Lifelog en lifelogging. Definitie, impact & voorbeelden (4x)

In Artikel, Biohacking by PeterLeave a Comment

Lifelog. Ik ben een lifelogger. Hoe meet ik mijn leven? Hoe kun jij je leven meten, monitoren en vastleggen? Ik doe dat in een lifelog. 

Inhoud van dit artikel zijn diverse onderdelen van lifelogging. Wat is het? Wat is de impact? Wat betekent het voor de overheid? Wat is de meetbare werknemer? Hoe kun je het gebruiken voor marktonderzoek? Wat zijn mijn lifelogs?

Wat is lifelogging?

Wat is lifelogging? Het gaat om het bijhouden (loggen) van alles in je leven. Een lifelogger heeft een heleboel apps en tools om het leven te meten. Een uitgebreid artikel over de link tussen lifelogging met quantified self en lifestreaming staat onderin dit artikel.

 

Lifelogging heeft te maken met visualisatie. Waar ik erg van onder de indruk ben is deze persoonlijke data visualisatie. Hoe veel en hoe loop je? Mike McDearmon heeft zelf een aantal indrukwekkende samenvattingen, grafieken en staafdiagrammen gebouwd. Een ander mooi voorbeeld is gyroscope, zoals de afbeelding hieronder laat zien.

Wat is het ultieme platform om de data van alle lifelogging apps en gadgets in onder te brengen? Dat is er nog niet. Dat concludeert Gigacom ook in haar artikel. Andere bevindingen? Ten eerste blijft de integratie met social media. Ten tweede, de winnaars in de markt hebben het vermogen om op basis van hun data en analyse mensen echt aan te sporen tot gedragsverandering. Meten is leuk, maar handvatten om gezonder te gaan leven en fitter te worden: dat wil de consument. Daar zetten nu alle slimme leveranciers dan ook op in.

Op Computable een interessant blog over data artiesten. Volgens de auteurs is big data en business intelligence niet meer voorbehouden aan techneuten en management consultants. Het gaat er ook over hoe je de data (tot de verbeelding) laat spreken. Het gaat om de eerste perceptie, iconische beelden maken die een verhaal vertellen!

Lifelog

Mijn gyroscope 

Impact

Wat is de impact van deze ontwikkeling?

 1. Quantified planet
 2. Hype cycle
 3. Kritiek op quantified self
 4. Gebruik door onderzoekers

#1 In dit artikel gaat Patrick Malmberg in op de quantified planet. Volgens hem hoeft quantified self (n=1) helemaal niet egoïstisch te zijn, als mensen de data met elkaar delen. Met andere woorden, n = ons! De vraag daarbij blijft wel; wat voor mij werkt, werkt dat ook voor anderen?

#2 Waar staat quantified self op de hype cycle? Staan we aan de vooravond van een explosieve groei? Of blijft het hangen in goede bedoelingen en té positieve toekomstvisies. Waarom zijn activity trackers wel populair maar zijn er niet veel gebruikers? Welk probleem lost een Jawbone, Fitbit of Nike Fuelband nu eigenlijk op? Wat mij betreft een must read voor iedereen die de markt van activity trackers volgt.

#3 De prikkelende stelling van Gadi Amit is: “Quantified self heeft geen enkele kans van slagen.” Deze Gadi is geen nobody. Hij was de ontwerper van bijvoorbeeld de Fitbit en de Basis. Nu is hij betrokken bij Google Project Ara. De toekomst is aan onzichtbare sensoren, die je als mens niet belemmeren in je interactie met anderen. Daarnaast richt de community nu vooral op dataverzameling, maar niet wat je ermee kan. Kortom, quantified self is volgens hem niet ‘the next big thing’. 

#4 Op Gartner een blogartikel van Mike Gotta. Mike schrijft over de vele aspecten van quantified self. Het draait niet alleen om de nieuwste activity trackers. De ontwikkelingen rond quantified self gaan ook over design, mode en nieuwe bedrijfsmodellen. Wat betekent de continue stroom van data voor onderzoekers?


