Spiritualiteit ontwikkelen. Definitie, betekenis & 5 tips

Peter Artikel Leave a Comment

Spiritualiteit ontwikkelen. Definitie, betekenis en tips. Hoe kun jij je spiritueel ontwikkelen? Naast het ontwikkelen van mezelf op allerlei gebieden, zoals fysiek en cognitief, richt ik me nu op mijn spirituele ontwikkeling.

Wat is spiritualiteit? Wat betekent het voor mij? Hoe is spiritualiteit gekoppeld aan groei en persoonlijk leiderschap? Hoe kijk ik naar spiritualiteit in relatie tot biohacking?

Spiritualiteit definitie

Wat is de definitie van spiritualiteit? Het woord voor geest in het Latijn is ‘spiritus’. Eigenlijk gaat spiritualiteit om alles wat te maken heeft met de persoonlijke innerlijke ervaring.

Sommige mensen associëren dit met religie of bovennatuurlijke krachten. Het gaat eigenlijk om je innerlijke bewustzijn. Binnen religieuze spiritualiteit gaat het dan om de verbinding van het innerlijke bewustzijn met het hogere bewustzijn.

Spiritualiteit betekenis

Zelf ben ik niet religieus opgevoed. Zowel niet door mijn ouders, als op de basisschool of middelbare school. Nu zou ik mezelf ook niet religieus noemen.

Hoe sta ik tegenover atheïsme dan? Dit is een stroming of filosofie dat uitgaat van de afwezigheid van een God of Goden.  Nee, zo zou ik me zelf ook niet noemen. Ik geloof wel in een soort van hoger bewustzijn. Een hogere macht.

Sommige dagen geloof ik daar meer in, dan andere dagen.

Misschien eerder een agnost. Dat is iemand die geen overtuiging heeft of er wel of geen hogere machten bestaan. Spiritueel dan? Ja, ik zou mezelf wel spiritueel willen noemen. Dat was ik niet altijd.


Spiritualiteit ontwikkelen

In de afgelopen jaren heb ik mezelf spiritueel ontwikkeld. Dat was overigens niet het vertrekpunt. Volgens mij is spiritualiteit ook geen einddoel. Spiritualiteit zoek je op, omdat je daar op dat moment aan toe bent.

Ik ben heel rationeel. Dat zit in mijn karakter. Het is vaak mijn perspectief op andere mensen, op mijn eigen leven en gebeurtenissen.

Hoe ik bezig ben met spiritualiteit (en welke plek dat in mijn leven heeft)

Mijn startpunt, ook met de blog en mijn projecten, was om mezelf te verbeteren op elk aspect in mijn leven. Hoe jij je fysiek en cognitief moet ontwikkelen, daar is al genoeg over bekend.

Ik zou niet zeggen dat ik alles weet. Verre van dat. Maar op een gegeven moment kwam bij mij het inzicht dat persoonlijk leiderschap voor mij in emotionele en spirituele groei zit.  Niet voor niets vind ik het project waarin ik een maand op mijn gevoel heb geleefd, één van de allerleukste die ik onlangs heb gedaan. [link naar dat project staat onderin]

Vormen

Mijn eerste diepe ervaring met spiritualiteit was door middel van psychedelische middelen. Nog specifieker: een Ayahuasca reis in Noord-Groningen aan de rand met Duitsland. [link naar het artikel met mijn ervaringen staat onderin]

NB. De afbeelding boven is van Juan Carlos Taminchi. Een kunstenaar die werkt met Ayahuasca.

Daarvoor was ik ook al bezig met spiritualiteit, maar op een andere manier. Onder spiritualiteit schaar ik dan ook dingen zoals gevoel, intuïtie, zingeving en/of luisteren naar je ziel.

Wat ik doe? Denk aan:

 • elke dag mediteren
 • elke dag schrijven in mijn dagboek
 • af en toe aan yoga doen
 • boeken lezen die gaan over spiritualiteit of religie.

Het meest sprekend voor mij zijn spirituele of mystieke ervaringen die ik heb ik de natuur.  Op reis in de Verenigde Staten keek ik over de Grand Canyon uit. Dat was zo’n indrukwekkend gezicht.

Dat deed echt wat met me.

Of een bergwandeling maken in de Italiaanse Dolomieten of de Franse Alpen. De energie die ik voel van de massaliteit van stenen en natuur.

Kortom, psychedelische middelen, natuur en reizen zijn voor mij manieren om in spiritualiteit te komen.

Persoonlijke groei

Soms heb ik de neiging om passief te zijn. Met name in situaties met stress en/of als ik in een conflict kom.  Daar zit ik al langer mee en het voelt ook gek om het hier nu op te schrijven. Misschien durf ik het nu te doen, omdat ik het gevoel heb dat ik het meer aan kan.

Met mijn vriendin Susan heb ik het er wel veel over. Ik noem het zelf dat ik “meer in mijn kracht” moet durven te staan.

Hoe kan ik meer in mijn kracht staan?

