Ski tracks review

De 4 beste apps voor skiën of snowboarden (incl. reviews!)

Peter Artikel 4 Comments

Wat is de beste app voor skiën of snowboarden? Ski Tracks en Afdeling zijn voor mij de beste apps, als je een dag skiën of snowboarden wil meten. Hoe lang heb ik geskied, hoeveel afdelingen en waar ben ik allemaal geweest? Ik heb daarnaast nog veel meer dingen getest. Je kan op wintersport met allerlei apps, gadgets en platformen.

Top 4 ski en snowboard apps

Wat zijn de beste apps om te gebruiken als je gaat skiën of snowboarden? Ik heb een aantal apps en gadgets getest.

 1. Ski Tracks (app)
 2. Strava (app)
 3. Skiline (platform)
 4. Afdaling (app)

De apps leg ik hieronder verder uit, inclusief de voordelen, nadelen en verbeterpunten. Ik eindig dit artikel met mijn conclusie.

Skiën meten en monitoren

Ben je benieuwd hoe lang je hebt geskied of waar je allemaal bent geweest? Hoeveel kilometer heb je afgelegd op je ski’s of snowboard? In een tijdperk van quantified self kun je (bijna) alles meten en bijhouden.

Waarom ook niet op wintersport? Als je het liever bekijkt, ik maakte onderstaande video met een samenvatting van de apps.


Video over de beste apps voor op wintersport


1 Ski Tracks smartphone app

Ski tracks is een app voor op je smartphone. Ik heb de app voor op de smartphone getest. De app is niet gratis; via de Play Store kost de app 95 cent. Voor de iPhone heb je zowel een gratis versie als een betaalde versie van 90 cent. De app maakt gebruik van GPS. Toen ik de app ging testen deed ik mijn telefoon op vliegtuigstand om energie te besparen. Wel deed ik gps aan en startte ik de applicatie op.

App om skiën en snowboarden te meten

Qua design is ‘Ski Tracks’ redelijk simpel. Saai misschien. Toch doet de app precies wat je wil. Misschien wel meer. De app houdt van alles bij: je maximale en gemiddelde snelheid; de afgelegde afstand en de afgelegde verticale afstand. De hoogtes, je huidige hoogte, maar ook het laagste en hoogste punt. Hoe vaak je naar beneden bent gegaan, de gemiddelde hoek en de totale tijd.

Leuk om dat achteraf te zien.

App Ski Tracks uitleg

Je hoeft niets te doen gedurende de dag. Bij de eerste lift deed ik de app aan, onderaan de laatste piste de app uit. Tijdens pauzes zette ik mijn GPS uit de app op pauze. Naast het hoofdscherm kun je op een kaartje zien waar je bent geweest. Een volgend tab is een analyse van je tocht. Per afdaling, per afgelegde kilometer of per uur. Dit is echt heel goed gedaan. Met het tab ‘profiel’ krijg je een grafiekje van het hoogteprofiel.

Ski tracks app voor wintersport

Delen van je skidata van Ski Tracks via Facebook

Ski Tracks data delen op Facebook

Functioneel is Ski Tracks de beste app voor op de piste. Net als bij andere apps, kun je ook foto’s maken en toevoegen. De integratie met sociale media is minder goed uitgewerkt. Je kan je account koppelen. Ski tracks exporteert drie screenshots. Je kan de tekst verder echter niet bewerken. Jammer.

Maar voor de rest een topapp, die doet wat hij moet doen.


2 Strava

Je kan ook Strava gebruiken. Meet je afdaling met skiën of snowboarden met Strava. Strava is momenteel de beste tool om je sportprestaties te meten. Strava gebruik ik vooral voor hardlopen of wielrennen. Je kan Strava natuurlijk ook gebruiken op wintersport.

De afgelopen skivakantie gebruikte ik Strava op twee manieren. Ik droeg mijn Garmin hartslagmeter. Die data kon ik later importeren naar Strava. Op mijn Android smartphone had ik de Strava app.