Een aantal voorbeelden van toepassingen van lifelogging zijn voor de overheid, bedrijven, in de journalistiek en voor marktonderzoek.

1 Overheid

In juni 2015 was ik bij het eerste Big data congres voor de overheid in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Van heatmaps van fietsenwrakken tot de stad Chicago, die alle informatie over ambtenaren online zet; van namen, functies en zelfs de salarissen.

Ik maak ook kanttekeningen bij de hosanna verhalen, aangezien die (nog) te vaak uit de commerciële hoek komen. Een tweede kanttekening is het gebruik van persoonlijke data. Van wie is de data? Van mij als individu, of van de overheid?

2 Meetbare werknemer

De trend dat quantified self zich verschuift van mij als individu naar mij als werknemer, is al een tijdje zichtbaar. Wat gebeurt er met de meetbare werknemer?

In mijn opleiding bedrijfskunde leerde ik al over de experimenten van Frederik Taylor over de wetenschappelijke bedrijfsvoering. Wat was het experiment? Werknemers in een ruimte met meer licht werden productiever. Maar de controlegroep werd ook productiever.

Wat bleek? Beide groepen werknemers werden gemeten en gingen alleen al door die meting harder werken. Het artikel in Forbes doet me daar aan denken. Al wordt het af en toe eng. Bedrijven die het mailgedrag van werknemers in kaart brengen. Wat volgt? Werkgevers die de hartslag van werknemers gaan monitoren?

Wat zou jij doen als je van je werkgever een smartphone krijgt en je allerlei apps moest downloaden? Apps om je beweging, slaap, voedselinname en geluksniveau te meten. Of dat je na je het tekenen van je contract standaard een Jawbone (activity tracker) krijgt? Dat klinkt nu in Nederland wellicht als onrealistisch. Maar bij bedrijven in Londen en San Francisco is dit al realiteit.

De reden? Een gelukkige en fitte werknemer werkt veel productiever. Ook lopen de bedrijven tegen herkenbare problemen op. Getuige deze quote: “De grootste moeilijkheid is om alle data op één plek te krijgen.” Meer weten? Lees het artikel in The Guardian.

3 Journalistiek

Big data en journalistiek. Steeds meer zie je journalisten aan de slag met big data, zoals natuurlijk Nate Silver doet op zijn blog.  Op Nieman Lab een goed stuk van een kritische commentator op deze ontwikkelingen.

Volgens Albert Cairo moeten big data journalisten ook inhoudelijke kennis op doen en niet te snel met artikelen komen of conclusies trekken. Prettig, een tegengeluid dat mij ook deed realiseren welke valkuilen er liggen met big data. 

4 Marktonderzoek

Hoe zit het me de impact van wearables op marktonderzoek? Op Greenbook.com las ik een interview met Ray Poyntner over de toekomst van marktonderzoek. Volgens hem hebben wearables op korte termijn geen invloed op marktonderzoek, want de focus blijft bij panelonderzoek en communities. Ik ben het niet helemaal met hem eens, je kan immers geaggregeerde data van wearables (het gedrag) combineren met de data uit regulier marktonderzoek (de subjectieve mening van een respondent over zijn of haar gedrag).

Zorgt Big Data ervoor dat marktonderzoek overbodig wordt? Volgens een relevant artikel op Greenbook niet (link).  Zijn argument is dat big data zorgt voor veel data over menselijk gedrag, maar dat je marktonderzoek nodig hebt om te weten waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen. Hij haalt de twee grootste big data bedrijven aan, Google en Facebook. Zij zijn zelf ook nog steeds actief in marktonderzoek, naast de analyse van de data die ze verzamelen.