Misschien herken jij het wel bij je zelf. Als een situatie achter de rug is, dan weet je precies wat je eigenlijk had moeten zeggen of wat je had moeten doen.

Dat heb ik ook regelmatig. Bij mij gaat het dan vaak over dingen als:

 • “Ik had beter mijn mening moeten verdedigen!”
 • “Waarom heb ik daar toen niets van gezegd!”

Zelf dacht ik altijd dat het in mijn karakter zit. Of moest ik denken aan een moment in mijn kindertijd. Dat was een moment waarin ik ‘kind af’ werd. Als je zo’n moment zou kunnen aanwijzen.

Als ik er aan terugdenk, dan voelt het nog steeds bedreigend. Ik was zelf een jaar of 6 en werd bedreigd door een grote groep kinderen van jaar of 10. Één meisje uit die groep had mij ergens van beschuldigd.

Waarvan weet ik al lang niet meer. Iets in de zin dat ik haar fietsband had laten leeglopen.

Het voelde heel intimiderend. Zelfs nu kan ik de plek waar het gebeurde nog aanwijzen.


Spiritualiteit tips (5x)

Was dat de reden van mijn passiviteit in conflictsituaties? Ik dacht van wel, maar ik wist het niet zeker. Of zit het “gewoon in mijn karakter”?

De Ayahuasca ceremonie gaf me daar al zeker inzichten in.

Dit ging nog een stap verder toen ik een email kreeg van een regressietherapeute. Haar naam is Anita en ze was aanwezig bij een lezing van mij over biohacking. Daarin vertelde ik dat biohacking voor mij het ontwikkelen op alle facetten is.

Dat ik de grenzen voel van mijn ontwikkeling op fysiek en emotioneel gebied. Niet dat ik er al ben, maar er was nog een gapend gat. Een aantal dingen heb ik al geprobeerd:

 1. Psychedelische middelen zoals Ayahuasca
 2. Natuur
 3. Regressietherapie
 4. Consciousness Hacking
 5. Virtual reality

De eerste twee tips heb ik al eerder beschreven. Over Ayahuasca heb ik een apart artikel geschreven [link onderin]. De overige tips heb ik hieronder verder uitgewerkt.


1 Regressie therapie

Anita nodigde mij uit voor een therapiesessie. Ik was sceptisch. Op haar website [link staat onderin] las ik namelijk over reïncarnatie. Dat je een reis maakt naar je vroegere leven of zelfs naar vorige levens.

Zij ontving me hartelijk met een kop thee. Ze was heel open en eerlijk: “Ik pretendeer niet dat het de waarheid is van wat je gaat zien of ervaren. Maar dat is niet belangrijk.”

Vervolgens ging ze communiceren met mijn lichaam aan de hand van spierspanning. Als ik hier zou opschrijven hoe dat werkt, dan zou je me voor gek verklaren.

Ik houd van bewijzen en data. Maar wat ik daar heb meegemaakt, dat kan ik nog steeds niet verklaren.

Over mijn reis naar een vorig leven (!?)

N.B. Wat nu volgt, dat is misschien een beetje raar. Dat snap ik. Dat zou ik ook vinden als ik het zou lezen, maar dit is hoe ik het heb ervaren. Aan de andere kant heb ik ook niet alles tot in de details beschreven, dat doet niet recht aan wat ik heb meegemaakt en de inzichten die ik daaruit heb gehaald. 

Want ik maakte zelf een reis. Een reis naar mijn jongere zelf. Niet naar toen ik 4 was, maar toen ik 14 was. Lag daar de oorzaak van mijn probleem?

Nee, dat lag nog eerder. Ik maakte een regressie door. Naar een (mogelijk) vorig leven. Ik zag wie ik (misschien) in een vorig leven was. Ik zag wat mijn vorige leven en mijn huidige leven met elkaar gemeen hebben.

Maar het allerbelangrijkste: ik zag wat de oorzaak was van mijn passiviteit in situaties met veel stress. Nog belangrijker: ik maakte verbinding met mijn vorige leven.

Dat voelde goed. Sterker, dat voelt nog steeds goed. Het voelt of ik nu meer heel ben. Of er nog iets moest gebeuren met mijn ziel.

Was het mijn fantasie? Is het echt gebeurd? Is er meer tussen hemel en aarde?

Ik heb geen idee, maar het heeft mij wel een stap verder gebracht in mijn persoonlijke ontwikkeling.

Niet dat ik nu klaar ben. Die pretentie heb ik ook niet. Maar de ontwikkeling van mijn spiritualiteit helpt me weer een stapje verder in mijn persoonlijk leiderschap. Niet alleen fysiek en cognitief, maar ook spiritueel.


2 Consciousness Hacking

Biohacking, dat klinkt heel rationeel, gedreven door data en technologie. Als iets dat weinig met spiritualiteit te maken heeft.

Dat is niet terecht.

In september gaf ik een lezing bij over spiritualiteit voor biohackers. Hierin vertel ik over mijn zoektocht naar persoonlijke groei, de rol van spiritualiteit en hulpmiddelen als natuur.

