joylent ervaring

Soylent. Effect, gezondheid, ervaringen & alternatieven (5x)!

In Gezondheid, Persoonlijke experimenten by Peter1 Comment

Joylent, Soylent, kunstmatige voeding, de toekomst van eten en voedingsadvies. Wat is Soylent? Wat is Joylent? Wat zijn alternatieve voedselvervangers? Is het gezond? Heb je aan alleen kunstmatige voeding genoeg?

Soylent Nederland tips

Is dat het eten van de toekomst? Drinkt iedereen in de toekomst Soylent of andere kunstmatige voeding? Of een maaltijdvervanger die is gebaseerd op mijn persoonlijke data, zoals mijn DNA, mijn darmflora en hoeveel ik die dag heb bewogen? 

Mijn persoonlijke experiment van deze maand. Een dieet in poedervorm waar alles in zit. Maaltijdshakes zoals Soylent, Joylent en nog veel meer. 

N.B. Eerder schreef ik over de innovatie in voeding. Zoals een kweekburger, algen of insecten eten. Een link staat onderin dit artikel.

Video Soylent en Joylent

Wat heb ik geleerd van mijn experiment met het eten van maaltijdshakes voor het ontbijt, lunch en avondeten? Lees het artikel verder of bekijk deze video.

Video over leven op poeder shakes (Joylent, Jake en Ambronite)

Maaltijdshakes elke dag

Eten in poedervorm, dat zijn complete maaltijdshakes. In de mix die dan ontstaat, zitten alle voedingstoffen die je nodig hebt. Het bekendste voorbeeld daarvan is Soylent. 

Soylent is een volledige voedselvervanger. Het is een poeder dat je aanlengt met water. Het voldoet aan alle dagelijkse voedingsbehoeften van het menselijk lichaam. Dus zowel qua energie (kilocalorieën) als in micronutriënten (vitamines en mineralen). 

Kortom, het enige wat je moet drinken is Soylent. Voor de rest hoef je niet te eten. Dat is mijn project van deze maand: een maand lang kunstmatige voeding eten.

ambronite review

Niet koken maar een shake. Ideaal! Of niet?

Wat is Soylent?

Wat is Soylent? Zoals je misschien al zou verwachten is het niet ontwikkeld door een kok, maar door een software engineer. De visie van Rob Rhinehart (de ontwikkelaar van Soylent) is dat je het menselijk lichaam van alle behoeften (qua nutriënten) te voorzien zonder tijd, geld of moeite kwijt te zijn aan het bereiden.

“Je lichaam van alle behoeften voorzien met een shake zonder tijd, geld of moeite kwijt te zijn aan de voorbereiding”Ontwikkelaar Soylent

Wat bijzonder is aan Soylent, is dat het open-source is en dat het is gestart vanuit een crowdfunding campagne. Daar werd ruim 3,5 miljoen dollar opgehaald. Vanaf 2014 kun je Soylent kopen.

Tegenwoordig heb je naast Soylent nog veel meer aanbieders van complete voedselvervangers. In Nederland is Soylent niet te koop. De alternatieven wel, zoals Queal, Jake, Nutrilent, Ambronite en Nano.

Het bekendste merk in Nederland op dit gebied is Joylent. 

Wat is Joylent?

Wat is Joylent? Joylent is eten in poedervorm. Dat is hoe ze het zelf noemen. Het is een shake waar alle voedingsstoffen in zitten. Joylent is ontwikkeld door Joey van Koningsbruggen. Het is (nu) het meest bekende Soylent alternatief, zeker omdat het één van de eerste merken was die in Nederland te koop is. 

Net als bij Soylent en de andere alternatieven doe je poeder in een shake beker, voeg je water toe en schud je het tot een maaltijd. 

Per 100 gram krijg je 407 kilocalorieën binnen. Dit is opgebouwd uit 10 gram vet, 51 gram koolhydraten en 26 gram eiwitten. Verder bevat het alle micronutriënten – van vitamine A (173 microgram per 100 gram) tot kalium (576 milligram per 100 gram). Naast een paar verschillende smaken heeft Joylent ook een ontbijtdrank met cafeïne en een mix voor sporters met meer eiwitten. 

joylent ervaring

De Joylent smaken

Wat zijn andere alternatieven voor Soylent naast Joylent?

