fivefingers vibram

Barefoot schoenen kopen Nederland? Overzicht met 5 tips!

Peter Artikel 14 Comments

Barefoot schoenen kopen? Wil je barefoot of minimalistische schoenen kopen? Ik heb er een aantal getest, van de Vibram Fivefingers, de Merrel’s en de Vivobarefoot. Een overzicht van de beste en mooiste barefootschoenen. Andere woorden hiervoor zijn ook wel ‘zero drop’ schoenen of ‘minimalistische schoenen’.

Alles over minimalistische schoenen! Het barefoot schoenen overzicht! Dit zijn ze: 1 Vibram Fivefingers (een soort teensokken), 2 Merrel, 3 Vivobarefoot, 4 Leguano en 5 Earth Runners (slippers).

1 Vibram Fivefingers kopen

“Trek jij je schoenen ook nog aan?” grapte Daan. Hij zag toch echt wel dat ik mijn schoenen al aan had. Nou ja, schoenen. Van mijn vriendin kreeg ik zogenaamde Vibram Fivefingers cadeau. Dit zijn ‘barefoot’ schoenen. Een review van Vibram Fivefinger schoenen.

Eerlijk is eerlijk, ze zien er wel een beetje apart uit. Mijn Vibram schoenen hebben een grijze buitenkant met zwarte accenten. De binnenkant is geel. Mijn Vibram Fivefingers (maatje 46, dat wel) hebben geen reguliere veters. Je trekt je schoen als het ware dicht.

Wat direct opvalt zijn de losse tenen zoals een handschoen.

vibram fivevingers uitleg

Zero drop schoenen kopen

Waarom barefoot schoenen kopen? De oermens liep zijn hele leven op blote voeten. Het is eigenlijk heel raar en onnatuurlijk om op schoenen te lopen. Denk bijvoorbeeld aan de verhoging onder je hak, maar ook het ontbreken van ‘gevoel’ met de grond. Daarom zijn andere woorden voor deze schoenen ook wel ‘minimalistische schoenen’. Of ‘zero drop’, omdat je geen hak hebt.

De onderkant van je voeten zijn heel gevoelig, er komen een heleboel zenuwbanen daar uit. Dat is niet zo heel verrassend. Het is onze primaire contact met de grond. Je moet dus heel snel kunnen aanvoelen of je ergens kan lopen.

Het schijnt ook dat je door het lopen op gras ook in één keer je stressniveau kan verlagen. Maar omdat op blote voeten lopen in de stad (denk aan glas) toch misschien wat riskant is, wilde ik al een tijdje barefoot schoenen.

Overigens ga ik op vakantie af en toe een stuk wandelen op blote voeten. Dan merk ik dat mijn voeten dat niet meer gewend zijn. Na ongeveer 30 minuten wandelen wil ik mijn schoenen toch weer aan doen.

Vibram schoenen

Het verhaal van Vibram is best aardig [link onderin]. In de jaren dertig van de vorige eeuw, ging de Italiaan Vitale Bramani experimenteren met schoenen met een rubberen onderlaag. Vitale was lid van een Italiaanse Alpenklim club. Hij experimenteerde met de rubber van Pirelli – bekend van de autobanden en een jaarlijkse kalender.

In 1937 bracht Vibram (een samentrekking van de voor en achternaam van Vitale) zijn eerste schoen uit. Die schoen had toen nog geen vijf vingers voor de tenen, zoals de huidige versie. Dat idee ontstond in 2001 bij ontwerper Robert Fliri. Het idee is dat je tenen vrijer kunnen bewegen en je aanraking met de bodem nog beter lijkt op het lopen op blote voeten.

ervaring vibram fivefingers

Ervaring Vibram Fivefingers

De eerste avond dat ik ze droeg, ging ik naar een feestje. Daar merkte ik dat mijn achillespees en hamstrings nog wel behoorlijk moesten wennen. Na een tijdje staan, ging ik toch even zitten. Ik moet zeggen dat het steeds minder wordt.

