binaural beats uitleg

Binaural Beats. Meer focus, ontspanning & betere slaap

Peter Artikel 6 Comments

Binaural Beats. Wat zijn Binaural Beats? Hoe werkt het eigenlijk? Wat is mijn ervaring met binaural beats en wat is het effect? Wat is de kritiek op binaural beats? 3 manieren om binaural beats te gebruiken.

In dit artikel alles over binaural beats!

Binaural Beats ervaring

Mijn ervaring met binaural beats. Ik kwam in 2014 voor het eerst in aanraking met binaural beats, door Daan, een goede vriend van mij.  “Heb je wel eens binaural beats geprobeerd?” Ik had Daan verteld over mijn experiment om slimmer te worden in dertig dagen. Zie de link van dat experiment onderaan dit artikel.

“Nee, wat is dat?” vroeg ik hem.

Hij legde me uit dat hij er zelf ook wat experimenten mee had gedaan. Ik ging er zelf mee experimenteren en proberen. Sindsdien ben ik verkocht. Als ik meer focus en concentratie nodig heb, dan luister ik naar binaural beats.

In dit interview met Yoeri Leeflang van 3FM uit 2019 praten we over dit onderwerp:

Binaural Beats uitleg

Hoe werkt binaural beats? Door middel van geluid kun jij je hersenstam stimuleren. Er worden twee verschillende ritmische frequenties afgespeeld, voor elke oor één. Het principe hierachter is dat je hiermee je bepaalde hersengolven activeert. Het verschil tussen de tonen in je rechter en linkeroor zorgt ervoor dat het brein een verschiltoon genereert. Dit is als een zweving van de twee verschillende (maar op elkaar gelijkende) tonen in het linker- en rechteroor.

Die verschiltoon is in frequentie gelijk aan één van de volgende hersengolven. Van deze hersengolven wordt verondersteld dat ze overeenkomen met verschillende staten van bewustzijn [link onderin].

 • alfa
 • bèta
 • gamma
 • theta.

Je kan het voor verschillende doelen gebruiken; bijvoorbeeld voor focus en alertheid, maar ook voor meer ontspanning en beter slapen. In mijn ervaring is met name de frequentie van de Alfa hersengolven het meest interessant als je alertheid, focus en concentratie wil. Die bevinden zich tussen de 7,5 en 12,5 Hertz. Dit is de ideale leerstaat van je hersenen.

binaural beats focus

Meer focus met binaural beats?

Binaural Beats slapen

Hoe zit het dan met beter slapen? Sommige mensen gebruiken het ook om sneller in een diepe slaap te komen. Hiervoor moet je de Delta hersengolven stimuleren. Deze frequentie bevindt zich tussen de 0,5 en 3 Hertz.

Ontspanning vind je in Theta hersengolven. Deze frequentie bevindt zich tussen Delta en Alfa. Dus tussen 3 en 7,5 Hertz. Theta wordt ook geassocieerd met diepe meditatie en dromen.  Zelf doet het mij denken aan de film Inception (foto boven). Niet voor niets zweren sommige mensen ook bij binaural beats om lucide te dromen [link onderin].

Kritiek

Binaural beats zijn een al behoorlijk oud concept. In 1839 werd het namelijk al ontdekt door de Pruisische natuur- en weerkundige Heinrich Wilhelm Dove.  Daarna kwam het concept in de vergetelheid, tot een artikel van Gerald Oster in 1973 het weer op de kaart zette [link onderin].

Toch is niet iedereen enthousiast.

Er is veel kritiek op binaural beats. Sommige sceptici denken dat de effecten van binaural beats met name komen door het placebo effect. In het tijdschrift Skepter (waar ik ook lid van ben) staat een lang artikel uit 2010 over deze digitale drugs. Volgens de auteur klinkt het als “een fraai verkoopverhaal dat riekt naar onzin”.

Overigens lijkt dit wat ernstiger dan het is. De auteur kijkt met name naar het Monroe instituut in de Verenigde Staten die binaural beats voor allerlei ziektebeelden inzet. Zo zouden binaural beats helpen het immuunsysteem te versterken, de bloeddruk te verlagen, pijn te verlichten, allergieën te onderdrukken en chemotherapie dragelijker te maken.

Tja.

Dat durf ik zelf niet te zeggen. Ik merk wel dat ik veel baat heb bij binaural beats als ik extra focus en aandacht nodig heb. Zoals bijvoorbeeld bij het schrijven van een artikel of bij het voorbereiden van een lezing. Ik kan niet meer zonder.

Binaural Beats downloaden

Hoe kun je aan de slag met binaural beats? Dat kan op 3 manieren.

 1. App, zoals ‘Binaural Beats’
 2. Youtube of Spotify
 3. Brain.fm

#1 Ik heb de gratis app Binaural Beats op mijn smartphone staan [link onderin]. In de gratis variant kun je alleen je bèta hersengolven stimuleren, wat leidt tot meer focus. Je kan de frequenties instellen en de app ook gebruiken voor het slapen met een slaaptimer.

