Beef Jerky maken

Beef Jerky. Kopen of maken? Alles over de ideale eiwitsnack!

Peter Artikel Leave a Comment

Beef Jerky. Wat is dat eigenlijk? Is het gezond? Waarom is Beef Jerky zo populair, met name onder mensen die het paleo dieet volgen? Waar kun je Beef Jerky in Nederland kopen? 

NB. Voor dit artikel heb ik een vergoeding ontvangen. Hiervoor werk ik samen met BeefJerkyShop.nl

Het is geen exclusief verkoopverhaal. Maak je niet ongerust. In dit artikel schrijf ik ook hoe je Beef Jerky zelf kan maken, wat het is, waarom (en wanneer) ik het gebruik en waarom astronauten het ook eten. 

Wat is Beef Jerky?

Wat is Beef Jerky eigenlijk? Beef Jerky komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Een goede vertaling heb ik eigenlijk nog niet gevonden.

Nou ja.

Beef Jerky is gedroogd rundvlees. Maar dat klinkt toch wat minder stoer. Het vlees is in kleine reepjes gesneden en vervolgens gerookt, gekruiden en gedroogd. Het bevat weinig vet en veel eiwitten. Omdat het gedroogd is, hoef je het niet gekoeld te bewaren. Je hebt dus geen koelkast te hebben. 

Om die reden nemen ruimtevaarders ook vaak beef jerky mee in hun raket. 

Dat is geen grapje.

Op de website van NASA staat dat ze het eten tijdens de lunch (bron). Het staat daar zelfs geclassificeerd als ‘vers voedsel’.

Gegeten door astronauten

Het is natuurlijk ook wat lastig om in een ruimtestation het fornuis aan te doen om een stukje biefstuk een beetje doorbakken te krijgen. 

Beef Jerky Nederland

Zelf heb ik de Beef Jerky mogen testen van BeefJerkyShop.nl. Ik sprak de eigenaar tijdens een CrossFit evenement. Omdat ik maar naar zijn stand bleef lopen om weer een andere smaak te testen, raakten we in gesprek.

De webwinkel heeft verschillende smaken Beef Jerky in het assortiment. Dit zijn hot and spicy, teriyaki, sweet and spicy, honey bbq, peppered slabs, peppered nuggets, original nuggets en original slabs. De Beef Jerky die daar wordt verkocht, komt uit Schotland. 

De originele (naturel smaak) en teriyaki heb ik mogen testen. Als je naar de naturel smaak kijkt, dan hebben ze 180 gram rundvlees nodig om 100 gram gedroogd vlees te maken.

De Jerky smaakt lekker. Het is een beetje zoutig, maar heeft daarmee ook een lekkere ‘bite’. Doordat je verschillende smaken hebt, is het een snack die niet zo snel hoeft te vervelen. Zo heb ik zelf voor Peppered gekozen. Ik ben sowieso een fan van peper door mijn eten.

Beef Jerky

De jerky wordt gemaakt zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Let wel op als je een soja allergie hebt of niet goed tegen suiker kan. In de bereiding wordt gebruik gemaakt van sojasaus (hoewel glutenvrij, wel op basis van sojabonen) en een klein beetje bruine suiker. 

Is Beef Jerky gezond?

Is Beef Jerky gezond? In essentie wel, want het is weinig anders dan gedroogd vlees. Als je niet goed tegen bepaalde voedingsstoffen kan, is het wel belangrijk om de ingrediënten te bekijken voordat je Beef Jerky koopt.

Maar dat zou je sowieso wel doen. 

In sommige kringen heerst er af en toe nog wel discussie over hoe Beef Jerky wordt gemaakt. Maar drogen en roken van voeding is iets wat wij als mensheid al jaren doen. Denk ook aan het drogen van paling of het fermenteren van voeding, zoals zuurkool.

Veel gegeten door bodybuilders

Qua macronutriënten en calorieën is het ook een slimme keuze. Namelijk: veel eiwitten en een beperkt aantal calorieën. Onder bodybuilders schijnt het daarom ook een geliefd product te zijn.

Omdat het weinig ruimte inneemt en niet zo zwaar is, wordt ook gegeten door mensen die gaan kamperen of een lange trektocht door de natuur willen maken.

Toen ik een paar jaar geleden met een vriend een tocht maakte door Schotland, was dat ook iets waar wij rekening mee hielden. Je wil toch iets voedzaams eten, wat niet veel ruimte in beslag neemt en niet zo zwaar is.  

Beef Jerky is dan ideaal. 

Hoe ik Beef Jerky gebruik

Hoe gebruik ik Beef Jerky? Op 2 manieren, namelijk als snack en na een workout. 

Als snack is Beef Jerky handig, zowel rond het einde van de middag als ‘s avonds. Zo eet ik regelmatig rond 16.00 wat Beef Jerky. Het is een makkelijke snack voor bijvoorbeeld in de auto, omdat je het niet hoeft te koelen. 

Ik weet hoe lastig het is om lekkere en voedzame snacks te eten onderweg. Beef Jerky is wat dat betreft ideaal. Pas alleen op dat je niet in één keer een hele zak leeg eet. Om die reden ben ik niet zo’n fan van eten in de auto.

Maar ja, soms kan het niet anders. 

De tweede wijze is als eiwitbron na het sporten. Na een pittige workout met veel krachtelementen neem ik vaak eiwitten in de vorm van eiwitpoeder, kwark of kip. Beef Jerky is een fijne afwisseling, omdat het qua smaak en profiel echt heel wat anders is dan mijn reguliere bronnen van eiwit. 

goedkoop Beef Jerky

Beef Jerky maken

Een veelgehoord kritiekpunt op Beef Jerky is dat het kostbaar is. Dat is niet zo gek. Het wordt immers gemaakt van biefstuk. Niet van een goedkoop stukje plofkip. 

Hier moet je voor jezelf een afweging maken tussen comfort en kosten. Zo maak ik zelf ook zuurkool en kefir. Het kost iets meer tijd, maar het is goedkoper en je kan zelf beslissen wat de ingrediënten zijn.

Het zelf maken van Beef Jerky is betrekkelijk eenvoudig. Maar, je hebt er wel speciale apparaten voor nodig. Namelijk zogenaamde rookovens of rooktonnen. Deze kun je kopen, maar als je handig bent ook zelf maken. Dat heb ik zelf trouwens nog niet geprobeerd. 

  • Je hebt een stuk vlees nodig. Kan rundvlees zijn, maar ook gevogelte.
  • Snijd het vlees in kleine reepjes
  • Stop de reepjes in de vriezer voor ongeveer één uur
  • Marineer het vlees naar eigen smaak. Bijvoorbeeld met zout, peper en knoflookpoeder. Laat de reepjes een nacht in de marinade in de koelkast liggen. Zo kunnen ze alle smaakjes van de marinade goed in zich opnemen.
  • Je kan met de rookoven of rookton de reepjes in ongeveer 20 minuten klaar maken. 
  • Bewaar je eigen Beef Jerky wel in een luchtdicht bakje. Het is dan ongeveer een week houdbaar. 

Denk je nu: “Dit is allemaal veel te veel gedoe!” Dan is dat ook prima. Bestel dan hier je Beef Jerky (of natuurlijk ergens anders). 

Meer weten?

Heb jij al eens Beef Jerky geproefd of misschien wel zelf gemaakt? Welke merken en smaken vind jij lekker? Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.