Hardlopen op Vibram Fivefingers

Op den duur wil ik er ook op hardlopen, maar als ik nu 10 kilometer ga rennen op de Vibram schoenen dan vrees ik dat ik een maand niet kan hardlopen. Voor de rest lopen ze heerlijk. Ik heb echt het gevoel dat ik mijn voeten veel meer voel. Dat ik meer contact met de aarde heb dan anders. Mijn voeten voelen niet zo opgesloten.

Zoals ik al zei, zijn het wel schoenen die opvallen. Mensen die ik er over vertel, vallen meestal in één van twee categorieën. Sommigen hebben er nooit van gehoord, anderen zeggen direct: “Ah, dat zijn van die teensokken. Daar ga je toch niet op lopen!”

Reacties van anderen

Maar, ik moet zeggen; bij Crossfit zie ik ze al wat vaker en ook op de Permanent Beta dag hielden sommige mensen me aan om te vertellen dat ze zelf heel enthousiast zijn over de schoenen. Ook een goede vriend was onlangs in New York: “Een derde van de schoenenwinkel waren sportschoenen, een derde sneakers een derde waren barefootschoenen.”

Kortom, wen er maar alvast aan. Je gaat ze steeds vaker zien. Mij zitten ze in ieder geval heel goed!

NB. Koop je Vibram schoenen bijvoorbeeld bij Sarenza


2 Merrel minimalistische schoenen

Minimalistische schoenen kopen? Misschien is Merrel wat voor je. “Dit zijn echt de mooiste die ik heb gevonden”, riep ik. Al weken wilde ik naast mijn Vibram Fivefinger schoenen (je weet wel, met van die teentjes) nog een paar barefootschoenen kopen.

Er is alleen één probleem. Het is haast onmogelijk om barefootschoenen te vinden die mooi zijn. Dat is echt zonde.

Barefootschoenen ervaring

“Waarom is dat nu weer zonde?”, hoor ik je denken. Nou, voor mij geldt dat barefootschoenen heerlijk lopen. Echt waar, het voelt zalig. Het contact met de grond en de aarde. Niet voor niets loop ik thuis ook bijna altijd op blote voeten of op sokken. Zodra ik mijn schoenen uit kan doen, dan doe ik dat graag.

Daarnaast merk ik dat het dragen van de barefootschoenen mijn houding verbetert. Het principe van deze schoenen is dat je het lopen op blote voeten simuleert.

Een betere houding met barefootschoenen

De schoenen hebben geen verhoging (of verval). Zowel je teen als je hak bevinden zich op dezelfde hoogte. Ik merk dat een lagere stand van mijn hak ten opzichte van gewone schoenen is, dat ik meer rechtop loop. Met mijn schouders meer naar achteren. Meer open.

Dat is goed.

Het probleem met barefootschoenen

Het probleem met barefootschoenen is dat ze vreselijk lelijk zijn. Nu heb ik ook wel een grote maat voeten (maat 46), dus dan is het ook allemaal wat minder subtiel. Uiteindelijk kwam ik mijn zoektocht naar nieuwe schoenen uit bij Merrel. Specifieker nog, bij het model Vapor Glove 2. Ik koos voor oranje, maar je hebt ook de keuze uit groen/blauw en zwart. Ze zitten perfect en lopen heerlijk.

Alleen.

Echt heel mooi vind ik ze niet. Ik snap bijvoorbeeld niet waarom Nike zijn lijn van dit soort schoenen niet verder ontwikkelt. Mijn vriendin heeft Nike Bionics. Die zien er ook gewoon uit als vlotte sneakers in plaats dat ze uit elk stukje stof ‘barefoot’ schijnen te moeten roepen.

Merrel Vapor Glove

Mijn Merrel Vapor Glove 2.0 schoenen

Daarom is dit mijn advies aan schoenenfabrikanten: maak eens gewoon mooie, strakke en elegante barefootschoenen. Anders blijft het allemaal een beetje suf uitzien. Dat is zonde.

Persoonlijk zou ik iedereen namelijk aanraden om zo veel mogelijk op blote voeten te lopen en om anders barefootschoenen te dragen. Het voelt zo veel beter en natuurlijker.


3 Vivobarefoot schoenen

Vivobarefoot schoenen kopen. Wat mij betreft nu de mooiste barefootschoenen.