In de periode van januari tot en met september 2014 hield ik bijna wekelijks een lifelog bij. Soms zijn het korte verhalen. Soms is het alleen data. Wat heb ik van mezelf gemeten die week of maand? Dit geeft een goede impressie van wat je allemaal kan bijhouden in een lifelog.

September 2014

Afgelopen weekend was ik met een vriend gaan zeilen in Friesland. Allebei hadden we het nog niet vaak gedaan, dus we kregen les op het Slotermeer. Na beide zeildagen op zaterdag en zondag had ik ontzettend veel trek. Beide avonden viel ik als een blok in slaap. Moe van alle indrukken en lekker de hele dag buiten bezig zijn. Ik was benieuwd of dat ook terug kwam in de tracking statistieken.

Nee dus. De fok bedienen, de grootschoot binnenhalen, door de boot bewegen. Ik dacht dat de Fitbit een heleboel stappen zou meten. Dat viel wel mee. 

Hij is kapot. Een paar maanden had ik de Jawbone UP. Naast mijn Fitbit zat de Jawbone om mijn pols om mijn aantal stappen en mijn slaapkwaliteit te meten. Na het zeilweekend van vorige week lukte het niet meer de Jawbone te synchroniseren met de telefoon. De polsband was ook wat te groot geworden en zat niet meer goed meer. Hoe het is gekomen weet ik niet, maar ik ging er niet heel erg lomp mee om. De Fitbit (onlangs een review in de NRC) is nu nog marktleider in de markt. Qua duurzaamheid, gaat de Fitbit bij mij in ieder geval al langer mee dan de UP.

Op de blog schrijf ik vooral over quantified self, lifelogging en wearable technology. Iets minder schrijf ik over leven, eten en sporten op de primal manier. In grote lijnen komt het neer op leven, eten en sporten als de oermens. Na onze verhuizing naar Amersfoort hebben vandaag een proefles gehad bij CrossFit Amersfoort.

De basis achter CrossFit is dat elke trainingsdag anders is. Elke dag heb je een zogenaamde ‘workout of the day’. Ik zou geen echte lifelogger zijn als ik mijn voortgang niet probeer te meten. Voor en na foto’s, trainingen meten met de Fitbit en Jawbone, sporten met een hartslagmeter? Train ik beter met of zonder koffie? Train ik beter met of zonder alcohol? Hoe vinden jullie dat ik mijn CrossFit trainingen kan (live)loggen?

Augustus 2014

Kan een lifelogger op vakantie? Wat mij betreft wel. Zeker toen het de afgelopen dagen wat warmer was in Nederland, deed ik mijn Fitbit of Jawbone polsband vaker niet dan wel om. De bandjes begonnen bij mij een beetje te zweten en te irriteren. Wearables zijn nog steeds in ontwikkeling. Niet alleen in technologie of algoritmes, maar wat mij betreft ook in gebruiksgemak en comfort. Niet zo gek dat bedrijven bezig zijn technologie in alledaagse dingen zoals kleding te verwerken.

Wanneer is lifeloggen wel handig in vakantietijd? In Evernote houd ik bij naar welke landen, steden en campings ik op vakantie ben geweest. Nooit krijg je dus de discussies of je ergens wel of niet bent geweest. Het is ook erg leuk om achteraf weer naar het lijstje te kijken. Opeens komen allerlei vakantieherinneringen weer op! Het enige jammere vind ik dat ik niet eerder ben begonnen. Die ene mooie vakantie toen ik een jaar of 12 was? Nu heb ik geen idee waar dat was. Hoe grappig is het om daar nog een keer naartoe te gaan.

Ik heb een zittend beroep. Elke werkdag werk ik achter een computer. Hoe anders was het in de afgelopen anderhalve week. Een paar dagen vakantie op de camping en een vijf dagen bezig geweest met de verhuizing. Voor mijn gevoel viel ik elke avond als een blok in slaap. “Fysiek bezig zijn in plaats van achter de computer zitten. Dat zorgt voor een betere nachtrust.” Maar hoe meet je de kwaliteit van je nachtrust? Ik doe dat aan de hand van mijn Fitbit. Hoe vaak was ik wakker gedurende de nacht? Een aantal nachten had ik niet gemeten, maar al met al waren er geen grote verschillen. Maar wat is de impact van een verhuizing? Een nieuw huis heeft ook nieuwe nachtelijke geluiden.

