shirt bamboo

Bamboe kleding & sportkleding heren: t-shirts en truien

Peter Artikel 3 Comments

Bamboe kleding en sportkleding heren: t-shirts en truien. Wat is duurzame kleding? Hoe bevallen shirts en truien van bamboe? Hoe dragen ze? Wat is de kwaliteit van deze kleding? Een review van kleding gemaakt van bamboe. 

Bamboo t-shirts Roosendaal

Van Rixip in Roosendaal mocht ik een t-shirt en een trui reviewen [link onderin]. Naast het testen van allerlei apps, gadgets en zelfmeting testen, ga ik nu de mode in. 

Nou, maak je niet ongerust.

Wat mij heel erg aanspreekt in dit concept van Rixip is dat de shirts en truien zijn gemaakt van bamboe in plaats van katoen. Dat vertelde Sandra van Rixip toen ze me hier voor benaderde. Sandra ken ik uit een andere context, dus ik vond het leuk dat ze me hiervoor benaderde. 

“Bamboe?” zei ik. Eerder heb ik wel eens gehoord van bamboe in kleding. Maar eerlijk gezegd, had ik hele andere associaties met bamboe. 

Zoals panda’s die bamboestengels eten. Of fietsen die gemaakt worden van bamboe. Of een klein bamboe plantje van de IKEA dat in onze eetkamer staat. Een plant die bijna dood was, maar ondertussen als enige plant in ons huis 4 verhuizingen heeft overleefd. 

Mijn associaties met bamboe: panda’s, planten, fietsen en Laos

Of iets exotischer. Ik droom weer weg als ik denk aan Utopia, in Luang Prabang (Laos). Susan en ik daar waren daar op reis. Ze hebben daar een terras waarop je uitkijkt over de Mekong. Het terras staat op palen van bamboe. Het terras zelf is ook gemaakt van één laag bamboe stengels.

Kortom, sterk spul. Maar om te dragen? 

NB. Een leuk feitje. Bamboe wordt steeds populairder. De huidige marktomvang van bamboe wordt geschat op 60 miljard euro. Behalve kleding wordt bamboe ook veel gebruikt in de bouwsector. 

Duurzame kleding

Wat ik met duurzaamheid heb? Duurzaamheid is een beetje een vage term. Het wordt daarom vaak een beetje misbruikt in de marketing. 

Maar, gelukkig hebben de Verenigde Naties zich daar een keer over gebogen. In 1987 heeft een heuse commissie ‘duurzame ontwikkeling’ gedefinieerd als een ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden, zonder de behoeften van toekomstige generaties in gevaar te brengen. 

Bamboeplanten halen 2x zoveel CO2 uit de lucht.

Is kleding van bamboo dat? Wel volgens het magazine Africa Renewal. Die schreven dat bamboe een “wonderplant” is. Of nog sterker: bamboe is het “groene goud”. In het artikel staat dat bamboe 2 keer zoveel CO2 uit de lucht haalt dan gewone bomen. [link staat onderin]

Een ander argument komt van Rick van Rixip. Hij geeft aan dat één vierkante meter bamboe 10x zoveel opbrengt qua kleding als één vierkante meter van katoen. Het is dus veel efficiënter om bamboe te verbouwen dan katoen. 

Ok, duurzaamheid is belangrijk. Maar het moet er ook nog een beetje leuk uitzien (1), de kwaliteit moet goed zijn (2) en het moet lekker zitten (3). Anders ga ik toch niet dragen, hoe duurzaam het ook is. 

shirt bamboo

Bamboe t-shirt

1 Uiterlijk

Let’s face it. Mijn gevoel voor dingen als mode en stijl is, ehm, bijna niet aanwezig. Kleding winkelen vind ik echt vreselijk. Weinig van mijn vrienden vinden dat echt leuk. Meestal trek ik één of twee middagen per jaar er voor uit om kleding te kopen.

Met Susan. Zonder haar hulp en advies zou ik er echt dramatisch bij lopen. 

Ze keek wat bedenkelijk toen ik haar vertelde dat ik een trui en een shirt van bamboe ging testen. Dat werd anders toen ik het t-shirt aan trok. 

“Goh, dat ziet er best wel goed uit”, zei ze. Het bamboe geeft ook een beetje glans, zonder dat ik overdreven loop te glimmen.

Het is wel redelijk ‘basic’ kleding. Het is kleding die ik niet zo snel naar een feestje zou aan doen, of als ik uit eten ga naar een restaurant. Het shirt heb ik lekker gedragen in de zomer, maar ik zou het ook onder een trui of overhemd kunnen dragen. 

2 Kwaliteit

Als ik dingen test, dan doe ik dat uitgebreid en uitvoerig. Jij als lezer van dit blog verwacht dat en natuurlijk mag het bedrijf dat ook verwachten als zij mij spullen meegeven. 

Het bamboe t-shirt had ik daarom meegenomen in mijn tas op zomervakantie.

  • Een grote wandeling met meer dan 1.200 hoogtemeters stijgen en dalen?
  • Canyoning (afdalen in een rivier door te klimmen over rotsen)? 

Dat was allemaal geen probleem met het shirt aan. Geen moment had ik het idee dat de doorns of stekels het shirt na die wandeling uiteen zouden rafelen. Of dat ik halverwege de canyon met een ontbloot bovenlijf zou lopen, omdat het water en de rotsen teveel voor de stof zouden zijn. 

Het shirt voelt sterk en ja, hoe zal ik het zeggen: niet goedkoop. Na een paar dagen dragen en een paar keer wassen, heb ik het idee dat het materiaal er goed uit blijft zien. Disclaimer: ik heb het geen half jaar kunnen testen, dit is mijn indruk na een paar weken. 

trui bamboo

Close-up van bamboe trui

3 Comfort 

Hoe is het draagcomfort? Op vakantie neem ik het niet zo nauw met het wassen van mijn kleding. Vooral omdat het wat minder praktisch is dan thuis.

Bamboe neemt heel veel vocht op. Om die reden is het volgens Rick ook populair onder mensen die veel zweten of een allergeen probleem hebben.

Nu valt dat bij mij wel mee. Maar na 1,5 uur over rotsen klimmen in de Franse Provence met 30 graden, dan ga ik gegarandeerd zweten. Dat houdt het shirt niet tegen. Het voordeel is dat ik het shirt een nacht liet uithangen en het de volgende nacht helemaal niet zo erg stonk. Ik weet niet wat bamboe met vervelende geurtjes doet, maar het gaat er beter mee om dan andere stoffen.

Linklijst

Wil je meer weten over de bamboe kleding? Dit zijn externe links:

Hoe ik kijk naar spullen en kwaliteit:

  • Lifehacking. Mijn visie op lekker leven (interne link)

Heb jij duurzame t-shirts? Houd je daar rekening mee?

NB. Dit is een gesponsord artikel. Dit heeft echter geen invloed op mijn mening over deze producten. Dit heb ik van te voren ook afgesproken met het bedrijf. Ik probeer oprecht en genuanceerd te blijven in mijn beoordelingen. 

Comments 3

  1. Geweldig!! Kun je de link naar de bamboepagina doorzetten? Nu komt men op home pagina en dat kan verwarrend zijn. Als de nieuwe site in de lucht is geef ik het aan je door.

  2. Ik heb ondergoed van bamboe en kwam er na de koop achter dat je dit op maximaal 30 graden mag wassen. Dat voelt toch niet helemaal hygiënisch. Weet iemand of dit bij alle ondergoed van bamboe het geval is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.