ervaringen Ayahuasca

Ayahuaca. Mijn ervaring & effecten

Peter Geen onderdeel van een categorie 4 Comments

Ervaring met Ayahuasca. Mijn eerste keer Ayahuasca. Hoe was het? Wat waren de effecten? Was het gevaarlijk? Hoe doe je Ayahuasca in Nederland?

Wat is Ayahuasca?

Wat is Ayahuasca? Ayahuasca is een hallucinogene drank. Oorspronkelijk is het afkomstig uit de regenwouden van Zuid-Amerika. 

De verhalen die je hoort? Die kloppen.

Het is echt een ontzettend bitter en vies drankje. De kleur is een beetje bruin of rood. De ceremonie die ik heb gedaan bestond uit 2 drankjes: de neuroremmer en de DMT. 

DMT is niet iets raars of synthetisch, het zit gewoon in je lichaam. DMT is de schakering van de moleculen N, N-Dimethyltryptamin. Normaal kun je DMT niet drinken. Nou, je kunt het wel drinken. Maar dan wordt het afgebroken door je lever en je maag.

Daarom dronken we 15 minuten eerder tijdens de ceremonie MOA remmers (monoamine oxyadase). Daarmee zorg je ervoor dat de DMT wel kan werken.

Wat het precies is, dat is niet zo interessant. Het is vooral wat de effecten zijn. Wat je voelt, ervaart en meemaakt. 

Ervaring Ayahuasca 

Lees dit verhaal. Daarna moet je er niet meer aan denken. Een beetje zoals de film Men in Black. Dat je een apparaatje hebt die je herinneringen van de laatste paar minuten kan wissen. 

Ja, je leest het goed.

Zeker als je dit leest en je hebt nog niet eerder een Ayahuasca reis gemaakt. Dan moet je het zeker vergeten.

Voor iedereen is de ervaring met Ayahuasca namelijk anders. 

Mijn vriendin Susan en ik deden allebei voor het eerst een Ayahuasca ceremonie. Het was wel fijn om de ervaring samen te beleven. Hoe zij het heeft beleefd? Een link naar haar blog staat onderin het artikel. 

Van te voren was ik bang dat ik buiten mezelf zou treden, maar dat is niet het geval. De reis die je meemaakt, die blijft in je. Je verliest geen controle.

Wel fijn voor iemand die controle fijn vind, zoals ik. 

Hoe zal ik het beschrijven?

Je hebt je bewuste en je onderbewuste (onbewust) leven. Je stopt allerlei dingen in je onderbewuste weg. Zo diep, dat je soms niet meer weet dat je daar dingen hebt verstopt.

Pijnlijke ervaringen. Schaamtevolle ervaringen. Ervaringen die je hebt meegemaakt toen je één jaar was. Of toen je werd geboren.

“Ayahuasca maakt de dikke deur open tussen je bewuste en onderbewuste”.Sjamaan Joop

In het gewone leven zit er een stevige grens tussen je bewuste en je onderbewuste. Zoals de sjamaan Joop dat voor onze ceremonie zei: “Ayahuasca maakt de dikke deur open tussen je bewuste en onderbewuste”. 

Het is een soort van spirituele yoga. 

Ayahuasca Nederland

Bellingwedde. Waar wij onze reis meemaakten. Je kan ook echt naar Zuid-Amerika gaan, maar we begonnen hier. Ik ben opgegroeid in de provincie Groningen, dus dat vond ik wel weer grappig. 

Ayahuasca effecten

Ayahuasca is niet schadelijk. Je kan er zowel fysiek als mentaal niet verslaafd aan raken. Alleen zeggen sommige mensen die veel doen met Ayahuasca, dat je wel moet opletten.

Zelf heb ik dat ook gemerkt. Na een weekend met 2 ceremonies reed ik op zondag terug vanuit het noorden van Groningen naar Amersfoort. Ik was blij dat er nog een nacht slaap en een aantal uren tussen de ceremonie en mijn autorit zat. Als ik direct achter het stuur zou gaan zitten, dan zou ik me daar niet fijn en veilig bij voelen.