#2 Je kan ook op YouTube of Spotify zoeken naar video’s of audiobestanden. Daarmee kun je het zelf ook makkelijk proberen. Onderin staat een link naar een YouTube video.

ervaring binaural beats

Screenshot van de website van Brain.FM

3 Zelf gebruik ik Brain.FM [link onderin]. Brain.FM is een technologie start-up bedrijf, die zich richten op binaural beats – hoewel ze de term zelf niet actief gebruiken op de website. Een goed alternatief dat ik zelf ook een tijd heb gebruikt is Focus@Will [link onderin].

Beide platformen werken op ongeveer dezelfde manier. Stap 1 is dat je aangeeft wat je doel is. Wil je meer focus en concentratie? Wil je juist even ontspannen? Wil je slapen? Zo ja, wil je een nacht slapen of een korte ‘powernap’ doen? Stap 2 is dat je bepaalt hoe lang je wil luisteren. Je kan bijvoorbeeld 30 minuten werken en naar de muziek luisteren, gevolgd door een korte pauze.

Werkt het ook?

Werkt het dan ook? Op de website van Brain.FM staan onderzoeken vermeld waarin ze cognitieve testen met proefpersonen hebben gedaan, bijvoorbeeld rondom reactietijd. Het bleek dat de groep die luisterde naar hun muziek sneller was dan de groep die het deed zonder deed.

Dat is niet boeiend, maar ze schrijven dat ze ook een controlegroep hadden. Ze luisterden ook naar muziek, maar dit was gewone muziek. Zonder het verschil in toonhoogte om bepaalde hersengolven te activeren. De controlegroep scoorde minder goed dan de groep die de testen deed met de binaural beats muziek. Neemt niet weg dat je altijd moet opletten met dit type onderzoek, dat is uitgevoerd (of gesteund) door het bedrijf zelf.

Mijn eigen ervaring met Brain.FM is positief. Ik gebruik de dienst standaard als ik meer concentratie nodig heb. Een ander voordeel is dat je regelmatig inspirerende quotes te zien krijgt, bijvoorbeeld boeddhistische spreuken, uitspraken of bekende gezegden. Niet zomaar quotes, maar over het hebben van focus en de voordelen daarvan.

PS. Je hebt naast de focus en ontspanning modules ook een slaap module. Deze heb ik nog niet getest.

Meer weten?

Wil je meer lezen in andere relevante artikelen?

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Gebruik jij binaural beats? Wanneer doe je dat? Hoe werkt dat voor jou? Laat een reactie achter!

Comments 6

 1. Net een theta-sessie gedaan in Brain.FM. Alsof er in de eerste minuut al een stukje brainfog verdween. Ik ga dit vaker doen! Thx voor de tip.

  Focus@Will heb ik ook een tijdje gebruikt tijdens schrijfwerk, daarna ben ik overgestapt op Nils Frahm – misschien is zijn muziek ook wel ‘alfa’ 🙂

 2. Jammer dat het niet te downloaden is op android tablet, heb het hard nodig voor ontspanning.
  Als ik zomaar iets van youtube neem weet ik niet of het goed is.

 3. Hay, ik ben bezig nu 2 jaar met research en kwam dit artikel tegen, ik heb het gedeeld op de geluidsgolfzelfheling facebook. Ik zelf gebruik meedere vormen, niet alleen binaural beats maar ook solfeggio frequenties. Er bestaan ook nog veel muziek nummers die zonder koptelefoon tebeluisteren zijn. Ik gebruik eigenlijk voor slapen, focus en healing van mijn energie/ adhd de BB. Verder zou ik graag in contact komen met meer mensen die hier research naar doen. Mijn facebook is https://www.facebook.com/geluidsgolfzelfheling/ .. Ik ben erg benieuwd naar de kennis die je bezit, misschien kunnen we het een en ander uitwisselen. Of zou je jouw artikelen bij mij willen posten.

 4. Hoi, ik heb al een tijdje een bedenking. Ook ik heb al zeer veel positieve effecten van binaural beats ondervonden. Vooral op gebied van relaxatie en focus. toch vraag ik me af of je hersenen er niet ‘lui’ van worden. Je zegt zelf “ik kan niet meer zonder”. Is het niet de bedoeling dat we er beter van worden zonder het ‘nodig’ te hebben of er zelfs verslaafd aan te worden? Dat is mijn vraag een beetje

  1. Post
   Author

   Hi Ann,
   Goed punt! Dat is precies waarover ik ook aan het nadenken ben.
   Ik gebruik het nu als extra als ik het nodig heb en niet als standaard.
   Maar dat vraagt nog wel wat zelfdiscipline 🙂
   Peter

 5. Ik heb een tijdje geleden een mp3speler gekocht en via YouTube filmpjes geconverteerd naar mp3. Onder het motto ‘baat het niet, schaadt het niet’ ga ik nu vaker luisteren. Het YouTube kanaal heet overigens ‘meditative mind’. Het is het proberen waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.