Gympen: Ik heb er gympen van gekocht. In eerste instantie vond ik ze een beetje op bowlingschoenen lijken, vanwege de grote witte voorkant. Maar ze lopen echt zalig!

Sowieso is het een kenmerk van Vivobarefoot dat de neus van de schoen breed en ruim is. Dan hebben je tenen de ruimte om alle kanten op te bewegen.

Barefoot schoenen

Mijn gympen van Vivobarefoot.

Nette schoenen: Naast gympen heb ik ook wat nettere schoenen gekocht. Net als bij de gympen valt hier ook de brede neus op. Het materiaal is suède, het voelt soepel en sterk. Normaal loop ik overdag op pakschoenen met een harde zool.

Dat hebben deze nette schoenen van Vivobarefoot niet. Daar moest ik even aan wennen, maar ondertussen kan ik bijna niet meer anders.

IMG_9484 copy

Mijn nette schoenen van Vivobarefoot.


4 Leguano

Leguano is een merk van sportieve barefoot schoenen. Zelf heb ik de Aktiv Black gekregen van de Nederlandse importeur om deze te testen. De Aktiv schoenen zijn sportief en kun je gebruiken voor hardlopen, fietsen of tennis.

Het eerste wat me opvalt aan de Leguano schoenen is de zool. Leguano zelf geeft aan dat de zool is gemaakt van Lifelit materiaal. De grijze zool bevat een aantal uitstekende noppen van een paar millimeter, waardoor de schoen mij een beetje het gevoel geeft van een golfschoen.

Het zwarte stof voelt licht aan en is volgens de fabrikant actief ademend en wasbaar. Daarnaast zitten er zilverionen in de binnenzool en voering. Deze schijnen te zorgen voor een antibacteriële werking.

Naast de Aktiv heeft Leguano ook andere type schoenen zoals de Style, de Balerina, Sneakers en speciale varianten voor koud weer. De schoenen zien er wel typisch uit. Zoals de Sneaker serie; deze lijkt meer op een soort grote sok gemaakt van het materiaal van duikpakken. Deze zal ik zelf niet heel snel dragen, in tegenstelling tot de Aktiv.

Dit zijn redelijk neutraal uitziende en sportieve schoenen die lekker lopen. Het voelt net alsof je op pantoffels loopt. Ze veren makkelijk me en wentelen soepel af.

leguano

Leguano schoen Aktiv

Zool van de Leguano


5 Earth Runners

Earth Runners zijn barefoot sandalen. Dit zijn mijn favoriete sandalen in de zomer! De zool bestaat uit Vibram materiaal (tip #1). Aan de onderkant de zandaal zit een koperen rondje. Dit rondje is verbonden met het bandje dat je om je voeten bindt.

Ik werd op de Earth Runners gewezen door Ben Greenfield. Hij droeg deze op de Biohacker Summit in Londen. Het principe achter het koperen rondje is dat je daarmee contact houdt met de aarde. Zo kun je positieve lading aflaten naar de aarde. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld een aardingsmat als ik aan het werken ben [link onderin].

https://www.instagram.com/p/BYIHWshAGwT/


Conclusie

Kortom, ik ben enthousiast over mijn barefootschoenen. Voor zakelijke gelegenheden gebruik ik de suède schoenen van Vivobarefoot. Voor gewone gelegenheden loop ik vaak op mijn gympen van hetzelfde merk of op mijn Vibram Fivefingers (als ik de inschatting maak dat diegenen bij wie op bezoek kom, dat geen probleem vinden).

De Merrel schoenen Vibram Fivefingers gebruik ik nu vooral als ik ga hardlopen. De Earth Runners draag ik vooral in de zomer. Thuis loop ik bijna altijd op blote voeten, want dat is natuurlijk de ultieme barefoot ervaring.


Meer lezen?

Deze links heb ik gebruikt:

Heb jij barefootschoenen? Hoe lopen ze? Loop je er altijd op? Laat het me weten in de comments!

Comments 14

 1. Leuk te horen.
  Mijn fascinatie begon bij de fascie (professionele interesse) , de opleiding Anatomy Trains, waar de voet uitgebreid werk toegelicht. En een behandeling van de plantair fascia bij (vermeende en ervaren) hamstring issues wonderbaarlijk werkte. En mijn eigen issue (prive zoektocht) met diagnose “verregaande degeneratie van enkelgewrichten”. Lopen en slenteren kon nog maar korte perioden, rennen niet en springen helemaal niet.