Soylent Nederland alternatieven

Joylent is de bekendste alternatief van Soylent. Maar er zijn meerdere merken verkrijgbaar in Nederland, zoals Queal, Jake, Nutrilent, Nano en Ambronite. 

 • Queal
 • Jake
 • Nutrilent
 • Nano
 • Ambronite

QUEAL is net als Joylent ook een Nederlands bedrijf. De maaltijdvervangers die zij maken, zijn gebaseerd op Europese richtlijnen. Specifiek: EU 1169/2011. Queal kun je kopen in 4 variaties en 7 smaken.

JAKE bevat ook 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan voedingswaarden. De soorten verschillen in de hoeveelheid energie. Je hebt Light (1.500 kilocalorieën), Original (2.000 kilocalorieën) en Sports (3.000 kilocalorieën). 

NUTRILENT. In elke zak zit één maaltijd. Je bent dus klaar met 3 zakken per dag, als je een zak voor het ontbijt, een voor de lunch en een voor het avondeten neemt. Je kunt kiezen uit 4 smaken en zelfs een abonnement afsluiten. Voor een voordeliger tarief krijg je dan een aantal maaltijd per maand thuisgestuurd.

NANO. De voedingswaardes van de maaltijdvervangers die Nano aanbiedt, liggen in lijn met de andere fabrikanten. Ten opzichte van de andere fabrikanten onderscheiden ze zich niet in smaak, maar wel in temperatuur. Zij bieden namelijk ‘Veggie Hotmeal’. Deze moet je, zoals de naam al doet vermoeden, maken met warm water.  

AMBRONITE. Ambronite is een Fins bedrijf. Ik sprak de ontwikkelaars van Ambronite tijdens de laatste drie edities van de Biohacker Summit. Ze zijn heel populair, zowel in Finland als binnen de community van biohackers. Hun slogan is dat je geen honger hebt voor 5 uur met een maaltijd die je in 2 minuten opdrinkt.

Daarnaast heeft Ambronite een goede verhouding omega 3: omega 6 vetzuren en bevat het ook alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt.

jl3

Ambronite

Vergelijking (3x)

In de komende maand ga ik 3 varianten testen: Jake (week #1), Joylent (week #2) en Ambronite (week #3). Wat zit er allemaal in?

Onderdeel Jake Joylent Ambronite
Portie 160 gram 173 gram 118 gram
Prijs per portie 2.50 euro 1.83 euro 8.90 euro
Kilocalorieën 667 kcal 704 kcal 490 kcal
Koolhydraten 70 gr 88 gr 50 gr
Eiwitten 40 gr 45 gr 30 gr
Vetten 22 gr 17 gr 19 gr

De tabel zal ik later aanvullen als ik Nano, Nutrilent en Queal ook heb getest. 

Zoals je kan zien is het leven op maaltijdvervangers in poedervorm goedkoop. Voor minder dan 6 euro per dag kun je eten. Er zit best wel verschil in hoeveel energie je bij elk merk binnenkrijgt en wat de verhouding van de macronutriënten is. 

Ambronite springt er wel echt uit qua prijs. Dat komt mede omdat zij veel ‘echte’ producten in de shake verwerken, zoals spirulina, spinazie en chlorella. 

Voedselvervangers gezond?

Is poedervoeding gezond? Of vergelijkbare voedingsvervangers. Kun je die nemen zonder negatieve gevolgen voor je gezondheid. Of andersom, is het juist gezonder om poedereten zoals Soylent te nemen?

Als je puur naar de getallen kijkt, dan is het antwoord “ja”. Alle micronutriënten zitten er in en je krijgt genoeg kilocalorieën binnen. 

De oprichter van Soylent, Rob Rhinehart, zegt dat hij zich regelmatig laat testen. Uit de testresultaten zou blijken dat hij gezonder is dan ooit.

Maar, zoals ik in een podcast interview met Juglen Zwaan besprak: weten we eigenlijk wel wat er allemaal in voeding zit? Of zoals Ralph Moorman dat mooi zijn in ons gesprek. “Je bent niet alleen wat je eet. Maar ook wat je verteert, verdraagt, opneemt en weer kunt uitscheiden”.