Dat is de waarschuwing die mensen geven. Ayahuasca is niet schadelijk of gevaarlijk. Maar wat als iemand na een ceremonie in de auto gaat zitten en door die invloed (of door andere oorzaken die er niets mee te maken hebben) een dodelijk ongeluk veroorzaakt?

In Nederland wordt Ayahuasca gedoogd, maar mocht er een incident gebeuren dan kan het ineens ook een issue worden in de politiek. 

Ayahuasca Nederland

Wat was Ayahuasca voor mij? Zelf was ik al langere tijd bezig met mezelf te ontwikkelen. Noem het: Optimaal leven. Daar valt spiritualiteit ook onder.

Al heel lang ben ik bezig met technologie, data en quantified self. Heel rationeel allemaal.

Één van mijn beste vrienden vertelde dat hij een indrukkende ervaring had gehad tijdens een Ayahuasca weekend.

Dat bleef een beetje hangen in mijn hoofd. Misschien ken je dat wel.

Na een aantal gesprekken met Susan besloten we ons ook op te geven. Ayahuasca in Nederland. Voor een kleine 300 euro kregen we een weekend in Bellingwedde. In Oost-Groningen, vlakbij de grens met Duitsland.

Naast de ervaring van een vriend van me, hoorde ik ook veel over Ayahuasca in de zin dat het onze volgende evolutie als mens kan zijn. Niet zozeer biologisch of technologisch, maar juist spiritualiteit.

Spiritualiteit. Daar had ik tot nu toe nog niet zoveel aandacht aangegeven. Maar mijn doel is om mijzelf op alle vlakken te ontwikkelen. Juist ook spiritueel. 

Om te beginnen: ik was best sceptisch.

Op vrijdagmiddag kwamen we aan bij de locatie. Daar sliepen we, kon je eten en vlakbij was de ceremonie.

In het voorgesprek op vrijdagmiddag werd vertelt over het “opschonen van familielijnen”, reïncarnatie en het herbeleven van je geboorte.

Tja.

Je wordt geboren en gaat gewoon dood.

Ik was sceptisch. Toen nog wel. 

Ayahuasca weekend

Hier vonden de ceremonies plaats

Ayahuasca weekend rituelen

Het weekend vond plaats in Bellingwedde. Het was koud en donker ‘s avonds. In de verte zagen we de rode lichten van windmolens die net over de grens in Duitsland staan.

We waren met een groep van 13 mensen en 3 begeleiders. Twee sjamanen en iemand die hen hierbij hielp. Wat voor mensen waren het? Het waren mensen van mijn leeftijd. Mannen en vrouwen.

Mannen en vrouwen die bewust bezig zijn met zelfontwikkeling. In de groep waren ook een aantal die een heftige ervaring of trauma hadden meegemaakt. 

Iemand was er voor de negentiende keer. Zij noemde de weekenden met Ayahuasca “spiritueel opereren”.

Vanaf 2 dagen van te voren mochten we geen stimulerende middelen meer hebben gehad. Geen koffie, alcohol of orgasmes. Tijdens het weekend aten we niet te zwaar, vooral vegetarisch. Veel fruit en groenten. 

Voor mij geen probleem. Al die dingen heb ik afzonderlijk al een keer een maand lang gedaan. In het kader van mijn persoonlijke experimenten. 

Sessie 1: inzichten en kleuren

Op vrijdagavond was de eerste sessie. Ik moest er wel een beetje aan wennen. Het was namelijk wel apart voor me. Ik ben geen atheist, maar ben ook nooit gelovig geweest.

De ceremonies bevatten namelijk veel rituelen. We moesten witte kleding aan, zaten in een kring met een soort altaar in het midden en begonnen de ceremonie met het zingen van allerlei liederen. Over de kracht van Moeder Ayahuasca en wat voor inzichten ze ons zou brengen. 

Ik dacht: “Dit is wel veel hocus-pocus. Maar ik geef me eraan over”.

“Dit is wel veel hocus-pocus. Maar ik geef me eraan over”Mijn gedachten

We dronken twee drankjes met ongeveer 15 minuten er tussen. De eerste was vies en de tweede was echt nog viezer. Dat tweede drankje bleef heel naar aan mijn gehemelte hangen. Gelukkig mocht je direct een stukje mandarijn of een pepermuntje eten na het drinken van de drankjes.

