor meer focus of de effecten van koud douchen.

Maar gaat het daar echt om?

Mens en machine

Een paar jaar geleden werd ik gevraagd om de Biohacking Meetups namens Permanent Beta te organiseren. Tot die tijd stonden de Meetups in het teken van elektronica in het lichaam. De deelnemers hadden zelf een NFC chip in hun hand of waren geïnteresseerd in de symbiose van mens en machine.

Nog steeds spreken onderhuidse chips het meest tot de verbeelding. Zoals ook vorige week toen ik op de Health Business Week van Erasmus Universiteit vertelde wat ik met de NFC chip in mijn hand doe, waarom ik die heb laten implanteren en waarom ik denk dat het grote invloed gaat hebben op de gezondheidszorg.

Ik pakte het breder aan. Voor mij is biohacking ook quantified self, genetica, zelftesten, hersenonderzoek en de meest aansprekende doorbraken in wetenschappelijk onderzoek en innovaties in nieuwe technologie. Daarom organiseerde ik bijeenkomsten over genetische modificatie, hersenonderzoek, flow, de darmflora, human enhancement en transhumanisme.

Maar hoe valt dat samen?

Biohacking model

In de afgelopen 5 jaren heb ik persoonlijke experimenten gedaan, experts geïnterviewd voor mijn podcast en Youtube kanaal, en me verdiept in alle facetten rondom biohacking.

Ja, het gaat om optimaal presteren. Maar het gaat ook om ‘quantified self’ apps en gadgets, inwendige chips, om toekomstbeelden van onsterfelijkheid, genetische modificatie en andere vormen van biotechnologie.

Op een gegeven moment begon het mij te dagen. Wat valt onder biohacking? Hoe staan de verschillende onderdelen met elkaar in verband? Wat is zijn de overeenkomsten en verschillen tussen alle termen die je hoort?

In de trein krabbelde ik een schema dwars door een Sudoko in de gratis krant Metro. Een schema met blokken, pijlen en termen. Ik herinner me het gevoel: “Dit is biohacking. Dit gaat veel verder dan alleen beter presteren in je huidige leven. Het gaat om de toekomst van ons als mens zijn.”

Ik realiseerde me ook dat biohacking is waar ik voor sta. Dat dit het verhaal is dat ik wil vertellen.

Dit is biohacking

Dit beste definitie van biohacking die ik heb tot nu toe heb gevonden komt van het Rathenau Instituut: “Het menselijk lichaam is een kwantificeerbaar object geworden, een verzameling nullen en enen die je kunt meten, uitlezen, manipuleren, monitoren, pimpen en verbeteren en waarop je kunt ingrijpen, bezuinigen, sturen en controle kan uitoefenen” (Rathenau Instituut, 2012).

Hoe doe je dat? Wat kunnen we nu al doen op basis van wetenschappelijk onderzoek en nieuwe technologie? Wat zijn de gevolgen daarvan? Wat gaat het voor ons betekenen, voor organisaties, de overheid en de maatschappij?

Daarover ben ik een boek aan het schrijven: Biohacking, de toekomst van de maakbare mens [link onderin naar een website waar je het boek kan bestellen].

Boek schrijven

Het schrijven van dit boek is niet makkelijk.

Dat komt door weerstand.

Ken je dat gevoel? Mijn lichaam komt in deze staat als ik mijn boek aan het schrijven ben. Het lijkt qua proces het meest op het schrijven van een artikel, alleen is de Weerstand hoger.

 • Wat als het boek niet goed genoeg is?
 • Wat als mensen het niets vinden?
 • Wat als het boek niet verkoopt?
 • Wie ben ik om zo’n boek te schrijven?

Het zijn allemaal gedachten in mijn hoofd.

Gedachten die mij soms weerhouden om aan de slag te gaan. Het is veel makkelijker om een blogartikel te schrijven, mijn email bij te werken, naar social media te gaan of gewoon een beetje te surfen op internet.

Toch doe ik het. Volgens Steven Pressfield in zijn ‘The War of Art’ zijn dat juist de dingen waar het om gaat. Waar jij de meeste pijn en weerstand voelt, terwijl je tegelijkertijd voelt aan alles in je lijf dat je het moet doen. Dan komt het vanuit je binnenste en moet je het ook gaan maken. De weerstand probeert je tegen te houden. Het is onderdeel van het proces en ook dat moet ik leren omarmen.

En dat is soms best wel moeilijk.

Ik moet die druk loslaten. Daarom maak ik het boek dat ik zelf wil maken (en zelf zou willen lezen!) met lessen, inzichten en verhalen over biohacking. Over de meest fascinerende en angstaanjagende technologieën en de impact van dat alles, die ik graag wil delen.

Maar ook over de praktische tips en trucs om beter te presteren, zowel fysiek, cognitief als mentaal en spiritueel. Want dat is ook biohacking (en dat gaat verder dan alleen koud douchen of koffie met boter drinken).

Boek bestellen!

Voor het boek heb ik een aparte website opgezet: Biohacking, de toekomst van de maakbare mens

Ga naar die website toe voor meer informatie over het boek, de concept inhoudsopgave en de mogelijkheid om het boek alvast te bestellen. Dan kun je het boek met korting kopen én heb je het als eerste in huis!

Wat zou jij willen lezen in het boek? Laat een reactie achter!

Comments 2

 1. Ha Peter! Ik zou graag willen lezen over ethiek in biohacking: zijn er ethische grenzen? Of is het ethisch domein fluïde geworden? Betekent ‘technisch mogelijk’ ook dat een innovatie ethisch beoordeeld moet worden, of is dat per definitie dan een gepasseerd station? Ik ben benieuwd naar je visie! Groet, Sanne

  1. Post
   Author

   Hi Sanne,
   Bedankt ook voor het bestellen van mijn boek 😉
   Op mijn andere website heb ik hier een stuk over geschreven.
   Het antwoord weet ik niet, maar ik ben de ethiek en filosofie van technologie (waaronder biohacking) steeds meer aan het verkennen:
   http://peterjoosten.net/technologie-ethiek
   Ben benieuwd wat je er van vindt!
   Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.