Juli 2014

Sinds een paar weken gebruik ik de Jawbone Up activity tracker. Overigens draag ik ook nog steeds de Fitbit Flex, dus voor sommige mensen ziet dat er wel raar uit. Sinds kort heeft de app van Jawbone een update gekregen. Wat mij onlangs opviel is dat de app je tips geeft. Vanmorgen kreeg ik de tip dat ‘slaapgebrek slecht is voor het geheugen’. Nu is dat redelijk algemeen, maar daarna kreeg ik ook een persoonlijke aanbeveling. Volgens de app heb ik 29 minuten minder diepe slaap dan andere mannen van 30. Kijk, dat is relevante info voor mij. Maar hoe doe ik dat? Dat is de volgende stap.

Deze maand doe ik even een social media detox. Eerlijk gezegd doe ik de lichte variant. Immers, ik gebruik nog wel dagelijks Whatsapp en incidenteel Linkedin. Wat ik niet doe deze maand is Facebook en Twitter. De resultaten? De onrust van de eerste dagen om “niet iets te missen” is weg. Het lijkt wel of social media er op ingericht is om je continu nieuwsgierig te laten zijn. Wellicht zit dat ook in het instinct van de mens. Op 1 juli mag ik van mezelf weer even kijken. Ik ben benieuwd wat ik heb gemist. In ieder geval wat felicitaties, omdat ik afgelopen maand jarig was. De mensen die mij via social media hebben gefeliciteerd: excuus, ik kan je morgen pas bedanken voor je felicitatie!

Wat is een goede app om je humeur te meten? Sinds vorige week ben ik weer begonnen met de app Moodpanda. Het elegante van Moodpanda vindt ik het gebruiksgemak. Als ik wil, dan log ik op een vijfpuntsschaal hoe ik me op dat moment voel. Eventueel kan ik nog een onderbouwing of labels toevoegen. Net als bij veel andere platformen is het sociale element hierin ook belangrijk. Andere mensen kunnen je virtuele knuffels geven. Zowel als je blij bent als wanneer je verdrietig bent.

De maand juni is voor mij een nieuw experiment. Gedurende deze maand gebruik ik geen social media zoals Twitter en Facebook. Ik merk dat social media me vaak afleidt, zeker ‘s avonds of in het weekend. Daarom doe ik een maand lang een social media detox om te kijken hoe het bevalt. Heb je de aankondiging van deze blogpost voorbij zien komen op Facebook of Twitter? Wees gerust, dat doe ik met de tool Buffer, zodat ik zelf niet op de social media hoef te komen.

Juni 2014

Vorig weekend was ik op de Quantified Self conference Europe 2014 in Amsterdam. Het weekend begon op vrijdagavond met een sessie met Gary Wolf. De twee dagen erna waren heel erg gaaf en intensief.

Ik vertelde aan Eric, een Franse wetenschapper die de quantified self beweging analyseert: “Ik dacht dat ik aardig wat af wist van quantified self. Maar nu kom ik erachter dat ik eigenlijk nog heel weinig weet.” Dat is toch de ultieme vorm van wijsheid, volgens een Griekse filosoof? Zondagavond zei ik het tegen Joost Plattel met wat andere woorden: “Het is net alsof je van het trapveldje een keer mag meetrainen met Lionel Messi.” Kortom, zo veel indrukken, nieuwe kennis en interessante mensen ontmoet. 