De avond werd georganiseerd door Consciousness Hacking [link onderin]. Een stroming die gaat over het inzetten van technologie voor het bewustzijn en welzijn van de gebruikers. De technologie is dus niet het startpunt, maar de mens. De oprichter van deze beweging is Mickey Siegel. Van origine heel erg op technologie gericht, maar bij hem begon het te knagen.

Hij stelde zich de vraag: “Hoe kan nieuwe technologie ons helpen met meer bewustzijn in plaats van ons steeds verder beperken?”

“Hoe kan nieuwe technologie ons helpen met meer bewustzijn in plaats van ons steeds verder beperken?”Mickey Siegel (oprichter Consciousness Hacking)

Wat is bewustzijn dan?

Denk aan dingen als liefde, compassie en welzijn. Het gaat om het volledig benutten van het ‘menselijk potentieel’ om meer heel te zijn. De huidige technologie zoals smartphones en computers leiden ons de tegengestelde kant op. Zoals social media, die leiden ons af en brengen ons verder van onszelf.

Yfke organiseert de Nederlandse meetups van Consciousness Hacking [link onderin]. Zij vertelde enthousiast vanuit haar eigen zoektocht. Ik herken me heel erg in haar pad. Zij maakt in haar werk de verbinding tussen bewustzijn en technologie.

In juni 2017 had ik een interview met Yfke Laanstra over haar boek Bits, Bytes en Bewustzijn.

Video interview met Yfke Laanstra over Consciousness Hacking


3 Virtual reality

De tweede lezing was van Dana Maria Fanaker. Zij heeft vorig jaar een virtual reality wedstrijd gewonnen van Samsung. Haar start-up houdt zich bezig met het gebruiken van virtual reality voor de coaching van patiënten [link onderin]. Denk aan sociale fobie, podiumvrees, hoogtevrees of pleinvrees.

Ze had Joyce meegenomen. Zij heeft vanaf haar vierde een fobie voor wespen. Na 2 (!?) sessies is het effect al een stuk minder op haar leven. Serieus, ik vond het indrukwekkend. Het is echt fantastisch hoe nieuwe technologie zoals dit mensen kan helpen met fobieën en problemen.

Voor zelfontwikkeling en spiritualiteit zijn ook bedrijven aan het nadenken over de toepassing van virtual reality. Denk bijvoorbeeld aan het rondlopen in mystieke plekken zoals tempels, bergen, natuurgebieden of mandalas.

 


Bonus: bewustzijn hacken

Zouden we ons bewustzijn in kaart kunnen brengen en hacken?

Ja. Wel volgens de mensen achter project Avartar. Zij denken dat we in 2020 onze persoonlijkheid kunnen uploaden in een computer. [link onderin]

Een andere expert is anesthesist en neurowetenschapper Divya Chander (Stanford University). Zij werd tijdens de Singularity University Summit 2016 in Amsterdam gevraagd naar bewustzijn. Kan dat?

Zij vertelde dat hersenonderzoekers verdeeld zijn in twee kampen. Één groep denkt dat we het bewustzijn kunnen reconstrueren, zodra je de hersenen synaps per synaps en neuron per neuron gaat opbouwen.

“Over 20 jaar kunnen we ons bewustzijn én onze persoonlijkheid uploaden in een computer.”Project Avartar

Een andere groep denkt dat bewustzijn niet exclusief in je brein zit, maar overal in je lichaam. Of dat het bewustzijn helemaal niet fysiek te lokaliseren is.

In haar lezing gaf zij voorbeelden van experimenten waar proefpersonen gedachten konden versturen via internet. Of dat wetenschappers de dromen van proefpersonen konden analyseren door sensoren aan de buitenkant van de schedel te plakken.

Van dromen naar bewustzijn, dat lijkt me geen grote stap meer. Wat betekent het als dat kan? Gaan we dan echt naar een Matrix toe?

ziel hacken

Divya Chander tijdens de ontbijtsessie (foto: Sebastiaan ter Burg)


Spreker technologie spiritualiteit

Zelf was ik de 2e spreker op de avond met Yfke en Dana-Maria. Mijn verhaal was grotendeels wat ik hierboven heb beschreven. Over de grenzen van biohacking en de rol van spiritualiteit in mijn persoonlijke ontwikkeling.

Biohacking brengt me namelijk verder, zowel fysiek als cognitief. Ik vertelde de zaal: “Ik ben net begonnen met de zoektocht naar mijn spiritualiteit.” Naar mijn ziel, zoals je wilt. Bij een Ayahuasca ceremonie had ik ook hier ook al inzichten over gekregen, maar de regressie therapie gaf ik nog meer handvatten om mijzelf ook spiritueel verder te ontwikkelen.

Bekijk hieronder de presentatie die ik heb gebruikt.

Interview

In september 2018 werd ik hierover geïnterviewd door Anthony Di Climenti in zijn podcast Biohacking Secrets:

Interview voor Biohacking Secrets


Meer lezen?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Eerder schreef ik deze artikelen hierover:

Dit zijn de externe links:

Wat heb jij met spiritualiteit? Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.