“We weten eigenlijk nog lang niet wat er allemaal in voeding zit en hoe dit in ons lichaam wordt verwerkt en opgenomen.”Juglen Zwaan

Andere dingen die ik me bedenk is hoe belangrijk kauwen is voor onze gezondheid. Volgens Sjanett de Geus (in één van de volgende podcasts) heeft NASA ook onderzoek gedaan naar voeding in de vorm van shakes en poeders. Dat had uiteindelijk toch nadelige effecten op de gezondheid. Daarom nemen astronauten tegenwoordig gevriesdroogd eten mee naar de ruimte, zoals Beef Jerky [link onderin].

Leven op maaltijdvervangers

Elke maand doe ik een ander persoonlijke experiment. Mijn experiment voor december 2016 is om kunstmatige voeding te eten. Geen kweekburger of insecten, maar maaltijdvervangers. Eten in poedervorm. Voedingsvervangers zoals Joylent, Ambronite, Jake, Nano, Nutrilent of Queal. 

Hierom doe ik het experiment en dit wil ik weten: 

 1. Hoe smaakt het?
 2. Hoe presteer ik?
 3. Wat merk ik er van?
 4. Wat is de kwaliteit van verschillende merken?
 5. Mis bepaalde dingen aan eten zoals koken, kauwen, het sociale element, de geur of iets anders?
 6. Hoe voel ik me erbij?
 7. Wat ga ik na mijn experiment doen?

#1 SMAAK. Is het lekker? Ik ben ook benieuwd of ik na een paar dagen niet helemaal gek wordt van het vloeibare eten. Omdat het december is (feestmaand), ga ik in eerste instantie elke week van maandag tot en met vrijdag vloeibare maaltijdvervangers drinken. In het weekend mag ik normaal eten. 

#2 PRESTATIE. Kan ik er goed op sporten? Merk ik het bij CrossFit in de trainingen? Hoe is het overdag? Krijg ik meer focus en concentratie? Quillermo vertelde me dat hij het gebruikt voor een lange duurloop en dat het hem prima beviel. 

#3 EFFECT. Krijg ik meer energie gedurende de dag? Hoe zit het met mijn hongergevoel? Krijg ik nog andere reacties, zoals last van mijn darmen of winderigheid? 

#4 KWALITEIT. Wat is de lekkerste maaltijdvervanger? Wordt de poeder met het water een mooi geheel? Blijft de mix lekker na een nacht in de koelkast te staan?

#5 WAT MIS IK. Zijn er dingen die ik mis aan gewoon eten? Zoals het maken van eten, het kauwen op een stuk vlees of de afwisseling van knapperig en krokant, van de bite van geroosterde spruitjes of het kluiven aan een kippenpoot? 

#6 GEVOEL. Dit valt een beetje samen met het vorige punt. Mis ik het relationele element van eten maken, wat ik vaak met Susan doe? Mis ik het sociale element van eten met vrienden of familie? 

#7 LESSEN. Wat ga ik na afloop doen? Blijf ik maaltijdvervangers drinken ter vervanging van een maaltijd? 

Houd de blog in de gaten om te weten wat de uitkomst is van mijn experiment.  

Soylent ervaring

Mijn experiment heb ik opgedeeld in 3 weken. 

 • Week 1: Jake
 • Week 2: Joylent
 • Week 3: Ambronite

Mijn conclusies?

#1 SMAAK.  Het nadeel van Jake is wel dat ze maar één smaak hebben. Na 4 dagen was ik helemaal klaar met de vanille smaak. Joylent heeft meer smaken, waarbij ik vooral cacao het lekkerste vond. Ambronite smaakt het meest gezond, een beetje naar bosbessen. 

Wellicht komt die gezonde smaak die ik meen te proeven ook door de indringende groene kleur. 

#2 PRESTATIE. Na 5 dagen leven op shakes kon ik op zaterdag een persoonlijk record op de Clean halen, een vorm van Olympisch Gewichtheffen. Hetzelfde geldt voor mijn conditie bij het hardlopen.

Ook wat betreft mijn cognitie merkte ik geen grote verschillen. Ik kon me prima concentreren en werken. 

Al moet ik wel zeggen dat ik meestal wat meer eiwitten en vetten eet. Met deze shakes krijg ik een stuk meer koolhydraten binnen dan anders. Ik merkte dat ik er wel weer even aan moest wennen. 