Eten en drinken loggen met een app. Deze week heb ik de Fitbit getest. Hoe bevalt de app van Fitbit om je voeding te loggen? Niet goed. De applicatie en de voeding is allemaal Engelstalig. Je hebt wel de mogelijkheid om andere ‘keukens’ toe te voegen zoals de Duitse, maar Nederland ontbreekt. Een ander nadeel is dat hier ook de macro’s ontbreken. Hoeveel kilocalorieën je hebt gegeten en gedronken kun je wel aflezen, maar niet hoeveel koolhydraten, vetten en eiwitten dit zijn. 

qs conference

Quantified Self Europe Congres 2014

Mei 2014

“Oké, je bent nu wel een beetje een nerd.” Mijn vriendin was lekker complimenteus. We waren twee dagen naar Köln. Om mijn linkerpols droeg ik de Jawbone, Fitbit Flex en de Gearfit. In mijn broekzak stond de app Moves aan. Een dagje citytrip betekent veel lopen. Ideaal dus om de drie wearables en de app even met elkaar te vergelijken. Hoeveel stappen heb ik gezet? Zie de resultaten onderin. Een dag lopen door de stad sloten we af bij een Koreaans restaurant. Een heerlijke Paulaner om bij te komen van een dag lopen, zie de foto.

Een klein experiment op citytrip in Keulen. Om 13.17 trilde mijn Gearfit. 10.000 stappen gezet! Een stukje doorlopen en ongeveer tien minuten later begon mijn Fitbit Flex te trillen. Iedereen die een Fitbit heeft, herkent dit gevoel van positieve feedback. Geen stap meer verzetten, doel behaald!

Op het terras aan de Rijn kon ik alle resultaten vergelijken. De Gearfit is het meest positief, de app Moves het meest conservatief. Maar welke nu klopt? Aan de andere kant, waarom zou je het exact willen weten?

Afgelopen week was ik bij de perslancering van de Samsung Galaxy S5 en de Galaxy Gearfit. Zowel van de telefoon als van de fitness-armband heb ik een exemplaar meegekregen om te testen. Mijn eerste indruk? Het design met het gebogen AMOLED glas is erg strak. De komende tijd zal ik de Gearfit verder testen. Stappen tellen, hardlopen, wielrennen en slaap meten. Onderaan deze blog de eerste resultaten. Mijn slaap vergeleken tussen Jawbone, Fitfit Flex en de Galaxy Gearfit.

“Ga een maand dumpster diven!” Vrienden, collega’s en mijn familie hebben genoeg goede ideeën voor mijn volgende maandexperiment. Andere suggesties die langskomen: een maand lang elke dag bij de McDonald’s eten, een maand lang op blote voeten lopen of een maand geen social media. Voor mei ben ik er nog niet uit. Heb je een goede suggestie? Laat het me weten! En dumpster diving? Dat is eten uit vuilnisbakken.

Hoe was deze week? 

De nacht van zaterdag op zondag sliep ik met drie armbandjes om. De Jawbone UP, Fitbit Flex en de Galaxy Gearfit. Mijn nachtrust gemeten. Deze nacht, dezelfde persoon, dezelfde resultaten?
Mijn conclusie? De Fitbit en Jawbone bieden op dit moment nog meer gedetailleerde informatie. De acht uur en 29 minuten van de Gearfit is de tijd van het moment dat ik de meting startte tot ik de meting eindigde. Hoe goed heb ik overigens daadwerkelijk geslapen? Zo goed als volgens de Jawbone, Fitbit of Gearfit? Of zo goed als ik me voelde toen ik opstond?

Hoe was deze week? 

 • 28.813 stappen gelopen (Moves) en 34.673 volgens mijn Jawbone. Het verschil? Ik ben een stuk gaan hardlopen. Jawbone om, maar de telefoon bleef thuis. 
 • 19,2 km fietsen (Moves). 
 • 7:38 uren gemiddeld geslapen, waarvan 50% diepe slaap (Sleep as Android). Volgens de Jawbone? In totaal 51 uur en 44 minuten geslapen. Zo opgeteld is dat aardig wat tijd! 