  Dit jaar volop in de barefoorwereld gedoken , nadat ik de voet en beenspieren zelf weer behoorlijk had opgetrained (het lijf kan hel wat als je het een handje helpt en doorzet) en ik wilde nog meer verbetering en vitaliteit.

  Tijdens barefootevenement 2015 (20116 komt er ook aan ) o.a. Ruth Langemeijer (FeeTBack Amsterdam) en de Trek barefoot ontmoet, clinics meegedaan. En 1 maand later met Vibrams de deur uitgelopen en niet meer uitgetrokken. (geen aanrader voor beginners trouwens).

  Met beleid en kennis van zaken gaan trainen/lopen en oefenen en ik wordt er alleen maar blij van. erg blij. Bij wijze van uitzondering denk ik, heb ik 0 problemen ervaren. Behalve 1 week vage knieklachten, ik denk vanwege de andere manier van lopen. En mijn bewuste spelen met manieren van lopen. Rennen even gestopt, wel veel stappen gemaakt en er op gewerkt. Knie weer normaal en happy feet.

  Nice to know; voeten training (onder andere voetboog weer versterken) kun je dagelijks als routine doen. Maar ik dacht waarom niet en passant en dat werkt prima, voor mij.

  En nu de volgende stap What the foot! van Gary Ward nog eens lezen en begrijpen. En dan wonderen werken in de praktijk en op mijzelf 😉
  Leuk leesvoer voor anderen met interesse in barefoot, presteren en de sport- schoenenindustrie is Born to run trouwens.

 2. Wat tof dat je nu ook fivefingers hebt! Ik heb inmiddels 4 paar en wil echt niet meer zonder. Ik ben er dus wel meteen een half uur op gaan hardlopen, en dat heb ik geweten… Spierpijn!! Gelukkig was ik al snel aan de schoenen gewend, nu inmiddels 3 jaar geleden.
  Ik gebruik ze in de stad, in het bos en zelfs om door rotsachtige bergen te wandelen op vakantie. Dat gaat super!
  Ik word wel erg vaak aangestaard vanwege mijn knalgroene vibrams, maar dat went ook wel 😉

 3. Ik heb (nog) geen tenenschoenen, maar wel feelmax kuuva en Xero shoes sensori venture (teenslipper) Wát een heerlijkheid is dit lopen. Ik merk dat ik beter kan aarden en daardoor beter in mijn vel zit en minder aan het piekeren, dus minder in mijn hoofd. Daarnaast heb ik bijna nooit meer koude voeten, ook wel prettig. Zoek nog wel paar lage barefoot schoenen voor kouder weer, nu gelijk de kuuva en dat is best log 😉 komt binnenkort nieuwe site https://www.facebook.com/ahinsashoes.nl?pnref=lhc en daar staan wel leuke op moet ik bekennen. Of lopen jullie echt alleen maar die teners? Eerder zei ik nog ‘nooit’, maar dat is al niet meer. (zijn wel errug prijzig trouwens)

 4. Ik doe mijn krachttraining op Merrell’s, mijn looptraining op Altra’s en ik loop in mijn dagelijks leven casual op Merrell’s en sinds kort op Joe Nimble’s. Ik durf niet op die teenschoenen te lopen. Ik ben als de dood dat mijn tenen achter een boomstronk of zo blijven hangen. Ik ben echt super te spreken over die Joe Nimble’s. Die hebben echt mooie nette barefoot schoenen. Alleen helaas wat aan de dure kant. Ik ben voor mijn hardlopen op Altra’s uitgekomen. Daar ben ik echt super lyrisch over. Wat lopen die schoenen lekker. Daar heb ik eerst Inov-8 en Merrel’s voor gebruikt, maar geen van allen kan tippen aan die Altra’s.

 5. Ik heb mijn merrel schoentjes via marktplaats gekocht! als nieuw lopen heerlijk en loop er dagelijks op en af en toe een wedstrijdje op! duurzaamheid is top!