Halverwege de avond deden we dat nog een keer. Je drinkt tijdens die avond dus 2 keer die combinaties aan drankjes van neuroremmer en DMT.

We dronken het op een nuchtere maag. Veel mensen moesten overgeven.

Iedereen maakte zijn of haar eigen reis mee. Sommige mensen gingen staan en dansen. In principe is alles toegestaan binnen bepaalde grenzen. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld niet andere mensen gaat aanraken. 

Hoe was het voor mij dan?

Voor mij begon het met een soort koortsdroom. Ik vloog door het heelal en ik zag overal dieren met felle en fluorescerende kleuren. Van olifanten en zeeleeuwen tot eenhoorns.

Je leest het goed.

Geen eekhoorns, maar eenhoorns. 

Daarna kwam ik in een soort van tekenfilm met manga figuren.

Na deze fase zag ik niet zozeer iets, maar voelde ik veel meer. Ik voelde me heel erg sterk aangetrokken tot de natuur. Ik kan het niet goed onder woorden brengen. Overal zag ik reusachtige bomen en gigantische bladeren. Ik zweefde door een oerwoud en voelde me er heel goed bij en tevreden over. 

Daarna kreeg ik inzichten over mijn leven en dingen die ik anders moet doen. Eerlijk gezegd is dat iets te persoonlijk om hier op te schrijven. Het ging over de relatie met Susan en die met mijn ouders.

De volgende dag besprak ik die wel met de groep, zoals iedereen deelde wat hij of zij had beleefd, gezien, gevoeld en welke inzichten ze hadden gehad. 

Na de ceremonie rond twaalf uur ‘s nachts konden we nog wat eten of direct gaan slapen. Het was heel apart.

Al mijn zintuigen stonden open. 

Ik ging douchen en keek naar het douchegordijn. Ik werd helemaal wazig door alle figuren op het douchegordijn.

Ik stapte naar buiten en voelde de koude wind over mijn huid waaien. Zo scherp. Zo gedetailleerd. Zo had ik nog niet eerder gevoeld. 

Het bijzondere van mijn eerste avond is dat ik tijdens het slapen een soort van 3e reis had meegemaakt, naast de twee reizen die ik tijdens de ceremonie had meegemaakt.

Volgens de sjamaan Joop is dat niet vreemd en gebeurt dat vaker. 

Ayahuasca ervaringen

Op zondag liepen Susan en ik een rondje door de omgeving om alles te proberen te verwerken. Dat Groningse platteland heeft toch ook wel iets van spiritualiteit zo

Sessie 2: fysieke sensaties

De tweede avond was op zaterdag. We begonnen nu ook rond 17.00 a 18.00. Net als de vorige avond hadden we 2 sessies. 

Tijdens de sessies werd er gezongen, op de gitaar gespeeld en spirituele muziek gedraaid. 

Het was echt compleet anders dan de vorige avond.

Tijdens het begin van de avond had ik allerlei visioenen dat ik van gebouwen aan het vallen was. Dat was best realistisch en eng, omdat ik hoogtevrees heb.

Daarna kreeg ik intense gevoelens in mijn hartstreek. Net alsof mijn hart zich opende. Gevolgd door een explosief gevoel in mijn bovenbenen en tintelingen in mijn tenen.

Mijn tenen!

Die voel ik anders nooit.

Daarna werd ik naar de grond getrokken. Je ligt op je rug met je hoofd naar het midden van de zaal. Het was alsof mijn benen, armen, hoofd en buik naar de aarde werden getrokken. 

Of er een intens zware zwaartekracht was.

In de nabespreking werd gezegd dat dit staat voor mannelijkheid. Een gevoel van aardsheid en verbondenheid met de aarde.

Verbondenheid met de aarde en de natuur. Net als mijn visoen van Moeder Natuur de avond ervoor.

Inzicht door Ayahuasca

Op de derde dag, op zondag, voelde ik me heel wazig en moe. De dag erna, op maandag, voelde ik me zelfs een soort van depressief.

Het was heel fijn om alles in de groep te verwerken, op de zaterdag en zondagochtend. Toch was het voor mij echt wel intensief.

Van nature ben ik meer introvert en ik voelde ook de behoefte om het zelf te verwerken of met Susan.