April 2014

Het weekend begon lekker. Bij Rawsome in de binnenstad van Arnhem dronken mijn vriendin en ik een kop koffie met een verantwoord taartje. Naast de koffie en het taartje dronk ik een klein glas tarwegras. Alle ophef over het nut van superfoods van de afgelopen weken? Ik geloof eigenlijk wel dat tarwegras goed voor je is. En? Eigenlijk vind het best wel lekker.

Hoe was week 4?

 • 35.725 stappen gelopen (Moves). Op zondag een wandeling van 2 uur gemaakt. Dat maakt de weinige stappen van doordeweeks weer goed.
 • 123,9 km fietsen (Moves). Een record! Dat kwam met name doordat ik op zaterdag de Gert-Jan Theunisse classic heb gefietst van 115 kilometer. De laatste kilometers waren taai. Maar dat mag ook, eerst toertocht van het jaar. Zie hieronder op Strava.
 • 7:44 uren gemiddeld geslapen, waarvan 46% diepe slaap (Sleep as Android).  

Hoe was week 3?

 • 35.633 stappen gelopen (Moves). Omgerekend is dat 24,3 kilometer of 6 uur en 26 minuten in totaal. Als je het zo bekijkt, dan lijkt het nog wel wat! Maar helaas niet als je bedenkt dat mijn eigenlijke doel 70.000 stappen is. Tienduizend per dag.
 • 7.52 uur gemiddeld geslapen, waarvan 43% in diepe slaap. Dat is gemiddeld 3 uur en 25 minuten per nacht. Een redelijke score.

Hoe was week 2?

 • 35.147 stappen gelopen (Moves), dat kwam vooral door het weekend. Doordeweeks te weinig bewogen!
 • 7:48 uren gemiddeld geslapen, waarvan 45% diepe slaap (Sleep as Android). Dit is 6 procentpunten lager dan vorige week. Zou het komen door veel drukte op het werk?

Hoe was week 1?

 • 26.036 stappen gelopen (Moves). Afgelopen dinsdag 4 maart was mijn slechtste dag met 1.266 stappen. Hoe zag die dag eruit? Ik ging met de auto naar kantoor, werken en weer met de auto terug. Wellicht moet ik een rondje gaan lopen tijdens de lunch. Goed voor de stappen en in de zon voor vitamine D. 
 • 30 minuten krachttraining (Moves). Ja, ik heb de optie gebruikt om activiteiten met Moves nog specifieker te labellen. Dit doet de app (nog) niet automatisch. 
 • 7:34 uren gemiddeld geslapen, waarvan 48% diepe slaap (Sleep as Android). In mijn eerste week na de challenge mét koffie en alcohol, zie ik mijn percentage weer wat naar beneden gaan. 

Maart 2014

Een voordeel van een stedentrip? We hadden een hostel mooi in het centrum en het weer was top. We hebben zelfs nog met een t-shirt op een terras gezeten. Maar goed, een stedentrip betekent dus veel lopen. Het aantal stappen gedurende week was beschamend laag, dus ik was blij dat ik op zaterdag een nieuw record op Moves zag verschijnen. Zesentwintigduizend stappen. Het is ook leuk dat ik in Moves nog kan zien waar we allemaal zijn geweest. Handig als we over vijf jaar nog eens terug willen!

Hoe was week 3 (week 4 heb ik niet opgeschreven)? De slaapscores zijn nog goed, al is dat vooral pre-Dublin. Een veelzijdige week: naar de bloedbank, werken, paleo sushi, luchtbed oppompen en in de pub in Dublin. Hoe zijn mijn stats?

