bier detox

Bier: gezond of ongezond? 3 redenen waarom ik stop

Peter Geen onderdeel van een categorie 4 Comments

Is bier gezond of ongezond? 4 argumenten waarom bier gezond is en 3 redenen waarom bier ongezond is. Zelf ben ik gestopt met bier drinken. In dit artikel alles over de invloed van bier op je gezondheid. 

Waarom is bier gezond?

Waarom is bier gezond? Je haar wassen met bier is goed voor je haar, maar het gaat vooral over bier drinken. De voordelen zijn:

 • Vitaminen en mineralen
 • Minder kans op hart en vaatziekten
 • Minder stress (als je het drinkt met vrienden)
 • Dorstlessend

De eerste reden is dat er veel vitaminen in bier zitten. Een aantal B vitamines, maar verder ook stoffen zoals magnesium, kalium en ijzer. 

Hoe zit het dan met de kans op hart en vaatziekten? Het British Medical Journal publiceerde een paar jaar geleden een studie. Daaruit bleek dat bij 1 of 2 alcoholconsumpties per dag het risico op hart- en vaatziekten 25 procent minder wordt.

Daarnaast is bier drinken met vrienden (voor mij althans) ook gezond. Vanwege het sociale element, het verminderen van stress en het goede gevoel.

Kortom, als je met mate bier drinkt dan kan het toch geen kwaad?

Een andere reden is dat bier dorstlessend is. Na een dag sporten (wandelen, wielrennen of skiën), vind ik het heerlijk om een koud biertje te drinken. 

Waarom is bier ongezond?

Is bier ongezond? Ik ben gestopt met bier drinken. Tenminste, bijna helemaal. Daarover verderop in dit artikel meer.

Zou je dat ook moeten doen? Begrijp me goed, van mij hoef je helemaal niets. Alleen heb ik voor mezelf wél besloten om te stoppen met het drinken van bier. 

Waarom eigenlijk? Waarom is bier drinken ongezond?

 1. Testosteron
 2. Oestrogeen
 3. Kilocalorieën 

Oké, maar hoe zit dat dan precies?

1 Testosteron

Dat heeft met name te maken met testosteron. Testosteron is een hormoon; een mannelijk geslachtshormoon. Al hebben vrouwen ook een gezond niveau aan testosteron nodig.

Testosteron zorgt onder meer voor energie, libido en de groei van skeletspieren. Daar wil je wel een gezonde dosis van in je lichaam. 

Alcohol, dus niet alleen bier, heeft door een aantal andere oorzaken een negatieve impact op je testosteron niveau. Dit komt onder meer door het effect op deze 3 hormonen:

 • Ethanol
 • Cortisol
 • Endorfine

Als je lichaam ethanol verwerkt, dan zorgt dat voor een verlaging van het enzym NAD (nicotinamide adenine dinucleotide). Dit enzym is een belangrijke speler in de productie van testosteron (bron).

Door het drinken van alcohol ontstaat er schade in je lichaam. Hiervoor produceert je lichaam cortisol, wat een negatieve invloed heeft op je testosteron (bron). Cortisol komt ook vrij als je veel stress hebt. 

Door het drinken van alcohol komt het hormoon endorfine vrij. Dit zorgt voor een ontspannen gevoel na een aantal alcoholische consumpties. Echter, endorfine heeft een negatieve impact op de productie van testosteron (bron).

Niet voor niets dat er steeds meer mensen zijn die helemaal geen alcohol meer drinken. Ook toen ik vroeger op hoog niveau roeide, mochten we gedurende het wedstrijdseizoen geen alcohol drinken. 

Nu snap ik beter waarom. Destijds deed je dat maar gewoon. 

NB. Onderin staat een link naar een experiment van 1 maand geen alcohol.

2 Oestrogeen

De vrouwelijke tegenhanger van testosteron is oestrogeen. Het is niet helemaal één op één (ik bedoel, het menselijk lichaam is complex), maar in grote lijnen zijn testosteron en oestrogeen communicerende vaten.

Een verhoging van oestrogeen zorgt voor een verlaging van testosteron. Trouwens, oestrogeen is ook een belangrijk hormoon in je lichaam. Oestrogeen zorgt voor gezonde hersenen en ook voor sterke botten en is eveneens van invloed op je libido (bron).

Nu komt de schokkende mededeling. In de meeste bieren zit hop. Hop geeft bier zo’n lekkere nootachtige en bittere smaak. Maar het is niet alleen een smaakmiddel; het helpt ook in de fermentatie van bier. 

Tot zover geen probleem.

Maar net als soja bevat hop zogenaamde fyto-oestrogenen (nog specifieker: 8-prenylnaringenin). Als je teveel bier drinkt dan zorgen deze oestrogenen voor een verlaging van je testosteron. Bij stevige drinkers van middelbare leeftijd zie je daarom verschijnselen als een bierbuik of manboobs (bron).