Het is ook hoe je ermee omgaat.

Na afloop merkte ik dat alles nog moest landen. Dat kwam, langzaam, in de dagen, weken en maanden erna. 

“Ayahuasca geeft je geweldige inzichten, maar het is een slechte coach”.Peter

Maar zoals mijn naamgenoot Peter een keer zei: “Ayahuasca geeft je geweldige inzichten, maar het is een slechte coach”. Dus de acties die volgen uit je inzichten? Om dat op te volgen, daar moet je andere dingen voor doen.  

Niet blijven hangen in de inzichten, maar echt actie ondernemen. 

Conclusie

Het hoofd zit vaak in de weg. In ieder geval geldt dat voor mij. Noem het je bewuste zelf. Noem het je ego.

Misschien is het een truc of fantasie. Of zijn het gewoon hele logische chemische reacties in je hersenen.

Maar toch.

Ik heb gemerkt, gevoeld en ervaren dat er een hogere intelligentie is dan je rationele brein.

Als ik dit verhaal zou lezen voordat ik het had meegemaakt, dan zou ik zeggen dat je “koekoek” bent.

Eerlijk gezegd bekroop dat gevoel me een beetje toen ik bij de nabespreking de verhalen van anderen hoorden. Zoals: 

 • “Ik weet nu hoe de kosmos eruit ziet”
 • “Ik ben opnieuw geboren”
 • “Ik heb de dood van mijn opa opnieuw beleefd”

Zo ver ben ik nog niet. Mijn ego wil alles vatten, verklaren en rationaliseren. Maar met Ayahuasca heb ik een glimp opgevangen dat het niet mogelijk is. 

Niet alles is meetbaar of te vervangen met technologie. 

Samenvatting

Nu dan? 

Dit ga ik vaker doen. Ik weet niet wanneer, het is niet iets wat ik rationeel kan bepalen. Het is iets wat ik moet voelen.

Als ik het nodig heb, dan voel ik dat wel. Maar zoals Tom na afloop zei (hij heeft meer dan 60 ceremonies meegemaakt): “Negen van de tien mensen die voor de eerste keer komen, die komen nog een keer”.

“Negen van de tien mensen die voor de eerste keer komen, die komen nog een keer”.Tom

Ik ook. Als ik voel dat ik het weer moet doen. 

Meer weten

Eerder schreef ik dit artikel over spiritualiteit en psychedelische middelen:

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Heb jij wel eens Ayahuasca gebruikt? Wat deed dat met je? Laat een reactie achter!

Comments 4

 1. Hi Peter,

  na de super lifestyle summit wist ik het ook zeker, ik moest ook aan de Ayahuasca. Nou, dat heb ik geweten! Wat een ervaring was dat. Wat een feiten werden me onder mijn neus geduwd. Daar heb ik meteen maar actie op ondernomen. En dat Ayahuasca? Dat gaat zeker vaker gebeuren.!

 2. Goed en duidelijk je verslag. Ikzelf ben een erg nuchter en benaderd bijna alles filosofisch en psychologies , dus eigenlijk met wat ik geleerd hebt uit boeken en het leven. Ayahuasca heeft mijn ogen verder geopend en heeft mij rust gegeven, je zou denken ‘rust’, ja een gewoon simpel woordje, maar met enorm veel inhoud, zo simpel kan Ayahuasca zijn.
  Ik ben weer simpeler en meer tot de basis gaan denken en leven en dat heeft zoveel van mijn schouders gehaald en nog belangrijker, uit mijn hoofd. Terug naar je basis en alles kunnen los laten, ik kan de wereld toch niet veranderen of de mensen om mij heen, ik kan alleen mezelf veranderen of zijn en daardoor ben ik een beter mens voor mijn omgeving, door mijn puurheid naar anderen toe krijg ik ook puurheid terug.
  Ayahuasca kan je ogen openen en je laten voelen of zien dat je een leerling blijft van alles.

  1. Post
   Author

   Hi Yvette,

   Ik heb het gedaan bij Proceswerk. Zij zitten in Wildervank, provincie Groningen.
   Op hun site staat meer informatie en zij reageren ook wel snel op vragen.

   Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.