 • Gemiddeld 7.26 geslapen. Dat komt ook door korte nacht (5.51) omdat we vroeg naar Schiphol moesten.
 • Percentage diepe slaap: 49%. De hoge score komt vooral omdat dit nog in mijn koffie- en alcoholloze periode was. In Dublin was het een stuk minder!
 • Een nieuw weekrecord op Moves. Ik heb deze week 75.584 stappen gezet. Dat kwam vooral door de dagen in Dublin.
 • Zaterdag was mijn beste dag met 24.147 stappen volgens Jawbone en 26.191 volgens Moves
 • Deze week heb ik 8 km gefietst en 356 stappen gerend. Dat was woensdag toen ik moest rennen om de de trein te halen.

Na een weekend Leuven was ik het clipje van mijn borstband kwijt. De borstband die bij mijn Garmin hartslagmeter hoort. Zonder clipje kon ik mijn hartslagband amper omdoen. Improviseren met paperclips hielp ook niet echt. Volgens de verkoper van de sportzaak moest ik een nieuwe borstband kopen van 40 euro. “Dat kan makkelijker en goedkoper”, dacht ik. Vlakbij ons is een 3d printer zaak. Een paar dagen had ik drie nieuwe clipjes voor nog 8 euro. Ideaal. Ben benieuwd wat 3d printen nog meer voor sport kan betekenen. 

Hoe was week 2? Door een drukke werkweek (te) weinig gesport en gelopen. Dat is te zien aan het aantal stappen. 

 • 31.969 stappen gelopen (Moves)
 • 47,5 km fietsen (Moves). Ik had op zondag op de racefiets een klein rondje gefietst. 
 • 7:47 uren gemiddeld geslapen, waarvan 51% diepe slaap (Sleep as Android) 

Nog steeds slaap ik erg goed. Een gemiddelde percentage van 51% diepe slaap heb ik nog nooit gehaald. Komt dat door de tijdelijke onthouding van koffie, alcohol en suiker? Waarschijnlijk wel.

Hoe was week 1? Ik slaap beter. Hoe kan dat?

 • 30.535 stappen gelopen (Moves)
 • 36.665 stappen gelopen (Jawbone). Een kleine 9.000 stappen minder dan vorige week!
 • 18,1 km fietsen (Moves)
 • 7:49 uren gemiddeld geslapen, waarvan 49% diepe slaap (Sleep as Android) 

Vooral de slaapdata vind ik interessant. Vanaf 9 februari eet ik tot het einde van de maand geen snelle koolhydraten (pasta, brood, frisdrank) en drink ik geen koffie of alcohol. Dit heeft al een merkbaar effect op mijn percentage diepe slaap. Deze is gestegen van 46% naar 49%. Hebben suiker, koffie en alcohol een negatieve impact op je nachtrust?

Februari 2014

Ik was al een groot van fan van Moves. Binnenkort schrijf ik een review over de app voor op je smartphone. Momenteel is Moves de beste app die je beweging meet. Eerst alleen nog maar wandelen en fietsen. In de nieuwe update kun je ook andere activiteiten labellen als skiën of skeeleren. Moves is een must-have voor elke lifelogger. Helemaal na de nieuwste update. 

Veel lifeloggers doen het al. Elke dag op een bepaald tijdstip een foto maken van wat je op dat moment doet of ziet. Deze week ben ik begonnen met 20.14. Elke dag op dat tijdstip een foto. Zie bovenin het resultaat. Het was een week van bloggen, paling eten, Olympische Spelen kijken tot uit eten in Librije’s zusje. Kortom, een goede start van een experiment!

Hoe was deze week? Deze week zag ik dat Moves nog beter is geworden. Ik heb blijkbaar een aantal stappen gerend. Volgens mij was dat maandag toen ik in Amsterdam moest sprinten om de trein naar Arnhem te halen. 