Lol van meten

“Nou, Endomondo is helemaal niets” zie Gerwin tegen mij, toen we in de lift zaten. Erik en Frank werden er soms ook gek van. Doorskiën? Onderaan bij de lift moest ik snel zowel mijn hartslagmeter als mijn Strava app op pauze zetten. Uit de lift? Allebei weer aan. Vermoeiend? Nee, hoor. Voor mij is het testen van gadgets, tools en apps bijna net zo leuk als skiën.

Bijna, hè.

Strava app wintersport

Dag skiën met de Garmin (boven) en de app (midden).

Strava op wintersport

Strava gingen Gerwin en ik allebei testen. De app crashte al vrij snel in de dag bij hem, dus de resultaten zijn niet volledig te vergelijken. Wel leuk dat Strava laat zien dat we samen hebben geskied die dag.

Mooie functionaliteit van Strava.

Van het wielrennen kende ik het al langer. De king of the mountain. Met skiën is het natuurlijk andersom. Niet wie zo snel mogelijk boven is, maar wie het snelste beneden is. Ten opzichte van wielrennen zijn er (nog) heel weinig segmenten. In Zell ben ik in ieder geval tweede op de sportafdaling. Voor de kenners, dat is de rode 18 naar het middenstation van de gondels.

king of the mountain uitleg strava

Leaderboard van het segment van de sportafdaling

Strava versus Garmin

De app van Strava gebruikt GPS. Aan het begin van de dag zette ik de app aan. Na de laatste piste weer uit. Vervolgens kan je kiezen welke activiteit je hebt gedaan. In dit geval is dat ‘alpine ski’. Later keek ik naar de data uit mijn Garmin hartslagmeter. Met de Garmin had ik 42,6 kilometer afgelegd, volgens Strava waren dat er 72,7 kilometer. Strava rekent de lifttijd ook mee. Dat beïnvloedt ook weer de gemiddelde snelheid.

Strava hartslag skien

Hartslag, snelheid en hoogte op Strava


3 Skiline

Je hoeft niet alleen maar apps te gebruiken. Skiline is een online platform voor skiërs en snowboarders. Ben je benieuwd welke pistes je hebt gehad? Hoeveel je hebt geskied? Hoe lang je hebt geskied? Is het beter dan skiën met Strava of Ski Tracks?

Hoe werkt Skiline?

De basis van Skiline is je skipas. Na je aanmelding selecteer je het land waar je bent en vervolgens je skigebied. Daarna voer je het nummer op je skipas in. Elke keer dat je ergens een lift of gondel neemt, wordt dit geregistreerd. Het mooie van Skiline is dat al die data nu wordt ontsloten voor jou.

Skien meten

Overzichtspagina van Skiline

Skiline review

Data gebruiken voor nieuwe doeleinden. Big data in optima forma! Wat biedt Skiline mij? Heb je geen zin in geklooi met apps zoals Ski Tracks, Strava of een gps hartslagmeter van Garmin? Dan is Skiline een uitkomst. Begin 2014 ging ik een week skiën. Mijn resultaten van een week skiën volgens Skiline? Ruim 30 duizend hoogtemeters, 70 liften en 208 kilometer skiën. Onderverdeeld naar dagen was donderdag 2 januari mijn beste dag, met ruim 59 kilometer.

Skiline liften

Liften en hoogtemeters met Skiline

Skiën meten en analyseren

Op dinsdag deden we een skitocht van Zell naar Königsleiten en weer terug. In een grafiek zie je de liften die we hebben genomen en de bijbehorende hoogtes. Nog leuker is dat je een kaart van de pistes kan maken. De liften die je hebt genomen zijn gearceerd. Ook staat erbij hoe vaak je die lift hebt genomen.

 

Data toevoegen en delen via Skiline

Je kunt aan je skidag meer data toevoegen, zoals de titel veranderen of een beschrijving meegeven. Je skidag kun je delen via Twitter, Facebook en email. Andere opties die ik zelf nog niet hebt getest, zijn om via het platform vrienden op te zoeken, teams te vormen of competities aan te gaan. Wel heb ik een mini slalom gedaan, waarvan je later een video kan zien. Heel tof! Skiline wil daarmee hét platform worden voor de wintersporter.