Bierbuik en mannentieten

Aan de andere kant zijn er ook experts die denken dat het allemaal zo’n vaart niet loopt. Als jij je beperkt tot een paar biertjes per week, dan kan je lichaam dat prima aan (bron en bron).

Anecdote over bier en seks

Nog een leuke anecdote over hop. In 1516 werd het Reinheitsgebot in Duitsland ingesteld (bron). Dat hield in dat alle bier met hop geproduceerd moet worden. Sommige mensen geloven in een samenzwering, opgezet door de Protestantse Kerk.

Door het hop in het bier werden mannen minder agressief en hadden ze minder zin in seks. Iets wat de Kerk wel fijn vond (bron).

Tja.

3. Afvallen en bier

Goed, kan je dan elke dag whiskey en wijn drinken? Nou, je hoeft je niet als Don Draper in de serie Mad Men te gedragen. In alcohol, in wat voor vorm dan ook, zitten namelijk ook heel veel kilocalorieën.

Daar komt ook de uitspraak vandaan dat een biertje gelijk staat aan een boterham met kaas. 

1 biertje =  1 boterham met kaas

Gewoon bier (5% alcohol) bevat 110 kcal. Een glas zwaar bier (7%) gaat naar de 160 kcal. Daarom kun je beter kiezen voor alcoholvrij bier. Een glas bevat 60 kcal.

NB. Onderin staat een link naar tips voor alcoholvrij bier.

Sociale gevolgen

Het sociale element vind ik bij sommige van mijn keuzes soms nog wel het lastigst. Twee van mijn allerbeste vrienden zijn fanatieke bierdrinkers. Tijdens lezingen en presentaties vertel ik ook vaak over ‘Untappd’. Dat is een app waarin je kan bijhouden welk bier je hebt gedronken, waar je dat hebt gedaan en hoe lekker je dat vond. Voor mij was het de sport om zoveel mogelijk verschillende bieren te drinken. 

Het gevoel van samen bier drinken

Toen ik me ging verdiepen in bier en de gevolgen voor je lichaam, voelde ik me dan ook wel een soort van opgelaten. Ik besloot namelijk om te stoppen met bier drinken, althans een stuk minder vaak en minder veel te drinken.

Maar goede vrienden zijn goede vrienden als ze mijn keuzes begrijpen. Al is bier drinken natuurlijk ook veel meer dan de smaak op zich. Marketingbedrijven zetten hier vaak op in. Bier = vrienden, gezelligheid en een hoop lol.

Toch?

Dat was gelukkig zo. Binnenkort gaan we weer op mannenweekend. Voor mij geen bier dan. Of beperkt althans. 

waarom stoppen bier drinken

In betere tijden, toen ik nog bier dronk. Dit is in Dublin, in de bar van de Guinness brouwerij.

Wat nu?

Maak je niet ongerust. Als je met mate drinkt, dan is er volgens mij niet zoveel aan de hand. Maar voor mezelf beperk ik hoeveel bier ik drink. Mijn standaardkeuze is wijn, dat houd ik nu tot 1 glas per avond in het weekend. 

Helemaal geen bier dan?

In ieder geval geen standaard pils meer zoals Heineken of Amstel. Of van die Engelse bieren als Guiness. Die vond ik sowieso niet heel erg lekker.

Maar af en toe een Belgisch biertje mag best. Een La Chouffe, een Westvleteren of een La Trappe. Als ik dan toch bier drink, dan moet het ook erg lekker bier zijn.

Meer weten?

Eerder schreef ik deze artikelen:

Wat doe jij? Drink je bewust geen bier? Of wel? Geldt dat ook voor alcohol? Laat een reactie achter!

Comments 4

 1. Wel mag ik als de vriendin van een stevige bier drinker van 44 jr zeggen dat ik het helemaal mee eens ben. Vriend eet weinig groente/ fruit en drinkt 5 bier per dag minstens. En ja hoor mannenboobs, minder libido, erectie stoornis en de hele lijst. Dit ondanks gestopt met roken .

 2. Engelse bieren als Guiness… dat zullen ze leuk om te horen vinden in Dublin, waar je nota bene bij de brouwerij bent geweest!!! Oh en het is Guinness, met dubbel n

  Heb trouwens jaren veel bier en andere drank genuttigd, geen manboobs, geen libido impact noch erectiestoornissen. Ligt dus zeker niet alleen ah bier maar aanleg zal ook een rol spelen

  1. @Alex
   Guinness hoort bij tegenwoordig Diageo en dat is een UK firma.
   Guinness wordt voornamelijk in Afrika gebrouwen, niet in Ierland.

 3. Ik drink elke avond 2Guinness …ik voel er mij goed bij.. ben 67 jaar, en wandel elke dag 2 keet 40 minuten met mijn hondje…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.