 6. Ik heb al enige jaren last van een peesplaatontsteking. Reguliere schoenen hebben altijd wel iets van een voetholte-ondersteuning en dat is nou net wat ik niet wil.

  Het liefst loop ik op sokken. Vaak dikke geitewollen sokken omdat het anders te snel slijt. Dan kan ik uren lopen zonder ergens last van te hebben.

  Hoe zit het voetholte-profiel van dit soort barefoot schoenen?

  Weet iemand een verkooppunt inde regio Alkmaar zodat ik eens kan kijken en voelen of het iets is?

  1. Post
   Author

   Dag Stefan,
   In Hoorn heb je een barefoot schoenen winkel. De winkel heet Trek Barefoot.
   Anders kun je ook naar Barefoot & More in Arnhem.

   Succes, Peter

 7. Sinds anderhalf jaar worden Leguano schoenen via de webshop en in een zevental winkels in Nederland verkocht. Deze barefoot schoen heeft een ultra flexibele 5 of 7 mm zool en loopt daadwerkelijk of je blootvoets loopt. De zool laat de ondergrond spreken zonder dat het zeer doet. Uitermate geschikt voor dagelijks gebruik, wandelingen, zowel binnen- als buitensporten en andere recreatieve doeleinden. Een mooie aanvulling op de hierboven genoemde merken. Een echte aanrader.

 8. Hallo,
  Ook ik draag deze lekkere tenen schoentjes. Maar wil er graag de Nijmeegse vierdaagse mee lopen. Probleem is dat ik blaren krijg op mijn hiel. Pijnlijk. Heeft u nog tips voor mij. Om zo de 4daagse te lopen.

  Bedankt en Groetjes
  Annet Mol

  1. Post
   Author

   Dag Annet,
   Ik heb ook sokjes gekocht voor in de Vibram Fivefingers. Dat heeft bij mij wel goed geholpen, want blaren krijg ik ook vaak door de combinatie van zweet in de schoenen.
   Peter

 9. Ik heb sinds vorige week mijn eerste barefoot schoenen. Liep al lang op Loints, Campers en Merrell sandalen, maar dat was het nog niet echt. Wilde wel barefoot, maar de Fivefingers vind ik zooo lelijk. Tot ik een poosje geleden Wildlinge zag. Die zijn nou echt mooi. Én ze hebben vegan varianten! Ze brengen volgens mij 2x per jaar een nieuwe collectie uit, die elk jaar ook weer verbetert, ze bestaan nog niet zo heel lang, paar jaar. Ik heb nieuw een paar vegan winter Wildlingen gekocht en tweedehands een paar zonder dikke voering. Zitten heerlijk, lopen fijn alsof je op sokken loopt. Helaas niet waterdicht, maar dat vertellen ze ook in de informatie. Super gelukkig ben ik ermee, eindelijk barefoot schoenen die ook nog mooi zijn.

 10. Waarom loop je nooit écht op blote voeten buitenshuis? Waarom heb je schoenen nodig? In de winter snap ik het wel, maar in de zomer kan je gewoon op blote voeten lopen. Ik loop nu 2 jaar de zomer op blote voeten en heb 1x een mini glas stukje in mijn voet gehad, en er gewoon uitgehaald. Zelfs in de stad, winkels, e.d.

 11. Al geruime tijd loop ik op Vivobarefoot schoenen. Heerlijk. Als ik het weer eens ‘probeer’ op ‘gewone’ schoenen, weet ik niet hoe gauw ik die weer uit moet doen. Wat een verschil in beleving … Voor mij geen andere schoenen meer. Ik heb voor de winter een uitvoering van canvas besteld met een thermische binnenkant.
  Verheug ik me op, laat de winter maar komen!!! En fijn te lezen dat er al zoveel mensen deze schoenen ontdekt hebben!!! Ga zo door …!

 12. Ik heb m’n zoveelste paar van Merrel, mt 46, en ik gebruik ze alleen voor hardlopen. Er zijn vrijwel geen leuke modellen, nu vind ik dat voor mijn gebruik niet zo erg belangrijk. Heb nog niet de stap gezet om een paar five-fingers (tenen) te proberen. Loop op de voorvoet, slijtage valt me best mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.