Skiline versus Strava

De skitocht van dinsdag heb ik ook gemeten met mijn Garmin hartslagmeter en geïmporteerd naar Strava. De resultaten? 5.053 hoogtemeters, 1 uur en 17 minuten skiën en 28,1 kilometers afgelegd. Daarbij zette ik de meting tijdens de pauzes en in de lift op pauze Skiline is veel positiever over het aantal hoogtemeters (6464 meter), de afgelegde afstand (51 kilometer) en het aantal minuten skiën (414 minuten). Qua hoogte rekent Skiline waarschijnlijk de laatste gondel naar beneden ook mee.

Garmin Strava wintersport

Mijn dag skiën volgens Garmin en Strava

Vergelijking Strava en Skiline

Wat een groot verschil in het aantal minuten skiën! Waarschijnlijk rekent Skiline de wachttijd op de piste, de koffiepauze in de zon en de lunch mee. Niet verkeerd, dat hoort immers ook bij wintersport. Voor de echte sportprestaties blijf ik nog wel vertrouwen op andere apps en tools, zoals Ski Tracks of Strava.


4 Ski app Afdaling

Je kan ook Afdaling gebruiken. De ski app Afdeling heb ik afgelopen wintersport voor het eerst getest. Het is een strak vormgegeven app, die qua functionaliteit best wel veel lijkt op Ski Tracks.

App Afdaling

 

Screenshots van de app Afdaling

Vroeg op de piste prijs!

De wintersport app ‘Afdaling’ is gebouwd door een Nederlands bedrijf. Het voordeel is dat alle teksten in de app ook Nederlands zijn. In de Appstore kost de app 99 eurocent. De app ziet er strak en clean uit. Het startscherm laat je maximale snelheid zien, je huidige hoogte, de tijdsduur en je GPS precisie. Net als Ski Tracks houdt de app bij wat je maximale en gemiddelde snelheid is, je maximale en minimale hoogte, je afstand en meer. Het grappige van Afdaling is dat je ook Trofeeën kunt winnen. Zoals een Early Bird Trofee bijvoorbeeld, als je blijkbaar voor 9.00 al je eerste piste hebt genomen.

Lifelogging wintersport

Maak je geen zorgen: het allermooiste van skiën vind ik ook gewoon de afdalingen, het uitzicht en de gezelligheid. Niet de data en de apps.


Conclusie

Voor mijn springen de apps Ski Tracks en Afdeling eruit. Het hoofdscherm van Ski Tracks vind ik persoonlijk fijner dan dat van Afdaling. Het is een volledige cockpit met alle relevante informatie die ik nodig heb als ik in de lift of in de gondel zit. Twee punten van verbetering:

 • Heatmaps. Het zou heel gaaf zijn als je een heatmap kan maken van je afdalingen op de piste. Ik heb zelf ook een dag met een app (Trace) geskied die dit doet. De heatmap werkt als volgt: als je ergens hard hebt geskied, dan is het stuk op de kaart daar rood. Heb je ergens rustig aan geskied, dan is dat lijntje op de kaart meer groen.
 • Hartslag. Als ik benieuwd ben naar mijn hartslag op de piste, dan heb ik nu nog wel een sporthorloge of een app zoals Strava nodig. Ik zou het best leuk vinden om dit te koppelen aan de apps van Ski Tracks of Afdaling.

Gebruik je wel eens apps om te meten hoe hard, hoe ver en hoe lang je hebt geskied of gesnowboard? Welke vind je goed? Laat het me weten in de comments!

Comments 4

 1. Hoi Peter,

  Filtert deze app (itt strava helaas) de liftafstanden er uit?
  en kun je evt je ski tracks data naderhand handmatig uploaden in Strava? Thx

  1. Post
   Author

   Hallo Reinoud,
   Deze app filtert de liftafstanden er inderdaad wel uit. Daarom is het ook mijn aanbeveling.
   Heb nog niet geprobeerd de data handmatig te uploaden in Strava.

   Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.