Een bijkomend effect is dat ik weer eens een paar dagen helemaal veganistisch heb gegeten. De shakes maken alleen gebruik van plantaardige ingrediënten. 

Ik kon prima werken en sporten met de shakes

#3 EFFECT. Zeker de eerste dag nadat ik in het weekend normaal had gegeten, kreeg ik veel last van mijn darmen. Dat was na één dag compleet weg. 

Nog iets heel praktisch: als je wat van je shake knoeit op je kleren, dan kun je die kleren direct in de was stoppen. Het worden echt van die vlekken zoals je misschien wel kent van als je havermout op je broek morst. 

#4 KWALITEIT. Jake vond ik qua structuur het lekkerste. De structuur van Joylent vind ik wat wateriger en sterker naar havermout smaken. De structuur van Ambronite zit tussen Jake en Joylent in. Het is wat fijner qua samenstelling. 

#5 WAT MIS IK. Het drinken van de shake voor mijn ontbijt of lunch was prima. Ik merkte dat ik vooral behoefte had aan echt eten om op te kauwen voor het diner. Wat ik ook miste, is warm eten. De shakes dronk ik meestal koud.

Of soms een beetje warm. Een slimme hack is om één of twee koppen espresso door de shake te doen ’s ochtends. Dat is best lekker en praktisch ook. Een voordeel is dat je dan weer wat meer variatie in je smaak hebt. 

Ik moet eerlijk zeggen dat ik op de 4e of 5e dag van de werkweek waarin ik de shakes dronk, het niet meer kon volhouden. Vooral dat je warme voeding eet en dat je erop moet kauwen, miste ik. Daarom hield ik het in week 2 en 3 niet vol. Op donderdagavond nam ik geen shake voor het diner, maar wat Susan op dat moment ook ging eten. 

Mix je maaltijdshake met espresso!

#6 GEVOEL. Mijn vriendin Susan heeft het niet altijd makkelijk met mijn experimenten. Het is niet bepaald gezellig als je alleen een shake hebt. Dat vond ik soms nog wel lastig. Eten is toch ook een cultureel en sociaal heel belangrijk. 

Als we ’s avonds samen eten, dan praten we vaak even na over de dag of wat we de volgende dag gaan doen. Dingen waarvan we vrolijk worden, maar ook dingen waar we van balen. Als je samen een shake drinkt, dan kan het natuurlijk ook. 

Maar toch, het is wel anders.

Jake poeder

Shake van Jake

Nu dan? 

Wat heb ik geleerd van dit experiment? Wat mij betreft zijn dit soort shakes ideaal als je druk bent. Bijvoorbeeld als je van afspraak naar afspraak moet. Normaal ben je misschien geneigd om een broodje op het tankstation te kopen, of langs de McDonald’s te rijden. Met een shake krijg je de juiste voedingswaardes binnen, inclusief vezels, vitamines en mineralen. 

Of als je moet vliegen. Je kan dan beter een maaltijdshake drinken dan fast food eten. Of een maaltijd in het vliegtuig eten. Dat was ook wat Maximilian me vertelde op de Biohacker Summit. Je gebruikt een maaltijdshake als een slimme vervanging, maar niet als complete vervanging.

Een maaltijdshake als slimme vervanging, niet een complete vervanging

Toch zal ik niet zo snel alle maaltijden op een dag vervangen door een shake. Daarvoor miste ik het gewone eten toch teveel. Maar ik verwacht dat ik nog regelmatig een shake ga drinken als vervanging van een gewone maaltijd. 

Meer weten? 

Eerder schreef ik deze gerelateerde artikelen:

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Wil je zelf ook vloeibaar voedsel proberen:

Heb jij wel eens Soylent, Joylent of een andere complete maaltijdshake geprobeerd? Wat denk je van de toekomst van diëten en voeding? Laat een reactie achter!

Direct Meer Energie en Focus -
met 9 Simpele Hacks

Download de GRATIS cheatsheet en ontdek hoe je vandaag nog Meer Energie en Meer Focus kunt krijgen (+ Kortingsvoucher, Receptenboek en meer)
JA, dat wil ik!

Comments

 1. Mieke

  Na een ontbijt en avondeten met Joylent, breng ik nu al uren door op toilet….
  Smaak is goed te doen,, energie ook. Alleen mijn darmen denken er anders over.

Leave a Comment