 • 31.706 stappen gelopen en 609 stappen gerend (Moves)
 • 44.900 stappen gelopen (Jawbone). Tja, zoals ik schreef is mijn telefoon aan het einde van de dag vaak leeg.
 • 17,9 km fietsen (Moves)
 • 7:49 uren gemiddeld geslapen, waarvan 46% diepe slaap (Sleep as Android) 
 • 43 uur en 26 minuten geslapen in totaal (Jawbone)

“Wanneer is een twintiger tevreden?” Vanavond (maandag 4 februari) zit ik weer in het panel van ‘Twintig over Twintig’ in De Rode Hoed onder leiding van Arie Boomsma. De vorige keer ging het over zelfonthouding. Nu dus over tevredenheid. Ben je tevreden als je doelen bereikt, of is de weg er naartoe nog interessanter? Mijn eerste reactie, ook vanuit mijn ‘quantfied self’-reflex: “Alles wat je meet dat ga je verbeteren. Daarom gaat het om doelen stellen en die proberen te bereiken.” Ben benieuwd hoe de andere panelleden erover denken.

De afgelopen dagen ben ik begonnen met het analyseren van mijn slaapdata. Sinds juni vorig jaar meet ik bijna elke nacht mijn nachtrust. Dat doe ik met de app op mijn Android smartphone ‘Sleep as Android’. Elke avond leg ik de telefoon naast mijn hoofdkussen. Op basis van hoeveel ik beweeg bepaalt de app hoe lang ik slaap, hoe diep ik slaap en hoeveel slaapcycli ik heb. Binnenkort meer op de blog!

Januari 2014

Hoe was week 3?

 • 54.348 stappen (Moves), een All-Time record! 
 • 21,6 km fietsen (Moves)
 • 7:51 uren gemiddeld geslapen, waarvan 44% diepe slaap (Sleep as Android)

“Hij ziet er wel mooi uit, al is ‘ie wel wat vrouwelijk”, aldus mijn vriendin. De Jawbone is binnen. Na het testen van de Fitbit Flex en de Nike Fuelband SE is dat mijn derde activity tracker. Mijn eerste indruk? De statistieken zijn prima. Het design is elegant. Het synchroniseren is wat omslachtig. Later meer op de blog!

Quantified self op wintersport? Een paar weken geleden was ik een week heerlijk skiën in Oostenrijk. Niet alleen het skiën was fantastisch. Bijna net zo leuk vind ik het om apps te testen. Wat werkt nou beter? Strava, een hartslagmeter of een speciale ski-app? Het antwoord alvast; koop de app Ski tracks als je binnenkort op wintersport gaat.

Hoe was week 2?

 • 28.686 stappen (Moves)
 • 19,9 km fietsen (Moves)
 • 7:45 uren gemiddeld geslapen, waarvan 44% diepe slaap (Sleep as Android)

Mijn leven gemeten in 2013

Het jaar 2013 is voorbij. Wat ben ik allemaal over mezelf te weten gekomen door te schrijven op dit blog? Hieronder mijn gegevens en self tracking statistieken van het afgelopen jaar.

Wat ben ik door mijn blog te weten gekomen over mezelf?

 • Mijn basaal metabolisme ligt tussen de 1875 en 1959 kilocalorieën (mei 2013)
 • Mijn vetpercentage ligt tussen de 17,63% en de 18% (mei 2013)
 • Mijn hemoglobine waarde is 10,3 mmol/liter (mei 2013)
 • Ik sta gemiddeld om 7.21 op. Ik slaap gemiddeld 7 uur en 31 minuten per nacht.

Hieronder een grafiek van het aantal stappen dat ik zet per dag. Gemeten met behulp van mijn Fitbit Flex en elke nacht gesynced met Google Drive. Zoals je kan zien was ik mijn Fitbit af en toe een dag kwijt. Of ik was ik de Fitbit vergeten op te laden. Let op! Mijn Fitbit had ik tot 24 oktober. Daarna heb ik hem verkocht om de Nike Fuelband te proberen. Daarom staat hierboven een afbeelding, in plaats van de interactieve grafiek. diagram_1


Meer weten?

Dit zijn andere relevante artikelen:

Doe jij aan lifelogging? Laat een reactie achter!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.